Vilket Landskap Ligger Trollhättan I?

Vilket Landskap Ligger Trollhättan I
Trollhättan – tätort i Västergötland och centralort i Trollhättans kommun, i Västra Götalands län.
Visa hela svaret

Är Trollhättan en bra stad?

Publicerat fredag 12 maj 2017 kl 13.58 Internationella Handelshögskolan och tidskriften Fokus rankar för tolfte året hur bra det är att bo i landets 290 kommuner. Uddevalla och Trollhättan ligger bra till i årets mätning. Det som mäts är till exempel hur bra det är för gamla eller unga, hur arbetsmarknaden ser ut och in- och utflyttningen i kommunen.

 • Högst upp hamnar storstadskommunerna och så har det varit sedan mätningen börjat.
 • Det är en trend vi ser över hela världen och är en effekt av urbaniseringen, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping som lett studien.
 • Ommun 1-93 Kommun 93-204 Kommun 205-260 Men hon påpekar att man inte mäter hur invånarna trivs.

– Vi mäter inte hur lyckliga människor är och vi kan inte säga att människor i storstäderna är lyckligare, säger Charlotta Mellander. P4 Väst träffar ungdomarna Jonna Hansson och Alma Hultén i Uddevalla. De håller inte med undersökningen som rankar Uddevalla som den 46:e bästa kommunen att bo i.

 • Det är en tråkigt och ful stad, säger Jonna Hansson och får medhåll: – Som en liten håla, fast med väldigt många människor, säger Alma Hultén Både Jonna och Alma planerar att flytta från Uddevalla för att plugga vidare – men kan tänka sig att återvända.
 • Enligt professor Charlotta Melander är det svårt för en kommunledning att klättra i rankningen, men det finns ändå en del man kan göra.

– Ligger man till exempel ganska lågt på “Bäst att vara ung” så kan man fundera på hur man skulle kunna förbättra klimatet för den gruppen, säger Charlotta Mellander. Årets placeringar (förra årets ranking inom parentes): Uddevalla 46 (61) Trollhättan 65 (82) Vänersborg 84 (84) Strömstad 130 (119) Sotenäs 133 (164) Lysekil 139 (152) Tanum 145 (151) Åmål 181 (202) Lilla Edet 201 (188) Munkedal 246 (224) Mellerud 255 (268) Färgelanda, Bengtsfors, Dals-Ed återfinns (utan inbördes ordning) i gruppen med kommuner som hamnat på plats 260-290.
Visa hela svaret

Vad är känt i Trollhättan?

Visste du detta? Det finns många saker som är spännande med Trollhättan. Visste du exempelvis att glassen 88:an föddes här?

Trollhättan är Sveriges filmmetropol. Mer än 300 långfilmer har spelats in med Trollhättan som bas och här finns en egen Walk of Fame. Fallen och slussarna är Trollhättans mest kända landmärken. Varje år vallfärdar hundratusentals turister hit för att se de spektakulära omgivningarna. Fallens Dagar genomfördes första gången 1959 och är en av landets äldsta stadsfestivaler. Varje år lockar Fallens Dagar omkring 100 000 besökare till Trollhättan. 300 000 liter vatten per sekund släpps loss vid ett fallpåsläpp. En av Sveriges största industriorder någonsin gick till Trollhättan 1920. Supermakten Ryssland beställde tusen lok av tillverkaren Nohab och av dessa levererades 500. Betalning skedde i form av 56 ton guld som levererades med båt. Glassklassikern 88:an kommer från Trollhättan. Trollhätteglass (numera GB) lanserade den populära pinnen 1964. Trollhättan är navet i regionen Fyrbodal, för arbetsmarknad, nöjesliv och kultur. I Fyrbodal ingår bland annat Uddevalla och Vänersborg. En av Sveriges nyaste högskolor finns i Trollhättan. Högskolan Väst har i dag drygt 10 000 studenter och nästan 600 medarbetare i ett modernt campus i centrum.

Statistical Code : Visste du detta?
Visa hela svaret

Är Trollhättan farligt?

Tidningen Hem & Hyra har utifrån statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, listat de farligaste områdena att bo på i Sverige. Kronogården i Trollhättan hamnar på 16:e plats. – Jag tycker inte om sådana uppräkningar. Jag vet, för jag har själv hört, hur jargongen i stadsdelar med hög brottslighet går: “vi ligger bara femma, det får vi göra något åt”, härmar Ulf Hansson, polisens presskontakt i Trollhättan.

 1. Detta triggar upp yngre pojkar.
 2. De kanske inte har lyckats göra sig ett namn på något annat sätt, men genom att begå brott tror de att de kan sätta sig i respekt.
 3. Ommunalråd Monica Hansson håller med.
 4. Jag tycker inte att man ska blåsa upp det, men man får heller inte negligera problemet.
 5. Frågan är ständigt på dagordningen.
You might be interested:  Hur Mycket Har Det Regnat I Stockholm?

Ulf Hansson är medveten om att det begås mycket brott på Kronogården, men pekar på att det är få personer som begår alla dessa brott. Han tror att invandrartätheten spelar en viss roll. – Det är ofta grupperingar av invandrargrupper som ger sig på varandra.

Han tror att man genom att tänka efter hur och var samhället placerar människor kan förhindra en del brott. Monica Hansson berättar att detta är ett prioriterar ärende. – Vi jobbar med hur vi kan förändra och förbättra integrationen. Men det är svårt. Ulf Hansson berättar att relationsbrott är vanligt i Kronogården.

Ofta handlar om trasiga förhållanden efter att ha flytt från sitt hemland till ett land med annan kultur. Mannen kanske inte lyckas försörja sin familj medan kvinnan begär att han ska göra det. – Men detta gäller inte alla. Det finns familjer som kan hantera omställningen till den svenska kulturen bra.

Trots att de många brotten anser Ulf Hansson att man inte behöver vara rädd. – Jag vill inte påstå att det är ett område som det är farligt att bo i. Polisen arbetar för att minska brottsligheten på Kronogården. Bland annat med tät närvaro och ungdomspoliser som ska bygga upp förtroende för polisen. – Vi vill att de ska få en annan syn på polisen.

De lever med en skräck för myndigheter och framförallt för polisen. Det har de med sig från sina hemländer. Kommunen och polisen har ett nära samarbete. Men även bostadsbolagen och invandrarföreningar arbetar mycket för att Kronogården ska vara ett område som är bra att bo i.
Visa hela svaret

Vad produceras i Trollhättan?

Företag drar företag och kompetens lockar kompetens – Trollhättan är ett nav i Sverige när det gäller ingenjörskunnande med knytning till fordonsindustrin. Här finns världsledande kompetens inom flera teknikområden och mycket stort kunnande inom teknisk applikationsutveckling.

Framtidssatsningen på elbilar som görs av National Electric Vehicle Sweden, NEVS, följs med stort intresse i hela fordonsvärlden. NEVS etablerades 2012 och företagets centrum för teknisk utveckling och produktion ligger i Trollhättan. GKN Aerospace har teknisk utveckling och produktion i Trollhättan. Företaget är en av världens största leverantörer av system och komponenter till de globala flyg- och rymdindustrierna.

Kring GKN Aerospace finns en rad specialiserade underleverantörer. Innovatum är en brygga mellan näringsliv, forskning, utbildning, enskilda aktörer och allmänhet. Här finns bland annat Sveriges mest moderna laboratorium för produktionsteknik – en 5 500 kvadratmeter stor mötesplats för forskare, utvecklingsingenjörer inom tillverkningsindustrin och högskolestudenter.

Ett av målen med anläggningen är att stärka konkurrenskraften hos svenska teknikföretag och att öka industriproduktionen i Sverige. Kreatörer från olika branscher i hela den omkringliggande regionen finns samlade i centrum för kreativ näring som är en del av Innovatum. Företagen arbetar med rörlig bild, media, design, marknadskommunikation, foto, dataspel, musikproduktion, webbutveckling eller med annat som ligger i gränslandet mellan de olika grenarna.

Centrum för energi- och miljöteknik på Innovatum tar fram nya hållbara produkter och tjänster och gör glappet mellan idé och lansering så litet som möjligt. Hälften av all svensk långfilm samproduceras av Film i Väst som ligger på Innovatum. Att koncentrationen av produktioner är så stark har lett till att många företag med anknytning till filmindustrin har huvudkontor eller filialer i Trollhättan.
Visa hela svaret

Vilka partier styr i Trollhättan?

Moderaterna, med Peter Eriksson i spetsen, får ordförandeposten i Trollhättans kommun. Tillsammans KD och C kommer de bilda ett minoritetsstyre.
Visa hela svaret

Vad ligger Trollhättan?

Trollhättan
Tätort · Centralort
Land Sverige
Landskap Västergötland
Län Västra Götalands län

Visa hela svaret

Vad är det för skatt i Trollhättan?

Trollhättans stad ligger i Västra Götalands län och har 59 154 invånare. Under 2023 uppgick kommunalskatten i Trollhättans stad till 33,84 procent, vilket var den 95:e högsta i Sverige. Byt kommun Visa alla nyckeltal för denna kommun Byt nyckeltal Redovisas som den sammanlagda skattesatsen som består av en skattesats till kommunen och en skattesats till landstinget. Begravningsavgiften är exkluderad liksom avgifter till religiösa samfund. Kommunens webbplats
Visa hela svaret

Vad är störst Uddevalla eller Trollhättan?

Publicerat tisdag 14 augusti 2007 kl 15.46 Sex av våra 14 kommuner här i Väst minskar sitt invånarantal. Det visar färska befolkningssiffror från SCB. Ökar mest gör Uddevalla, tätt följt av Trollhättan, som nu har över 54 000 invånare. När vi för ett år sedan redovisade befolkningssiffrorna för årets första hälft var det då – 2006 – tre av 14 kommuner här i Väst som minskat sitt invånarantal.

 • Nu – första halvåret 2007 – är det dubbelt så många kommuner – sex av 14, som visar minussiffror.
 • Dessa nedgångskommuner är, från högst minussiffra till lägst: Vänersborg, Bengtsfors, Mellerud, Lilla Edet, Tanum och Dals-Ed.
 • Vår tredje största kommun, Vänersborg, minskar med hela 62 invånare, Bengtsfors med 40, Mellerud med nästan lika många och kommunen med lägst minskning – Dals-Ed – har siffran minus 4.
You might be interested:  Vad Finns Att Göra I Skövde?

Ökar mest gör Uddevalla – plus 248 invånare. Trollhättan kommer inte långt efter i ökning med plus 237. Med det nådde för första gången Trollhättan över 54 000 invånare. Uddevalla närmar sig 51 000. Andra kommuner som ökar sin befolkning är Munkedal, plus 39, Åmål, plus 31, Sotenäs, plus 30, Lysekil, plus 24, och Färgelanda med 12 fler invånare första halvåret 2007.
Visa hela svaret

Hur många invandrare finns det i Trollhättan?

Befolkning och statistik

Samtliga Båda kön Män
18-64 år 34 963 17 964
65- år 11 424 5 283
Medelålder 40,8 39,9
Utrikesfödda 13 171 6 613

Visa hela svaret

Hur hög är slussen i Trollhättan?

Trollhätte Kanal är 82 km lång.10 km är grävd och sprängd kanal, resten är naturlig farled i Göta älv. På sträckan passerar du 12 broar varav 3 fasta. Nivåskillnaden på totalt 44 meter klaras av sex slussar, en vid Lilla Edet, fyra slussar vid Trollhättan och en vid Brinkebergskulle.

Vattendjupet i farleden är minst 6,3 meter. I slussarna är djupet på tröskeln 5,7 meter vid lägsta vattennivån. Slussarna är, trots sin ålder, av modern konstruktion med el/mekanisk drift av luckor och portar. Dubbla bottnar innebär att vattnet fördelas jämnt över hela slussen, vilket ger lugna vattenrörelser vid såväl fyllning som tömning.

Sjöfartsverket arbetar ständigt med att utveckla Trollhätte Kanal så att färden på kanalen ska bli en sjösäker, miljövänlig och inte minst en trevlig upplevelse. Passage samtliga slussar Trollhätte Kanal: 1100 SEK Avgiften avser enkel väg. Betalning för passage av samtliga slussar sker i Trollhättan vid Kanalcentralen.

Nya slussar i Lilla Edet, Trollhättan och Vänersborg Information om projektet
Ny bro i Trollhättan Observera att bygget av den nya Stridsbergsbron pågår norr om Järnvägsbron i Trollhättan. Under byggtiden kommer det att förekomma moment som påverkar sjöfarten i området. Eventuella farledsavlysningar och större förändringar meddelas via Underrättelser för Sjöfarande, Se Ufs-notis 15432

Visa hela svaret

När är Fallens Dag i Trollhättan?

Vi ses på Fallens Dagar 2023 – Välkommen till Fallens dagar, Sveriges äldsta stadsfestival som inleds den tredje fredagen i juli varje år sedan 1959. Storslagen musik, roliga aktiviteter, underhållande framträdanden och spännande tävlingar är bara en del av vad Fallens dagar erbjuder sina gäster för att fira Trollhättefallen. Information om årets program kommer
Visa hela svaret

När rocken kom till Trollhättan?

När jag träffar Per Åke Qvick i hans studiokrypin i Trollhättan är det inte utan att det går att skönja en viss lättnad i upphovsmannens uppenbarelse. Ett digert jobb var så dags överlämnat till tryckeriet och Qvick – som själv i allra högsta grad fortfarande är aktiv som musikskapare – hade satt punkt för ett detektivarbete som tog vid där det förra slutade.

Allt började 1994 med en D-uppsats i musikvetenskap, sen föreslog jag för kulturchefen Christer Olsson att det kunde gå att göra en bok av det. Det gjorde det och jag byggde ut uppsatsen. Det blev boken “Rocken kommer till Trollhättan” som gavs ut 1999 och den berör åren 1955 till 1969, säger Per Åke och tar en klunk svart kaffe.

Boken innehåller en rad intervjuer med diverse personer som var med i Trollhättans musikliv då det begav sig under rockmusikens första år i stan. Efter 18 år i Skåne flyttade Per Åke och familjen tillbaka till Trollhättan och snart väcktes tankarna på att göra en uppföljare, med fokus på nästa generation Trollhättemusiker.

 • Arbetet inleddes hösten 2013.
 • Jag tog helt enkelt vid där den förra boken slutade, denna sträcker sig från 1970 till 1985.
 • En intressant detalj är att 80-talet är lika långt tillbaka nu som 60-talet var när jag gjorde förra boken.
 • Nu är jag själv en av veteranerna, berättar Per Åke, som på den tiden bland annat var aktiv i bandet The So What!.

Han berättar att tonen är en annan i del två, den här gången har han vågat ta ut svängarna mer. – Första var trots allt en uppsats från början och lite torrare i tonen, nu är jag mer personlig och från 80-talet och framåt har jag själv sett massor av de här banden live.

Dessutom har Eva Zsuppan gjort en väldigt rolig layout. “Rocken kommer till Trollhättan” är närmare 300 sidor tjock och torde få nostalgimätarna att gå i spinn för den som överhuvudtaget har minsta inblick i Trollhättans musikliv. Mellan pärmarna ryms ett 40-tal djupintervjuer med diverse personer som på olika sätt spelat centrala roller under åren.

Stora mängder band omnämns, och läsaren får även ta del av historierna kring annat som gjort stora avtryck i den lokala musikhistorien – som föreningen Trollmusik, affären Musikmojen och Skivmagasinet. – Det som drivit mig är nyfikenheten och att jag älskar att rota i sånt här.

 1. Jag visste inte så mycket om 70-talet, förr var det mer vattentäta skott mellan musikergenerationerna så den biten har varit väldigt intressant, säger Per Åke.
 2. Han berättar att antalet band ökade markant under 80-talet.
 3. Då lossnade det ordentligt, plus att instrumenten blev billiga och bra.
 4. Många av de som började spela då slutar aldrig, på 60-talet var det betydligt fler som la av på grund av studier och jobb, säger han.
You might be interested:  Vad Kostar Stadsbuss I Malmö?

I morgon lördag väntar stor releasefest på Folkets hus i Trollhättan. Dels kommer Per Åke att signera böcker och prata om densamma, dels får kvällen en krydda av det mer unika slaget. Ett antal sedan länge splittrade band återförenas nämligen kvällen till ära för att den musikaliska inramningen ska bli optimal, som ett sorts levande soundtrack till boken.

 1. Scenen i Apollon kommer att intas av Rat Salad, Horoscope, Paul Paljett, Zabotage, Marionet, Paté och Andra Sidan.
 2. Frågan är om Per Åke Qvick kommer ge sig i kast med att skildra musiklivets fortsatta utveckling i en tredje del? – En dag kanske det blir så, det hände mycket roliga grejer på 90-talet.

Egentligen är jag kanske rent musikaliskt mer förtjust i det årtiondet,
Visa hela svaret

Är kronogården farligt?

Polisens åtgärder mot de mest brottsaktiva ger resultat

 • Vilket Landskap Ligger Trollhättan I
 • Vilket Landskap Ligger Trollhättan I Jenny Wester, lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal.
 • Vilket Landskap Ligger Trollhättan I Miran Shwan, biträdande lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal.

1/3 En övergripande summering av årets insatser har gjorts i stadsdelarna Kronogården, Lextorp, Sylte i Västra Götalands län.

 • Lokalpolisområde östra Fyrbodal har tagit fram en övergripande summering av årets insatser i stadsdelarna Kronogården, Lextorp, Sylte.
 • Utvecklingen i Kronogården, Lextorp och Sylte ska vändas – nu summeras förra årets arbete mot kriminaliteten i området.
 • Kronogården, Lextorp, Sylte är områden med bland annat narkotikaförsäljning och vapenbrott och tidigare i höstas klassades det som riskområde.

– Kriminella nätverk som sysslar med grov organiserad brottslighet använder området som sin brottsarena. Det är ett fåtal individer som skapar otrygghet och begår brott men det är majoriteten av invånarna som drabbas, vilket gör det än mer viktigt att polisen vidtar åtgärder mot de mest brottsaktiva, säger Miran Shwan, biträdande lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal.
Visa hela svaret

Vad produceras i Trollhättan?

Företag drar företag och kompetens lockar kompetens – Trollhättan är ett nav i Sverige när det gäller ingenjörskunnande med knytning till fordonsindustrin. Här finns världsledande kompetens inom flera teknikområden och mycket stort kunnande inom teknisk applikationsutveckling.

Framtidssatsningen på elbilar som görs av National Electric Vehicle Sweden, NEVS, följs med stort intresse i hela fordonsvärlden. NEVS etablerades 2012 och företagets centrum för teknisk utveckling och produktion ligger i Trollhättan. GKN Aerospace har teknisk utveckling och produktion i Trollhättan. Företaget är en av världens största leverantörer av system och komponenter till de globala flyg- och rymdindustrierna.

Kring GKN Aerospace finns en rad specialiserade underleverantörer. Innovatum är en brygga mellan näringsliv, forskning, utbildning, enskilda aktörer och allmänhet. Här finns bland annat Sveriges mest moderna laboratorium för produktionsteknik – en 5 500 kvadratmeter stor mötesplats för forskare, utvecklingsingenjörer inom tillverkningsindustrin och högskolestudenter.

Ett av målen med anläggningen är att stärka konkurrenskraften hos svenska teknikföretag och att öka industriproduktionen i Sverige. Kreatörer från olika branscher i hela den omkringliggande regionen finns samlade i centrum för kreativ näring som är en del av Innovatum. Företagen arbetar med rörlig bild, media, design, marknadskommunikation, foto, dataspel, musikproduktion, webbutveckling eller med annat som ligger i gränslandet mellan de olika grenarna.

Centrum för energi- och miljöteknik på Innovatum tar fram nya hållbara produkter och tjänster och gör glappet mellan idé och lansering så litet som möjligt. Hälften av all svensk långfilm samproduceras av Film i Väst som ligger på Innovatum. Att koncentrationen av produktioner är så stark har lett till att många företag med anknytning till filmindustrin har huvudkontor eller filialer i Trollhättan.
Visa hela svaret

Vilka partier styr i Trollhättan?

I Trollhättan är Paul Åkerlund Kommunstyrelsens högsta politiker och ordförande. Det är val i kommunen vart fjärde år. Kommunen är uppdelad i förvaltningar.
Visa hela svaret

Vad tillverkas i Trollhättan?

Hälften av alla svenska långfilmer sam- produceras av Film i Väst på Innovatum. NEVS sätter Trollhättan i fokus när det gäller utveckling och tillverkning av elbilar. Här finns också många fordonsanknutna ingenjörsföretag, bland andra Combitech, Techroi, Semcon, Vicura och Leannova.
Visa hela svaret

Hur långt är det från vara till Trollhättan?

Det kortaste avståndet (fågelvägen) mellan Vara -Kommun och Trollhättan är 46,09 km. Det kortaste avståndet mellan Vara -Kommun och Trollhättan är 55,38 km enligt reseplaneraren. Körtiden är ca 0h 55min.
Visa hela svaret