Vilken Vårdcentral Tillhör Jag Jönköping?

Vilken Vårdcentral Tillhör Jag Jönköping
Välj en annan vårdcentral via blankett – Om du eller ditt barn inte har möjlighet att välja vårdcentral genom att logga in på 1177.se, kan du fylla i en blankett och skicka med post eller få blanketten utskriven på en vårdcentral. Lämna blanketten till vårdcentralen du väljer eller skicka den med post till:Vårdval, Region Jönköpings länBox 1024 551 11 Jönköping Du behöver aldrig ha en remiss för att besöka en vårdcentral. Alla vårdcentraler är godkända av Region Jönköpings län.

Vårdcentralen drivs av en privat vårdgivare eller regionen. Vårdcentralerna i Jönköpings län har samma grunduppdrag. Därutöver kan vårdcentralerna anpassa sin verksamhet efter invånarnas behov. Kontakta vårdcentralen om du vill veta mer. Alla vårdcentraler har samma regler för exempelvis avgifter, hjälpmedel, jourmottagning, läkemedel, patientjournal och sekretess, sjukresor, tolk och vårdgaranti.

Om du är folkbokförd i en annan region och söker vård i Jönköpings län har du inte rätt att få din sjukresa till och från vården betald av din hemregion. Välja vårdcentral i annan region Du kan söka vård på en vårdcentral i en annan region. Det gör du genom att boka en tid på den vårdcentral du vill besöka.
Visa hela svaret

Hur vet jag vilken vårdcentral jag är skriven i?

1. Hur gör jag för att byta vårdcentral? I e-tjänsterna på 1177.se under menyvalet vårdmottagningar kan du se vilken vårdcentral du är listad på och göra ett nytt vårdval. Om du har problem när du försöker välja vårdcentral via webben, mejla till vgprima[email protected], vid tekniska problem kontakta supporten för e-tjänsterna på 1177.se,2.

Kan jag gå in på vårdcentralen och göra mitt val där? Ja.3. Från och med när gäller mitt val? Ditt val gäller dagen efter det att vårdcentralen registrerat ditt val.4. Vad händer om jag inte väljer? Då blir du automatiskt tilldelad den vårdcentral som ligger närmast din folkbokföringsadress.5. Vilka vårdcentraler kan jag välja mellan? Läs mer om Vårdval Vårdcentral och se en lista över valbara vårdcentraler,6.

Hur vet jag vilken vårdcentral jag ska välja? Ring och prata med den vårdcentral du är intresserad av för att höra vad de kan erbjuda.7. Ska alla invånare välja? Alla invånare över 16 år kan välja vårdcentral. För barn och ungdomar under 16 år väljer vårdnadshavaren.8.

Vi har delad vårdnad, vem väljer åt barnet? Föräldrarna får komma överens om vilket som blir det bästa för barnet. Det är alltid möjligt att gå till vilken vårdcentral man vill. För barn är det alltid kostnadsfritt oavsett vilken vårdcentral han eller hon går till.9. Kan jag välja en särskild läkare på vårdcentralen? Det går inte att lista sig på en läkare, men om det finns önskemål att få en fast läkarkontakt så kan de flesta vårdcentralerna erbjuda detta.

Personer med tex kroniska sjukdomar som har regelbunden kontakt med vårdcentralen har rätt till en fast läkare. Hör gärna med vårdcentralen vad de kan erbjuda.11. Vad gäller för äldre som bor på sjukhem/äldreboende? De väljer också vårdcentral antingen själva eller via god man.

 • Personalen på äldreboendet kan i regel hjälpa till.12.
 • An jag ändra mig och välja om? Ja, du kan byta när du vill, men högst två gånger under en 12-månadersperiod.
 • Ontakta den vårdcentral du vill välja eller gå in på webben.
 • Ditt nya val börjar nästa dag.
 • Men det finns ett önskemål från Västra Götalandsregionen att det ska bli en kontinuitet mellan patient och vårdgivare.13.
You might be interested:  Vilka Dog I Spårvagnsolyckan I Göteborg 1992?

Kan jag välja en vårdcentral där jag arbetar? Ja, du kan välja vilken vårdcentral som helst i hela Västra Götaland. Det behöver inte vara den som ligger närmast.14. Hur gör jag för att skaffa e-legitimation? Gå in på www.e-legitimation.se och läs mer om hur du skaffar e-legitimation.15.

An vårdcentralen neka mitt val? Nej, vårdcentralen kan inte neka ditt val.16. Kan jag bli nekad vård om jag går till en annan vårdcentral än den jag har valt? Nej. Har du akuta problem tar vårdcentralen emot oavsett om du är listad där eller inte.Det sker efter en medicinsk bedömning/prioritering.17.

Följer min journal med om jag byter till en annan vårdcentral? Din journal följer inte med automatiskt. Journal får aldrig flyttas utan ditt medgivande. Prata med personalen på din nya vårdcentral om du vill att din journal ska beställas/överföras.18. Vad händer med mig när min vårdcentral stänger? Du kommer att bli informerad om att den ska stänga och du kan då välja en annan vårdcentral.
Visa hela svaret

Kan man gå till vårdcentral där man inte är listad?

Kan jag vara listad på flera vårdcentraler samtidigt? – Nej, du kan bara vara listad på en vårdcentral i taget. Det betyder att om du listar dig på en ny vårdcentral så kommer du inte längre vara listad på din gamla vårdcentral.
Visa hela svaret

Måste man vara skriven på en vårdcentral?

Välja vårdmottagning Du kan själv välja vilken vårdcentral eller vårdmottagning du vill gå till när du behöver öppenvård. Du kan välja att tillhöra en vårdcentral. Det kallas att lista sig. När du är sjuk eller har något besvär kan du söka vård på en vårdcentral.

 • Filmen handlar om dina möjligheter att välja öppenvård i hela landet.
 • Det kan finnas olika skäl till att välja en viss vårdcentral eller läkarmottagning.
 • Du kan till exempel vilja gå till en som ligger nära hemmet eller jobbet.
 • Den kan också ha personal som talar eller ger information på ett språk som du förstår.

Öppenvård som du kan välja Du kan själv välja vilken mottagning du vill vända dig till för att få öppenvård. Till öppenvård räknas bland annat följande verksamheter:

vårdcentral barnavårdscentral barnmorskemottagning ungdomsmottagning mottagning för specialiserad öppenvård, till exempel en hudmottagning.

När du behöver specialiserad öppenvård kan du ibland behöva, Det avgörs av remissreglerna i regionen där du är folkbokförd och där du vill söka vård. Läs mer i kapitlet Information från regionerna. Du kan kontakta många mottagningar genom att, Du kan till exempel förnya recept och boka, omboka eller avboka tider.

Det är vanligt att mottagningar också erbjuder, Då ser och pratar du med exempelvis en läkare eller barnmorska genom din dator, telefon eller surfplatta. Vissa regioner har också egna appar eller digitala plattformar för att du ska kunna kontakta vården. Du kan till exempel boka videomöte eller få råd av en sjuksköterska via en chatt.

När du är sjuk eller har något besvär kan du alltid söka, Där kan du få behandling för många olika typer av besvär och sjukdomar. Du som behöver specialiserad vård ska bli hänvisad till rätt typ av mottagning. Du kan välja vilken vårdcentral du vill, oavsett om den ligger i regionen där du är folkbokförd eller någon annanstans.

 • Det gäller alla vårdcentraler som drivs av en region och privata vårdcentraler som har avtal med regionen.
 • Att lista sig på en vårdcentral Du kan också välja att tillhöra en vårdcentral.
 • Det kallas att lista sig på en vårdcentral.
 • I vissa regioner listas du automatiskt på din närmaste vårdcentral om du inte aktivt väljer något annat.
You might be interested:  När Betalar Man Trängselskatt I Stockholm?

Du kan välja att lista dig på en vårdcentral var som helst i Sverige. Även om du är listad på en vårdcentral har du möjlighet att söka vård på en annan vårdcentral.
Visa hela svaret

Har vårdcentral rätt att neka vård?

Rätt till personlig integritet inom hälso- och sjukvården – Hälso- och sjukvården ska bygga på ditt självbestämmande och din integritet. Vård och behandling ska utformas i samråd med dig som är patient. Du har alltid rätt att säga nej till erbjuden vård och behandling, så länge det inte är fråga om tvångsvård.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att ändra vårdcentral?

Byta vårdcentral – så listar du dig

Lista dig hos oss

Nedan kan du se och välja bland Capios vård- och hälsocentraler. Välj region Region Örebro län Region Stockholm Region Gävleborg Region Västerbotten Region Uppsala Region Värmland Region Västmanland Region Östergötland Region Skåne Region Halland Västra Götalandsregionen Region Kronoberg Region Blekinge Välj region och välj sedan den vårdenhet som passar dig.

 1. Licka sen på “till nästa steg”.
 2. Det betyder att du väljer vilken vårdcentral du och din familj ska gå till när ni behöver vård.
 3. Du väljer själv vilken vårdcentral i Sverige du vill tillhöra.
 4. I Sverige har vi fritt hälso- och vårdval vilket innebär att du i stort sett kan välja vilken vårdcentral du vill i hela Sverige.

Capio bedriver vård på uppdrag av flera regioner i Sverige. På alla våra vårdcentraler arbetar vi efter våra ledord; bota, lindra och trösta. Du kan byta vårdcentral genom att lista dig på den du vill tillhöra. Listningen från den tidigare vårdcentralen försvinner då automatiskt.

Du kan byta vårdcentral hur många gånger du vill. Nej, vårdvalet är fritt i Sverige och du som patient kan söka vård på en annan vårdcentral än den du är listad på. Men att vara listad på en av Capios vårdcentraler är en fördel då det innebär att vi kan skapa en kontinuitet i din vård. Vilket underlättar vårt arbete i att hjälpa dig.

Ibland kan det också vara så att besöket kostar mindre när du är listad på vårdcentralen. I Region Stockholm kan du göra ditt val via våra digitala vårdtjänster. Det enda som krävs är ett Mobilt BankID samt att du är folkbokförd på en adress i Sverige.

 • I resten av Sverige använder du 1177.se Logga in på med BankID så ser du vilken vårdcentral du tillhör/är listad på Du kan bara vara listad på en fysisk vårdcentral.
 • Men du är alltid välkommen att söka vård direkt i vår app, året runt mellan 7-22.
 • Det tar bara någon minut för dig fylla i uppgifterna som behövs för att göra bytet.
You might be interested:  Var Stannar Flygbussarna I Stockholm?

Det tar ytterligare någon dag innan ditt val syns hos vårdcentralen. : Byta vårdcentral – så listar du dig
Visa hela svaret

Hur ofta ska man gå till doktorn?

Ska jag gå på hälsokontroll varje år?

Du är här:

Jag är en 34-årig man. Ska jag gå på hälsokontroll varje år? Du behöver inte gå på hälsokontroll varje år i din ålder om du känner dig frisk och inte har några kända sjukdomar. Du kan i stället minska risken för sjukdomar genom att få tillräckligt med sömn, äta hälsosamt, vara fysiskt aktiv regelbundet och stressa mindre.

Det har större betydelse för chanserna att förbli frisk och leva länge än att gå på hälsokontroller varje år. Du bör kolla och vart femte år om du har föräldrar eller syskon som har fått någon hjärt-kärlsjukdom i tidig ålder eller som har fått diabetes. Med tidig ålder menas i det här sammanhanget före 55 års ålder för män och före 60 års ålder för kvinnor.

Det är också bra om du kollar när du är omkring 40 år om du har föräldrar eller syskon med hjärt-kärlsjukdom eller diabetes. Du behöver sedan inte få blodfettvärdena undersökta fler gånger om du är frisk. Kontakta en om du vill få blodtrycket, blodsockervärdet och blodfettvärdena undersökta.
Visa hela svaret

Kan man vara skriven på 2 ställen?

Dubbel bosättning innebär att du har flera bostäder och bor i var och en av dem minst en sjundedel av din tid. Vid dubbel bosättning avgör Skatteverket var du ska vara folkbokförd, beroende på din livssituation. en gång i veckan, två gånger varannan vecka.
Visa hela svaret

Vad säger man när man ringer till vårdcentralen?

Fråga en sjuksköterska på 1177 Fråga en sjuksköterska är en e-tjänst på 1177.se för invånarna i Region Stockholm. Istället för att ringa 1177 kan man skriva en fråga och få svar inom en timme. De som svarar är samma sjuksköterskor som svarar när man ringer 1177 på telefon.

 • Tjänsten är tillgänglig mellan klockan 07 och 22.
 • Fråga en sjuksköterska gör det möjligt för invånaren att ställa en fråga som besvaras av erfaren sjukvårdspersonal.
 • Det kan vara aktuellt till exempel när man inte har möjlighet att ringa till 1177 eller till annan vårdgivare.
 • Därmed avlastar e-tjänsten primärvården.

För att använda e-tjänsten behöver man logga in med sin e-legitimation, gå till Övriga tjänster och välja Sjukvårdsrådgivning – Fråga en sjuksköterska. Här skriver man sin fråga och får sedan svaret i sin inkorg på 1177.se. Obs! Med denna e-tjänst kan man ställa allmänna frågor om vård och hälsa till erfarna sjuksköterskor på 1177.

Har du som vårdgivare frågor om eller synpunkter på e-tjänsterna, kontakta i första hand din lokala support.Utöver kontorstid kontakta kundservice på Ineras kundservice, felanmälan och support på 0771-25 10 10.

: Fråga en sjuksköterska på 1177
Visa hela svaret