Vilken Nation Är Bäst I Uppsala?

Vilken Nation Är Bäst I Uppsala
För många börjar studentlivet i Uppsala med ett medlemskap i en eller flera av Uppsalas studentnationer. Ergo besöker inskrivningen hos varenda en och ställer frågan som alla nyblivna studenter vill ha svar på – varför ska jag gå med i just er nation? För många studenter utgör nationerna en väldigt viktig del av studietiden.

Det finns 13 nationer i Uppsala som alla är kopplade till olika regioner i Sverige. Deras studiesociala verksamhet innefattar en bred mängd av olika aktiviteter och arrangemang som på olika sätt främjar studenternas sociala liv. Nationer gör allt ifrån att organisera evenemang, klubbar och kulturella aktiviteter till att erbjuda bostäder, jobb och ett aktivt föreningsliv.

För att gå med i en nation och därmed få sitt eget nationskort kan man antingen besöka nationerna för att registrera sig på plats, eller göra det online. När du fått ditt nationskort har du tillgång till alla nationer, oavsett vilken av dem du har blivit medlem i.

Det finns många likheter mellan nationerna och vad de gör. På så gott som varje nation kan nya studenter hitta någon form av restaurangverksamhet med matservering, pub och café. Dessutom förvaltar alla nationer stipendier och studentbostäder för sina medlemmar. Samtidigt har varje nation sin egen identitet, och alla nationer skiljer sig åt i vad för slags verksamhet man valt att fokusera på.

Om du nu är en av Uppsalas nya studenter och inte har tid att springa mellan varje nation för att fråga ut dem om varför du ska gå med i just deras nation så har du kommit rätt – Ergo har nämligen redan gjort det jobbet åt dig. Stockholms nation (Stocken) Stockholms nation grundades 1649 och huserar en mängd olika verksamheter, bland annat frukost, lunch och fikaservering i lokalerna på Drottninggatan 11.

 1. Utöver det har nationen många olika föreningar för den som gillar sport, sång, och dans.
 2. I mars varje år arrangerar också Stockholms nations spexgrupp det lämpligt namngivna marsspexet.
 3. Stockholms nation är den absolut bästa och roligaste nationen i hela Uppsala.
 4. Vi anordnar saker nästan varje dag, säger Johannes Tagesson, landsmannaförman på nationen.

Nationen är också känd för sin populära torsdagsklubb (som har smygöppning redan nu på torsdag, den 25:e augusti). – Det som är speciellt med Stocken är att vi har de absolut bästa festerna. Vi har Valborg, baler, gasquer, fester, och framförallt torsdagsklubben, vilket är Uppsalas nationers bästa klubb. Alice Alexandersson och Johannes Tagesson välkomnar nya studenter på Stockholms nation. Uplands nation På S:t Larsgatan 11 hittar vi Uplands nation, en av Uppsalas mellanstora nationer som är känd för sin grönskande trädgård och sitt populära valborgsfirande, Poplands.

På Uplands kan man ta en värmande kopp kaffe i Majs café eller en svalkande öl i Svantes pub. Nationen är hem till många kulturföreningar, såsom kultur- och biblioteksnämnden, men också en egen kör och blåsorkester. – Vi är kända för att vara den öppna och välkomnande nationen. Vi lär oss väldigt mycket av varandra och det finns någonting för alla här, berättar John Sjögersten Turner, förste kurator på Uplands nation.

Han berättar också att många internationella studenter söker sig till Uplands, och att nationen har en bra mix av människor från många olika bakgrunder. – Det är en sådan blandning av olika studenter. På de andra nationerna så brukar det vara lite mer nischat med vilken sorts student man har men här är det så himla blandat. John Sjögersten Turner, förste kurator på Uplands nation. Gästrike-Hälsinge nation (GH) Gästrike-Hälsinge nation är också en av Uppsalas mellanstora nationer, och firar i år sitt 375-års jubileum. I lokalerna på Trädgårdsgatan 9 hittar man restaurang-, café- och pubverksamhet, men också hemvisten för många olika föreningar, bland annat GH:s spelförening GHame Society.

– Vi är en mellanstor nation så här är det ganska lätt att komma in i gemenskapen med en gång. Det dröjde inte ens en termin innan jag var inne i hela engagemanget och sökte ämbete för att man blir så himla välkomnad här, berättar reccebefäll Anna Björk. Nationen har även en egen oenologisk förening för den vinintresserade.

Förste kurator Hugo Kvanta berättar att GH specialiserar sig just på mat och dryck i sin verksamhet. – GH fokuserar mycket på pub och på gasque. Vi kör inte jättemycket klubb t ex. i jämförelse. Så det är främst om man är nörd i mat och dryck och gillar gasquer som GH står ut skulle jag säga. Hugo Kvanta (1Q), Anna Björk, och Tova Barresäter på Gästrike-Hälsinge nation. Östgöta nation (ÖG) Granne med Gästrike-Hälsinge nation ligger Östgöta nation på Trädgårdsgatan 15. Här hittar du nationens många restaurangverksamheter, såsom Tages källare, namngiven efter ÖG-alumnen Tage Danielsson.

ÖG har också sin egen kör, idrottsförening, och tidning. En av de mest kända evenemangen som nationen arrangerar är den populära Baklängesgasquen. – Jag själv gick med här på grund av gemenskapen, berättar reccevärden Lina Stolpe och fortsätter: – Som medlem på en lite mindre nation så är det mycket lättare att få lite mer kontakt med nationen.

Det är inte så opersonligt. Det tycker jag verkligen är ÖGs styrka. Den andra reccevärden, Emma Andersson, håller med om att det finns en speciell gemenskap på ÖG, som kanske har att göra med just storleken på nationen. – Jag tycker att det är en perfekt blandning att vara en mellanstor nation, just för att det blir den här gemenskapen. Linn Stolpe och Emma Andersson vid Östgötas nations inskrivning. Västgöta nation (VG) I ett 1600-talshus invid Fyrisån hittar du Västgöta nation, en liten nation med en stor trädgård där man serverar mat och dryck under sommarmånaderna. Under de kallare månaderna flyttar restaurang- och pubverksamhet ner i ölkällaren Djäknen.

Nationen har ett aktivt föreningsliv med både kör och teatergrupp. De publicerar även sin egen nationstidning, Västgötacorrespongen. – När jag gick med så blev jag först förälskad i huset – det är en väldigt vacker byggnad. Och sen så stannade jag för människorna. Vi är ganska små, och då blir det att man känner igen folk, både om man är här och äter mycket eller om man jobbar på gasquer och sådant, så det är kul, berättar Klara Bryngelsson, som tillsammans med Kendall Allen välkomnar studenter på inskrivningen.

Kendall är internationell student och kom i kontakt med VG i samband med flytten till Sverige. – Jag flyttade hit från USA, så jag kände inte jättemånga. Jag kände en person på VG och det var så allting började. Och nu har jag de flesta av mina kompisar här. Klara Bryngelsson och Kendall Allen registrerar nya medlemmar på Västgöta nation. Södermanlands-Nerikes nation (Snerikes) På Södermanlands-Nerikes kan man engagera sig i en mängd olika verksamheter. Nationens lokaler på S:t Olofsgatan 16 huserar bland annat sin egen restaurang, samt lunchservering, fika och söndagsbrunch under helgerna.

Södermanlands-Nerikes nation är känd bland många för sin klubbverksamhet, såsom sommarklubben Bryggan, samt nationens tisdagsklubb. Men Förste kurator Karl Fredrik Pettersson vill också belysa nationens aktiva kultur- och föreningsliv. – Det är en väldigt kul nation att gå med i, med mycket olika verksamheter.

Det är inte bara puben och klubben som de flesta tänker, men även kulturverksamhet i form av vår orkester, Hornboskapen, som är den äldsta studentorkestern i världen. Vi har även IF Trikadien, vår sportförening. Vi har två olika körer, om man gillar körsång, och en teater om man vill hålla på med sånt. Karl Fredrik Pettersson, förste kurator på Södermanlands-Nerikes nation. Västmanlands-Dala nation (V-Dala) Västmanland-Dala nation är en av de större nationerna i Uppsala. I det vita Alvar Aalto-huset på S:t Larsgatan 13 hittar du bland annat en stor festvåning, samt mat- och dryckesservering.

Under terminerna kan studenter avnjuta förfriskningar i Puben på bottenplan, och under sommarmånaderna öppnar nationen Taket, en restaurang och bar belägen på nationshusets takterrass. – V-Dala är en väldigt stor nation med mycket traditioner. Den bildades ju 1639 så den är väldigt gammal, berättar kontaktsekreterare Alva Fernqvist och fortsätter: – Vi har ett väldigt rikt föreningsliv med massor av olika musikföreningar eller sportföreningar som man kan vara med i.

Vi har också uppträdanden som spex, samba, och kör. Alla nationer har ju föreningar men vi har väldigt många föreningar och man kan hitta någonting för alla här. V-Dala är också en av de nationer som förmedlar flest bostäder i Uppsala. – Vi har också väldigt mycket bostäder så det är det många kommer till oss för. Västmanlands-Dalas kontaktsekreterare Alva Fernqvist tar emot nya studenter vid inskrivningen.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vilka Flyg Går Från Kalmar?

Contents

Vilken nation ska man gå med i Uppsala?

Lista på Nationer i Uppsala (13)

Nation Förmåner Bostäder
Stockholms Nation Baler, daglig lunch, torsdagsfester 178 st
Uplands Nation Bibliotek, Stipendier, Spexxklubb 55 st
Gästrike-Hälsinge nation Kort bostadskö, pub och föreningar 174 st
Östgöta nation Många bostäder, fredags klubb och mängder av gasquer 330 st

Visa hela svaret

Vilken nation har bäst bostäder Uppsala?

Vilken Nation Är Bäst I Uppsala Vilken Nation Är Bäst I Uppsala Östgöta nation har flest bostäder per aktiv medlem av alla nationer. Våra bostäder ligger i centrala Uppsala och finns i form av korridorsrum med egen dusch och toalett, dubletter och lägenheter med 1-4 rum. För att kunna söka bostäderna behöver du vara medlem i nationen.
Visa hela svaret

Vilken nation är störst i Uppsala?

Nationerna – Nationslivet i Uppsala är på många sätt unikt. Vid många universitet samlas studenterna främst ämnesvis. I Uppsala samlas man framför allt utifrån hemort och möts alltså tvärvetenskapligt. Jämförbara system finns idag för övrigt i Helsingfors och Lund,

 1. I Uppsala torde systemet dock vara som mest utvecklat.
 2. I Helsingfors är det många nationer som inte har egna hus utan delar med varandra.
 3. Och i Lund har Akademiska Föreningen med AF-borgen en stor samlande betydelse, varför nationernas roll är mindre.
 4. Uppsala är vidare den studentstad i Sverige vars nationer täcker störst geografiskt område; hela Sverige utom Skåne och Blekinge, vilket vittnar om den nationella betydelse universitetet haft och fortfarande har.

Lunds studentnationer är som jämförelse begränsade till Götaland och Värmland, Nationerna är framför allt sociala samlingspunkter för studenterna och fyller i mångt och mycket uppgiften som hem och familj när man studerar långt hemifrån. Nationerna erbjuder många olika former att samlas.

 • Fester av olika slag, pubar, matserveringar och danstillställningar.
 • På nationerna finns många föreningar och organisationer att engagera sig i.
 • På många nationer finns en eller flera körer, en eller flera orkestrar, oftast bleckblås, ett spex, en idrottsförening och ett klubbverk som arrangerar festerna.
You might be interested:  Vad Finns Att Göra I Norrköping?

Många nationer utger en tidning och håller med bibliotek. Många nationer äger också ett betydande bestånd av studentbostäder. Många nationer ligger i vackra äldre byggnader, varav Västgöta nation har den äldsta. Nationerna samlar i huvudsak studenter från det geografiska område de är uppkallade efter, men valet av nation är numera fritt (med undantag för Södermanlands-Nerikes nation som fortfarande har anknytningskrav).

Verksamheterna är delvis profilerade utifrån geografisk anknytning. Så har till exempel Västmanland-Dala nation ett spelmanslag ( V-Dala Spelmanslag ), Gotlands anordnar årlig “lambskallegasque”, och på Norrlands nation finns ordenssällskapet Jamtamot för jämtarna. Är man medlem i en nation har man tillträde till alla.

Fram till 1 juli 2010 var det obligatoriskt att tillhöra en studentnation om man bedrev akademiska studier, men det obligatoriet är numera upphävt. Nationerna har många gemensamma drag, men det finns också stora skillnader. Varje nation är en egen studentförening med egen ekonomi och styrelse. De har alla sitt eget hus, sitt eget tillblivelseår och historia. Även när det gäller antalet medlemmar är skillnaderna stora.

Norrlands är den största nationen följt av Västmanlands-Dala nation, till de minsta nationerna hör Gotlands och Göteborgs nation, Antalet medlemmar, storleken på hus och hur god ekonomin är påverkar starkt hur mycket och vilken typ av verksamhet nationerna bedriver. De största nationerna kan ha flera anställda, och därmed en betydligt större verksamhet än de minsta nationerna, som ofta även har en sämre ekonomi.

Förutom kuratelet har nationerna ett stort antal ideellt arbetande personer på olika poster, allt från nationsfotograf, nations kaplan och bibliotekarie till redaktörer för nationstidningen samt ledamöter av olika nämnder. Nationerna har beroende på antal medlemmar och storlek på verksamheten från 50 till över 100 ämbetsmän, alla valda av respektive nations landskap,

Nationerna leder sitt ursprung från 1600-talet, men dagens indelning formades i början av 1800-talet, då flera nationer gick samman (se nedan). Under loppet av 1800-talet (och i ett fall 1900-talet) kom alla nationerna även att skaffa sig egna hus och gravplatser (se nedan). En nation leds av en kurator,

Förstekuratorn kallas ofta 1Q, andre 2Q och tredje följaktligen 3Q. Uppsalas nationer samarbetar sedan 1831 genom Kuratorskonventet, Kuratorskonventet leds av Curator curatorum, Kuratorskonventet utför många av de uppgifter som i andra studentstäder utförs av studentkåren.

 1. Uppsala Studentkår ägnar sig i huvudsak åt studiebevakning.
 2. Nationerna omfattade av naturliga skäl ursprungligen endast studenter vid Uppsala universitet.
 3. Genom universitetets inspektorssystem – en av universitetets professorer utses till inspektor för respektive nation – ingår nationsväsendet sedan 1663 i dess organisation.

Medlemskap i nation var 1667–2010 obligatoriskt för studenterna vid universitetet. Även studenter vid lantbruksuniversitetet har dock sedan länge välkomnats som medlemmar i nationerna.
Visa hela svaret

Vilken nation i Uppsala har flest medlemmar?

Västmanland-Dala nation är en av de större nationerna i Uppsala.
Visa hela svaret

Kan man vara med i flera nationer i Uppsala?

Uppsala universitet har flera studentkårer och studentnationer. Du kan välja att bli medlem i en eller flera kårer och nationer. Kårerna och nationerna erbjuder allt från studiehjälp till studiepaus. Ett medlemskap kan ge dig inträde till nationerna eller möjlighet att söka stipendier.

 1. Du skriver in dig på kår och nation via webbportalen uppsalastudent.com,
 2. När du skriver in dig får du ett medlemskap för en termin.
 3. Vid Uppsala universitet används Studentkortet (STUK) som medlemskort för studentnationer och kårer.
 4. Det kan även kallas “nationskort” eller “kårleg”.
 5. Du som är registrerad student eller doktorand innevarande termin vid Uppsala universitet får automatiskt Studentkortet när du är medlem i en kår eller nation.

Studentkortet ger dig även tillgång till studentrabatter och fungerar som studentlegitimation när du exempelvis köper bussbiljetter med studentrabatt.
Visa hela svaret

Är Lund bättre än Uppsala?

Vilken Nation Är Bäst I Uppsala Universiteten i Lund, Uppsala, Göteborg och Stockholm har jämförts i en rapport som undersöker lärosätenas prestationer och studentpopulationer. Magnus MacHale-Gunnarsson, utredare vid Göteborgs universitet, GU, som sammanställt rapporten menar att olika fördelning av fakulteter slår igenom på många områden. Magnus MacHale-Gunnarsson Men vissa skillnader mellan universiteten kan inte härledas till fördelningen av ämnen. – En sak är internationalisering, där Lund ligger högst, exempelvis både i antalet free­movers och i antalet betalstudenter. Stockholm och Göteborg har ungefär lika många betalstudenter, Uppsala dubbelt så många och Lund nästan tre gånger så många.

– Vi vet sedan tidigare att GU ligger lite sämre till i internationalisering. Det jobbar vi på och hoppas att det slår igenom om några år. I samverkan med det omgivande samhället är däremot Göteborgs universitet bäst. – Men Vetenskapsrådets olika mått för samverkan är nya och vi vet inte riktigt vad de står för om man bryter ner dem på lärosätesnivå, reserverar sig Magnus MacHale-Gunnarsson.

Minst studentmångfald i Lund Andelen studenter från studieovana hem är minst i Lund och störst i Stockholm. Uppsala och Göteborg ligger däremellan på skalan av snedrekrytering. Lund rekryterar även färre svenska studenter med utländsk bakgrund. Lunds universitet har också högst meritvärde från gymnasiet, flest program med högt söktryck och lägst antal program med lågt söktryck.

I Uppsala är det nästan tvärtom. Uppsala har lägst andel program med högt söktryck, skillnaden till Lund är hela 20 procentenheter. – Kanske kan man sluta sig till att det är status att läsa i Lund, vilket folk som inte kommer från en akademisk tradition eller är nyanlända i Sverige inte vet. Men en rad parametrar, som prestationsgrad och citeringar, skiljer inte mycket mellan universiteten.

– Jag slås av att de är ganska lika varandra i många avseenden, säger Magnus MacHale-Gunnarsson.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Bor I Falun 2022?

Vilka områden är dåliga i Uppsala?

Våg av skjutningar sprider sig i Uppsala Uppsala är en av de städer i Sverige som har drabbats svårast av skottlossningar under det senaste året. Även Västerås och Gävle är drabbade. Det senaste åren har en viss geografisk förflyttning av våldet skett i Uppsala, från det så kallat utsatta området Gott­sunda mot stadsdelar som Gränby och det intilliggande Kvarngärdet. Vilken Nation Är Bäst I Uppsala – Skjutningarna handlar inte bara om narkotika, utan det kan vara vad som helst: gamla oförrätter, penningaffärer eller handel med svarta bostadskontrakt som gått snett. Polisen jobbar både med hårda och mjuka metoder för att komma åt problematiken. Till de mjuka hör att erbjuda gängmedlemmar möjlighet att hoppa av och ägna sig åt annat, och att stoppa nyrekryteringen genom att besöka skolor.

Men otryggheten handlar inte bara om skjutningar. Att området delvis ändrat karaktär är de Kvarngärdetbor som Hem & Hyra pratat med överens om. – Jag går inte ut efter klockan 23 på kvällen längre. Det är mycket grupperingar av unga killar ute. Det känns otryggt, säger Anna-Lena Göransson som är ordförande för den lokala hyresgästföreningen på Södra Kvarngärdet.

Owe Grip är ordförande för den andra lokala hyresgästföreningen på södra Kvarngärdet, för Rikshems hyresgäster. Han menar att situationen har blivit värre efter renoveringarna på Kvarngärdet 2014, då hyrorna höjdes med uppemot 60 procent. Det ledde till ökad omflyttning och att socialtjänsten står för fler hyreskontrakt.

– Den sociala statusen på området har sjunkit, säger han. Som ordförande känner Owe Grip ett ansvar. Härom året var han med och startade en nattvandringsgrupp. – Vi här på södra Kvarngärdet, vi ska vara en enhet. Vi anordnar aktiviteter mellan gårdarna så att folk får lära känna varandra. På så vis håller man koll på varandra.

Kvarngärdet i centrala Uppsala består till största delen av hyresrätter. Bostads­området byggdes 1962-63 och är en föregångare till miljon­programmet. Stena Fastigheter, Uppsalahem och Rikshem är hyresvärdar i området. Längs med Råbyvägen har samma hyresvärdar byggt ett stort antal nya lägenheter de senaste åren, på det som tidigare var parkeringsplatser.
Visa hela svaret

Är det svårt att få lägenhet i Uppsala?

Det saknas 30 000 studentbostäder: “Situationen är väldigt tuff” Under veckan sammanställer Uppsala stads studentkårer hur bostadssituationen ser ut för alla studenter i Uppsala i år. Denna sammanställning redovisas på onsdag för Sveriges förenade studentkårer, som granskar bostadssituationen i landets studentstäder.

Det är svårt att hitta en bostad i Uppsala. Det menar Johannes Bäck som arbetar tillsammans med de fem andra kårerna. – Den är fortfarande väldigt tuff, bostadssituationen. Den genomsnittliga kötiden för en studentbostad är på tre och ett halvt år, vilket är längre än väldigt många utbildningar som studenterna går.

Så ska det inte vara, säger han. Situationen har sett ut på liknande vis de senaste åren. – De största bostadsbolagen har minskat från fyra års kötid till tre och ett halvt år de senaste åren, men det är fortfarande allvarligt. Hanna Canholm studerar vid Uppsala universitet.
Visa hela svaret

Vad kostar det att gå med i nation?

Hur gr jag fr att bli medlem i Norrlands nation? Fr att bli medlem krvs att du r antagen till program eller kurser vid Uppsala universitet, SLU Ultuna eller annan hgskoleutbildning i Uppsala. A tt bli medlem i Norrlands nation sker i tre enkla steg: 1.

 1. Du registrerar dig som medlem och betalar via adressen www.uppsalastudent.com, eller 2.
 2. Du kommer till nationen under kansliets ppettider.
 3. Du tar med dig giltig legitimation, antagningsbesked eller registreringsintyg och 330 kr.
 4. Vrt kansli r kontantfritt, s betala via kort. och 3.
 5. Du kommer frbi vrt kansli.

Du fr d hmta ut ett tillflligt nationskort i vntan p att ditt ordinarie, digitala kort uppdateras i STUK-appen. Du fr chansen att beska vr Pub, Orvars Krog dr giltigt ID och nationskort krvs. Reccegasken anordnas i brjan av varje termin, som r en sittning fr reccar – dvs.
Visa hela svaret

Hur många HP för att gå med i nation?

Alla studenter oavsett studietakt får rabatt med SJ. Reserabatter med SL/UL ges till studenter med en studieomfattning på minst 75 %. Du måste alltså vara programstudent på helfart eller registrerad på fristående kurser som totalt omfattar minst 22,5 hp/termin.

För doktorander gäller det att ha en registrerad aktivitetsgrad på minst 75 % föregående eller innevarande termin. OBS! För resor med SL/UL gäller inget annat studieintyg än Studentkortet, digitalt eller fysiskt, alternativt Mecenatkortet, tillsammans med fotolegitimation. Har du inte SL-loggan på ditt kort än, köp inte studentbiljett, då kan du få betala böter.

Uppsala studentkårs reception besvarar gärna dina frågor och hjälper dig om du fått fel kort etc.
Visa hela svaret

Hur många i Uppsala är studenter?

Uppsala universitet grundades redan år 1477 och är idag ett starkt och brett forskningsuniversitet som rankas bland de främsta i världen. Här finns omkring 50 000 studenter och nära 5 000 forskare. Det yttersta målet för universitetet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.
Visa hela svaret