Vilken Förlossning Är Bäst I Stockholm?

Vilken Förlossning Är Bäst I Stockholm
Siffror från Medicinska Födelseregistret för 2016.

Klipp totalt % Först-föderskor
Hela Sverige 6,1 11,3
Södersjukhuset 4,9 8,8
BB Sophia 2,8 5,1
Karolinska Sjukh. 6,5 11,2

Nog 5 rijen
Visa hela svaret

Vilken förlossningsklinik ska man välja?

Bra att tänka på inför din förlossning Innehållet gäller Stockholms län I Stockholms län finns det sex förlossningskliniker. Alla har en sak gemensamt, att säkerheten för dig och ditt barn är viktigast av allt. Förlossningsvården samarbetar för att ta hand om dig när du ska föda.

Här får du reda på hur vården fungerar och hur du kan förbereda dig inför förlossningen. Välj i vecka 25: I graviditetsvecka 25 ska du prata med din barnmorska på mödravården. Hen hjälper dig att välja en förlossningsklinik där det beräknas att finnas plats den vecka då du ska föda. Ring först: När förlossningen startar ska du ringa till den förlossningsklinik där du är listad.

De bedömer när det är dags att åka in. Ett samtal: Om det är många som föder samtidigt på den förlossningsklinik du valt kan de välja att ordna plats på en annan klinik i länet. Det är för din säkerhets skull och du får då besked om vart du ska åka. Du behöver alltså inte själv ringa eller åka runt till andra kliniker.

  1. Ontakta BVC: När barnet är fött är det dags att ta kontakt med Barnavårdscentralen, BVC.
  2. Om du fött barn för första gången så är det vanligt att de gör ett hembesök.
  3. Gå på efterkontrollen: Det är viktigt att du inte glömmer bort dig själv efter en förlossning.
  4. I hela 16 veckor efter att barnet är fött är du välkommen tillbaka till din barnmorska.

Där kan du till exempel prata om din upplevelse kring förlossningen och även göra vissa underökningar. Covid-19, graviditet och förlossning Välj en förlossningsklinik som har plats Oftast går det inte att säga säkert när en förlossning kommer att ske.

Det betyder att antalet förlossningar varierar mycket över dygnet och mellan dygnen. Det är bra att förbereda sig så att du och din bebis får en så lugn och trygg förlossningsupplevelse som möjligt. Du kan till exempel välja en förlossningsklinik som beräknas ha plats den vecka då du väntas föda. Din barnmorska på barnmorskemottagningen vet var det finns plats och vilka förlossningskliniker du kan välja mellan.

Du kan inte välja en klinik som redan har fler anmälda än de har möjlighet att ta hand om. Sex förlossningskliniker i länet De sex förlossningsklinikerna finns på Södersjukhuset, Karolinska Universitetsjukhuset Huddinge, Karolinska Universitetsjukhuset Solna, Södertälje sjukhus, BB Stockholm och Danderyds sjukhus.

Alla samarbetar för att ge dig en trygg och bra förlossningsupplevelse. När din förlossning startar – ring alltid! Förlossningsförloppet börjar vanligtvis med värkar. Ungefär en av tio förlossningar startar med att fostervattnet går. När det är dags att föda ska du alltid ringa till den, I de allra flesta fall är det också dit du ska åka.

Barnmorskan gör en bedömning av när du behöver komma till förlossningskliniken. Om det inte skulle finnas plats där just då, ordnar barnmorskan så att du blir mottagen på en annan förlossningsklinik. Du får alltid hjälp och behöver aldrig själv ta kontakt med en annan klinik än den du valt.

Friska mammor och barn kan åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen Alla har olika önskemål om hur tiden direkt efter förlossningen ska vara. En del vill komma hem så fort som möjligt. Det är det medicinska behovet som avgör när ni kan åka hem. Är du och ditt barn friska och förlossningen gått bra, kan ni åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen.

Alla sex förlossningskliniker i länet följer dessa rutiner.

Innan ni åker hem undersöker en läkare barnet. Förlossningskliniken följer sedan upp barnet och dig genom att ni gör återbesök på BB-mottagningen. Förlossningskliniken har medicinskt ansvar för både dig och ditt barn i sju dagar efter förlossningen. Under den tiden kan du när som helst på dygnet kontakta din förlossningsklinik eller BB-avdelning.

Din barnmorska berättar mer och svarar på dina frågor om att åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen. Vad händer när jag lämnar förlossningskliniken? Innan ni åker hem undersöker en läkare barnet. Förlossningskliniken följer sedan upp barnet och dig genom att ni gör återbesök på BB-mottagningen.

  • Förlossningskliniken har medicinskt ansvar för både dig och ditt barn i sju dagar efter förlossningen.
  • Under den tiden kan du när som helst på dygnet kontakta din förlossningsklinik eller BB-avdelning.
  • Här kan du läsa om efter det.
  • Fakta om förlossningsvården i Stockholms län I Stockholms län finns sex förlossningskliniker som har ett nära samarbete.

Allt för att du ska få en så bra förlossningsupplevelse som möjligt. De finns på Södersjukhuset, Södertälje sjukhus, Karolinska Universitetsjukhuset Solna, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Danderyds sjukhus och BB Stockholm. De sex förlossningsklinikerna tar emot cirka 600 förlossningar i veckan.

  • För att få en jämn fördelning av förlossningarna i länet finns en särskild rutin när du ska välja förlossningsklinik.
  • Den innebär att du bara kan välja en förlossningsklinik som har plats den vecka du beräknas föda.
  • Har du frågor om din graviditet eller förlossning? För medicinska frågor ska du prata med din barnmorska, du kan också ringa 1177 för rådgivning när din barnmorskemottagning har stängt.

När din förlossning startar ska du ringa direkt till den förlossningsklinik du valt. Maja Tibblin, Projektledare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm Maja Tibblin, Projektledare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm : Bra att tänka på inför din förlossning
Visa hela svaret

Hur välja förlossningsklinik Stockholm?

Från och med den 1 december 2022 ska gravida i Stockholms län göra sitt val av vilken förlossningsklinik de önskar föda på i appen Alltid öppet. Obs! Gravida med beräknat förlossningsdatum före 22 mars berörs inte av den nya lösningen.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att föda barn i Stockholm?

Miljö Vi har eftervårdsrum på plan 4, plan 9 samt på Hotell Mörby. Samvård Du som partner får alltid sova kvar efter att barnet fötts. Vi strävar efter att hålla ihop er som familj under hela vårdtiden. Parkering Parkering finns utanför entrén. När ni kommer till oss kan ni få en QR kod som ger er rabatt på parkeringen och då blir Maxtaxa 150:-/dygn.

  1. För att använda QR koden måste ni ladda ner appen Apcoa Flow.
  2. Betalning sker via app eller P-automat och ni står själva för parkeringsavgiften.
  3. P-automaten tar betalkort.
  4. Här kan du se kostnaden för parkering! WIFI Wifi finns.
  5. Lösenord får du på plats.
  6. Mat Tala om för oss om du har specifika allergier.
  7. På morgonen finns en frukostbuffé ca 7:00-9:30.

Lunch och middag värms i mikrovågsugn. Partner/medföljare erbjuds mat under vårdtiden. Det finns även ett kylskåp avsett för inneliggande familjer att förvara medhavd mat/dryck. Matrester slängs i särskilt förvaringskärl i matsalen för återvinning till biogas.

  • Foto/filmning På BB Stockholm råder förbud mot att filma eller fotografera personal och andra på våra avdelningar utan samtycke.
  • Ostnad Mamma betalar 110 kr per dygn från inskrivning till hemgång (fr.o.m.1 januari 2023 höjs patientavgiften till 120 :-/dygn) Partner/medföljare betalar 250 kronor per dygn från ankomst.
You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det Att Skicka Post Till Stockholm?

När barnet sedan är fött betalar partner/medföljare 800 kronor per dygn. I priset ingår mat, dryck, sovplats, sängkläder och handdukar. Vi tar inte emot kontanter så betala gärna med kontokort. Fakturering är möjlig. Vårdtid Vi rekommender alla att stanna sex timmar efter födseln, därefter varierar vårdtiden utifrån behov.

  • När välbefinnandet hos mor och barn kan säkerställas lämnar man BB och kommer tillbaka för återbesök en till tre dagar senare.
  • Du kan även ringa och ställa frågor dygnet runt (tonval 3) eller boka besök till vår specialistmottagning (tonval 2) om du vill träffa någon personligen.
  • Hemgång Innan ni går hem ska ni ha fått tider för återbesök samt veta var ni ska vända er vid frågor.

Besök Det råder tillsvidare förbud för besök inklusive syskon på våra avdelningar (även Hotell BB). Det är för att ni som familj skall få så mycket lugn och ro som möjligt under vårdtiden och pga infektionsrisken. Då vårdtiden är kort rekommenderar vi att ni använder tiden hos oss att i lugn och ro lära känna er nya familjemedlem så att ni känner er trygga när det är dags att åka hem.

  1. Egna kläder Under förlossningen har vi vita sjukhusrockar att låna ut, men efteråt så är det de egna kläder som gäller under BB-tiden.
  2. Inga sjukhusrockar i korridor och matsal.
  3. Faderskapsintyg Ni som inte är gifta blir efter hemkomst kallade att skriva under ett faderskapsintyg på stadsdelsförvaltningen.

Namn Ni som föräldrar har tre månader på er att bestämma namn till ert barn. När ni kommer hem får ni papper hemskickade som ni fyller i och skickar in till Skatteverket. Vårdbehov efter hemgång BB Stockholm ansvarar för mammans och barnets hälsa upp till en vecka efter födseln.

  • Från och med dag åtta är det BVC som tar över hälsorådgivningen gällande barnet och barnmorskemottagningen eller husläkare som tar över hälsoansvaret för mamman.
  • Vid akuta tillstånd ring 112 eller närmaste gynakut.
  • Apotek Vid huvudentré på plan 3 Måndag-fredag kl.08:00-18:00 Lördag kl.10:00-15:00 Söndag stängt På sommaren eller storhelger kan öppettiderna förändras.

Café

Kvinnokliniken plan 4 Huvudentrén plan 3 Hotell Mörby

Pressbyrån Finns vid huvudentrén Måndag-fredag kl.06:30-20:00 Lördag-söndag kl.09:00-19:00 På sommaren eller storhelger kan öppettiderna förändras.
Visa hela svaret

När ska man ringa förlossningen BB Stockholm?

Var hemma så länge du känner dig trygg och har du frågor och funderingar så ring oss på telefonnummer: 08-12357888, så får du rådgöra med en barnmorska. Om vattnet går, ring oss. Vi rekommenderar att du kommer in på kontroll inom 8 timmar om allt är normalt. Vid blödning, ring oss.
Visa hela svaret

Hur vågar man föda barn?

Jag är redan gravid och livrädd för förlossningen – vad kan jag göra? – – Om du är gravid och känner dig rädd är det viktigt att prata med din läkare, förlossningsläkare eller barnmorska så tidigt som möjligt. Prata med din barnmorska om du känner rädsla inför din förlossning.

  • Din barnmorska kan därefter skicka en remiss till din planerade förlossningsenhet som kommer att kalla dig till samtal efter dina behov, säger Elisabeth.
  • En noggrann förlossningsplan hjälper dig att veta vad du kan förvänta dig och vilka planer som finns.
  • Vad händer till exempel om värkarna kommer tidigare än planerat? Vad händer om det uppstår komplikationer? Vilka är alternativen om du är rädd för nålar? Vilka är dina alternativ för att få ett kejsarsnitt? Kejsarsnitt är en stor operation och innebär vissa risker.

Om du lider av tokofobi görs alltid en individuell bedömning om vilka alternativ som bäst hjälper dig att hantera rädslan utifrån dina behov. Det finns behandlingar och åtgärder i form av samtalsstöd inför förlossningen, en plan om tidigt insatt smärtlindring, extra support under förlossningen och induktion.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att föda barn i Sverige?

Den avgift som en patient betalar täcker bara en del av kostnaden för den vård som hon eller han får. Den skatt som invånarna i Östergötland betalar till Region Östergötland används till resten av kostnaden. Några exempel på vad en patient betalar och vad den verkliga kostnaden är:

Du gör ett läkarbesök på en vårdcentral och betalar 200 kronor. Verklig kostnad: cirka 3 100 kronor. Du gör ett distriktssköterskebesök och betalar 200 kronor. Verklig kostnad: cirka 1 500 kronor. Du är med om en förlossning (som är okomplicerad) och betalar 100 kronor. Verklig kostnad: cirka 40 000 kronor. Du får höftleden utbytt och betalar 100 kronor per dag i fem dagar. Verklig kostnad: cirka 107 000 kronor.

Visa hela svaret

När är det dags att packa BB väskan?

När ska BB-väskan vara packad? – Vi rekommenderar att större delen av BB-väskan är packad och klar i vecka 37. Dels för att en majoritet av alla barn som föds, föds mellan vecka 37+0 och 41+6 men också för att ni ska slippa stressen om bebisen väljer att komma tidigt. Om väskan är packad i vecka 37 vet ni vad som saknas och kanske behöver införskaffas innan det är dags att åka in till BB.
Visa hela svaret

Hur jobbigt är det att föda barn?

Hur känns förlossningssmärta ? – Johanna: – Det är en komplexa smärtupplevelse, med smärta och kraft i någon slags konstig kombination. Johanna tillägger: – Förlossningssmärta sitter i nedre delen av kroppen. Där sitter den oftast under latensfasen och den aktiva fasen.
Visa hela svaret

Vilken vecka kan man ringa förlossningen?

Från graviditetsvecka 22 ska du alltid ringa till oss vid nedanstående situationer: blödning från underlivet, minskade fosterrörelser, kraftig ihållande smärta i magen, huvudvärk som inte går över, oro, misstänkt vattenavgång, regelbundna värkar och andra akuta frågor.
Visa hela svaret

Var ska man föda?

När det är dags att föda ska du alltid ringa till den förlossningsklinik som du valt. I de allra flesta fall är det också dit du ska åka. Barnmorskan gör en bedömning av när du behöver komma till förlossningskliniken.
Visa hela svaret

Finns det privat förlossning i Sverige?

Hon har förändrat synen på förlossning – Sophiahemmet Sjukhus När Sophianytt träffar Gudrun Abascal på BB Sophia är det bara några dagar innan den nya förlossnings-kliniken ska öppna och för att låna Gudruns egna ord är det “fullt kaos”. Om kaos är samma sak som kartonger överallt, provisoriska skyltar och personal som sitter i möten så stämmer det nog.

  • Men när hon sedan börjar berätta om verksamheten tycks det mesta vara på plats, utom huvudpersonerna – alltså föräldrarna och de nyfödda barnen.
  • Vi kommer att arbeta på ett annorlunda sätt än andra förlossningskliniker, berättar hon.
  • Här ska samma personal följa familjen genom hela processen, från de blivande föräldrarna kommer in till kliniken tills de åker hem.

Det är det stora engagemanget och den starka drivkraften att ge kvinnorna den allra bästa förlossningsupplevelsen som har bidragit till att göra Gudrun Abascal till en legend i förlossningssammanhang. Under sina 44 år som barnmorska har hon gjort sig känd som förespråkare av kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar och sina förlossningar.

Hon har skrivit två storsäljare om födande och medverkat i otaliga tidningsartiklar och tv-program. Och inte minst, hon har blivit belönad med S:t Eriksmedaljen för sitt arbete inom förlossningsvården. Det samtidigt som hon har fortsatt att arbeta som barnmorska och har vid det här laget varit med vid flera tusen förlossningar.

– Varje gång är lika fantastisk. Att få vara med en födande kvinna är en riktig egotripp. Det ger livsnärvaro på ett sätt som är svårt att få någon annanstans.2001 var hon med och startade BB Stockholm, den första privata förlossningskliniken i Sverige.

  1. Och nu 2014 gör hon det igen med BB Sophia, den här gången som vårdchef och chefbarnmorska.
  2. BB Sophia är så mycket större än BB Stockholm.
  3. Här har vi ett helt trevåningshus som enbart är byggt för att föda barn i.
  4. Vi har egen neonatalavdelning och en operationsavdelning som bara kommer att användas för våra behov.
You might be interested:  Vilken Batalj Avslutas I Stockholm 12 Maj 1971?

Det känns fantastiskt. Intresset för att få arbeta på BB Sophia har varit rekordstort, över 200 sökte till de 80 barnmorsketjänsterna. Och en av de viktigaste anledningarna till att de sökte jobbet var just att få arbeta med Gudrun Abascal. Att det skulle bli barnmorskeyrket Gudrun skulle ägna sig åt stod tidigt klart.

  1. Den första praktiken på sjuksköterskeutbildningen var förlagd till en förlossningsklinik och det klickade direkt.
  2. På den tiden rådde en stor auktoritetstro och kvinnorna gjorde som barnmorskan sa.
  3. Barnen låg på en särskild barnsal och kvinnorna fick bara träffa sina barn när de skulle ammas – och det enligt ett strikt schema.

Alla kvinnor skulle vara kvar på BB en vecka efter förlossningen, och gick de hem tidigare måste de skriva ut sig på egen risk. – Det var barnmorskan som visste och kunde. Kvinnornas egna erfarenheter räknades inte. Gudrun bröt mot den rådande ordningen.

Hon gick runt och pratade med kvinnorna och frågade vad de tyckte var viktigt för att få en bra förlossning. Det gav många nya insikter och kunskaper. – Jag minns speciellt en bondmora från Norrtälje som skulle föda sitt tredje barn. Hon berättade om sina tidigare förlossningar, vi hade väldigt trevligt och allt löpte på bra.

Men plötsligt hände något, hon blev helt tyst och förlossningen avstannade. Jag frågade vad som var fel, barnet var ju nästan ute. Hon sa att hon inte kunde föda förrän barnmorskan hade kommit. När jag förklarade att det var jag som var barnmorskan blev hon jätteförvånad, så ung och så trevlig kan väl inte en barnmorska vara tyckte hon.

Det lärde mig att det är viktigt att vara tydlig med vilken roll vi har i förlossningsrummet. Sedan dess har mycket hänt inom förlossningsvården. Papporna är välkomna vid förlossningen, kvinnorna får ha sina barn hos sig hela tiden, vill någon föda så naturligt som möjligt går det också bra och den som vill ha full smärtlindring får det.

Överhuvudtaget räknas de blivande föräldrarnas åsikter på ett helt annat sätt i dag. – Kvinnan och hennes partner är mer förberedda än tidigare och vet vad de vill. På gott och ont skulle jag säga. De vill ha samma kontroll över födandet som de har över allt annat och vill ha garantier för att allt ska gå bra.

  1. Går inte detta så finns det i dag kvinnor som är beredda att avstå helt och hållet.
  2. Och kanske är detta extra tydligt i Stockholm där kvinnorna tenderar att skjuta upp barnafödandet.
  3. En 18-åring tror att hon är odödlig och tänker inte så mycket på riskerna, medan en 38-åring har en helt annan förståelse för vad som kan hända.

BB Sophia kommer att ha ett nära samarbete med Sophiahemmet Högskola, både vad gäller utbildning och forskning. Studenterna på barnmorskeutbildningen som startar till hösten kommer till stora delar ha sin verksamhetsförlagda utbildning på BB Sophia. Närheten till en förlossningsklinik kommer också ge stora möjligheter till patientnära forskning.

– Det kommer att bli berikande också för oss som arbetar här, att få reflektera över vad vi gör på jobbet och hur vi kan utveckla metoder och tänkande för att bli ännu bättre. För Gudrun har det varit viktigt att fortsätta arbeta kliniskt också sedan hon blivit chef. – Det är viktigt både för att jag ska kunna vara en bra förebild för de andra barnmorskorna men också för mig själv så att jag följer med i utvecklingen.

Och ska jag kunna förverkliga min dröm om att ge de blivande föräldrarna den bästa upplevelsen måste jag vara chef.Nu kan jag påverka utvecklingen av förlossningsvården på ett helt annat sätt än om jag enbart arbetade som barnmorska. Text: Inger Sundelin Foto: Samuel Unéus Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 1 2014 : Hon har förändrat synen på förlossning – Sophiahemmet Sjukhus
Visa hela svaret

Måste man föda på sjukhus?

Så går det till på BB och förlossningsavdelningen När du ska föda barn får du först komma till en förlossningsavdelning. Ring helst till avdelningen innan du kommer dit. När barnet är fött kan ni få komma till en BB-avdelning. Den här texten handlar om hur det brukar gå till på de olika avdelningarna.

  • Många som ska föda barn packar i förväg en väska som de sedan tar med när de ska till förlossningsavdelningen.
  • Väskan kan innehålla kläder, något gott att äta, necessär, kamera och annat som kan tänkas vara bra att ha den första tiden.
  • Men egentligen behöver du inte ha med något till förlossningsavdelningen och BB, där finns det som behövs.

Att bli inskriven på förlossningsavdelningen När du som är gravid kommer till förlossningsavdelningen får du först träffa en barnmorska. Hen bedömer om förlossningen har kommit igång tillräckligt för att du ska få stanna kvar. Du blir inskriven på avdelningen, om förlossningen har kommit igång ordentligt.

Då får du stanna kvar tills barnet är fött. Barnmorskan ställer frågor och du kan komma med önskemål inför förlossningen. Det kan till exempel handla om vilken du som är gravid vill föda i eller om du vill ha, Barnmorskan läser om du har skrivit en sådan. Hen tittar också i din journal för att se om det har varit några komplikationer under graviditeten.

Det är du som ska föda barn som är huvudperson på förlossningsavdelningen, men även du som är närstående har en viktig roll. Förlossningarna sker i särskilda förlossningsrum. Förlossningsrum kan se olika ut på olika ställen. Det brukar finns en förlossningssäng och oftast bekväma möbler att sitta i. Vilken Förlossning Är Bäst I Stockholm På förlossningsavdelningen registreras oftast barnets hjärtljud med hjälp av CTG. CTG-apparaten ska övervaka att barnet mår bra. Barnmorskan undersöker också hur barnet ligger i livmodern. Hen känner efter om livmoderhalsen börjat öppna sig. Dessutom kontrolleras blodtrycket på dig som är gravid.

Du kan också få lämna ett urinprov. Det är olika hur länge man stannar på sjukhuset efter att barnet är fött. En del går hem redan efter sex timmar, om allt har gått bra och om barnet mår bra. Det är vanligare att omföderskor lämnar sjukhuset tidigt. Ni som lämnar sjukhuset tidigt får komma på återbesök efter några dagar.

Ni som stannar längre på sjukhuset får komma till en BB-avdelning. Där kan man få hjälp och stöd med olika saker som händer första tiden efter förlossningen. Till exempel kan du få hjälp med och eventuella och, Det kan vara olika på olika BB-avdelningar, men ibland kan även medföräldrar bo kvar.

  • Närstående och syskon till det nyfödda barnet brukar få hälsa på.
  • Innan ni kan åka hem undersöker en barnläkare barnet.
  • På förlossningsavdelningen arbetar en barnmorska oftast tillsammans med en undersköterska.
  • Men ibland arbetar två barnmorskor tillsammans med eller utan en undersköterska.
  • Barnmorskan kommer och tittar till dig som föder då och då.
You might be interested:  När Är Spårvagnen I Lund Klar?

I slutet av förlossningen är barnmorskan där hela tiden. På avdelningen arbetar även förlossningsläkare. De deltar i de förlossningar där det behövs. Personalen på avdelningen arbetar i olika skift. Det är vanligt att personalen hinner bytas ut under en förlossning.

  • På större sjukhus kan det finnas möjlighet att ha med en studerande under förlossningen.
  • Det kan vara en barnmorskestudent eller en läkarstudent.
  • Även på BB-avdelningen arbetar det barnmorskor, undersköterskor och läkare.
  • Vilken personal du träffar på BB beror på hur förlossningen var.
  • Du kan få träffa en fysioterapeut eller kurator om det behövs.

Det är vanligt att få träffa en läkare på BB om förlossningen avslutades med sugklocka eller om den gjordes med kejsarsnitt. kan du söka efter förlossningsavdelningar och BB-avdelningar. Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Caroline Lilliecreutz, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping För många kan det kännas bra att planera förlossningen i förväg.
Visa hela svaret

Vilka får föda på BB Stockholm?

Hos oss på BB Stockholm föds ungefär 4000 barn varje år. – Att föda barn är en stor och unik händelse i livet. Alla förlossningar är olika. Vi vill att du ska känna dig trygg när det är dags att föda barn oavsett vem du är. Vården hos oss är därför utformad för att ta tillvara dina egna erfarenheter och önskemål.
Visa hela svaret

Får partner sova på BB?

Efter förlossningen – BB och efterkontroll av barnet Innehållet gäller Skåne När förlossningen är avslutad flyttas du och ditt barn till en BB-avdelning. Där vårdas ni efter förlossningen. Du har barnet hos dig och här får ni hjälp med eftervård, barnskötsel och amning i en lugn och trygg miljö.

Det är bra att stanna på BB i 48 timmar efter förlossningen även om allting är bra med dig och barnet. Men ni kan också välja att åka hem redan efter sex timmar. Personalen på BB-avdelningen hjälper gärna till att planera vårdtiden. Det är viktigt att ni känner er trygga med amningen innan ni lämnar BB.

Barnet blir undersökt av en barnläkare när barnet är mellan 6–36 timmar gammalt. Om ditt barn behöver specialiserad sjukvård, finns ett nära samarbete med neonatalavdelningarna. Om ni väljer att åka hem innan barnet är 48 timmar gammalt får ni en återbesökstid för efterkontroll.

Blodprov som kallas PKU-prov. Provet visar om barnet har medfödda ämnesomsättningssjukdomar eller brist på sköldkörtelhormon. Hörselprov som kallas OAE.

I mån av plats får din partner sova kvar på BB tillsammans med dig och barnet. Det tillkommer en kostnad för det utöver den vanliga patientavgiften. Läs mer om möjligheterna för dig som partner att sova kvar på den förlossningsavdelning ni planerar att föda på.

  • Se avsnittet,
  • Innan du och ditt barn lämnar BB tar personalen reda på hur det går med amningen.
  • Om du önskar ytterligare hjälp och stöd finns det att få på avdelningen.
  • De sju första dagarna efter förlossningen erbjuder BB-avdelningarna amningsstöd även efter att ni kommit hem.
  • Några av dem erbjuder stöd under en längre period efter förlossningen.

Johanna Carleson, 1177.se, Region Skåne Unni Ydervall, barnmorska BB, Region Skåne : Efter förlossningen – BB och efterkontroll av barnet
Visa hela svaret

Hur länge stannar man på BB första barnet?

Friska omföderskor med normal förlossning och ett friskt barn går hem 6–8 timmar efter förlossningen sedan flera år. Nu rekommenderar vi även att du som fött ditt första barn och är frisk, har haft en okomplicerad förlossning går hem utan att vårdas på BB.

  1. Man behöver vara väl förberedd för detta under graviditeten och ha gott stöd hemma.
  2. Under första veckan får du stöd via telefonkontakt och ett bokat återbesök.
  3. Vi följer upp alla som går på tidig hemgång och föräldrarna upplever det positivt att vara hemma tillsammans med sitt nyfödda barn och sin övriga familj.

Föräldrarna tycker att det fungerar bra att återhämta sig i sin hemmiljö.
Visa hela svaret

Får man trosor på BB?

Sköna (!!) trosor och bindor – Återigen: kläderna du ska ha med dig till BB k-a-n inte vara för mjuka, Ett tips är ett billigt storpack med stora, sköna trosor, så behöver du inte använda dem för evigt. När det gäller bindor är det för de flesta största sorten som gäller de första dagarna.
Visa hela svaret

Vad ska man ha för trosor efter förlossningen?

Snabba fakta –

Elastiska sjukhustrosor Passar efter förlossning eller snitt Öko-tex

Var förberedd, kom ihåg att packa ner Carriwells sjukhustrosor i BB-väskan. Carriwells sjukhustrosa hjälper dig att göra perioden efter förlossningen trygg, diskret och hygienisk. Dessa tvättbara trosor är särskilt utformade för att hålla bindan på plats.
Visa hela svaret

När föds flest barn i Stockholm?

Många i Sverige firar sin födelsedag på våren och har således blivit till under sommaren. Den vanligaste födelsemånaden är mars, men nio av de tio vanligaste födelsedagarna är i april. Vårens dominans har dock rubbats. Under 2000-talet har barnafödandet förskjutits och idag är det vanligare att födas på sommaren eller försommaren.

Under andra halvan av 1800- och början av 1900-talet föddes många nio månader efter högtider som midsommar och jul. Barnafödandet följer relativt stabila säsongsmönster. När under året barn föds skiljer sig normalt sett väldigt lite åt mellan två år. Men dessa mönster förändras långsamt över tid. Man kan tala om två typer av förändringar, dels de snabba och tillfälliga och dels de långsamma mer bestående.

De tillfälliga präglas av särskilda händelser som gjort att man avvaktat med barnafödandet, beteendet återgår sedan till det för tiden normala mönstret. Exempel på händelser som påverkat kortsiktigt är spanska sjukan och andra världskriget. Även ekonomiska kriser som nödåren 1867–1869 och finanskrisen på 1990-talet följdes av perioder med minskat antal födda.

  1. De långsamma beteendeförändringarna kan istället kopplas till olika typer av samhällsförändringar såsom lagstadgad semester, medicinsk utveckling och användandet av preventivmedel.
  2. Spanska sjukan nådde Sverige under hösten 1918 och verkar ha påverkat barnafödandet.
  3. Under 1919 föddes få barn under sommarmånaderna, det vill säga nio månader efter utbrottet.

Mot slutet av året vände åter den nedåtgående trenden och fler barn föddes.
Visa hela svaret

Vad kostar det att föda privat?

Den avgift som en patient betalar täcker bara en del av kostnaden för den vård som hon eller han får. Den skatt som invånarna i Östergötland betalar till Region Östergötland används till resten av kostnaden. Några exempel på vad en patient betalar och vad den verkliga kostnaden är:

Du gör ett läkarbesök på en vårdcentral och betalar 200 kronor. Verklig kostnad: cirka 3 100 kronor. Du gör ett distriktssköterskebesök och betalar 200 kronor. Verklig kostnad: cirka 1 500 kronor. Du är med om en förlossning (som är okomplicerad) och betalar 100 kronor. Verklig kostnad: cirka 40 000 kronor. Du får höftleden utbytt och betalar 100 kronor per dag i fem dagar. Verklig kostnad: cirka 107 000 kronor.

Visa hela svaret

Är det gratis att föda barn i Sverige?

Paret träffades i Uppsala och fick dottern Mia för drygt ett år sedan. Men nu överskuggas babylyckan av ett mörkt moln – de nyblivna föräldrarna måste själva betala över 100 000 kronor för förlossningen.
Visa hela svaret

Var ska jag föda?

När det är dags att föda ska du alltid ringa till den förlossningsklinik som du valt. I de allra flesta fall är det också dit du ska åka. Barnmorskan gör en bedömning av när du behöver komma till förlossningskliniken.
Visa hela svaret