Logistic Contractor, som ingår i Wästbygg Gruppen, har tecknat avtal med Northvolt om att uppföra basbyggnaden till deras anläggning för tillverkning av batterier i Skellefteå. Avtalet omfattar över 100 000 kvm och när anläggningen är färdig kommer den att vara en av Europas största batterifabriker.
Visa hela svaret
Contents
- 1 Vem äger batterifabriken i Skellefteå?
- 2 Har Northvolt börjat producera?
- 3 Hur många jobbar på Northvolt i Skellefteå?
- 4 Är Northvolt svenskt?
- 5 Har Northvolt aktie?
- 6 Hur många jobb ger Northvolt?
- 7 Vad tjänar en operatör på Northvolt?
- 8 Hur stor är Northvolts fabrik?
- 9 Hur finansieras Northvolt?
- 10 När startar Northvolt Skellefteå?
- 11 När öppnar batterifabriken Skellefteå?
- 12 Hur vet jag att en aktie är bra?
- 13 Finns Northvolt aktie?
- 14 Hur mycket el kommer Northvolt att förbruka?
- 15 Hur stor blir batterifabriken i Skellefteå?
Vem äger batterifabriken i Skellefteå?
4 000 anställda när fabriken står klar – Northvolt AB grundades 2016 av riskkapitalisten Harald Mix, företagsutvecklaren Carl-Erik Lagercrantz och företagsledaren Peter Carlsson (som nu är vd). Företaget samarbetar med biltillverkaren VW, som också är bolagets största ägare.
- De samarbetar även med BMW och Volvo Cars.
- Fabriken i Skellefteå byggs i etapper och beräknas vara helt utbyggd 2023.
- I fabriken planeras fem produktionslinor.
- När fabriken är färdigbyggd kommer det att vara omkring 4 000 anställda inom produktionen.
- Vid full produktionskapacitet ska en miljon elbilsbatterier tillverkas per år.
När samtalet kommer blir hon inte förvånad. Jenny Nilsson har länge känt att det gått för långt. Till och med så långt att telefonsamtalet, då hon får veta att gränspolisen slagit till mot arbetsplatsen, inte chockar henne. Nu kommer fler att få veta vad hon kämpat med det senaste året på Northvolt Ett i Skellefteå.
I november 2021 går gränspolisen in genom grindarna på Northvolt Ett. Med sig har de Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Jämställdhetsmyndigheten. Bara timmar efter kommer rubrikerna i media. “Razzia mot Northvolt – polisen misstänker brott”. Flera företag och 49 personer kontrolleras. Av dem saknar 14 tillstånd för att arbeta i Sverige, tolv får beslut om avvisning och tre tas i förvar.
En del chockas av nyheten. Andra menar att det hade kunnat undvikas. Jenny Nilsson tillhör en av de sistnämnda. Bygget av jättefabriken hade pågått i nästan två år när Jenny Nilsson, ombudsman på IF Metall Norra Västerbotten, fick ansvar för Northvolt Ett i maj 2021.
Den tidigare ombudsmannen hade plötsligt hoppat av sitt uppdrag och i stället börjat arbeta för Northvolt. Kort därefter slutade även avdelningens ordförande och uppgav att det delvis berodde på hanteringen kring Northvolt. Jenny Nilsson upptäckte snart att det inte fanns några lokala avtal på plats mellan Northvolt och IF Metall.
IF Metall hade tidigt tecknat ett centralt kollektivavtal med Northvolt. Men det fanns inga avtal om extern arbetskraft eller facklig närvaro på arbetsplatsen. Hon måste börja från början och samtidigt växte Northvolt Ett för varje dag. Leden av underentreprenörer kändes oändliga.
- Hon fick heller inte komma in på Northvolt och träffa anställda eller medlemmar.
- Bara om någon från Northvolt följde med henne.
- Vilket blev problematiskt när medlemmar ville prata i förtroende med henne.
- Eftersom batterifabriken var under uppbyggnad menade Northvolt att det skulle vara en säkerhetsrisk att låta Jenny Nilsson röra sig fritt på området.
Hon fick jobba via Teams och telefon och de regionala skyddsombuden i andra fackförbund blev hennes ögon och öron inne på arbetsplatsen. Jenny Nilsson förklarade för ansvariga på Northvolt att det var nödvändigt med krav på kollektivavtal vid upphandling av underentreprenörer.
- Men företaget sa nej.
- Det skulle bli omständligt, det var för många mindre företag, hävdade de, och sköt över ansvaret på fackförbunden.
- Northvolt ansåg att det var mer rimligt att facken fick avgöra vilka företag de ville förhandla med.
- För att få överblick över vilka företag som befann sig på arbetsplatsen bad då Jenny Nilsson om en lista över vilka företagen var.
Listan dröjde. I väntan på den startade hon ett omfattande detektivarbete tillsammans med Pierre Pettersson, regionalt skyddsombud på Byggnads, och Mathias Hansson, lokalombudsman och regionalt skyddsombud på Elektrikerförbundet. De tre försökte kartlägga företagen, deras verksamheter och vilka avtal de hade. Fackförbunden har fortfarande ingen lokal inne på området, bara en vagn utanför stängslet. Foto: David Lundmark Samtidigt kände Pierre Pettersson och Mathias Hansson att jobbet höll på att bli övermäktigt. De fick inte heller gehör för sina krav hos Northvolt och de höll på att drunkna i ärenden.
De upplevde att företaget försökte spela ut dem mot varandra, att de inte fick samma information. De bestämde sig för att fördjupa det tvärfackliga arbetet mellan IF Metall, Elektrikerförbundet, Byggnads, Unionen och Målarnas och började ha möten och avstämningar varje vecka. De började också gå skyddsronder tillsammans oftare.
Till skillnad från Jenny Nilsson kunde Pierre Pettersson och Mathias Hansson röra sig mer obehindrat inne på arbetsplatsen i rollen som regionala skyddsombud. Under en rond i september mötte de tre personer som svetsade rör i en verkstad inne på Northvolt Etts bygge.
Visa hela svaret
Vem får nya batterifabriken?
Volvo Cars och Northvolt snabbar upp övergången till elektrifiering med ny batterifabrik som skapar 3 000 nya jobb i Göteborg Volvo Cars och Northvolt har valt Göteborg som platsen för bygget av en ny batterifabrik som beräknas tas i drift 2025. Fabriken kommer att skapa upp till 3 000 nya jobb och komplettera det planerade FoU-centret som de båda företagen tillkännagav i december som en del av en investering på cirka 30 miljarder kronor.
De bägge företagen bjuder tillsammans in till en livesändning klockan 09:00 idag (fredag 4 februari), tillgänglig,Den nya fabriken och de nära banden med Northvolt kommer att förstärka Volvo Cars elektrifieringsstrategi eftersom företaget har som mål att tillverka och sälja endast renodlade elbilar senast 2030.Bygget av fabriken kommer att påbörjas 2023 och kommer att producera nästa generations avancerade battericeller, speciellt utvecklade för att användas i nästa generations helt elektriska Volvo- och Polestar-bilar.Fabriken kommer att ha en potentiell årlig cellproduktionskapacitet på upp till 50 gigawattimmar (GWh), vilket motsvarar batterier till närmare en halv miljon bilar om året.Placeringen av fabriken i Torslanda, Göteborg, ger fördelar i form av en direktväg in i Volvo Cars största bilfabrik, tillgång till infrastruktur, en stark pipeline av förnybar energiförsörjning och relevant arbetskompetens, och genom sin närhet till både Volvo Cars och Northvolts FoU-enheter.
– Vårt samarbete kring battericeller med Northvolt är mycket viktigt för våra strategiska ambitioner inom elektrifiering, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd. – Vi är fast beslutna att bli ledande i segmentet premium-elbilar och att endast sälja renodlade elbilar senast 2030.
- Bygget av denna gigafabrik i Göteborg är ett avgörande steg, både för en fortsatt förvandling av en av mest dynamiska fordonsregionerna i världen, och för att bli en ledande global leverantören av hållbara batterier, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt.
- Eftersom hållbar produktion är en central grundsats i partnerskapet mellan Volvo Cars och Northvolt, kommer fabriken att drivas med fossilfri energi, med fokus på att driva förnybar energikapacitet i regionen, och fabriken kommer att integrera tekniska lösningar som prioriterar cirkularitet och resurseffektivitet.
Batteritillverkningen för Volvo Cars och Polestars helt elektriska bilmodeller utgör en stor del av varje bils totala koldioxidutsläpp under hela livscykeln. Genom samarbetet med Northvolt, som är ledande inom produktion av hållbara batterier, och genom att producera batterierna nära sina bilfabriker i Europa, kan Volvo Cars och Polestar markant minska den miljöpåverkan som kan hänföras till batterianskaffning och -produktion för sina framtida bilar.
Vår nya batterifabrik kommer att stödja vår ambition om att ha ett helt klimatneutralt tillverkningsnätverk och säkra tillgången till högkvalitativa batterier för många år framöver, säger Javier Varela, head of engineering and operations på Volvo Cars. – Genom vårt partnerskap med Northvolt kommer vi också att dra stor nytta av en end-to-end batterivärdekedja, från råvara till komplett bil, vilket säkerställer optimal integration i våra bilar.
Samriskföretaget för tillverkning av battericeller mellan Northvolt och Volvo Cars kommer att bli en betydande aktör inom europeisk battericellsproduktion och kommer även att vara en av de största produktionsanläggningarna för battericeller i Europa.
Volvo Cars och Northvolt har utsett den före detta Tesla-chefen Adrian Clarke som chef för produktionsbolaget. FoU-centret, som kommer att tas i drift under 2022, kommer att skapa några hundra arbetstillfällen i Göteborg och positionerar Volvo Cars som ett av få bilmärken som gör utveckling och produktion av battericeller till en del av sin tekniska end-to-end-förmåga.
Partnerskapet mellan Volvo Cars och Northvolt kommer att fokusera på att utveckla skräddarsydda batterier och fordonsintegrationskoncept som ger Volvo- och Polestar-förare vad de efterfrågar, som lång räckvidd och korta laddningstider. Att etablera en djup vertikal integration av batteriutveckling och -produktion är viktigt för Volvo Cars och Polestar, eftersom batteriet är den enskilt största kostnadskomponenten i en elbil, samt en stor del av koldioxidavtrycket.
Sammantaget kommer den nya batterifabriken och FoU-centret att behöva en rad kompetenser, och joint venture-bolaget rekryterar därför aktivt högkvalificerade ingenjörer och teamledare för att driva projektet framåt. Storskalig rekrytering av operatörer och tekniker kommer att påbörjas i slutet av 2023.
– Volvo Cars 2020-2021 För tolvmånadersperioden juli 2020 till juli 2021 redovisade Volvo Car Group en rörelsevinst på 22,5 miljarder kr (14,3 miljarder kr 2019). Intäkterna under perioden uppgick till 292,1 miljarder kr (274,1 miljarder kr), medan den globala försäljningen uppgick till 773 000 bilar.
Om Volvo Car Group Volvo Cars grundades 1927. I dag är Volvo Cars ett av de mest välkända och ansedda bilmärkena i världen med en försäljning till kunder i mer än 100 länder. Volvo Cars är listat på Nasdaq Stockholmsbörsen, där aktien handlas under tickern “VOLCAR B”. Volvo Cars strävar efter att ge kunderna Frihetskänsla på ett personligt, hållbart och säkert sätt.
Detta speglas i företagets ambition att bli en helt elektrisk biltillverkare senast 2030 och i dess åtagande att kontinuerligt minska sitt koldioxidavtryck, med ambitionen att vara ett klimatneutralt företag 2040. I december 2020 hade Volvo Cars cirka 40 000 heltidsanställda medarbetare.
Volvo Cars huvudkontor och produktutvecklings-, marknadsförings- och administrationsavdelningar finns i huvudsak i Göteborg. Volvo Cars produktionsanläggningar finns i Göteborg (Sverige), Gent (Belgien), South Carolina (USA), Chengdu, Daqing och Taizhou (Kina). Företaget har även designcentra i Göteborg, Camarillo (USA), Sunnyvale (USA) och Shanghai (Kina).
Om Northvolt Northvolt är en europeisk leverantör av högkvalitativa hållbara battericeller och -system. Företaget grundades 2016 för att möjliggöra den europeiska övergången till en framtid där fossilbaserade bränslen har fasats ut, och man har på kort tid gjort stora framsteg med sitt mål om att leverera världens mest miljövänliga litiumjonbatteri med ett minimalt koldioxidavtryck.
Northvolt har vuxit till en arbetsstyrka på 2500 personer fördelat på över 100 nationaliteter. Northvolt har hittills säkrat kontrakt till ett värde av 30 miljarder USD från nyckelkunder, däribland BMW, Fluence, Scania, Volkswagen, Volvo Cars och Polestar, för att stödja sin plan, som inkluderar att etablera återvinningskapacitet för att möjliggöra att 50 procent av företagets råvarubehov ska täckas genom återvunna batterier senast 2030.
: Volvo Cars och Northvolt snabbar upp övergången till elektrifiering med ny batterifabrik som skapar 3 000 nya jobb i Göteborg
Visa hela svaret
Har Northvolt börjat producera?
Northvolt hade som mål att få i gång tillverkningen av batterier i fabriken Northvolt Ett i Skellefteå under 2021. I sista stund, den 29:e december, tillverkades den första cellen. Nu nås nästa milstolpe. Branschtidningen Automotive News meddelar att Northvolt har levererat de första batterierna till kund. Första cellen tillverkad hos Northvolt Ett Vilken biltillverkare som leveransen gått till meddelas inte. Förutom Volvo, som Northvolt ska bygga en gemensam batterifabrik med i Göteborg, samarbetar företaget med BMW och inte minst Volkswagen som investerat över 20 miljarder kronor i Northvolt.
Visa hela svaret
Hur många jobbar på Northvolt i Skellefteå?
Northvolt i Skellefteå har passerat 1 000 anställda – bjöd boende vid fabriken på hamburgare Peter Carlsson lovade i sitt sommarprat i P1 att han skulle bjuda boende nära batterifabriken på hamburgare. På grund av pandemin har det inte blivit av förrän nu.
- I veckan passerade fabriken i Skellefteå 1 000 anställda – innan bygget är helt klart ska den siffran fyrdubblas.
- Vi var mer oroliga för projektet för ett år sedan att få ihop folk.
- Men det bygger på att kommunen och byggföretagen levererar bland annat bostäder för att det skall lyckas.
- Annars får vi stora problem.
Vi har ju fördubblat fabriken sedan vi sände in ansökan om bygglov säger Peter Carlsson.
Visa hela svaret
Är Northvolt svenskt?
Northvolt AB | |
Org.nr | 559015-8894 |
---|---|
Typ | Privat aktiebolag |
Huvudkontor | Stockholm, Sverige |
Nyckelpersoner | Peter lCarlsson Vd Carl-Erik Lagercrantz Styrelseordförande |
Produkter | Litiumjonbatterier och batterisystem |
Antal anställda | 2300 – Januari 2022 |
Historia | |
Grundat | 2015 |
Grundare | Peter Carlsson |
Tidigare namn | SGF Energy (2015–16) |
Ekonomi | |
Omsättning | ▲ 296,749 miljoner SEK |
Rörelseresultat | ▼ -1,396 miljarder SEK |
Vinst efter skatt | ▼ -600,407 miljoner SEK |
Tillgångar | ▲ 15,446 miljarder SEK |
Eget kapital | ▲ 11,956 miljarder SEK |
Struktur | |
Ägare | Volkswagen 22,7% Goldman Sachs 20,8% Harald Mix via Vargas Holding 7,8% Peter Carlsson via Rocarma Consulting 7,2% |
Övrigt | |
Webbplats | Northvolt.com |
Fotnoter | Statistik från 2020 års bokslut. |
Northvolt AB är ett svenskt företag som bygger en fabrik i Bergsbyn, Skellefteå kommun för tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi, Northvolt grundades 2015 under namnet SGF Energy av Peter Carlsson och har idag över 2 300 anställda.
Visa hela svaret
Vilka har investerat i Northvolt?
Vem investerar i Northvolt? – För tillfället finns det endast fyra ägare som investerar i bolaget. Men rykten säger att det kan bli möjligt att ta del av kakan i framtiden. Spotify-grundaren Daniel Ek och Cristina Stenbeck har investerat i den svenska batteritillverkaren Northvolt under år 2020.
Visa hela svaret
Vem äger Northvolt aktie?
Verksamhet:
Ägare : | Bland investerarna finns pensionsfonderna AP1, AP2, AP3 och AP4, vidare återfinns Goldman Sachs Asset Management, Volkswagen Group, OMERS Capital Markets. |
---|---|
Lista: | Nasdaq Stockholm |
Status: | Kommande |
Tid: | Inom de närmsta åren, sagt i juni 2022 |
Värdering: | Omkring 100 miljarder kronor i juni 2021. |
Hur mycket el kommer Northvolt att förbruka?
Vatten och vind – ett naturligt batteri – Northvolt behöver ha tillgång till minst 300 megawatt, det är två gånger vad hela Skellefteå förbrukar. – Här finns världens billigaste och stabilaste el och den är 100 procent förnybar – då behövs ett energibolag som vågar ta språnget tillsammans med Northvolt och kommunen.
- Vi vill gå först och visa hur klimatomställningen ska gå till, säger Joachim.
- Sedan tidigare har Skellefteå Kraft investerat i Blaiken vindkraftpark som är en av de största landbaserade vindkraftparkerna i Europa och som producerar 700 gigawattimmar per år.
- Vattenkraften och vindkraften balanserar upp varandra i ett förnybart energisystem.
Vindkraft är en fantastiskt förnybar källa men det är inte alltid det blåser, då är den planerbara vattenkraftproduktionen ett bra komplement. Tillsammans utgör de båda kraftslagen Norrlands gröna batteri, säger Joachim.
Visa hela svaret
Har Northvolt aktie?
Övrigt: – I juni 2021 sade grundaren och vd Peter Carlsson till Di att en börsnotering av Northvolt kommer att ske, men antyder att det inte kommer att ske inom de närmaste åren. Uppdatering: Northvolt noteras på börsen inom de närmaste åren sade Carl-Erik Lagercrantz i juni 2022, han är styrelseordförande och även en större ägare via Vargas Holding som han driver med Harald Mix.
- Uppdatering: I början av juli 2022 tog Northvolt in 1,1 miljarder USD via en konvertibel.
- De som deltog var bland andra AMF, AP Fonderna 1-4 (via 4 to 1 Investments), ATP, Ava Investors, Baillie Gifford, Compagnia di San Paolo via Fondaco Growth, Folksam, Goldman Sachs Asset Management, IMAS, Olympia Group, OMERS Capital Partners, PCS Holding, Swedbank Robur, TM Capital och Volkswagen.
Uppdaterat: 2022-07-05
Visa hela svaret
Var ligger batterifabriken i Skellefteå?
Fyra år efter att det första trädet fälldes på industritomten invigdes på söndagen Northvolts gigantiska batterifabrik på Bergsbyns industriområde.
Visa hela svaret
Varför batterifabrik i Skellefteå?
Under hösten 2017 blev det klart att företaget Northvolt valt Skellefteå som etableringsort för sin planerade batterifabrik. En forskningsverksamhet kommer att förläggas till Västerås. Den totala investeringen fram till år 2023 är beräknad till upp emot 4 miljarder Euro varav merparten kommer att investeras i Skellefteå.
– Vi är glada för beskedet. Det här kan bli en av Europas största etableringar. Valet av Skellefteå är ett styrkebesked för hela norra Sverige, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå. Dagens besked innebär att Northvolt tänker placera vad som kan bli Europas största fabrik för produktion av lithium-ionbatterier i Skellefteå.
Fabriken väntas innebära uppemot 2000-2500 arbetstillfällen och kommer att innebära lokal och regional utveckling inom flera områden. – Skellefteå har visat att vi har de förutsättningar som krävs för en etablering av detta slag. Vi kan erbjuda 100 procent förnybar energiproduktion, en attraktiv site, väl fungerande hamn, järnväg, närhet till kommunikationer och dessutom en hög livskvalitet med möjlighet att snabbt öka byggandet av bostäder och skolor som kommer att behövas, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.
Hans Kreisel, koncernchef Skellefteå Kraft, vill påminna om fortsättningen och ge alla inblandade en eloge: – Den här processen har varit ett teamarbete från dag ett. Nu tar vi oss an det intensiva arbete som fortsätter och är beredda att möta varje steg i tidplanen. Northvolts ambition är att sätta spaden i marken under andra halvåret 2018 och ha den första fjärdedelen av fabriken klar och uppe i produktion år 2020.
När fabriken är fullt utbyggd år 2023 kommer den totalt att producera 32 GWh batterikapacitet per år. – Skellefteå uppfyller samtliga grundläggande förutsättningar för etableringen av fabriken på ett enastående sätt. Vi ser dessutom en stor fördel i att kunna använda oss av Skellefteås förnybara energiförsörjning, säger Peter Carlsson, grundare och VD, Northvolt.
Visa hela svaret
Hur många jobb ger Northvolt?
Upp till 1 000 personer ska sysselsättas i batterifabriken. I Northvolts anläggning i Skellefteå ska omkring 3 000 personer arbeta.
Visa hela svaret
Vad tjänar en operatör på Northvolt?
Ingångslönen för nyanställda är 116 kronor i timmen, som ökar till 125 kronor i timmen efter tre månader. – Själv tjänar jag 24 770 kronor i månaden.
Visa hela svaret
Hur är det att jobba på Northvolt?
Som operatör jobbar du i kärnan av Northvolt, dvs där battericellerna faktiskt tillverkas. Du styr och övervakar maskinerna samt fyller på material samt bidrar till ständiga förbättringar. Hur det går till och hur din arbetsdag ser ut skiljer sig beroende på var i produktionen du arbetar.
Visa hela svaret
Hur stor är Northvolts fabrik?
Största byggnaden – Den första bygganden som uppfördes är också den största – 38 meter hög, 120 meter bred och 250 meter lång. Här blandar man metallerna som batterierna ska bestå av. I de två nästa byggnaderna som uppfördes sätts batterierna ihop till celler.
I den fjärde laddas batterierna upp och i den femte byggnaden inryms ett lager. Alla är klara utvändigt, men invändigt återstår en del arbete. Samtidigt håller man på med markberedningen inför fas 2. Där ska bland annat en återvinningsanläggning byggas. Återvunna metaller är en viktig beståndsdel i batterierna för att minska klimatavtrycken.
– Under året kommer vi se fler och fler stålstommar komma upp på det område som idag bara är kal mark. Trots logistiska problem till följd av coronapandemin har tidsplanen hållits någorlunda. År 2026 ska den fullskaliga produktionen vara igång. Det är några kilometers promenad att ta sig igenom hela området.
Visa hela svaret
Hur finansieras Northvolt?
Finansieringen av Northvolts batterifabrik på plats – Europeiska investeringsbanken bidrar med 350 miljoner euro Den 12 juni meddelade det svenska företaget Northvolt att man har säkrat finansieringen för sin planerade batterifabrik i Skellefteå. EIB meddelade den 16 maj att man kommer låna ut 350 miljoner euro till Northvolt för bygget av fabriken.
- Av EIB:s pengar kommer en första omgång att användas för att bygga den första delen av fabriken, med en årlig batteriproduktion på ca 16 GWh (motsvarande ungefär 250 000 elfordonsbatterier).
- Denna del ska slutföras under 2020.
- När fabriken är fullt utbyggd ska den årliga produktionen motsvara ca 32 GWh.
En första omgång pengar kommer att användas för att bygga den första delen av fabriken, med en årlig batteriproduktion på ca 16 GWh (motsvarande ungefär 250 000 elfordonsbatterier). Denna del ska slutföras under 2020. När fabriken är fullt utbyggd ska den årliga produktionen motsvara ca 32 GWh.
Visa hela svaret
När startar Northvolt Skellefteå?
Den andra stora industrianläggningen som ska byggas i tyska Salzgitter och som kommer att bygga på blåkopian av Northvolt Ett. Northvolt Zwei börjar att byggas år 2021 och ska vara i drift under 2023 eller 2024. ‘Bygget i Västerås är stort, men bygget i Skellefteå är nästan overkligt.’
Visa hela svaret
När öppnar batterifabriken Skellefteå?
Saknades matställen – I snigelfart körde Carl Lindberg från Älvdalen till Skellefteå. På släp hade han en manskapsvagn på nästan fem ton som skulle bli hjärtat i hans nystartade företag Foodvolt.30 kilometer i timmen i 75 mil. Det blev 24 timmars körning.
Jag hade hört att det saknades matställen kring Northvolts fabrik. Så jag börjde skissa på ett koncept med en food-truck som säljer rejäla portioner husmanskost. När jag hittade manskapsvagnen på en auktion var det bara att slå till, berättar Carl Lindberg som sköter sitt företag innan och efter jobbet som tjänsteman på Securitas.
Han byggde nytt innertak, satte in golvvärme och ny el. Entusiasm var stor och idéerna många, men erfarenheten av att starta ett företag begränsad. Här kommer Roland Eriksson in i bilden. På en auktion i Älvdalen hittade Carl Lindberg den manskapsvagn som blev hjärtat i hans nystartade företag Foodvolt. Han är företagslots på kommunens näringslivskontor med uppgift att underlätta för dem som vill starta eget. Sedan 2019 har han hjälpt ett 50-tal nyföretagare och förmedlat kontakter kring allt ifrån livsmedelstillsyn och bygglov till alkoholtillstånd och utrymningsplaner.
Northvolt Ett heter batterifabriken som byggs på Bergsbyns industriområde i Skellefteå. Den ska ha totalt fem produktionslinor, de första två ska köra igång i slutet av 2021. Fabriksytan är lika stor som 71 fotbollsplaner och kommer att ha ungefär 3 000 anställda och 600 robotar när allt är i drift år 2025. Fullt utbyggd är tillverkningskapaciteten 40 GWh (gigawattimmar) per år, vilket motsvarar 200 000 litiumjonbatterier. I mars blev det klart att Volkswagen beställer litiumjonbatterier för 120 miljarder kronor de kommande tio åren. Totalt har Northvolt säkrat kontrakt till ett värde av 247 miljarder kronor. Andra stora kunder är BMW och Scania. Källa: Northvolt och Dagens Industri.
Det har Foodvolt också. Försäljningen ökar stadigt och nu är målet att anställa en person så att Carl Lindberg och hans sambo kan få avlastning. Roland Erikssons stöd har varit avgörande. Besparat honom sömnlösa nätter över oväntade kostnader och feltolkade avtal.
– Jag sträckte ut en hand och han tog den. Utan Rolands hjälp hade det nog inte funkat, säger Carl Lindberg. Dagskiftet är över och gästarbetare från Sydkorea släntrar in i manskapsvagnen vid Northvolts barackboende i Klemensnäs. I dag bjuds det på korv Stroganoff och Janssons frestelse, men det är främst energidryck och cigaretter som går åt efter en lång arbetsdag.
Foodvolt är i uppstartsfasen men det är ingen brist på nya idéer. Carl Lindberg planerar att hyra ut fiskebåtar och öppna en karaokebar. – Det händer inte mycket här. Arbetarna jobbar hårt och är trötta när deras pass är över. Det vore roligt med lite liv och rörelse på kvällarna.
Visa hela svaret
Varför finns det A och B aktier?
Köpa A-aktier eller B-aktier? Här kommer en liten genomgång om vilket aktieslag som är bäst att köpa i de fall bolaget har mer än en aktie noterad. A-aktier eller B-aktier. Det som vi vill ha är stor handel i aktien och relativt låg kurs. Somliga aktier, oftast A-aktier även om det finns undantag, har fler röster på bolagsstämmorna.
- Det är inget att jaga som småsparare.
- En anledning till att det alls existerar A-aktier och B-aktier är att det ska vara möjligt att ta in mer kapital utan att förlora så mycket makt, till exempel om entreprenören som äger majoriteten av sitt bolag via (röststarka) a-aktier börsnoterar sitt livsverk genom att emittera b-aktier (som ger färre röster på bolagsstämmor).
Det är mitt mål att den här sidan alltid ska vara korrekt och uppdaterad. Det är sällan som förutsättningarna mellan A-aktier och B-aktier förändras, men sker det och om jag missat det, För mer information se mina sammanfattande frågor och svar längst ned i dokumentet.
- Catella B bättre än A Finansbolagets B-aktie har klart större handel än A-aktien.
- Electrolux B bättre än A Vitvarubolagets B-aktie är något billigare och klart mera omsatt.
- Electrolux Professional B bättre än A Vitvarubolagets B-aktie är klart mera handlad så här får du ett rättvist pris.
Epiroc B bättre än A A-aktien är mest omsatt, men gruvutrustningsbolagets B-aktie har stor handel även den. Dessutom är B-aktien billigare och värderingen är därmed något lägre och direktavkastningen något högre. Ericsson A minst lika bra som B A-aktien är något billigare än B-aktien, men handeln i A-aktien är ganska tunn.
- Iofs inget problem för en småsparare, så med viss tvekan är A-aktien nog aningen bättre än B-aktien.
- Essity B bättre än A Hygienbolagets B-aktie kostar ungefär som A-aktien, men är klart mera omsatt.
- Handelsbanken A och B – köp den billigaste Båda aktieslagen fungerar bra att handla i även om A-aktien är mest omsatt.
Periodvis skiljer sig kurserna åt och då väljer du den med lägst aktiekurs. Sett över många år har det varierat vilken aktie som haft högst respektive lägst aktiekurs.
- Husqvarna B bättre än A Aktieslagen har ungefär samma pris, men B-aktien är det störst omsättning i.
- Kinnevik B bättre än A B-aktien är något lite billigare och klart mera handlad.
- Klövern A lika som B Fastighetsbolagets aktier är jämnbra, då A-aktien i skrivande stund är något lite billigare men lite sämre omsatt.
Industrivärden C bättre än A Investmentbolagets C-aktie är billigare och lite mer omsatt än A-aktien. C-aktien ger därmed lite mer valuta för pengarna. Investor A och B – köp den billigaste B-aktien är mest omsatt, men A-aktien är tillräckligt bra handlad.
- Välj den aktie som för stunden är den billigaste, så blir investmentbolagets direktavkastning och substansrabatt något högre.
- Midsona B bättre än A B-aktien är mest omsatt och hälsovårdsbolagets A-aktie har,
- Det som rusar utan anledning kan också rasa utan anledning.
- Ortivus B bättre än A Medicinteknikbolagets B-aktie är ofta den mest handlade och periodvis även den billigaste, i alla fall efter tokrycket i A-aktien i mars 2017.
Ratos B bättre än A Riskkapitalbolaget Ratos A-aktie är tunt omsatt och dyrare. B-aktien ger högre direktavkastning etc. SCA B bättre än A Aktieslagen har periodvis ungefär samma kurs, men ibland är B-aktien billigare. B-aktien har största dagsomsättningen.
SEB A bättre än C Bankens A-aktie är klart mer omsatt och dessutom något lite billigare. SKF A lika bra som B Verkstadsbolagets A-aktie är tunnare handlad, men ibland lite billigare. Ingen stor skillnad, men personligen skulle jag nog ändå välja B-aktien för omsättningens skull. Svårt val. SSAB B bättre än A Stålbolagets B-aktie är lite billigare än A-aktien och har även lite större handel, så det är i princip den bästa att köpa.
Stora Enso R bättre än A Skogsindustribolagets R-aktie är billigare och mer omsatt än A-aktien. För en småsparare lämpar sig förstås R-aktien bäst. R-aktie heter det eftersom Stora fusionerade med finska Enso en gång i tiden och det är finsk tradition(?) med R-aktier.
Visa hela svaret
Hur vet jag att en aktie är bra?
Direktavkastning – Ett utav de enklaste och viktigaste nyckeltalen. Genom att dividera historisk eller förväntad utdelning per aktie med priset per aktie får vi fram direktavkastningen, den del av vinsten som bolaget delar ut till sina aktieägare.Ju högre direktavkastning, desto mer utdelning får du per investerad krona vilket är positivt.
Visa hela svaret
Vem äger Northvolt aktie?
Verksamhet:
Ägare : | Bland investerarna finns pensionsfonderna AP1, AP2, AP3 och AP4, vidare återfinns Goldman Sachs Asset Management, Volkswagen Group, OMERS Capital Markets. |
---|---|
Lista: | Nasdaq Stockholm |
Status: | Kommande |
Tid: | Inom de närmsta åren, sagt i juni 2022 |
Värdering: | Omkring 100 miljarder kronor i juni 2021. |
Finns Northvolt aktie?
Övrigt: – I juni 2021 sade grundaren och vd Peter Carlsson till Di att en börsnotering av Northvolt kommer att ske, men antyder att det inte kommer att ske inom de närmaste åren. Uppdatering: Northvolt noteras på börsen inom de närmaste åren sade Carl-Erik Lagercrantz i juni 2022, han är styrelseordförande och även en större ägare via Vargas Holding som han driver med Harald Mix.
Uppdatering: I början av juli 2022 tog Northvolt in 1,1 miljarder USD via en konvertibel. De som deltog var bland andra AMF, AP Fonderna 1-4 (via 4 to 1 Investments), ATP, Ava Investors, Baillie Gifford, Compagnia di San Paolo via Fondaco Growth, Folksam, Goldman Sachs Asset Management, IMAS, Olympia Group, OMERS Capital Partners, PCS Holding, Swedbank Robur, TM Capital och Volkswagen.
Uppdaterat: 2022-07-05
Visa hela svaret
Hur mycket el kommer Northvolt att förbruka?
Vatten och vind – ett naturligt batteri – Northvolt behöver ha tillgång till minst 300 megawatt, det är två gånger vad hela Skellefteå förbrukar. – Här finns världens billigaste och stabilaste el och den är 100 procent förnybar – då behövs ett energibolag som vågar ta språnget tillsammans med Northvolt och kommunen.
- Vi vill gå först och visa hur klimatomställningen ska gå till, säger Joachim.
- Sedan tidigare har Skellefteå Kraft investerat i Blaiken vindkraftpark som är en av de största landbaserade vindkraftparkerna i Europa och som producerar 700 gigawattimmar per år.
- Vattenkraften och vindkraften balanserar upp varandra i ett förnybart energisystem.
Vindkraft är en fantastiskt förnybar källa men det är inte alltid det blåser, då är den planerbara vattenkraftproduktionen ett bra komplement. Tillsammans utgör de båda kraftslagen Norrlands gröna batteri, säger Joachim.
Visa hela svaret
Hur stor blir batterifabriken i Skellefteå?
Största byggnaden – Den första bygganden som uppfördes är också den största – 38 meter hög, 120 meter bred och 250 meter lång. Här blandar man metallerna som batterierna ska bestå av. I de två nästa byggnaderna som uppfördes sätts batterierna ihop till celler.
- I den fjärde laddas batterierna upp och i den femte byggnaden inryms ett lager.
- Alla är klara utvändigt, men invändigt återstår en del arbete.
- Samtidigt håller man på med markberedningen inför fas 2.
- Där ska bland annat en återvinningsanläggning byggas.
- Tervunna metaller är en viktig beståndsdel i batterierna för att minska klimatavtrycken.
– Under året kommer vi se fler och fler stålstommar komma upp på det område som idag bara är kal mark. Trots logistiska problem till följd av coronapandemin har tidsplanen hållits någorlunda. År 2026 ska den fullskaliga produktionen vara igång. Det är några kilometers promenad att ta sig igenom hela området.
Visa hela svaret