Bostadsområden i Linköping
- Berga. Berga ligger i södra Linköping och det tar ungefär 15 minuter med cykel att komma till Campus Valla.
- Vallastaden. Väster om Linköpings stadskärna så ligger Vallastaden, det är en utav Sveriges mest innovativa stadsdelar.
- Ekkällan.
- Gottfridsberg.
- Lambohov.
- Ramshäll.
- Skäggetorp.
- Tannefors.
Meer items
Visa hela svaret
Contents
Är Linköping säkert?
20 december 2018 kl 10:17 Linköping Hyresgäster känner sig mer otrygga än de som bor i villa eller bostadsrätt. Det visar en undersökning som Linköpings kommun låtit göra. Nu anlitas väktare för att öka tryggheten i tre stadsdelar. Hem & Hyra träffade dem under ett arbetspass i Ryd. “Vi är inte farliga och det går att prata med oss om allt”, betonar Johannes Huselius, närmast i bild. Han patrullerar sedan några månader tillbaka i bland annat Ryd tillsammans med Za-Za Mattsson och Jimmy Karlsson. Foto: Jakob Kindesjö Ryd är tillsammans med Skäggetorp och centrum de områden där invånarna är mest otrygga. Foto: Jakob Kindesjö Föregående Nästa – Man hör ibland att det har varit bråk, men jag har aldrig sett någonting. Jag känner mig trygg. Det säger Sermina Ramadoni som strosar genom bostadsområdet Ryd i höstsolen.
- Dottern Amelija Ramadoni är otålig.
- Hon drar mamma i handen och vill att promenaden ska fortsätta.
- Trots att Sermina själv inte har upplevt något obehagligt så är hon inte förvånad över att Ryd är ett av de områden i Linköping där invånarna känner sig mest otrygga, just eftersom det pratas så mycket om olika händelser.
– Jag tycker att det är jättebra att vi har fått väktare här. Det var i våras som Linköpings kommun lät göra en trygghetsmätning i elva olika områden. Enkäten gick ut till 3 261 personer och 54 procent svarade. Mätningen visade att de flesta upplever Linköping som en trygg kommun att leva i.
Men tre stadsdelar sticker ut: Ryd, Skäggetorp och centrum. Undersökningen visade också att personer som bor i hyreslägenhet känner sig mer otrygga än andra. Bland de saker som oroar mest finns alltifrån risken att bli överfallen och misshandlad till ungdomsgäng som bråkar och nedskräpning. – Det togs ett politiskt beslut att sätta in trygghetsväktare i de här områdena, berättar Henrik Bohman, säkerhetssamordnare på Linköpings kommun.
Sedan den 1 juni patrullerar därför väktare från Securitas i de tre stadsdelarna varje eftermiddag och kväll. När vi träffar Za-Za Mattsson, Johannes Huselius och Jimmy Karlsson i Ryd har dagens arbetspass precis börjat. – Vi går, pratar med folk, går ännu mer.
- Tanken är framför allt att vi ska synas, säger Johannes Huselius.
- De jobbar elvatimmarpass och områdena är stora, både till invånarantal och yta.
- Uppåt 25 000 steg enligt stegräknaren är inte ovanligt under ett pass.
- Jag har varit uppe i 27 000 till och med, säger Za-Za Mattsson.
- För att öka räckvidden planerar kommunen att förse väktarna med segways och cyklar.
Trots den oro som framkommer i undersökningen så är det sällan som trygghetsväktarna stöter på stök och bråk. – Det har varit småsaker, som att ta fast panttjuvar, berättar Jimmy Karlsson. Men alla uppskattar inte deras närvaro. Vid ett tillfälle då de besökte en ungdomsgård där ett gäng unga killar befann sig så fick de glåpord kastade efter sig.
Jag tar det som ett bevis på att det vi gör behövs, säger Johannes Huselius. Det finns hyresgäster som har kluvna känslor. Tomas Andersson är student och bor i Ryd sedan drygt fyra år tillbaka. – För mig personligen ger det en säkerhetskänsla, men jag kan också tänka mig att det finns de som blir oroliga för att de tror att det har hänt något när de ser väktarna, säger han.
Tomas Andersson beskriver sitt område som lugnt och tror att den bild som målas upp i trygghetsmätningen bygger mycket på människors fördomar. Tomas Andersson ser både för- och nackdelar med trygghetsväktarnas närvaro där han bor. Henrik Bohman på Linköpings kommun tycker att resultatet är värdefullt. – Trygghet är ju en känsla men något vi ändå måste ta på allvar, menar han. Kommunen har avsatt pengar för trygghetsväktare året ut.
Foto: Jenny Knutsson Henrik Bohman är säkerhetssamordnare på Linköpings kommun.
Visa hela svaret
Hur är det att bo i Linköping?
Tio anledningar att välja Linköping En av landets bästa platser att bo på För att välja en stad krävs det inte bara goda förutsättningar i näringslivet och på arbetsmarknaden – du ska även trivas med att bo och leva här. Linköping är av tidningen Fokus utnämnt till landets näst bästa plats att bo på bland Sveriges större städer.
- Här är det alltid nära till både natur och kultur, och det finns gott om fritidsaktiviteter för alla.
- Vad sägs om att åka vattenskidor mitt inne i city? En historisk rundvandring? Eller kanske en båttur på Göta Kanal? Visste du förresten att besöksnäringen är en av Linköpings snabbast växande branscher? Linköpings vackra läge mitt på den bördiga Östgötaslätten, med sin rikedom av öppna landskap, skogar och sjöar, låter våra livsmedelsproducenter ta vara på allt det goda naturen har att erbjuda.
Staden kan också erbjuda ett spännande kök för alla smaker – med ett dignande utbud av trendiga, miljösmarta caféer och restauranger. Själva boendet då? Här kan du bo precis som du vill – lägenhet i city, radhus i ytterområden eller villa på landet med bara tjugo minuter till stan.
Visa hela svaret
Hur är det att bo i Johannelund?
18 oktober 2019 kl 19:01 Linköping Hur är det egentligen att bo i Linköping? Både märkligt och underbart, om du frågar familjen Dos Santos Silva. För ljust för att sova. Inga morgontimmar i bilkö. Kort och gott en milsvid skillnad mot miljonstaden Sao Paulo. Familjen Dos Santos Silva trivs bra i Johannelund i Linköping. Rafaela, Felipe och Douglas William gillar att samhället är tryggt, skolan bra och att det går att cykla till jobbet. Foto: Mikael Strand Douglas William och Rafaela är ovana vid lägenhetens stora fönster. Foto: Mikael Strand Föregående Nästa – Första gången jag besökte Sverige var i januari. Det var sju minusgrader och mörka, korta dagar. Allt var så annorlunda från vad vi ser i Brasilien, förklarar Douglas William Dos Santos Silva.
- Tillsammans med hustrun Rafaela och elvaårige sonen Felipe tog han chansen.
- Som kvalitetsingenjör vid Saabs anläggning i Brasilien fick han möjlighet att byta villalivet utanför miljonstaden Sao Paulo mot en hyresrätt i stadsdelen Johannelund i Linköping.
- Vi kom hit tillsammans i april.
- Det var väldigt kallt, men våren kom efter ett par veckor.
Brasilien och Sverige har ett speciellt band och en diplomatisk relation som upprättades för nära 200 år sedan, år 1826. Fortfarande sker utbytet på flera områden enligt ett samarbetsavtal regeringarna emellan. På listan med gemensamma utvecklingsmål nämns exempelvis gruvnäringen, socialförsäkringssystemen, klimatfrågor och försvarspolitik.
Att komma till en ny stad i ett nytt land kan vara en utmaning på många sätt. I Linköping råder bostadsbrist, men den drabbade inte familjen Dos Santos Silva eftersom arbetsgivaren ordnade med en möblerad bostad. Lägenheten ligger på tredje våningen med utsikt åt två håll. Att kliva in i den färdiginredda trerummaren var familjens första steg mot svenska levnadsförhållanden.
Några av de andra ingenjörerna vände på tröskeln till sina lägenheter och tog in på hotell de första nätterna. – Fast vi tänkte från början “Det här är vårt hem nu”, minns Douglas William. Rafaela ler när hon berättar hur paret reagerade när de såg att deras sovrum hade två enkelsängar.
Vi ställde så klart ihop dem, men först blev vi verkligen förvånade. Fönstren i den svenska bostaden innebar oväntade problem. – Jag förstår att ni har stora fönster eftersom ni har en årstid som är så mörk, men vi är vana vid små fönster som dessutom är skuggade av solskydd, säger Douglas William och tecknar en markis i luften.
Att de svenska sommarnätterna dessutom är ljusa – medan den brasilianska natten är svart – gjorde att en tur till Ikea blev nödvändig. – Jag kan inte sova om det finns minsta strimma ljus i rummet, säger Douglas William. Nu är sovrummet utrustat med persienner, mörkläggningsrullgardin och mörka sammetsdraperier. Arbetsgivaren har ordnat en bostad i Johannelund. – Så hade det aldrig kunnat gå till i Brasilien, säger Rafaela. Visst saknar Felipe sina brasilianska kompisar, men det motsäger inte det faktum att han trivs bra i sin engelsktalande klass. – Jag älskar Sverige.
Foto: Mikael Strand Familjen har passat på att besöka andra europeiska länder. Fast ännu har de inte varit hemma hos någon svensk familj. Inte ens hos en granne. – Men vi är inbjudna till en kollega på kräftskiva snart. Familjen skrattar igenkännande åt att svenskar ogärna småpratar i trappuppgången eller på offentliga platser.
- Det stämmer precis med vad vi upplevt.
- Hemma hos oss hade det varit tvärt om – att man vill gå ut i uppgången för att träffa grannarna, säger Douglas William.
- Fast vi har aldrig känt oss det minsta uteslutna eller diskriminerade för att vi kommer från ett annat land vilket vi var rädda för innan vi kom.
De återkommer till tryggheten de känner som föräldrar. – Här ser vi barn som leker utomhus själva. Där vi kommer ifrån får barnen bli skjutsade för att leka i varandras hem. När de återvänder till Brasilien importerar de en ny sed. – I framtiden ska alla ta av sig skorna när de kommer på besök hos oss.
Visa hela svaret
Vilka områden ska man undvika i Linköping?
Östra Valla – I Östra Valla ligger både det område som kallas för Irrblosset och T1. De är båda moderna områden och ligger mellan centrum och Campus Valla. Det tar fem minuter till Campus Valla och tio minuter till centrum och Campus US. Om du inte vill ta dig ned till centrum finns det närbutiker att tillgå.
- I både Irrblosset och T1 finns bastu och även en cykelplats till varje lägenhet.
- I direkt anslutning till Irrblosset har du Vallaskogen där det finns möjlighet att springa.
- FR Irrblosset är boendeföreningen för de boende i Irrblosset och de har hand om utlåningsverksamhet, gymmet och mysrummet i området.
Det finns även grillplatser, volleybollplan och bouleplan i området. Mellan T1 och Irrblosset har du VilleValla Pub som också är väl värt ett besök.
Visa hela svaret
Vad är bra med Linköping?
Linköping: Sveriges sjätte bästa studentstad 2022 Plats sex på listan över Sveriges bästa studentstäder intas av Linköping – en attraktiv universitetsstad av många anledningar. Karriärmöjligheter, kommunikationer och utbildning på avancerad nivå är stadens starkaste områden.
Linköping klättrar från plats nio till plats sex på årets lista över Sveriges bästa studentstäder. Som student i Linköping har du det mesta – helt enkelt. Enligt vår undersökning rankar staden bland de tio bästa i hela fem av totalt nio parametrar. Linköping har de näst bästa karriärmöjligheterna i landet och fjärde bästa kommunikationerna – de två parametrarna studenterna själva tycker är viktigast.
Studentliv, extrajobb och master- och forskarutbildning är ytterligare parametrar Linköping presterat bra i. Läs mer om varför Linköping ska bli just din studentstad! Genomsnittlig månadslön 27 408 kr
Trygghetsnivå boende Medel
Är Jordbro ett bra område?
Tryggheten ökar i Brandbergen och Jordbro 2022-11-24 I Brandbergen har den upplevda tryggheten bland boende under kvällar och nätter ökat med 8,7 procentenheter sedan förra året. Och i Jordbro är ökningen 8,4 procentenheter. Det visar den kundundersökning som vi nyligen delade ut till våra hyresgäster i Brandbergen och Jordbro.
- Varje år skickar vi ut en kundundersökning till våra hyresgäster med hjälp av företaget AktivBo.
- I år fick drygt 2 000 hushåll i Brandbergen och Jordbro enkäten.
- I undersökningen ställs bland annat frågor kring hur hyresgästerna trivs i sitt område och hur trygga de känner sig.
- I årets undersökning har många fler i både Jordbro och Brandbergen svarat att de känner sig trygga i sitt område på kvällar och nätter jämfört med förra året.
– Det är ett gott betyg att våra hyresgäster tycker att tryggheten har ökat så mycket på ett år. För det kan ta tid att bygga upp tryggheten i bostadsområden. Under det gångna året har vi jobbat mycket på relationer, kommunikation och samverkan. I huvudsak med våra hyresgäster, men även med Hyresgästföreningen, kommunen, Haninge Bostäder och andra aktörer, säger Filip Björnfot Nilsson, områdeschef för Victoriahem i Jordbro.
Minskad skadegörelse i Brandbergen Ökningen av den upplevda tryggheten visar att de olika insatserna för större trygghet har gett bra effekt. I Brandbergen ser förvaltningen dessutom att klotter och annan skadegörelse har minskat och i Jordbro märker man att hyresgäster i större utsträckning väljer att bo kvar i området.
– Vi ser att hårt arbete ger resultat. Exempel på viktiga åtgärder är nya passersystem till våra fastigheter och utökad belysning. Vi har också anställt flera miljövärdar som dagligen är på plats i våra källargångar, säger Emelie Olsson, områdeschef för Victoriahem i Brandbergen.
- Hyresgästerna trivs bättre Undersökningen från AktivBo visar även att den generella trivseln bland våra hyresgäster ökar.78 procent i Jordbro och 82 procent i Brandbergen svarar att de trivs i sitt område, en ökning med 4 respektive 2,6 procentenheter sedan förra året.
- Nära kontakt med hyresgästerna är en viktig del i trygghetsskapandet.
Områdesdagar för hyresgäster med aktiviteter där hela förvaltningen deltar och feriejobb för ungdomar är två insatser som bidragit till de positiva resultaten, menar Emelie Olsson och Filip Björnfot Nilsson. – Trygghetsskapande arbete gör vi bäst tillsammans med varandra.
Visa hela svaret
Får man bo hur som helst?
Hej! I mitt hyreskontrakt står det angivet att lägenheten får ha ett maxantal på sex personer boende tillsammans. Av intresse för det juridiska – är det verkligen lagligt att specificera antal boende i en hyresrätt? Självklart förutsatt att man inte stör och att boendet innebär överdrivet slitage.
- Undrar: Madeleine Det finns inga särskilda lagregler som anger hur många personer som får bo i en lägenhet.
- Det hyreslagen anger är att hyresgäster ska iaktta “ordning, sundhet och gott skick” och inte störa grannar eller omgivningen i övrigt.
- Det finns generella normer för trångboddhet och i kontraktet kan hyresvärden ange ett tak för hur många personer som får bo i en viss lägenhet.
Men hyresvärden måste bevisa att hyresgästen inte iakttar “ordning, sundhet och gott skick” genom att visa på konkreta exempel i det enskilda fallet. Det räcker inte med att det bor fler personer i lägenheten än den är avsedd för. Det ligger i och för sig i sakens natur att det kan bli svårt att leva upp till bestämmelsen om man bor riktigt många personer i en lägenhet. Förbundsjurist Hyresgästföreningen Om Hyresakuten Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor. Skriv till Hyresakuten Hem & Hyra Box 7514 103 92 Stockholm Skicka frågor via e-post: [email protected] Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.
Visa hela svaret