Vragen en antwoorden Een vraag stellen V: (Vertaald door Google) Hoi. Mogen we nu zelf aardbeien komen plukken? (Origineel) Hej. Kan vi komma och själv plocka jordgubbar nu? (Geen antwoorden) Alle vragen bekijken (21)
Contents
Hur mycket kostar det att plocka jordgubbar?
Jordgubbarna kostar vid självplock 50kr/kg det vill säga ca 25kr/liter. Det går även att förbeställa plockade jordgubbar för 35kr/liter vid köp av hel låda (15 liter) som kan hämtas under självplockets öppettider.
Visa hela svaret
När är bästa tiden att plocka jordgubbar?
Jordgubbar När börjar ni försäljningen av jordgubbar? Så fort vi plockat de första bören, börjar vi sälja plockade bär vid gården. Vi säljer bär där ända tills vi börjat med självplockningen, då säljer vi plockade bär vid självplockningen. När börjar självplockningen? Så fort vi bedömer att vi har tillräckligt med bör så börjar vi med självolock. Ja, vi ser helst att man tar med eget emballage. Vi säljer spannar att plocka i. En spann eller skål kan användas många gånger med mycket mindre påverkan på miljön. Får man ta barn och hundar med sig ut i fälten? Barn – javisst ! Vi vill gärna att barnen skall komma med ut i fälten och njuta av våra bär – det är ju det som är riktig sommar. Hundarna får dock stanna i bilen eller på parkeringen vid sidan av fälten. Vilka bär är bäst att göra saft, sylt och stoppa i frysen? Alla sorter som vi odlar idag, Rumba, Florence och Malwina är utmärkta till både saft, sylt och frysen. Hur länge varar säsongen? Alltid svårt att säga. Varmt väder gör att bären mognar fortare. Vid svalt väder blir säsongen längre. Oftast varar säsongen till sista veckan i juli. Ett tidigt år med varmt väder slutar säsongen i mitten av juli. Ett sent svalt år kan bären vara en vecka in i augusti. Vi meddelar alltid i tidningarna, här på hemsidan och på Facebook vilken dag som är sista plockdag.
Visa hela svaret
Vad är bäst att plocka jordgubbar i?
Vad plockar man i? Vi rekommenderar en vanlig 10L plasthink. En 10L plasthink plockar man full utan svårigheter och det är en lagom mängd att jobba med i köket. En fullplockad 10L hink väger ca 6kg.
Visa hela svaret
Hur får man mer jordgubbar?
Jordgubbar växer bäst på en solig och varm plats utan konkurrens från andra växter. En planta ger god skörd i 4-5 år, sen måste odlingen förnyas. Odla flera olika sorter för att få en lång jordgubbssommar. Jordgubbar ska planteras på en varm och solig plats i fukthållande jord.
Visa hela svaret
Var växer jordgubbar?
Jordgubbar – odla dina egna | Växtguide från Plantagen En av det vanligaste bären i trädgårdarna är nog jordgubbar, bären har blivit en svensk klassiker, inte minst till midsommar. De är samtidigt bland de senast tillkomna bärväxterna i odling. Inte förrän på 1700-talet kom jordgubben till Europa. odlas bäst där det är lugnt, varmt och soligt.
- Rötterna ligger ytligt och väl förgrenat.
- Helst ska jorden vara mullrik och sandblandad för att underlätta ogräsrensning och för att rötterna ska kunna breda ut sig ordentligt.
- Man kan plantera jordgubbar under hela säsongen.
- Planterar man på våren hinner plantorna rota sig bättre innan vintern, men på hösten har revplantorna rotat sig och de kan man plantera ut.
För att underlätta skötseln måste allt rotogräs noga rensas bort innan man planterar. pH-värdet ska helst vara 5,5–6,5 och därför kan det vara lämpligt att blanda i en del mull som gör jorden porösare och sänker pH-värdet. Kogödsel är bra att tillföra ett tag innan plantering.
Den ökar mullhalten samtidigt som näring tillförs. Plantorna sätts med ett inbördes avstånd på 30–40 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Det är viktigt att plantorna inte sätts djupare än vad de växt tidigare. Vattna ordentligt vid plantering. Jordgubbar brukar ge störst skörd som två- och treåriga.
Första året kan man alltså inte räkna med någon större skörd. Efter fyra, fem år är det tid att byta ut plantorna mot nya.
Visa hela svaret
Hur mycket kostar 1 kilo jordgubbar?
29,95/kg.
Visa hela svaret
När är jordgubbarna som billigast?
Pris på jordgubbar – Köpa billiga jordgubbar till saften En stor snackis i Sverige är priset på jordgubbarna, Ofta har jordgubbarna ett mycket högt pris innan midsommar eftersom det är svårt att få fram tillräckliga mängder bär i tid till midsommarafton.
En hel del av de första jordgubbarna har odlats inomhus i växthus på eller handelsträdgårdar Jordgubbar kan säljas antingen per kilo eller per liter,
Ofta säljs jordgubbarna per liter på torg och när det är stora gubbar. På torget har försäljaren kontroll på jordgubbskartongerna så att köparen inte lastar på massa extra bär i kartongen. Om bären är stora är det en fördel försäljare att sälja dem per liter eftersom en liter väger mindre då.
- I livsmedelsbutiker och om bären är små säljs jordgubbarna per kilo.
- Detta för att i livsmedelsbutiker flyttar kunden gröna runt bären och försöker få så mycket som möjlig i sin jordgubbslåda.
- Ifall bären är små säljs de per kilo eftersom det är mycket tyngre med en liter små jordgubbar än riktigt stora gubbar.
När man plockar jordgubbarna själv på en självplockning prissätts de normalt per kilo, Det är inte ovanligt att svenska jordgubbarna kostar över 100 kr/kg i början på säsongen. De första lådorna växthusodlade jordgubbar i mitten på april brukar gå för över 1000 kr/kg.
Oftast är dessa jordgubbar lite mindre smakrika än de som man kan köpa i juli. Vissa är när det varit lite kyligt och molnig men inte blött i börja på säsongen så mognar jordgubbarna långsamt men de ruttnar inte. Detta gör att det finns mycket jordgubbar som väntar på värme och sol. När solen kommer fram med temperaturen på 25-28°C i en vecka så kan de bli så att jordgubbarna mognar mycket snabbt och nästan alla på en gång.
Detta gör det svårt att plocka, transportera och sälja jordgubbarna men blir ett ypperligt tillfälle för oss jordgubbsälskare att köpa mycket jordgubbar som vi kan göra jordgubbssaft och jordgubbssylt av. Ibland kan jordgubbarna kosta så lite som 10 kr/litern under ett par dagar i juli.
Visa hela svaret
Hur mycket tjänar man på att sälja jordgubbar?
Publicerat torsdag 23 juni 2011 kl 15.44 Många skolungdomar som säljer jordgubbar utanför livsmedelsaffärer arbetar för bärföretag som inte följer kollektivavtalet. Låga löner och provisionsbaserade löner är inget ovanligt. P4 Västernorrland har träffat två ungdomar som säljer jordgubbar i Sundsvall.
- De två tjejerna står utanför två olika livsmedelsaffärer.
- Den ena vet inte om hon är försäkrad, den andra vet inte om hon har semesterersättning.
- Ingen vet något om kollektivavtal.
- Några direkta raster har de inte, säger de, men det är okej att gå på toa eller köpa något.
- Så länge man tar med sig kassan.
Tjejerna är båda 17 år gamla och arbetar för bärföretaget Finnerödja. I timlön har de 60 kronor, plus en provision på ett tiotal ören per såld liter. – Det är olika hur många timmar vi jobbar. Jag jobbar allt från fyra timmar till sju timmar, säger den ena tjejen.
Jaana Pålsson, ombudsman för Handels avdelning 27 i Sundsvall, menar att det här problemet har funnits i många år. – Men vi jobbar varje sommar med att besöka ungdomarna och berätta om facket och rättigheter och skyldigheter och vad kollektivavtal är, säger Jaana Pålsson. Enligt kollektivavtalet ska de två 17-åringarna tjäna minst 74 kronor i timmen.
– Men då glömmer man ofta bort att det har 60 kronor plus provision, säger Martin Persson som driver Finnerödja från Sundsvall till Skellefteå, som menar att de inte behöver ett kollektivavtal eftersom att de ändå betalar ut bra löner. Provisionen sätts efter hur bra man säljer.
- Martin Persson menar att det blir orättvist om alla ska ha samma provision om man inte säljer lika mycket.
- Vi sätter helt enkelt en motprestation i och med provisionen, säger han.
- Finnerödjas anställda ungdomar är försäkrade men någon semesterersättning får de inte.
- Med en semesterersättning skulle vi inte kunna ha så höga löner som vi ändå har, säger Martin Persson.
Enligt Martin Persson är det helt okej att ta rast, men några längre raster behövs inte då de anställda inte ska jobba längre än fem timmar i taget. Jobbar någon längre än så beror det, enligt honom, på att de själva har bytt till sig timmar. – Men vi vill ju verkligen skapa bra sommarjobb åt ungdomar.
- Vi vill inte lura dem, säger Martin Persson och tillägger att många ungdomar kommer tillbaka och söker jobb flera somrar i rad.
- Något som Jaana Pålsson kan intyga.
- Många av ungdomarna kommer ofta tillbaka året efter.
- Är vi då där och informerar om arbetsrättsliga lagar så vet de var det handlar om till nästa år, säger hon.
I dagarna fick Handels avdelning 27 till ett avtal med företaget Ängelholms bär, vilket de ser som en stor framgång. Men de tror inte att de kommer få till något avtal med till exempel Finnerödja i sommar. När jag frågar Martin Persson varför inte Finnerödja ansluter sig till kollektivavtalet när Ängelholms bär har gjort det blir han förvånad.
Visa hela svaret
När kommer svenska jordgubbar 2022?
Odling av jordgubbar i Sverige – Jordgubbar är det bär som svenskarna älskar allra mest. Och de allra flesta vill ha svenska jordgubbar. Den svenska odlingen uppgick år 2015 till 2 500 hektar på friland och skörden blev den högsta på 10 år, hela 16, 8 miljoner kilo eller nästan 3 liter jordgubbar per person.
- Säsong för svenska jordgubbar är maj – september Sverige är under sommaren helt självförsörjande på jordgubbar.
- De första jordgubbarna på friland i Skåne kan skördas redan i maj och de sista skördas i slutet av augusti.
- På senare år har alltfler satsat på odling i 3 meter höga plasttunnlar – ett slags väderskyddad frilandsodling.
Härigenom och med hjälp av annan odlingsteknik kan nu flera odlare erbjuda svenska jordgubbar under 4 månader, från mitten av maj till slutet av september. Den totala tunnelodlingen uppskattas idag till ungefär 100 hektar. Vanliga och relativt tidiga jordgubbssorter är Honeoye, Flair och Rumba.
- Lite längre fram på säsongen – från midsommar och en månad framåt kommer Sonata och Salsa.
- Ännu litet senare, från slutet av juli kommer sorten Malvina ut i handeln.
- Äldre och lite känsliga sorter som Polka, Zephyr och Korona är mer ovanliga i handeln men hittas ännu hos lokala odlare med självplock eller direktförsäljning.
Många anser att just dessa sorter är juvelerna i den svenska jordgubbsfloran. Att svenska konsumenter föredrar svenska jordgubbar beror på att de ofta smakar mer än importbären. Långa dagar och kalla nätter ger högre syra och sötma. Korta transporter gör också att svenska jordgubbarna kan skördas när frukten är mogen och har en fullt utvecklad smak.
- Närheten till marknaden gör även att transportkänsliga sorter med stor smak kan odlas av många odlare.
- Förutom frilandsodlade jordgubbar finns växthusodlade gubbar.
- Ett knappt 20-tal företag odlar jordgubbar i växthus på en sammanlagd yta om 43 000 kvadratmeter.
- Skörden, 266 000 kilo, motsvarar ungefär 1,5 procent av den skörd som bärgas på friland.
Läs om Livsmedel från Sverige Läs om Svenska råvaror Läs mer om Jordgubbar i säsong
Visa hela svaret
Vad kostar svenska jordgubbar 2022?
Årets första svenska jordgubbar – så mycket kostar de Publicerad: 15 april 2020 Uppdaterad: 19 maj 2020
- Drygt 600 kronor – så mycket kostade årets första liter svenska jordgubbar.
- Skörden kommer från Lars Jacobsen och hans växthusodlingar i Hjälmhult, Helsingborg.
- Men coronautbrottet kan påverka hur många svenska jordgubbar det blir i år.
Lars Jacobsen har sålt sina första jordgubbar i år. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
- – Än så länge har vi inga problem, säger Lars Jacobsen om skörden.
- De första jordgubbarna brukar komma så här års och bären var söta och goda, tycker odlaren själv.
- Men coronavirusets framfart kan ställa till med problem för bärodlarna, som ofta förlitar sig på utländsk arbetskraft för att plocka fälten.
– Det är svårt att hitta personal, det stämmer. Värsta scenariot är om Sverige stängs ner och vi inte kan plocka fälten. Men vi hoppas de svenska ungdomarna kan tänka sig plocka jordgubbar nu, säger Peter Horvath, försäljningschef på fruktodlarföreningen Svenska Odlarlaget.
Visa hela svaret
Kan plockade jordgubbar mogna efter plockning?
Jordgubbar tillhör egentligen de frukter som kallas icke-klimakteriska eftersom de inte mognar efter plockning.
Visa hela svaret
Får man äta jordgubbar på självplock?
Tänk på att det är svårt att se alla mogna bär, du måste rota runt bland bladverket för att hitta allt. Självplock bygger på frihet under ansvar och vi brukar säga att smaka är självklart tillåtet men inte att äta. När du plockat klart och markerat var du slutade plocka i din rad går du tillbaks dit var du vägde in.
Visa hela svaret
Hur många liter jordgubbar går det på ett kilo?
Tack för din fråga.1 liter jordgubbar är lika med 500 gram.
Visa hela svaret
Hur mycket pengar tjänar man på att plocka jordgubbar?
Vad tjänar en Bärplockare i lön 2022? Bärplockare har 24300 kronor i lön (medellön) enligt 2022 års lönestatistik. Kvinnor tjänar i snitt 23700 kronor i yrket medan männens medellön ligger på 24600 kronor. Här hittar du medellön, löneskillnader mellan män och kvinnor samt hur lönen skiljer sig mellan olika regioner i Sverige. Du kan även se hur lönen skiljer sig mellan privat och offentlig sektor.
Visa hela svaret
Kan man lägga gräsklipp runt jordgubbar?
Skötsel – Jordgubbar har ganska låga näringskrav. Näring med mycket kväve gynnar bladsättning istället för fruktbildning och kan även göra plantorna mer mottagliga för svampsjukdomar. Plantorna behöver hjälp i kampen mot ogräset, så rensa regelbundet. Lägg halm, gräsklipp eller täckbark under plantorna så håller du bären rena.
Visa hela svaret
Kan man äta Osköljda jordgubbar?
Publicerat torsdag 11 maj 2006 kl 11.37 I takt med det fina vädret dyker det upp jordgubbsförsäljare lite varstans. Men nu varnar Livsmedelsverket för att jordgubbarna kan bära på farliga bakterier och uppmanar alla att skölja jordgubbarna innan man äter dom.
Visa hela svaret
Kan man vattna jordgubbar med Guldvatten?
Risker med uringödsling – Unga fröplantor har ett skört rotsystem som kan brännas av för stark näring. Vänta med guldvattnet tills de är omplanterade och har börjat växa till sig.
Som med annan gödsling, var försiktig med småplantor som ännu har ett litet, skört rotsystem. Det är lätt att bränna rötterna om man råkar vattna ut för stark dos. De har heller inte något stort näringsbehov ännu. Flera läkemedelsrester utsöndras via urinen, som antibiotika och könshormoner. Man har inte kunnat påvisa att växter eller mikroliv skulle påverkas av detta, då ämnena bryts ner efter ett tag. Men om du regelbundet äter mycket mediciner, använd bara ditt guldvatten till prydnadsväxter. En kost med mycket salt ökar halten av natrium och klor i urinen. Var därför försiktig med gödsling till saltkänsliga växtslag som ärter, bönor, gurka, jordgubbar och rädisor. Späd guldvattnet till halv styrka, eller skippa att använda urin något dygn efter att du ätit extra salt mat.
Foto: Karin Elmberg, Linda Sandström m fl. Källa: Sveriges lantbruksuniversitet ‘Om urin som gödselmedel i fritidsodling’, försöksresultat 2005.
Visa hela svaret
Finns det vilda jordgubbar?
Jordgubbar / / / Jordgubbar Jordgubbar Stamformerna till jordgubben är okända. Vilda jordgubbar finns över stora delar av Amerika, Europa och Asien. I Europa finns vilda smultron, som är den form av jordgubbe som romarna kände till. Plockning av vilda smultron var intill 1300-talet det sätt man fick jordgubbar på, men därefter började odling på insamlade plantor.
- På 1700-talet började man använda en av de vilda formerna från Nordamerika och först i slutet av 1800-talet uppstod den art av jordgubbar vi känner idag.
- Idag odlas jordgubbar över stora delar av världen med USA, Polen, Japan, Italien, Spanien och Belgien som de största producenterna.
- Jordgubbsplantan hör till familjen rosväxter och frukten är botaniskt sett inte ett bär utan en skenfrukt, där de små \”kärnorna\” på jordgubben är små nötter.
Det vi äter och kallar jordgubbe är blombotten som under fruktmognaden sväller upp och blir saftig.
Visa hela svaret
Kan jordgubbar växa i skogen?
Glöm ogräsrensning och grävning! Nils Åkerstedt odlar alla sina växter i enbart sand med gräsklipp och jordgubbarna är inget undantag. Här beskriver han hur man enkelt anlägger ett jordgubbsland direkt på gräsmattan och hur man odlar jordgubbar i krukor.
- Vid all jordgubbsodling för egen konsumtion så lönar det sig att odla dem i sand.
- Skötseln blir enklare och jag har tycker faktiskt att smaken på jordgubbarna blir mycket godare.
- För de som har sina odlingar i växtzon 3 och högre så finns det ännu större anledning att odla jordgubbar i sand istället för i vanlig trädgårdsjord.
Sanden i de upphöjda bäddarna värms upp snabbare och plantorna får därmed en snabbare start på våren och en gynnsammare växtmiljö än när plantorna växer på plan mark. Undvik köpjord Att odla jordgubbar i det torvblandade odlingssubstrat som säljs i säckar är verkligen inte att rekommendera.
Det finns ett otal olika sorter av denna så kallade “jord” som påstås vara passande för olika växtarter som till exempel potatis, rosor, pelargonior med mera. Man kan fråga sig varför det nu kan behövas så många olika jordtyper när det förr räckte med en och samma jord. Är det jorden som det är fel på eller den gödsel som används? Enligt min erfarenhet av dryga 40 års odlande i sand så förefaller det snarast som om det numera är både jorden och gödseln som det är fel på.
Olika sorters jord ett försäljningstrick Anledningen till denna rika förekomst av olika gödsel- och jordtyper grundar sig snarare på handelns behov av att sälja än av att hjälpa villaägare och husbehovsodlare att få ett bra odlingsresultat. Att dessutom miljön påverkas negativt av användningen av dessa produkter förefaller inte ha någon betydelse. Den mycket goda jordgubbssorten ‘Elan’ är remonterande vilket innebär att den blommar och ger bär ända fram till första frosten. Foto: Lotta Flodén Remonterande sorter förlänger skördetiden Man kan välja mellan två kategorier av jordgubbssorter. Dels finns det den gamla typen av jordgubbar som ger skörd under en dryg månads tid, skördetiden delvis beroende av läge och växtzon.
- Dels så finns det jordgubbsplantor som kan ge skörd under 6–7 månaders tid.
- En planta av denna sort ger bara några få mogna bär var eller varannan dag men den passar bra för den som vill kunna skörda färska jordgubbar dagligen om än inte i stora mängder åt gången.
- För att säkert få plantor av denna typ av jordgubbar så skall man fråga efter remonterande jordgubbar.
Det finns säkerligen många namnsorter av remonterande jordgubbar likaväl som av de vanliga jordgubbarna. Jag har under 5 års tid odlat en sort som heter ‘Elan’ och förra sommaren, då plantorna var 5 år gamla, gav de fortfarande skörd om än inte i samma mängd som när plantorna var yngre.
Dags att starta nytt land när skörden är över När jordgubbskörden är över och det är dags att rensa jordgubbslandet och plantera nytt vill jag föreslå ett annorlunda sätt att odla jordgubbar. Det är lättskött, minskar risken för gråmögel och ger stor skörd. Man bara lägger ut sand ovanpå marken där man vill ha jordgubbslandet.
Det spelar ingen roll vilket underlag det är på platsen. Det låter kanhända som ett aprilskämt för den som “vet” att man först måste gräva jorden och ta bort alla fleråriga ogräsrötter och sedan gödsla jorden innan man kan påbörja planteringen. Men varför inte försöka någonting nytt? Jag har tillämpat denna odlingsmetod i över 30 år och vill inte gå tillbaka till det gamla sättet att odla jordgubbar. Jordgubbarna frodas på de upphöjda sandåsarna. Gräsklippet fungerar som ypperlig gödning, skydd mot torka och hindrar ogräs från att gro. Foto: Nils Åkerstedt Jordgubbar på sandbädd Man kan lägga odlingarna på vilket underlag som helst, men helst på en plats där det är gräs eller jord så att det kommer att växa gräs mellan raderna.
- Det spelar heller ingen roll om det finns tistel, kvickrot, nässlor eller andra fleråriga ogräs i jorden där jordgubbsraderna skall ligga.
- Naturligtvis går det att lägga dem på en befintlig gräsmatta eller åkermark.
- GÖR SÅ HÄR: Förbereda odlingsplatsen: 1.
- Börja med att välja ut en solig plats där raderna om möjligt kan läggas i riktningen norr till söder för att jordgubbarna skall få sol på båda sidorna om raden.2.
Lägg ut utvikta dagstidningar med minst 6–10 blad på marken. De bör täcka en bredd på 80 cm. Varje skarv bör gå 10–15 cm över den föregående tidningen.3. Gör man flera rader bör avståndet mellan dem vara så brett att det går lätt att klippa gräset och att lägga på gräsklipp samt klippa revor med mera.4.
- Det bör vara 1,5 till 2 meter mellan högsta åsen på varje rad.5.
- Ös på sanden så att djupet i mitten av åsen blir cirka 40 cm och så får sanden slutta utåt så att tidningarna täcks med 3–5 cm sand längst ut.
- Plantering: 1.
- Jordgubbsplantorna sätts med cirka 40 cm avstånd i mitten av sandbädden.
- Det ser ut att vara alldeles för långt mellan dessa små plantor, men när de växt ut och börjar ge skörd blir avståndet lagom.
Eftersom sanden kommer att sjunka något så bör plantorna sättas så djupt att tillväxtpunkten täcks av 2–3 cm sand.2. Är det torvmullsblandad jord på rötterna bör den sköljas bort innan plantorna sätts.3. Snarast möjligt efter planteringen så läggs ett 10 cm tjockt lager färskt gräsklipp runt varje planta.
- Det är en fördel om klippet består av blandade örter med lite grövre stjälkar.
- Vattna och täck: 1.
- Efterhand som tillgången på gräsklipp blir rikligare så täcks hela sandytan med gräsklipp.2.
- Första veckorna vattnas plantorna 2–3 gånger i veckan och gräsklippet fuktas över hela ytan minst en gång i veckan vid torr väderlek den första månaden.
Tills dess plantorna har rotat och börjat växa så att blad täcker hela sandåsen upptill, så bör man kolla fukten i sanden och vattna vid behov. Överdriven riklig vattning får lätt till följd att näring från gräsklippet rinner bort.3. Skjuter det ut revor från plantorna den första sommaren, bör de klippas av nära moderplantan såvida man inte vill utöka odlingarna.
Visa hela svaret
Är det mycket järn i jordgubbar?
18 jun 2020 Finns det något som hör sommaren till är det väl ändå jordgubbar, särskilt på midsommar! Jordgubbar är inte bara saftigt goda utan också näringsrika och fullpackade med antioxidanter som C-vitamin. De har en mängd hälsosamma fördelar och är exempelvis bra för magen, kolesterolvärdet och bildandet av röda blodkroppar. Vi listar 5 orsaker till varför du ska frossa i jordgubbar! 1. Mycket rika på C-vitamin och antioxidanter Jordgubbar är väldigt rika på c-vitamin. Jämfört med en apelsin innehåller jordgubbar tio gånger så mycket. Dessutom innehåller de röda sommarbären en mängd antioxidanter – bland annat polyfenoler. Ju rödare bären är desto mer antioxidanter innehåller de.2.
Bra för magen och kolesterolvärdet Jordgubbar är väldigt fiberrika. Detta ger en god mättnadskänsla och hjälper också magen att må bra. Jordgubbar hjälper också till att hålla kolesterolet på en bra nivå och stärker immunförsvaret. Enligt Bärfrämjandet uppges flitiga jordgubbsätare ha 60 procent färre förkylningar.3.
Jordgubbar innehåller järn Bären är dessutom rika på järn, även om det är i små mängder jämfört med inälvs- och blodmat. Järnbrist kan leda till att man blir blek, trött, andfådd och får nedsatt immunförsvar.4. Innehåller ellagsyra Jordgubbar är också också en källa till ellagsyra liksom hallon, vindruvor, blåbär och vissa nötter.
Ellagsyra tillhör gruppen polyfenoler. Forskning pågår för fullt för att studera positiva effekter av ellagsyra. Bland annat pågår djurstudier kring ellagsyrans anticarcinogena, effekter som motverkar cancer, enligt Livsmedelsverket,5. Bra för ämnesomsättning och blodet Jordgubbar innehåller nästan inga kalorier.
Däremot innehåller de mycket folsyra. Folsyra behövs för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Folsyrebrist kan leda till blodbrist. Gravida kvinnor rekommenderas att ta tillskott med folsyratabletter. Även den som är vegetarian kan vara i behov av ett extra tillskott.
Visa hela svaret
Var kan man plocka jordgubbar i Skåne?
Skåne län – Bröderna Sibbesson AB. Jordgubbar, hallon, sylt och saft. Försäljning av bär, blommor och andra lokala produkter i gårdsbutiken, maj-aug. Ring eller besök vår hemsida för öppettider. Vi finns på Bondens marknad i Malmö på lördagar i augusti och september.
Ontaktuppgifter: Bengt Sibbesson Lillesjövägen 51, 295 94 Näsum Telefon: 0456-248 93, [email protected] Besök oss på sibbesson.se » Ekdala Bärodling Jordgubbar Självplockning, öppet kl 09.00-17.00 Gårdsbutik, öppet kl.09.00-18.00 Kontaktuppgifter: Gunnel Ekdala Nunnevägen 39, 298 96 Östra Sönnarslöv.
Telefon: 044-31 11 65. Ekebackens Jordgubbar Jordgubbar och hallon. Marknadsstånd. Kontaktuppgifter: Hans Torstensson Ekebacken 1055, 288 90 Vinslöv Telefon: 044-853 20, 070-796 65 09 hanstorstenss[email protected] Besök oss på ekebackensjordgubbar.se »
Ellenholm & Vadensjö Jordbruks AB. Jordgubbar och grönsaker. Egna försäljningsställen samt leverans till butiker och grossister. Kontaktuppgifter: Erik Gunnarsson Munkebäcksgård Toftavägen 137 261 75 Asmundtorp [email protected] www.ellenholm.se
Eriksgården Jordgubbar och hallon. Självplockning öppet vardagar 09.00-18.00, lördag&söndag 09.00-13.00 Gårdsbutik, öppet 10.00-18.00. Café, öppet 10.00-18.00 under säsong. Marknadsstånd. Kontaktuppgifter: Anna-Karin Nilsson Hörrs Byaväg 272, 27 592 Sjöbo Telefon: 0416-140 28, 070-671 40 28 [email protected] Besök oss på eriksgarden.nu »
Fruemöllans bär. Ekologisk bärodling. Hallon, rabarber, blåbär, björnbär och havtorn. Sortimentet finns hos återförsäljare bl a Bjärhus Gårdsbutik, Vegeriet och Höganäs saluhall. Vi har ingen självplock. Kontaktuppgifter: Calle Laurén Fruemöllavägen 2, 264 92 Klippan Telefon: 0701-47 83 70, 0708-49 34 27 [email protected]. Göinge Fridhem Trädgårds AB Självplock av hallon, handelsträdgård och gårdsbutik. Gårdsbutikens öppettider: Mån-Fre 10-18, Lör-sön: 10-14. Tider för självplock av hallon, se hemsida. I gårdsbutiken finns ca 30 egenodlade tomatsorter. Förutom hallon har vi även egenodlade blåbär och björnbär (ej självplock).
Göran Persson Jordgubbar Hallon Marknadsstånd Kontaktuppgifter: Göran Persson Böketoftavägen 141, 26050 Billesholm Telefon: 042 735 92, 070-2436429 [email protected]
Hallongården. Gårdsbutik & Halloncafé. På Hallongården odlar vi hallon, sparris, blåbär och andra svenska bär. Säsongen är från maj till och med oktober. Resten av året kan ni köpa våra frysta Gourmet Hallon. I gårdsbutiken finns prisbelönt mathantverk som saft, sylt, hallonketchup och mycket mer.
Oppla av i lantlig idyll med en fikakorg från vårt Halloncafé, alltid hembakat och alltid hallon. Sitt i trädgården, mellan hallonraderna eller i “Mormors länga” och passa på att hälsa på gårdens djur samtidigt. Öppet året runt, för öppettider se hemsidan, Välkomna till vårt smultronställe! Kontaktuppgifter: Hallongården Bodarp pl 45, 231 94 Trelleborg Telefon: 0706-42 38 68 [email protected] Besök oss på hallongarden.com » Josefins Bär – Svenssons på Bjäre Jordgubbar Hallon Blåbär Grönsaker Egna försäljningsställen i Grevie och Torekov,Försäljning till gårdsbutiker på Bjäre och grossist Kontaktuppgifter: Josefin Svensson Öllövsvägen 119, 269 93 Båstad Telefon: 070 487 15 81 [email protected] Besök oss på Svenssonsbjare.se » Kenneth Jönsson Jordgubbar Säljer inte direkt till konsument.
Kontaktuppgifter: Kenneth Jönsson Ljungens Väg 51, 298 91 Tollarp Telefon: 044 31 02 49, 070-3282059 K-G Paulsson Bär & Grönsaker. K-G Paulssons Bär & Grönsaker odlar bland annat jordgubbar. Produktionen är primärt avsedd för grossister på den svenska marknaden. Kontaktuppgifter: K-G Paulsson Box 100, 295 22 Bromölla Telefon: 0456-268 50 [email protected] Kullabygdens Handelsträdgård,
Kvistalånga Lantbruk AB. Jordgubbar. Självplockning, öppet kl.08.00-20.00 Marknadsstånd Gårdsbutik under självplockningstiden öppet kl.08.00-20.00 Kontaktuppgifter: Anders Persson Pl 4152, 281 91 Hässleholm Telefon: 0451-36 027, 070-8953265 [email protected] Besök oss på kvistalanga.se » Lars Håkan Hansson Jordgubbar Självplockning Kontaktuppgifter: Lars Håkan Hansson Alfredshällsvägen 3 A, 23736 Bjärred Telefon: 046 29 14 89, 070-3704454 Lönnslätts Bär Jordgubbar Försäljning av jordgubbar i egna försäljningshus i Malmö, Vellinge och Skurup. Kontaktuppgifter: Mats Olsson Arrievägen 175-25, 235 94 Vellinge Telefon: 040-44 21 93, 0708-44 21 93 [email protected] Besök oss på lonnslatts.se » Stavershults Bär & Pyntegrönt.
Sune Abrahamsson AB. Jordgubbar Kontaktuppgifter: Sune Abrahamsson Skoglösavägen 300-16, 291 93 Önnestad Telefon: 044-703 32, 070-699 38 21 [email protected] Besök oss på abrahamhill.se »
Sånnagården i Kvidinge Jordgubbar, hallon, blåbär, gurka, tomat och blommor från egen odling. Öppettider under säsong i Gårdsbutiken 10-18 alla dagar. Café 13-17 Eventuella tider för självplock läggs ut på Facebook. Maria Isberg Sånnabyväg 35 26572 Kvidinge, Telefon: 073 99 52 763 e-post: [email protected] www.sannagarden.se Mer info besök oss på Facebook Torlarps Gård. Jordgubbar. Säljer lite i närområdet enl överenskommelse Kontaktuppgifter: Niclas Torle Torlarps Gård, 262 70 Strövelstorp Telefon: 042-20 7054, 0706-333515 [email protected] Västernäs Handelsträdgård Jordgubbar. Självplockning må-fr 10-18, lö-sö 10-13.
Visa hela svaret
Var kan man plocka jordgubbar i Dalarna?
Brandts Gårdsbutik Sommartid finns försäljning och självplock av jordgubbar och hallon. Både tidiga sorter och sena sorter gör att jordgubbarna finns tillgängliga hela sommaren! Brandts odlar även hallon och det är de kanske ensamma i Dalarna om! På de vida åkerfälten är känns det härligt att gå och plocka sina egna jordgubbar.
Visa hela svaret
Hur mycket pengar tjänar man på att plocka jordgubbar?
Vad tjänar en Bärplockare i lön 2022? Bärplockare har 24300 kronor i lön (medellön) enligt 2022 års lönestatistik. Kvinnor tjänar i snitt 23700 kronor i yrket medan männens medellön ligger på 24600 kronor. Här hittar du medellön, löneskillnader mellan män och kvinnor samt hur lönen skiljer sig mellan olika regioner i Sverige. Du kan även se hur lönen skiljer sig mellan privat och offentlig sektor.
Visa hela svaret
Kan jordgubbar växa i skogen?
Glöm ogräsrensning och grävning! Nils Åkerstedt odlar alla sina växter i enbart sand med gräsklipp och jordgubbarna är inget undantag. Här beskriver han hur man enkelt anlägger ett jordgubbsland direkt på gräsmattan och hur man odlar jordgubbar i krukor.
- Vid all jordgubbsodling för egen konsumtion så lönar det sig att odla dem i sand.
- Skötseln blir enklare och jag har tycker faktiskt att smaken på jordgubbarna blir mycket godare.
- För de som har sina odlingar i växtzon 3 och högre så finns det ännu större anledning att odla jordgubbar i sand istället för i vanlig trädgårdsjord.
Sanden i de upphöjda bäddarna värms upp snabbare och plantorna får därmed en snabbare start på våren och en gynnsammare växtmiljö än när plantorna växer på plan mark. Undvik köpjord Att odla jordgubbar i det torvblandade odlingssubstrat som säljs i säckar är verkligen inte att rekommendera.
- Det finns ett otal olika sorter av denna så kallade “jord” som påstås vara passande för olika växtarter som till exempel potatis, rosor, pelargonior med mera.
- Man kan fråga sig varför det nu kan behövas så många olika jordtyper när det förr räckte med en och samma jord.
- Är det jorden som det är fel på eller den gödsel som används? Enligt min erfarenhet av dryga 40 års odlande i sand så förefaller det snarast som om det numera är både jorden och gödseln som det är fel på.
Olika sorters jord ett försäljningstrick Anledningen till denna rika förekomst av olika gödsel- och jordtyper grundar sig snarare på handelns behov av att sälja än av att hjälpa villaägare och husbehovsodlare att få ett bra odlingsresultat. Att dessutom miljön påverkas negativt av användningen av dessa produkter förefaller inte ha någon betydelse. Den mycket goda jordgubbssorten ‘Elan’ är remonterande vilket innebär att den blommar och ger bär ända fram till första frosten. Foto: Lotta Flodén Remonterande sorter förlänger skördetiden Man kan välja mellan två kategorier av jordgubbssorter. Dels finns det den gamla typen av jordgubbar som ger skörd under en dryg månads tid, skördetiden delvis beroende av läge och växtzon.
Dels så finns det jordgubbsplantor som kan ge skörd under 6–7 månaders tid. En planta av denna sort ger bara några få mogna bär var eller varannan dag men den passar bra för den som vill kunna skörda färska jordgubbar dagligen om än inte i stora mängder åt gången. För att säkert få plantor av denna typ av jordgubbar så skall man fråga efter remonterande jordgubbar.
Det finns säkerligen många namnsorter av remonterande jordgubbar likaväl som av de vanliga jordgubbarna. Jag har under 5 års tid odlat en sort som heter ‘Elan’ och förra sommaren, då plantorna var 5 år gamla, gav de fortfarande skörd om än inte i samma mängd som när plantorna var yngre.
- Dags att starta nytt land när skörden är över När jordgubbskörden är över och det är dags att rensa jordgubbslandet och plantera nytt vill jag föreslå ett annorlunda sätt att odla jordgubbar.
- Det är lättskött, minskar risken för gråmögel och ger stor skörd.
- Man bara lägger ut sand ovanpå marken där man vill ha jordgubbslandet.
Det spelar ingen roll vilket underlag det är på platsen. Det låter kanhända som ett aprilskämt för den som “vet” att man först måste gräva jorden och ta bort alla fleråriga ogräsrötter och sedan gödsla jorden innan man kan påbörja planteringen. Men varför inte försöka någonting nytt? Jag har tillämpat denna odlingsmetod i över 30 år och vill inte gå tillbaka till det gamla sättet att odla jordgubbar. Jordgubbarna frodas på de upphöjda sandåsarna. Gräsklippet fungerar som ypperlig gödning, skydd mot torka och hindrar ogräs från att gro. Foto: Nils Åkerstedt Jordgubbar på sandbädd Man kan lägga odlingarna på vilket underlag som helst, men helst på en plats där det är gräs eller jord så att det kommer att växa gräs mellan raderna.
- Det spelar heller ingen roll om det finns tistel, kvickrot, nässlor eller andra fleråriga ogräs i jorden där jordgubbsraderna skall ligga.
- Naturligtvis går det att lägga dem på en befintlig gräsmatta eller åkermark.
- GÖR SÅ HÄR: Förbereda odlingsplatsen: 1.
- Börja med att välja ut en solig plats där raderna om möjligt kan läggas i riktningen norr till söder för att jordgubbarna skall få sol på båda sidorna om raden.2.
Lägg ut utvikta dagstidningar med minst 6–10 blad på marken. De bör täcka en bredd på 80 cm. Varje skarv bör gå 10–15 cm över den föregående tidningen.3. Gör man flera rader bör avståndet mellan dem vara så brett att det går lätt att klippa gräset och att lägga på gräsklipp samt klippa revor med mera.4.
- Det bör vara 1,5 till 2 meter mellan högsta åsen på varje rad.5.
- Ös på sanden så att djupet i mitten av åsen blir cirka 40 cm och så får sanden slutta utåt så att tidningarna täcks med 3–5 cm sand längst ut.
- Plantering: 1.
- Jordgubbsplantorna sätts med cirka 40 cm avstånd i mitten av sandbädden.
- Det ser ut att vara alldeles för långt mellan dessa små plantor, men när de växt ut och börjar ge skörd blir avståndet lagom.
Eftersom sanden kommer att sjunka något så bör plantorna sättas så djupt att tillväxtpunkten täcks av 2–3 cm sand.2. Är det torvmullsblandad jord på rötterna bör den sköljas bort innan plantorna sätts.3. Snarast möjligt efter planteringen så läggs ett 10 cm tjockt lager färskt gräsklipp runt varje planta.
Det är en fördel om klippet består av blandade örter med lite grövre stjälkar. Vattna och täck: 1. Efterhand som tillgången på gräsklipp blir rikligare så täcks hela sandytan med gräsklipp.2. Första veckorna vattnas plantorna 2–3 gånger i veckan och gräsklippet fuktas över hela ytan minst en gång i veckan vid torr väderlek den första månaden.
Tills dess plantorna har rotat och börjat växa så att blad täcker hela sandåsen upptill, så bör man kolla fukten i sanden och vattna vid behov. Överdriven riklig vattning får lätt till följd att näring från gräsklippet rinner bort.3. Skjuter det ut revor från plantorna den första sommaren, bör de klippas av nära moderplantan såvida man inte vill utöka odlingarna.
Visa hela svaret