Var Kan Man Övningsköra I Uppsala?

Var Kan Man Övningsköra I Uppsala
Privat övningskörning uppsala

 • Nybrons Trafikskola AB. Gå till hemsida.
 • City Trafikskola Uppsala AB. Gå till hemsida.
 • Trafikkompetens Ikjj AB. Edsbrogatan 1E.
 • Upplands Trafikskola, AB. Gå till hemsida.
 • Trafikutbildaren Uppsala AB. Ringgatan 6E.
 • License Trafikskola AB. Gå till hemsida.
 • Anderssons Trafikskola AB.
 • Uppsala Trafikskola AB.

Meer items
Visa hela svaret

Får man övningsköra vart som helst?

Handledare och övningskörning Här har vi samlat några av de frågor som vi får om handledare, introduktionsutbildning och övningskörning. Du kan läsa mer på sidorna och, För att vi ska kunna besluta om handledarskap måste:

du ansöka om handledarskap eleven ha ett körkortstillstånd både eleven och handledaren ha en giltig introduktionsutbildning om det gäller bil och lätt lastbil (behörighet B).

Transportstyrelsen tar inte ut någon avgift för din ansökan om att bli handledare. Om alla krav är uppfyllda och alla handlingar kommit in, tar det i normalfallet två till fyra veckor att få handledarbeviset. Om du vill beställa en kopia av ditt handledarbevis eller om du undrar om ditt bevis fortfarande gäller, kan du ringa vår kundtjänst för körkort på 0771-81 81 81.

man ha fyllt 24 år eleven ha ett körkortstillstånd både handledaren och eleven ha gått en introduktionsutbildning under de senaste fem åren, om övningskörningen gäller för bil handledaren ha ett giltigt körkort från Sverige eller ett annat EES-land. Han eller hon ska ha haft behörighet för det fordon som övningskörningen gäller för, under sammanlagt minst fem av de senaste tio åren.

Man kan inte bli handledare:

om ditt körkort varit återkallat mer än tre månader under de senaste tre åren på grund av att du brutit mot en viktig trafikregel, exempelvis fortkörning eller kört mot rött ljus om ditt körkort varit återkallat någon gång under de senaste tre åren på grund av rattfylleri, opålitlighet ur nykterhetssynpunkt eller grova brott om ditt körkort under de senaste tre åren gällt med villkor om alkolås om du redan har giltiga godkännanden för fem elever.

Man kan häva handledarskap som blev godkända innan den 1 februari 2012. Ett handledarskap som godkänts efter detta datum är giltigt i 5 år, oavsett om eleven tar körkort eller inte. Skulle handledaren få sitt körkort återkallat upphör handledarskapet omedelbart.

Handledaren behöver gå utbildningen igen om den tidigare utbildningen inte längre är giltig och hen ska ansöka om att bli handledare på nytt för bil och lätt lastbil (behörighet B). Eleven behöver gå utbildningen igen om den tidigare utbildningen inte längre är giltig och hen ska övningsköra privat för bil och lätt lastbil (behörighet B).

Eleven måste ha en giltig introduktionsutbildning under hela den tid som övningskörningen pågår. För samtliga behörigheter krävs att eleven innehar giltigt körkortstillstånd.

Behörighet Ålder
A1 lätt motorcykel 15 år och 9 månader
A2 mellanstor motorcykel 17 år och 6 månader
A motorcykel 19 år och 6 månader** 23 år ***
B personbil utan släp 16 år
B personbil samt enbart ett lätt släpfordon 17 år och 6 månader
B lätt lastbil samt enbart ett lätt släpfordon 17 år och 6 månader
B utökad behörighet (B:96) personbil och lätt lastbil samt enbart ett släpfordon där totalvikten för fordonskombinationen uppgår till max 4 250 kg

ul> 17 år och 6 månader 3 500 kg 18 år 18 år 18 år 20 år *för att få övningsköra måste eleven normalt ha ett körkort med B-behörighet. **för körning med sådan tvåhjulig motorcykel som kräver behörighet A, under förutsättning att körkortshavaren har haft körkort med behörighet A2 under minst 1 år och 6 månader. *** för körning med sådan tvåhjulig motorcykel som kräver behörighet A, om körkortshavaren inte har haft körkort med behörighet A2 under minst 1 år och 6 månader.

BE personbil och lätt lastbil samt ett eller flera släpfordon vars totalvikt inte överskrider C1* medeltung lastbil samt enbart ett lätt släpfordon C1E* medeltung lastbil samt ett eller flera släpfordon oavsett vikt C* tung lastbil samt enbart ett lätt släpfordon 20 år CE* tung lastbil samt ett eller flera släpfordon oavsett vikt D1* mellanstor buss samt enbart ett lätt släpfordon 20 år D1E* mellanstor buss samt ett eller flera släpfordon oavsett vikt 20 år D* buss samt enbart ett lätt släpfordon 23 år DE * buss samt ett eller flera släpfordon oavsett vikt 23 år Du får ha passagerare med dig under förutsättning att övningskörningen kan ske på ett trafiksäkert sätt.

Nej, handledaren måste antingen vara passagerare på samma MC som eleven eller köra en egen MC. Nej, en handledare kan endast övningsköra med en elev vid varje övningskörningstillfälle. Ja, du får vara handledare. Men eftersom handledaren räknas som förare måste bilen vara anpassad så att hen kan ta över körningen vid behov.

Det innebär att det fordon ni övningskör med måste ha de anpassningar eller hjälpmedel som krävs enligt handledarens körkort. Varje land har sina egna lagar och regler att följa när det gäller övningskörning. Kontakta därför respektive land för att se vad som gäller där.
Visa hela svaret

Vart ska man övningsköra?

Sätt igång och övningsköra – Övningsköra kan du antingen göra privat eller via bilskola. För att övningsköra behörighet B (personbil) ska du har fyllt 16 år och ha gått en introduktionsutbildning som krävs om du ska övningsköra privat. Du behöver även gå en handledarkurs tillsammans med den person som du ska övningsköra med.

Handledarkursen är obligatorisk för att kunna bli godkänd som handledare. Handledaren ska se till att du följer samtliga trafikregler. Den tilltänkta handledaren måste ansöka om att få vara handledare hos Transportstyrelsen för att i sin tur få ett handledarbevis som ni alltid måste ha med er när ni övningskör.

Se alla handledarkurser För övriga körkortsbehörigheter ska du: – Ha fyllt 17 år och 6 månader om du ska övningsköra med lätt lastbil – Ha fyllt 17 år och 6 månader om du ska övningsköra med tillkopplat lätt släpfordon – Ha ett giltigt körkortstillstånd som omfattar den behörighet du ska övningsköra för – Ha en godkänd handledare och ha gått en introduktionsutbildning om du ska övningsköra privat
Visa hela svaret

You might be interested:  Var Ligger Börsen I Stockholm?

Vart brukar man köra upp i Uppsala?

Hej. Någon som har haft uppkörning i Uppsala och vet vilken rutt man brukar köra? Är det sant att de är mer hårda mot elever som kör privat än elever som har uppkörning genom trafikskola? Jag kommer ha uppkörning i vår, privat med manuell bil. Har övingskört mycket i Uppsala Undrar samma sak. Är också nyfiken på vilken rutt/moment folk som kör upp där får göra Ska köra upp där om en månad. Inte kört i Uppsala men nej de ska inte vara hårdare i bedömningen för att man kör upp privat. Jag körde upp via trafikskolan och kuggade. Körde sen upp privat nått år senare och klarade det. Det är lika för alla, det som kan skilja är att en elev från en trafikskola som är van vid bilen den kör också ska kunna ändra värmen och starta vindrutetorkaren på bakrutan utan hjälp eller instruktion, privatister blir ofta visade hur man gör som genomgång innan man kör iväg Okej! men har läst att några skriver att Uppsala är extremt petiga osv så blir förvirrad av alla olika svar Hej! lite sent nu kanske men jag körde upp i uppsala igår, och jag körde verkligen jättedåligt men fick körkortet ändå! Var verkligen helt övertygad om att jag inte skulle klara det påvägen tillbaka, men det gjorde jag! När jag skulle backa runt ett hörn höll jag på att backa in i en cyklist som cyklade bakom mig, så min inspektör fick bromsa åt mig, så jag tänkte direkt att jag har kuggat.

Råkade tvivla på om jag skulle hunnit köra i några korsningar av ren nervositet, och missade även någon högerregel, men när vi väl var tillbaka sa han grattis och förklarade vad jag kunde gjort bättre men att han kollade på helheten och tyckte att jag gjorde en massa bra, så ge inte upp! Hej! Jag klarade uppkörningen i Uppsala efter 3 ggr idag.

Det gick väldigt bra och jag körde alltid i Boländerna områden(TRANA MED RONDELLERNA) och ge aldrig upp. Lycka till ;D Hej! Grattis till körkortet! Skulle du kunna berätta lite mer om hur du fick köra och vilka vägar osv? Tack Jag körde 3 gånger från Boländerna sen jag följade skyltarna mot E4 sen tillbaka till centrum. Det finns massor av rondeller där. Jag parkerade, backade 2 gånger runt ett hörn och körde på landsväg också. Lycka till till alla som ska uppköra
Visa hela svaret

Får man övningsköra överallt?

För att få övningsköra privat måste du vara 16 år, ha gått handledarkursen (introduktionsutbildningen), ha ett godkänt körkortstillstånd och köra med en godkänd handledare. Utöver dessa regler finns det inga specifika regler som reglerar när du får övningsköra på till exempel motorväg eller landsväg.
Visa hela svaret

Får man sitta i baksätet vid övningskörning?

Vid privat övningskörning är det handledaren som är ansvarig och ses som förare av fordonet. Eftersom det är handledarens ansvar att övningskörningen sker trafiksäkert ska inte handledaren sitta i baksätet. Handledaren behöver ha uppsikt över trafiksituationen från framsätet.
Visa hela svaret

Hur många timmar måste man övningsköra?

Körkortet är för många den första riktigt stora utgiften i livet. Och när man väl har börjat övningsköra tickar tusenlapparna lätt iväg. Allt kostar: tillstånd, teoriböcker, halkkörning, och körlektioner. Den som har möjlighet att öva privat kan komma lindrigare undan.

Men även för privatister finns en lång lista med obligatoriska kostnader. Dessutom går det åt en hel del bränsle, som inte heller är gratis. – Det bästa är att kombinera körlektioner med att öva mycket privat, säger Ingela Strand på Sveriges Trafikskolors Riksförbund. Enligt henne hänger prislappen på körkortet ihop med motivationen.

– Många börjar övningsköra utan att ha funderat så mycket på varför. Körkort är bara något man “ska ha”, och så sätter man igång. Men att köra runt planlöst i många mil är inte särskilt kostnadseffektivt, säger hon. Ingela Strands råd är att lägga upp en tydlig strategi för övningsskörningen: sätt upp ett mål för när du vill vara färdig och hur du ska nå dit.

Gör sen en plan för hur mycket du kan övningsköra privat och på trafikskola, och kombinera egna övningar med lektioner. – Om du väljer att köra mest privat kan du använda trafikskolan som en konsult för hur du ska lägga upp det hemma med konkreta övningar, säger hon. Oavsett om förarutbildningen sker hemma eller på trafikskola ska den följa en viss kursplan.

Den finns att hämta på bland annat Trafikverkets och STR:s webbsidor. På webben finns också färdiga övningar som man kan följa när man tränar hemma. – Ibland hör man folk som säger “vi har ju övat jättemycket hemma” eller “jag har ju tagit tio körlektioner på trafikskolan men inte kommit längre”.

 1. Då kanske man ska fråga sig varför.
 2. Har du verkligen tränat på konkreta saker eller har du bara kört fram och tillbaka till affären? Har du verkligen förberett dig ordentligt inför körlektionerna? Har du övat hemma mellan lektionstillfällena? I en undersökning från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, från 2005, studerades hur nyblivna körkortsinnehavare mellan 18 och 24 år lagt upp sin övningskörning.

Syftet var bland annat att ta reda på varför vissa av ungdomarna klarade körprovet och andra inte. Att börja övningsköra tidigt, både privat och på trafikskola, och fördela sina körlektioner jämnt över hela utbildningsperioden visade sig vara positivt för provresultatet.

 • Genomsnittet av de som klarade körkortet i undersökningen hade övningskört i drygt 70 timmar totalt, varav 13 timmar på körskola och nästan 60 timmar privat.
 • De som klarat körprovet genom att enbart övningsköra privat hade lagt ner 3,5 gånger så mycket övningstid som de som bara kört på trafikskola.
 • Enligt undersökningen hade inte övningsmängden någon betydelse för provresultatet.

Med andra ord var det inte alltid de som hade övningskört mest som klarade sig bäst på uppkörningen, vilket kan tolkas som att det inte är hur mycket man övar som är avgörande, utan hur man övar. Intensivkurs – inget för nybörjare Ett alternativ för den som ska ta körkort är att åka på en intensivutbildning.

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Åka Kommunalt I Stockholm?

Ofta innebär det att man bor i anslutning till trafikskolan och övningskör intensivt i en eller ett par veckors tid. De flesta intensivkurserna inkluderar de obligatoriska riskkurserna, teoriutbildning, och avslutas med teoriprov och uppkörning. Priset ligger på mellan 13 000 och 20 000 kronor, beroende på vad som ingår.

– Det kan vara ett bra alternativ, om du kan tillgodogöra dig träningen, säger Ingela Strand på Sveriges Trafikskolors Riksförbund. – Men för att ha förutsättningar att lyckas på en intensivkurs måste man ha en del förkunskaper. Grunderna måste sitta i kroppen.
Visa hela svaret

Hur många gånger i veckan bör man övningsköra?

Körlektioner – Som tidigare nämnt bör du ta 1-2 lektioner för att lära dig grunderna. Sedan är det väldigt individuellt hur ofta du behöver gå på körlektioner. En person som tränar på allvar och har tänkt ta sitt körkort på kort tid behöver ta tätare körlektioner än en som är flera månader ifrån uppkörningen.1-2 lektioner i veckan under 7-12 veckor före uppkörningen bör vara tillräckligt om det kombineras med privat övningskörning med en handledare.
Visa hela svaret

Hur lång tid är en uppkörning?

– Ni går tillsammans till bilen. Om du känner dig nervös och stressad, berätta gärna det. Då kan ni prata lite innan provet. Förarprövaren berättar vart du ska köra under din uppkörning. Det blir både stadstrafik och landsvägstrafik. Körprovet pågår i minst 25 minuter.
Visa hela svaret

Hur många körlektioner om man inte kör privat?

Du behöver blanketter för KÖRKORTSTILLSTÅND MED HÄLSODEKLARATION. Du finner dessa på https://etjanst.transportstyrelsen.se/extweb/bestallablankett, Välj det första alternativet ” Ansökan om körkortstillstånd + hälso och synintyg”. Efter några dagar får du hem blanketterna, det går också att ansöka online.

 1. Du behöver också göra ett besök hos en optiker som gör synundersökning för körkort, denna blankett finns med i utskicket.
 2. Alla blanketterna skickas sedan till Transportstyrelsen i Stockholm.
 3. TRANSPORTSTYRELSEN handlägger ärendet (ca 3 veckor) och skickar sedan tillståndet hem till dig.
 4. I avgiften, FÖR NÄRVARANDE 1.275:-, ingår ett teoriprov, ett körprov, tillverkningen av ditt körkort samt fotografering.

Du börjar med att betala tillståndet att övningsköra, därefter betalar du proven separat. ÖVNINGSKÖR du enbart privat bör du försäkra dig om att du känner till Trafikverkets bedömningskrav för körprovet (handledarutbildningen informerar om detta). Resultaten på de privata proven är nämligen lite nedslående.

 1. I genomsnitt ligger underkännandefrekvensen på 50 – 60 %! Resultaten för de som kör upp genom KÖRKORTSBUTIKEN ligger på 90 % GODKÄNDA! Om du växlar privat övningskörning med körlektioner på trafikskolan har du en optimal formel för ett lyckat resultat.
 2. Med privat övningskörning kan du klara dig på något av våra körkortspaket som innehåller 10, 15 eller 20 körlektioner och därmed få körkort till ett mycket bra pris.

Vilket paket du ska välja beror på hur mycket du beräknar att öva hemma. Du som inte har möjlighet att köra privat, och är nybörjare, måste räkna med en genomsnittsutbildning på ungefär 20 lektioner, vilket vi tror oss vara ensamma om att klara av i Stockholm.

De flesta trafikskolorna ligger i genomsnitt på 35 körlektioner för en nybörjare, vilket naturligtvis gör körkortet onödigt dyrt. Det är alltså genomsnittsutbildningen som avgör priset på körkortet inte körlektionspriset! Du kan välja mellan att utbilda dig under en något längre period (3-4 månader) eller att göra en intensivkurs (5,10 eller 15 dagar).

TÄNK på att fr.o.m. den 1:e januari 2006 ställs det krav på HANDLEDARUTBILDNING vid privat övningskörning! Både handledare och elev ska gå en kortare utbildning (3 timmar), t.ex. på trafikskola, innan de kan börja övningsköra. Från den 1:e april 2009 är riskutbildningen indelad i två obligatoriska delar.
Visa hela svaret

Hur många klarar uppkörningen i Uppsala?

2018 var siffran 2,2. Sedan 2013 är det 24 personer som kört upp minst 15 gånger i Uppsala innan de fått godkänt. En person har kört upp 30 gånger, men fortfarande inte tagit körkort. Enligt inspektörer i Uppsala bokar vissa ny tid för uppkörning direkt efter att de kuggats, utan nya körlektioner mellan uppkörningarna.
Visa hela svaret

Får man köra på Kungsgatan Uppsala?

Den 1 januari 2022 begränsades genomfartstrafiken på Kungsgatan, vilket innebär påbjuden körriktning i höjd med Vaksalagatan. Påbudet är en del i kommunens arbete med att få en tillgängligare stadskärna samt renare och säkrare stadsmiljö.
Visa hela svaret

Hur många får man vara i bilen när man övningskör?

Ditt körkortstillstånd gäller i fem år – När din ansökan om körkortstillstånd godkänts är det giltigt i fem år. Ditt körkortstillstånd ska vara giltigt så länge du vill övningsköra, men du måste också ha ett körkortstillstånd när du ska utföra ditt förarprov.

 • Så se till att giltighetstiden inte har gått ut när det är dags för uppkörning! Skulle ditt körkortstillstånd ha gått ut innan du hinner ta ditt körkort kan du ansöka om ett nytt.
 • Det går alltså inte att förlänga ditt körkortstillstånd.
 • Om du däremot skulle tappa bort eller på annat sätt bli av med ditt tillstånd kan du be Transportstyrelsen skicka en kopia.

Du kan bara beställa en kopia under den tid som körkortstillståndet är giltigt. Här kan du beställa en kopia av ditt körkortstillstånd,
Visa hela svaret

Får man övningsköra själv?

Övningsköra privat – Om du ska övningsköra privat måste du ha en handledare. Handledaren ska antingen följa med som passagerare eller själv köra en egen motorcykel. Om handledaren kör själv, får hen bara övningsköra med en elev i taget. När ni övningskör måste handledaren ha med sig handledarbeviset.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar ett körkort?

Ett körkort kostar i genomsnitt 15 000 kronor – Kostnaden för att ta körkort kan variera mycket då det beror på hur många körlektioner du behöver och vilken trafikskola du väljer. Behöver du dessutom göra om teoriprov och uppkörning blir det snabbt dyrare.
Visa hela svaret

Är det lagligt att övningsköra utan skylt?

16 § fordonsförordningen (2009:211).1 § Av 4 kap.4 § körkortsförordningen (1998:980) framgår att ett fordon som används vid övningskörning i gymnasieskola, fristående gymnasieskola med motsvarande utbildning och kommunal vuxenutbildning ska vara försett med en skylt som anger detta.
Visa hela svaret

Måste man sitta fram som handledare?

Måste handledaren sitta bredvid vid övningskörning? Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Handledaren ska ha uppsikt Körkortslagen anger grunden för hur det ska gå till vid övningskörning. Däri står att övningskörning ska ske under uppsikt av någon som har vana och skicklighet att köra fordon av det slag som övningskörningen ().

Handledaren måste alltså kunna sitta så att han eller hon kan utöva en säker uppsikt över körningen. Sitter handledaren i baksätet kan han eller hon troligtvis inte utöva den uppsikt som krävs. Synen bakifrån är begränsad och betydligt sämre än i framsätet. Handledaren ska sitta vid den övningskörandes sida Körkortsförordningen preciserar körkortslagen angående reglerna kring övningskörning.

Däri står att det vid övningskörning så ska den som har uppsikt över körningen följa med i bilen vid den körandes sida (). “Vid den körandes sida” ska tolkas som att handledaren ska sitta bredvid den som övningskör, dvs. i passagerarsätet fram. Dessutom gäller vid övningskörning att det är handledaren som juridiskt anses vara föraren ().

You might be interested:  Vilken Nation Är Bäst I Uppsala?

Huvudansvaren ligger därför alltid på handledaren som därför måste hålla en god uppsikt. Sammanfattningsvis kan sägas att kravet på att handledaren ska ha uppsikt innebär att han eller hon måste sitta i framsätet. Dessutom finns ett krav på att handledaren ska följa med i bilen vid den körandes sida. Därför behöver handledaren sitta i passagerarsätet fram.

Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du varmt välkommen med en ny! Vänligen, : Måste handledaren sitta bredvid vid övningskörning?
Visa hela svaret

Hur vet jag om jag får övningsköra?

Övningsköra privat – Om du ska övningsköra privat med personbil och lätt lastbil måste du ha en handledare. För att ni ska få övningsköra behöver ni ha gått en introduktionsutbildning någon gång under de senaste fem åren. När ni övningskör måste handledaren ha med sig handledarbeviset.
Visa hela svaret

Har inte råd att ta körkort?

Körkortslån kan du söka för att kunna ta B- körkort och öka chanserna att få ett jobb. Lånet är till för dig som är arbetslös och uppfyller vissa villkor. Även du som är 19-20 år och har en gymnasieexamen kan söka lånet. Här hittar du information om belopp, villkor och hur du ansöker om lånet.
Visa hela svaret

Vad kostar ett körkort 2022?

Hur mycket kostar det att ta körkort? | Pris B-körkort 2022 av Zutobi · Uppdaterad Jun 07, 2022 Kostnaden för att ta körkort varierar kraftigt från person till person, men slutpriset brukar vara mellan 15 000 och 20 000 kronor, De obligatoriska momenten (synundersökning, riskettan, risktvåan, handledarutbildning, teoriprovet, och uppkörning) kostar totalt ca 4 000 kronor vilket alltså är minimikostnaden om du sköter allt annat själv.
Visa hela svaret

Får man övningsköra privat 2022?

Skärpta regler kring handledarskap 2021-11-08 Skärpningar på körkortsområdet från och med den 1 december. Foto: Liza Simonsson. Handledarskap för max 5 elever samtidigt. Det innebär Transportstyrelsens nya skärpta regler vid privat övningskörning från den 1 december. Samtidigt införs åtgärder som ska försvåra för den som vill använda otillåtna hjälpmedel vid kunskapsprovet.

 • Syftet med förändringarna är att motverka provfusk och olaglig trafikutbildning.
 • Transportstyrelsen har fattat beslut om nya föreskrifter på körkortsområdet.
 • Ändringarna utgår till stora delar från de förslag på åtgärder som Transportstyrelsen lämnade in till regeringen under förra året.
 • Nu genomför vi några av de ändringar vi föreslog förra året.

Ambitionen är att försvåra för den som försöker ta otillåtna genvägar till körkortet och för de som erbjuder sådana genvägar, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen. Skärpningen från 15 godkända handledarskap till max 5 elever är till för att tydliggöra gränsdragningen mellan privat handledarskap och yrkesmässig utbildning, och att därmed minska risken för illegal utbildningsverksamhet, så kallade svarta trafikskolor.

Från och med den 1 december gäller också att provtagares tillhörigheter ska hanteras i ordnad form vid kunskapsprovet. Det innebär att Trafikverket får rätt att avvisa provdeltagare om de inte lämnar ifrån sig exempelvis ytterkläder och mobiltelefon på anvisad plats. – Tanken med regeländringen är att användandet av otillåtna hjälpmedel ska bli svårare att dölja.

Försök till fusk handlar ofta om att man döljer mobiltelefoner och annan teknisk utrustning i sina tillhörigheter, säger Olof Stenlund. Från och med den 1 december gäller också att den bil som används vid körprov för B-körkort ska tillhöra Trafikverket, en godkänd trafikskola eller en gymnasieskola.

Den som ska övningsköra privat måste ha en godkänd handledare. För att få bli handledare krävs att:

man fyllt 24 år eleven har ett giltigt körkortstillstånd att både handledare och elev genomgått introduktionsutbildning om övningskörningen gäller personbil eller lätt lastbil man har ett giltigt körkort och har haft behörighet för det fordon man ska övningskör med under minst fem av de tio senaste åren.

Ett beviljat handledarskap är giltigt i 5 år, oavsett om eleven tar körkort eller inte. Skulle handledaren få sitt körkort återkallat upphör handledarskapet omedelbart.

Senast ändrad Senast uppdaterad: 2021-11-08, kl 08:00 : Skärpta regler kring handledarskap
Visa hela svaret

Får man övningsköra utan tillstånd?

Är din övningskörning laglig? – Transportstyrelsen Om du som är handledare tar betalt för privat övningskörning kan verksamheten betraktas som en trafikskola. Enligt lag måste man ha tillstånd från Transportstyrelsen för att driva en trafikskola. Eleven får bara övningsköra privat om handledaren är godkänd av oss, annars räknas det som olovlig körning.

För att du som elev ska vara säker på att få rätt utbildning, kan du i vår e-tjänst kontrollera att trafikskolan har tillstånd att bedriva sin verksamhet.Trafikskolan bör alltid erbjuda dig kvitto, men du kan också kontrollera att skolan är godkänd för F-skatt.

Hade du nytta av informationen på den här sidan? Tack för att du lämnade ett omdöme! Senast ändrad Senast uppdaterad: 2018-08-28, kl 08:52 : Är din övningskörning laglig? – Transportstyrelsen
Visa hela svaret

Får man övningsköra själv?

Övningsköra privat – Om du ska övningsköra privat måste du ha en handledare. Handledaren ska antingen följa med som passagerare eller själv köra en egen motorcykel. Om handledaren kör själv, får hen bara övningsköra med en elev i taget. När ni övningskör måste handledaren ha med sig handledarbeviset.
Visa hela svaret

Får jag övningsköra privat?

Den som övningskör privat måste ha en godkänd handledare. De som ska övningsköra med personbil eller lätt lastbil (behörighet B) behöver även gå en introduktionsutbildning.
Visa hela svaret

Hur många gånger i veckan bör man övningsköra?

Körlektioner – Som tidigare nämnt bör du ta 1-2 lektioner för att lära dig grunderna. Sedan är det väldigt individuellt hur ofta du behöver gå på körlektioner. En person som tränar på allvar och har tänkt ta sitt körkort på kort tid behöver ta tätare körlektioner än en som är flera månader ifrån uppkörningen.1-2 lektioner i veckan under 7-12 veckor före uppkörningen bör vara tillräckligt om det kombineras med privat övningskörning med en handledare.
Visa hela svaret