Vad Kan Man Göra På Nyår I Stockholm?

Vad Kan Man Göra På Nyår I Stockholm
Med ett helt år i backspegeln är det dags att fira in det nya. Under Nyårsafton 2022 har du flera konserter, galor och publika evenemang om du vill slå klackarna i taket i centrala Stockholm! Skansens mångåriga tradition med ett firande på Soliden är till exempel tillbaka, och på Kungliga Operan anordnas nyårskonsert med bar och nyårsskålande.
Visa hela svaret

Vad är öppet på nyårsdagen i Stockholm?

Avvikande öppettider

Dag Butiker*
Annandag jul, 26 dec 11–18
Nyårsafton, 31 dec 10–16
Nyårsdagen, 1 jan Stängt
Trettondagsafton, 5 jan 10–18

Visa hela svaret

Finns det fyrverkerier i Stockholm?

Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska! – Vad Kan Man Göra På Nyår I Stockholm Uppdaterad 8 nov 2022 En höjdpunkt på nyårsafton är när klockan slår tolv och då gäller det att man har en bra utsikt över fyrverkerierna som lyser upp Stockholm. Har du ingen balkong att fira tolvslaget på, gäller det att ta sig till den bästa utkiksplatsen.

Men var finns den då? Här guidar vi dig till de bästa platserna där du kan se sprakande raketer på tolvslaget under nyårsafton i Stockholm. I Gamla stan, framför Kungliga Slottet, med Stockholms inlopp intill finner du en ypperligt central plats med garanterad utsikt över fyrverkerierna som skjuts upp över Stockholm.

Denna plats är känd för att ha en av Stockholms absolut bästa utsikter. Fjällgatan hittar du på Södermalm, en bit från Slussen och direkt ovanför Stadsgårdsleden. Här får du en panoramavy över hela staden och fullständig överblick över Stockholms fyrverkerier.
Visa hela svaret

Är Mall of Scandinavia öppet på nyårsdagen?

Övriga verksamheter har stängt på juldagen. Nyårsafton: kl.10-16, under nyårsdagen har dessa öppet : ICA, Hemköp, Filmstaden Scandinavia och O’Learys. Vi önskar alla våra besökare god jul!
Visa hela svaret

Hur mycket ob på nyår?

00-24 OB -tillägg A 103,70 kr/timme Tid från kl 18.00 dag före julafton eller nyårsafton till kl 07.00 vardag utom lördag närmast efter helgdags aftonen.
Visa hela svaret

Vad ska jag ha på mig på nyår?

Nyårsmiddagen – Troligtvis det näst vanligaste sättet att fira in det nya året. Nyårsmiddagen innebär ofta att man samlas och lagar maten tillsammans, men oavsett om blir serverad mat, eller förväntas hjälpa till att laga den så är det samma typ av outfit som passar bäst.

Har du fått en formell inbjudan så är det bara att följa den dresscode som angivits. Men är det “fri klädsel” så är det mycket upp till de som du skall fira in det nya året med. Hur är de andra oftast klädda? Skall du äta ekologisk hippiemiddag? Ta en linneskjorta och ett par jeans, skall ni äta klassisk Svensk Nyårsmiddag med en köttbit, sås och potatisgratäng? kör en dressad skjorta och mörka chinos.

Är det hemmagjorda hamburgare som gäller? kör t-shirt och en blazer. Att klä sig rätt är en balansgång mellan att ligga på topp och att försöka undvika att andra känner sig sunkiga. Är du osäker på vilken typ av kläder som gäller så kan du safea med ett par chinos och en jeansskjorta, det är en enkel outfit som är avslappnad men ändå är mer dressad än t-shirt eller en stickad tröja. Vad Kan Man Göra På Nyår I Stockholm Chinos och en Jeansskjorta är en enkel men ändå tillräckligt dressad outfit för att passa i så gott som alla ej uttalat propra sammanhang.
Visa hela svaret

Är det olagligt att skjuta raketer?

När du behöver tillstånd – Du behöver söka tillstånd hos polisen om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas. Detta följer av 3 kap.7 § ordningslagen (1993:1617),

Det kan till exempel vara på en plats och tid där många människor är i rörelse eller i närheten av hus eller andra byggnader. Att avfyra fyrverkerier på en allmän plats innebär i många fall risk för skada och olägenheter för andra. Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras.

Särskilda bestämmelser kan gälla för nyårsafton. Det är därför viktigt att du kontrollerar med din kommun om vad som gäller där du vill vara. Här kan du söka tillstånd från polisen för användande av fyrverkerier eller annan pyroteknik, Observera att om du som arrangör planerar att anordna ett fyrverkeri för allmänheten kan detta under vissa omständigheter utgöra en offentlig tillställning, till exempel om du vill bjuda in publik till platsen där fyrverkerierna ska avfyras.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vilka Parker I Stockholm Får Man Dricka Alkohol 2020?

Vilket land är sist att fira nyår?

Nu rullar nyårsfirandet fram över världen – längst i väst firas det nya året in först i morgon klockan 14 Ett halvt dygn före Finland har invånarna på de små önationerna Samoa och Kiribati i södra Stilla havet firat in det nya året. De var först in i 2019, och följs av Nya Zeeland, Australien, Japan, Indien och så småningom, flera timmar in på vår nyårsdag, går även amerikanska Wake Island in i det nya året. Hamnen i Sydney i Australien lystes upp av ett färgsprakande fyrverkerihav. TT-AP/Brendan Esposito 31.12.2018 16:54 UPPDATERAD 03.01.2019 16:55 Det faktum att de polynesiska öarna får vara först i världen att skåla för det nya året brukar locka turister från hela världen för att fira med dans och fyrverkerier. Sydney, Australien. Lehtikuva-AFP/Peter Parks En timme senare var det dags för ögrupperna Tonga och Fiji att tacka av 2018. I Auckland i Nya Zeeland hade tiotusentals människor samlats runt det 328 meter höga Sky Tower för att se fyrverkerierna som markerade starten på 2019. Fyrverkerier från Sky Tower i Auckland i Nya Zeeland markerar starten på 2019. TT-AP/Doug Sherring I takt med att jorden snurrar vidare når det nya året Japans huvudstad Tokyo klockan fem på eftermiddagen finsk tid, New Dehli i Indien 20.30 och Moskva i Ryssland klockan 23. Tokyo, Japan, inför nyårsbönerna. Många japaner besöker tempel och andra helgedomar för att be under årets första dagar. Lehtikuva-AFP/Kazuhiro Nogi Allra sist ut blir tre öar som ligger nära datumgränsen och tillhör USA: Wake, Howland och Baker Island, varav de två sista är obebodda. Singapore. Lehtikuva-AFP/Roslan Rahman Hongkong. Lehtikuva-AFP/Anthony Wallace En palestinier tar sig en tur på hästryggen väster om Gaza City invid solnedgången inför nyår. Lehtikuva-AFP/Mahmud Hams Tidigare låg hela den samoanska arkipelagen på samma sida om datumgränsen – den östra. Därför var Samoa känd som den sista platsen i världen att fira nyår.

Men 2011 drogs linjen om, för att underlätta affärer med Samoas nära handelspartner Australien och Nya Zeeland. Däremot ligger Amerikanska Samoa, som ligger bara 16 mil bort, kvar på östra sidan om datumgränsen. Detta för att tillmötesgå öns ekonomiska intressen åt andra hållet, det vill säga handeln med USA.

Därför firar Samoa nyår ett helt dygn före Amerikanska Samoa. : Nu rullar nyårsfirandet fram över världen – längst i väst firas det nya året in först i morgon klockan 14
Visa hela svaret

Vad kostar det att stå i Mall of Scandinavia?

Vanliga frågor & svar om parkering – 1. Vad innebär Westfield Mall of Scandinavias parkeringssystem? Parkeringssystemet är ett smidigt system där du kan parkera utan krångel och där du har flera betalningsalternativ. När du åker in i garaget registreras ditt registreringsnummer av en kamera och din parkering startar.

En annan kamera registrerar när du åker ut ur garaget och då avslutas din parkering.2. Vad kostar parkeringen? Alla kunder har 2 timmars fri parkering per dag i garaget. Därefter kostar parkeringen 30 kr per påbörjad halvtimme. Som medlem i Westfield Mall of Scandinavias lojalitetsprogram får du 2 timmar extra och därmed hela 4 timmars fri parkering per dag (gäller vid första tillfället varje dag, max en gång per dag).

Har du stått parkerad mindre än 2 timmar, alt.4 timmar för kundklubbsmedlemmar, är det bara att köra ut ur garaget. För att ta del av 4 timmars fri parkering måste du vara medlem samt registrera din bil i Autopay innan infart. Detta kan du göra direkt på vår hemsida – klicka här,3.

 1. Hur betalar jag? Du betalar alltid i efterskott! Det finns 4 olika betalningsalternativ: Betalautomat Du kan betala med betalkort i betalautomaten när du lämnar garaget.
 2. Du har därefter 15 minuter på dig att åka ut ur garaget.
 3. Alla betalautomater hittar du i våra välkomsthallar på väg in till centrumet.

Betala i efterhand Betala i efterhand med betalkort inom 48 timmar här, Automatisk betalning Koppla ditt betalkort här så debiteras parkeringsavgiften per automatik varje gång du parkerar i ett garage med Autopay-systemet. Faktura Om du väljer att åka in och ut ur garaget utan att göra något av ovan alternativ skickas en faktura till fordonsägaren med parkeringsavgiften.

En fakturaavgift på 49 kr tillkommer.4. Jag står redan parkerad i garaget och vill stå 4 timmar gratis, vad gör jag? Är du medlem i vår kundklubb, skapat ett konto i Autopay, registrerat ditt registreringsnummer i Autopay, så får du ytterligare 2 timmar fri parkering vid nästa tillfälle du besöker Westfield Mall of Scandinavia (gäller vid första tillfället varje dag, max en gång per dag).

Du måste registrera din bil innan du kör in i garaget för att få 4 timmars gratis parkering – gör det här,5. Jag vill betala inom 48 timmar i efterskott med betalkort, hur gör jag? Ange bara ditt registreringsnummer på autopay.io så får du fram information om dina obetalda parkeringar för de senaste 48 timmarna.

 1. All information om din parkering sparas till dess att betalningen är genomförd.
 2. Ortbetalningen sker säkert via Nets som är ledande på marknaden inom e-handel och kortbetalningar.
 3. Du kan även välja att bli fakturerad för din parkering mot en fakturaavgift på 49 SEK.6.
 4. Jag vill registrera automatisk betalning med kort, hur fungerar det? Du registrerar enkelt ditt betalkort via Westfield Mall of Scandinavias hemsida för automatisk betalning.
You might be interested:  Malmö Ff Hur Många Sm Guld?

I samband med denna registrering får du möjlighet till automatisk betalning i alla garage anslutna till Autopay-systemet. Du kan fortfarande avsluta och betala din parkering via betalautomaten. All kortbetalning samt registrering sker via Nets som är ledande på marknaden inom e-handel och kortbetalning.

 1. Du kan endast registrera ett kort.7.
 2. Hur fungerar det om jag har en företagsbil? Om du har en företagsbil där företaget står för alla dina bilkostnader kan du registrera ditt företagskort på mallofscandinavia.se och alla parkeringsavgifter dras automatiskt från det registrerade kortet varje gång du parkerar i garaget.8.

Hur fungerar det om jag hyr en bil på tex. Europcar? Parkeringssystemet är ett smidigt system där du kan parkera utan krångel och där du har flera betalningsalternativ. När du åker in i garaget registreras ditt registreringsnummer av en kamera och din parkering startar.

En annan kamera registrerar när du åker ut ur garaget och då avslutas din parkering.9. Hur mycket är fakturaavgiften på? Fakturaavgiften kostar 49 kronor.10. Vad tar kameran bild på? Kameran tar bara en bild på registreringsnumret, ingenting annat. Bilden på nummerplåten sparas enligt GDPR-lagstiftningen som finns till för att skydda din personliga integritet.

Efter det så anonymiseras uppgifterna: Fotot raderas tillsammans med all information om registeringsnummer och uppgifter om bilägaren.11. Hur fungerar registreringen? När du kör in och ut ur garaget registrerar kamerorna din bils registreringsnummer och mäter av hur länge du har varit inne i garaget.

 • Har du stått parkerad utöver 2, alt.4 timmar (gäller medlemmar som registrerat sin bil), måste du betala för den tiden.
 • Om du knappar in ditt registreringsnummer i betalautomaten kan du se hur länge du har stått parkerad och om du har ett belopp att betala.
 • Som medlem i Westfield Mall of Scandinavia får du sammanlagt 4 timmar fri parkering per dag (gäller vid första tillfället varje dag, max en gång per dag) om du registrerar din bil.12.

Om jag kör någon annans bil, vem får fakturan? Fakturan skickas till fordonets ägare.13. Jag har registrerat mig, men jag vill byta bil. Om du byter bil är det viktigt att du tar bort det registreringsnumret från ditt registrerade konto och uppdaterar med ett nytt.

 • Annars kommer du att fortsatt bli debiterad för den bilens parkeringskostnader.
 • Om du redan har registrerat en annan bil loggar du in på ditt konto på autopay.io, trycker på fordon och ändrar registreringsnummer där.14.
 • Hur fungerar det med utlandsregistrerade bilar? Beroende på vilket land bilen kommer ifrån kan vi läsa av bilens registreringsnummer, bäst är att betala i betalautomaten.15.

Hur fungerar det för mig som hyr parkeringsplats via Fabege? Fabege eller administratörer på ditt företag registrerar din bil och du får då stå parkerad enligt ditt kontrakt.16. Får jag fyra timmars gratis parkering per gång jag parkerar som kundklubbsmedlem? Som medlem i Westfield Mall of Scandinavia får du som förmån att registrera dina bilar för fyra timmars fri parkering via vår externa parkeringsleverantör Parkman.

 • Om din bil är registrerad får du som kundklubbsmedlem totalt 4 timmar gratis parkering per dag (gäller vid första tillfället varje dag, max en gång per dag).17.
 • An man registrera flera bilar på sitt kundklubbsmedlemskap? Efter att du har registrerat dina bilar på vår parkeringsleverantörs Parkmans plattform “Autopay”, har du möjlighet att logga in när som helst för att administrera dina bilar, eller lägga till nya.

Allt som allt kan du ha 5 fordon inskrivna. Tänk på att dessa fordon inte får stå i garaget samtidigt, då de fria timmarna då delas upp mellan samtliga parkerade bilar.18. Jag har handikapptillstånd, vad gäller då? Alla våra besökare har 2 timmars fri parkering (eller 4 timmar om man är medlem – gäller vid första tillfället varje dag, max en gång per dag).

 1. Därefter debiteras alla fordon som har ett registreringsnummer för den övriga tiden, oavsett om man har handikappstillstånd eller annan typ av tillstånd.19.
 2. Jag kör motorcykel, behöver jag betala för parkeringen? Ja.
 3. Alla typer av fordon med ett registreringsnummer behöver betala för parkeringen utöver de fria 2 timmarna (4 timmar för kundklubbsmedlemmar – gäller vid första tillfället varje dag, max en gång per dag).20.

Jag behöver kvitto för min parkering, vart kan jag vända mig? För all typ av administrativ parkeringsinformation rörande fakturor eller registrerade bilar är du som kund varmt välkommen att kontakta vår parkeringsleverantör Parkman. Parkmans telefonsupport har öppet: Mån-fre mellan 08.00-17.00 Mail: [email protected], eller telefonnummer: 08-121 534 30.21.

 1. Har ni laddare till elbil? Ja, vi har 58 st elbilsladdare.22.
 2. Vilken typ av kontakt används vid laddstationen? (typ 2 eller vanligt elkontakt) 23.
 3. Behöver man egen sladd eller finns det på plats? 24.
 4. Vad kostar elbilsladdare? 25.
 5. Hur länge är garaget öppet? Garaget är öppet för infart mellan klockan 06.00 – 00.00.26.
You might be interested:  När Öppnar Lager 157 Södertälje?

Vilken takhöjd har vi i garaget?
Visa hela svaret

När stänger alla affärer i Stockholm?

Öppettider Drottninggatan – Öppettiderna för butikerna på Drottninggatan varierar stort. De mindre butikerna är normalt öppna 10-18 på vardagar. Tittar man tex på Åhlens är varuhuset öppet 11-19. Restauranger och kafeér har oftast längre öppettider och som exempel kan man ta Espresso House som är öppet 07-22 på vardagar.

Ska du till en specifik butik är det bättre att du kollar deras hemsida för aktuella öppettider. Vill du istället gå dit för att shoppa i olika butiker är det bäst att åka dit efter 11. Eftersom Drottninggatan går tvärs igenom stan och det ligger många företag, kontor, hotell och annat i området blir Drottninggatan också fullpackad med folk under lunchtid.

Lunch i Stockholm har man någon gång runt 1130-1330. Efter detta brukar det lugna ner sig på Drottninggatan och du kan shoppa i lugn och ro. Under sommaren fylls gatan av turister och det är ofta fullt av folk oavsett tid. Julhandeln är kanske den tiden på året Drottninggatan har som mest av besökare.
Visa hela svaret

Får man ta med sig hunden till Mall of Scandinavia?

Hej Margaretha! Vi gillar hundar men det är många av våra besökare som är allergiska. Därför ber vi våra kunder att inte ta med sig hundar in i centrumet.
Visa hela svaret

Vad händer på nyårsdagen?

Modernt västerländskt nyårsfirande – Baby Nyår 1905 jagar gamla 1904 in i historieböckerna i denna skämtteckning av John T. McCutcheon, Nyår firas i större delen av västvärlden och i andra länder som har tagit till sig den gregorianska kalendern natten mellan nyårsafton den 31 december och nyårsdagen den 1 januari,

 1. Lockslaget tjugofyra den natten (tolvslaget, nyårsslaget) betraktas som övergången från det gamla året till det nya.
 2. Nyårsdagen är i många länder helgdag och flaggdag,
 3. Medan julen är en högtid som många firar med familjen är det vanligare att man på nyårsafton har fest eller middag tillsammans med vänner.

Denna fest eller middag är ofta något exklusivare än vanligt, och många är finklädda, Strax innan tolvslaget går festdeltagarna ofta ut till någon plats där man kan avlossa egna fyrverkerier eller titta på andras, eller så ställer man sig vid fönstret eller på balkongen för att se fyrverkerierna.

 • Det är också vanligt att ha med sig champagne som ska öppnas och drickas precis på tolvslaget.
 • Minuten innan tolvslaget räknar man ned (på offentliga platser kan man titta på någon klocka som är synlig för alla) och på tolvslaget ropar man “Gott nytt år!”, öppnar champagnen och skålar.
 • Det är också vanligt att fartyg som ligger i hamn signalerar precis på tolvslaget.

När fyrverkerierna ebbar ut och champagnen är slut, vilket brukar äga rum 10–15 minuter efter tolvslaget, brukar man dra sig tillbaka till festlokalen för att fortsätta att umgås ytterligare ett par timmar, ofta med musik och dans. En annan tradition är nyårspussen ; i samband med tolvslaget pussar man en eller flera av de andra festdeltagarna på kinden eller munnen och önskar varandra ett gott nytt år.
Visa hela svaret

Får man ob på nyår?

På lager och e-handel –

För jul- och nyårsafton gäller lokala överenskommelser om ob. Kolla vad som gäller med din klubb eller med Handels Direkt, tfn 0771 666 444. På juldagen, annan dag jul, nyårsdagen och trettondagen får du 100 procent ob. Trettondagsafton infaller på en vardag. Då får du ob som en vanlig vardag.

Läs mer om reglerna kring ersättning för obekväm arbetstid i ditt kollektivavtal,, Uppdaterad: 1 december 2022 : Ob kring jul och nyår
Visa hela svaret

När stänger allt i Stockholm?

Öppettider Drottninggatan – Öppettiderna för butikerna på Drottninggatan varierar stort. De mindre butikerna är normalt öppna 10-18 på vardagar. Tittar man tex på Åhlens är varuhuset öppet 11-19. Restauranger och kafeér har oftast längre öppettider och som exempel kan man ta Espresso House som är öppet 07-22 på vardagar.

 • Ska du till en specifik butik är det bättre att du kollar deras hemsida för aktuella öppettider.
 • Vill du istället gå dit för att shoppa i olika butiker är det bäst att åka dit efter 11.
 • Eftersom Drottninggatan går tvärs igenom stan och det ligger många företag, kontor, hotell och annat i området blir Drottninggatan också fullpackad med folk under lunchtid.

Lunch i Stockholm har man någon gång runt 1130-1330. Efter detta brukar det lugna ner sig på Drottninggatan och du kan shoppa i lugn och ro. Under sommaren fylls gatan av turister och det är ofta fullt av folk oavsett tid. Julhandeln är kanske den tiden på året Drottninggatan har som mest av besökare.
Visa hela svaret