Vad Kan Man Göra I Uppsala Idag?

Vad Kan Man Göra I Uppsala Idag
Vad finns det att göra i Uppsala idag?

 • Boka en guidad tur. Besök Uppsalas museer digitalt.
 • Uppsala domkyrka.
 • Vandring: Upplandsleden. Cykla i Uppsala.
 • Paddla kanot, kajak & SUP.
 • Uppsala slott. Spela Pelles Äventyr.
 • Sunnerstaåsens friluftsområde.
 • Höghöjdsbana. Klättra i Uppsala.
 • Konststråk.

Visa hela svaret

Hur får man vänner i Uppsala?

Hitta nya vänner i Uppsala i vårt community – Vi har flera medlemmar i Uppsala som också söker nya vänner precis som du. I GoFrendly kan du hitta kvinnor mellan 18-82 år gamla som har flera olika intressen. Vill du hitta någon att ha filmkvällar och mysiga picknickar med eller kanske letar du efter någon att gå på långpromenader med.
Visa hela svaret

Vad är typiskt för Uppsala?

Uppsala är en av Sveriges äldsta städer. Den kallades för Östra Aros fram till 1200-talet då namnet Uppsala tog över. Idag är Uppsala en av Sveriges fyra storstäder och är världskänd bland annat för sina universitet, sin magnifika domkyrka och arvet efter Carl von Linné.
Visa hela svaret

Vem är det som får bo på Uppsala slott?

Idag är slottet bostad för landshövdingen.
Visa hela svaret

Är Uppsala slott öppet?

Museet är stängt för säsongen. Öppet dagligen och med visningar under juni, juli och augusti. Ibland har vi extrainsatta visningar. Övriga tider bokar du din egen visning. NÄSTAN varje dag kl 11 – 17. till Pris entré: Vuxna 120 kr. Barn/stud/pensionär: 60 kr Går att köpa på plats.
Visa hela svaret

Vad har hänt i Uppsala ikväll?

Singelolycka på E4. På E4 mellan trafikplats 188 och 187 i höjd med Uppsala inträffar en singelolycka sedan en personbil kört in i mitträcket. Ingen person skadades i samband med olyckan, däremot påverkar den trafiken i södergående riktning då bilen som har kolliderat står i vänster körfält och är i behov av bärgare.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Räknas Som Söder I Stockholm?

Kan man bo i Gottsunda?

Gottsunda är en plats för alla. Oavsett vem du är eller var du befinner dig i livet ska du hitta din bostad här. Därför vill vi som kommun satsa på utvecklingen av området. Fram till år 2050 planerar vi för att flera tusen bostäder ska byggas i Gottsunda. Idag bor det cirka 15 000 personer i området. Här finns allt från hyresrätter, bostadsrätter till småhus med äganderätt. Andelen hyresrätter är större jämfört med övriga Uppsala. Något som gjort att vi valt att satsa på att få en mer blandad bebyggelse.

Det innebär att vi planerar för att det i området till största del ska byggas nya bostadsrätter och småhus. Vi vill också se en större spridning i bostadsstorleken. Idag är en stor andel av bostäderna i Gottsundaområdet mellanstora medan det saknas små och stora bostäder. Genom att se en större blandning av olika bostadstyper och storlekar på bostäder vill vi också att det ska bli lättare för dig som bor i Gottsunda att byta bostad när din livssituation förändras.

En större variation i utbudet av bostäder lockar också till ökad inflyttning. I takt med den utveckling som ska ske kommer tyngdpunkten för de regionala funktionerna att förskjutas norrut mot stadsstråket Hugo Alfvéns väg. Offentlig service som till exempel kulturhus, simhall och medborgarservice kommer att få en mer framträdande placering i stadsmiljön.
Visa hela svaret

Hur är det att bo på Kvarngärdet i Uppsala?

Området har tät, stadsmässig karaktär med slutna kvarter, stora skyddade gårdar och varierad bebyggelse. Stadsdelen Kvarngärdet ligger bara 1 kilometer från centrala Uppsala och byggdes mellan 1962 och 1963 och fick då stor publicitet då det var Europas första låghusbebyggelse i stadsmiljö. Idag är området klassat som bevarandevärt byggnadsminne.
Visa hela svaret

Vad händer i Uppsala på nationaldagen?

Fira Sveriges nationaldag Nu är det dags för Uppsala kommuns traditionella nationaldagsfirande. Det blir sång och musik, tal, härlig stämning och viftande flaggor. De nya medborgarna i Uppsala kommun är hedersgäster vid firandet.

Sång och musik av och med barnkörer från Kulturskolan och Uppsala Blåsarsymfoniker.Tal av kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson, kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson och underhållaren Jacke Sjödin.Tilldelning av fana, överlämning av landshövding Göran Enander.Firandet avslutas med att publiken och de medverkande sjunger Du gamla, du fria.Konferencier är Anna Franzén, kulturförvaltningens stabschef.Fanborgen består av Scouter från Wasakåren.

You might be interested:  När Blommar Magnolia I Stockholm?

: Fira Sveriges nationaldag
Visa hela svaret

Vad hände på Konserthuset i Uppsala?

Två döda och minst en allvarligt skadad i konserthus i Uppsala: “Allvarlig händelse” Av: Publicerad: 2 november 2021 Uppdaterad: 3 november 2021

 • Två män dog och en kvinna skadades i Uppsala Konsert & Kongress på tisdagskvällen.
 • En man i 80-årsåldern föll från sjunde våningen i entrén och träffade en annan man i fallet.
 • En hyllningskonsert till Björn och Benny skulle spelas under kvällen men har ställts in.

Polisen larmades till Konsert & Kongress klockan 18.48. En man i 80-årsåldern hade fallit ner från hög höjd i konserthusets entré. I fallet träffades två andra personer: en man i 60-årsåldern som senare dog på sjukhus och en kvinna i 60-årsåldern som skadades.

Hennes skador bedöms inte vara livshotande. – Uppskattningsvis har personen fallit från sjunde våningen. Så det är väldigt högt, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson. Det ska ha varit omkring 1 000 personer i lokalerna, enligt polisen. – Det är väldigt mycket folk på platsen om bevittnat det här, det har ju varit pågående konferenser och evenemang därinne, säger Magnus Jansson Klarin.

Vid 22.10-tiden skriver polisen på sin hemsida att man upprättat en anmälan om vållande till annans död och vållande till kroppsskada. “Polisen har i nuläget ingen anledning att tro att ett brott föreligger mannens fall”, står det. Konserthuset har utrymts och kvällens planerade föreställning ställts in efter dödsfallen. Foto: William Brunius / TT Polisen spärrade till en början av byggnaden och utrymde konserthuset. Men vid 20.30-tiden var avspärrningarna hävda och polisen hade lämnat platsen.

Vi vet inte än om personen hoppat på egen hand eller om det föreligger något brott. Vi har hört flera personer på plats och det är ännu fler som ska höras. Det var flera föreställningar som pågick eller skulle börja när händelsen inträffade. – Det var väldigt mycket folk på entréplan. Givetvis finns många chockade, både besökare och även personal som jobbar.

Det är en väldigt allvarligt och tragisk händelse, säger Magnus Jansson Klarin. En större polisinsats var tidigt på plats vid konserthuset, men vid 21-tiden på kvällen hade de lämnat platsen. Foto: Andreas Bardell Strax efter händelsen uppgav Karin Sävström, presstalesperson på Uppsala konserthus, att man fått information om en allvarlig händelse.

 1. Men vi har inga grunder att tro att det är ett attentat.
 2. Vår krisgrupp är aktiverad och jobbar med polisen, säger Karin Sävström, presstalesperson på Uppsala konserthus.
 3. Ett vittne säger till att de hörde skrik när de åt och drack i väntan på föreställningen.
 4. Då hörde vi något som bara skrek.
 5. Tänkte att någon fastnat i en hiss.
You might be interested:  Vad Kostar Ambulans I Stockholm?

Sen hörde vi skrik igen. Och personalen satte upp skärmar. Vi evakuerade i lugn och ro, inget hysteriskt. Alla fann sig i att bli evakuerade och gjorde det lugnt, berättar vittnet Agneta Eriksson för tidningen. Uppsala Konsert & Kongress är en konsert- och konferensbyggnad vid Vaksala torg i centrala Uppsala. I kväll skulle “Thank you for the music”, en hyllning till Abbas Björn och Benny, ha framförts. Foto: William Brunius / TT Klockan 19.30 skulle föreställningen Thank you for the music ha börjat på Uppsala konserthus.

 1. Konsertarrangören MT Live AB skriver på Facebook:
 2. “Kvällens konsert i Uppsala har ställts in med kort varsel. Tyvärr måste vi meddela att det har hänt en fruktansvärd händelse på konserthuset UKK i Uppsala”
 3. “Alla befinner sig i chock och vi ber om att få återkomma med mer infon när vi vet mer”.
 4. Martin Johnson är pressansvarig på MT Live.
 5. – Man är bara i chock just nu, det är fruktansvärt, säger han.

– Vi har varit i kontakt med artister, ensemblen, alla medverkande som såklart är chockade. De som behöver stöd kommer att få det, säger han.

 • Under kvällen är tanken att alla som medverkar i föreställning som planerat ska ta sig ned till Linköping.
 • – Men vi försöker nu se till att det finns krisberedskap där och samtalsstöd för alla som behöver det, säger Johnson.
 • Det finns ännu inga planer på att ställa in morgondagens föreställning i Halmstad, meddelar Martin Johnson.

: Två döda och minst en allvarligt skadad i konserthus i Uppsala: “Allvarlig händelse”
Visa hela svaret