Vad Kallas Trakten Mellan Härnösand Och Örnsköldsvik?

Vad Kallas Trakten Mellan Härnösand Och Örnsköldsvik
Geologi – Ångermanland har fått sitt namn från ordet anger, som betyder “djup vik”, och det finns många djupa vikar längs Ångermanlands kuster. Hela landskapet är täckt med skog och det är bara längs kusten och i älvdalarna marken är tillräckligt plan och näringsrik för att duga till jordbruk.

Området mellan Örnsköldsvik och Härnösand kallas Höga kusten, Inom det området sträcker sig en utlöpare från fjällvärlden ända ut i havet. Flera höga bergstoppar kan hittas ända ute vid kusten, och det mäktigaste berget är Skuleberget, Ingen annanstans var isen så tjock under senaste istiden som över Skuleberget i Ångermanland.

Det syns på hur djupt ner marken pressades av isen. Kustlinjen efter istiden låg 250 meter ovanför den nuvarande. Skuleberget är också den plats på jorden som fortfarande reser sig mest efter istiden, 1 cm per år. Mitt på bergssidan finns en grotta. Den har bildats när havsvågor slog mot bergssidan och bröt loss stenar från ett område med mer sprickor än resten av bergssidan, när grottan låg i höjd med havets yta. Skuleberget och grottan på mitten vid den forna strandlinjen Står man uppe på Skulebergets topp och tittar ut mot havet är det tydligt att kusten har många höga öar. Mjältön, Sveriges högsta ö, ligger strax utanför kusten. Höga kusten från Skuleberget Skuleberget och några omkringliggande berg är kalottberg, Översta toppen låg aldrig under vatten efter istiden och behöll sitt täcke av mossa och jord. Berget fick en kalott, Därför kan skog växa där, när resten av berget blivit renspolat av istidshavets vågor. Kalottberg När marken långsamt reste sig ur havet sköljde vågorna bort sanden, men stenarna blev kvar. Det bildades stenstränder. När sedan marken fortsatte att höja sig hamnade stenstranden allt högre upp och blev ett klapperstensfält, Ibland kallas de djävulsåkrar eller Hin håles potatisland eftersom ingenting växer där. Klapperstensfält, Skuleberget På några få platser blev tyngden från isen så stor att berget helt enkelt krossades och sprack. Ett sånt ställe är Slåttdalsskrevan som liknar ett enormt yxhugg genom berget. Ett annat är Skallbergsgrottorna några mil norr om Örnsköldsvik, Sveriges största grottsystem med urbergsgrottor. Slåttdalsskrevan När marken reste sig blev havsvikar avsnörda från havet. Först blev de saltsjöar, sedan insjöar för att slutligen bli myrar. Därför hittar man mängder av myrar i Höga kusten. Myrarna vid Tärnättvattnen Området norr om Skuleberget kallas Nolaskogs, eller – norr om skogen. Man pratar ibland om nolaskogsandan, att om de kan söderut så kan man i Nolaskogs också. Det finns ett flertal älvar som rinner från Norrlands inre mot kusten i Ångermanland.

 • Den största av dem är Ångermanälven.
 • Dalen som Ångermanälven rinner genom heter Ådalen,
 • Ibland kallas den röda Ådalen eftersom både socialdemokraterna och kommunisterna hade sitt starkaste väljarstöd här under flera årtionden.
 • Längs Ångermanälven har det bitvis bildats höga strandbranter med djupa lager av sand, som kallas nipor,

Branterna är lättodlade och speciellt potatissorten mandelpotatis trivs i niporna. Ångermanälven, Norrlands största älv
Visa hela svaret

Mellan vilka städer sträcker sig Höga kusten?

Karta över Höga Kusten Nedan hittar du en karta över Höga Kusten, med utvalda sevärdheter. Ett urval av platser vi listar på kartan är: Nämforsen, Sandö, Skuleberget, Hemsö fästning, Ulvön, Styresholm, Nya Dals ångsåg, HögaKustenbron, Nämforsen, Bönhamn, Slåttdalsskrevan, Hallstaberget, Rotsidan.

 1. Vi uppdaterar kartan kontinuerligt med nya platser.
 2. Höga Kusten är ett område som sträcker sig över kommunerna Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik, men vi listar även intressanta platser i närområdet, till exempel i Sollefteå och Sundsvall.
 3. För att läsa mer om respektive sevärdhet / område, använd menyerna på denna sida för att klicka dig vidare.

Vi uppdaterar informationen och kartan kontinuerligt. Via sökrutan på denna sida kan du även hitta ett passande boende för din vistelse i Höga Kusten. För att navigera via kartan över Höga Kusten nedan, använd +/- knapparna för att zooma in och ut, och klicka på de röda markeringarna.
Visa hela svaret

Hur långt är Höga Kusten?

Höga Kustenleden slingrar sig fram genom flertalet naturreservat, en nationalpark och ett naturvärldsarv. Det borgar för stora naturupplevelser. Hornöberget är starten och Örnsköldsvik är målet, däremellan väntar 128 kilometer mäktiga vyer och dramatisk natur längs världens högsta kustlinje.
Visa hela svaret

Vilken höjd över havet har Höga Kusten?

Höjdnivåerna i området sträcker sig mellan 215 till 310 meter över havet.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att gå höga Kustenleden?

Vanliga frågor och svar Vad är Höga Kusten egentligen? Världsarvet Höga Kusten sträcker sig från Högakustenbron i söder till Skagsudde i norr. Ett världsarv är en kultur- eller naturmiljö som anses så unik och värdefull att det är en angelägenhet för hela mänskligheten att bevara den.

Destination Höga Kusten täcker samtliga fyra kommuner – Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik. Vad är ett världsarv? Ett världsarv är en kultur- eller naturmiljö som anses så unik och värdefull att det är en angelägenhet för hela mänskligheten att bevara den. Världsarven utses av FN-organet UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

Varför är Höga Kusten ett världsarv? Höga Kusten utsågs till ett världsarv år 2000 för att landet höjer sig efter att inlandsisens avsmältning. Glaciären tryckte ner landet och när den smälte bort släpper trycket och landet höjer sig. Vart sträcker sig Höga Kustens världsarv? Höga Kusten som världsarv sträcker sig från Högakustenbron i söder till Skagsudde i norr.

 1. Vad är skillnaden på Världsarvet Höga Kusten och Destination Höga Kusten? Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt ägt bolag vars uppgift är att främja besöksnäringen i området.
 2. I destinationen ingår de fyra kommunerna Härnösand, Sollefteå, Kramfors och Örnsköldsvik.
 3. Världsarvet Höga Kusten är det världsarv som sträcker sig från Högakustenbron i söder till Skagsudde i norr.

Vad utmärker Höga Kusten? Landhöjningen gör Höga Kusten världsunik och sedan 2000 finns Höga Kusten med på UNESCO’s världsarvslista. Världsrekordet är uppmätt vid Skulebergets topp, som har höjt sig 286 meter ur havet. Idag fortsätter landhöjningen med 8 mm per år.

Här kan du upptäcka kalottberg, gigantiska klapperfält, avsnörda havsvikar och isräfflor på runda berghällar. De här naturformationerna är världsunika bevis på att landet höjt sig efter varje istid. Hur tar jag mig runt i Höga Kusten? Kollektivtrafiken tar dig till några av de större besöksmålen men för att upptäcka Höga Kustens absoluta höjdare är det bästa om du kan ta dig runt med bil.

För att läsa mer om hur du tar dig runt i Höga Kusten, Kan jag besöka Höga Kusten med kollektivtrafik? Ja, det finns flera olika sätt att färdas till Höga Kusten. Du kan åka med buss till alla städer och det finns även bra tågförbindelser med Norrtåg och SJ som går till Härnösands Central, Kramfors Station och Örnsköldsviks Resecentrum.

Flyget du hit finns det flygplatser på Höga Kusten Airport och Örnsköldsviks Airport. Läs mer på vår sida, Hur söker jag busstidtabeller? Via kan du söka aktuella tidtabeller. Kontakta deras kundtjänst om du har frågor om bussar och biljetter. Behöver jag köpa bussbiljett i förväg? Nej, det behövs inte.

Men tänk på att bussarna i Västernorrlands län är kontantfria. Hur tar jag mig till Ulvön? För att ta sig till Ulvön åker du med något av skärgårdsrederierna i Höga Kusten. avgår från Ullånger, Docksta och Mjällom medan avgår från Köpmanholmen. för att läsa mer om Ulvön, upplevelser, boenden och restauranger på ön.

Får jag ta mig fram hur som helst i Höga Kusten? I Sverige tillämpas vilket innebär att du får vistas fritt i naturen. Men du behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa – inte förstöra. Vad är “turistvägen”? Turistvägen är en av många vackra vägar i Höga Kusten som du inte får missa.

Vägen hittar du genom att ta andra avfarten till höger efter Högakustenbron. Vägen är skyltad med bruna skyltar med vita blommor som tar dig hela vägen längs med kusten. Hela sträckan tar cirka 1,5 timme utan stopp. Längs med vägen hittar du bland mycket annat,, och,

Förutom detta passerar vägen många caféer, restauranger, ateljéer och andra trevliga ställen längs med vägen. Du kan även fynda på många loppisar som håller öppet under sommaren. Får jag ta med hund på Nationalparksbussen? Ja, det är tillåtet. Vad kan jag göra i Höga Kusten? Höga Kusten är en plats för äventyr.

Här finns Sveriges bästa friluftsliv och det är här som minnen för livet skapas. Skärgården liksom inlandet ger många möjligheter till aktiviteter och utflyktsmål. Vandringsleder, utsiktsplatser och naturreservat är en ypperlig arena där entreprenörers fantasi och besökares upptäckarglädje möts.

 • Utöver upplevelser i naturen finns ett rikt kulturarv och många sägner och berättelser unika i sitt slag som är värda att uppleva.
 • Finns turistbyråer/InfoPoints som jag kan besöka? I Höga Kusten finns InfoPoints.
 • InfoPoints innebär att det finns turistiskt material på våra besöksmål och boendeanläggningar och personal som hjälper dig att besvara dina frågor.

I Höga Kusten finns totalt 45 InfoPoints, du hittar alla, Inne på Hotell Höga Kusten hittar du Höga Kusten Turistinformation, som hålls bemannad av våra sommarpersonal sommartid. Under vintertid kan hotellpersonalen besvara dina frågor då det är en InfoPoint resterande del av året.

 • Vart kan jag beställa gratiskartor och magasin? Du hittar gratismaterial,
 • Vill du beställa kartor/broschyrer på något mer specifikt, kontakta då oss på så hjälper vi dig.
 • Hur lång är leveranstiden? Vanligtvis är leveranstiden cirka 1 vecka.
 • Jag har inte fått min beställning, vem kontaktar jag? Meddela oss på om din beställning är försenad.

Kan jag hitta kartorna över vandringsleder online? Kartor hittar du på hogakusten.com. Besök våra sidor om för etappkartor. Sök på vandringsleden och klicka på “ladda ner karta”. Fler kartor på leder läggs kontinuerligt upp. Du hittar också kartor i Höga Kusten-appen som du kan ladda ner på App Store och Google Play.

Karta över världsarvsleden hittar du på deras hemsida www.varldsarvsleden.nu. Hur får jag bäst koll på vädret i Höga Kusten? Vi har alla våra favoritsidor för att hålla koll på vädrets makter.,, för att nämna några. Men i Höga Kusten har vi också vår alldeles egna meteorolog. Besök för dagsaktuella rapporter om läget i Höga Kusten.

Under vintern är det platsen att gå till för att hålla koll på snödjupet i Skuleskogens Nationalpark! Hur är mobiltäckningen i Höga Kusten och längs Höga Kusten-leden? Täckningen är mestadels god men det finns givetvis radioskuggor på en del ställen och det beror till stor del på de höga bergen och djupa dalarna.

 • I Höga Kusten har du bäst täckning om du använder Telias nät.
 • Telenor och Tele2 har sämre täckningsgrad i Höga Kusten och Tre har minst täckningsgrad.
 • I listan nedan ser du vilka operatörer som använder vilka nät.
 • Du kan klicka på näten för att se täckningskartor.
 • Finns det mycket mygg i Höga Kusten? Det förekommer mygg och myggsäsongen är generellt från mitten på juni till september.

Ett bra tips är att ta med dig myggmedel oavsett om du är känslig eller ej. Vart vänder jag mig för att boka boende i Höga Kusten? Hit! På, den officiella besöksguiden till Höga Kusten, hittar du alla boenden i Höga Kusten. Några av dem kan du boka direkt online.

Kontakta oss gärna om du vill ha hjälp! Får jag tälta vart som helst i Höga Kusten? I princip får du tälta vart du vill så länge du inte stör omgivningen. I naturreservat kan det finnas särskilda restriktioner. I Skuleskogens Nationalpark får du endast tälta på anvisade platser. Jag vill fricampa, kan jag campa vart jag vill? I Sverige har vi förmånen till att campa på de flesta platser ute i naturen, läs mer om vilka regler som gäller för allemansrätten här.

Vart hittar jag camping för husbil/husvagn? Läs mer om vart du kan campa, Vilka vandringsleder finns det i Höga Kusten? Det finns och som är två av våra längre leder. Därefter finns, och, Utöver dessa finns mängder av korta vandringsleder upp till toppar, genom naturreservat och grottor.

 1. Se mer på vår sida om,
 2. Jag vill göra en kort 2-3 dagars vandring i Höga Kusten, vart kan jag gå? Om du vill vandra i Höga Kusten men inte så långt är en lämplig sträcka etapp 8-10 av Höga Kusten-leden.
 3. Du startar vid Skuleberget, vandrar i Skuleskogens Nationalpark och avslutar i Köpmanholmen.
 4. Därifrån kan du åka buss tillbaka till Skuleberget.

Vi vill vandra cirka 4-5 dagar med tält längs Höga Kusten-leden. Vilken sträcka är lämplig? För att vandra Höga Kusten-leden är det viktigt att börja och avsluta vandringen i närheten av E4:an för att kunna ta sig tillbaka till bilen med kollektivtrafiken.

Det bästa alternativet för en 4 dagarsvandring längs med Höga Kusten-leden är att vandra etapp 6-10 (Ullånger – Köpmanholmen). Ta alla avstickare ni kan längs vägen! Från Köpmanholmen går det bussar in till Övik (421 eller 422) och därifrån är det möjligt att ta buss 50 söderut tillbaka till Ullånger.

Tidtabeller finns på (sök från Köpmanholmen till Ullånger). Tänk också på att buss 50 (ert enda alternativ) inte trafikerar på helger. Fina avstickare under denna vandring är Fäberget och Getsvedjeberget. Denna vandring skulle kunna läggas upp såhär: Dag 1: Ullånger- Friluftsbyn.

 • Gör en avstickare upp på Fäberget, fantastisk utsikt! Dag 2: En topptur på Skuleberget och vandring till Skuleskogens Pensionat.
 • En tur upp på Getsvedjeberget med start från Skule havscamping är också att rekommendera! Dag 3: Skuleskogens Nationalpark Dag 4: Sista biten till Köpmanholmen.
 • Vi vill vandra cirka 4-5 dagar med tält längs Höga Kusten-leden.
You might be interested:  Hur Många Cyklar I Malmö?

Vilken sträcka är lämplig? (sydliga delarna) Ett alternativ här kan vara att starta på etapp 1 av Höga Kusten-leden, vid Hornöberget, och vandra till etapp 7 och avsluta vid Skuleberget. Även detta alternativ gör det enkelt för er att transportera er tillbaka till bilen med buss 50.

 1. Tänk också på att buss 50 inte trafikerar på helger.
 2. Tidtabeller finns på,
 3. Vi vill vandra cirka 3-4 dagar med tält längs Världsarvsleden.
 4. Vilken sträcka är lämplig? En variant är att börja i Nordingrå och vandra “bakvägen” etapp 11-etapp 3 och avsluta i Norrfällsviken.
 5. Härifrån kan ni ta buss tillbaka till Nordingrå.

Världsarvsleden är en otroligt fin led som fortfarande är en uppstickare. Mer info om Världsarvsleden hittar du, Vilka långa och tuffa rundturer finns att gå? Utgå från Hålviken och vandra längst ut till udden i reservatet. Blir inte så många höjdmeter och så lång sträcka som ni önskar, men det är en relativt tuff terräng och riktigt fin miljö.

Fint naturområde som ligger högt. Längst upp på Västanåhöjden är det fjällmiljö, därav namnet. Finns många möjligheter till rundturer här men två utgångspunkter att välja på, Hinnsjön eller Skrike. Skuleberget mäter 286 meter över havet och det finns 3 olika leder att välja på som går upp till toppen. Sikta på att gå alla tre leder upp? Alternativt att ni tar””fyra toppar”” som består av just fyra olika toppar runtom Docksta.

Karta och vilka toppar det är finns här. Utgå från någon av de tre entréerna. Förslagsvis Entré Väst. Gå in i parken och ta sikte på Slåttdalsskrevan. Fortsätt förbi Tärnättvattnen mot Entré Nord och vik sedan tillbaka längs vattenlinjen till Tärnättholmarna.

Följ vattenkanten hela vägen till Entré Syd. Från Entré Syd, gå tillbaka upp till Slåttdalsskrevan och vandra samma väg tillbaka till Entré Väst. En riktigt lång och tuff tur tror jag., alt. Härnö Trail-leden Härnöleden är en hyfsat lättvandrad led runt hela Härnön och mäter cirka 25 km. Totalt borde ni få ihop 600-700 höjdmeter.

Utgår från resecentrum i Härnösand och går en hel del längs vägar ut från centrala Härnösand. Ett annat alternativ är Härnö Trail-leden som startar uppe på Vårdkasberget.21 km lång och över 800 höjdmeter med riktigt tuff terräng och magiska utsiktsplatser.1-dagsvandring rundtur Omneberget Rundtur med vandring och retur med lokalbuss.

Ta egen bil till parkeringen vid foten av vid Omnebadet i Nordingrå. Vandra blå markerad led som går upp direkt från övre delen av parkeringen mot toppen av Omneberget i naturreservatet. Efter ca 500 m på brant stig ansluter leden till upp till utsiktspunkt på Omneberget. Fantastisk utsikt! Vandra Världarvsleden västerut och sedan österut. Leden går på norra sidan av Omneberget, passerar Ullvikssjön och senare Sandtjärn. Fortsätt leden norrut och upp mot toppen av, Ännu en fantastisk men en annan utsikt över Världsarvet. Total sträcka från Omneberget ca 8 km. Vandra Världarvsleden ner till Mjällom och följ landsvägen upp till busshållplats mitt emot livsmedelsaffären. Total sträcka från Högklinten ca 3,5 km. Servicepunkten i Mjällom med livsmedelsaffär har öppet 10-18. i Mjällom med och utställningar har i regel öppet från slutet av juni till mitten av augusti. Tag Nordingråbussen från Mjällom kl.16.45 som går mot Nordingråvallen. Be att få stiga av vid Omneberget ca kl 16.58. Ta ett svalkande bad vid Omnebadet. Se för busstidtabeller. Sök från Mjällom till Nordingråvallen. Ta bilen till Själand och för att där äta en god middag.

1-dagsvandring rundtur Barsta Fantastiskt fin dagsvandring förbi de vackra fiskelägena och en båttur ut till Högbonden.

Tag bilen till Barsta. Vandra etapp 8 norrut över Barstaberget till vägen som går mot Näsviken. Ta vid vägen till vänster och vandra längs vägen till fyrvägskorsningen i Näsänget. Sträcka ca 3 km. Ta där till höger och vandra längs den fina vägen upp till Älgsjösjön och Älgsjö. Ta där in på Världsarvsleden etapp 7 och gå österut mot Bönhamn. Gör den lilla avstickaren upp på Älgsjöberget. Sträcka ca 6 km. Hela vandringssträckan från Barsta till Bönhamn är 9-10 km. I Bönhamn tar man ut till Högbonden, går 10.30, 12.30, 14.30 eller 16.30 Övernatta på vandrarhemmet eller ta båten till Barsta där starten för vandringen var. Båten från Högbonden går 10.45, 12.45, 14.45 och 16.45. Så om du tar båten från Bönhamn senast turen kl 14.30, kan du vara på Högbonden från 14.45 fram till 16.45, då sista båten går till Barsta. Du har alltså 2 timmar på sig att gå upp till fyren och tillbaks. Startar du vandringen i Barsta tidigt på morgonen så bör du hinna med båten redan 12.30 från Bönhamn.

När är den bästa tiden för vandring? Under juni – september då de flesta boendeanläggningarna är öppna om du önskar bo mer bekvämt under din vandring eller ditt besök i Höga Kusten. Hösten är också en magisk tid för vandring då Höga Kusten visar upp sin färgsprakande natur.

 1. Observera att lederna i Höga Kusten INTE är anlagda med vinterförhållanden i åtanke.
 2. Därför krävs det mer planering och eget ansvar av dig som vill vandra lederna i Höga Kusten vintertid.
 3. An jag gå i gymnastikskor eller behöver jag kängor vid vandring i Höga Kusten? Beroende på vandringsled och säsong varierar utrustningen.

Under sommartid vid längre vandringar rekommenderas kängor och går du dagsetapper fungerar generellt enklare vandringsskor/trekkingskor. Gymnastikskor rekommenderas inte. Under vintertid rekommenderas kängor eller snöskor. Under höst och vår rekommenderas kängor, på grund av att det kan vara blött i marken.

 • Hur tar jag mig till starten av Höga Kusten-leden? kan vandras från båda hållen vilket betyder att det finns två startpunkter, Hornöberget och Örnsköldsvik.
 • Vid starten på Hornöberget finns en stor parkering där det går bra att lämna bilen (kostnadsfritt) under din vandring.
 • Det går också att åka kollektivt hit.

Buss nummer 50 från Härnösand eller Örnsköldsvik stannar vid hållplats Hornöberget ca 400 meter från starten. Turlista hittar du på, Starten i Örnsköldsvik ligger mitt på stora torget och till Örnsköldsvik kan du resa kollektivt med tåg eller buss. GPS-koordinater till starten på och i,

Hornöberget (etapp 1), kostnadsfritt, delvis övervakad med kamera Ullånger (etapp 6), bakom OKQ8, långtidsparkering, kostnadsfritt Skuleberget/Naturum Höga Kusten (etapp 8), kostnadsfritt Köpmanholmen (etapp 10), avgift Örnsköldsvik Resecentrum (etapp 13), parkera upp till 14 dagar. Kostar 25 kr per dygn och gratis lördagar och söndagar. Betalas via appen Easypark eller Parkster.

Hur tar jag mig tillbaka till bilen? Busslinje 50 går mellan Hornöberget (etapp 1), Ullånger (etapp 5), Skoved (etapp 7), Skuleberget (etapp 8) och Örnsköldsvik (etapp 13). Busslinje 422 och 421 går mellan Köpmanholmen (etapp 10) och Örnsköldsvik (etapp 13).

Du hittar tidtabeller på, Vart kan jag bo längs Höga Kusten-leden? Det finns flera olika boenden längs med Höga Kusten-leden, både öppna stugor, campingar, hotell, pensionat och bed & breakfast. Öppna stugor är stugor som står öppet för alla vandrare och besökare, och oftast brukar det finnas träbritsar i dessa stugor och även tillgång till ved, kamin och torrdass.

De öppna stugorna går INTE att förboka. Det finns flera campingar i området med förmånliga priser för tältplatser samt möjlighet till stugor. Campingarna har tillgång till servicehus med dusch, wc och kök. Kan rekommenderas att förbokas. Hotell, pensionat och bed & breakfast kan rekommenderas att bokas i förväg.

Vilka öppna stugor finns längs med leden? Öppna stugor finns vid Valkallen utan träbritsar och Fjärdbotten (etapp 2), Lidnipan utan träbritsar (avstickare på etapp 3), Erikskojan (avstickare på etapp 5), Mäjasjön (etapp 6), i Skuleskogens nationalpark finns 6 stycken övernattningsstugor, närmast Höga Kusten-leden är Tärnättvattnen (etapp 9), Bodviken (etapp 11).

Var får jag tälta/övernatta längs med HK-leden? Du får övernatta enligt allemansrätten utanför naturreservaten. Inom naturreservaten gäller särskilda regler och kan skilja sig från reservat till reservat. Läs på Länsstyrelsen Västernorrlands hemsida och på skyltar vid entréerna.

I gäller särskilda regler och du får endast tälta på anvisade platser. Se nationalparkskartan för dessa områden. Vi rekommenderar att du bokar in en tältplats via campingarna som finns längs med Höga Kusten-leden. Vart kan jag fylla på vatten längs Höga Kusten-leden? Du kan fylla på med vatten från vanliga kranar vid starten på Hornöberget (etapp 1), Lövvik (etapp 2), Lappudden (etapp 5), Skoved eller Docksta (etapp 7), Skuleberget och Käl (etapp 8) och Näske (etapp 10).

Mellan dessa platser finns även butiker som säljer vatten på flaska och naturliga vattenkällor som brunnar och vattendrag. Det är rekommenderat att använda vattenfilter för att rengöra vattnet. Etapp 1

Hotell Höga Kusten, vatten finns att tillgå dygnet runt i byggnaden för toaletter. Hornö brygga servicebyggnad.

Etapp 2

Lövviks gästhamn. Kallkälla vid Hamntjärnen. Naturvatten Bäck vid vindskydd Halsviken. Naturvatten

Etapp 3

Kallkällor, 2 st vid Fjärdbottens fäbod. Naturvatten Fastighet Lidebro 103 tillhandahåller dricksvatten för påfyllning av flaskor när de är hemma. Svartdalsbäcken Lidebro, liten bit uppströms. Naturvatten.

Etapp 5

Lappuddens friluftscenter ICA Nära i Nordingrå säljer vatten på flaska Kallkälla i närhet av Erikskojan. Naturvatten

Etapp 6

Ullångers Hotell tillhandahåller dricksvatten för på fyllning av flaskor. COOP Ullånger säljer vatten på flaska. OKQ8 Ullånger säljer vatten på flaska.

Etapp 7

Kustladan tillhandahåller påfyllning av flaskor vid servicebyggnad. Oasen i Docksta. Rastplats med tryckkran. ICA Docksta säljer vatten på flaska. Dockstabaren säljer vatten på flaska.

Etapp 8

Naturum Skuleberget tillhandahåller påfyllning på flaska. Kallkälla syd Bjestoberget. Naturvatten. Privatbrunn i Käl tillhandahåller påfyllning på flaska. Älvdalsbäcken Skuleskogen. Naturvatten

Etapp 9

Bäck/kallkälla på sidan av leden från Slåttdalsmyran. Naturvatten. Tärnättvattnen Skuleskogen. Naturvatten. Skravelbäcken Skuleskogen. Naturvatten.

Etapp 10

Näske båtförening tillhandahåller påfyllning av flaska. COOP Köpmanholmen säljer vatten på flaska. Vattenkran utanför COOP Köpmanholmen

Etapp 11

Bäck mot Täcksviken Balesuddens naturreservat. Naturvatten. Bäck från Balestjärn. Naturvatten Sågbäcken ner mot Bodviken. Naturvatten.

Etapp 13

Sund/Svedjeholmen. Flera butiker som säljer vatten på flaska. Hörnsjön. Naturvatten. Örnsköldsviks centrum. Flera butiker säljer vatten på flaska.

Finns det matvarubutiker längs med leden? Ja, matvarubutik finns i Nordingrå (etapp 5), Ullånger (etapp 6), Docksta (etapp 7), Köpmanholmen (etapp 10), Hörnett (etapp 13) och Örnsköldsvik stad (etapp 13). På de flesta campingar och boendeanläggningar finns även mindre butiker med varor samt gasol.

Jag vill bara göra dagsturer, vilka etapper tar jag då? Tänk på att Höga Kusten-leden går från A till B. Det betyder att det är svårt att vandra rundslingor så länge det inte finns andra anslutande leder eller stigar vid sidan om leden. Så många gånger kan du behöva gå samma väg tillbaka. Det finns många alternativ för dig om du vill prova på delar av Höga Kusten-leden.

Här är några förslag:

Början av etapp 8 och en rundtur runt Skuleberget Etapp 9 i Skuleskogens nationalpark Etapp 2 runt Valkallens topp Etapp 7, avstickare till Fäbergets topp Etapp 11 genom Balesuddens naturreservat.

Kan jag göra dagsturer längs Höga Kusten-leden? På de flesta etapper finns parkeringsmöjligheter där du kan välja att vandra en etapp. Eftersom Höga Kusten-leden går från A till B vandrar du samma sträcka tillbaka men kan njuta av olika utsiktspunkter längs leden.

 • Jag vill beställa vandringsguide, hur gör jag? Höga Kusten-leden vandringsguide kan du beställa,
 • Vad är skillnaden på Entré Syd (Nationalparken) och Naturum Höga Kusten? är ett besöksmål vid östra sida.
 • På Naturum finns utställningar om hur världsarvet Höga Kusten och Kvarkens skärgård, Skuleksogens nationalpark och alltid en tillfällig utställning för året.

Personalen håller guidade turer i området. Entré syd är en infart till, här hittar du som besökare kartor, rastplatser och vandringsleder i nationalparken. Vad är Naturum Höga Kusten och vad kan jag få hjälp med där? är ett besökscenter med utställningar, liten butik, bibliotek, möjlighet att se filmer och kunnig personal.

 1. Här kan du få veta att om Höga Kustens natur och varför det är ett världsarv.
 2. Hur tar jag mig till Skuleskogens Nationalpark? Det finns tre entréer in till Skuleskogens Nationalpark, Entré Syd, Väst och Nord.
 3. Alla tre går att nå med bil (endast Entré Väst vintertid).
 4. Nationalparken ligger cirka 10 km öster om Skuleberget.

Under högsäsong är parkeringen vid Entré Syd ofta fullbelagd. Välj med fördel andra entréer eller besök nationalparken kvällstid. Du kan även åka med den kostnadsfria i sommar. Var ligger Slåttdalsskrevan? Slåttdalsskrevan ligger i Skuleskogens nationalpark och kan nås via nationalparkens tre entréer.3,5 km från Entré syd, 6,2 km från Entré Väst och 4,1 km från Entré Nord.

An jag fylla på vatten i Skuleskogens Nationalpark? Det finns inga vattenkranar i Skuleskogens Nationalpark, inte heller vid de tre entréerna. Det finns naturliga vattenkällor runt om i parken. Från Entré Syd på väg mot Slåttdalsskrevan passeras en del vattendrag. Skravelbäcken, strax söder om Entré Nord, har ofta rinnande vatten året om.

Vandrar du från Entré Väst mot Slåttdalsskrevan passerar du en del tjärnar och vattendrag där det också kan finnas rinnande vatten. Vi rekommenderar att du kokar och gärna filtrerar vattnet. Under vintern kan det vara särskilt svårt att hitta rinnande vatten men det går utmärkt att smälta snö.

You might be interested:  Hur Många Bilar I Stockholm?

Är du känslig bör du åtminstone koka upp vattnet och gärna filtrera det. Det finns två kranar med vatten, en vid Naturums parkering vid Skulebergets östra sida och en vid Käl längs Höga Kusten-leden etapp 8. Måste jag förhandsboka plats i övernattningsstugorna i Skuleskogen och vad kostar det att bo där? Övernattningsstugorna går inte att boka.

Man fyller på med personer så långt det går. Det gäller alltså att ge rum åt varandra. De är gratis. Var får jag elda, tälta och vandra i Skuleskogen? Under riden 1 maj – 30 september är det inte tillåtet att göra upp eld annat än på särskilt anvisade platser med medförd eller tillhandahållen ved.

 • Även tältning är under tiden 1 maj – 30 september endast tillåten på anvisade platser.
 • Vandra är du välkommen att göra i hela parken.
 • Lederna hjälper dig att hitta en bra väg och att inte komma vilse.
 • Parkering av min husbil – visst är entré syd bästa stället? Nej.
 • Bäst är såklart att ställa den på en camping där du har tillgång till service.

I övrigt får man stå 24 timmar på P-platser som inte har restriktioner. På entré syd kan parkeringen bli mycket full och trång på sommaren och då är det inte den bästa platsen att stå på. Välj med fördel att åka med under sommaren. Var hittar jag svamp/hjortron/blåbär och visst får jag plocka det? Det hittar du i skogen.

 1. Blåbär växer i en fungerande granskog.
 2. Är skogen för starkt brukad och driven försvinner blåbären.
 3. Hjortronen växer på myrar och svamp gillar också fungerande skogar.
 4. Det gäller att hitta välmående natur och rätt miljö för att hitta bär och svamp.
 5. An jag köra hela vägen till Slåttdalsskrevan? Nej.
 6. Du kör till en av entréerna och får gå därifrån.

Var ligger Dalsjöfallet och hur hittar jag dit? Dalsjöfallet ligger på en avstickare från Höga Kusten-ledens etapp 8. Det är en fin promenad till ett trappstegsfall. Det gör sig bäst på våren vid snösmältningen. Var kan jag köpa mat i Skuleskogen? I Skuleskogen nationalpark finns inga närliggande matvarubutiker eller restauranger.

 • Behöver du ta med mat rekommenderas Ica Nära Dockstahallen eller Restaurang Vardagsrummet, Docksta Baren och Hillside kitchen.
 • Var kan jag parkera vid Skuleberget (och kostar det något)? Du kan parkera vid Naturum Höga Kusten och Friluftsbyns parkering.
 • Avgift tillkommer på Friluftsbyns parkering.
 • Avfart och skyltning hittar du från E4:an vid Docksta.

Kan jag köra bil upp på Skuleberget? Nej. Var kan jag bada i närheten av Skuleberget? Badplats i havet finns vid Veåsand. En badplats i sjö finns vid Friluftsbyn. Var ligger grottan? Kungsgrottan eller Rövargrottan är den som ligger längs grottstigen på Skuleberget mitt på leden längs den brantaste stigen.

Är toppstugan öppen på Skuleberget? Toppstugan har öppet under vissa perioder. Mellan maj till oktober har Toppstugan öppet regelbundet och under perioden november till april kan tiderna variera. Läs mer om öppettider på, Varför får jag inte ha min hund lös? I det flesta naturreservat och i nationalparken gäller föreskrifter om att hund ska vara kopplad.

Det är således en lag. I övrigt gäller under perioden 1 mars till 20 augusti att man måste ha sådan uppsikt och kontroll på hunden som om den vore kopplad. Vilket i praktiken innebär att man bör hålla hunden kopplad. Vart kan jag hyra cykel? Du kan hyra cykel av, och,

Cykla Norafjärden runt. Starta vid kyrkan i Nora/Torrom eller i Nyadal. Turen går förbi Nordvik, Lövvik, Hörsång och Östanö med många vackra platser längs vägen. Bitvis branta backar, men med elcykel är det inga problem. Starta i Nordingrå. Cykla runt Vågsfjärden förbi Häggvik och Mannaminne. Förläng turen vidare mot Bönhamn och Rotsidan. Vackert landskap och kuperat. I Härnösand kan man cykla “Härnön runt” och utgå från torget. och även andra förslag på turer runtom i Härnösand. Nässjön runt via Gådeån/Sparrudden är också en fin och lämplig tur om man utgår från centrala Härnösand.”

Vilka landsvägsrundor rekommenderar ni? Höga Kusten är utmärkt att upptäcka från cykelsadeln. Runt Nordingrå finns många asfalterade vägar som är lämplig för asfaltsrally. Tänk dock på att vägarna är hårt trafikerade mitt under högsäsong. Att cykla uppströms längs Ångermanälven är också en tjusning.

 1. Likaså finns fina landsvägsrundor i Örnsköldsvik.
 2. Se vår sida om för mer information.
 3. Var finns lämpliga MTB-leder om jag vill vara ute några dagar med min mountainbike? I Örnsköldsvik finns nybyggda MTB-leder på Örnen MTB Arena.
 4. I Härnösand, på Vårdkasberget, finns två markerade MTB-leder och i Sollefteå, på Hallstaberget, finns markerade MTB-leder.

: Vanliga frågor och svar
Visa hela svaret

Vilken dialekt pratar man i Ångermanland?

Utbredning – Ångermanländska talas i hela Ångermanland, med undantag för Nordmaling och Bjurholm, där övergångsmål mellan ångermanländska och sydvästerbottniska talas. Ångermanländska mål talas också i Lappland, i vad som förut kallades Åsele lappmark, borträknat delar av Fredrika, Lappmarksdialekterna visar både likheter med målen i nordvästra Ångermanland och de norr om Skuleskogen,
Visa hela svaret

Vad äter man i Ångermanland?

Sveriges landskapsrätter Alla landskap i Sverige har fått rätter tilldelade sig. Det finns flera företag och organisationer som tagit fram olika landskapsrätter, men den röda tråden är att alla rätter kan förknippas med landskapet. Vi har valt att lista de landskapsrätter som ICA och tidningen Buffé tog fram genom en omröstning.

Här är listan på alla landskapsrätter! Blekinge – Sjömansbiff Sjömansbiff är en rätt bestående av kött, lök och potatis som tillsammans fått koka i öl i cirka 40 minuter. Rätten kallas sjömansbiff just för att den var praktisk att laga på båtar! Bohuslän – Äggost Äggosten är startkt förknippad med Bohuslän, och rätten tillagas med mjölk, ägg, ättika och filmjölk eller gräddfil.

Tidigare åt man äggosten på smörgåsbord eller till frukost, men idag är det vanligast att servera äggost som dessert. Då äts den gärna med sylt! Dalarna – Rårakor med fläsk Rårakan består av riven potatis, som i sin tur stekts till små plättar. Man kan ha olika tillbehör till rårakor, men i Dalarnas landskapsrätt ska dem serveras med fläsk! Dalsland – Äppelkala från Åmål Äppelkaka från Åmål är inte som vilken äppelkaka som helst.

 1. Akan är en blandning av en toscatårta och en äppelkaka.
 2. Akan bakas av landskapsäpplet “Oranie”.
 3. Gotland – Saffranspannkaka Finns det något mer gotländskt än en klassisk saffranspannkaka? Helst ska den serveras med salmbärssylt, som också är gotländskt.
 4. Gästrikland – Sotare med färskpotatis Sotare är en halstrad, saltad strömming som tillagats med ryggbenet kvar.

Det äts ofta på knäckebröd, men i Gästrikland ska sotare ätas med färskpotatis. Halland – Långkål med skinka Långkål är ett vanligt inslag på Halländska julbord. Långkålen består av grönkål som kokats upp i spadet från skinkan, stekts i pannan och sedan kokats samman med grädde.

 • Hälsingland – Hälsingeostkaka Många förknippar ostkaka med Småland, men i Hälsingland är ostkakan faktiskt också ett traditionellt inslag.
 • Till skillnad från den småländska ostkakan tillagas hälsingeostkakan utan både ägg och mandel och serveras med ett täcke av saffran.
 • Härjedalen – Röding med flötgröt Röding är en relativt vanlig fisk som de flesta har koll på, men flötgröt vet nog inte alla vad det är.

Flötgröt kokas på grädde och vetemjöl och serveras gärna till fisk. Jämtland – Älgstek med murklor Att det är just älg som ingår i Jämtlands landskapsrätt är inte så konstigt, eftersom älgen är nämligen Jämtlands landskapsdjur. Lappland – Souvas Pirko Souvas är lätt rökt och saltat renkött som serveras i tunna skivor.

 • Medelpad – Tjälknöl Tjälknöl är en rätt som ursprungligen kommer från Norrland.
 • Den består av djupfryst kött, oftast älgkött, som sedan tillagats i ugnen.
 • Norrbotten – Pitepalt Pitepalten är tillagad av rå, malen potatis som blandats med mjöl och salt för att bilda en smet.
 • Sedan formas smeten till bollar som man fyller med något, oftast fläsk.

Sedan kokas bollarna i vatten och serveras sedan med lingonsylt! Närke – Skomakarlåda Skomarkarlådan är en klassisk husmansrätt som består av stekt biff som serveras med potatismos och sås. Skåne – Äggakaka En tratidionell skånsk rätt är äggakakan, vilket är en rätt som liknar ugnspannkakan på många sätt.

 1. Den serveras oftast med stekt fläsk och lingon.
 2. Småland – Småländsk ostkaka Den småländska ostkakan är en favorit i många svenska hem, inte bara i småländska.
 3. Södermankand – Sorundatårta Sorundatårtan kommer, precis som namnet antyder, från Sorunda som är en ort i Nynäshamns kommun.
 4. Sorundatårtan består av en mördeg och av plommon- eller äppelmos.

Oftast har tårtan en fantastiskt vacker dekorering, vilket är ett tydligt kännetecken för tårtan. Uppland – Ångbåtsbiff Ångbåtsbiffen är en rätt bestående av biff och stekt lök. Rätten fick sitt namn just för att den oftast serverades på ångbåtar. Värmland – Nävgröt med fläsk och lingon Den värmländska nävgröten görs på skrädmjöl och enligt tradition ska den serveras med fläsk och lingonsylt.

Uriosa: Nävgrötsakademien i Torsby har utnämnt den 10 september till nävgrötens dag! Västerbotten – Västerbottenpaj Västerbottenostens karaktäristiska smak gör sig väldigt bra i Västerbottens landskapsrätt – västerbottenpajen. Pajen passar lika bra till lunch, middag och till buffébordet. Västergötland – Grynkorv med stuvade bönor Den västergötska grynkorven är en tjock, orökt korv som består av korngryn, fläskkött och olika kryddor.

I den västergötska landskapsrätten bör grynkorven serveras med stuvade bönor. Västmanland – Mälargös med pepparrot Mälargös med pepparrot är en smakrik och vacker fiskgryta som är tillagad på gös, grädde, citron och pepparrot. Ångermanland – Surströmmingsklämma Surströmming är ingenting man kan äta i hemlighet, eftersom lukten ofta sprids långväga.

 1. I den ångermanländska landskapsrätten äts surströmming på tunnbröd tillsammans med skivas potatis, gräddfil och hackad rödlök.
 2. Öland – Öländska kroppkakor De öländska kroppskakorna ser ut som gul/grå bollar som består av en deg på potatis, och inuti bollarna finns det fläsk, lök eller någon annan fyllning.

Östergötland – Raggmunk med lingon Raggmunk är en blandning mellan rårakor och pannkakor. I raggmunken blandas riven potatis med mjölk, mjöl och salt till en smet som sedan vändsteks i tunna plättar. : Sveriges landskapsrätter
Visa hela svaret

Vad kallas kusten i Ångermanland?

Utsikt över Dockstafjärden. Foto: Helena Mähler Yosemite, pyramiderna, Baikalsjön, Venedig Höga kusten befinner sig inte direkt i något dåligt sammanhang när man granskar Unescos världsarvslista. Här får du lite grundläggande fakta om vår unika område.

 • Varför är Höga kusten ett världsarv? Orsaken till världsarvsutnämningen, som kom år 2000, har med områdets unika landhöjningsgeologi att göra.
 • Inte på någon annan plats på jorden har den totala landhöjningen varit lika stor.
 • Den relativa landhöjningen uppgår till 286 meter över nuvarande havsyta.
 • En jämförelse med alla landhöjningsområden i världen efter senaste istiden visar att det enda jämförbara området ligger i Hudson Bay i Kanada där motsvarande värde är 272 meter.

Var ligger Höga kusten? Höga kusten ligger på södra Norrlands ostkust i kommunerna Kramfors och Örnsköldsvik. Tidigare kallades området Ångermanlands brantkust. Hur stor yta omfattar området? Världsarvet Höga kusten är 1 400 km² stort, 800 km² är havsområde. Vandring i Höga kusten. Foto: Fredrik Lewander Varifrån kommer “höga” i Höga kusten? Att Höga Kusten är “hög” beror på den mosaik av bergarter och det stora antalet sprickor och förkastningar som finns i området. De olika bergarterna är i varierande grad känsliga för vittring, erosion och inlandsisens nötning.

Eftersom dessa processer pågått i cirka 1,6 miljarder år är höjdvariationerna i landskapet stora. Ingår även Kvarken i världsarvsområdet? Ja, världsarvet utökades i juli 2006 med Kvarkens finska skärgård. Den flacka skärgården bildar tillsammans med den branta Höga kusten ett komplett exempel på hur landhöjningen formar landskapet och påverkar de biologiska processerna.

Hur märks landhöjningen idag? Numera är landhöjningen cirka åtta millimeter per år. Det innebär att havsfjärdar än idag smalnar av och på sikt kommer att snöras av till sjöar. Vågsfjärden i Nordingrå är ett exempel på en havsvik som förvandlats till insjö. Klapperfält på Högklinten Hur länge har området varit bebott? Ett stort antal fynd visar att Ångermanland befolkades redan under stenåldern. Det var kusten och de nedre ådalarna som först togs i besittning. Längs kusten finns mer än 700 kända rösen från bronsåldern, bland annat fornborgen på Rödklitten i Nordingrå.

Vid Gene i Örnsköldsviks kommun har man funnit Sveriges hittills nordligaste järnåldersboplats med bland annat långhus och smedja. Finns andra skyddade områden än nationalparken? Inom världsarvsområdet finns många natur- och kulturreservat. Det är områden som bedöms vara extra värdefulla att vårda och skydda mot exploatering och andra ingrepp.

Varför ska man besöka Höga kusten? Antalet smultronställen är näst intill oändliga. Höga kusten erbjuder helt enkelt natur, kultur, utsikt, lugn och ro, men är också perfekt för dig som är ute efter strapatser och äventyr.
Visa hela svaret

Vad är Sveriges högsta bro?

Storlek – Brons fria spann är 1 210 meter och den är 17,8 meter bred. Den segelfria höjden är 40 meter och hela brons längd är 1 867 meter, Pylonerna är 182 meter höga, och var Sveriges högsta byggnadsverk (TV-master oräknade) fram till att man byggde Öresundsbron (vars pyloner är 203,5 m). Bron har Sveriges längsta brospann med sina 1 210 meter,
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att gå upp på Skuleberget?

Turen tar ca 8-15 min upp till toppen. Läs mer om Skulebergets linbana.
Visa hela svaret

Kan man köra bil upp på Skuleberget?

Det mäktiga Skuleberget tornar upp sig nära E4an vid Docksta. Berget sträcker sig cirka 300 meter ovan havet. Det är ett självklart turistmål för dig som besöker Höga Kusten och har du tillgång till bil är det dessutom väldigt lättillgängligt i och med att det ligger precis invid E4:an.
Visa hela svaret

You might be interested:  När Öppnar Max I Motala?

Hur lång tid tar det att gå upp för Getsvedjeberget?

Eller hur lång tid det tar att gå upp enkel väg. Ulla Ekman ca.30-45 min upp, kortare ner.
Visa hela svaret

Vad kallas bron vid Höga Kusten och hur hög är den?

Konstruerad för en utsatt miljö Högakustenbron invigdes 1997 och är med sina 1 800 meter en av världens längsta hängbroar. Bron kopplar samman E4:an mellan Kramfors och Härnösands kommuner över Ångermanälven. Bron var Sveriges högsta byggnadsverk fram till dess att Öresundsbron byggdes.
Visa hela svaret

Varför höjs Höga Kusten?

Höga Kusten blev utsedd till världsarv år 2000. Grunden till detta är den geologiskt sett snabba och stora landhöjningen efter den senaste inlandsisen. Isen var som tjockast, cirka 3 kilometer, vid nuvarande Ångermanlandskusten. Den otroligt tunga isen tryckte ner jordskorpan 1 000 meter.
Visa hela svaret

Vem äger Hotell Höga Kusten?

Omkring 1920 flyttade skogsförvaltningen till Sollefteå och Björkudden användes då till sommarbostad för f.d. tjänstemän. Björkudden var även bostad för dir. Bäcklund som var chef för sågverket fram till den stora pannexplosionen vid sågen 1931. Ett konsortium, Nora Textil, köpte fastigheten 1945 och startade syfabrik.

Arin och Erik Dahlén startade år 1952 pensionat och gav Björkudden dess nuvarande namn. Under dessa år har Björkudden drivits som hotell och restaurang av för att nämna t.ex. familjen Aller, Ronald Ek, familjen Andersson och familjen Nyberg. Familjen Kivilompolo övertog Björkudden år 2001 och stängde för totalrenovering.

Renoveringen pågick under 5 år tills man öppnade julen år 2006. Våren 2019 köpte Mats Löfroth anläggningen, som sedermera kommer att skriva en fortsättningen på Björkuddens historia. Mats äger även Hotell Höga Kusten som ligger 2 km från Björkudden. Utveckling och framtidsvisionen fortsätter utvändigt med parken samt husen runt om.
Visa hela svaret

Vem äger Höga Kusten bostäder?

Moderbolag är Höga Kusten Nöje AB och koncernmoderbolag är Westerlind Holding AB. Koncernstrukturen baseras på uppgifter från 2021-04.
Visa hela svaret

Kan man åka tåg till Höga Kusten?

Resa hit och runt i Höga Kusten För att resa till Höga Kusten finns en rad olika möjligheter för dig. Flyg, tåg eller buss. När du är på plats kan du med egen bil utforska de allra bästa smultronställena. Har du ingen egen bil rekommenderas varmt att hyra en bil för att kunna utforska de allra bästa smultronställena. Vad Kallas Trakten Mellan Härnösand Och Örnsköldsvik Du kan enkelt resa med till och från Höga Kusten, städerna och allt som finns att se och göra här. Y-buss går sträckan Örnsköldsvik-Stockholm torsdagar, fredagar, söndagar och måndagar. Vid hpl Hornöberget hittar du Hotell Höga Kusten och Högakustenbron, vid hpl Docksta finns FriluftsByn samt närhet till Ulvöns båtar.

Vid den nya hållplatsen hpl Skuleberget Naturum finns Skuleberget, Naturum Höga Kusten och Via Ferrata och hpl Ullånger är en central punkt för många närliggande besöksmål som exempelvis Nordingrå. Och när du väl är på plats i Höga Kusten kan du resa nästan överallt med kollektivtrafikföretaget DinTur.

Enklaste sättet att hitta aktuella tidtabeller och köpa biljetter är via, Du kan köpa biljett direkt ombord på bussen. Notera att samtliga bussar är kontantfria. Kontakta DinTur om du har frågor och funderingar om kollektivtrafiken och vilka möjligheter som finns för dig.
Visa hela svaret

Kan man gå runt Edssjön?

Upplevelsestråket – Edssjön runt 10,7 kilometer – Eds kyrka som härstammar från 1100-talet är den äldsta byggnaden i kommunen. Här finns bland annat målningar av Albertus Pictor. Ed är en av de tre socknar som är ursprunget till Upplands Väsby kommun. I de frodiga buskagen runt Edssjön trivs näktergalen som kan höras i maj.
Visa hela svaret

Får man tälta i Skuleskogen?

Tältning. Under perioden 1 maj-30 september är tältning i nationalparken endast tillåten på anvisade platser. På kartorna vid de tre entréerna och i nationalparksfoldern framgår var dessa platser är belägna (gul rastrering).
Visa hela svaret

Vart börjar Höga kusten leden?

Höga Kusten-leden Upplev Höga Kusten från första parkett helt gratis. Ta dina bästa vandrarskor och ge dig av genom kuperad terräng och slående miljöer. Längs Höga Kusten-leden finns allt från vacker utsikt till svalkande badplatser. För den som vill ha ännu mer finns ett flertal aktiviteter längs vägen som stillar utmaningslusten.

Höga Kusten-leden är också en av Sveriges 12 utvalda Signaturleder. Den 13 mil långa Höga Kusten-leden sträcker sig genom hela världsarvet med samma namn, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. Leden är indelad i 13 etapper, vilka är en unik blandning av både skärgård och trollskog med spännande naturområden med rik flora och fauna.

Här finns flera aktiviteter, avstickare och unika naturupplevelser att ta del av: djupa skogar, höga kalottberg, utsiktsberg och klippkuster, klapperfält, badvikar och naturskyddsområden. Stundtals befinner du dig på nivåer 250 meter över havet. Ingen annanstans i Sverige kan du vandra så högt och så nära kusten som här! Oavsett om du är nybörjare eller en van vandrare så finns det etapper som passar dig längs leden. Vad Kallas Trakten Mellan Härnösand Och Örnsköldsvik Höga Kusten-leden är indelad i 13 etapper med varierad längd och svårighetsgrad. Alla etapper kan vandras åt båda håll och alla etappstarter och mål kan nås med bil. Önskar du inte vandra hela leden går det bra att vandra bara ett par etapper. Sträckan mellan Skuleberget-Köpmanholmen (etapp 8-10) är lämplig men också Hornöberget-Ullånger (etapp 1-5). Hur tar jag mig till starten? Hur packar jag ryggsäcken på bästa sätt och förbereder mig? Vad behöver jag veta innan min vandring i Höga Kusten? Här ger vi dig information inför din vandring i Höga Kusten. Så här tar du dig till Höga Kusten-leden Höga Kusten-leden kan vandras från båda hållen, vilket betyder att det finns två startpunkter: Hornöberget och Örnsköldsvik.

Vid starten på Hornöberget finns en stor parkering där det går bra att lämna bilen kostnadsfritt under din vandring. Det går också att åka kollektivt hit. Busslinje nummer 50, som går mellan Härnösand och Örnsköldsvik, stannar vid hållplats Hornöberget E4, cirka 400 meter från etapp 1 av Höga Kusten-leden.

Bussen stannar också i Ullånger, Docksta, Skule E4 vid Skuleberget och på hållplats Skule Entré V E4 som ligger i närheten av Entré Väst. Linje 421 mellan Köpmanholmen och Örnsköldsvik är också en populär linje bland vandrare. Starten i Örnsköldsvik ligger vid Stadsträdgården och till Örnsköldsvik kan du resa kollektivt med tåg eller buss.

Även Y-buss linje 100 stannar vid Hornöberget, Ullånger och Docksta. Utöver parkeringen vid Hornöberget finns gratis parkering vid nästan alla etappstarter inklusive samtliga tre entréer till Skuleskogens nationalpark. Vill du starta din vandring från Örnsköldsvik finns det en avgiftsbelagd parkering vid resecentrum.

GPS-koordinater till starten på och i, Aktuella busstidtabeller hittar du på, För frågor om bussarna, kontakta DinTur på +46(0)771-100 110. Köp en vandringsguide/karta Höga Kusten-leden vandringsguide kan du beställa, Vilken tur passar mig och hur lång tid tar den? För att du lättare ska hitta en etapp som passar just dig är etapperna svårighetsgraderade.

Du ser också hur lång tid varje etapp är beräknad att ta. Om du vill vandra i Höga Kusten men inte så långt är en lämplig sträcka etapp 8-10 av Höga Kusten-leden. Du startar vid Skuleberget, vandrar i Skuleskogens nationalpark och avslutar i Köpmanholmen. Därifrån kan du åka buss tillbaka till Skuleberget via Örnsköldsvik.

Packa smart Vandring ställer egentligen inte några höga krav på specialutrustning men det finns några saker att tänka på för att upplevelsen ska bli så behaglig som möjligt. Först och främst, tänk efter vad du är för person och vad du tror att du absolut inte klarar dig utan.

Men vet du vad, du kommer att klara dig utan det! Att vandra är att vara i stunden, här och nu, och ta in allt det vackra du ser omkring dig. Då blir det enda viktiga att du har bekväma kläder och skor, att din packning känns skön att bära och att du känner dig trygg med att du har något att äta och dricka när du behöver fylla på energidepåerna.

Fast en kamera/mobiltelefon för att kunna dokumentera dina upplevelser är trevligt att ha med.
Visa hela svaret

Var slutar Höga Kusten?

För andra betydelser, se Höga kusten (olika betydelser),

Världsarv

Höga kusten
Utsikt över Höga Kusten från toppen av Skuleberget,
Geografiskt läge
Koordinater 63°04′N 18°21′Ö / 63.067°N 18.350°Ö
Plats Härnösands kommun, Sollefteå kommun, Kramfors kommun och Örnsköldsviks kommun, Ångermanland Västernorrlands län
Land Sverige
Region* Europa
Data
Typ Naturarv
Kriterier viii
Referens 898
Historik
Världsarv sedan 2000 under namnet Höga Kusten (24:e mötet )
Utvidgat 2006 med Kvarkens skärgård,
* Enligt Unescos indelning.

Höga kusten är ett kustområde i Ångermanland ( Västernorrlands län ). Sedan den senaste istiden har en landhöjning på nästan 300 meter gjort landskapet säreget, med bland annat höga klippor. Området har varit bebott i minst 7 000 år. Begreppet Höga kusten myntades i början på 1970-talet, i samband med Höga Kusten-utredningen 1974.

 1. Den genomfördes av Höga Kusten-kommittén på uppdrag av länsstyrelsen.
 2. I utredningen avsågs med begreppet i huvudsak det område som ligger öster om E4 i kommunerna Kramfors och Örnsköldsvik samt nordost om Ångermanälven,
 3. Dessutom ingick följande områden väster om E4: Skuleberget, Ullångerfjället och Nätrafjället,

E4 gick då över Sandöbron, Numera går E4 över Högakustenbron /Vedabron, som invigdes 1997. Riksplanerapporten SOU 1971:75 ‘Hushållning med mark och vatten’ kallade området för Norra Ångermanlands brantkust. På ett ställe i rapporten förekommer dock även texten ‘Den höga kusten’.

År 2000 blev Höga Kusten utsedd till världsarv. Grunden till detta är den geologiskt sett snabba och stora landhöjningen efter den senaste inlandsisen. Området är ett av de bästa exemplen i världen på hur nedisning och landhöjning påverkar jordytan. På ett begränsat område uppvisas en geologisk historia på 10 400 år.

Vissa av processerna pågår än idag. Geografiskt idag ligger Världsarvet Höga Kusten mellan Höga Kustenbron i söder och Skeppsmalen utanför Örnsköldsvik i norr. Högsvedjeberget med sina 350 m.ö.h. vid Entré Väst i Skuleskogens nationalpark är det högsta berget i Världsarvet Höga Kusten.
Visa hela svaret

Vad se Höga Kusten?

Höga Kustens bästa aktiviteter Vad Kallas Trakten Mellan Härnösand Och Örnsköldsvik Från FriluftsByn tar du dig ut på några av Sveriges vackraste vandringsleder. Välj mellan allt från dags- till flerdagarsturer genom Höga Kustens unika natur. Långvandrarna väljer Höga Kustenleden, medelvandraren upptäcker Skuleskogens Nationalpark och dagsvandrarna älskar Skuleberget.

Från FriluftsByn kan du ge dig ut på Höga Kustens bästa kajaleder. De mest erfarna paddlar ut på flerdagarsturen Höga Kustenbandet medan medelerfarna paddlar ut mot Mjältön. Nyfikna nybörjare upptäcker de vackra havsvikarna eller provpaddlar i Gällstasjön. Från FriluftsByn har du nära alla Höga Kustens höjdpunkter.

Båtarna till Ulvön avgår bara fem minuter bort, ta bilen till Nordingrå, Brynge Kulturområde eller varför inte göra en avstickare till Box Whisky. Vill du ge dig ut på “lättare” eller “tuffare” äventyr i Höga Kustens unika natur men även få tid för lite avkoppling samt upptäcka lite mer av Höga Kusten? Då ska du kolla in dessa tips! Höga Kusten anses ofta till Sveriges bästa friluftsområde för barnfamiljer.

 • Här har vi samlat alla tips för en härlig semester tillsammans.
 • Vill du uppleva lättare vandring, båtturer, den lokala kulturen och smakerna? Kanske delta på något lokalt evenemang och titta på in lite lokalt hantverk? Då hittar du de bästa tipsen här! Vill framför allt för att koppla av och slippa rutiner och ha roligt med dem du reser med.

De här hittar du snart tipsen för en enkel semester där du kan känna dig helt fri och njuta av god mat och dryck. Höga Kusten Stigen, världsarvets vackraste stig utgår från FriluftsByn. Läs mer här: Det finns en led som passar alla. Ingen förkunskap krävs.

Från FriluftsByn kan du promenera till Höga Kustenbåtarnas turer till Ulvöarna. Från FriluftsByn promenerar du till Höga Kustenliften. Enklaste sättet att njuta av Världsarvet. Höga Kustens kanske vackraste utsikt. Ta en fika eller en matbit. Ulvön, en perfekt utflykt! Båtar avgår intill FriluftsByn. Läs mer: Spendera en dag i Nordingrå, utgå från FriluftsByn.

Läs mer: Njut av tystnaden. Hyr kanot en timma för endast 100 kr. Läs mer: Ta med vännerna eller familjen ut på äventyr! Snart fyller vi på med tips på Höga Kustens bästa utförsåkning. Snart fyller vi på med tips på Höga Kustens bästa vintermys. : Höga Kustens bästa aktiviteter
Visa hela svaret

Hur tar man sig till Höga Kusten?

Resa hit och runt i Höga Kusten För att resa till Höga Kusten finns en rad olika möjligheter för dig. Flyg, tåg eller buss. När du är på plats kan du med egen bil utforska de allra bästa smultronställena. Har du ingen egen bil rekommenderas varmt att hyra en bil för att kunna utforska de allra bästa smultronställena. Vad Kallas Trakten Mellan Härnösand Och Örnsköldsvik Du kan enkelt resa med till och från Höga Kusten, städerna och allt som finns att se och göra här. Y-buss går sträckan Örnsköldsvik-Stockholm torsdagar, fredagar, söndagar och måndagar. Vid hpl Hornöberget hittar du Hotell Höga Kusten och Högakustenbron, vid hpl Docksta finns FriluftsByn samt närhet till Ulvöns båtar.

 1. Vid den nya hållplatsen hpl Skuleberget Naturum finns Skuleberget, Naturum Höga Kusten och Via Ferrata och hpl Ullånger är en central punkt för många närliggande besöksmål som exempelvis Nordingrå.
 2. Och när du väl är på plats i Höga Kusten kan du resa nästan överallt med kollektivtrafikföretaget DinTur.

Enklaste sättet att hitta aktuella tidtabeller och köpa biljetter är via, Du kan köpa biljett direkt ombord på bussen. Notera att samtliga bussar är kontantfria. Kontakta DinTur om du har frågor och funderingar om kollektivtrafiken och vilka möjligheter som finns för dig.
Visa hela svaret