Vad Hette Solna Strand Tidigare?

Vad Hette Solna Strand Tidigare
Inbjudan: Vretens tunnelbanestation blir Solna strand Pressmeddelande den 12 augusti 2014: Tillsammans med SL, Solna stad och andra fastighetsägare i området byter vi namn på tunnelbanestationen Vreten till Solna strand. En invigningsceremoni hålls den 18 augusti i samband med namnbytet.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk beskriver Solna strands utvecklingSL:s vd Anders Lindström berättar om varför namnbytet görsAvtäckning av namnskylt och officiell invigning av Solna strandTid för intervjuer och frågor

I samband med ceremonin bjuder vi på glass. Solna strand får besök av food trucksFör att uppmärksamma namnändringen får Solna strand besök av så kallade food trucks. Tre matvagnar med olika kök kommer finnas på plats runt om i Solna strand dagligen kl 11-13 under perioden 18-29 augusti. Beräknat substansvärde per 31 december 2022 uppgår till 32 364 kronor per aktie. Värdet innebär en ökning med 8,2 procent för 2022. Humlegården har anslutit sig till Science Based Targets Initiative samt tecknat bolagets första hållbarhetslänkade kreditlöfte, med en ram om 1 000 Mkr. Initiativen är viktiga steg i hållbarhetsarb. Nu är ett uppskattat inslag i staden äntligen tillbaka! : Inbjudan: Vretens tunnelbanestation blir Solna strand
Visa hela svaret

Vad hette Solna strand innan?

Solna strand – Wikipedia En kontorsbyggnad i Solna strand., Skulptur av vid ingången till tunnelbanestationen. Solna strand, som tidigare hette Vretens industriområde, är ett område i västra delen av stadsdelen inom, Området var tidigare ett industriområde, men har successivt omvandlats till ett rent kontorsområde.
Visa hela svaret

Vad betyder Solna?

Namnet – Namnet Solna är tidigast belagt 1305 som Solnö, Förledet är Soln, ‘sol’ vilket ger tolkningen ‘den solbelysta ön’. Efterledet har sitt ursprung i den tid då en del av dagens Solna var en stor ö som sträckte sig från nuvarande Bällstaviken och Råstasjön i väster till Stora Värtan i öster.
Visa hela svaret

Hur gammalt är Solna?

Administrativ historik – Solna stad bildades den 1 januari 1943 genom en ombildning av Solna landskommun, varvid också de fyra municipalsamhällen som funnits inom kommunen upplöstes. Dessa municipalsamhällen hette Nya Hagalund, Nya Huvudsta, Lilla Alby och Råsunda,

 • Den nya staden hade 29 286 invånare den 31 december 1942.
 • Den 1 januari 1949 (enligt beslut den 30 mars 1948) överfördes till Solna stad från den upplösta Spånga landskommun ett område med 391 invånare och omfattande en areal av 0,60 km², varav 0,57 km² land.
 • Vid samma tidpunkt överfördes från Solna stad till Sundbybergs stad ett område (innefattande tidigare Lilla Alby municipalsamhälle) med 2 810 invånare och omfattande en areal av 0,32 km², varav allt land.1 januari 1951 (enligt beslut den 24 mars 1950) överfördes till Solna stad från Sundbybergs stad ett obebott område omfattande en areal av 0,005 km², varav allt land.1 januari 1956 överfördes från Solna stad till Sundbybergs stad ett obebott område omfattande en areal av 0,001 km² land.1 januari 1966 tillfördes ett obebott område omfattande en areal av 0,03 km² land från Sundbybergs stad.

Samtidigt överfördes ett obebott område omfattande en areal av 0,08 km² land i motsatt riktning. Solna-Sundbybergs kommunblock bildades 1965 inför en planerad sammanläggning av dessa båda kommuner. Någon sammanläggning kom dock inte till stånd och staden ombildades 1971 till Solna kommun utan förändrat territorium.
Visa hela svaret

Kan man bo i Solna?

Olika former av boende – Totalt finns cirka 40 000 bostäder i Solna i dag. De allra flesta är lägenheter i flerbostadshus. Bara en procent av bostäderna är villor eller radhus. Även om de flesta lägenheter är mindre lägenheter byggs nu allt fler större lägenheter för till exempel växande barnfamiljer.

 • Av lägenheterna är cirka sextio procent bostadsrätter och fyrtio procent hyresrätter, i enlighet med stadens inriktning att kunna erbjuda Solnabor båda upplåtelseformerna.
 • Stadens allmännyttiga bostadsstiftelse Signalisten äger cirka 3 800 lägenheter och 200 lokaler i fastigheter i Solna.
 • Signalisten förvaltar även bostäder och lokaler med samhällsnytta, som till exempel förskolor och gruppboenden för personer med särskilda behov.
You might be interested:  Hur Många Michelin Restauranger Finns Det I Stockholm?

I Solna finns mer än tretusen specialbostäder, varav drygt åttio procent är studentbostäder. Utöver det finns även särskilt boende i form av LSS-boenden, särskilda boenden för äldre och sociala lägenheter. Läs mer om de olika stadsdelarna i Solna. Ställ dig i kö till hyreslägenhet i Solna via Bostadsförmedlingen Stockholm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Solna är Sveriges arbetsplatstätaste kommun med ett stort antal arbetsgivare. Solna erbjuder en god arbetsmarknad med en stabil mix av företag, akademi och offentlig sektor. Antalet förvärvsarbetande är större än befolkningen.
Visa hela svaret

Är Solna tryggt?

Situationen idag – Polisen och Solna stad har utifrån dialoger med medborgare och medarbetare, analys av brottsstatistik samt genomförda trygghetsvandringar mellan 2020 och 2021 tagit fram en gemensam lägesbild. Den gemensamma lägesbilden visar att Solna i allmänhet är en trygg stad, men att vissa områden i staden upplevs som otrygga eller är utsatta för upprepad brottslighet.
Visa hela svaret

Vilka bor i Solna?

Solna är en stad i stark tillväxt – idag är vi 84 187 Solnabor. Sedan år 2000 har stadens befolkning växt med 25 procent och denna utveckling förväntas fortsätta. År 2031 uppskattas Solnas befolkning uppgå till knappt 100 000 invånare.
Visa hela svaret

Varför tillhör inte Solna Stockholm?

Administrativ historik – Kommunens område motsvarar huvuddelen av Solna socken och en mindre del av Spånga socken, Vid kommunreformen 1862 bildades i dessa socknar Solna och Spånga landskommuner, I slutet av 1800-talet växte flera förortssamhällen fram i Solna: Hagalund, Huvudsta, Råsunda och Lilla Alby, vilka kring sekelskiftet inrättades som municipalsamhällen.

 • I Solna landskommun inrättades municipalsamhällena : (Nya) Hagalund 29 september 1899, Nya Huvudsta 10 oktober 1903, Lilla Alby 19 juli 1907 och Råsunda 10 november 1911.
 • Dess upplöstes 1943 när Solna landskommun ombildades till Solna stad, då med cirka 30 000 invånare.
 • Fortsatt stark expansion har lett till att dess bebyggelse successivt har vuxit samman med Stockholm.1949 när Spånga landskommun upplöstes tillfördes mindre områden ( Råstahem ) därifrån samtidigt som området Lilla Alby överfördes från Solna stad till Sundbybergs stad Kommunreformen 1952 påverkade inte indelningarna i området.

I mitten av sextiotalet bildades Solna-Sundbybergs kommunblock men någon sammanläggning genomfördes inte. Solna kommun bildades vid kommunreformen 1971 genom en ombildning av Solna stad. Kommunen ingår sedan bildandet i Solna tingsrätts domsaga,
Visa hela svaret

Är Solna dyrt?

Det har byggts fler nya bostäder under den senaste mandatperioden, både i Solna kommun och Sverige. Men de nya bostäderna matchar inte nödvändigtvis efterfrågan varnar expert. Newsworthy granskar tillsammans med Dagens Samhälle utvecklingen i alla kommuner under mandatperioden i ljuset av data.

 • I den här publiceringen tittar vi närmare på bostadsbyggandet.
 • Byggnadstakten i Solna har ökat.
 • Under den här mandatperioden har det i snitt byggts 2 procent fler nya bostäder per år än under föregående mandatperiod.
 • Samtidigt har antalet invånare i kommunen också ökat med åtta procent på fem års sikt.

I landet som helhet har det byggts mer än under föregående mandatperiod. På riksnivå handlar det om 12 procent fler nya bostäder per år om vi tar befolkningstillväxten i beaktande. Problemet är att utbudet inte matchar efterfrågan. Det menar Erik Stenberg som är arkitekt och forskare i samhällsbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan, KTH. Merparten av alla nya bostäder som byggdes i Solna kommun under perioden 2019 till 2021 var lägenheter (92 procent). I landet som helhet är det framför allt byggnadstakten för lägenheter som ökat. Antalet nya villabostäder var de facto lägre under 2019–2021 än under föregående mandatperiod, trots att pandemin fått många att söka större boenden.

Nya bostäder den här mandatperioden (per 1 000 inv., snitt för 2019–2021) Förra mandatperioden (snitt för 2015–2018) Förändring
I flerfamiljshus 8,5 8,7 −3 %
I villor 0,7 0,3 +167 %

Visa hela svaret

Är Solna en rik kommun?

Solna stad ligger i Stockholms län och har 84 187 invånare. Kommunen har lägre andel företagare än genomsnittet. Företagsklimatet rankas som det tredje bästa i Sverige. Under 2020 var medianinkomsten i kommunen 359 818 kronor, vilket var den trettonde högsta i landet.
Visa hela svaret

Är Solna fint?

r/stockholm – Hur skulle det vara att bo i Solna (centrum)? Tjäna alla! Vi planerar att flytta till Stockholm snart. Vi har kollat mest Västra Skogen, och det verkar jätte mysigt. Jag har hört att ju närmare man bor Solna centrum desto mer rastlös det blir.

Jag har ingenting mot normalt “city life”, men sådan utskick skulla jag inte vilja ha.Hurdana upplevelser har ni av Solna/Västra Skogen/Solna centrum?Tack för alla svar!

: r/stockholm – Hur skulle det vara att bo i Solna (centrum)?
Visa hela svaret

Vilka har styrt Solna?

Nytt politiskt styre i Solna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet har idag kungjort att de avser att styra Solna i en koalition under den kommande mandatperioden. De utses formellt av kommunfullmäktige den 31 oktober 2022. : Nytt politiskt styre i Solna
Visa hela svaret

Hur är det att bo i Råsunda?

Bostäder till salu Gamla Råsunda, Solna Gamla Råsunda är en av Stockholms vackraste stadsdelar. Det är som en småstad i storstaden med anor från ett äldre och elegantare Stockholm. I stadsdelen finner du stråket med vacker stenläggning, en fontän av Milles samt omgivningar med både stiliga stenfasader och påkostade charmiga villor.

Ihop med anrika Filmstaden där svensk filmindustri föddes, utgör de en fin tidskapsel. Längs Råsundavägen finns bland annat mataffär, caféer, flera restauranger och mysiga butiker. I Råsunda växer även nya stadskvarter fram och ambitionen är att förstärka kopplingarna mellan Råsunda och Arenastaden, Solna centrum och Sundbyberg.

Området bjuder även på många fina grönområden med trevliga promenad- och motionsstråk. I närheten finns bland annat vackra Solparken, Slottsparken och Råstasjön. Promenera kan du även göra till Solna centrum, Friends arena och Westfield Mall of Scandinavia som erbjuder den mest innovativa inom mode, mat, teknik, sport och design.
Visa hela svaret

Hur är det att bo i Hagalund?

Hagalundsgatan 44, vån 13. Högst upp! Solna- Hagalund Varmt välkomna till våning 13, högst upp i huset med milsvid utsikt över såväl Stockholm skyline som natursköna Haga! Genomgående hög standard med ljusa och stilrena materialval. De välplanerade ytorna gör denna lägenhet social, men också optimal för både singeln och paret som ställer höga krav på sitt boende.

– Högst upp i huset på vån 13 – Milsvid utsikt från alla rum – Helt insynsfritt – Balkong med frivillig inglasning samt infravärme – Totalrenoverad lägenhet med exklusiva materialval – Citynära! – Garage nås från hiss rakt ner i källaren, fn ingen kö- Låg elkostnad – Säkerhetsdörr – Äldsta och bästa föreningen i Hagalund! I föreningen finns gym, bastu, cykelrum, barnvagnsförvaring – Goda kommunikationer med buss, pendel samt T-bana.

Matvarubutiker som Willys och inte minst allehanda shopping på Mall of Scandinavia finns på kort och behändigt avstånd I vilket rum du än befinner dig i slås du av den magnifika utsikt som denna lägenhet erbjuder. Det bästa av allt är kanske den rymliga balkongen som med fördel kan avnjutas större delar av året.

 • Beroende på väder är det enkelt att dra för eller bort de inglasade fönsterpartierna som omger balkongen.
 • Här finns även infravärme installerat och skapar känslan av ett extrarum.
 • På balkongen finns gott om plats för bord och stolar för att avnjuta en god middag eller andra sociala sammanhang.
 • Här kan du sitta timtal och bara titta ut mot horisonten! De stora fönsterpartierna gör att lägenheten flödar av ljus.

Lägenheten har blivit helrenoverad 2015-2017 och har i detalj försetts med marknadens högre standard. Rymligt kök finns för den matlagningsglade. Väl tilltagna ytor, över- samt underskåp, downlights av högsta klass samt ugn med självrengörande program.

Kyl och frys i fullhöjd med självavfrostande program. Integrerad diskmaskin i standardmått. Här finns även ett fastmonterat barbord för enklare middagar eller ytterligare avlastningsyta. Insynsfritt ombonat sovrum med plats för dubbelsäng och gott om förvaring med flera garderobslösningar innehållande smarta anordningar i både sovrum och hall.

Badrummet är trivsamt helkaklat i naturnära färger med golvvärme installerat. Tvättmaskin och torktumlare från Siemens bättre urval med tidsinställning inom 24h för bästa komfort. Föreningen erbjuder garageplatser från 500 kr/mån där det fn inte är någon kötid.

 1. Garaget nås direkt från hiss och här finns även möjlighet till inkluderat nyttjande av tvätthall samt däckförvaring för 200 kr/år.
 2. Ommunikationsmöjligheterna är många såväl med tunnelbana, buss och pendeltåg.
 3. Gula linjens arbete är påbörjat och för den som reser längre sträckor stannar flygbussarna några minuters promenad bort.

För bilföraren är det enkelt att ta sig upp de de större lederna som snabbt tar dig dit du ska. I övrigt finns gedigen shopping i Mall of Scandinavia och Solna centrum och närheten till service och matbutiker har du i närområdet. Hagalund är ett lugnt och trevligt område med närhet till natursköna Hagaparken med oändliga promenadspår och badplatser.
Visa hela svaret

Hur många jobbar i Solna?

Solna stad är arbetsplatsen för dig som vill vara med och göra skillnad i människors vardag, både våra medborgare och de som arbetar här eller besöker oss. Vi är en stad i stark tillväxt och utveckling och månar om dig som medarbetare. Befolkningen i Solna ökar stadigt och arbetsmarknaden är god.

Här är vi ständigt på väg framåt. I Solna stad arbetar cirka 2500 personer, 75% kvinnor och 24% män. Det finns en stor bredd och goda möjligheter att utvecklas. Många av de cirka 330 yrkesbefattningar som finns här kännetecknas av kontakt mellan människor. Det finns också kunskap inom bland annat teknik, miljö och stadsplanering.

Gemensamt för oss alla är att vi har meningsfulla arbeten som gör skillnad i människors vardag.
Visa hela svaret

När byggdes Solna?

1943: Solna blir stad Visa Dölj – År 1943 blev Solna stad och fick under högtidliga former sina stadsprivilegier av kungen. Innan dess var Solna en kommun. Stadsbildningen skedde genom att municipalsamhällena Hagalund, Huvudsta, Råsunda och Lilla Alby slogs ihop och därmed fick Solna fick sin huvudsakliga geografiska avgränsning.
Visa hela svaret

När blev Solna en egen stad?

Solna socken sträckte sig på medeltiden ända fram till Gamla stan i Stockholm och innefattade även delar av nuvarande Nacka och Lidingö. De södra delarna har efter hand avsöndrats till Stockholm. Under stormaktstiden tillkom stora egendomar som slotten Karlberg och Ulriksdal, vilka på Gustav III:s tid följdes av Haga.

Mot slutet av 1800-talet växte flera förortssamhällen fram i Solna, bl.a. Hagalund, Huvudsta, Råsunda och Lilla Alby, vilka kring sekelskiftet inrättades som municipalsamhällen,1943 bildades Solna stad, som då hade ca 30.000 invånare. Fortsatt stark expansion har lett till att dess bebyggelse successivt har växt samman med Stockholms.

Solna gränsar till Stockholm vid Norrtull. Järnvägarna norrut från Stockholm möjliggjorde framväxten av arbetarförstäder. Från Råsunda fanns 1908-59 spårvägsförbindelse in till centrum. Stora bostads- och arbetsplatsområden byggdes i Solna under perioden 1950-70.
Visa hela svaret

Varför tillhör inte Solna Stockholm?

Administrativ historik – Kommunens område motsvarar huvuddelen av Solna socken och en mindre del av Spånga socken, Vid kommunreformen 1862 bildades i dessa socknar Solna och Spånga landskommuner, I slutet av 1800-talet växte flera förortssamhällen fram i Solna: Hagalund, Huvudsta, Råsunda och Lilla Alby, vilka kring sekelskiftet inrättades som municipalsamhällen.

 • I Solna landskommun inrättades municipalsamhällena : (Nya) Hagalund 29 september 1899, Nya Huvudsta 10 oktober 1903, Lilla Alby 19 juli 1907 och Råsunda 10 november 1911.
 • Dess upplöstes 1943 när Solna landskommun ombildades till Solna stad, då med cirka 30 000 invånare.
 • Fortsatt stark expansion har lett till att dess bebyggelse successivt har vuxit samman med Stockholm.1949 när Spånga landskommun upplöstes tillfördes mindre områden ( Råstahem ) därifrån samtidigt som området Lilla Alby överfördes från Solna stad till Sundbybergs stad Kommunreformen 1952 påverkade inte indelningarna i området.

I mitten av sextiotalet bildades Solna-Sundbybergs kommunblock men någon sammanläggning genomfördes inte. Solna kommun bildades vid kommunreformen 1971 genom en ombildning av Solna stad. Kommunen ingår sedan bildandet i Solna tingsrätts domsaga,
Visa hela svaret

Vilka områden ingår i Järva?

Områden inom Järva är Frösunda, Ritorp, Arenastaden, Hagalundsdepån, Råstahem, Västerjärva, Bagartorp, Nya Ulriksdal (f.d. Ulriksdals galoppfält), Överjärva och Järvastaden.
Visa hela svaret

Är Solna tryggt?

Situationen idag – Polisen och Solna stad har utifrån dialoger med medborgare och medarbetare, analys av brottsstatistik samt genomförda trygghetsvandringar mellan 2020 och 2021 tagit fram en gemensam lägesbild. Den gemensamma lägesbilden visar att Solna i allmänhet är en trygg stad, men att vissa områden i staden upplevs som otrygga eller är utsatta för upprepad brottslighet.
Visa hela svaret