Vad Händer I Göteborg På Nyår?

Vad Händer I Göteborg På Nyår
Upplev nyår i Göteborg

 • Fyrverkerier från fästningen. Precis när mörkret fallit på nyårsafton bjuder Bohus fästning in till nyårsfirande på Fästningsholmen i Kungälv.
 • Spring ut 2022.
 • Färgsprakande shower.
 • Fira nyår på hotell i Göteborg.
 • Restauranger att boka till nyårsafton.
 • Dorsia.
 • Enoteca Del Signore.
 • Gurras.

Meer items
Visa hela svaret

När är fyrverkerierna i Göteborg?

I Göteborg inleds den första restriktionsfria helgen med fyrverkerier och fest. Samtidigt fortsätter smittan sprida sig i det svenska samhället men landets folkhälsomyndighet tror inte att vården kommer påverkas. På Göteborgs kändaste kroggata Andra Långgatan är stämningen på topp.

 1. Det är andra gången på ett halvår som Sverige öppnar upp och nu hoppas man att det är för gott.
 2. Det känns otroligt, säger Tindra Alexandersson som sitter på en fullsatt bar på kroggatan tillsammans med kompisen Elin Sjönneby.
 3. De sitter och diskuterar hur de ska anpassa sig till att universitetet återgår till närundervisning.

– Det är lite delat. Man har fått en rutin med distanslektioner via video och att man kan göra lite vad man vill. Det blir jobbigt att gå tillbaka till tider och rutiner igen, säger Elin Sjönneby. Vad Händer I Göteborg På Nyår Bildtext Elin Sjönneby (t.v.) och Tindra Alexandersson är ute på en öl på Andra Långgatan. Bild: Lucas Dahlström / Yle Göteborg Den första fredagskvällen utan restriktioner inleds med fyrverkerier i Göteborg. Klockan 18 skjuter krogjätten Göteborgsfamiljen raketer från toppen av den gamla försvarsanläggningen Skansen Kronan i sex minuter. Vad Händer I Göteborg På Nyår Bildtext DJ:n Jesper Lögdahl är mer än nöjd över att regeringen släppt restriktionerna. Bild: Lucas Dahlström / Yle Göteborg Han tror inte att regeringen kommer att stänga ner delar av samhället igen. – Det här är en vanlig sjukdom nu, det här får vi lära oss leva med, säger Lögdahl.
Visa hela svaret

Är det olagligt att skjuta fyrverkerier?

När du behöver tillstånd – Du behöver söka tillstånd hos polisen om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas. Detta följer av 3 kap.7 § ordningslagen (1993:1617),

Det kan till exempel vara på en plats och tid där många människor är i rörelse eller i närheten av hus eller andra byggnader. Att avfyra fyrverkerier på en allmän plats innebär i många fall risk för skada och olägenheter för andra. Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras.

Särskilda bestämmelser kan gälla för nyårsafton. Det är därför viktigt att du kontrollerar med din kommun om vad som gäller där du vill vara. Här kan du söka tillstånd från polisen för användande av fyrverkerier eller annan pyroteknik, Observera att om du som arrangör planerar att anordna ett fyrverkeri för allmänheten kan detta under vissa omständigheter utgöra en offentlig tillställning, till exempel om du vill bjuda in publik till platsen där fyrverkerierna ska avfyras.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Tjänar En Barnskötare I Sundsvall?

Får man skjuta fyrverkerier på nyår?

Fyrverkerier Du kan behöva tillstånd från polisen för att få använda pyrotekniska varor så som till exempel fyrverkerier. Detta gäller både om de ska användas utomhus, inomhus eller i samband med ett evenemang. Du behöver söka tillstånd hos polisen om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas.

Detta följer av 3 kap.7 § ordningslagen (1993:1617). Det kan till exempel vara på en plats och tid där många människor är i rörelse eller i närheten av hus eller andra byggnader. Att avfyra fyrverkerier på en allmän plats innebär i många fall risk för skada och olägenheter för andra. Tillstånd krävs även för användning av pyrotekniska varor vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar som hålls inomhus.

Det finns tillfällen då undantag görs efter en prövning av polisen. Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras. Det är därför viktigt att du kontrollerar med din kommun om vad som gäller där du vill vara. Observera att om du som arrangör planerar att anordna ett fyrverkeri för allmänheten kan detta under vissa omständigheter utgöra en offentlig tillställning, till exempel om du vill bjuda in publik till platsen där fyrverkerierna ska avfyras.
Visa hela svaret

Vad händer om man smäller fyrverkerier innan nyår?

Redan ett par dagar innan nyårsafton smäller det rejält från fyrverkerier runt om i Västerås. De som skjuter raketerna begår, med största sannolikhet ett lagbrott – det krävs nämligen polistillstånd för att få avfyra fyrverkerier alla dagar förutom valborgsmässoafton, påskafton – och nyårsafton mellan 15 och 03.

– Fyrverkerier brukar vara ett populärt inslag i samband med 12-slaget under nyårsnatten. Övrig tid är smällandet inte lika populärt. Under 2000-talet har reglerna för fyrverkerier stramats åt rejält i Sverige. Redan 2002 förbjöds tillexempel rena smällare, alltså fyrverkeriprodukter som har knall som sin huvudsakliga effekt.2008 kom nästa förbud.

Då förbjöds fyra-tums stjärnrör, vilket har lett till att ingen i Sverige sedan dess har avlidit på grund av nyårsfyrverkerier.2014 förbjöds även raketer med en krutvikt på över 75 gram. Detta eftersom de ansågs kunna tränga in i kroppen och explodera.

You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det Att Skicka Post Till Stockholm?

Till nästa år kommer ytterligare ett förbud. Då kommer det att krävas tillstånd för privatpersoner för att få skjuta raketer med pinne. För att få tillstånd kommer det att krävas att man har genomfört en särskild utbildning. – Vi har uppmärksammat att raketer med styrpinne varit överrepresenterade i olycksstatistiken under de senaste åren.

Syftet med förändringen är att förebygga olyckor, skriver MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, på sin hemsida.
Visa hela svaret

Vilka fyrverkerier är bäst?

Se samtliga videor med de testade fyrverkeritårtorna här. Skogens mörker ruvar över panelmedlemmarna där de står i slänten, med pannlampor på huvudena och testprotokoll i händerna. Så bryts tystnaden av ett sprakande och den svarta, och för en gångs skull stjärnklara, himlen lyses upp av guldregn och färgexplosioner i rött, gult och grönt.

 1. Som traditionen bjuder så har Konsumentpanelen beskådat och betygsatt åtta fyrverkeritårtor, ett slags fyrverkeripaket som antänds med en enda stubin.
 2. Och som vanligt visste inte panelen vilka pjäser som sköts upp.
 3. Tårtorna i testet ligger i prisklassen upp till 600 kronor och för den summan fick åskådaren ett skådespel under cirka 40 till 50 sekunder per tårta, med ett undantag.

– Det tog sig i slutet, men det varade alldeles för kort tid, sade Lena Larsson när det första fyrverkeriet hade slocknat. Först ut var Black widow, som fick två fyrar i betyg, vilket betyder godkänd. Det visade sig bli testes lägsta betyg. Överlag delade panelen ut höga betyg och många positiva omdömen om de olika tårtorna.

 1. Tårta nummer två i skjutordningen, Flower power, var den enda i vårt test som varade över en minut, cirka 1 minut och 40 sekunder närmare bestämt.
 2. Några tyckte om att det pågick länge, andra sade att de hann tröttna.
 3. Det fyrverkeri som visade sig vara bäst i test när allt var över och deltagarnas kommentarer och betyg hade räknats samman var Inferno.

Elegant, sprakande, festlig, bra komposition, rosa, grönt och med en överraskande avslutning – så beskrivs den vinnande pjäsen som får fem fyrar. – Det här var skoj! Explosivt på direkten, överraskande och med en riktigt grand finale, sade Karin Klintbäck.

Panelens reflektion över fyrverkeriernas komposition var att många hade en snabb intensiv start, ett något lugnare mittparti för att sedan avslutas med en stark final. – Jag tycker om när det är små pauser mellan skotten, då hinner man njuta. Jag gillar när det är variation i höjd och crescendo på slutet, sade Marika Eriksson.

Några var förtjusta i pjäser som tjöt och ylade, som exempelvis Infantry gjorde. – Det här lät precis som ett fyrverkeri ska låta och lyste upp väldigt fint, kommenterade Alex Johansson. Testets tvåa med fyra fyrar, London 50 krevader, var Petter Hermanssons favorit.

– Den hade allt. Färgglad i början och så höga och breda smällar. Se samtliga videor med de testade fyrverkeritårtorna här. FAKTA: Så skjuter du säkert • Läs alltid instruktionerna och rigga pjäserna enligt dem. • Var nykter. • Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen. • Luta dig aldrig över en tänd pjäs.

• Håll säkerhetsavstånd till tända raketer. Gäller både den som tänt på och åskådarna. • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar och tänd aldrig en andra gång. FAKTA: Så säger lagen • Åldersgräns för att köpa och använda fyrverkerier är 18 år,

• Smällare är förbjudna i Sverige. • Det kan ibland krävs polistillstånd för fyrverkerier utomhus. Ordningslagen kräver att man ska “göra en bedömning om användning av fyrverkeri kan innebära risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom”. Ett sätt att göra den bedömningen är att kolla säkerhetsavståndet för den pjäs som man tänker avfyra.

Om man är osäker ska man rådgöra med polisen. • Visa hänsyn • Tänk på att många djur har ont av ljudet från fyrverkerierna. • Koncentrera uppskjutandet till ett tillfälle i stället för att sprida ut det över dagen. • Har du en husdjursägande granne, ring på och berätta om dina fyrverkeriplaner.

 • Agria djurförsäkring tipsar hundägare att förbereda ett rum i hemmet utan fönster.
 • Sätt radion på hög volym som maskerar knallarna.
 • Vänj hunden att vara i rummet i god tid innan nyårsafton och rasta hunden ordentligt tidigt på nyårskvällen innan smällandet börjar.
 • FAKTA: Så gjordes testet • Fyrverkerierna beställdes av redaktionen direkt från leverantörerna som själva valde ut en fyrverkeritårta för max 600 kronor.
You might be interested:  Hur Många Gymnasieskolor Finns Det I Göteborg?

• För avskjutningen ansvarade Göteborgs fyrverkerifabrik, som även sköter GP:s stora nyårsfyrverkeri. • Pjäserna var anonyma för testdeltagarna. Kommentarerna är hämtade ur panelens protokoll. • Priserna är de som leverantörerna uppgivit för oss. Produkterna kan finnas till andra priser i handeln.
Visa hela svaret

Var kan man köpa fyrverkerier i Göteborg?

Idag ligger Svea Fireworks klart främst när det gäller kvalitet, upplevelse och säkerhet på samtliga fyrverkerier i sortimentet, stort som smått! Svea’s sortiment av fyrverkerier sträcker sig från raketbatterier till bombtårtor i skepnad av multibatterier men också mindre artiklar såsom våra populära airbombs.
Visa hela svaret