Alla familjenöjen i Varbergs kommun
- Asia Spa på Varbergs Stadshotell »
- Bruket i Varberg »
- Getteröns naturreservat »
- Hallands kulturhistoriska museum på Varbergs fästning »
- Håstens DiscGolfPark »
- Kärradals korthåls- och Discgolfbanan »
- Naturum Getterön »
- Simstadion i Varberg »
Meer items
Visa hela svaret
Contents
Vad kan man göra i Varberg på vintern?
Kulturhuset Komedianten – På Kulturhuset Komedianten sjuder det av aktivitet, här finns något för alla. I huset inryms Varbergs Stadsbibliotek, Varbergs Konsthall, Konstverkstan, Lilla Teatern och Komediantens café. Alldeles intill ligger dessutom Varbergs Teater som är en del av Kulturhuset.
Visa hela svaret
Finns det något roligt?
Vad ska man göra när man har tråkigt? Här är 29 tips! – Läs mer: Jo! Här är 15 anledningar till att du absolut ska kalla dig feminist 1. Gå till ett solcafé och lapa sol. I Stockholm finns till exempel Nirvana som har ett solrum där det blir uppemot 33 grader varmt.2.
- Gå på en dans- eller teaterföreställning.
- Ofta har de rabatterade biljetter om du är student eller under 26 år.
- Olla in vad som går på bio just nu om det är mer din grej.3.
- Ha en spakväll hemma,
- Ta en lång dusch (eller bad) skrubba hela kroppen, lägg en ansiktsmask och smörj in varenda hudyta.
- Tvätta håret och gör en inpackning, vårda och måla naglarna.4.
Gå ut och festa med dina vänner och dansa dig riktigt svettig. Välj en klubb där du alltid har roligt eller där du vet att de spelar musik du gillar. Ta en taxi hem om det är för kallt för att vänta på bussen/tunnelbanan.5. Laga middag med dina vänner och kolla på musikvideos eller gamla filmer hela kvällen.
- Försök er på att göra roliga drinkar,6.
- Baka något gott, även om det bara är du som ska äta det.
- Baka bullar och frys in, gör nutellabrownies eller chokladmuffins,7.
- Promenera när det är sol ute, ta med kaffe i en termos och lyssna på en bra podd.8.
- Öp tulpaner eller andra snittblommor som du tycker om.
Det känns genast lite finare hemma.9. Besök något typ av varmt växthus eller botanisk trädgård, gå runt och kolla på växter och njut av värmen. Kolla till exempel in Bergianska trädgården i Stockholm och Palmhuset i Göteborg.10. Gör ett yoga-pass hemma med Yoga With Adriene,
Välj själv hur tufft eller lugnt du vill att passet ska vara.11. Åk på en dagsutflykt med någon du tycker om. Eller själv för den delen. Utforska platser du inte har varit på innan.12. Ordna brunch hemma hos dig eller en kompis. Gör pannkakor, äggröra, kaffe och allt annat ni tycker är gott.13. Ha en spelkväll med vänner.
Kanske testa de omsnackade Liptwister och Speak Out ? Här finns flera tips på bra spel,14. Organisera din musik och gör nya spellistor på Spotify.15. Planera resor till våren och sommaren. De måste inte vara stora, en weekendresa till Köpenhamn kan göra mycket.16.
Ta bilder med en engångskamera istället för mobilen. Framkalla och klistra in i ett fotoalbum.17. Gå med i eller starta en bokklubb.18. Börja med en sport, till exempel badminton, fotboll, basket, tennis eller handboll. Det finns massvis med olika korplag du kan gå med i.19. Boka ett eget karaoke-rum och gå dit med dina vänner.
Sjung hela kvällen.20. Gå ut i skogen eller åk till ett naturreservat och promenera runt. Skippa musiken och försök att bara lyssna på ljuden från naturen.21. Gå med i en bastuklubb och vinterbada. Det är inte för alla men temperaturväxlingen mellan kallt och varmt piggar upp kroppen som bara den och får igång blodcirkulationen.22.
- Bestäm dejt med någon som har katt eller hund och boka i lite gostid.
- Du kan även skriva upp dig för att vara hundvakt.23.
- Gå till ett spa eller badhus, att köpa entré till bassängerna är oftast inte så dyrt som du kan tro.
- Glid runt i badrock, simma i bassängerna och basta.24.
- Ha en sleepover med dina vänner.
Ät god mat, chips och godis och ligg vaken länge i sängen och viska som när ni var små. Laga god frukost tillsammans på morgonen och ta lång tid på er om ni inte måste iväg till jobb.25. Gå på restaurang mitt i veckan och drick vin. Måndagar och tisdagar känns inte lika tråkiga om du har ett riktigt nice restaurangbesök att se fram emot.26.
Gå på vernissage. Det finns ofta gratis vin och du får chansen att se konst du kanske annars inte hade sett.27. Ta tillvara på vintern och snön och åk skridskor eller skidor. Om du bor bra till – ta en dagstur till en skidbacke.28. Boka en ansiktsbehandling eller massage på en hudterapeutskola. Skolor som Elisabethskolan, Gildaskolan och Hudvårdshögskolan IBS erbjuder elevbehandlingar till låga priser.29.
Gå till biblioteket. Kolla runt bland alla böcker, gamla som nya, och låna en eller ett par stycken. Många bibliotek har även mysiga aktiviteter som författarsamtal.
Visa hela svaret
Hur göra man barn?
Hur blir man gravid? – Du kan bli gravid genom att ha vaginalt samlag med en person med penis eller genom insemination (att föra in spermier i slidan). Ytterligare en variant är provrörsbefruktning. Om du vill bli gravid ska du ha oskyddat samlag eller inseminera spermier dagarna före din ägglossning.
Visa hela svaret
Var får hundar bada i Varberg?
Hundbad – Välkommen att ta med och bada med din hund vid Getteröns 3:e vik, där du hittar både sandstrand och klippor. Det finns också fina strövområden i anslutning till stranden. Utanför toaletten finns en slang om du vill duscha av din hund. På övriga kommunala stränder är hundar inte tillåtna under perioden 1 maj – 31 augusti.
Visa hela svaret
Vilken butik är äldst i Varberg?
Livets gång I dag är det på dagen 100 år sedan John Victorin startade guldsmedsbutik i Varberg. Han var från Skövde och ingen vet med bestämdhet varför han valde att etablera sig i just – Vi tror att han var ute på så kallad gesällvandring och helt enkelt steg av tåget i Varberg och blev förtjust i stan, säger sonsonen Hans Victorin som driver butiken tillsammans med sin bror Ulf.
- Uppdaterad för 1 årtionde sedan 00:00 – 4 sep, 2008 Victorins Guld är inte bara Varbergs äldsta butik.
- Verksamheten har alltsedan John Victorin slog upp portarna den 5 september 1908 varit inrymd i samma lokaler i hörnet Norrgatan-Kungsgatan.
- Till och med entrédörren är densamma.1984 blev dörren skadad vid ett inbrott men vi lät reparera den, berättar Ulf Victorin.
John Gottfrid Victorin var född 21 augusti 1881 och hade utbildat sig i Skövde samt i Tyskland och Danmark innan han som 27-åring etablerade sig i Varberg. Han blev snart en betrodd person i sin nya hemstad och beklädde genom åren en rad olika uppdrag.
Han avled den 4 juni 1959 men hade långt innan dess överlåtit firman till äldste sonen Bertil som var född 1912. – Farfar gick bort en vecka innan jag föddes så jag fick tyvärr aldrig träffa honom, säger Hans Victorin som är ett år äldre än sin bror Ulf. Bertil Victorin drev firman under många år och under hans ledning utsågs den på 1950-talet till något så elegant som Kunglig hovleverantör.
Tillsammans med brodern Georg startade Bertil Victorin, som var 92 år när han gick bort 2004, guldsmedsbutiker även i Kinna och Skene. Redan 1980 tog bröderna Hans och Ulf som tredje generationen över rörelsen i Varberg. De var bara i 20-årsåldern då men båda hade tidigt bestämt sig för att ägna sig åt samma yrke som sin far och farfar.
Ulf är utbildad på guldsmedsskola i Köpenhamn och Hans har pluggat ekonomi och marknadsföring i Göteborg. – Jag håller enbart till i verkstaden och jobbar främst med gravering och reparationer. Hans står alltid i butiken, berättar Ulf. I dag har bröderna fem anställda och omsätter i runda slängar nio miljoner.
De jobbar mest med kända varumärken och känner sig väl rustade för att möta framtiden. Att de 2006 belönades med utmärkelsen “Årets guldsmedsbutik” gjorde dem naturligtvis stolta och var tvivelsutan ett kvitto på att de skött sina kort väl. – Vi jobbar i en modebransch och det gäller att hänga med i svängarna och kunna känna av vad kunderna vill ha.
Hittills har vi klarat konkurrensen hyggligt och tänker köra på i oförminskad takt, säger Hans. De 100 åren kommer inte att passera obemärkt förbi utan kommer under hösten att firas med kampanjer av olika slag. Dessutom kommer de anställda att bjudas på en resa till Köpenhamn, med bland annat ett spa-besök, den 18 – 20 oktober.
Några planer på att byta lokal finns däremot inte trots uppenbar trångboddhet. Victorins Guld är för alltid förknippad med hörnfastigheten i korsningen Norrgatan-Kungsgatan och där vill bröderna vara kvar. – Det skulle kännas väldigt konstigt att flytta till något annat ställe, menar de.
Visa hela svaret
Varför heter Varberg?
Varbergs historia går tillbaka till medeltiden, då Halland ännu tillhörde det danska riket, men det exakta årtalet för stadens grundläggande är inte känt. Inte heller när den fick stadsprivilegier är känt, men borgare i staden omnämns i Erikskrönikan år 1309, så Varberg måste ha blivit en stad i juridisk mening före detta år.
Vid denna tid hette staden Getakärr och låg omkring en kilometer norr om det nuvarande torget, Från Getakärr återstår endast Getakärrs kyrkoruin, På ett vårdkasberg i närheten av Getakärr anlade under 1200-talets sista decennier den danske stormannen Jacob Nielsen, greve av Norra Halland, en borg som skydd åt sig sedan han lysts fredlös efter mordet på kung Erik Klipping 1286.
Borgen kom att få namn efter vårdkasberget ( vardhberg, “vaktberg”), vilket gett upphov till namnet Varberg, som ursprungligen endast avsåg själva borgen. I början av 1400-talet fick Getakärr/Varberg konkurrens av en ny stad, Ny Varberg, som grundats några kilometer norrut av oklara anledningar.
- Ny Varberg kom snart att helt konkurrera ut Getakärr/Varberg, som i slutet kallades Gamla Varberg.
- Den medeltida borgen byggdes i slutet av 1500-talet och början av 1600-talet till en för tiden mycket modern fästningsanläggning efter holländaren Hans van Stenwinkels ritningar, se Varbergs fästning,
- Efter att fästningen stod klar 1618 har den aldrig varit inblandad i något slag eller krig.
Ny Varberg brändes av svenskarna år 1612 under Kalmarkriget, Kung Kristian IV beslöt då att Varberg skulle flyttas. Staden återuppbyggdes efter en kunglig befallning år 1613 vid nuvarande Platsarna vid fästningen, denna stad kallas därför Varberg på Platsarna,1645 blev Varberg svenskt genom freden i Brömsebro,
Visa hela svaret