Vad Gör Man I Borås?

Vad Gör Man I Borås
Vad kan man göra med barn i Borås? –

 • Besök Borås Djurpark. Upplev äventyret i en av Sveriges största djurparker.
 • Spännande experiment på Navet. Ett science center med massor av kul experiment för barn (och vuxna!)
 • Poolbad på Stadsparksbadet.
 • Leos lekland.
 • Häng högt på Upzone Äventyrspark.
 • Prova kläder på Textilmuseet.
 • Bästa lekplatsen.
 • Kolla på cool street art.

Visa hela svaret

Vad kan man göra i Borås på en söndag?

Upplevelser för hela familjen – På Knalleland i Borås är det enkelt att stanna en hel dag, en weekend eller hela din semester. Förutom shopping finns det aktiviteter som passar hela familjen. Allt från lekland och djurpark för de minsta barnen till konst och fotboll för tonåringarna och vuxna.

Är du turist i Borås och besöker Knalleland för första gången? I området finns mängder av upplevelser och aktiviteter för alla i familjen – här kan du stanna en hel weekend. Förutom shopping hittar du även Borås djurpark, Abecita konstmuseum, Borås simarena med friluftsbad, Elfsborgs hemmaplan Borås Arena och många andra ställen att besöka.

Boendet fixar du enklast på Saltemads camping, strax intill Knalleland.
Visa hela svaret

Vad händer i Borås i dag?

Simbas jul på Borås Djurpark – Borås Djurpark Upplev julmys för hela familjen och hälsa på hos alla vintervakna djur! Ta en tur runt julbocksbanan, gå på show och dansa kring granen.
Visa hela svaret

Vad är speciellt med Borås?

För andra betydelser, se Borås (olika betydelser),

Borås
Tätort · Centralort
Centrala Borås utmed Viskan
Land Sverige
Landskap Västergötland
Län Västra Götalands län
Kommun Borås kommun
Distrikt Borås Caroli distrikt, Borås Gustav Adolfs distrikt, Brämhults distrikt, Sandhults distrikt, Fristad-Gingri distrikt
Höjdläge 143 m ö.h.
Koordinater 57°43′2″N 12°56′45″Ö / 57.71722°N 12.94583°Ö
Area
– tätort 2 946 hektar (2020)
– kommun 967,53 km² (2019)
Folkmängd
– tätort 74 042 (2020)
– kommun 114 469 (2022)
Befolkningstäthet
– tätort 25 inv./ hektar
– kommun 118 inv./ km²
Grundad 1621
Tidszon CET ( UTC+1 )
– sommartid CEST ( UTC+2 )
Postort Borås Brämhult Frufällan
Riktnummer 033
Tätortskod T4752
Beb.områdeskod 1490TC104 (1960–)
Geonames 2720501
Ortens läge i Västra Götalands län
Wikimedia Commons : Borås
SCB:s bebyggelseområdesavgränsning Redigera Wikidata

Borås ( uttal   ( info ) ) är en tätort i Västergötland och centralort i Borås kommun, Västra Götalands län, före detta Älvsborgs län, Borås är Sveriges 16:e största tätort och är den största orten helt belägen i landskapet Västergötland. En staty av stadens grundare, Gustav II Adolf, står på Stora torget.
Visa hela svaret

Var ska man inte bo i Borås?

5 juni 2019 kl 09:04 Borås Efter en helg i festens tecken kom måndagens besked: Hässleholmen i Borås betecknas fortfarande som särskilt utsatt område i polisens klassificering. “Olyckligt”, säger Mohamed Basha, Hyresgästföreningens kommuncoach i Borås. Även Norrby och Hulta i Borås samt Kronogården, Lextorp och Sylte Trollhättan är med på polisens lista. Trots regn var Hässlefesten en lyckad tillställning. “Viktigare än klassificering som utsatt område”, menar Hyresgästföreningens kommuncoach. Hässlefesten på Hässleholmen i Borås fyller 39 år i år och är en fest som arrangeras av föreningar och folkrörelser, bostadsbolag och andra engagerade i stadsdelen i Borås.

 1. Det är en festhelg där det bjuds på allt från musikuppträdanden och sportevenemang till matprovning och bara umgänge.
 2. Det är verkligen en mötesplats och ett sätta att främja integrationen och visa upp stadsdelen, säger Mohamed Basha.
 3. Och det är så man ska arbeta för att minska segregation och få bort stämpeln, menar Mohamed.
You might be interested:  Var Kan Man Övningsköra I Uppsala?

Han är kritisk till klassificeringen särskilt utsatt område, som han menar, ökar rädslan och därmed utanförskapet i de områden som pekas ut. – Polisen, myndigheter och politiker behöver kanske klassificeringen för att veta var och hur man sätter in insatser, men att det ska vara offentligt och en stämpel på vissa bostadsområden tror jag gör mer skada än nytta, säger Mohamed.

– Det sätter sig i huvudet på dem som bor där. De blir utpekade och känner inte stolthet över sitt bostadsområde. Rapporten som presenteras under måndagen kommer att användas när man fattar beslut om hur polisresurserna ska fördelas över landet. Till slutet av 2024 ska polisen utökas med 10 000 anställda.

De områden som är klassade som särskilt utsatta enligt polisens nya lista är Hässleholmen, Norrby och Hulta i Borås. Kronogården, Lextorp och Sylte i Trollhättan är klassade som utsatta områden, vilket är en lägre riskklassning är särskilt utsatta. Nyheten för 2019 är att några av de tidigare utpekade områdena nu är borta från polisens lista.

 1. Det gäller Hageby, Norrköping och Smedby, Upplands Väsby och Gårdsten i Göteborg bedöms nu som ett riskområde, istället för ett särskilt utsatt.
 2. Rapporten heter “Kriminell påverkan i lokalsamhället” och är framtagen av underrättelsetjänsten på Noa, polisens nationella operativa avdelning, i samarbete med kriminologer på Malmö högskola.

Listan kommer att ligga till grund för hur polisen sedan fördelar sina resurser. Slutsatserna Noa drar är försiktigt positiva och Mats Löfving, chef för Noa säger så här i tidningen Dagens Nyheter: – Vi ser att relationerna mellan olika aktörer, framför allt mellan polis och medborgare, har stärks i flera av områdena.
Visa hela svaret

Är Borås en trygg stad?

Sammanfattning av 2022 års trygghetsmätning –

Av totalt 5 800 slumpmässigt utvalda personer svarade 2 202 personer vilket ger en svarsfrekvens på 40,9 %.Resultatet liknar 2019 års resultat utan några större förändringar.Det är betydligt fler som oroar sig över brottsligheten än som blir utsatta för brott.Upplevd otrygghet och brottsutsatthet varierar mellan bostadsområden och livsvillkor.Det finns ett mörkertal av brott som inte anmäls till polisen. Detta gäller främst brott mot person, så som trakasserier och hot.Störande trafik och nedskräpning är otrygghetsskapande fenomen som finns i många bostadsområden.Otryggheten får konsekvenser på vår livskvalitet och rörelsefrihet. Ungefär var femte Boråsare uppger att de någon gång aktivt undvikit en väg eller plats eller avstått från en aktivitet på grund av rädsla för att utsättas för brott. De flesta litar på sina grannar, och skulle själva ingripa vid oegenteligheter.Förtroendet för polisen är högt i Borås, likt Sverige i stort.

You might be interested:  När Får Man Skjuta Fyrverkerier Helsingborg?

Kontakta, tel: för att ta del av undersökningen i sin helhet. : Trygghetsmätning
Visa hela svaret

Är Borås säkert?

Borås en anstalt med 98 platser i säkerhetsklass 2.
Visa hela svaret

När stänger Borås centrum?

Vardagar 10-19. Helger och röda dagar 10-17. Ett fåtal butiker har avvikande öppettider. Se Butiker för mer information.
Visa hela svaret

Vem är rikast i Borås?

Privatpersoner i Borås på postnummer 503 30 (421 st)

Högst lön i Borås kommun, placering Högst lön i Borås kommun, placering
1. Lars Henry Skoglund (84), adress (1) 2022
2. Rickard Erik Ärlig (52), adress (2) 2022
3. Patrik Ivarsson (53), adress (3) 2022
4. Berndt Thomas Evertsson (58), adress (4) 2022

Visa hela svaret

Vem dog i Borås?

Den 31 oktober 2021 omkom Albin Olsson, 16 år, Ida Andersson, 16 år och Mathias Johansson, 19 år, i en olycka i Hultafors. Borås Tidning öppnade efter olyckan denna minnesvägg. I samband med årsdagen av olyckan öppnas den upp på nytt.
Visa hela svaret

Vad försiggår i Borås?

Därför sågas Borås till knäna på sociala medier Publicerad: 22 september Uppdaterad: 22 september BORÅS. Dystopiska bilder på djupa slukhål och kyrkor som brinner – Borås har under september framställts som helvetet på jorden på Tiktok. Nu svarar kommunen på virala trenden. – Välkomna hit till vår fina stad, säger stadsdirektören Svante Stomberg.

 • Orden “bib” eller “bara i ” cirkulerar på sociala medier.
 • Staden har hamnat mitt i en viral trend som fullkomligt exploderat på sociala medier, främst på appen Tiktok.
 • Där har hashtagen #Borås fått över 180 miljoner visningar.
 • Trenden går ut på att framställa Borås som en hemsk, dystopisk plats med hjälp av fejkade klipp och bilder.

Ett av de mest sedda klippen med hashtagen #Borås har över tre miljoner visningar. På videon syns ett slukhål i en sjö med beskrivningen “jag hittade ingången till Borås”. Videon med över tre miljoner visningar. Svante, 15, är killen bakom hela Borås-trenden. Att första klippet skulle få 200 000 gillningar var inte planerat. – Jag bestämde mig för att ta rösten från en cool person på Youtube som heter Håkan Lundström och mixa om hans röst till en mycket mörkare.

 1. Lundström sjöng på låten “Hälften så kär” av dansbandet Vikingarna, där bland annat Christer Sjögren, 72, var en av bandmedlemmarna.
 2. Svante hittade en video på ett slukhål i en sjö och la på ljudet från “Hälften så kär.” Klippets ljud har nu använts i över 8 000 videor och är ett av skälen till att Borås-trenden nu är ett faktum.

– Jag bryr mig inte, men det är väl coolt att man har mycket visningar, säger Svante. En Tiktok med beskrivningen “Gick förbi kyrkan i Borås.” På stadens gator är det många som har hört om Borås-trenden. Två av dem är Aron Persson, 17 och Emrik Almström, 17. Om vi vänder på trenden, varför är Borås en schysst stad? – Ett badhus har vi ju. Vi har Borås djurpark, den gillar alla, säger Aron. Kompisen Emrik nickar instämmandes.

You might be interested:  Vad Händer I Malmö På Nationaldagen?

– Vi har ju hotell till och med, folk vill ju faktiskt komma hit, säger Aron.

Emrik Almström till höger och Aron Persson till vänster. Foto: Anders Deros Nu när #Borås har blivit en mörk trend på sociala medier så slår Borås stad tillbaka. En motreaktionsvideo där stadsdirektören Svante Stomberg poserar framför några av stadens fina sevärdheter publicerades på Borås stads nystartade Tiktok.

 • Lippet har hittills fått 13 000 gillningar.
 • Lite ödmjuk får man vara men det är inte varje dag en kommunal tjänsteman får ungefär 140 000 visningar, säger Stomberg och ler.
 • Har du läst kommentarerna? – Det intressanta är ju att väldigt många av kommentarerna handlar ju om att “det här är inte i Borås”.

Många pratar om att det här är en green screen. Stomberg intygar dock att bilderna är äkta, och uppmanar de som inte tror honom att själva besöka Borås. – Jag säger välkomna hit till vår fina stad.
Visa hela svaret

Kan man dricka vattnet i Borås?

Borås kranvatten Borås kranvatten har utsetts till ett av Sveriges godaste vatten. Vi har under de senaste åren gjort en hel del förändringar i vår reningsproces av kranvatten vilket har resulterat i den goda smaken. Ett vatten som passar både till fest och vardag enligt juryn i Kranvattentävlingen.Borås Stads största vattenverk är Sjöbo vattenverk.

 1. Därifrån får Borås centralort, Fristad, Viskafors, Borgstena, Kinnarumma, Svaneholm, Sjömarken, Sandared och Sandhult sitt dricksvatten.
 2. Dessutom finns det fyra mindre vattenverk i Bredared, Hedared, Rångedala och Dalsjöfors.
 3. Vattenverket i Dalsjöfors förser Gånghester, Målsryd och Aplared med vatten.Från vattenverken transporteras dricksvattnet via ledningar och tryckstegringsstationer till användarna.

Det mesta vattnet används i hushållen men industrier, skolor och vårdinrättningar behöver också mycket vatten till sina verksamheter.Dricksvatten är ett livsmedel och kraven på framställning och kvalitet är fastlagda i Livsmedelsverkets föreskrift om dricksvatten.
Visa hela svaret

När äter svenskarna middag?

Måltider
Frukost
Brunch
Lunch
Mellanmål
Middag
Kvällsmat
Supé
Vickning
Se även
Förrätt
Huvudrätt
Efterrätt
Portal:Mat och dryck Wikibooks: Kokboken

Middag är en av dagens tre huvudmåltider, som vanligen brukar intas efter arbetsdagens slut, Middagsmaten kan variera från en enkel maträtt till en flerrättersmåltid. Vanlig middagstid i Europa varierar mellan klockan 16.00 och 22.30. I Sverige främst sen eftermiddag eller tidig kväll,

 1. Middag kan även avse en festmåltid (middagsbjudning) senare på kvällen.
 2. Lokalt avser middag den måltid som intas mitt på dagen, vanligtvis kallad lunch,
 3. En måltid som serveras kl.20 eller senare kallas ibland supé,
 4. Ännu senare intagen mat, efter kl.24, brukar kallas nattmat.
 5. Det finns även uttryck som “äta kväll” (det vill säga kvällsmat) i den äldre litteraturen (se både Leo Tolstoj och August Strindberg ).

En parmiddag är en middagsbjudning där endast par är inbjudna.
Visa hela svaret