När Kan Man Se Norrsken I Stockholm?

När Kan Man Se Norrsken I Stockholm
Var ser man norrsken bäst? – Det viktigaste för att överhuvudtaget kunna se och fotografera norrsken är att vara på en mörk plats. Ju mörkare desto bättre. Ju svagare norrsken desto mörkare behöver du ha omkring dig. Så leta upp en plats långt från belysningar och med någorlunda fri sikt åt norr.

Även det utan störande ljus. Har du ett samhälle långt framför dig i norr kan det hindra dig från att se ett svagt norrsken. Det jag beskriver här gäller för mellansverige och söderut. I norr är norrskenen starkare och har lättare för att överrösta stadsljus men även där gäller ju mörkare desto bättre.

Det är samma anledning till att vi inte ser norrsken på sommaren, himlen är för ljus då. Här på 60 breddgraden (Roslagen) är norrskenssäsongen mellan mitten av augusti till mitten av april. Mina favoritställen för att se och fotografera norrsken är ute vid kusten och i skärgården.

 1. Där finns mörkret och fri sikt mot norr.
 2. Här kan man även utnyttja vattnet för att få fina speglingar av norrskenet.
 3. Bästa tiden för att se norrsken brukar vara omkring kl 23.00, då når norrskensovalen som längst söderut.
 4. Men jag har fotograferat norrsken redan kl 19 och så sent som 03 så det finns ingen garanti för att norrskenet är som intensivast just kl 23.

Och det är det här som är så roligt med norrsken, man kan läsa på om fysiken kring norrsken och analysera data men det är så komplext, det är så många parametrar som påverkar om och när det blir norrsken så man vet ändå aldrig hur det kommer att bli.
Visa hela svaret

När kan man se norrsken i Stockholm 2022?

Observerad geomagnetisk aktivitet och prognos – Det högsta observerade Kp-värdet under de senaste 24 timmarna var 5 (NOAA-skalan G1). Det högsta prognoserade Kp-värdet för 27 Dec-29 Dec 2022 är 4 (.67NOAA-skalan G1).
Visa hela svaret

När kan man se norrsken ikväll?

Den bästa tiden på dagen att se Aurora – Den generella regeln är att himlen måste vara klar och mörk. Det finns de som har skådat norrsken redan på eftermiddagen, och andra tidigt på morgonen. Vår erfarenhet är dock att Aurora är lättast att fånga mellan klockan 21 och 23.
Visa hela svaret

När blir det norrsken i Stockholm?

2. När kan jag se norrsken? – Tekniskt sett är norrskenet närvarande den mesta tiden av året. Himlen är dock inte tillräckligt mörk för att man ska kunna se skenet under sommarmånaderna, inte ens ovanför polcirkeln. Vintersäsongen i Arktis sträcker sig från slutet av september till slutet av mars/början av april.

 1. Under denna tid och med rätt förhållanden är den arktiska himlen mörk nog för att norrsken ska vara synligt.
 2. Ljusfenomenet är som mest aktivt kring dagjämningarna i mars och september.
 3. Norrsken visar sig oftast mellan kl 17:00 och 02:00,
 4. Det framträder vanligtvis inte så länge, ibland bara under några minuter, för att sedan glida iväg och komma tillbaka igen senare.

Vid ett bra tillfälle kan du se norrskenet i cirka 15-30 minuter åt gången och har du riktig tur kan det vara upp till ett par timmar eller längre. För att kunna se norrskenet måste himlen vara mörk och molnfri. Vissa hävdar att norrsken visar sig oftare vid kallare temperaturer, men så är inte fallet.
Visa hela svaret

Kan man se norrsken i natt i Stockholm?

Var kan man se norrsken i natt? Solen har just nu kraftiga utbrott och en solstorm är på väg mot Jorden. Det gör att det kommer att skapas extra kraftiga norrsken kommande dagar. En del av dessa kommer att vara synliga även från södra Sverige. Norrsken uppstår när elektriskt laddade partiklar, elektroner och protoner, från solen fångas in i jordens magnetfält.

Låt vara att luften är väldigt tunn på de höjder där norrsken bildas, men när de elektriskt laddade partiklarna kolliderar med syreatomer, syrejoner, kväve eller kvävejoner i atmosfären, då bildas ljus som vi ser som “norrsken”. Elektroner i dessa atomer exciteras, hoppar upp, till högre energinivåer.

Då elektronerna faller tillbaka till sina normala banor sänder de ut ljus vilket vi ser som norrsken. Beroende på mellan vilka nivåer de faller så sänder de ut ljus med oliak väglångder, färg. Kring Sydpolen händer samma sak, det kallas då för sydsken eller Aurora Australis,

 • Norrsken, som alltså vi kan se från Sverige, kallas för Aurora Borealis,
 • Norrsken över sjön Malmesjaur utanför Moskosel i Lappland.5 April 2010.
 • Älla: Jerry MagnuM Porsbjer, www.magnumphoto.se via Wikipedia.
 • Processen som skapar Norrsken är densamma som genererade bilder i TV-apparater.
 • Ja i alla fall i den gamla sortens “tjock-TV”-apparater.

Elektroner accelereras (och styrs) mot bildskärmen. Bildskärmen är (var) uppbyggd av material som fluorescerade, sände ut ljus, i olika färger när den träffades av elektroner. Genom att styra elektronerna mot rätt plats på bildskärmen fick man både rätt position och rätt färg i den respektive pixeln.

 1. En förutsättning för att se Norrsken är, förutom en mer eller mindre kraftig ström av laddade partiklar från solen, givetvis att det är klart väder.
 2. Norrsken, eller samlingsnamnet Polarsken, bildas både dag och natt, men det är bara på nätterna vi kan se det.
 3. Men ljuset är oftast så svagt att det inte räcker med att det är natt.

Ljuskällor från städer lyser indirekt upp natthimlen och gör att det är svårt eller omöjligt att se Norrsken i närheten av städer. Samma sak gäller för övrigt övriga stjärnhimlen, men de flesta tänker inte på det. Det är först om man varit ute i natten, långt från störande ljuskällor, som kan verkligen ser hur fascinerande många stjärnor, inklusive Vintergatan, man kan se med blotta ögat.

Nu finns alltså förutsättningar att se Norrsken även i södra Sverige om molnigheten är gynnsam. Som prognoserna ser ut så är det, i vanlig ordning, bäst förutsättningar i Norrland. Kartan nedan visar läget mellan kl 22 och 24 natten mellan onsdag 18 och torsdag 19 mars. Prognos för molnighet om man vill se Norrsken natten till torsdag 19 mars.

You might be interested:  Vad Kostar En Hörapparat I Stockholm?

Vill man veta mer om Norrsken så kan man följa som uppdateras var 30:e minut. Jag kan också tillägga att det inte låter något om norrskenet. Det är en typisk skröna. Att det ofta är kallt när man ser norrsken har inget annat samband än att det är bäst förutsättningar at se norrsken när luften är klar, dvs det inte finns några moln, och det är mörkt.

Det väder som oftast skapar den situationen är högtryck och när solen är långt under horisonten. Om man tänker efter när detta inträffar oftast så inser man att det är vinter och högtryck. Det är samma situation som är gynnsam för riktigt kallt väder. I övrigt har kallt väder inget med Norrsken, eller tvärt om, att göra.

/Martin : Var kan man se norrsken i natt?
Visa hela svaret

När kommer nästa norrsken 2022?

Webbkamera norrsken – Nedanför STF Aurora Sky Station finns två webbkameror där du kan se norrsken i realtid hemma i soffan. Du kan även spola tillbaka till tidigare nätter för att se hur norrskenet såg ut då. Se norrsken i realtid,
Visa hela svaret

Är det norrsken i kväll?

Det finns en svag chans för att solvinden sprakar igång, och på så vis påverkar magnetfältet så till den grad att norrsken eventuellt blir synligt så långt söderut som Uppsala / Gävle-trakten i kväll / natt lörd-sön.
Visa hela svaret

Vilken tid på kvällen syns norrsken?

Norrskenet har en tydlig dygnsrytm – Norrskenet följer en tydlig dygnsrytm. Vid midnatt är sannolikheten att se dem som störst, men det är värt att kolla efter norrsken från sex på kvällen fram till tidigt på morgonen, säger Markus. – Det krävs tålamod för att se norrsken.
Visa hela svaret

Hur stor är chansen att se norrsken idag?

Sannolikhetsprognos

I dag Aktivt Stark
Höga breddgrader 15% 25%
Medelhöga breddgrader 25% 1%

Visa hela svaret

Vilken tid syns norrsken bäst?

Vanliga frågor om norrsken i Sverige – Vad är norrsken och hur uppstår det? Norrsken även kallat polarsken är ett ljusfenomen som uppstår när energiladdade partiklar från solen (solvindar) “krockar” med jordens atmosfär och bildar häftiga böljande- eller “pumpande” ljus på himmelen.

Vilken är Sveriges bästa plats för att se norrsken? Det säga att Abisko är bästa platsen i Sverige att se norrsken på men det finns även många andra bra platser i norra Sverige. När på året är det lättast att se norrsken? Från augusti till april har du bäst chanser att se norrsken i Sverige, ju mörkare nätter ju bättre så vintern är en bra period.

Vilken tid på dygnet syns norrsken bäst? Norrsken syns bäst på natten kring midnatt, de flesta brukar rekommendera tider mellan 23-02 på natten. Vad heter norrsken på engelska och latin? På engelska heter norrsken Aurora Borealis som kommer från det latinska ordet för norrsken.
Visa hela svaret

Hur ofta är norrsken i Stockholm?

I genomsnitt är det norrsken en gång i månaden över Stockholm men då gäller det att många faktorer stämmer överens om man ska kunna se det. För det första måste himlen vara mörk, vilket gör att sommarmånaderna ger dåliga förutsättningar, och för det andra måste himlen vara fri från moln.
Visa hela svaret

Hur vet man att det ska bli norrsken?

Det är inte möjligt att förutspå norrsken exakt, men den geomagnetiska aktiviteten, som mäts med kp-index, brukar indikera var norrskenet mest sannolikt kommer uppträda. Ju högre kp-index desto större är chanserna. Över 8 i index är väldigt ovanligt, och många av bilderna som finns här togs vid låga kp-index.

00:00 03:00 06:00 09:00 12:00 15:00 18:00 21:00
D 5 5 5 5 5 5 5 5
D+1 5 5 5 5 5 5 5 5
D+2 5 5 5 5 5 5 5 5

Eftersom norrsken är en miljon gånger svagare än solljus kan man inte se det på dagen. Mellan nio på kvällen och två på natten är den bästa tiden för norrsken. Om du behöver din skönhetssömn kommer du märka att många hotell erbjuder en väckningstjänst för norrsken.

Väderleksförhållandena är viktiga. Det måste vara en klar himmel, och om månen är liten blir det lättare att se norrskenet. Om du kan befinna dig på en plats där det inte finns någon ljusförorening ökar dina chanser, även om man kan se starkt norrsken från städer och till och med genom moln. Du kan även försöka att lägga dina flyg när det är mörkt eftersom de bästa observationerna av norrsken görs från flygplan på hög höjd.

Det finns mängder av paketresor och rundturer, men Island är ett av de bästa ställena att på egen hand resa till norrskenet, och man behöver inte ta hänsyn till någon reseplan. Många besökare hyr en bil i ett par dagar för att kunna köra ut från Reykjavik till vildmarken.

Antalet timmar med mörker ökar ju längre norrut man reser, och det gör dina chanser ännu större att fånga norrskenet. Westjordsregionen i nordväst är en populär destination av den anledningen. Thingvellir nationalpark är ett annat bra alternativ, precis som den geotermiska zonen Landmannalaugar. Kryssa i de här rutorna och sedan behöver du bara hålla tummarna, luta dig tillbaka, hålla dig varm och vänta på skådespelet.

Inte förrän i moderna tider har vi fått vetenskapliga förklaringar till norrskenet. Benjamin Franklin observerade norrsken på sina resor över Atlanten under slutet av 1700-talet. Hans hypotes var att norrskenet orsakades av elektrisk laddning som koncentrerades runt polerna.

 1. Han trodde att laddningen först måste byggas upp innan den kunde frigöras med kraft i luften, och leda till att allt lystes upp.
 2. Han hade nästan rätt när det gäller elektriciteten, men det var inte förrän den norska vetenskapsmannen Kristian Birkeland utförde en rad experiment i början av 1900-talet som man kunde utveckla en fullständig teori.

Birkeland kom på att det var magnetströmmarna i gaserna i den övre atmosfären som orsakade norrskenet. Vårt förhållande till norrskenet går tillbaka till början av mänskligheten, långt innan vetenskapen kunde förklara fenomenet. Böljande mönster som graverats in i grottväggar för över 30 000 år sedan kan vara de tidigaste avbildningarna av fenomenet.

Den första skriftliga beskrivningen av norrskenet går tillbaka till 2600 f. Kr i Kina: “Fu-Pao, det gula riket Shuan-Yuans moder, såg ett starkt ljus som rörde sig runt stjärnan Su, i konstellationen Bei-Dou, och ljuset lyste upp hela området.” Kineserna fortsatte att skriva ner de sällsynta iakttagelserna, och norrskenet nämndes överallt, i allt från vikingatexter till Gamla Testamentet i Bibeln, men det var den grekiske filosofen Aristoteles som var först med att skriva ner detaljerna kring hur ljuset såg ut.

I sin bok, Meteorologi, som publicerades för mer än 2350 år sedan beskriver han “glödande moln” och ett ljus som ser ut som brinnande gas. Århundraden gick och det mystiska ljuset hade fortfarande inget namn. På 1600-talet blev Galileo Galilei och Pierre Gassendi vittnen till norrskenet i all dess prakt.

You might be interested:  När Gick Skellefteå Upp I Elitserien?

De gav ljuset namnet aurora borealis, eller den nordiska gryningen, efter Aurora, den romerska morgongudinnan, och Boreas, det grekiska ordet för nordanvinden. Det är de norra civilisationerna som har sett mest av norrskenet. I brist på någon vetenskaplig förklaring förvandlades deras förundran och oro till myter och legender när de försökte förstå meningen med de här ljusskådespelen.

Det mystiska fenomenet ledde inte sällan till rädsla. Norrskenet har länge betraktats som ett förebådande om undergång, kanske på grund av dess röda och blodsliknande sken. Krigsomen har beskrivits i Polen, Preussen, Tyskland, Danmark och Estland och av samer och lappar.

I Norge gav människor vika för norrskenet helt och hållet. Man fick inte vifta med armarna, vissla eller stirra på norrskenet för att undvika att det skulle komma ner och röra en. med oönskade resultat. Andra stammar tillskrev norrskenet en lite mer lekfull roll. Inuiterna trodde att det var själar som lekte och använde ett valrosshuvud som fotboll.

I eskimåernas sagor på östra Grönland anser man att ljuset är dödfödda barns själar. De kallas alugsukat, vilket betyder hemlig födsel. I urgamla finska sagor pratar man om en fjällräv som anlägger bränder genom att gnida sin päls mot snön och får eldslågor att flyga upp mot himlen.

Man kallar än i dag fenomenet för revontulet, vilket betyder räveldar. Isländska berättelser menar att om en gravid kvinna stirrar på norrskenet kommer hennes barn att bli skelögt. Kineserna såg ormar som flimrade på himlen, och indianstammarna i Amerika ansåg att ljuset betydde flera saker, som döda jägares själar, en vänlig jätte som fångar fiskar i havet och eldar som tänts av dvärgar.

Många folkslag trodde att norrskenet påverkade dem på djupet: I de kinesiska och japanska kulturerna tror man fortfarande att ett barn som blir till under norrsken kommer bli vackert och ha stor lycka. Isländska berättelser menar att om en gravid kvinna stirrar på norrskenet kommer hennes barn att bli skelögt.

 • Men man trodde även att ljuset lindrar smärtan vid förlossning.
 • I norra Sverige trodde man att norrskenet skapades av stora stim av sill, och en imponerande syn innebar att fiskarna kunde förvänta sig en god fångst.
 • Många eskimåstammar och indianstammar visslade för att locka till sig norrskenet så att de kunde viska meddelanden till sina döda.

Att förutspå när och var norrskenet slår till är fortfarande inte möjligt. En natt kan det vara så ljusgrönt och utspritt över himlen att det ser ut som moln, och nästa natt kan det vara rött, lila och så ljust att man kan använda det som läslampa. Men även om vi nu förstår vad som orsakar norrskenet, och var det är mest sannolikt att vi kan se det, så är det fortfarande spektakulärt.
Visa hela svaret

Kan det bli norrsken inatt?

Norrsken i hela Sverige – ny chans i natt Från bland annat Stockholm, Södermanland, Jönköping, Halmstad och Skåne kom vittnesrapporter, rapporterar lokala medier. Enligt Urban Brändström, rymdfysiker på institutet för rymdfysik i Kiruna, är det ovanligt med norrsken så långt söderut.

Att fenomenet under fredagsdygnet kunde ses så långt söderut har sin alldeles egen förklaring, och har, trots namnet, inget med pandemin att göra.– Jag tror att det hänger ihop med att jorden befinner sig i en plasmaström från ett koronahål på solen just nu säger Urban Brändström.Koronahål är svalare områden på solen där det strömmar ut mycket plasma, det vill säga solvindspartiklar.Enligt tillgängliga prognoser kring norrsken ser det ut att finnas nya chanser natten till söndagen.

Fakta: Norrsken Det finns både norrsken och sydsken – även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden. Skenet bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).
Visa hela svaret

Är norrsken alltid i norr?

Om du vill se norrsken i Sverige – Norrsken kan ibland synas i södra Sverige, men bäst chanser att se norrsken är under vinterhalvåret i Norrland. Polarskenen är ljussvaga fenomen och de syns därför inte under dagen eller sommartid när det är ljusa nätter.

 • Givetvis krävs det att himlen är någorlunda molnfri.
 • När solen är inaktiv det vill säga under solfläcksminimum är chansen lägre.
 • Hur aktiv eller inaktiv solen är framgår av den elvaåriga solfläckscykeln.
 • Vid utbrott på solen kastas enorma mängder av laddade partiklar iväg.
 • När det sker syns det exempelvis på de så kallade LASCO-bilder som SOHO (Solar Heliospheric Observatory) producerar (se länk i högerspalten).

En titt på dessa bilder under dagen ger en indikation på om det kan vara lönt att spana under följande natt. Ljuset tar cirka 8 minuter att färdas från solen till jorden, medan de utkastade partiklarna tar ungefär ett dygn på sig. Rymden är ju stor så det är inte säkert att de utkastade partiklarna som syns på SOHO-bilderna färdas mot jorden.
Visa hela svaret

Vart kan man se norrsken 2022?

Crew! – Vi är i jakt på nya eldsjälar! Älskar du gaming och nördiga saker? Då ska du inte tveka att anmäla dig som crew till Nordsken 2022! Du kan läsa mer om hur det är att vara crew När Kan Man Se Norrsken I Stockholm Vi sänder direkt från Nordsken så att även du som inte har möjlighet att närvara också kan peppa med oss! Arctic Game PitchDet Internationella investmentbolaget Globalt Top Round arrangerar en stor pitchtävling för spelbolag som vill hitta utgivare och finansiering.

 • Under eventet kommer helt nya speltitlar visas upp och en jury bestående av internationella förlag och influencers tycker till om bidragen.
 • Utöver pitchen som är fredagen den 27e maj så har de även med sig internationella Cosplay SM Final 2022 – Den 27 maj på Nordsken I år arrangeras finalen av Cosplay-SM 2022 på Nordsken! Fredagen den 27 maj kl 17.00 drar det igång på stora scenen i expohallen.

Förbered dig på fantastiska dräkter skapade av oändligt fantasifulla och kreativa människor. Mer information hittar du här. Köp din biljett på www.Nordsken.se Vi på Nordsken är extremt stolta över att få presentera årets guldsponsorer. Utan dem är Nordsken inte möjligt. När Kan Man Se Norrsken I Stockholm Denna återblicksfilm är gjord av en av våra utställare, Goodbye Kansas, och visar på 2018-års otroliga bredd och fantastiska stämning. I år siktar vi ännu högre! President – Heroic Signatures Författare och spelkonstruktör Författare och tv-producent Författare och tv-personlighet Serietecknare och illustratör Författare – Handbok för Superhjältar Serietecknare och konstnär Serieskapare och manusförfattare Projektledare Region Dalarna Serietecknare för Marvel Comics Serietecknare för DC Comics Författare och tv-personlighet
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Räknas Som Söder I Stockholm?

Måste man titta åt norr för att se norrsken?

1. Nordlig breddgrad – Det viktigaste av allt är att befinna sig på rätt breddgrad. Norrskenet uppträder runt den magnetiska nordpolen och ner mot polcirkeln. Det kan sedan beses från platser även söder om Polcirkeln, men är lättare att se, uppträder oftare och ses högre upp på himlen ju längre norrut man är.
Visa hela svaret

Kan man förutse norrsken?

Följ grupper och kanaler på Sociala medier – Det finns många bra grupper där du kan få hjälp att förutspå då chansen är stor att uppleva norrskenet. Se för några personliga favoriter.
Visa hela svaret

Kan norrsken vara farligt?

Slutsats – Själva norrskenet är helt säkert för människor att titta på eftersom människor har observerat och registrerat dem i tusentals år. Farorna som norrsken ibland utgör är extremt sällsynta och det är osannolikt att du någonsin kommer att stöta på dem.

 1. Det viktigaste du behöver vara medveten om när du tittar på norrsken är det omgivande vädret.
 2. För att säkerställa att din norrskensresa är så bekväm som möjligt, klä dig lämpligt och förbered dig på extremt låga temperaturer och snö.
 3. Om du gör dessa förberedelser kommer din norrskensresa att bli en av de mest spännande ögonblicken i ditt liv.

: Är Norrsken farligt? Allt du Bör Veta
Visa hela svaret

Hur långt bort kan man se norrsken?

Varför blir det norrsken? – Runt hela jordklotet finns det ett tunt gashölje, atmosfären. I rymden utanför vår atmosfär rör sig hela tiden snabba laddade partiklar, ofta så små att de kan sväva fritt. För att dessa partiklar ska röra på sig behövs en energikälla – solen.

Partiklarna får en enorm hastighet med hjälp av energi från solvinden. När partiklarna ilar fram i universum fångas en del av dem upp av jordens magnetfält och styrs mot jordens poler. Då partiklarna kommer in i jordatmosfären krockar de med de atomer (den minsta delen, byggstenen, av ett ämne) och molekyler (en grupp av atomer som sitter ihop) som finns där.

Vid dessa sammanstötningar tar atomerna över en del av partiklarnas rörelseenergi. Atomerna blir överenergiska och släpper iväg överskottsenergin och ett ljus uppstår – norrsken. Det mest intensiva norrskenet ligger på cirka 100 kilometers höjd men kan sträcka sig flera hundra kilometer upp i rymden, som mest till 1000 km.
Visa hela svaret

Vart kan man se norrsken 2022?

Crew! – Vi är i jakt på nya eldsjälar! Älskar du gaming och nördiga saker? Då ska du inte tveka att anmäla dig som crew till Nordsken 2022! Du kan läsa mer om hur det är att vara crew När Kan Man Se Norrsken I Stockholm Vi sänder direkt från Nordsken så att även du som inte har möjlighet att närvara också kan peppa med oss! Arctic Game PitchDet Internationella investmentbolaget Globalt Top Round arrangerar en stor pitchtävling för spelbolag som vill hitta utgivare och finansiering.

Under eventet kommer helt nya speltitlar visas upp och en jury bestående av internationella förlag och influencers tycker till om bidragen. Utöver pitchen som är fredagen den 27e maj så har de även med sig internationella Cosplay SM Final 2022 – Den 27 maj på Nordsken I år arrangeras finalen av Cosplay-SM 2022 på Nordsken! Fredagen den 27 maj kl 17.00 drar det igång på stora scenen i expohallen.

Förbered dig på fantastiska dräkter skapade av oändligt fantasifulla och kreativa människor. Mer information hittar du här. Köp din biljett på www.Nordsken.se Vi på Nordsken är extremt stolta över att få presentera årets guldsponsorer. Utan dem är Nordsken inte möjligt. När Kan Man Se Norrsken I Stockholm Denna återblicksfilm är gjord av en av våra utställare, Goodbye Kansas, och visar på 2018-års otroliga bredd och fantastiska stämning. I år siktar vi ännu högre! President – Heroic Signatures Författare och spelkonstruktör Författare och tv-producent Författare och tv-personlighet Serietecknare och illustratör Författare – Handbok för Superhjältar Serietecknare och konstnär Serieskapare och manusförfattare Projektledare Region Dalarna Serietecknare för Marvel Comics Serietecknare för DC Comics Författare och tv-personlighet
Visa hela svaret

Hur ofta är norrsken i Stockholm?

I genomsnitt är det norrsken en gång i månaden över Stockholm men då gäller det att många faktorer stämmer överens om man ska kunna se det. För det första måste himlen vara mörk, vilket gör att sommarmånaderna ger dåliga förutsättningar, och för det andra måste himlen vara fri från moln.
Visa hela svaret

Var i Stockholm ser man norrsken bäst?

Magiskt norrsken över Stockholm

Flera bilder på norrsken har kommit in till SVT:s väderredaktion, och några av dem är från Stockholm, från Hallstavik i norr till Tyresö i söder.”Fantastiskt norrsken över Tyresö”, skriver Jan Herrlin som lyckade fånga fenomenet på bild runt 20-tiden i går kväll.”Fantastiskt norrsken från mitt fönster i Enskede”, skriver Petra Johansson som också att turen att få se himlaljusen.

Visa hela svaret

Var det norrsken i Stockholm?

Himla spektakel över landet Publicerad: 15 januari Uppdaterad: 15 januari

Ett ovanligt himlafenomen lyste upp flera städer i Sverige på fredagskvällen.– Det var mäktigt, säger Matilda, 28, som hörde av sig till Aftonbladet om upptäckten.Sent på fredagskvällen lyste ett norrsken över Sverige.Många har uppmärksammat det ovanliga fenomenet som sken upp delar av och även syntes i flera delar av landet.– Jag har aldrig sett det i Stockholm, säger Matilda, 28, som såg norrskenet från Västerbron.Aftonbladet har även fått bilder från läsare i Uppsala, Enköping, Gävleborg, och Ljungsbro i Östergötland som sett det grönblåa ljusskenet.

Norrsken kan ibland synas i södra Sverige. Men bästa chans att se himlafenomenet har man under vinterhalvåret i Norrland. Fick du se norrsken i din stad? Chatta och dela med dig av dina bilder här!

Hade ingen aning. Tog 3:e vaccindosen i går och gick i däck tidigt. Synd men så roligt o se andras bilder. Vanja Ja visst är det så fina bilder här i chatten! Tråkigt att du missade norrskenet igår, men du kan få en ny chans redan ikväll, En bit söder om kinnekulle såg man det så här bra. Erling Sörensen Norrsken från förra veckan i Övertorneå Liam Syntes i norra Uppland fick jag veta av min man när jag vaknade. Glad för hans skull. Lite glad att han inte väckte mig, samtidigt ett fenomen jag velat se länge Alice Det ovanliga fenomenet? Ni är medvetna om att det inte är ovanligt norr om Stockholm? Erik Jadå! Men det är ovanligt att man kan se norrsken över nästan hela Sverige samtidigt 😊

Foto: Läsarbild Foto: Läsarbild Foto: Läsarbild Foto: Läsarbild Foto: Läsarbild Foto: Läsarbild Foto: Läsarbild Foto: Läsarbild : Himla spektakel över landet
Visa hela svaret