När Börjar Fråga Lund 2021?

När Börjar Fråga Lund 2021
Varför har män bröstvårtor? Vad händer med mänskligheten ifall vi lever längre och längre? Några av Lunds skarpaste hjärnor svarar på dina smartaste frågor vid ett exklusivt seminarium i aulan i Palaestra den 12 december.
Visa hela svaret

När kommer Fråga Lund 2022?

Underhållning – I slutet av maj kommer den fjärde säsongen av SVT-serien Fråga Lund spelas in på Sparbanken Skåne Arena, i Lund. Fråga Lund är ett familjevänligt studioprogram, nu lett av Robin Paulsson, som i 8 avsnitt tillsammans med en expertpanel kommer att diskutera och svara på kluriga frågor som tittarna har skickat in.

 • Vi söker nu efter en härlig publik som kan vara med under inspelningarna i Lund.
 • Biljetterna är gratis och ni får självklart komma på fler än ett inspelningstillfälle! Vår studio tar in 200 personer.
 • Information om Nexikos databehandling hittar du på på https://www.nexiko.com/publik Missade du att boka biljetter till ditt favoritprogram? Prenumerera på StudioPubliks Nyhetsbrev så får du information när det dyker upp nya biljetter.

Prenumerera på nyhetsbrev
Visa hela svaret

Vilken veckodag sänds Fråga Lund?

Fråga Lund Säsong sju av Fråga Lund har börjat sändas på tisdagar i SVT! Om du har missat något program, så kan du titta i SVT Play. Tack för alla roliga och smarta frågor som har kommit in!

 • En trevlig detalj är att,
 • Här är lite bilder från inspelningarna av säsong fem, sex och sju!

När Börjar Fråga Lund 2021 När Börjar Fråga Lund 2021 När Börjar Fråga Lund 2021 När Börjar Fråga Lund 2021 När Börjar Fråga Lund 2021 När Börjar Fråga Lund 2021 När Börjar Fråga Lund 2021 När Börjar Fråga Lund 2021 När Börjar Fråga Lund 2021 Och här är ett klipp från säsong ett när jag laryngoskoperar mig med Kristian Luuk:

 1. Googla aldrig dina symptom Henrik Widegren
 2. Det är alltid bra att ha ett stetoskop Henrik Widegren
 3. Sms från akuten Henrik Widegren
 4. Läkarrock Henrik Widegren
 5. Hur blir man med barn? Henrik Widegren

%d bloggare gillar detta: : Fråga Lund
Visa hela svaret

Var sänds Fråga Lund?

2016– – Sedan hösten 2016 visas Fråga Lund på nytt i Sveriges Television, Denna nya omgång spelas in på Sparbanken Skåne Arena i Lund och hade Kristian Luuk som programledare i de tre första säsongerna. Inför säsongen 2019 tog Robin Paulsson över som programledare.

 • Henrik Widegren, medicine doktor.
 • Jessica Abbott, evolutionsbiolog.
 • Gunnar Wetterberg, historiker och hedersdoktor.
 • Gabriella Stenberg Wieser, rymdfysiker vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.
 • Armita Golkar, doktor i psykologi på Karolinska institutet i Stockholm.
 • Ulf Ellervik, professor i kemi.

Visa hela svaret

Vem ledde Fråga Lund tidigare?

Händelser | Universitet När Börjar Fråga Lund 2021 När Börjar Fråga Lund 2021 Sten von Friesen och Gerhard Bendz räknade med romerska siffror på svarta tavlan. David H Ingvar förklarade vänsterhänthet. Och det pratades om primitiva språk, Det var den 25 november 1962 som sex lärda Lundaherrar deltog i det första avsnittet av det uppskattade tv-programmet Fråga Lund.

 1. Denna första sändning spelades dock inte in i Lund utan på Baltzarsgatan Malmö.
 2. Men sedan blev stora salen i AF-huset platsen där de lärda herrarna svarade på kluriga frågor.
 3. Några av dem var redan professorer och de övriga skulle bli.
 4. Jan-Öjvind Swahn, etnologi, var programledare med sina tvådelade glasögon.

De övriga var Gerhard Bendz, klassiska språk, Sten von Friesen, fysik, David H Ingvar, neurologi, Carl H Lindroth, entomologi och Jörgen Weibull, historia. Fram till 18 april 1981 pågick detta populära program med höga tittarsiffror. Programmet lades ner men återkom på 80-talet med Bertil Svensson som programledare.

 • Nu sändes från Grand Hotel.
 • De lärda i Lund fick sällskap av en kvinna, Bodil Jönsson.
 • Övriga i den fasta panelen var Torbjörn Fagerström, Birger Bergh, Göran Hermerén, Arne Melander och Sven Tägil.
 • Fram till 1996 gjordes flera gästinhopp av kunniga Lundaakademiker.
 • Ändisar bjöds in för att ställa frågor och brevfrågor infördes.

Bland annat Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter ställde frågor liksom Margareta och Bo Strömstedt. Så blev det uppehåll igen till år 2000 då Gunnel Werner ledde programmet från Malmö.2016 återkom programmet i ny form med Kristian Luuk som programledare.

You might be interested:  Hur Många Tyskar Bor I Göteborg?

I panelen ingår läkaren Henrik Widegren, Jessica Abbott, evolutionsbiolog, Gunnar Wettergren, historiker, Gabriella Stenberg Wieser, rymdfysiker och Armita Golkar, psykolog. Ulf Ellervik, professor i kemi, är med i en del program. Den nya varianten av det klassiska programmet som sänds från Arenan i Lund har fått både ros och ris.

Det har klagats på för mycket flams och att alla de lärde inte är från Lunds universitet. Men programformatet har hållit – något fråga Uppsala har det inte blivit. Den som vill uppleva de ursprungliga programmen kan se dem på SVT play. Det allra första 57 år gamla programmet finns i öppet arkiv.
Visa hela svaret

Vad heter fysikern i Fråga Lund?

NYHET Patrik Norqvist, universitetslektor på Institutionen för fysik, har en lite galen TV-vecka de första dagarna i september. Både Fångarna på fortet, Go’kväll och Fråga Lund står på tablån. Text: Ingrid Söderbergh Patrik Norqvist är mycket omtyckt och ett bekant ansikte i rutan vid det här laget.

 • Han har en personlighet som går genom rutan och är duktig på att förklara vardagsfysik och fenomen i rymden på ett tydligt och roligt sätt.
 • Han har varit med på TV vid 170 tillfällen, varav cirka 160 gånger under de sista femton åren.
 • Den 4 september dyker han upp i det fjärde avsnittet av höstens Fångarna på fortet.

Han var med i Fångarna på fortet 2012, så detta är hans andra sväng till den franska lilla ön i Atlanten, Fort Boyard. – Vid båda tillfällena har jag varit i färd med en hel del jobb för TV4, och jag gissar att vi som är med på den kanalen lite oftare får erbjudande att vara med i produktioner.

 • Första gången var det inte så hemska saker, men i år får jag en hink med skorpioner hälld över mig i en kolmörk cell! Jag är med i ett superteam med tidigare skidskytten Magdalena Forsberg och dansaren Tobias Karlsson.
 • Båda är verkligen trevliga, och eftersom de är vältränade så tar de alla fysiskt jobbiga celler och jag besvarar gåtor och tar mig an celler med kryp och andra odjur.

Men redan på tisdag den 1 september deltar Patrik Norqvist som expert på vardagsfysik och rymden i panelen i SVTs Fråga Lund. Han ska vara med i tre avsnitt. – Det var ett trevligt gäng att få umgås med, men självklart påverkades inspelningen mycket av corona och särskilda förhållningsregler.

Vi hade mycket begränsad publik, ingen efterfest och hårda hälsoregler. Jag fick ta del av ett ganska stort antal frågor, men bara ett fåtal av mina frågor var med ända till inspelningen. Jag tycker att programmet har hittat en bra kombination av humor och allmänbildning och jag lärde mig definitivt många nya saker under inspelningarna.

Patrik Norqvists allra första TV-framträdande var 1995 i TV Botnia. Vid tillfället var han ganska ny som doktorand i rymdfysik vid Umeå universitet och hans handledare Mats Andre blev inbjuden att tala om den komet som syntes på himlen då. – Min handledare blev dock förkyld och hade nästan ingen röst, så han bad att få ta med mig som avlastning.

Programledare var Micke Leijnegard, som jag lustigt nog möter i dueller på Fångarna på Fortet nästa fredag. Jag upplevde första sändningen som kul, gissade kanske på några till framträdanden på lokal-TV, men trodde inte jag skulle vara med på nationell TV i framtiden, i alla fall inte återkommande. Den första stora insatsen var TV-programmet Boston Tea party med radarparet Filip och Fredrik som programledare.

Patrik ingick i “Superfemman” som diskuterade olika ämnen. – I det första avsnittet var jag ganska tyst och ville inte lägga mig i saker jag inte var expert på. Efter programmet sa Micke Svensson (en kollega till Filip och Fredrik) att jag sagt bra saker, men att jag måste våga tycka till och inte vara rädd för att säga nåt fel.

 • Jag tror det var ett bra råd, redan vid tredje – fjärde avsnittet kändes det riktigt kul och allt mindre nervöst.
 • Efter ett avsnitt om rymden där jag fick massor av frågor och stod lite i centrum släppte nervositeten nästan helt.
 • Efter TV-debuten har fler erbjudanden rullat in och han har under åren gjort succé i Nyhetsmorgon, levererat i Hela kändis-Sverige bakar, medverkat i Smartare än en femteklassare, Bingolotto, Hjärnkontoret, Uppfinnarna, Plus, Nobelstudion, och så vidare.
You might be interested:  Att Göra I Uppsala När Det Regnar?

Listan kan göras lång. Redan innan Patrik Norqvist började vara med på TV var han intresserad av populärvetenskap och att berätta om fysik i allmänhet och rymden i synnerhet. I sitt jobb på universitetet åkte han runt på skolor och gav föreläsningar vilket delvis var en hård skola.

 • En högstadieklass kan vara en tuff publik så det krävs att man jobbar på att presentera sin grej på ett intressant, roligt och spännande sätt.
 • Jag ser det som en spännande utmaning att lyckas med detta och det hjälpte mig mycket då jag började vara med på TV.
 • Det är lättare att vara med i TV än att fånga 200 femtonåringars intresse i 45 minuter i en aula.

Så jag kände mig på ett sätt väl förberedd då jag 2007 på allvar började vara med på TV. Patrik Norqvist är även känd för något helt annat – sin smurfsamling. – Jag började samla på smurfar i åttaårsåldern. Jag såg bilder på smurfar på ett paket frukostflingor och läste att man kunde beställa plastfigurerna och jag önskade mig dessa i julklapp.

 1. På julaftonsmorgonen brukade vi barn få en klapp redan på morgonen och denna jul hade mina föräldrar gömt smurfar i hela huset som jag fick springa runt och leta.
 2. Även nästa jul fick jag nya smurfar av mina föräldrar.
 3. Patrik var vid det laget fast som samlare, och började leta på alla leksaksaffärer i alla städer han besökte.

Efter en svacka under tonåren tog samlandet ny fart på en klassresa till Tyskland under sista året på gymnasiet. Patrik fick då syn på en ofantlig mängd nya figurer i ett skyltfönster. – Tror det blev 52 nya smurfar jag köpte, och nästan hela min reskassa gick åt.

 • Av den vanliga modellen smurfar har Patrik Norqvist samlat 700 stycken, men räknar man alla storlekar och material och även piratkopior är det 1 500.
 • Då inkluderar jag även astrosniks, ett slags gröna marsianska smurfar med spröt på huvudet.
 • De är skapade av smurfarnas skapare Peyo, och väldigt smurflika.

För den som vill veta mer om Patrik Norqvists smurfsamling så berättar han mer i Go’Kväll lördag den 29 augusti.
Visa hela svaret

När börjar Fråga doktorn hösten 2022?

SVT1 kl.18.45 börjar programmet på TV och finns redan att se på SVT-play.
Visa hela svaret

Får man kläderna i gör om mig?

Gäller det kläderna i Gör om mig i Go’kväll? Då kan du signa upp dig på nyhetsbrevet för att varje vecka få informationen om kläderna rakt ner i din mejlbox. Du signar upp dig på nyhetsbrevet på https://nyhetsbrev.svt.se.
Visa hela svaret

Vem bor i Lund?

Folkmängden ökar i Lund – Lund är Sveriges tolfte största kommun till antalet invånare. Sista december 2021 var befolkningen i Lunds kommun 127 376 personer, vilket är en ökning med 1 435 invånare under året. Lunds befolkningstillväxt 2021 är den nionde största, i antalet personer, av Sveriges kommuner.

 • Det är klart mer än de flesta kommuner i Lunds storlek.
 • Andelen unga ökar och andelen äldre blir större.
 • Särskilt antalet skolbarn väntas öka under kommande år, men procentuellt är det äldre över 85 år som ökar mest.
 • Dessa demografiska förändringar kommer att utmana kommunen på flera sätt, inte minst ekonomiskt då fler kommer att ha behov av välfärd samtidigt som färre befinner sig i arbetsför ålder och därmed kan försörja fler.

Du hittar den senaste statistiken för Lund på SCB:s webbplats
Visa hela svaret

Hur är Lund?

Bo i Lund- fördelar och nackdelar 23 september, 2018 Lund är en av Sveriges mest kända städer till stor del på grund av sin status som universitetsstad, men också för att staden ligger nära Malmö och Köpenhamn. Den vackra skånska staden lockar tusentals studenter varje år och attraktioner som och gör staden till en spännande plats för många turister. När Börjar Fråga Lund 2021
Visa hela svaret

You might be interested:  När Börjar Gymnasiet 2021 Östersund?

Vem byggde Blocket i Lund?

Historik – Först bedrevs sjukvård i Lund i flera fattigvårdssjukhus. År 1864 uppfördes Gamla Kirurgen på nuvarande Södra lasarettsområdet. Det gamla sjukhusområdet låg norr om Paradisgatan upp mot Vallgatan och Helgonagården, Det stod tidigt klart att lokalerna inte räckte till, och strax före första världskriget Invigdes ett sammanhängande komplex som sträckte sig över Vallgatan mot Helgonagården och Allhelgonakyrkan,

Då tillkom de karaktäristiska valven som går ovanför Vallgatan, vilka befanns vara billigare att bygga än att gräva kulvertar. Alla dessa hus finns kvar än i dag och används av Lunds universitet, Under 1940-talet började man bygga ut norr om Lunds universitetsbibliotek i Lund. Ett nytt barnsjukhus, fem våningar högt i tegel, stod klart 1951, och också Onkologen och Öron-Näs-Halskliniken tillkom vid denna tid genom donationer från hovet.

Brist på lokaler tvingade landstinget att påbörja en sjukhusutbyggnad snabbt och på rekordtid. Från och med 1964 började schaktning för “Blocket” – en av Lunds högsta byggnader, tolv våningar och 55 meter högt över marken. Taket befinner sig 119 meter över havet.

 1. På grund av denna höjd används taket från mitten av 1980-talet för en stor tv-antenn, vilken tog emot fjärr- och satellit-tv-signaler till stadens kabel-TV -nät.
 2. Schaktmassorna från bygget kördes till en tipp, som nu är Sankt Hans backar,
 3. Hela rekordbygget möjliggjordes av att arkitekterna fick åka till USA och studera skyskrapebyggnader.

Det applicerades direkt i Lund när de kom hem, utan att de behövde lägga ned tidsödande arbete på ritningar. Blocket stod klart 1968, invigt av statsministern Tage Erlander och 1970 var hela inflyttningen klar i och med att lungkliniken hade flyttat till sina nya lokaler.

På utrymmet omedelbart norr om Centralblocket står sedan 1919 Folkskoleseminariets byggnad med sin karakteristiska tornhuv och sina tre flyglar. Det byggdes som folkskollärarseminarium, men kom från omkring 1960 till 1990-talet att användas både av sjukhuset, av ekonomiska fakulteten vid Lunds universitet, vårdutbildningar (bland annat sjukgymnaster) och som lokal för tentamensskrivningar av universitetet.

I nutid inrymmer den tidigare seminariebyggnaden sjukhusets centrala administration samt delar av barn- och ungdomssjukvården. Sedan 1970-talet har ytterligare om- och tillbyggnader skett. År 2001 invigdes det nya barnsjukhuset bredvid Blocket, och under 1990-talet byggdes det vidare med flera parkeringshus och en ombyggnad till en kollektivtrafikterminal.
Visa hela svaret

Vad har hänt med Patrik Norqvist nacke?

Sjukdom påverkade uppväxten När Patrik var i tonåren upptäcktes det att han led av Bechterews sjuk dom. Den är obotlig och har naturligtvis präglat hans liv. Det är en ledsjukdom som främst beror på inflammation i leder och muskelfästen och orsakar stelhet, särskilt i nacken och ryggen.
Visa hela svaret

Vad har Patrik Norqvist för sjukdom?

Han lider av den obotliga ledsjukdomen Bechterews sjukdom, en inflammation i muskelfästen och leder som medför smärta, stelhet och trötthet. Lederna hårdnar långsamt, och processen började för Patrik i 20-årsåldern.
Visa hela svaret

Vem samlar på smurfar?

Umeåfysikern Patrik Norqvist har varit med i otaliga tv-program, men färre känner till hans stora samlarintresse. Hemma på Umedalen stoltserar hans samling på över 1400 smurfar längs väggarna.
Visa hela svaret

Hur skriver man till Fråga Lund?

Panelen –

Jessica Abbott, universitetslektor evolutionär ekologiHenrik Widegren, specialistläkare och moderatorMats Alvesson, professor företagsekonomiMia-Marie Hammarlin, universitetslektor medie- och kommunikationsvetenskapElsa Trolle Önnerfors, docent rättshistoriaUlf Ellervik, professor kemi

Mejla dina frågor till fragalund svt se Seminariet är gratis men har du möjlighet så skänk gärna ett bidrag till Musikhjälpen som arrangeras den 10–16 december på Stortorget i Lund. Läs mer om Musikhjälpen här Publikinsläpp kl 17.30, Begränsat antal platser – först på plats får plats. Läs mer om TV-programmet Fråga Lund här
Visa hela svaret