När Blommar Magnolia I Stockholm?

När Blommar Magnolia I Stockholm
De första magnoliorna Magnolia bondii på Jaktgatan i Norra Djurgårdsstaden och ute vid Hässelby slott är de som blommar först i slutet av april. De gula sorterna är sist ut och flera sorter blommar till början av juni. Det betyder att magnolior blommar i en månad i Stockholm!
Visa hela svaret

När börjar magnolia blomma?

Olika sorter och härdighet – Vissa sorter magnolia är mer härdiga än andra:

Japansk magnolia ‘Magnolia kobus’ – en av de härdigaste, vilken behöver flera år på sig för att blomma. Med tiden blir den till ett högt träd. Buskmagnolia ‘Magnolia sieboldii’ – en annan härdig sort Hybridmagnolian Magnolia x loebneri ‘Leonard Messel’ – är även den en härdig variant, liksom rikblommande och lättodlad. Stjärnmagnolia ‘Magnolia stellata’ –en doftande och rikblommande medelstor busksort. Blommar redan som ganska ung och klarar sig upp till zon 3–4. I april slår de vita blommorna ut och täcker hela grenverket. Den minst härdiga sorten så den behöver skyddas mot frost på våren.

Det finns många fler sorter att välja på – hitta en för dig och din trädgård.
Visa hela svaret

När blommar Praktmagnolia?

Praktmagnolian utvecklas till ett flerstammigt träd med bredväxande krona, ofta med bågböjda grenar. Den eftertraktade blomningen infaller oftast i april-maj. Knoppen är vanligen vit eller rosastrimmig och blomman ljust rosa till vit. Sorten blommar tidigt och bör skyddas mot frostknäppar.
Visa hela svaret

Kan magnolia blomma två gånger?

Hejsan vi har en magnolia i trädgården och den blommade i våras/försommaren. Men idag upptäckte vi att den har fyra knoppar som är på väg att slå ut. Är det vanligt att en magnolia blommar två gånger? (alla knoppar syns inte på bilden) När Blommar Magnolia I Stockholm Odla svarar: Den här magnolian är av sorten ‘Susan’ och sådana är flitiga blommare. Så det kan hända att under en lång, varm sommar får de för sig att blomma om. Det har även min ‘Susan’ gjort. Det kan dock hända med andra magnolior också, om sommaren är lång. Det brukar inte påverka blomningen på våren, de blommar ändå. Sylvia
Visa hela svaret

När kan man köpa magnolia?

Magnolia och buskmagnolia – Magnolia blommar på bar kvist tidigt på säsongen och trollbinder med sina fantastiska blommor. Vi vårt sortiment har vi både vanlig magnolia och buskmagnolia. Magnolia plantor finns att köpa under våren när de också ska planteras. Under hösten får du istället planera vad du vill plantera din magnolia eller magnolia buske. Läs mer om magnolia och hur du sköter dem här,
Visa hela svaret

När börjar magnolia få knoppar?

Min magnolia har redan satt knoppar nu i höst, hur påverkar det vårens blomning ? Odla svarar: Det är så magnolian gör, den sätter knoppar på hösten och så sitter dessa “pälsklädda” knopparna i hela vintern. Om våren blir kall och lång, kan man skydda knopparna med juteväv på våren så att de inte slår ut för tidigt, men annars brukar magnolian klara av det själv. Sylvia
Visa hela svaret

Vilken magnolia blommar längst?

Magnolia sieboldii – buskmagnolia – Höjd: 2-4 meter Bredd: 2-4 meter Härdighet: zon 3(4) Läge: Mullrik, lätt, fuktighetshållande och kalkfattig jord. Sol-halvskugga. Buskmagnolian blommar först i juni när bladen redan slagit ut. Blomningsperioden är längre, fram till sensommaren, och mer utspridd med ett fåtal blommor i taget. När Blommar Magnolia I Stockholm Magnolia sieboldii, buskmagnolia
Visa hela svaret

Är magnolia vintergrön?

Kungsmagnolia, vintergrön och bör stå i skyddat läge. Vackra blad, både ovan som undersida och underbara blommor. En häftig växt för zonknäckare och er som vill ha annorlunda växter. Magnolia grandiflora.
Visa hela svaret

Vilka träd blommar på bar kvist?

Både al och hassel är alltså exempel på växter som ‘ blommar på bar kvist ‘ – ett närmast klassiskt uttryck.
Visa hela svaret

Vilken magnolia är Tåligast?

Medelstor buske med friskt, grönt bladverk. Blommar i april-maj på bar kvist med vackra vita, stjärnformade blommor med långa, smala kronblad. Blommorna har en svag doft och ovanligt lång blomningstid för att vara magnolia. En av de tåligaste sorterna. Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen.

Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner. Lämplig även i den mindre trädgården.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern. Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Kostar Elen I Göteborg?

Är magnolia giftigt?

Träffyta för direktlänk till innehåll Magnolia x soulangeana Inga förgiftningar kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt. Magnolia Giftinformationscentralen Magnolia Giftinformationscentralen Magnolia Giftinformationscentralen
Visa hela svaret

Hur sköter man en magnolia?

Magnoliasläktet omfattar många arter, vilka förekommer naturligt i Asien, Nord- och Sydamerika. Den äldsta magnolian som hittats är en fossil som är 20 miljoner år gammal. Eftersom bin inte fanns då, utvecklade den blommor som pollineras med hjälp av skalbaggar.

Magnolia delas in i olika sorter som har olika härdighet. Om du är osäker på vilken du ska välja, prata med någon duktig magnoliakännare, eller med din lokala trädgårdshandel om vilka sorter som passar i ditt odlingsklimat bäst. Bladen är ovala och det finns sorter som är städsegröna, men hos oss i Norden odlas de lövfällande sorterna eftersom de är mer härdiga.

Eftersom blomknopparna bildas redan under föregående säsong, täcks de av två håriga foderblad som skyddar knoppen från vinterköld. Blommorna är oftast stora och blommar på bar kvist på våren, blomfärgen kan vara vit, rosa, lila, vinröd eller gul. Magnolia kan bli mellan 1-20 m höga, beroende på sort.

 1. Magnolia trivs bäst i sol till halvskugga.
 2. Plantera den på ett ställe där markfukt inte ligger kvar länge under senvinter/vår, gärna i en sluttning om möjligt.
 3. Arter med stora blad ska planteras på en vindskyddad plats.
 4. De flesta magnolia trivs bäst i mullrik, lätt jord som är lite sur för att rötterna lättare ska kunna ta upp järn.

Rötterna får inte torka ut, ej heller stå i vatten. Använd mullrik jord som Rhododendronjord, blandad med näringsladdad Biokol för att hålla strukturen och ge ett bra mikroklimat vid rötterna. Magnolia har ytliga rötter, därför ska man undvika att gräva i jorden kring plantan.

 1. Planera därför i förväg ifall du vill ha marktäckare eller vårlökar kring magnolian.
 2. De ska planteras samtidigt, innan magnolians rötter har hunnit växa ut i jorden.
 3. Om magnolia planteras på kalkrik mark, täck jordytan med ett lager okalkad Solmull eller Rhododendronjord varje vår, för att sänka pH-värdet kring rötterna.

Gödsla din magnolia på våren efter blomning, och ge den extra vattning under torra somrar. Magnolia behöver inte beskäras, men om man vill ta bort enstaka grenar ska det göras under JAS månaderna. Magnolia är normalt en frisk växt, och drabbas vanligtvis inte av skadedjur.

 • Ifall bladen blir gula beror det oftast på järnbrist på grund av för högt pH-värde i jorden.
 • Gödsla då med Rhododendrongödsel och tillför okalkad Sollmull eller Rhododendronjord ovanpå jordytan.
 • Undvik att magnolian exponeras för tidig vårsol genom att skydda den med väv på våren, så riskerar du inte att knopparna fryser.

En fullvuxen etablerad magnolia behöver inte så mycket skötsel som en nyplanterad. Kratta in höstlöv kring magnolians bas, så skyddas de ytliga rötterna mot vinterfrost! Magnolian gör sig vacker som solitär i trädgården, gärna vid en plats där den får synas och glänsa med sin skönhet på våren.
Visa hela svaret

Hur ofta ska man vattna magnolia?

Plantera magnolia – blommar på bar kvist När Blommar Magnolia I Stockholm Med en magnolia för du in romantik och drömmar i din trädgård, men också ett stycke växthistoria. Denna urgamla planta från dinosauriernas tid blommar under våren på bar kvist. Allra vackrast gör sig magnolian som en solitärbuske som hälsar välkommen vid entrén, friväxande vid dammen eller intill en stor sten som balanserar magnolians gracila växtsätt.

Härligt är det också att ha magnolian som blickfång från köksfönstret. Givetvis kan du också plantera magnolian i en rabatt tillsammans med marktäckare eller låga perenner och lökväxter. En underplantering med pärlhyacinter, vita pingstliljor eller förgätmigej som blommar samtidigt som magnolian kan bli mycket vackert.

Magnolior föredrar generellt en näringsrik och mullrik jord med lågt pH-värde. Var därför noggrann vid planteringen och förbered växtplatsen genom att förbättra jorden med barkmull, blåbärs- eller rododendronjord eller okalkad torv innan plantering. Vattna rejält under första säsongen och därefter vid torka, särskilt viktigt om våren är torr. När Blommar Magnolia I Stockholm Stjärnmagnolia, Magnolia stellata Rosea Magnolia stellata, är en av de allra tidigaste magnoliorna att slå ut. Den växer långsamt och blir inte så väldigt stor vilket gör att den är ett bra val i den lite mindre trädgården. I april, maj slår de vita stjärnformade blommorna ut och täcker i princip hela grenverket under några veckor. När Blommar Magnolia I Stockholm Rosenmagnolia, Magnolia liliifloragruppen Susan Magnolia Liliiflora-Gruppen ‘Susan’. Denna magnolia ingår i en grupp som ibland kallas flickmagnolior eftersom många av dem har kvinnonamn. ‘Susan’ är en odlingsvärd sort dels för att den har ovanligt stora mörkrosa vasformade blommor och dels för att den blommar mycket länge, ofta upp till sex veckor. När Blommar Magnolia I Stockholm Hybridmagnolia, Magnolia x loebneri Leonard Messel Magnolia x loebneri ‘Leonard Messel’. Detta blir en kraftig och ganska bred buske eller ett mindre träd. Stjärnformade blommor i vitt med rosa anstrykning och rosaviolett utsida. Mycket rikblommande och lättodlad vilket gör den till ett bra val för nybörjaren. Blommorna tål en frostknäpp, vilket är ett extra plus. (zon 3) När Blommar Magnolia I Stockholm Praktmagnolia, Magnolia x soulangeana Rustica Rubra Magnolia x soulangeana. Denna magnolia är en klassiker som odlats länge i de södra delarna av landet och med tiden blir stora träd. Knopparna är rosa medan blommorna går över i vitt. Mycket praktfull buske som tar andan ur betraktaren under några veckor i maj.
Visa hela svaret

Vad passar ihop med magnolia?

Växtplats: Västerläge är bäst. Läget får gärna vara sol som strilar genom ett lövverk. Plantera aldrig en magnolia i österläge med morgonsol. Den tidiga blomningen gör att de är känsliga för vårsolens starka brännande strålar. Därför bör de inte planteras i österläge.

 1. Om så, bör du på våren skydda buskarna med säckväv eller fiberduk.
 2. Annars kan det hända att knopparna kastar av sin pälskappa för tidigt.
 3. Särskilt de vitblommande magnoliorna är känsliga för frost, de gnistrande bländvita blommorna blir brunsvedda i kanterna.
 4. Jord: Magnolior är riktiga gottegrisar.
 5. Våra rekommenderade sorter trivs i vanlig mullrik jord, men de trivs inte om jorden är för kalkhaltig.
You might be interested:  Hur Många Tyskar Bor I Göteborg?

Allra helst vill de växa i riktigt fin lövkompost. Plantering: Sen vår till försommar är bästa planteringstiden, då hinner den etablera sig till nästa säsong. Gräv en grop som är lite större än krukan som magnolian står i. Fyll på med jord men stampa aldrig till den utan tryck till jorden med händerna och det försiktigt, rötterna är sköra.

OBS! De flesta magnolior man köper står i kruka, men de är sällan krukodlade. Det märker du när du ska plantera växten. Rötterna ligger lösa i jorden, växten är inte rotad. Detta gör att de är extra känsla för uttorkning de första månaderna efter plantering. Köp om möjligt ett exemplar som verkligen har rotat sig i krukan.

Vattning: Förutom vindskyddat läge är vattningen A och O när det gäller magnoliaodling. Vattna när det är torrt, framför allt på våren och under sommaren. Vind ökar uttorkningsrisken. Magnolia är mycket känslig för torka. Det är nog fler magnolior som dött av torka än av kyla.

Gödsling: Ett lager höstlöv vill den gärna ha runt fötterna när vintern kommer men ta bort det på våren. Julgranens barr kan du också gott lägga ut runt dina magnolior. Ge inte benmjöl eller aska – det är enbart de första åren man bör ge lite gödsel, och då är snabbverkande kvävegödsel bra. Jag brukar strö ut hönsgödsel runt mina på våren men aldrig efter midsommar, för sen gödsling gör att magnolian växer när den istället ska avstanna i tillväxt inför vintern.

Ger du gödsel efter midsommar hinner den inte avmogna, den hinner helt enkelt blir starkare inför vintern, med vinterskador som påföljd. Ansning: Normalt behöver ingen beskärning ske, ta bara bort grenar som eventuellt korsar varandra. Det är bara att vänta på blomningen och som tur är brukar även ett nyplanterat litet träd ge några blommor redan första säsongen.

 1. Samplantera med: För att hålla jorden fuktig är marktäckare bra, särskilt de som blommar i blått, som t ex ormöga, blir extra vackert.
 2. Samplantera dem gärna tillsammans med rododendron, idegranar och tujor.
 3. Efter blomningen lägger man inte märke till magnolian.
 4. Växter med mörk färg, som en idegranshäck, som bakgrund, gör att knoppar och blommor framträder bättre.

Läs mera: De bästa magnoliasorterna. Av Kerstin Engstrand
Visa hela svaret

Kan man ha magnolia inomhus?

Hej! Jag har en stammad Stjärnmagnolia på balkongen. Nu måste den in i rumsvärmen då de ska bygga om. Hur ska jag göra? Den är full av knopp ända sedan i höstas då det var varmt, men kommer de torka nu? Ska jag vattna? Med vänlig hälsning, Karin Odla svarar: Hej, du har ingen vän eller släkting som kan ha den hos sig? Det är inte säkert att den kommer klara att stå inomhus, det beror under hur lång tid.
Visa hela svaret

Varför blommar inte min magnolia?

Det låter som om din magnolia fryser i topparna varje år och det är ju där blomknopparna kommer. De är lite ludna och brukar synas redan på hösten. I så fall är den helt enkelt inte härdig där du bor och det skulle nog inte hjälpa med vintertäckning. Det är bättre att byta ut den mot en härdigare sort.
Visa hela svaret

Kan man klippa ner en magnolia?

Beskäring – Magnolia ska inte beskäras. Om det av utrymmesskäl är nödvändigt att korta in någon gren ska det göras under sensommar eller tidig höst, juli–september.
Visa hela svaret

Kan man ta sticklingar av magnolia?

Hur förökas magnolia? – FOR – Fritidsodlingens riksorganisation FRÅGA: Min son ska flytta. I den nuvarande trädgården finns en stor magnolia, som önskas föras vidare till nästa trädgård. Vilken metod ska användas för att föröka magnolia? Är de magnolior man köper ympade på något annat underlag? Om jag ska ympa, vilket underlag ska jag ha? Om man lyckas med avläggare eller stickling, får man då en planta med svagt och ömtåligt rotsystem? Kommer en sådan planta för alltid att vara mindre tålig än en ympad? SVAR: Jag frågade Tommy Ahnby, den främste i vårt land, när det gäller förökning av magnolia.

Eftersom vi inte vet vilken sort det är, är svårt att säga om den är ympad på annan grundstam eller rotäkta. Om plantan är ympad, är det troligast på Magnoliakobus, japansk magnolia, som underlag. Om du lyckas föröka er magnolia med stickling eller avläggare, kanske den växer något långsammare än moderplantan, om den är ympad.

Det är svårt att ympa magnolia om man inte är en van ympare eller förädlare. Rådet blir att föröka magnolian med avläggare i första hand om tid finns, i annat fall med stickling och acceptera att den nya plantan eventuellt skulle växa lite svagare. Vid avläggare, ta en gren och såra den (skär i barken) kring några gamla bladärr.

Lägg sedan ett lager med fuktig vitmossa eller grov torv kring området. Bind fast mossan/torven med snöre, fäst en svart plastpåse runt detta. Tejpa noga ovanför och under, så att fukten inte försvinner. Gör detta tidigt på våren. Öppna plasten försiktigt i augusti och se efter om det finns rötter, men vänta med att ta bort plast och skott tills plantan fäller sina löv på hösten.

You might be interested:  När Stänger Börsen I Stockholm?

Klipp då loss skottet precis under plastpåsen. Första vintern är det bra att förvara det rotade skottet frostfritt, men nära noll grader. Plantera ut i trädgården på våren. Sticklingar tas bäst genom att skära loss ett årsskott från moderplantan vid midsommar.

 • Ta toppskott.
 • Skär av skottet precis under femte bladskaftet uppifrån räknat.
 • Ta bort tre blad och spara de två översta.
 • Stick sedan ner sticklingen i fuktig såjord, så att det undre bladet precis är ovanför markytan.
 • Ställ krukan med sticklingar (gör flera så ökar chansen att lyckas) på en värmematta eller i ett växthus, så att jordtemperaturen blir omkring 20–25 grader.

Täck sticklingarna med plast. Viktigt är att fuktigheten blir kvar kring bladen tills de har rotat i slutet av september. Henrik Bodin, Hemträdgården nr 2 2019 När Blommar Magnolia I Stockholm Foto: Henrik Bodin : Hur förökas magnolia? – FOR – Fritidsodlingens riksorganisation
Visa hela svaret

Vad är magnolia bra för?

Behöver man beskära ett magnoliaträd? – 9. Nej, man måste inte beskära ett Magnolia-träd om man inte vill eller om det inte behövs. Men ska man beskära så är det under tiden “JAS” som gäller, det vill säga, juli, augusti eller september.10. Magnolians blomknoppar bildas redan föregående sommar, blomknopparna är håriga för att skydda den svällande knoppen från nattfrost under hela våren.11.

I Japan är magnolian populär som alternativ medicin och sägs bland annat vara avstressande och rampfebersdämpande, motverka gasig mage och menstruationsbesvär, samt bra för hjärta och kärl. Magnolians härdighet 12. Leonard Messel är en rosablommande hybrid som anses höra till de allra härdigaste av magnoliasorterna.

Blommorna tål ner till 5 minusgrader.13. Praktmagnolian (Soulangeana), trivs tvärt emot den härdiga Leonard Messel trivs endast i zon 1-2. Praktmagnolian blommar i slutet av april vilket gör den extra känslig för nattfrost.
Visa hela svaret

Vilka djur äter magnolia?

När Blommar Magnolia I Stockholm Får du trädgården kaläten av glupska rådjur? I stället för att förtvivla, välj växter som rådjur avskyr. Här hittar du listan på växter som normalt inte uppskattas av rådjuren. Tyvärr utvecklas ibland lokal smak hos vissa rådjur eller flockar av rådjur så man kan aldrig vara 100% säker, men listan visar de växter som generellt anses brukar klara sig från att bli ätna av rådjur. När Blommar Magnolia I Stockholm Genom att odla växter som djur inte åter söker de sig till andra områden där mer aptitliga växter finns. Här prunkar magnolia, akleja, fingerborgsblomma och bollök som brukar klara sig från att bli uppätna. Om du inte vill avstå växter som hör till rådjurens favoriter, som späda fruktträdsskott, rosknoppar och penséer, försök plantera så att dessa begärliga växter skyddas av en zon (till exempel en häck) av oaptitliga sorter.
Visa hela svaret

Hur mycket växer magnolia per är?

Magnolior som blommar i april – ‘Merill’ Hybridmagnoilia ‘Merrill’ blommar på bar kvist i april. FOTO: Agneta Bergström Blommar i april-början av maj. Snabbväxande. Höjd vanligen 4–5 meter, har på Linudden blivit närmare 10 meter efter 20 år. Härdig i zon 4 eller möjligen 5. ‘Wada’s Memory’ ‘Wada’s Memory’ får stora blommor som fladdrar som fjärilsvingar i vinden. FOTO: Agneta Bergström Kan bli ett stort flerstammigt träd som blommar överdådigt i april. Höjd efter tjugo år närmare 10 meter. Härdig i zon 3–4. Japansk magnolia ‘Norman Gould’ Knopparna på japansk magnolia ‘Norman Gould’ som ser ut som stora videkissar. FOTO: Agneta Bergström Har dekorativa blomknoppar som ser ut som stora videkissar. Blommar i vitt i april-maj. Höjd 2,5–4 meter. Härdig i zon 3–4. ‘Anticipation’ Magnolia ‘Anticipation’ i knopp. FOTO: Agneta Bergström Får cylinderformade knoppar och välformade vita blommor i april-början av maj. Höjd omkring 3–4 meter. Härdig i zon 3–4. ‘Stjärnmagnolior, ‘Magnolia stellata’ Stjärnmagnolia får bedårande små blommor med smala kronblad. FOTO: Agneta Bergström Är förhållandevis småvuxna. ‘Royal Star’ är en av de härdigaste sorterna, i skyddat läge till zon 4. ‘Chrysanthemumiflora’ är svagväxande med fyllda rosa blommor. ‘Leonard Messel’ ‘Leonard Messel’ bjuder på tidig rosa blomning. FOTO: Agneta Bergström Är en väl beprövad tidig, rosa sort som är relativt lätt att hitta. Buskigt växtsätt. Höjd 2–4 meter. Härdig i zon 3–4. ‘Beata’ ‘Beata’ blommar länge med vackra, rosavita blommor. FOTO: Agneta Bergström Har vackert formade rosavita blommor och lång blomningstid i april-maj. Efter 15 år på Linudden är ‘Beata’ fortfarande ett miniträd. Troligen härdig till zon 3 eller 4.
Visa hela svaret

Varför blommar inte min magnolia?

Det låter som om din magnolia fryser i topparna varje år och det är ju där blomknopparna kommer. De är lite ludna och brukar synas redan på hösten. I så fall är den helt enkelt inte härdig där du bor och det skulle nog inte hjälpa med vintertäckning. Det är bättre att byta ut den mot en härdigare sort.
Visa hela svaret

När blommar magnolia i Göteborg?

Blommar från mitten av april.
Visa hela svaret

När blommar magnolia i Skåne?

När blommar magnolia? – I slutet av april och i maj kommer de stora vackra blommorna som överglänser det mesta i blomväg. Men de är vackra även på hösten med sina vackra, röda fröställningar och stora blad. Magnoliasläktet är ett växtsläkte med mellan 80 och 240 olika arter, beroende på hur man räknar, och består av mindre träd eller stora buskar. Foto: Shutterstock
Visa hela svaret