När Blommar Äppelträden I Stockholm?

När Blommar Äppelträden I Stockholm
Äppelträd blommar i maj-juni.
Visa hela svaret

När blommar äppelträden 2022?

När blommar de första äppelträden? Det är svårt att säga exakt, eftersom väder och vind styr. Oftast brukar det dock blomma runt den 20 maj.
Visa hela svaret

När blommar äppelträden i Kivik 2022?

När Blommar Äppelträden I Stockholm Det dröjer ytterligare några veckor innan äppelknopparna blommar på Österlen. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio. Vår Publicerat tisdag 4 maj 2021 kl 13.04

Äppelträden på Österlen har inte börjat blomma ännu och orsaken är den kyliga aprilmånaden. Förra året blommade de redan i slutet av april, men många blommor frös sedan sönder av kölden i maj. “Blomningen i år kommer ske runt mitten av maj men det beror på hur snabbt värmen utvecklar sig de närmsta veckorna”, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri, i ett pressmeddelande.

Har du frågor eller förslag gällande våra digitala tjänster? Kontakta gärna Sveriges Radios forum för teknisk support där vi besvarar dina frågor vardagar kl.9-17.
Visa hela svaret

När blommar Aroma äppelträd?

Äpple ‘Aroma’ E Svagväxande Aroma är en klassisk och välkänd äppelsort som är älskad av många. Sorten ger gulgröna/röda frukter beroende på solläge och de medelstora äpplena har ett fast kött med en mild och söt arom. Äppelträdet blommar med vit/rosa blommor i maj och mognad sker i oktober-december.

Viktigt att känna till är att äppelträd på B9 har ett svagt rotsystem och kräver trädstöd hela livet. Äppelträd Aroma levereras med ett uppbindningskit med tryckimpregnerad stolpe, gnagskydd mot vilt och sadelgjord att binda upp med. Latinskt namn: Malus domestica ‘Aroma’ E, B9 Kategori: Fruktträd Krukstorlek: 28-35 cm Stamhöjd: 40-60 cm Grundstam: B9 Fruktfärg: Gul med röd täckfärg Trivs bäst i: Öppet soligt Zon: 1-4 Mognadstid: Oktober-december Observera att bilderna på växterna visar hur de kommer att se ut färdigvuxna och etablerade, inte hur de ser ut vid leverans.

: Äpple ‘Aroma’ E Svagväxande
Visa hela svaret

När kommer knoppar på äppelträd?

Blom Det är bra att kunna se vad som är blom- och bladknoppar i sitt äppelträd. När man beskär strax ovan en bladknopp kommer en gren utvecklas där. Beskär man över en blomknopp kommer ingen gren i dess ställe.

 • Blad
 • När Blommar Äppelträden I Stockholm
 • De vegetativa knopparna ser ut som små, torra trianglar på vårvintern och senare på säsongen som här – lite knubbiga, platt liggande trianglar.
 • Här kommer blad eller gren, beroende på hur du beskär.
När Blommar Äppelträden I Stockholm 1. En vegetativ (blad- eller gren)knopp har en riktning. Skär man över den nedre knoppen kommer en gren utvecklas till höger i bild, Skär man över den övre knoppen kommer grenen utvecklas i riktning med den, dvs uppåt till vänster.2. Att man lyckas rikta den kommande grenen rätt beror också på hur man lägger snittet vid knoppen. Det ska inte vara för nära knoppen så att dess inre skadas, och inte så långt ifrån att det bildas en tapp. Snittet ska ligga en liten bit ovanför, snett från knoppen. Då överlever knoppen och såret kan,3. Ett tips är att lägga en tumme över knoppen och klippa med sekatören strax ovanför tummen. Bäst blir om man lutar tumnageln mot knoppen mer än vad teckningen visar.

ol>

 • Ringsporren är den kortaste fruktgrenen, med en väl utvecklad blomknopp i spetsen (pekar till vänster)
 • Sporren är aningen längre, med en sk övergångsknopp i spetsen som kan växa ut till en sporre (pekar till höger).
 • Här var sannolikt den nedre till höger förra året en sporre, som i år utvecklats till att ha en ringsporre med blom i spetsen.
 • Oavsett om man kan skilja på sporrar och ringsporrar i sitt träd, är det viktigaste att man vet att här kommer blom, inte grenar när man beskär.
 • Också på andra ställen kommer frukt i ett äppelträd.
 • När Blommar Äppelträden I Stockholm När Blommar Äppelträden I Stockholm
 • Fruktspjuten är 3-15 cm långa och lite böjligare än andra grenar. Efter några gångers lätt “knäppande” på sitt fruktträds grenar kan man med ögat se skillnad på andra grenar och fruktspjut. Fruktspjut och sporrar bildar aldrig långa grenar. Om du skär såsom de röda snitten, kommer inte fruktspjuten eller sporrarna fortsätta att bilda gren. Grenen du beskar kommer att i första hand stanna av. Om du skär vid det gröna snittet på vänstra bilden, kommer grenen som pekar till höger däremot fortsätta att växa.

  Fruktskotten liknar fruktspjuten men är längre, mjukare och gängligare. För att de ska bära och behålla frukten kan man korta in dem, men då är man inne på överkurs i beskärningen! tiden med ditt träd till att vässa verktygen och med ta bort död, skavande, gammal ved och att gallra mellan årsskotten, samt till att innan du ger dig på detaljer som att korta in fruktskott! Bra att veta när du beskär är att vissa äppelsorter bildar sina blom- (och frukt-)anlag på fruktspjuten, och inte på andra grenar.

  Kortar du in allt på dessa träd kommer det alltså ingen frukt på ett eller flera år! (Filippa, Ingrid Marie, Sävstaholm bland andra).

  • Fruktkuddarna ser ut som en liten klump och från dessa kommer ofta fruktbärande sporrar och fruktspjut.
  • De här små klumparna är vi äppleätare glada för.
  • Text och foto Cilla Lundström

  : Blom
  Visa hela svaret

  När börjar äppelträden blomma?

  Snabba fakta om äppelträd och äpple –

  • Äpple är ett av de mest odlade fruktträden.
  • Sverige har två arter av äpple – vildapel och den odlade apeln.
  • Härstammar från Asien.
  • Trädet blir cirka 5-12 meter högt.
  • Äppelträd blommar i maj-juni.
  • Beroende på sort mognar frukten under sommar, höst eller vinter.

  Här hittar du alla äppelträd
  Visa hela svaret

  När börjar träden blomma 2022?

  Tidigblommande träd TEXT & FOTO: GUNNAR BJÖRNDAHL Hasselns gula hanhängen har öppnat sig för att släppa ut pollen. Nu när våren närmar sig är det äntligen dags att ge sig ut och studera växter igen! I den här artikeln tittar vi närmare på några av de trädslag som blommar tidigt om våren.

  You might be interested:  Vilka Flygbolag Flyger Till Luleå?

  Hassel, al, björk och skogsalm blommar alla mycket tidigt om våren. Blomningen förbereds redan på hösten innan träden vintrar in och blomknopparna ligger sedan redo i väntan på första antydan till vårkänning. De är alla vindpollinerade. De behöver därför inte ha iögonenfallande blommor som lockar till sig insekter eller andra pollinatörer.

  Hassel, al och björk har separata hanblommor och honblommor, dock på samma träd, medan almens blommor har både ståndare och pistill i samma blomma.
  Visa hela svaret

  När blommar äppelträden i Urshult?

  Äppelriket i Urshult Sedan urminnes tider har bönderna i Urshult odlat sina äppelträd. Med grund i vildapeln har området odlat fram ett flertal lokala fruktsorter som lever kvar än idag. I och runt hela byn står de vackra äppelträden i vackra ängsodlingar som ingen är den andra lik.

  • Mest kända är odlingarna Kurrebo och Ellenäs.
  • Urrebo beskrivs som en idé- och visningsträdgård och är en perfekt plats att få inspiration till den egna trädgården.
  • Här finns café, bed and breakfast och, sedan 2013, Barnens Trädgård för elever, lärare och föräldrar.
  • Urshult ligger på sjön Åsnens strand och ifrån Ellenäs högsta punkt bildar sjön en bakgrund till havet av äppleträd.

  Som vackrast är platsen i maj, när blomningen infaller och hela Ellenäs blir vitt som snö. Äppelriket Urshult är en magisk plats att vandra eller cykla, med underbara upplevelser för alla sinnen. Se träden i blom, känn doften när äpplena börjar dyka upp på sensommaren eller smaka av Urshults egna Kungsäpple.

  Information om detta och mycket mer som går att hitta på i Urshult finns på, Mer information om Kurrebo finns på Foto: SmålandspostenText uppdaterad: 2014-03-27

  : Äppelriket i Urshult
  Visa hela svaret

  När äppelträd börjar bära frukt?

  Det du bör känna till innan du börjar odla frukt De flesta fruktträd finns i tre storlekar: dvärg-, halvdvärg- och standardstorlek. Man måste veta att de rotskott som används för att producera halv-dvärgträd inte påverkar trädets storlek speciellt mycket utan snarare avgör dess anpassningsförmåga till jordmån och klimat (speciellt gäller det vinterhärdighet), motståndskraft mot sjukdomar och insekter och livslängd.

  • Trädstorlekarna nedan gäller för icke beskärda träd.
  • Det bästa är att beskära träden så att du lätt når upp till alla grenarna – för plockning, beskärning och besprutning – när du står på marken eller på en pall eller kort stege.
  • Dvärg: Låga träd (2-3 meter höga) behöver ett utrymme på 2,5 m diameter var.

  Kortare träd är lättare att beskära, bespruta och skörda från. Frukten har normalstorlek; träden börjar ge frukt efter 3-5 år. Dvärgträd har kortast livslängd. Halv-dvärg: Medelstora träd (3-5 meter höga) behöver ett utrymme på 4,5 m i diameter. Årlig beskärning är nödvändig för att bibehålla form och längd.

  1. Den här sortens träd ger hundratals frukter per säsong.
  2. Man kan börja skörda efter 3-5 år.
  3. Standard: Stora fruktträd som blir 7,5-9 meter höga och behöver ett utrymme på 4,5-9 m i diameter beroende på vilken sorts frukt det är.
  4. Stora träd försvårar beskärning, besprutning och skördandet.
  5. Träden börjar ge frukt efter 3-5 år och har en livslängd som gör att dina barnbarn kommer att kunna plocka frukt från dem.

  Multiympade träd: Är träd som har en eller flera sorters frukt ympade på samma stam och som är idealiska för mindre ytor. Frukterna mognar inte samtidigt vilket gör att du har färsk frukt under en lång period. När du väljer trädstorlek glöm inte ta hänsyn till skötseln av trädgården.

  • Mindre träd gör att du måste böja dig under grenarna när du komposterar eller klipper gräset.
  • Rätt beskärning av fruktträd garanterar bra fruktstorlek och kvalitet.
  • Man kan även använda beskärning till att kontrollera trädets storlek och få en art att passa in i det traditionella landskapet, t.ex.
  • Frukthäckar.

  Olika typer av fruktträd behöver olika sorters beskärning för att fortsatt ge goda skördar. Din plantskola, eller en bra bok om fruktodling, är den bästa källan till information om hur man beskär. Det som är viktigast att komma ihåg är att du som ägare till trädet kan bestämma dess storlek och inte behöver låta det växa och bli för stort.
  Visa hela svaret

  När blommar det i Kivik?

  Äppelblom i Kivik på Österlen Finns det någon vackrare plats på våren än Kivik? Nej det tror vi inte. I maj blommar fruktodlingarna och gullvivorna på Brösarps backar och solen värmer skönt på dagarna. Passa på att besöka Kiviks musteri och åk på äppelblomssafari, vandra upp på Stenshuvud och beundra orkideérna, besök några av de fina besöksträdgårdarna i området eller vandra längs strandhedarna till Haväng.

  1. En uppskattad tur är den 13 km långa vandringen från Torparebron och ner till Kivik.
  2. Hyr cykel och kom lite längre; Besök Rörum och Mandelmans trädgårdar och ät lunch på charmiga Franskans crêperie.
  3. Golfsäsongen har bara börjat och utsikten från fina golfklubben Lilla Vik över havet är betagande.
  4. När ni har upptäckt färdigt väntar en härlig tvårättersmiddag på hotellet.

  Den modige har bokat bastun vid havet och tar ett dopp innan läggdags. Pris per person för del i dubbelrum standard med två rätter 1395kr ex dryck och ev avgifter för aktiviteter. Pris per natt. Bokningsbart tisdag till torsdag i maj, minimum två nätter.
  Visa hela svaret

  När blommar Ingrid Marie?

  Produktbeskrivning – Ingrid Marie är en välkänd sort med fast, saftigt, sött fruktkött med en aningen kryddig smak. Det har en god hållbarhet och kan vinterförvaras. Mognar i november – februari och är ett utmärkt ät och matäpple. Trädet växer medelstarkt och blir ca 2-4 meter högt.

  Bladverket är grönt och frodigt och har rosavita blommor som blommar i maj. Trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen. Ju soligare desto rödare frukter. För bästa utveckling plantera i näringsrik och väldränerad jord. Beskärning ska helst göras under under hösten men kan också göras och under vårvintern.

  Då gallrar man för att få en stark krona med bra ljusinläpp för bästa skörd. Man klipper då in långa grenar och begränsar antal nya skott samt tar bort skadade, inåtväxande och grenar som korsar varandra. OBS! Denna produkt skickas som hemleverans Stamhöjd: 60-80 cm Färg: Mörkröd Grundstam: A2 Skördedags: November-Januari Krukstorlek: 28-35 cm Läge: Öppet soligt Vetenskapligt namn: Malus domestica Ingrid Marie Härdighet zon: 1-3 Bilden visar växten som fullvuxen och etablerad.
  Visa hela svaret

  You might be interested:  Vad Kostar Ett Busskort I Linköping?

  Vilka äppelträd har rosa blommor?

  Äppelträd Discovery – Sommaräpplen, (mognar aug-sept) Tidigt mognande äpple med lätt rosafärgat skal och fast, sött fruktkött. Har bra hållbarhet men kan även användas direkt som ätäpple eller i desserter. Mognad aug-sept. Trädet är relativt svagväxande, höjd 1,5-3 meter.
  Visa hela svaret

  Hur mycket sol behöver ett äppelträd?

  Så här planterar du ditt nya äppelträd – Är du nybörjare i trädgårdsdjungeln skulle vi rekommendera att du köper fruktträdet direkt från handelsträdgården, så vet du vad du får och chansen att lyckas blir större. Det finns trots allt mycket att lära sig om äppelträd och odling även om du kör på den “enkla vägen”.

  • Äppelträd tycker om att breda ut sig, de behöver därför mycket utrymme att få växa.
  • Sol och vindstilla är också något som äppelträd föredrar – hitta en plats där solen gärna lyser men som skyddas mot stormiga nätter och blåsiga dagar.
  • Jorden ska vara näringsrik och väldränerad – och gärna rik på mull.

  Äppelträd går bra att plantera från tidig vår, när tjälen har släppt, fram till och med hösten – innan frosten kommer. Börja med att åka till en handelsträdgård och välj ut vilket äppelträd det är du vill ha. Det är självklart bra med lite research innan du åker så du vet vad du ska titta efter.

  • Sen är det dags att börja gräva – men innan du sätter spaden i marken bör du sätta ner ditt nyinköpta äppelträd i en hink med vatten för att rotsystemet ska vara rejält genomvattnat när du sätter ner det i marken.
  • Planteringsgropen bör vara cirka 50 centimeter djup och ungefär lika bred.
  • Ge ditt nya träd lite försprång genom att luckra sidorna samt botten på gropen.

  Då kan rötterna leta sig neråt, och åt sidorna, lite enklare. Sen är det dags att fylla igen hålet. Fyll hålet med ordentligt gödslad jord, den får gärna vara utblandad med den befintliga jorden som du har grävt upp. Men det är bra om trädet har något att stödja sig mot så innan du fyller igen hålet kan du sätta ner en stödpåle, se till att den inte går högre än kronan eftersom trädkronan gärna vill vaja fritt.
  Visa hela svaret

  Kan man beskära äppelträd i mars?

  När ska jag beskära äppelträden? – För yngre äppelträd som ska beskäras under uppbyggnadsfasen är mars-maj en bra period, medan äldre träd som ska underhållas ska beskäras under JAS-perioden, alltså under juli, augusti eller september. En regel är att fruktträd ska beskäras efter att de har burit frukt.

  Men varken beskära träden för sent på våren när de börjat gå in i blomningsfas och är fuktiga av sav eller för sent på hösten när det är fuktigt och kallt ute. Det här beror på att det då blir svårt trädet att läka. En del fruktträd vill beskäras under vårvintern så kolla upp vad just ditt träd mår bäst av.

  Äppel- och päronträd har också en tendens att klara något hårdare beskärning än exempelvis plommonträd och körsbärsträd. Underhållsbeskärning av fruktträd bör genomföras varje år för att upprätthålla en god och jämn skörd och för att trädet ska behålla sin vackra form.
  Visa hela svaret

  Hur vet jag vad jag har för äppelträd?

  Visste du att? – Äpplet är den mest odlade frukten i den tempererade klimatzonen (dvs. klimatzonen med tydliga årstider). I hela världen finns 7 500 registrerade sorter varav det i Sverige finns ett par hundra. Pomologi är läran om odlade trädfrukter och då främst äpplen och päron.

  1. När en pomolog ska sortbestämma ett äpple tittar pomologen på äpplet med skaftet nedåt och foderhålan uppåt – dvs.
  2. Upp- och-ned för en lekman.
  3. Sorten är lättare att bestämma genom att titta på fodret än i skafthålan och hela äpplets siluett framgår tydligare från det hållet.
  4. Därför är alla äpplen i appen avmålade upp-och ned-vända.

  Julita gårds klonarkiv är en del av den nationella genbanken vars uppbyggnad sker inom det Nationella programmet för odlad mångfald (POM). Den svenska nationella genbanken är uppbyggd av två delar – den centrala samlingen på Alnarp i Skåne och lokala klonarkiv tillgängliga för allmänheten.

  Idag växer hundratals fruktträd på Julita gård från över hundra sorter. Ett femtiotal av dessa är speciella och kallas mandatsorter, vilket betyder att Nordiska museet ansvarar nationellt för att bevara dessa lokalsorter i vårt klonarkiv. Det finns ytterligare omkring femton lokala klonarkiv utspridda i Sverige.

  Läs mer här: http://www.nordiskamuseet.se/artiklar/julitas-klonarkiv-frukt
  Visa hela svaret

  När blommar det som mest?

  Växter i juni – Juni är en bra växtmånad. Mängder av arter börjar sin blomning nu, och de kan blomma hela sommaren. Drygt 70% av Sveriges orkidéer blommar denna månad, till exempel brudsporre och nattviol. Exempel på andra juniblommor är liljekonvalj, prästkrage och linnea.
  Visa hela svaret

  Hur gödslar man äppelträd?

  Gödsling – Träd i skördeåldern gödslar man årligen. På våren då trädens tillväxt kommer igång ger man kvävehaltig gödsel. Ett naturenligt specialgödselmedel är Naturgödsel för Bär och Frukt, som ges 2–3 liter/träd. Också Naturgödsel och Universalgödsel passar för vårgödsling.
  Visa hela svaret

  När slår träden ut i Stockholm?

  Fika och luncha under körsbärsblommorna När Blommar Äppelträden I Stockholm Photo: Visit Stockholm Categories: Caféer Publish date: 25 mars 2022 Varje vår slår körsbärsträden i Kungsträdgården ut i blom, i ett praktfullt skådespel av rosa. För många Stockholmare markerar detta den definitiva ankomsten av våren. Så varför inte fira med en smarrig fika eller lunch? Stockholms körsbärsträd blommar vanligtvis i mitten av april.

  Och varje år drar de till sig soltörstande Stockholmare som vill få en skymt av de vackra rosa blommorna, kanske ta en bild eller två. Kungsträdgårdens avenyer är populärast, och parkens centrala läge gör den lättåtkomlig för många. Andra härliga platser för lite blomsterskådning är Bysistorget på Södermalm och Luma i Hammarby Sjöstad.

  Men stressa inte hit för en bild, bara för att sen blada vidare. Ta det lugnt! Njut av en kopp kaffe eller medtagen lunch och njut en stund av det härliga vårvädret. Här är några caféer och restauranger som ligger på vägen för den som ska titta på Stockholms körbärsblomster! : Fika och luncha under körsbärsblommorna
  Visa hela svaret

  Vad slår ut först på våren?

  Växter i februari och mars – De växter som blommar tidigast hos oss är de införda växterna vintergäck, snödroppe och krokus, vilka ibland även flyr trädgårdarna och uppträder som förvildade eller naturaliserade. Den tidigast blommande inhemska växten i Stockholmstrakten brukar vara hästhov.
  Visa hela svaret

  You might be interested:  Var Firas Nationaldagen I Stockholm?

  När blommar äppelträden i Normandie?

  2. Lantliga Normandie – Tänk böljande landskap med levande jordbrukslandskap. Här bjuder varje vindling på nya glädjeämnen. Betande normandiska kor med karaktäristiska prickar, blommande rapsfält, äppelträd och stenhus. Är du inte kär ännu? Lägg på blommande äppelträd och åk dit i slutet av april eller början av maj! Normandisk ko välkomnar till det böljande normandiska landskapet. Eyals omfamnas i en grön kokong under en landsbygdsvandring. Äppelträden står i full blom. Så småningom blir det cider.
  Visa hela svaret

  När blommar äppelträden i Urshult?

  Äppelriket i Urshult Sedan urminnes tider har bönderna i Urshult odlat sina äppelträd. Med grund i vildapeln har området odlat fram ett flertal lokala fruktsorter som lever kvar än idag. I och runt hela byn står de vackra äppelträden i vackra ängsodlingar som ingen är den andra lik.

  Mest kända är odlingarna Kurrebo och Ellenäs. Kurrebo beskrivs som en idé- och visningsträdgård och är en perfekt plats att få inspiration till den egna trädgården. Här finns café, bed and breakfast och, sedan 2013, Barnens Trädgård för elever, lärare och föräldrar. Urshult ligger på sjön Åsnens strand och ifrån Ellenäs högsta punkt bildar sjön en bakgrund till havet av äppleträd.

  Som vackrast är platsen i maj, när blomningen infaller och hela Ellenäs blir vitt som snö. Äppelriket Urshult är en magisk plats att vandra eller cykla, med underbara upplevelser för alla sinnen. Se träden i blom, känn doften när äpplena börjar dyka upp på sensommaren eller smaka av Urshults egna Kungsäpple.

  Information om detta och mycket mer som går att hitta på i Urshult finns på, Mer information om Kurrebo finns på Foto: SmålandspostenText uppdaterad: 2014-03-27

  : Äppelriket i Urshult
  Visa hela svaret

  Varför blommar inte äppelträden i är?

  Varför blommar inte mina äppelträd? Fråga: Varför blommar inte mina äppelträd? Jag satte dem för 5 år sedan, ett Amorosa, ett Signe Tillich. Närmast stammen lägger jag sten, så där växer inget gräs. Jag gödslar gräsmattan men ingen extra näring till träden.

  • De växer väldigt mycket men blommar inte och ger ingen frukt.
  • Jag har fått hjälp att beskära dem men i år har jag inte beskurit dem, för jag har tröttnat.
  • Andra äppelträd i närheten blommar.
  • Har sol större delen av dagen.
  • Bor i norra Bohuslän.
  • Svar: Anledningen till att äppelträden inte blommar ännu vid 5 års ålder är just att de växer så kraftigt.

  Beslutet om att inte beskära dem är helt rätt och kommer att medföra att de kommer i blom snabbare. Det är så att ju mer man beskär ett träd, desto mer svarar trädet med tillväxt. Man kan också uttrycka det så att trädet har ett rotsystem som motsvarar dess storlek och tar man bort grenar så återtar trädet sin storlek snabbt.

  Det kan därför förefalla som att beskärning stimulerar tillväxt – och i viss mån är det sant. På så sätt kan man föryngra gamla träd. Men i detta fall är det ju fråga om unga träd och då bör man gå försiktigt fram med beskärningen och inte ta bort mer än absolut nödvändigt för att bygga upp en hållbar krona (vilket är vad all beskärning av unga träd syftar till).

  All beskärning av unga träd försenar nämligen trädets bördighet genom att trädet då svarar med vegetativ tillväxt, vilket står i motsats till fruktsättning. Det fungerar så här: när trädet har gott om näring eller/och beskärs så svarar det alltså med skottillväxt.

  Är närings­tillgången god så passar trädet på att växa så mycket som möjligt – det ligger i dess natur. Man får då långa, kraftiga årsskott, som snabbt ökar trädets storlek, men som inte innehåller någon fruktved, dvs. blomknoppar. Och blommor är ju förutsättningen för att få frukt. Efterhand så kommer trädet, allteftersom det blir större, att anlägga fruktved, även om näringstillgången är fortsatt god men det blir alltså en försening som blir större ju kraftigare trädet växer.

  Därför kan man själv i viss mån avgöra hur snart ens äppelträd ska komma i sin bärande fas genom att ge mer eller mindre näring och vatten samt genom att beskära mer eller mindre. Ungdomsfasen är alltid rent vegetativ, då trädet genetiskt är programmerat att uppnå en viss storlek innan det ska börja bära frukt, men det finns alltså ett visst spelrum här, inom vil­ket man själv kan påverka trädets bördighet.

  • Men olika äppel­sorter har också olika sen bördighet.
  • De som växer kraftigt, Åkerö är ett typexempel, tar lång tid på sig, kanske tio år innan man får smaka det första äpplet.
  • Svagväxande sorter kan däremot bära enstaka äpplen redan i plantskolan, Gyllenkroks astrakan är ett exempel på en sådan sort.
  • Sammantaget betyder det att man kan behöva gödsla svagväxande sorter mer (om inte marken i sig är näringsrik) för att trädet inte ska bli för litet, och starkväxande sorter ska man nog inte gödsla extra om man inte vill ha jätteträd.

  Grundstammen påverkar också trädets storlek och bördighet högst väsentligt, men eftersom du inte skriver något om grundstam så antar jag att detta är standardträd och då heter grundstammen A2, vilken är en härdig, men rätt kraftigväxande grundstam som ger “normalstora” äppelträd, ungefär som vi är vana att se dem.

  Börjar bära frukt redan 2-3 år efter planteringen. Trädet växer något svagare än på grundstam M 26 (som växer svagare än A2). Har den bästa vinterhärdigheten av alla på marknaden förekommande grundstammar. Trädet slutar växa tidig på hösten, därför hinner grenarna och knopparna avmogna ordentligt. Aroma på B9 t.ex. klarar sig utmärkt i zon 6. Planteringsyta på 6-8 m2 per träd, beroende på sort och jordmån.

  Läs gärna min artikel om trädbeskärning här på Fobos webbplats: (pdf) Lars Forslin : Varför blommar inte mina äppelträd?
  Visa hela svaret

  Kan man klippa äppelträd i februari?

  Äppelträd kan man beskära nu på vårvintern, januari/februari. Det bör vara en torr, kall dag. Vinterbeskärning görs främst om man vill att trädet ska växa mer och få fler grenar. Eller så kan man beskära på sensommaren/hösten efter skörd. Detta är ett bra tillfälle om man vill undvika vattenskott och vill begränsa storleken på trädet.
  Visa hela svaret