Välkomna till region Stockholm – 125 nya poliser Måndag den 18 juli börjar 125 poliser i Stockholms och Gotlands län av de 544 som i fredags den 15 juli tog sin polisexamen. Totalt examinerades 544 nya poliser den 15 juli. Av dem ska 125 poliser börja jobba i region Stockholm. – Som polis gör man skillnad för människor – vi finns där både i tragiska, livsomvälvande händelser och i människors vardagliga liv.
De poliser som börjar nu är alla efterlängtade och behövs både i Stockholm och på Gotland, som på senare tid utvecklats till en av de mest försvarsstrategiska platserna i Europa, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och fortsätter: – Det ankommer också på vår region att utveckla specialistförmågor som är väldigt eftertraktade i övriga landet, som till exempel den särskilda polistaktiken, SPT.
De nya poliserna ger ett ytterligare välkommet tillskott på fler poliser till region Stockholm, och de börjar nu jobba på olika lokalpolisområden i Stockholms län och på Gotland. De är en viktig del i den utökning av antalet anställda som pågår inom polisen.
Visa hela svaret
Contents
Hur många poliser finns det i Sverige 2022?
Polismyndigheten var 35 723 anställda per den 30 juni 2022, varav: 22 382 poliser.13 341 civilanställda, varav 12 312 har en tillsvidareanställning.
Visa hela svaret
Hur många kom in på polishögskolan 2022?
Rekordmånga preliminärt antagna till höstens polisutbildning Omkring 1 000 studenter har preliminärt antagits till höstens utbildningsstart av de olika polisutbildningarna. Polisen har tagit fram flera vägar för att utbilda sig till polis.1 071 studenter har preliminärt antagits till höstens olika utbildningsstarter, varav 927 till grundutbildningen och 52 till den verksamhetsintegrerade polisutbildningen.
- Utöver det startade det i juni även en omgång av den funktionsinriktade polisutbildningen med 92 studenter.
- Det är positivt att många väljer att bli polis och vi ser att intresset är stort för alla våra utbildningsformer.
- Vi behöver framförallt bli fler poliser ute i lokalpolisområdena, men vi behöver även stärka upp vissa andra funktioner med polisiär befogenhet.
Det märks till exempel genom det stora behovet av bland annat analytiker och forensiker, säger rikspolischef Anders Thornberg. Prövningen för höstens antagning har ännu inte avslutats, så fler förändringar kan ännu ske gällande antalet. Tre veckor in på utbildningen fastställs det definitiva antalet av hur många som befinner sig i höstens utbildningsomgång.
- Flera vägar för att bli polis Med en föränderlig brottsutveckling behöver polisen säkerställa att myndigheten växer med rätt kompetens för att klara uppdraget.
- Vi ser exempelvis att vi framöver kommer behöva öka ambitionen och utöka antalet platser till den funktionsinriktade polisutbildningen, säger Mattias Dejke, nationell samordnare för tillväxten.
Utöver grundutbildningen till polis har polisen två ytterligare vägar för att bli polis. Den funktionsinriktade polisutbildningen riktar sig till personer med akademisk examen och som ska arbeta inom områden där verksamheten har ett särskilt behov av specialistkompetens med polisiära befogenheter, exempelvis utredare, analytiker och forensiker.
- Inom ramen för denna utbildning finns även en verksamhetsintegrerad polisutbildning som riktar sig till civilt anställda inom polisen.
- Utbildningen genomförs under 2,5 år på distans och sker parallellt med att man fortsätter arbeta i sin tidigare befattning.
- Därefter genomförs en aspirantutbildning som avslutas med en anställning som polis i ett lokalpolisområde.
Fokus för polisens tillväxt framöver är att bli fler poliser, framförallt ute i lokalpolisområdena. Men i starten av uppdraget att växa med 10 000 polisanställda rekryterade polisen civila kompetenser eftersom det tar tid att utbilda en polis. Alla polisanställda – poliser och civilanställda – är helt avgörande för att klara Polisens komplexa uppdrag.
22 382 poliser 13 341 civilanställda, varav 12 312 har en tillsvidareanställning
Publicerad 05 juli 2022 12:15 : Rekordmånga preliminärt antagna till höstens polisutbildning
Visa hela svaret
Hur många polisstationer finns det i Stockholm?
Polismyndigheten i Stockholms län | |
Departement | Justitiedepartementet |
---|---|
Organisationstyp | Polismyndighet |
Län | Stockholm |
Nedlagd | 31 december 2014 |
Efterföljare | Polismyndigheten |
Länspolismästare | Hans Holmér 1984-87 Gunno Gunnmo 1996- 2003 Carin Götblad 2003-12 Mats Löfving 2012-14 |
Antal anställda | 6 900 |
Instruktion | Polisförordningen (1998:1558) |
Polismyndigheten i Stockholms län var fram till och med 2014 en polismyndighet för Stockholms län, Den var då landets största polismyndighet med cirka 6 900 anställda inom åtta polismästardistrikt, med högkvarter i Stockholms polishus på Kungsholmen,
Visa hela svaret
Vilket land har flest poliser?
2021 var siffran 205. I Tyskland finns det 300 poliser per 100 000 invånare, i Frankrike 320 och i Spanien 360.
Visa hela svaret
Får en polis se ut hur som helst?
Tatuerade polisen: Jag är van vid reaktioner
– Många kriminella har tatueringar. När de ser mina får vi något att prata om och en relation som skapar lugn vid ingripandet, och gör det enklare, berättar Veronica Blomqvist. Foto: Anna-Karin Nilsson Tatueringar och extrema hårfrisyrer är en viktig del av Veronica, men det finns regler för utseendet i polisyrket som hon inte överträder. Foto: Anna-Karin Nilsson “Det här är min stil och personlihet. Jag söker spänning och är i grunden rätt tuff”, säger Veronica Blomquist. Foto: Anna-Karin Nilsson
När Veronica Blomquist bär polisuniform sticker tatueringar fram ovanför kragen och utanför skjortarmarna, allt från små symboler som evighetstecknet till en stor hardcoreversion av frihetsgudinnan. Och det strider inte mot polisens uniformsregler. Veronica Blomquist är förmodligen Sveriges mest tatuerade kvinnliga polis.
- Lag & Avtal träffar henne en ledig dag.
- De synliga tatueringarna lyser på hennes bara hud.
- En amerikansk flagga ringlar ner från axeln utmed höger arm och under den står frihetsgudinnan i en version där huvudet förvandlats till kranium.
- På vänster arm några stora utspridda stjärnor.
- Det här är min stil och personlighet.
Jag söker spänning, och är i grunden rätt tuff. Sedan tio års ålder har jag haft extrema hårfärger. – Som polis vill jag inte bara hjälpa människor, utan gillar också spänningen i att inte veta vad som väntar under en arbetsdag. När vi rycker ut, kör med blåljus, känner jag adrenalinkicken.
- Men det är inte bara tuffa Veronica som tatueringarna speglar.
- Hennes barns namn finns kärleksfullt förevigade på huden, liksom porträttet på hennes förra hund.
- Under evighetstecknet står initialerna V och L.
- Hennes bästa väninna Lena har samma tatuering i nacken.
- För Veronica är det viktigt att få vara den hon är även under tjänstgöringspassen i polisuniform.
Hennes stil går hem hos både allmänhet och buset. – Många kriminella har tatueringar. När de ser mina får vi något att prata om och en relation som skapar lugn vid ingripandet, och gör det enklare. Hon har liknande erfarenheter från patrullnätter vid Stureplan i Stockholm.
- Festande och förfriskade ungdomar vände sig helst till henne, inte till hennes kolleger.
- Ja, de gick fram till mig för att jag såg annorlunda ut.
- De vågade ta kontakt och fick en positiv bild av polisen.
- Veronica är van vid de reaktioner som hennes annorlunda polisutseende väcker, inte minst när hon haft starka hårfärger eller burit dreadlocks och rastaflätor.
Ofta har turister kommit fram och gillat vad de sett: en polis som går utanför normen. Tatueringar och extrema hårfrisyrer är en viktig del av Veronica, men det finns regler för utseendet i polisyrket som hon inte överträder. Uniformen ska bäras med värdighet.
- Persedlar får inte blandas hur som helst.
- Det är till exempel viktigt att vara enhetligt klädd i patrullen.
- Den ene polisen kan inte gå omkring i pikétröja, medan den andra väljer uniformens jacka.
- Den i patrullen som är äldst i tjänst bestämmer hur man ska vara klädd under passet.
- När vi är utomhus ska vi ha båtmössan på huvudet.
Det tycker jag är viktigt av säkerhetsskäl. Om vi rör oss i en trång folksamling och något händer måste vi kunna känna igen kollegerna bland alla huvuden. Uniformsreglerna säger att man inte får bära slips till den kortarmade ljusblå polisskjortan, men Veronicas hardcoreversion av frihetsgudinnan är inget regelbrott när den syns tydligt på den bara underarmen.
Även om polismyndigheten är mer tolerant mot tatueringar än många andra arbetsgivare är det inte helt fritt fram. Veronica anser att poliser som vill tatuera sig måste göra det med omdöme och tänka på vad som blir synligt när uniformen är påtagen. – Om du tatuerar in ett klubbmärke ska det vara dolt. Om en polis med AIK:s märke på underarmen ingriper under ett derby mot en Djurgårdssupporter kan det bli problem och konfrontation.
– Tatueringen blir en säkerhetsrisk för dig, men också för de kolleger som du tjänstgör tillsammans med. Detsamma gäller till exempel religiösa symboler. Man måste vara försiktig med att visa ett kors i kedja runt halsen. Både vittnen och brottsoffer kan sluta prata om de möter en polis med symboler där man tar tydligt ställning i en känslig fråga.
- Polisen ska se välordnad ut och vara politiskt och religiöst obunden, säger Veronica.
- Men du har ju själv den amerikanska flaggan väl synlig.
- An inte det skapa problem? – Jag tycker om motivet.
- Det är inget ställningstagande för USA eller landets politik.
- Jag hade inte besökt landet tidigare när jag reste dit för ett år sedan.
Det blev en fantastisk upplevelse. Människorna är öppna, trevliga och gästvänliga. Jag kan verkligen stå för den tatueringen. Gillar du den här artikeln? : Tatuerade polisen: Jag är van vid reaktioner
Visa hela svaret
Hur många kuggar polisutbildningen?
“Tillsammans med Rekryteringsmyndigheten genomför vi regelbundet förbättringar av rekryteringssystemet” skriver Max Lutteman, som ansvarar för Polismyndighetens kompetensförsörjning. (Uppdaterad söndag 17 april) Att polisutbildningens 300 platser inte fylldes väcker frågor, särskilt som det är tänkt att 800 ska påbörja utbildningen nästa vår.
40 procent av de sökande är kvinnor.4 589 personer sökte.430 gallrades bort direkt, då de omfattades av spärrtid,1 076 fyllde inte i det webbformulär som ingår i antagningsprocessen, där man bland annat ska uppge vikt och längd.Ytterligare 611 kuggades på grund av webbformulärets innehåll,345 uppfyllde inte betygskraven.174 sökande hade inte registrerat ett konto vid Universitets- och högskolerådet, UHR.Sex av de som hade registrerat konto hos UHR hade inte godkända meritvärden.30 av de som återstod hade prövats tidigare
Efter dessa gallringar kallades de återstående 1917 sökande till tester i Rekryteringsmyndighetens regi. En tredjedel av de kallade, 654 personer, kom inte till testerna. 1 263 sökande testades Procentsatsen anger hur stor andel av de testade som underkändes:
636 sökande kuggade på Uniq, ett datoriserat begåvningstest * och 24 föll bort på Neo-Pir, ett personlighetstest, Sammanlagt 67 procent.203 sökande, 21 procent, underkändes i psykologbedömningen.48 sökande, 5 procent, klarade ej ergometercyklingen.42 sökande, 4 procent, kuggades efter övrig medicinsk bedömning, 77 individer – 30 procent – av de antagna till polisutbildningen är kvinnor. Två av dessa kvinnor har utländsk bakgrund. (Född utrikes / har två utrikesfödda föräldrar.) 33 sökande, 3 procent, föll bort på testet av muskelstyrka, Isokai, där godkänd-nivån är sex för män och tre för kvinnor. Endast en manlig sökande sållades bort i detta moment.
* 52 procent av kvinnorna och 49 procent av männen som gjorde begåvningstestet underkändes i denna del.277 klarade testerna (15 procent)
Elva av dessa föll bort efter säkerhetssamtalet.12 tillkom, som godkänts vid tidigare sökomgångar.21 valde att återta sin ansökan,
257 polisstudenter påbörjade studierna i januari. Det var 43 färre än de 300 Polismyndigheten tänkt sig,
Visa hela svaret
Får man filma polisstationer?
Får man filma polis?
Hej och tack för att du ställer din fråga till Lawline! Du undrar alltså om man får filma en polis när de utför en kontroll, samt om de har befogenhet att stoppa ditt filmande. Inget förbud
Generellt sett finns det inget konkret förbud mot att filma poliser när de utför sitt arbete. Dock finns vissa undantag till detta. Kränkande fotografering Enligt (1962:700, BrB) är det ett brott, specifikt kränkande fotografering, att filma eller fotografera någon i hemlighet på en icke allmän plats, såsom inne i en bostad, en toalett, osv utan dennes samtycke.
- Med hänsyn till syftet med fotograferingen och övriga omständigheter kan dock filmandet vara försvarligt.
- Så kan bland annat fallet vara om fotograferingen sker i syfte att inhämta bevis till misstänkt brott eller sker i nyhetssyfte.
- När du stoppas på vägen befinner du dig på en allmän plats, varför det inte kan utgöra kränkande fotografering att filma eller fotografer polisen där.
Ordningssynpunkt Enligt (1984:387) har polisen rätt att avlägsna eller avvisa den som genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen om det är nödvändigt för att upprätthålla ordningen, Detta innebär att om ditt filmande innebär att den allmänna ordningen störs eller utgör en omedelbar fara för denna har polisen rätt att avvisa eller avlägsna dig från platsen, alltså stoppa ditt filmande.
- Vid frågan om avvisning eller avlägsning är nödvändigt ska en proportionalitetsbedömningen göras av polisen innebärande att den minst ingripande åtgärden ska användas för att uppnå målet, alltså allmän ordning.
- Detta innebär att polisen innan de bestämmer sig för att avvisa dig ska försöka uppnå den eventuellt hotade ordningen genom tillsägelser eller varningar.
Proportionalitetsbedömningen måste göras eftersom möjligheten att filma eller fota på allmän plats utgör ett medel för att uttrycka sin grundlagsstadgade yttrandefrihet. Sammanfattningsvis kan sägas att du har rätt att filma polisen då det är på en allmän plats och att du inte stör den allmänna ordningen genom att filma.
Visa hela svaret
Vem äger Polishusen?
Nytt polishus om minst 40.000 kvm i Flemingsberg Huddinge kommun och Polismyndigheten förbereder en avsiktsförklaring rörande ett nytt polishus i Flemingsberg i Huddinge söder om Stockholm. Lokalbehovet bedöms till 40.000–60.000 kvm. Därefter ska fastigheten säljas på den öppna marknaden.
Den aktuella marken ägs i dag av Huddinge kommun. Det stora polishuset blir granne med Alfa Lavals nya kontors som Fabege ska uppföra. Fastighetsvärlden har tidigare i berättat om polisen planer på ett nytt stort polishus i Flemingsberg. Nu är man alltså ett steg närmare. I magasinet kartläggs för övrigt alla polisens lokalbehov de kommande åren.
Dagens polishus i Flemingsberg innehåller 13.600 kvm och ägs av Vacse på ett hyresavtal som löper ut årsskiftet 2024/25. Ett nytt polishus ersätter även polisstationen ” Västberga” om 16.900 kvm. Det är en fastighet som ägs av SBB och där hyresavtalet löper ut hösten 2022.
Polismyndigheten har behov av att utöka sin verksamhet i södra Stockholm. Avsiktsförklaringen är ett första steg mot etablering av ett nytt stort polishus söder om Stockholm i det expansiva Stockholm South Business District i Flemingsberg i Huddinge. – Vi är glada att Huddinge kommun vill möjliggöra vår satsning på ett nytt nav för Polisens verksamhet i södra Stockholm.
Vi har under lång tid varit i behov av ett verksamhetsanpassat polishus där polisområdets olika funktioner kan samlas. I ett nytt polishus kommer vi kunna växa samtidigt som vi kan bidra till ökad trygghet, högre polisnärvaro och bättre service till allmänheten, säger Catrine Kimerius Wikström, polisområdeschef, Stockholm Syd.
– Etableringen är en viktig byggsten i skapandet av Sveriges största och mest spännande stadsutvecklingsprojekt. Det nya polishuset kommer att ligga i en tät och attraktiv stadsmiljö mitt i centrala Flemingsberg en kvart ifrån Stockholms innerstad, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.
Närheten till de rättsvårdande myndigheterna i området (Kriminalvården, Södertörns tingsrätt och Åklagarmyndigheten) gör polisens expansion i Flemingsbergsdalen extra lämplig. – Att en av Sveriges största och viktigaste polisetableringar sker i Flemingsberg är naturligtvis positivt och en viktig signal för alla som sätter kampen mot brottlighet och otrygghet i första rummet och verkar för att Huddinge ska vara en kommun där det är tryggt att bo och väldigt otryggt att leva ett kriminellt liv, säger Daniel Dronjak (M).
Uppskattningen i dagsläget är att lokalytan blir cirka 40.000–60.000 kvadratmeter. Själva byggnaden finns inte idag. Marken, som ägs av Huddinge kommun, är på cirka 10.000 kvadratmeter. Avsiktsförklaringen väntas godkännas av kommunstyrelsen i Huddinge kommun den 9 mars. Planen är därefter att Polismyndigheten efter konkurrensutsättning utser en hyresvärd som sedan, tillsammans med kommunen, ska arbeta med en ny detaljplan.
Kommunen avser att sälja marken till polisens nya hyresvärd efter att detaljplanen vunnit laga kraft. Enligt den preliminära tidplan kan byggnaden stå färdig tidigast 2026-2027. Expansiv utveckling är på gång och en rad aktörer planerar att förlägga sin verksamhet i Flemingsberg under de kommande åren bland annat Kungliga Dramatiska Teaterns och Kungliga Operans nya ateljéer, verkstäder och repetitionssalar (beräknad inflyttning 2024) och (tillträde beräknas ske under det andra kvartalet 2025).
- Båda har tecknat större hyresavtal med Fabege.
- Stadskärnan Flemingsberg är en av de starkast växande utvecklingsområdena söder om innerstaden med universitetssjukhus, världsledande forskning, sex lärosäten, Widerströmska gymnasiet samt ett av Sveriges största rättscentrum.
- Här finns redan nybyggda bostäder, mataffärer, hotell, gym, sportcenter och goda pendlingsmöjligheter till hela Mälardalen.
I kommande etapper planeras shopping, restauranger, nöje, kultur och utbildning blandat med kontor, bostäder och parker. : Nytt polishus om minst 40.000 kvm i Flemingsberg
Visa hela svaret
Vem är polischef i Sverige?
Rikspolischefen. Rikspolischef sedan den 15 februari 2018 är Anders Thornberg. Christina Weihe är stabschef.
Visa hela svaret
Vad tjänar en polis efter 10 är?
Polisens ingångslön väntas bli över 31 000 kr i månaden Ingångslönen för polisen ska höjas till minst 31 000 kronor till år 2024. Dessutom dubbleras ob-ersättningen i två steg under kommande år. Det meddelade Polismyndigheten och Polisförbundet på en pressträff i dag.
De båda parterna är alltså överens om hur de särskilt avsatta lönemedlen för polislönesatsningar ska användas. Det handlar om 400 miljoner kronor per år, för åren 2022 till 2024. I dag tjänar en nybliven polis runt 27 000 kronor, men 2024 är målet att lönen inte ska understiga 31 000 kronor. Publicerad 13 juni 2022 kl 12:54 SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet.
Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. : Polisens ingångslön väntas bli över 31 000 kr i månaden
Visa hela svaret
Hur ofta dör poliser i Sverige?
Gunnar Norgren grips efter att ha mördat polismannen Ragnar Sandahl i Nyköping 1966. Sedan början av 1900-talet har 32 poliser i Sverige avlidit under tjänstgöring på grund av dödligt våld. Med undantag för ett fall från 1992, då en polis blev skjuten till döds i Stockholm, så har alla mord klarats upp.
- Alla poliser har varit män och alla mord är begångna av män.
- Merparten av gärningsmännen är personer med allvarlig psykisk sjukdomsproblematik och vanligaste vapnet är ett skjutvapen.
- Det blodigaste årtiondet var 1900–1910, då sju polismän mördades, med 1960-talet som näst blodigast då sex polismän mördades.
Ytterligare 69 poliser har dött under tjänstgöring under samma period, exempelvis i bilolyckor, men dessa listas inte här. Det finns också fall där poliser dödats då de ingripit vid pågående brott och liknande, utanför sin tjänstgöring, men dessa listas inte heller här.
Antal polismord i Sverige per årtionde 1890–2021 | |
Vilket land i Europa har minst poliser?
Polis, polis ingen spargris Varför ska poliserna ständigt tvingas kämpa för sina resurser trots att politikerna ständigt lovar mer. Finland ligger envist i botten beträffande antalet poliser i en jämförelse med alla andra EU-länder, det behövs högre i stället för lägre anslag. 26.08.2021 13:30 UPPDATERAD 26.08.2021 13:49 Snart sagt varje parti bedyrar att vi ska ha tillräckligt med polisresurser, men ändå är det från år till år en seg kamp för att anslagen ska vara tillräckliga ens för en bibehållen nivå. Så även i år. Inrikesministeriet säger att anslagen i det budgetförslag som Finansministeriet har presenterat inte räcker till för att upprätthålla den nuvarande nivån på verksamheten.
“Utan en betydande anslagsökning i budgeten för 2022 blir polisen tvungen att anpassa sin verksamhet för att hålla utgifterna inom utgiftsramen”, heter det i ett uttalande från ministeriet. Eftersom personalutgifterna utgör 70 procent av polisens kostnader måste behövliga kostnadsminskningar inriktas på personalen.
Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen säger att han är oroligare än någonsin, glappet är cirka 40 miljoner euro, vilket i årsverken motsvarar minst 450. Finansminister Annika Saarikko (C) har signalerat beredskap att höja polisens anslag, men påpekar samtidigt att justeringsmånen av budgetförslaget är mycket begränsad.
På fredag (i morgon) ska förhandlingar föras mellan Finansministeriet och Inrikesministeriet dit också polisöverdirektör Kolehmainen har inbjudits. Frågan blir inte lättare att lösa då de två ministerierna uppskattar polisens kostnader på olika sätt. Det skulle i alla fall vara bra om den här frågan kunde lösas redan vid fredagens möte så att den inte behöver gå olöst till regeringens stora budgetförhandlingar om en och en halv vecka.
Då kan det bli svårare att hitta en lösning eftersom det finns flera hål som varje regeringsparti vill ha fyllda. De summor som behövs för att polisen ska kunna hålla resurserna ens på tidigare nivå är ändå bara en droppe i budgethavet. Antalet poliser per invånare är klart lägst i Finland av alla länder i Europa.
- I Finland finns under 7 500 poliser, medan Danmark, som har ungefär lika stor befolkning som Finland, har över 11 000 och ligger trots det näst sist i EU.
- Finland är verkligen överlägsen EU-jumbo.
- Hos oss finns drygt 130 poliser per 100 000 invånare – lika många som i Vatikanen.
- I Danmark är siffran ungefär 200, medan medeltalet i hela EU är mer än dubbelt så högt som i Finland – 318.
Hur resonerar man då anslagen föreslås sänkas för Finlands polisväsende som har de klart lägsta resurserna i EU redan sedan förut? Är vi finländare så laglydiga att det behövs så få poliser? Nej, det kan inte vara orsaken. Är våra poliser då så mycket bättre och effektivare än sina kolleger i andra länder att det räcker med klart färre? Nja, visst är våra poliser duktiga men det är säkert också fallet i många andra länder.
- Den förra regeringen satte som mål att poliserna skulle öka till 7 850 till år 2025 och enligt det nuvarande regeringsprogrammet ska antalet poliser ha ökat till 7 500 nästa år.
- I Inrikesministeriets redogörelse om den inre säkerheten som i höst ska behandlas i riksdagen föreslås att polisstyrkan höjs till 8 200 till 2030.
Det här är steg i rätt riktning men rimmar inte alls med de anslag som just nu erbjuds polisen. Det är fråga om värderingar och hur våra ledande politiker ser på säkerheten och tryggheten i samhället, men tal och planer borde bättre korrelera med åtgärder och anslag.
Annars står vi nästa år igen inför samma dragkamp om anslag för polisen. Överdirektör Kolehmainen har tagit till en viss utpressning mot regeringen genom att hävda att knappare resurser bland annat kan leda till att den nystartade enheten som ska bekämpa människohandel redan efter sitt första år tvingas lägga ned.
Det är en hjärtesak för den sittande regeringen och skulle svida hårt i skinnet. För finländarna i gemen är det illa om brottsutredningen och polisens närvaro i samhället, inte minst på glesbygden drabbas ytterligare, vilket säkert skulle vara fallet om polisen tvingas skära ner på sina resurser. : Polis, polis ingen spargris
Visa hela svaret
Hur många poliser jobbar i USA?
Det finns sålunda i USA drygt 650 000 polismän, uppdelade i omkring 40 000 olika polis – myndigheter. I hälften av dessa myndigheter utgörs bemanningen av endast en eller två polismän.
Visa hela svaret
Hur många poliser slutar varje år?
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) Polismyndigheten har i dag stora utmaningar att kunna fullfölja sitt uppdrag. Det behövs ökade resurser både ekonomiskt och lagföringsmässigt. Det som är absolut viktigast är dock antalet aktiva poliser.
- Av dagens knappt 22 000 poliser arbetar endast ungefär 800 renodlat som områdespoliser med brottsförebyggande och trygghetsskapande uppgifter i utpekade geografiska ansvarsområden.
- Polismyndigheten har hittills misslyckats med att attrahera tillräckligt många till polisutbildningen.
- Trots att man lyckades återrekrytera 92 poliser 2021 slutade fler poliser än någonsin – 521 stycken.
Antalet som slutar som polis överstiger därför stort antalet som man har lyckats återrekrytera. Samtidigt har Polishögskolan stora svårigheter att fylla platserna på utbildningen. Antalet utbildningsplatser har ökat de senaste åren, men vid varje terminsstart gapar ett stort antal platser tomma.
Totalt fanns det 1 020 studieplatser vid terminsstarten i januari 2022, och 650 personer hade fått bekräftad antagning. Nästan 40 procent av studieplatserna står alltså tomma vid början av utbildningen. Rikspolischef Anders Thornberg säger att det behövs minst 1 000 studerande per termin för att målet om 26 200 poliser till 2025 ska uppfyllas.
Problemet är inte att det saknas intresse för att bli polis. Inför varje terminsstart söker cirka 20 000 personer utbildningen. Enligt dåvarande inrikesminister Mikael Damberg handlar det om att de sökande inte har tillräckliga meriter för att fylla utbildningsplatserna.
Visa hela svaret
Hur många poliser behöver Sverige?
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) Polismyndigheten har i dag stora utmaningar att kunna fullfölja sitt uppdrag. Det behövs ökade resurser både ekonomiskt och lagföringsmässigt. Det som är absolut viktigast är dock antalet aktiva poliser.
Av dagens knappt 22 000 poliser arbetar endast ungefär 800 renodlat som områdespoliser med brottsförebyggande och trygghetsskapande uppgifter i utpekade geografiska ansvarsområden. Polismyndigheten har hittills misslyckats med att attrahera tillräckligt många till polisutbildningen. Trots att man lyckades återrekrytera 92 poliser 2021 slutade fler poliser än någonsin – 521 stycken.
Antalet som slutar som polis överstiger därför stort antalet som man har lyckats återrekrytera. Samtidigt har Polishögskolan stora svårigheter att fylla platserna på utbildningen. Antalet utbildningsplatser har ökat de senaste åren, men vid varje terminsstart gapar ett stort antal platser tomma.
- Totalt fanns det 1 020 studieplatser vid terminsstarten i januari 2022, och 650 personer hade fått bekräftad antagning.
- Nästan 40 procent av studieplatserna står alltså tomma vid början av utbildningen.
- Rikspolischef Anders Thornberg säger att det behövs minst 1 000 studerande per termin för att målet om 26 200 poliser till 2025 ska uppfyllas.
Problemet är inte att det saknas intresse för att bli polis. Inför varje terminsstart söker cirka 20 000 personer utbildningen. Enligt dåvarande inrikesminister Mikael Damberg handlar det om att de sökande inte har tillräckliga meriter för att fylla utbildningsplatserna.
Visa hela svaret
Vilket land i Europa har minst poliser?
Polis, polis ingen spargris Varför ska poliserna ständigt tvingas kämpa för sina resurser trots att politikerna ständigt lovar mer. Finland ligger envist i botten beträffande antalet poliser i en jämförelse med alla andra EU-länder, det behövs högre i stället för lägre anslag. 26.08.2021 13:30 UPPDATERAD 26.08.2021 13:49 Snart sagt varje parti bedyrar att vi ska ha tillräckligt med polisresurser, men ändå är det från år till år en seg kamp för att anslagen ska vara tillräckliga ens för en bibehållen nivå. Så även i år. Inrikesministeriet säger att anslagen i det budgetförslag som Finansministeriet har presenterat inte räcker till för att upprätthålla den nuvarande nivån på verksamheten.
- Utan en betydande anslagsökning i budgeten för 2022 blir polisen tvungen att anpassa sin verksamhet för att hålla utgifterna inom utgiftsramen”, heter det i ett uttalande från ministeriet.
- Eftersom personalutgifterna utgör 70 procent av polisens kostnader måste behövliga kostnadsminskningar inriktas på personalen.
Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen säger att han är oroligare än någonsin, glappet är cirka 40 miljoner euro, vilket i årsverken motsvarar minst 450. Finansminister Annika Saarikko (C) har signalerat beredskap att höja polisens anslag, men påpekar samtidigt att justeringsmånen av budgetförslaget är mycket begränsad.
- På fredag (i morgon) ska förhandlingar föras mellan Finansministeriet och Inrikesministeriet dit också polisöverdirektör Kolehmainen har inbjudits.
- Frågan blir inte lättare att lösa då de två ministerierna uppskattar polisens kostnader på olika sätt.
- Det skulle i alla fall vara bra om den här frågan kunde lösas redan vid fredagens möte så att den inte behöver gå olöst till regeringens stora budgetförhandlingar om en och en halv vecka.
Då kan det bli svårare att hitta en lösning eftersom det finns flera hål som varje regeringsparti vill ha fyllda. De summor som behövs för att polisen ska kunna hålla resurserna ens på tidigare nivå är ändå bara en droppe i budgethavet. Antalet poliser per invånare är klart lägst i Finland av alla länder i Europa.
- I Finland finns under 7 500 poliser, medan Danmark, som har ungefär lika stor befolkning som Finland, har över 11 000 och ligger trots det näst sist i EU.
- Finland är verkligen överlägsen EU-jumbo.
- Hos oss finns drygt 130 poliser per 100 000 invånare – lika många som i Vatikanen.
- I Danmark är siffran ungefär 200, medan medeltalet i hela EU är mer än dubbelt så högt som i Finland – 318.
Hur resonerar man då anslagen föreslås sänkas för Finlands polisväsende som har de klart lägsta resurserna i EU redan sedan förut? Är vi finländare så laglydiga att det behövs så få poliser? Nej, det kan inte vara orsaken. Är våra poliser då så mycket bättre och effektivare än sina kolleger i andra länder att det räcker med klart färre? Nja, visst är våra poliser duktiga men det är säkert också fallet i många andra länder.
- Den förra regeringen satte som mål att poliserna skulle öka till 7 850 till år 2025 och enligt det nuvarande regeringsprogrammet ska antalet poliser ha ökat till 7 500 nästa år.
- I Inrikesministeriets redogörelse om den inre säkerheten som i höst ska behandlas i riksdagen föreslås att polisstyrkan höjs till 8 200 till 2030.
Det här är steg i rätt riktning men rimmar inte alls med de anslag som just nu erbjuds polisen. Det är fråga om värderingar och hur våra ledande politiker ser på säkerheten och tryggheten i samhället, men tal och planer borde bättre korrelera med åtgärder och anslag.
- Annars står vi nästa år igen inför samma dragkamp om anslag för polisen.
- Överdirektör Kolehmainen har tagit till en viss utpressning mot regeringen genom att hävda att knappare resurser bland annat kan leda till att den nystartade enheten som ska bekämpa människohandel redan efter sitt första år tvingas lägga ned.
Det är en hjärtesak för den sittande regeringen och skulle svida hårt i skinnet. För finländarna i gemen är det illa om brottsutredningen och polisens närvaro i samhället, inte minst på glesbygden drabbas ytterligare, vilket säkert skulle vara fallet om polisen tvingas skära ner på sina resurser. : Polis, polis ingen spargris
Visa hela svaret