Hur Många Michelin Restauranger Finns Det I Stockholm?

Hur Många Michelin Restauranger Finns Det I Stockholm
Stockholms alla Michelinkrogar Categories: Restauranger Publish date: 22 december 2022 Stockholm kan stoltsera med flera restauranger som har förärats med Michelin-stjärnor. Fyra av dem har lyckats med konststycket att få två stycken, och 2018 blev Frantzén den första någonsin i Stockholm att belönas med tre! Utbudet av moderna gourmetrestauranger i Stockholm är häpnadsväckande och smakäventyren står sig mycket väl i konkurrensen med vilken annan stad som helst i världen.

Och inget namn i världen har blivit lika synonymt med matupplevelser av yppersta klass som guide Michelin. Sedan sommaren 2022 har Stockholm hela 9 restauranger som belönats med en, två eller tre stjärnor i den ansedda guiden. Som komplement till stjärnutmärkelserna lanserade Guide Michelin en ny hållbarhetsmärkning i februari 2020.

Restauranger som ligger i framkant med hållbar gastronomi uppmärksammas med en ny, grön symbol, och förnärvarande har Stockholm 3 restauranger med Grön Stjärna. Dessutom omnämns 7 Stockholmskrogar i kategorin Bib Gourmand för sin prisvärda mat.

  • Här är en lista över alla Michelin-krogar i Stockholm:
  • *** Frantzén
  • ** Aloë
  • * Sushi ShoEkstedtOperakällarenEtoileAIRANour
  • Adam & Albin

Restauranger med Grön Stjärna Restauranger med Grön Stjärna uppmärksammas för sitt hållbara kök och meny. Märkningen ges till dem som utmärker sig Genom att använda hållbara leverantörer, verkar för att minska sitt matsvinn och CO2 avtryck.

  1. EtoileFotografiska
  2. Oxenstiernan
  3. Restauranger med Bib Gourmand
  4. Bib Gourmand-utmärkelsen ges till restauranger som serverar god mat, väl värd en omväg, men för en något billigare peng.
  5. AllegrineLilla EgoBabetteKaggesMathias Dahlgren-MatbarenBrasserie Bobonne
  6. Bar Agrikultur

Hur Många Michelin Restauranger Finns Det I Stockholm Agnes Gällhagen/Johnér Under det senaste decenniet har Stockholms matscen fått stor uppmärksamhet. Mycket tack vare våra kockar, restauranger och hemmakockar som är ihärdiga i sin jakt på kvalitetsmat som inte kompromissar med miljön. Ett kvitto på vilken tongivande roll Stockholm spelar med sitt fantastiska utbud av innovativa restauranger är att staden under 2023 blivit utsedd till Europas Gastronomiska Huvudstad.
Visa hela svaret

Hur många 3 stjärniga restauranger finns det i Sverige?

Guide Sveriges Michelin-restauranger Sverige har en fantastisk restaurangscen med 60 restauranger som genom åren erhållit minst en stjärna i den mytomspunna Michelinguiden. För närvarande har 21 restauranger i Sverige en, två eller tre stjärnor. Michelinguidens bedömningar uppdateras en gång per år och under utdelningen i norska Stavanger i juli 2022 fick Nour, Adam/Albin och Knystaforsen sina första stjärnor.
Visa hela svaret

Vilken stad har flest Michelinstjärnor?

Här är staden med flest Michelinstjärnor 2020 För trettonde året i rad har Tokyo flest Michelinstjärnor i världen. I 2020 års upplaga av Guide Michelin får den japanska huvudstaden hela 226 stjärnor, skriver Japan Times. Stadens mest berömda restaurang petas däremot från guiden, enligt CNN.

  • Trestjärniga Sukiyabashi Jiro, där president Barack Obama åt med Japans premiärminister Shinzo Abe för fem år sedan, försvinner ur guiden eftersom det är omöjligt boka bord om man inte är kändis eller bor på ett av Tokyos lyxhotell och kontaktar restaurangen via conciergen.
  • Själva tanken med guiden är att krogarna som rekommenderas ska vara tillgängliga för alla.

Efter Tokyo har Paris flest Michelinstjärnor, följt av Kyoto och Osaka. : Här är staden med flest Michelinstjärnor 2020
Visa hela svaret

Hur många 3 stjärniga restauranger finns det i världen?

Har du någonsin undrat över vilka restauranger som har 3 stjärnor i guide Michelin? – Guide Michelin, den prestigefulla guideboken för gastronomer. Man kan ha 1, 2 eller 3 stjärnor i guiden, och endast de bästa av de bästa utmärks med en 3e stjärna. Det krävs enormt mycket för att över huvudtaget förtjäna en ynka stjärna.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar Frantzén?

Eftersom Björn Frantzén inte var nöjd med sina två Michelinstjärnor stängde han restaurangen i Gamla stan och startade om på ny adress. Och se, då kom den, stjärna nummer tre. Öppettider och meny kan ändras på kort tid. Titta alltid på restaurangens hemsida, Instagram eller Facebooksida för korrekt information. Ekologiskt tänk: Använder i stor utsträckning ekologiska och närodlade råvaror. Vad tycker andra? Betyg 4 av 5 i DN december 2017. Betyg 6 av 6 i SvD november 2017. Betyg 10 av 10 (mat) i Di Weekend Nov. -17. Vin och dryck: Dryckespaket (1650 kr) eller alkoholfritt dito (900 kr) ackompanjerar menyn. Champange, avec, kaffe m.m. ingår ej. Antal sittplatser: 23 Inredningsdesign: Joyn Studio. En sak till: Första svenska krogen någonsin med tre Michelinstjärnor. Ett trevånings townhouse i city är den nya platsen för Sveriges främste kock att skapa kulinariska helhetsupplevelser i absolut världsklass till en liten och välbeställd skara gäster.
Visa hela svaret

Vem äger Franzen?

Ägs av Björn Frantzén, Antonia Ax:son Johnson och Göran Ennerfelt samt Harald och Jeanette Mix.
Visa hela svaret

Hur många Michelinstjärnor har Frantzen?

Sverige har fått sin första 3-stjärniga krog!

  • It appears that your browser has cookies disabled.
  • The website requires your browser to enable cookies in order to login.
  • Please enable cookies and reload this page.

Tre stjärnor till Frantzén! Igår kväll fick Sverige sin första restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin. Det är första gången sedan Guide Michelin började belöna Sverige med stjärnor 1984, som en restaurang når den nivån. Totalt fick fem olika restauranger i Sverige stjärnor.

  1. Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker.
  2. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan”, skrev Michael Ellis, internationell chef för Michelin-guiderna, som motivering.

“Det känns stort, riktigt stort”, säger Björn Frantzén som var på plats under utdelningen i Köpenhamn. Maaemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn var först i Norden med tre stjärnor i Guide Michelin redan 2016. Nu får de sällskap av Frantzén i Stockholm. Stort grattis!,
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Händer I Göteborg På Nyår?

Vilken kock har mest Michelinstjärnor?

Hem Mat & Restaurang Världens mest Michelin-meriterade kock, Joël Robuchon, har avlidit Hur Många Michelin Restauranger Finns Det I Stockholm Le Figaro rapporterade i måndags att stjärnkocken Joël Robuchon, vars restauranger under åren hedrats med inte mindre än 32 Michelinstjärnor, i 13 olika länder, under måndagsmorgonen avled i Geneve. Robuchon föddes 1945 i Poitiers och inledde sin gastronomiska bana redan i 20-års åldern.

När han var 29 blev han utsedd till kökschef vid L’Hotel Concorde Lafayette. Han öppnade senare vid 36 års ålder sin första egna restaurang, Le Jamin, vilken direkt hedrades med en Michelinstjärna. Han var känd för att agera mentor till flera kockar, däribland Gordon Ramsey som en gång i tiden arbetade för Robuchon i Paris och beskrev upplevelsen som “att jobba för SAS”, den brittiska specialarmén som är känd för deras notoriska och hårda träning.

Den franska gastronomiguiden Gault & Millau, utsåg även 1990 Robuchon till “chef of the century” Källa: Decanter.com, The Drinks Business F oto: @ TheDrinksBusiness
Visa hela svaret

Hur många 5 stjärniga restauranger finns det?

Lästid: 12 min. av: anne, July 17, 2022 Visste du att det finns 74 Michelin-restauranger i Sverige? Det vill säga restauranger som finns omnämnda i den franska restaurangguiden Guide Michelin. Av våra 74 Michelin-restauranger i Sverige har 21 tilldelats Michelin-stjärnor, och resterande har tilldelats antingen The Michelin Plate, eller bemärkelsen Bib Gourmand.

  1. Men vad är Guide Michelin egentligen? Och vad betyder de olika märkningarna? Guide Michelin togs fram i Frankrike, som en liten röd guidebok för motorister ute på vägarna.
  2. Då ville man helt enkelt locka fler till att köra bil, genom att guida dem till restauranger utmed vägarna i olika områden.
  3. Anske tänker du på däck när du hör ordet Michelin, och det är också helt riktigt.

Guide Michelin startades nämligen av bröderna Andre och Edouard Michelin, som också ägde däckfirman, för att öka försäljningen av bilar, och därmed även försäljningen av däck. Idag rangordnas restaurangerna i Guide Michelin efter stjärnor, man som mest kan få tre stycken.

⭐ Michelinstjärnor – restauranger med kulinarisk förträfflighet 😋 Bib Gourmand – restauranger med riktigt bra mat till rimliga priser 🍽️ Michelin Plate – restauranger där inspektörerna upptäckt kvalitetsmat 🍀 Michelin Green Star – restauranger med hållbarhetsfokus

Gå direkt till Michelin-restauranger i:
Visa hela svaret

Vilken svensk kock har flest Michelinstjärnor?

Bara Frantzén som har tre stjärnor – Hotell Borgholm på Öland och Project i Göteborg får också varsin stjärna. I år var det dock ingen svensk restaurang som lyckades få två eller tre Michelinstjärnor. Krögaren Björn Frantzén behåller dock sina tre stjärnor för sin restaurang Frantzén, som är den enda trestjärniga krogen i hela Sverige.
Visa hela svaret

Har Operakällaren Michelin stjärna?

Operakällarens Matsal, vars originalinteriör med väggmålningar, förgylld ekpanel, kassettak och takkronor anses av många vara Sveriges vackraste. Arkitekttrion Claesson Koivisto Rune har med hjälp av stora speglar, nya möbler och armaturer förvandlat salen till en modern restaurang i tiden.

Här serveras internationell haute cuisine och i vår vinkällare finns ett stort urval av utsökta viner från hela världen. Operakällaren har en stjärna och hela fem röda bestick i Guide Michelin och är även medlem i “Les Grandes Tables du Monde/Traditions & Qualité” – en sammanslutning av världens förnämsta restauranger.

Sedan augusti 2021 är Operakällarens Matsal under ledning av kökschef Viktor Westerlind, som tidigare arbetat på stjärnkrogar så som F12, Frantzén och Aira. Utöver sina många år som kökschef har Viktor tävlat för svenska kocklandslaget där han tagit silver i Culinary World Cup och guld i Culinary Olympics.
Visa hela svaret

Hur många Michelinstjärnor har Danmark?

Michelinrestauranger i Danmark. Om du siktar mot stjärnorna, Michelinstjärnor alltså, så har Danmark Skandinaviens mest stjärnspäckade himmel med totalt 39 stycken som tindrar över 28 fantastiska gourmetrestauranger.
Visa hela svaret

Vilken är Sveriges dyraste restaurang?

Stockholm får Sveriges dyraste restaurang – Travel News Hur Många Michelin Restauranger Finns Det I Stockholm Foto: Pixabay Den 30 augusti öppnar nya Frantzén. Den blir Sveriges dyraste restaurang genom tiderna, per stol räknat, enligt Di Weekend. Restaurangen på 521 kvadratmeter avsedd för 23 gäster, består av tre plan i en fastighet från 1880, granne med konditoriet Vete-Katten på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm.

Den ska ha kostat cirka 75 miljoner kronor men om det avser hela fastigheten eller bara restaurangen är oklart skriver Di. Gamla Frantzén var på 90 kvadrat men antalet platser var även då 23. Den största nyheten är det öppna köket med en eldstad för matlagning över öppen eld, något som Niklas Ekstedt var först med på en stjärnkrog.

: Stockholm får Sveriges dyraste restaurang – Travel News
Visa hela svaret

Vilka restauranger äger Björn Franzen?

Andra trestjärniga krogen – Björn Frantzén har nu alltså två trestjärniga krogar. Hans restaurang Frantzén i Stockholm blev den första i Sverige att uppnå tre stjärnor år 2018. I dag har Frantzén Group tre restauranger i Stockholm: Frantzén, Bobergs matsal och Astoria som öppnade i mars tidigare i år. Björn Frantzén har i dagsläget två trestjärniga krogar. Foto: Tomas Oneborg / TT De restauranger som Björn Frantzén har eller har på gång utöver Frantzén och Zén är inte tänka att bli några stjärnkrogar. – Det räcker med att ha två restauranger med tre stjärnor, vilket är ett enormt arbete och som involverar en massa människor. Du kan aldrig slappna av på den nivån – alla detaljer måste sitta.
Visa hela svaret

Vad kostar det att äta på Noma?

Residence tar en titt på nya Noma 2.0 – René Redzepis äventyr efter den restaurang som blivit känd som världens bästa. Danska topnotch-restaurangen Noma stängde i slutet av 2016 portarna till sitt Guide Michelin-­prisade ställe. Först i februari i år öppnade Nomas nya gastronomiska paradis, på en övergiven industritomt i Christiania i Köpenhamn.

Redzepis livsverk, som har kallats världens mest inflytelserika restaurang, har haft två stjärnor i Michelinguiden sedan 2007 och utsetts till världens bästa restaurang 2010, 2011, 2012 och 2014 av The world’s 50 best restaurants. Att stänga ett sådant ställe för att bygga upp det på nytt igen en mil längre bort har fått många att lyfta på ögonbrynen.

Mellan 2015 och 2017 hade Noma popups världen runt, i Japan, Australien och Mexiko. Från Mexiko tog Redzepi med sig insikten att ett utekök mycket väl kan vara fundamentet för ett lyckligare liv. Med tanke på vädret i Danmark fick man dock bygga på ett speciellt smart sätt för att skapa en illusion av att nästan sitta ute. Matsalen har beskrivits som en kokong i ek. Golv från Dinesen, stolar Arv, special ritade för Noma och producerade av Brdr Krüger. Nya Noma är uppbyggt av sju huskroppar som har arrangerats som en klassisk dansk bond­gård. Husen har ritats av ingen mindre än stjärnarkitekten Bjarke Ingels, och ryktet går att själva bossen har hållit i ritpennan. En klassisk dansk bondgård bestående av sju huskroppar har rests i Christiania, på mark som under andra världskriget tjänade som skeppsvarv. Gästen ska hela tiden ha känslan av att sitta mitt i naturen. Noma 2.0 ligger på en tomt som den danska marinen använde för att bygga båtar under andra världskriget. René Redzepi har definierat det nordiska köket under mer än ett decennium. Nu blandar han korten på nytt. René är själv uppvuxen under enkla förhållanden, med föräldrar som fick slita hårt för att få mat på bordet. Hans pappa är en makedonier som är född i Albanien, och som jobbade som taxichaufför i Köpenhamn.

  • Hans mamma har jobbat som städerska och kassörska.
  • Redzepis enorma revanschlust sägs vara driv kraften bakom hans matimperium.
  • Själva byggandet av nya Noma var en riktig rysare.
  • Området är kulturminnesmärkt.
  • Inget befintligt fick rivas, och när det under grävarbetena dök upp en mur från 1800-talet hotade myndigheterna med byggstopp under nästan två år för att reda ut huruvida det var en historiskt värdefull mur som hade grävts fram.
You might be interested:  Borås Djurpark Hur Lång Tid?

Som tur var gick det att klara ut på fem veckor, annars hade Noma blivit bankrutt. Entrén utan någon reguljär receptionsdisk. Hela restaurangen ska kännas som att komma hem till någon. På vintern kanske gästerna får ta av sig skorna beroende på hur mycket snö det ligger utomhus. En meny kostar 3 000 kronor. En fjärdedel av detta täcker precis inköpskostnaderna för maten.

För att Noma 2.0 ska gå runt måste restaurangen vara utsåld varje kväll. I restaurangen finns det bara 40 platser. En del är reserverade för studenter som äter menyn för halva priset. Bokningar måste göras månader i förväg. Den nya restaurangen hade väldigt ansträngd ekonomi från början – dels beroende på de enorma renoveringskostnaderna och dels beroende på att Redzepi stängde under ett år innan Noma 2.0 kunde öppna.

Hur är då inredningen? Inredningsarkitekten Daniel Thulstrup har försökt balansera det rustika med det moderna. Varje detalj är förstås handplockad eller specialgjord. Mat salen har beskrivits som en »ekkokong dekorerad med tång och torkad fisk«, där ekgolvet kommer från exklusiva Dinesen, som även levererade golven till Nomas förra restaurang. Vill du äta på Noma 2.0 gör du bäst i att inte vara allt för hundrig: väntetiden på ett bord ligger på flera månader. Om Redzepi definierade det nordiska köket under 00-talet undrar många vad som finns kvar att göra nu. På den omtalade menyn står fisk och skaldjur och vegetariska alternativ.
Visa hela svaret

Vem äger Astoria?

Pressmeddelande den 15 mars 2021: Stjärnkrögaren Björn Frantzén letade länge efter rätt lokal för sin idé, ett brasserie av internationellt snitt. Hösten 2018 inleddes arbetet med Brasserie Astoria, som fått sitt namn efter den biograf som tidigare huserade i Humlegårdens fastighet vid Nybrogatan på Östermalm.

Nu står restaurangen klar och Stockholm har därmed fått en ny destination. I ett av Stockholms bästa lägen återfinns Humlegårdens stora satsning där en ny kontorsfastighet, Nybrogatan 17, uppförts strax intill det restaurerade Astoriahuset, med anor från 1870-talet. Den 15 mars 2021 slår Brasserie Astoria upp sina portar, en restaurang i regi av Frantzén Group med stjärnkrögaren Björn Frantzén i spetsen.

– Vi är mycket glada över etableringen av Brasserie Astoria. Restaurangen är en central del i upplevelsen av platsen och det som Frantzén Group nu presenterar liknar inget annat i Stockholm. Hela vår satsning på Nybrogatan präglas av våra högt ställda ambitioner och Brasserie Astoria är en perfekt matchning.

Samarbetet med alla som varit involverade har varit mycket bra och vi är stolta över slutresultatet, säger Viktor Sandberg, Projektutvecklingschef på Humlegården. Internationellt brasserie Brasserie Astoria ska bli en välkomnande krog med internationell känsla. Restaurangen sträcker sig över 1 200 kvm, uppdelat på bar, matsal, chambre séparée och en vinbar ut mot gatan.

Gästerna kan se fram emot en generös à la carte-meny, Plat du Jour samt helgbrunch. I arbetet med restaurangen har Frantzén Group hämtat mycket inspiration från eran då Astoriabiografen öppnade. Humlegården har bland annat restaurerat den välkända baldakinen längsmed Nybrogatan liksom det som tidigare var biografens foajé, som nu fungerar som entré för restaurangens gäster.

  1. Sammanhanget centralt På Nybrogatan och i de omgivande kvarteren finns flera av Stockholms mest intressanta platser, butiker och restauranger.
  2. För Frantzén Group är läget och sammanhanget en viktig del.
  3. Det håller på att växa fram något väldigt härligt här, med nyinvigda Östermalmshallen, hotellet Villa Dagmar och restaurangen Schmaltz.

Det är ett nytt krogstråk i Stockholm och ligger ultracentralt, säger Björn Frantzén, krögare. “Vi har nått den nivå vi hoppades på” Humlegården har strävat efter en hög kvalitet i alla delar av upplevelse av platsen. Resultatet är kontor med de allra bästa förutsättningarna och omsorgsfullt restaurerade bostäder.

Nu tillförs även en restaurangupplevelse i världsklass. Brasserie Astorias lokaler har skräddarsytts för verksamheten. – Vi kom in tidigt i projektet, och har fått restaurangen precis som vi ville ha den. Humlegården är grymma, ett sådant här projekt funkar inte om man inte har med sig fastighetsägaren.

De förstår att man måste satsa, att skapa något av kvalitet tar tid och kostar pengar. Vi har nått den nivå vi hoppades på, säger Björn Frantzén. Läs mer om Brasserie Astoria på vår website, där du finner en intervju med Björn Frantzén. För mer information, vänligen kontakta: Viktor Sandberg Projektutvecklingschef, Humlegården Tel: 070-678 06 33 E-mail: [email protected] Stefan Gissberg Communication / DNA Director, Frantzén Group E-mail: [email protected] Beräknat substansvärde per 31 december 2022 uppgår till 32 364 kronor per aktie. Värdet innebär en ökning med 8,2 procent för 2022. Läs mer Humlegården har anslutit sig till Science Based Targets Initiative samt tecknat bolagets första hållbarhetslänkade kreditlöfte, med en ram om 1 000 Mkr. Initiativen är viktiga steg i hållbarhetsarb. Läs mer Nu är ett uppskattat inslag i staden äntligen tillbaka! Läs mer
Visa hela svaret

You might be interested:  Vilken Kanal Sänder Skellefteå Aik?

Vad betyder Michelinstjärnorna?

Inspiration Varje år delas Michelinguidens åtråvärda stjärnor ut till restauranger världen över. Men varför finns Michelinguiden? Hur kommer det sig att en däcktillverkare ägnar sig åt att betygsätta restauranger? Michelinguiden gavs för första gången ut år 1900 i Frankrike.

  1. Anledningen var att däcktillverkaren ville få ut folk på landet, så att de kunde slita på sina däck och sprida intresset för bilar.
  2. Guiden innehöll matnyttig information om var bilisterna kunde tanka, byta däck och glödlampa, samt äta en bit mat eller sova över.
  3. Systemet med stjärnor introducerades på 30-talet.

Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att restaurangen är “värd en resa i sig”, Två stjärnor betyder att restaurangen är “värd en omväg”, En stjärna betyder att det är en “exceptionellt bra restaurang i sin kategori”, Utöver stjärnorna som delas ut finns också utmärkelsen Bib Gourmand, som betyder att restaurangen erbjuder “vällagad mat till ett rimligt pris”,

  1. Bib, eller Bibendum, är smeknamnet för Michelingubben.
  2. Uttrycket är latinskt och betyder direktöversatt: “nu ska vi dricka”,
  3. Däcktillverkaren Michelin ger fortfarande ut guiden och det kommer en ny utgåva varje år.
  4. Det finns versioner med olika geografisk täckning och på olika språk, men alla guider är uppbyggda enligt samma princip.

Den stad i Norden som har flest Michelinkrogar är sedan flera år tillbaka Köpenhamn. Idag finns Michelinkrogarna oftast i storstäder, men det har höjts röster om att Guide Michelin borde titta bredare och återgå till den ursprungliga tanken: att få ut folk på landet.
Visa hela svaret

När öppnade Frantzen?

3-stjärnig restaurang – Vi har byggt en fantastiskt lyxrestaurang i ett hus från 1800-talet vilket hade en del stora utmaningar under byggtiden. I slutet av augusti 2017 öppnade Björn Frantzén sin nya krog som nu blivit förärad med TRE stjärnor i Guide Michelin.

Detta är Sveriges första tre-stjärniga restaurang som vi är väldigt stolta över att vara delaktiga i. Restaurangen är i tre våningsplan på total 681 kvm med plats för 23 sittande gäster. Genomgående höga krav har ställs på detaljer, inomhusklimat och kundupplevelse. Arkitekt: Koncept, Inredningsarkitekt Joyn Studio Installationer: Exengo “En eloge är på sin plats till en yrkesgrupp som sällan hyllas i den här typen av sammanhang: något ventilationsgeni har sett till att man som gäst upplever maximal teatralisk matlagning utan att drabbas av minsta lilla os, varken under middagen eller vid klädsniff morgonen därpå.” Citatet är från en recension i White Guide – Läs hela här,

I fastigheten pågår också ett antal hyresgästanpassningar åt bland andra Pineberry och Bontouch.
Visa hela svaret

Hur många 5 stjärniga restauranger finns det?

Lästid: 12 min. av: anne, July 17, 2022 Visste du att det finns 74 Michelin-restauranger i Sverige? Det vill säga restauranger som finns omnämnda i den franska restaurangguiden Guide Michelin. Av våra 74 Michelin-restauranger i Sverige har 21 tilldelats Michelin-stjärnor, och resterande har tilldelats antingen The Michelin Plate, eller bemärkelsen Bib Gourmand.

  • Men vad är Guide Michelin egentligen? Och vad betyder de olika märkningarna? Guide Michelin togs fram i Frankrike, som en liten röd guidebok för motorister ute på vägarna.
  • Då ville man helt enkelt locka fler till att köra bil, genom att guida dem till restauranger utmed vägarna i olika områden.
  • Anske tänker du på däck när du hör ordet Michelin, och det är också helt riktigt.

Guide Michelin startades nämligen av bröderna Andre och Edouard Michelin, som också ägde däckfirman, för att öka försäljningen av bilar, och därmed även försäljningen av däck. Idag rangordnas restaurangerna i Guide Michelin efter stjärnor, man som mest kan få tre stycken.

⭐ Michelinstjärnor – restauranger med kulinarisk förträfflighet 😋 Bib Gourmand – restauranger med riktigt bra mat till rimliga priser 🍽️ Michelin Plate – restauranger där inspektörerna upptäckt kvalitetsmat 🍀 Michelin Green Star – restauranger med hållbarhetsfokus

Gå direkt till Michelin-restauranger i:
Visa hela svaret

Hur många restauranger finns det i Sverige 2022?

Det finns runt 20 000 restauranger i Sverige.
Visa hela svaret

Hur många stjärnor kan en restaurang ha?

Nuvarande restauranger med stjärnor – För närvarande, enligt bedömningen som publicerades i juli 2022, har följande 21 restauranger i Sverige en, två eller tre stjärnor.

Restaurang Ort Nuvarande bedömning Sedan Tidigare bedömningar Krögare Anmärkning
Frantzén Stockholm 2018 2009 2010 –2016 Björn Frantzén Tidigare Frantzén/Lindeberg, namnbyte 2013 när Daniel Lindeberg lämnade verksamheten.
Vollmers Malmö 2017 2015 –2016 Ebbe Vollmer och Mats Vollmer En av de tre första restaurangerna i Malmö med stjärna
Oaxen Krog Stockholm 2015 2014 Magnus Ek och Agneta Green
Gastrologik Stockholm 2019 2013 Anton Bjuhr och Jacob Holmström Tilldelades sin andra stjärna år 2019.
Aloë Älvsjö 2020 2018 Daniel Höglander och Niclas Jönsson Fick sin första stjärna år 2018. Tilldelades en andra stjärna år 2020.
Restaurang 28+ Göteborg 1991 Ulf Johansson Andra restaurangen i Göteborg med stjärna
Bhoga Göteborg 2014 Niclas Yngvesson och Gustav Knutsson
Koka Göteborg 2015 Björn Persson Hette fram till februari 2014 Kock och Vin,
SK Mat & Människor Göteborg 2015 Stefan Karlsson
Project Göteborg 2021 Cameron och Anna Irving
Knystaforsen Rydöbruk 2022 Eva och Nicolai Tram Fick även en grön stjärna 2022
Ekstedt Stockholm 2013 Niklas Ekstedt
Operakällaren Stockholm 2014 1998–2009 Stefano Catenacci Stjärnan 1998 tilldelades i särskild “Tourist Guide Stockholm 1998” i december 1997. Stjärnan förlorades 2010., Återfick stjärnan 2014.
Sushi Sho Stockholm 2016 Carl Ishizaki
Agrikultur Stockholm 2018 Filip Fastén och Joel Åhlin
Etoile Stockholm 2020 Jonas Lagerström och Danny Falkeman
Aira Stockholm 2021 Tommy Myllymäki
Adam / Albin Stockholm 2022 Adam Dahlberg och Albin Wessman
Nour Stockholm 2022 Sayan Isaksson
Äng Sibbarps socken 2021 Filip Gemzell Fick även en grön stjärna 2021
PM & Vänner Växjö 2016 Per Bengtsson En av de första restaurangerna utanför de tre storstäderna med stjärna

Visa hela svaret