Hur Många Människor Bor I Södertälje?

Hur Många Människor Bor I Södertälje
Befolkningsprognosen 2022-2037 i korthet – Folkmängden i Södertälje kommun prognostiseras uppgå till 123 525 personer år 2037 vilket är en ökning med 22 316 personer, eller ca 22,1 procent, jämfört med prognosens startår 2021 då antalet Södertäljebor uppgick till 101 209 personer. : Befolkningsprognos 2022-2037
Visa hela svaret

Hur många bor i Södertälje tätort?

För andra betydelser, se Södertälje (olika betydelser),

Södertälje
Tälje, Telge
Tätort · Centralort
Sankta Ragnhilds kyrka, Mälarbron med Södertälje kanal, Södertälje rådhus, Storgatan
Smeknamn: “Kringelstaden”
Land Sverige
Landskap Södermanland
Län Stockholms län
Kommuner Södertälje kommun, Salems kommun
Distrikt Södertälje distrikt, Västertälje distrikt, Östertälje distrikt, Tveta distrikt
Höjdläge 23 m ö.h.
Koordinater 59°11′40″N 17°35′56″Ö / 59.19444°N 17.59889°Ö
Area
– tätort 2 797 hektar (2020)
– kommun 694,24 km² (2019)
– Södertälje kommun 2 795 hektar (2020)
– Salems kommun 2 hektar (2020)
Folkmängd
– tätort 76 320 (2020)
– kommun 102 141 (2022)
– Södertälje kommun 76 320 (2020)
– Salems kommun 0 (2020)
Befolkningstäthet
– tätort 27 inv./ hektar
– kommun 147 inv./ km²
– Södertälje kommun 27 inv./ hektar
– Salems kommun 0 inv./ hektar
Grundad Befolkad: 700-talet Först omnämnd: 1070 Stadsprivilegier: 1300-talet
Tidszon CET ( UTC+1 )
– sommartid CEST ( UTC+2 )
Postort Södertälje
Postnummer 151 XX
Riktnummer 08
Tätortskod T0356
Beb.områdeskod 0181TC108 (1960–)
Geonames 2676176
Ortens läge i Stockholms län
Wikimedia Commons : Södertälje
SCB:s bebyggelseområdesavgränsning Redigera Wikidata

Södertälje ( uttal   ( info ) ) är en tätort i Stockholms län och centralort i Södertälje kommun med 76 320 invånare (31 december 2020). Södertälje är beläget där Mälaren är förbunden med Östersjön genom slussen i Södertälje kanal, och är den största tätorten helt belägen i landskapet Södermanland,
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Finns Att Göra I Kalmar?

Vad betyder Södertälje?

Södertälje Ordet “tälje” kommer från verbet tälja och syftar på den djupa inskärningen i landskapet där farleden går. Här fanns en sjöväg in i Mälaren till 600-talet då uppgrundningen gjorde att man måste rulla båtarna eller lasta om godset. En bebyggelse uppstod på platsen, dels för bevakning av kommunikationsvägen, dels för att bistå med transporterna.

 1. Omkring år 1200 började Hansans koggar bli den viktigaste typen av handelsfartyg och de kunde inte passera in i Mälaren.
 2. Tälje blev en viktig omlastningsplats för handeln med Bergslagen.
 3. R 1435 gjorde upprorsledaren Engelbrekt ett misslyckat försök att gräva en kanal här i syfte att möjliggöra export från Bergslagen som kringgick unionskungen i Stockholm.

Tälje upplevde en blomstringstid under hertig Karls (sedermera Karl IX) tid runt år 1600 när han ville exportera järn från sina egendomar i Bergslagen utan att gå över Stockholm. Tälje var då landets största exporthamn efter Stockholm. Därefter drabbades Tälje av en stagnationsperiod på nära 200 år.

 1. Staten ville nämligen inte att Stockholm skulle ha någon konkurrens inom Mälarregionens utrikeshandel.
 2. När Norrtälje grundades 1622 bytte Tälje namn till Södertälje.
 3. Stagnationen bröts med Södertälje kanal 1819 och stambanan mellan Stockholm och Göteborg 1862.
 4. En ny, rakare och bredare kanalled invigdes 1924.

Den är 6 km, varav 3 km grävd, och har en sluss som är Nordens största. Den nya kanalen byggdes av staten, som hade köpt det privata kanalbolaget 1912. Södertälje kanal är jämte Trollhätte kanal den enda kanalen i landet som i dag används av handelssjöfarten.
Visa hela svaret

Vilket parti styr i Södertälje?

Styre – Ända sedan kommunen bildades har Socialdemokraterna suttit vid makten, undantaget en mandatperiod i slutet av 1980-talet. Mandatperioden 2010–2014 styrdes kommunen av Miljöpartiet i koalition med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, Tillsammans samlade partierna 34 av 65 mandat.

 1. Oalitionen behöll makten även efter valet 2014.
 2. Efter valet 2018 bildades en blocköverskridande koalition mellan Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
 3. Ommunstyrelsens ordförande Boel Godner menade att “Vi behöver något stabilt och tryggt och därför har vi en bra känsla av det här nya styret där vi får en majoritet utan SD “.
You might be interested:  Hur Många Snus I En Dosa Göteborg?

Det var då första gången sedan kommunen bildades som vänsterblocket inte hade egen majoritet. Efter valet 2022 fick den så kallade Södertäljealliansen, bestående av Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna, majoritet genom ett samarbete med Sverigedemokraterna och Realistpartiet,
Visa hela svaret

Var i Årsta ska man bo?

Årsta ligger i den södra delen av staden och här finns också Årstafältet- ett grönområde med gott om utrymme för utomhusaktiviteter. Det finns också många naturreservat i närheten där du kan göra vackra vandringar eller cykelturer. Årstafältet erbjuder också möjlighet att utöva sport eller koppla av i naturen.

 • Fastighetsmarknaden i området är mycket konkurrenskraftig och priserna är ofta lägre än i andra delar av Stockholm.
 • Du kan hitta några riktigt unika fastigheter här, liksom prisvärda bostadsalternativ.
 • Stadsdelen har goda förbindelser med resten av Stockholm och har en bra blandning av gamla och nya byggnader.

Arkitekturen i Årsta är verkligen intressant och definitivt värd att titta närmare på. På grund av sitt läge är Årsta perfekt för dem som inte har bil. Årsta har många val av kollektivtrafik som pendeltåg, buss och tvärbana som förbinder stadsdelen med resten av Stockholm.

 • Det finns också många cykelvägar i området som gör det enkelt för dig att ta dig fram utan att känna dig osäker.
 • Det finns också flera busslinjer som går genom Årsta och förbinder det med andra delar av staden, och du kan enkelt storhandla i de närliggande köpcentrumen i Liljeholmen, Älvsjö eller Globen.

Du kan hitta både prisvärda lägenheter och lyxiga villor i Årsta. Och om du letar efter lite nattliv eller restauranger finns det gott om alternativ i bara ett stenkast härifrån i Globen och på Södermalm. Årsta är en mångkulturell stadsdel med många butiker, kaféer och restauranger.

You might be interested:  Hur Lång Är Sprintbanan I Falun?

Här finns det gott om möjligheter till olika kulturupplevelser samt internationella rätter! Med det sagt är Årsta fortfarande en mycket lugnare del av staden än exempelvis Södermalm och City. Detta gör att du kan koppla av men samtidigt ha lätt att ta dig liv och rörelse när du vill ha den. Perfekt för boende med andra ord.

Så om du letar efter ett område som har allt, är Årsta det perfekta valet. Du får njuta av fördelarna med att bo i Stockholm samtidigt som du har tillgång till fantastiska utomhusområden och överkomliga bostadspriser. Så varför inte ta en närmare på Årsta nästa gång du funderar på att flytta till Stockholm? Ge det ett försök – du kommer inte att bli besviken! Du kanske hittar ditt nya hem!
Visa hela svaret

Hur många procent syrianer bor i Södertälje?

Det bor närmare 100 000 invånare i Södertälje och omkring 40 procent av dem tillhör folkgruppen assyrier/ syrianer.
Visa hela svaret