Tätorter
Kod | Tätort | 2016 |
---|---|---|
0656 | Uppsala | 152 617 |
0632 | Sävja | 9 718 |
0628 | Storvreta | 6 348 |
0512 | Björklinge | 3 333 |
Nog 12 rijen
Visa hela svaret
Contents
Vilken är Sveriges sämsta stad?
Missa inte att vi tidigare också har röstat fram följande –
Sveriges vackraste städer (2017) Sveriges vackraste byggnad (2019) Sveriges fulaste byggnad (2020) Sveriges vackraste torg (2021)
Innan ni börjar läsa så missa inte att vi år 2017 röstade fram Sveriges vackraste stad (klickbar länk). Sundsvall vann den tävlingen. Sundsvall är Sveriges vackraste stad (Foto ©: Anders Thorsell, www.ffaphoto.com | www.sundsvallsbilder.com ) Här kommer topplistan i omröstningen om Sveriges fulaste stad: 1. Borlänge Ärligt talat är vi lite överraskade att Borlänge vann över Västerås.
- I Borlänge finns trots allt kvar några vackra trä- och stenhus längs vissa affärsgator i centrum och man har behållit den låga skalan.
- Men det märkliga Konsumhuset (nu bibliotek) med dekor i svart och guld och de övriga dominerande lådorna runt Sveatorget förstör totalt den tidigare småstadsidyll man fortfarande kan se spår av.
Det externa köpcentret Kupolen, som effektivt dödade handeln och folklivet inne i centrum, har inte heller bidragit till stadens attraktivitet. Dalarna är ju annars välkänt för sin vackra landsbygd med röda stugor och särpräglade, kuperade natur. Kanske beror resultatet på att det känns värre när förfulning sker i ett av Sveriges vackraste och mest romantiska landskap, som sedan 1800-talet varit landets “ansikte utåt” och lockat turister från när och fjärran? SIFO fastställde redan förra året att Dalarna är det landskap där minst antal personer anser att staden de bor i är vacker.
Vad en stad blivit utsatt för under hårdindustrialiseringen, rivningsvågen och miljonprogrammet kan den inte rå för, men däremot har stadens styrande, företag och fastighetsägare ett ansvar för vad man gör med dess framtid. Borlänges mest försonande drag, den trivsamt låga skalan, ska nu tyvärr förstöras med 1960-talsinspirerade niovånings punkthus i bästa miljonprogramsstil – som man aldrig trodde skulle kunna återuppväckas igen, 50 år efter att alla var överens om hur ful och dysfunktionell den var förra gången den var på modet.
På kommunens hemsida kan man se fler planerade projekt, som inte alla lär försköna staden. Vill Borlänge ta emot sitt pris i form av försköningsförslag från kompetenta arkitekturstudenter? Borlänge – Sveriges fulaste stad enligt vår lista.2. Västerås Här hittar vi Sveriges förmodligen mest sönderrivna stadskärna och detta kan vara anledningen till att Västerås ofta beskrivs som landets fulaste stad. Trots Västerås rika historia så beslutade man på 1900-talet att närapå förinta den ursprungliga stadskärnan.
Efter rivninghysterin återstår nu bara några ynka kvarter som visar Västerås tidigare charm. Den gamla charmiga stadskärnan ersattes med masskopierade lådor och den dysfunktionella förortsarkitekturen flyttade in mitt i centrum. Förfulningen pågår dessutom än idag. Så sent som i år 2018 sticker det upp en nybyggd inkräktande lådparasit med en restaurang som förstör hela intrycket av de kvarvarande historiska kvarteren.
Dock försökte man 2017 piffa upp Sigmatorget med träd i kruka och några hårda kantiga parksoffor. Till de boende i Västerås som kanske har tagit illa vid sig av att deras stad pekas ut som en av landets fulaste, vill vi säga att vi är väl medvetna om att det finns några fina gamla kvarter kvar som har sparats i ett hörn och att omgivningarna består av mycket fin natur.
Arkitekturupprorets omröstning handlar dock enbart om arkitektur och byggnader. Västerås förlorade sin själ när den vackra stadskärnan revs helt utan vettig anledning. Nu består den av onödigt fula masskopierade lådor i enlighet med modernismens dogmatiska principer och ödesdigra stadsplaneringsexperiment.
Vi lider faktiskt av detta i nästan hela Sverige ända sedan 1950-talet, så ni är inte ensamma! Västerås – Sveriges näst fulaste stad enligt vår lista.3. Hässleholm Hässleholm består i princip enbart av fyrkantiga och tråkiga lådor. Det sägs att turisten som åker dit hinner se alla sevärdheter och sedan återvända hem med samma tåg som han kom med. Här går det bra att bo på grund av pendlingsmöjligheterna, men vill du uppleva skönhet är det bäst att resa härifrån omgående.
Hässleholm – Sveriges tredje fulaste stad enligt vår lista.4. Umeå Samma dag som Sundsvallsbranden den 25 juni 1888, drabbades även Umeå av en brand som nästan ödelade hela staden. Till skillnad från Sundsvall som byggdes upp igen till en stenstad, så byggdes Umeå till stora delar upp till en vacker och pittoresk trästad.
Längs de nya bredare gatorna planterades björkar som skulle fungera som brandskydd. Detta ledde till att Umeå än idag kallas för Björkarnas stad. Under rekordåren förvandlades björkarnas stad till lådornas stad. Stora delar av Umeås pittoreska trästad fick stryka på foten när modernisternas förortsarkitektur skulle få sin plats mitt i Umeås hjärta.
Rivningshysterin drabbade de flesta svenska städer men i Umeå tog rivningsvågen aldrig slut. Det rivs årligen trähus i Umeå! Att riva kulturhistoriskt värdefulla byggnader förefaller vara en västerbottnisk paradgren. Om du mot all förmodan skulle tröttna på Sundsvalls stenstad och bestämma dig för att åka till Umeå istället, glöm inte din allergimedicin mot björk och betong.
Då är du redo att beskåda den brutala sextiotals-pastischen Väven, I detta nya kulturhus har man lyckats väva ihop modernismens fyrkantiga samtid och fryst ner den till två asymmetriska iskuber staplade på varandra. Välkommen till Norrlands Brasilia * – Umeå. *Brasilia är ett ökänt huvudstadsexperiment som smälldes upp i ett träsk mitt ute i den brasilianska djungeln.
Det består av ett antal urflippade byggprojekt som man har försökt koppla ihop med en dysfunktionell stadsplan. Umeå – Sveriges fjärde fulaste stad enligt vår lista.5. Karlskoga Alfred Nobel s hemstad Karlskoga var en förhandsfavorit i kampen om Sveriges fulaste stad. Karlskoga är så sargat att man nästan tror att Nobel sprängde staden i luften av misstag. Under rivningshysterins rekordår revs så gott som hela den gamla stadskärnan.
Kommunpolitikerna räknade kallt med att Karlskoga skulle tredubbla sin befolkning i samband med Bofors expanderande vapentillverkning. En ny och modernistisk stad uppfördes och motorvägen skär rätt igenom detta tragiska öde. Istället för en tredubbling så sjönk istället invånarantalet stadigt från 1970-talet.
Besökare till Karlskoga möts av nästan öde gator och torg som ramas in av sagolikt vackra vyer och natur. Karlskoga – Sveriges femte fulaste stad enligt vår lista.6. Södertälje “Se Sundbyberg och sedan dö. Möt våren i Södertälje” – sjöng Sven-Bertil Taube. Någon vår har det dock inte varit i Södertälje sedan 1960-talet. Då revs det sista av den fina äldre bebyggelsen som hade överlevt de stadsbränder staden hade drabbats av.
Med undantag av stadshotellet och ett par andra vilsna jugendhus som rivningsvågen råkade missa, så rev man också upp den fungerande rutnätsplanen som utformades av Anders Torstensson på 1600-talet. Åker man mot förmodan och besöker Södertälje så kan man i centrum få njuta (?) av en närmast komplett 1960-talsbebyggelse.
Som om shoppingbunkern Kringlan mitt i Södertälje inte är ful nog så planerar man dessutom att placera ett par höghus som liknar en trave illa staplade pizzakartonger ovanpå den lika fula Luna-gallerian som ligger mittemot. I Södertälje möts man definitivt inte av våren utan snarare av kalla kåren. Södertälje – Sveriges sjätte fulaste stad enligt vår lista.7. Flen På en tågresa mellan Uppsala och Strängnäs i juni 1942 satt den inkallade Ulf Peder Olrog. På tåget träffade han en kvinna som var på väg hem till Flen. Mötet gav senare inspiration till låten “Violen från Flen”.
Detta möte är av största betydelse för Flen då det tycks vara det enda staden är känd för. Till och med stadsvapnet har violen i sig och någonstans kan man också hitta Violentorget. Violerna på torget har dock sedan länge vissnat, precis som staden i allmänhet efter att den drabbades av modernismen under 1960- och 70-talet.
I det här betonglandskapet kan inga blommor överleva. Det fanns långt gångna planer på att Flen skulle få en rejäl uppfräschning och nya shoppingcenter i samband med byggboomen under slutet av 1990-talet. Istället kom finanskrisen och grusade hoppet för stackars Flen.
I flera år gapade stora betongskelett tomma och förfulade ännu mer innan någon fick råd att bygga färdigt de redan påbörjade husen. Den enda ljusningen som kanske kan muntra upp stämningen en aning för de som bor i Flen, är att där tillverkas det glass och så finns även ett systembolag. Här på YouTube lägger privatpersoner upp sina filmade intryck från Flen.
Och Flens kommun inleder sin reklamfilm för Flen med att tala om hur fort det går att ta sig dit (och därifrån). Fokuset ligger på stadens enda vackra hus – det gamla stationshuset. Sedan klipper man in en massa glada människor i bilden av en folktom stad och visar vyer från de vackra delarna av kommunen (som alltså inte är själva Flen). Flen – Sveriges sjunde fulaste stad enligt vår lista.8. Borås Enligt ryktet vill Borås byta namn till Boxås eller Lådås. Jämförelsebilden nedanför säger allt, och visar hur Borås har kunnat hamna så högt uppe i ful-ligan. Huset i mitten visar tydligt den 1960-talsarkitektur som ännu idag kopieras om och om igen av de modernistiskt indoktrinerade och totalt fantasibefriade arkitekterna och byggbolagen.
Den en gång så mysiga stadskärnan i Borås var full med vackra landshövdingehus, i göteborgsk stil. Idag är nästan alla förintade och ersatta med monotona lådor. Den enda anledningen till att Borås inte ligger längre upp i denna lista bör vara att några enstaka vackra gamla hus faktiskt finns kvar. Rådhuset och ett fåtal räddade trähus kan dock inte motverka att helhetsintrycket ändå bara blir kaos Borås är också ökänt för att ha gjort det alla andra städer nästan gjorde men stoppade i sista sekund när beslutsfattarna kom till sans.
I Borås drogs nämligen motorvägen rakt in i gamla stan. Borås lärde sig aldrig något av 1960-talets rivningsraseri. Trots protester så lät man så sent som 1983 riva den oerhört vackra och omtyckta teatern. Istället gavs den ökände arkitekten Gert Wingårdh fria tyglar att gå lös i Borås. Borås – Sveriges åttonde fulaste stad enligt vår lista.9. Ljungby Många städer har brunnit ner, men medan Sundsvall drog vinstlotten då staden råkade brinna ner mitt under nyrenässansen, drog Ljungby istället nitlotten och kammade hem en “stadssanering” i sann Vällingbyanda.
Den 4 juli 1953 fick invånare i den lilla pittoreska trästaden Ljungby se sin älskade stadskärna slukas av elden. Som av ett under hade några byggnader längs torget klarat sig. Ett av dem var det anrika Hotel Continental. Det hindrade dock inte de styrande i Ljungby från att släcka det sista av stadens själ.
Hotell Continental revs och på platsen står idag Hotell Terazza; ett brutalistiskt betongkomplex som ber besökaren att fara till varmare breddgrader. Dock nöjde man sig inte där. Ljungby skulle också få sin beskärda del av utomjordiskt besök. Precis bredvid Hotell Terazza har ett gigantiskt rymdskepp, vid namn Köpcenter Månen, landat, Ljungby – Sveriges nionde fulaste stad enligt vår lista.10. Bollnäs Det är ingen hemlighet att den världsberömda skönheten Victoria Silvstedt kommer från Bollnäs. Då måste väl staden också vara vacker? Njae Bollnäs är dessutom känd för ytterligare en sak, nämligen torget som försvann.
År 2008 sålde kommunpolitikerna Bollnäs enda torg för en spottstyver till ett privat företag som skulle bygga en galleria. Något år senare var man tvungen att riva och frakta bort allt som fanns kvar på torget. Nu står man där med en 2 700 kvadratmeter dammig grusplan mitt i centrum. Hela affären gick så snabbt, men finanskrisen kom och stjälpte alla stora planer.
Ingen på kommunen varken kan eller vill berätta vem som såg till att allt som fanns på torget bara försvann den där mörka novembernatten. Det finns heller ingen dokumentation om detta. Hur Bollnäs ser ut går knappast att beskriva för det finns inget att se på. Bollnäs – Sveriges tionde fulaste stad enligt vår lista.11. Nässjö Ingen av oss i Arkitekturupprorets arbetsgrupp har varit i näsans stad, men vi litar på antalet röster och undrar om någon av våra medlemmar kanske kan berätta mer om stadskärnans utseende? Bild-googlar man staden hittar man först och främst bilder på betonglådor, men också på den s.k Näs-sjön som ser riktigt mysig ut.
Nässjö är en av Sveriges fulaste städer.12. Skellefteå Vi besökte Skellefteå för några år sedan och förundrades över att hela stadskärnan kändes som en förort från 1960-talet. Trots att solen sken var stadskärnan helt död och vi undrade om det kanske var hockey på TV.
Vi promenerade runt en stund och upptäckte till slut ett vackert gammalt trähus med en mysig innergård. Trähuset kändes oerhört malplacerat bland betonglådorna, men det visade sig att detta var det sista kvarvarande huset från det vackra gamla Skellefteå. Trähusets innergård var för övrigt fullsmockad med fikasugna lokalbor.
Det gäller tydligen att väl utnyttja den allra sista spillran av skönhet i en annars så ful stadskärna som Skellefteå har. När man besöker Skellefteå står det helt klart att rivningar är en västerbottnisk paradgren. Precis som storebror Umeå har Skellefteå sett till att utradera sin gamla stadskärna.
På det så kallade Möjligheternas torg reser sig fallossymbolen “Lyftet” mitt i betongöknen. Något lyft blev detta förstås inte för Skellefteå. Granitsnoppen står dessutom i en fontän som man först glömde att koppla in vatten och avlopp på. Nu kröner detta kostsamma jippo en yta som förmodligen är ett av Sveriges fulaste torg genom alla tider.
Som vanligt när modernistisk konst och arkitektur bedöms av dess fåtal beundrare så haglar flosklerna sjukligt friskt. En enhällig jury krystade vid invigningen 1995 fram denna motivering: “Lyftet har ett spännande och fantasifullt formspråk. Skulpturen samlar med sin musikaliska lekfullhet krafterna i torgets strama arbetsyta, kioskens starka form och effektpelarnas resning.
Förslaget motsvarar juryns högt ställda förväntningar och krav samt tillför torget ytterligare en dimension utan att inverka på torget som fri yta. Fontänen äger dessutom ett jordnära och mänskligt uttryck.” Inte särskilt överraskande gick floskelgeneratorn för högtryck även under 1960- och 70-talet, när man med ett liknande fikonspråk motiverade utplånandet av resterna av Skellefteå.
Precis som i övriga Sverige så mottogs modernisternas ensidiga skönmålningar som en frälsning av de hänförda och lättlurade kommunpolitikerna. Stadens attraktiva och kulturhistoriskt värdefulla trähus byttes ut mot likriktade boxar, skyttevärn, oljetankar, skokartonger och sockerlådor. Skellefteå är en av Sveriges fulaste städer.13. Katrineholm Katrineholm byggdes upp som mötesstation för den västra och södra stambanan. Eftersom de stora godsägarna inte ville lämna ifrån sig någon bra mark byggdes staden i ett ogästvänligt träsk. Detta till trots uppfördes kring förra sekelskiftet en trädgårdsstad med prunkande trädgårdar.
Snart skulle dock det gamla ge vika för den växande arbetarstadens behov och tidens funktionalistiska ideal. I stort sett allt det gamla revs för att ersättas av lamellhus och punkthus i narkolepsiframkallande stil. Under 1980-talet fortsatte kommunstyrelseordförande Göran Persson och en lägligt uppkommen stadsbrand ödeläggelsen.
Efter att nästan all handel under slutet av 1990-talet flyttade till ett gammalt industriområde i stadens utkant upphörde med detta alla spår av naturligt liv i stadens centrum. Däremot kan Katrineholm stoltsera med en svunnen storhetstid som bandymetropol, som inte många levande minns längre. Katrineholm är en av Sveriges fulaste städer.14. Solna Lyckliga gatan finns inte mer utan har ersatts av glas och betong. Vi som författar detta blogginlägg har nu fått lära oss att Solna är en egen stad trots att den ligger på gångavstånd från Stockholm.
Vi lät därför en Solnabo sammanfatta vad det är som gör att just Solna borde röstas fram till Sveriges fulaste stad. Så här skriver hon: När det vackra gamla Hagalund (lyckliga gatan) revs ersattes allt med blåa lådor (Blåkulla). Vidare skar de upp stan med stora bil-leder så att gatorna i Råsunda kippar efter andan.
Råsunda fotbollsstadium från femtiotalet revs nyss och platsen har självklart ersatts av ännu fler höga glaslådor. Ruskigt är bara förnamnet om man gillar hemtrevliga kvarter där människor kan mötas. Råstasjön med unika fågelarter ser idag ut som en liten damm. Solna är en av Sveriges fulaste städer.15. Sandviken Sandviken har fått många röster, men vi som författar detta blogginlägg har aldrig satt vår fot där. Det är en ung stad (grundad 1862) och har därför ingen f.d. vacker, men sönderriven medeltida stadskärna att sörja.
Är detta Gästriklands egen version av Hässleholm, d.v.s. en pendelort för de som arbetar i städer med mer liv? Via Googles funktion gatuvy så upptäcker man snabbt att stadskärnan inte har en enda vacker byggnad och bilderna nedanför visar en trolig anledning till de många rösterna. Först ser ni den “pittoreska” gågatan och under den en bild på kommunens egen vision av hur det mysiga Drottningtorget ska förädlas och öppnas upp för att skapa mer liv och rörelse.
Detta är en av “flera satsningar som kommunen gör för ett mer öppet och tillgängligt centrum”, Tror ni på allvar att denna spännande nya mötesplats kommer att bli det som lockar den första turisten någonsin till Sandviken? Sandviken är en av Sveriges fulaste städer.16. Oxelösund Oxelösund är kanske det bästa exemplet på hur det går när modernisterna får löpa linan ut. Oxelösund växte i samband med att järnverket kom till staden tillsammans med EPA, Domus och Tempo. Kommunpolitikerna fick storhetsvansinne och rev hela den gamla bebyggelsen.
Kvar finns blott ett litet torp. Det drogs även en tvåfilig motorväg från Nyköping, som idag är lika lite trafikerad som ett motsvarande vägbygge någonstans i ett öde Nordkorea. Om man mot all förmodan ändå kör på just denna väg och svänger av mot centrum, så vänder man lika snabbt igen i skräck efter att ha sett Järntorget.
Sedan letar man förvirrat vidare efter ett centrum i tron att det måste ligga någon annanstans. Helt plötsligt uppenbarar sig en hiskelig kyrka. Sankt Botvids kyrka, som är så anskrämlig att den direkt för tankarna till helvetet. Då kör man av vägen Oxelösund är en av Sveriges fulaste städer.17. Eslöv Eslöv är för evigt förknippad som Sveriges tråkigaste stad. Detta skriver vi mer om längre upp. Stadens skönhet hade vi dock ingen koll på och valde därför att göra ett studiebesök allt eftersom de många rösterna har trillat in på staden.
Eslöv är en lillebror till Hässleholm, d.v.s. ett ställe man endast bor på för att pendla till vackrare städer. De flesta gamla byggnader är rivna och även om här finns några enstaka guldkorn så är de för få för att väga upp mot alla intetsägande bruna lådor. Det kändes ju inte heller så välkomnande att det första man såg som turist var en stor graffitti med orden “Eslöv Sug Röv” (se bild under).
Enligt uppgift har kommunen inte gjort något åt detta klotter trots att det är precis intill tågstationen och trots att det har gått flera månader. Staden har för länge sedan gett upp hoppet om skönhet och diskuterar istället en eventuell rivning av det ganska fina hotellet “Sten Stenssons”. Eslöv är en av Sveriges fulaste städer.18. Uddevalla Uddevalla skulle kunna ha varit en av Sveriges vackraste städer. Trots detta revs den bohuslänska pärlan så gott som helt. Ur rivningsdammet reste sig en betongöken. Efter den misslyckade återuppbyggnaden byggdes även Torp, ett köpcentrum dit alla Uddevalla-bor nu mer åker för att konsumera.
Uddevalla är en av Sveriges fulaste städer.19. Kramfors Kramfors är en liten ort med anor från 1700-talet. En stad började växa fram i slutet av 1800-talet och i tätorten bor det idag ca 7 000. Staden drabbades på 60-talet av den epidemi vi kallar för rivningshysterin.
- Ramfors centrum, som tidigare bestod av charmiga trähus med snickarglädje, revs och ersattes av japp, ni gissade rätt: fula betonglådor! På stadens torg finns idag bara ett historiskt vackert trähus kvar.
- Nyligen beslutades att det ska byggas nytt i centrum.
- Detta är något som inte gjorts på flera år och kommunen var överlycklig att någon ville bygga i Kramfors.
Istället för att försöka försköna centrum genom att knyta an till den enda äldre träbyggnaden så för man upp en intetsägande låda. Det är tur att vackra Höga Kusten ligger nära till hands när modernismens förfulande tentakler når ända in de mindre städerna på landsbygden. Kramfors – Sveriges 19:e fulaste stad 20. Vetlanda Alla kanske inte har läst Bibeln men de flesta har nog hört talas om Babels torn. Det som de flesta inte känner till är att detta torn i själva verket ligger i Vetlanda. Ett brunt asymmetriskt kommunhus som är totalt överdimensionerat sett till stadens storlek.
Vetlanda är en av Sveriges fulaste städer.21. (delad) Gävle Gävle hade kunnat vara en av Sveriges vackraste städer. I samband med stadsbranden 1869 försvann nästan all den gamla trähusbebyggelsen, men Gävle byggdes upp igen med pampiga stenhus. På 1950-talet hemsöktes staden av en man vid namn Louis Campanello,
- Han såg till att minst häften av alla fina gamla hus förintades innan han fortsatte sin rivningsturné i Göteborg.
- Gävle är ett av de sorgligaste kapitlen i svensk rivningshistoria.
- Stora delar av Gävle är totalförstört och istället för att göra någonting åt den sargade stadskärnan så bränner man istället en harmlös halmbock en gång om året.
Tolka detta hur som helst, trots uppmärksamheten som bocken får så finns det ändå inget konkret som kan locka besökare till Norrlands äldsta stad. Gävle är en av Sveriges fulaste städer.21. (delad) Växjö En av oss som författar detta inlägg har bott i Växjö, men var tvungen att flytta därifrån på grund av all den fula arkitekturen. Staden går ibland under benämningen “lilla Västerås” eftersom både historiken och den gamla stadskärnan har/hade en del likheter med Västerås.
- Växjö drabbades av ungefär lika omfattande rivningshysteri som Västerås, men här var det först och främst trähus som strök med även om en hel del pampiga stenbyggnader också revs.
- Få yngre Växjöbor har någon aning om att staden är gammal och det är ju förståeligt när man går promenerar runt i stadskärnan som för det mesta inte känns en dag äldre än år 1960.
Snarare är det väl så att man blir förvånad över de där 1-2 trähusen som ligger kvar i stadskärnan då de idag känns så malplacerade. Nåja, man kan ju alltid vandra runt sjöarna eller i skogen, men denna tävling handlar om arkitektur. Det är bara att hålla tummarna för att Sundebys nya arkitektur ska rädda staden från sin fulhet. Växjö är en av Sveriges fulaste städer.22. Eskilstuna “Jag är född i en spökstad” sjunger Eskilstunabandet Kent i en av sina låtar. Skrev de kanske den låten sittande i den enorma kyrkan som påminner om ett kärnkraftsverk? Den en gång så ståtliga stålstaden jämnades med marken av kommunpolitiker med megalomani.
- Hela kvarteret Vestalen, kantad av vacker småskalig klassisk arkitektur, köptes upp för att sedan riva det.
- Den som tror på spöken bör åka till Eskilstuna för att få bevis på dess existens och föra den parapsykologiska forskningen framåt.
- I de byggnader som revs i Eskilstuna, lär de döda gå igen i de gråa betongvaruhusen, ursinniga över det öde denna vackra stad mötte.
Den lilla “gamla staden” överlevde som ett under, men självklart skulle bilvägen dras rakt igenom det f.d marknadstorget. Arma spöken må gå igen, men tills oss levande som varit här kommer vi alla fram till slutsatsen: Åk aldrig hit igen Eskilstuna är en av Sveriges fulaste städer. Ovanstående var topp 22 i vår lista. Nedanför följer hela listan med topp 75. Se listan som ett restips eller en varningsguide. Du har hela livet på dig, men se dem alla innan du dör. Ibland kan det ju vara kul att ful-turista.
Visa hela svaret
Vilken är den värsta staden i Sverige?
Våldsbrott – här är det farligast att bo
Här begås flest våldsbrott | ||
---|---|---|
Kommun/stadsdel | Antal våldsbrott per 100 000 invånare | |
1 | Stockholm, Norrmalm stadsdel | 2266 |
2 | Göteborg Centrum stadsdel | 1883 |
3 | Malmö, S Innerstaden stadsdel | 1341 |
Vilken stad är säkrast?
Detta är världens säkraste städer | SvD Tokyo, Singapore och Osaka. Det är världens säkraste städer enligt tidningen The Economists årliga ranking. Stockholm kniper fjärde platsen. Det är tidningen som presenterar sitt årliga index för de säkraste städerna 2015.
- I indexet utvärderas 50 världsstäder och man tar hänsyn till faktorer som hälsovård, infrastruktur, personlig och digital säkerhet.
- Listans topptrio har en sak gemensamt, de ligger alla i Asien.
- Vinnaren Tokyo rankades högst av alla städer i kategorin digital säkerhet och topp fem i såväl personlig säkerhet som infrastruktur.
: Detta är världens säkraste städer | SvD
Visa hela svaret
Hur gammal är staden Uppsala?
Nytt då – naturligt idag – Uppsala utvecklas ständigt. Så har det varit sedan staden grundades för mer än 700 år sedan. Det som en gång var nytt är idag en naturlig del av stadsmiljön. Så länge människor vill bo och leva i staden kommer den fortsätta att förändras.
Visa hela svaret
Hur gammal är Gamla Uppsala?
Uppsalas historia Den nuvarande staden hade under yngre järnålder och tidig medeltid en föregångare i det längre norrut belägna Uppsala (nuvarande Gamla Uppsala), som 1164 upphöjdes till svenskt ärkebiskopssäte. De äldsta arkeologiska lämningarna i nuvarande Uppsala går tillbaka till sent 1100-tal.
- I början av 1200-talet växte ett urbant samhälle fram vid Fyrisåns mynning, först benämnt Östra Aros.
- I skriftliga källor omnämns gator 1231 och anläggandet av ett franciskankonvent 1247.
- Bebyggelsen tillkom möjligen av maktpolitiska skäl på kungligt initiativ och har sannolikt anlagts på kunglig mark.
Platsen var också vald med tanke på sjöförbindelse med Mälaren. Stadsbildningen sköt fart under 1200-talets senare del: flyttades dit på 1270-talet, och en livlig kyrkligbyggnadsverksamhet inleddes. Stora donationer till kyrkan skapade goda förutsättningar för ekonomisk tillväxt.
Uppsala utvecklades till en tvådelad stad, med en kyrkostad i huvudsak väster om Fyrisån och en borgerlig köpstad öster därom. År 1477 grundades universitetet. Reformationen medförde omfattande förändringar i Uppsalas sociala och ekonomiska struktur: kyrkojorden drogs in till kronan, och även universitetet tvingades gå på sparlåga.
Kungens maktställning manifesterades i det 1549 påbörjade slottsbygget. Kyrko- och lärdomsstaden upplevde en renässans genom stora kungliga godsdonationer på 1620-talet, och Uppsala kom under stormaktstiden närmast att erhålla ställning som ett slags rikets andra huvudstad.
Här låg förutom ärkesätet den kungliga akademin; riksdagar och hov vistades ofta i Uppsala, och kungar kröntes och begravdes i domkyrkan. Den borgerliga köpstaden fick inte samma dominerande roll. Uppsalas handel hade förgreningar långt upp längs Bottniska viken, men konkurrensen från Stockholm hämmade köpenskapen.
Ännu på 1770-talet var dock Uppsala en av rikets viktigare städer med ca 4000 invånare. Universitetet präglade i hög grad Uppsala under 1800-talet, tillsammans med rollen som ärkesäte och länscentrum. Även hantverket var välutvecklat. Efter decennier av stagnation ökade tillväxten under 1830-talet.
Utvecklingen stimulerades ytterligare av att en järnväg till Stockholm öppnades 1866, varefter ett modernt stadsbyggande påbörjades. Befolkningsökningen mellan 1880-talet och 1920-talet var tämligen långsam, men därefter har Uppsala tillhört rikets mest expansiva städer, och har under 1900-talet utgjort ett viktigt industri-, handels- och kommunikationscentrum.
Staden har samtidigt bevarat och utvecklat sin gamla, uppbyggd kring universitetet, domkyrkan och de regionala funktionerna inom inte minst länsförvaltning och sjukvård. : Uppsalas historia
Visa hela svaret