Hur Många Ikea Finns I Stockholm?

Hur Många Ikea Finns I Stockholm
Här byggs tredje Ikea i Stockholmsområdet Etableras i “Söderstaden”. Det har under en längre tid spekulerats om en tredje Ikea-etablering i huvudstadsområdet. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har det förts diskussioner om en etablering i Arninge, i Täby nordost om Stockholm, som ansetts intressant.

 1. Totalt har drygt en handfull kommuner i Stockholmsområdet fört diskussioner med om att locka till sig Ikea.
 2. Nu blir det istället en anläggning i “Söderstaden”, vilket innebär mellan Globen och Enskede (se karta nedan).
 3. Alltså riktigt centralt för att handla om ett Ikea-varuhus i en storstad.
 4. Vi har arbetat med det här i några år.

Det är ett stort kliv framåt för “Söderstaden”, säger finansborgarrådet Sten Nordin till Fastighetsvärlden. Läget kommer bli alldeles söder om Stockholmsarenan, ungefär där bensinstationerna ligger. Enligt Nordin blir det ett fullstort Ikeavaruhus. – Vår vision om att genom Söderstaden förlänga stenstaden söderut från Södermalm och Skanstull förverkligas ytterligare genom detta.

Men det ska bli mer än ett Ikeavaruhus i området, det ska bli ytterligare handel och bostäder i området. Totalt ska det bli 3.000 bostäder i Söderstaden, säger Sten Nordin. Ikano Bostad ska stå för 550 bostäder av dessa bostäder och de byggs nära Ikeavaruhuset. – I den bästa av världar kan vi ha en byggstart 2016.

Vi håller tummarna När det gällde Tele 2 Arena (Stockholmsarenan) hade vi inte ett enda överklagande, säger Sten Nordin. Håkan Svedman, VD vid Ikea Sverige (sedan tre veckor i den rollen, men med 18 år inom Ikea): – Det känns väldigt positivt att öppna ett tredje varuhus i Stockholmsområdet.

Jan Kristensson, VD Ikano Retail Centres som bygger och äger handelsplatser i närheten av Ikea-varuhusen:– Vi ser det som en stor möjlighet att komma nära där människor jobbar och bor.– Vi kan inte heller berätta hur stort vi hoppas att bygga, men vi är jätteglada över möjligheten.Robert Jaaniste, VD Ikano Bostad:

– Vi ska utveckla 550 prisvärda bostäder. När möjligheten uppstod tvekade vi inte en sekund. Det blir ett väldigt centralt läge och med utmärkta kommunikationer. I Stockholmsområdet finns idag två Ikeavaruhus: Kungens Kurva i Huddinge (byggt 1965) och Barkarby i Järfälla (1993).

 1. Båda har byggts ut de senaste åren och rymmer 55.200 kvm (fortfarande världens största) respektive 38.000 kvm.
 2. Ikea grundades 1943 och har 17 varuhus i Sverige, som årligen besöks av 34 miljoner människor.
 3. Ikea-koncernen har 297 varuhus i 26 länder, som årligen besöks av 655 miljoner människor.
 4. Läs mer i onsdagens nyhetsbrev.

I nummer 9/2009 publicerade Fastighetsvärlden en lång och exklusiv intervju med Ingvar Kamprad där han endast talar om fastigheter. Läs intervjun, Fastighetsvärlden Idag 2013-01-22 Hur Många Ikea Finns I Stockholm Karta: Fastighetsvärlden. Den inbördes lokaliseringen hos Ikea och Ikano inom det markerade markområdet saknar FV kännedom om. Jan Kristensson, VD Ikano Retail Centres, Håkan Svedman, VD vid Ikea Sverige, finansborgarrådet Sten Nordin (M) och Robert Jaaniste, VD Ikano Bostad i närheten av det nya Ikea/Ikano-området som byggs söder om den nya Stockholmsarenan.
Visa hela svaret

Var i Stockholm finns IKEA?

Välkommen till IKEA City i Gallerian. Stockholm – IKEA.
Visa hela svaret

Hur många IKEA finns i Sverige 2022?

IKEA -produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det Demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 20 IKEA -varuhus, IKEA Kök samt e-handel i Sverige.
Visa hela svaret

Hur många IKEA finns det i hela Sverige?

Varuhus, produkter och katalog – Länder med Ikea-varuhus. Befintliga varuhus Planerade varuhus Stängda varuhus mars 2022 För en lista över Ikeas varuhus, se Lista över Ikeavaruhus, Verksamhetsåret 2015 fanns totalt 328 Ikeavaruhus i 43 länder och territorier. Av dessa varuhus drivs cirka 40 av externa franchisetagare i bland annat Mellanöstern, spanska öarna och på delar av den asiatiska marknaden.

 • De fem största försäljningsländerna är Tyskland 14 %, USA 14 %, Frankrike 8 %, Storbritannien 7 % och Italien 5 %.
 • I Sverige fanns 2016 totalt 20 varuhus.
 • Verksamhetsåret 2015 hade Ikea-koncernen 978 leverantörer i 50 länder med ungefär 600 000 anställda.
 • R 2000 lanserades Iway, Ikeas uppförandekod för leverantörer.

I den anges minimikrav vad gäller miljö, social påverkan och arbetsförhållanden. Ikeas produkter får sina namn från olika ordgrupper. Textilier får skandinaviska flicknamn, bäddlinnen namnges efter växter och stolar efter skandinaviska pojknamn. Andra exempel på ord som används som produktnamn är dagar, månader och svenska slanguttryck.
Visa hela svaret

Hur många IKEA butiker finns det?

IKEA -koncernen, en av elva franchisegrupper, äger och driver majoriteten av alla IKEA -varuhus och e-handel i världen.362 varuhus, verksamhet i 29 länder och 150 000 medarbetare.
Visa hela svaret

Vilken är den största IKEA i Sverige?

1965, IKEA Kungens kurva öppnar – Inspirerad av Guggenheimmuseet i New York öppnar 1965 det runda IKEA-varuhuset i Kungens kurva. När det slog upp portarna var det den största heminredningsbutiken i Europa, och det är än idag det största IKEA-varuhuset i världen.

 1. Varuhusöppningen innebar en stor succé för IKEA med massor av besökare.
 2. Detta innebar dock problem då det blev långa köer och mycket väntan för att få sina produkter.
 3. Därför introduceras “Tag-själv-lagret”, där man som kund själv får hämta sin vara istället för att behöva vänta på personalen att göra det.
You might be interested:  Hur Mycket Kostar Vägtullar I Stockholm?

För IKEA innebar denna justering att produkterna kunde få en lägre prislapp, då kunderna stod för en del av jobbet. För att se det här innehållet från res.cloudinary.com måste du ge ditt medgivande sidans topp, För att se det här innehållet från res.cloudinary.com måste du ge ditt medgivande sidans topp,
Visa hela svaret

Hur mycket tjänar IKEA på en dag?

Omsättningen steg med 6 procent. Från 16,8 miljarder till 17,8 miljarder, det innebär att man säljer för 33.800 kronor varje minut.
Visa hela svaret

Var ligger största IKEA i världen?

Världens största IKEA-varuhus har öppnat – efter rejäl försening Redan förra året planerade IKEA att öppna världens största IKEA-varuhus. Enligt dåvarande uppgifter berodde förseningen på “construction adjustments”, även om pandemin säkert också spelade in.

 • Ett vulkanutbrott sägs även ha satt käppar i hjulet för varuhusets upppbyggnad.
 • Det nya varuhuset är på totalt 65 000 kvadratmeter och ska vara möbeljättens hittills största varuhus.
 • Varuhuset ska vara nästan dubbelt så stort jämfört med ett typiskt IKEA-varuhus.
 • En av anledningarna till storleken är att varuhuset även agerar lager åt IKEA:s näthandel i Filippinerna.

Varuhuset är placerat i Pasay City i huvudstadsregionen Metro Manila och öppnade alltså sina portar idag den 25 november 2021. Varuhuset har totalt fem våningar och ska inte oväntat bjuda på en fullständig IKEA-upplevelse. Efter flera års förberedelser är vi äntligen redo att leva upp till vår vision om att skapa en bättre vardag för många människor i Filippinerna, säger butikschefen Georg Platzer i ett uttalande.
Visa hela svaret

Hur stort är världens största IKEA?

Världens största Ikea byggs i Filippinerna | SvD Ikea bygger stort i Filippinerna. Arkivbild. Foto: Remy de la Mauviniere Det varuhus som den svenska möbeljätten Ikea ska bygga i Filippinerna blir världens största Ikea-varuhus. Landets första Ikea, som ska ligga i köpcentrumet SM Mall of Asia i huvudstaden Manila, beräknas bli 65 000 kvadratmeter stort.
Visa hela svaret

Hur många IKEA finns det i Ryssland?

Han ledde Ikeas expansion till Ryssland, där det första varuhuset öppnade i mars år 2000. I dag har möbeljätten 17 varuhus och butiker, nio planeringsstudior, man äger 14 stora shoppingcenter och fyra möbelfabriker i landet.
Visa hela svaret

Hur mycket är Ikea värt 2022?

Dela IKEA Sveriges försäljning för verksamhetsår 2022* uppgick till omkring 18 miljarder kronor – med drygt 65 miljoner över förra årets nivå når bolaget därmed sin högsta försäljning någonsin. Detta under ett år som präglats av pandemirestriktioner, globala logistikproblem och inflation. Landschef Lena Herder ser tillbaka på verksamhetsår 2022: IKEA Sveriges försäljning landade drygt 65 miljoner kronor över förra årets nivå och därmed nådde bolaget sin högsta försäljning någonsin. Dessutom ökade antalet besök i varuhusen kraftigt. Verksamhetsåret 2022 inleddes med fem månaders pandemirestriktioner i såväl varuhus som restauranger.

I pandemins spår följde globala transportproblem och rekordinflation.  Tack vare en stark försäljning av bland annat mindre heminredningsprodukter, produkter för matplatsen, hemmakontor, sängar och soffor, har IKEA Sverige tagit igen det man tappade i varuhus och restauranger under årets första månader med pandemi, men även återhämtat sig från de globala leveransproblem och den varubrist som följde pandemin.

Verksamhetsåret avslutades starkt tack vare ett konkurrenskraftigt erbjudande och ett antal viktiga satsningar under året. För att förbättra tillgängligheten för våra kunder öppnade IKEA Sverige 7 mindre planeringsstudios från Sälen i norr till Lund i söder, där kunder tillsammans med våra experter på heminredning kan planera komplexa lösningar som kök, bad- och sovrum eller förvaring.

 • Under får även hjälp att beställa och hitta bästa sätt att transportera hem varorna.
 • Dessutom öppnade IKEA en större planeringsstudio i Sickla, en testbutik mitt i Malmö och inte minst sitt unika cityvaruhus i Gallerian – med hela 100 000 besök under första veckan.
 • Tack vare satsningar på nya butiksformat, flexibla serviceerbjudanden off- och online samt hållbara, väldesignade och prisvärda produkter, möter vi idag våra kunder där de finns och då de önskar.

Något som ger oss nya förutsättningar att nå fler och skapa tillväxt, säger Lena Herder, landschef IKEA Sverige. Under verksamhetsår 2022 har – förutom en ökad försäljning av heminredningsprodukter – även mat bidragit starkt till rekordförsäljningen. Utöver det har IKEA utökat sitt erbjudande inom energilösningar när värmepumpar och det vattensparande munstycket ÅBÄCKEN lagts till befintliga produkter och tjänster som solpaneler och el-abonnemang.

 • Det totala antalet besök, fysiskt och online, ligger med 172 miljoner kvar kring förra årets siffra – med skillnaden att de fysiska besöken ökade med en bra bit över 4 miljoner.
 • Den online-genererade försäljningen uppgick till cirka 19 procent av den totala försäljningen.
 • Såväl nöjd-kund som nöjd-medarbetare index ökade, vilket visar att bolaget lyckats hantera årets utmaningar utan alltför stor negativ påverkan på kunder och medarbetare.     Stor potential för verksamhetsår 2023   Under verksamhetsår 2023 tvingas sannolikt allt fler konsumenter att se över sina utgifter.

När låga priser är som viktigast för så många, då ska IKEA finnas där som det självklara alternativet. Vi ser en fortsatt positiv försäljningsutveckling för kök, bad- och inte minst sovrum, samt försäljning till företag. Under ett år utan restriktioner kan vi även nyttja den fulla potentialen för våra mindre heminredningsprodukter. Dessutom tror vi på en fortsatt ökning av antalet besökare i varuhus och restauranger.  – Låga priser är en del av vår DNA och aldrig har väl just det varit viktigare när kostnaderna ökar för alla.

Total försäljning: 18 miljarder SEK (jämfört med 18 miljarder SEK föregående år). Totalt antal besök: 172 miljoner. Totalt antal fysiska besök: 31 miljoner (jämfört med 27 miljoner föregående år). Besök i cityvaruhuset i Gallerian: 612 000 under juli och augusti.  10 nya mötesplatser öppnade under året.  Ingka koncernens medarbetare delade på 1,1 miljarder kronor som uppskattning för insatser under pandemin.  Ökad försäljning av produkter som vi är extra stolta över ur ett hållbarhetsperspektiv till nästan 34 procent av den totala försäljningen.  Lanserade varuhusens cirkulärbutiker online.  Lanserade värmepumpar, vårt senaste erbjudande av bättre energilösningar i hemmet, med en försäljning på 850 stycken sedan lanseringen i augusti. Sålde 925 paket med solpaneler för svenska hem. Lanserade VÄRLDSKLOK, den växtbaserade färsen.   Cirka 3,2 miljoner varmkorvar, upp emot 300 000 veggie hot dogs och över 300 000 portioner plantbullar. Cirka 1,9 miljoner FANTASTISK servetter och 145 000 regnbågskassar. Utsågs till Most Attractive Employer av unga och studenter på väg ut i arbetslivet, Academic Work och Kantar Sifo.   Utsågs till Sveriges mest hållbara varumärke av Sustainable Brand Index.  Tog förstaplatsen bland svenska detaljhandlare i årets Omnichannel Index. Nådde drygt 3,2 miljoner medlemmar i IKEA Family.

You might be interested:  Borås Djurpark Hur Lång Tid?

Inter IKEA Systems B.V., ägare till IKEA konceptet och global franchisegivare för IKEA, presenterade idag en total försäljning för de 12 olika franchisetagarna som driver försäljningskanaler under varumärket IKEA. Försäljningen under verksamhetsår 2022 uppgick till 44,6 miljarder euro – en ökning med 6.5% procent jämfört med förra verksamhetsårets 41,9 miljarder euro.
Visa hela svaret

Hur mycket skatt betalar IKEA i Sverige?

SKATT : IKEA koncernen i Sverige har under den senaste femårsperioden betalat nästan 2,2 miljarder kronor i bolagsskatt i Sverige och fastighetsskatten uppgick till cirka 400 miljoner kronor under samma period.
Visa hela svaret

Är IKEA Sveriges största företag?

Ikea är femma på Veckans Affärers topplista över Sveriges 500 största företag. Därmed är Ikea det största handelsföretaget i Sverige. På Veckans Affärers lista räknas bolagens totala omsättning, alltså inte bara omsättningen i Sverige. Det gör att Ikeas omsättning på 156 miljarder kronor räcker för att bolaget ska behålla sin plats från i fjol: Femma.

 1. Sveriges näst största handelsföretag är Coop Norden, som omsätter 85 miljarder kronor.
 2. Det ger Coop en 13:e plats på VA:s lista.
 3. H&M, som omsätter 68 miljarder, ligger på 16:e plats.
 4. Ica, som omsätter 67 miljarder, ligger på 18:e plats.
 5. Sveriges 20 största bolag: 1. Volvo 2.
 6. AstraZeneca 3.
 7. Ericsson 4. ABB 5.

Ikea 6. Vattenfall 7. Volvo Personvagnar 8. Skanska 9. Electrolux 10. SCA 11. Tetra Laval 12. Telia 13. Coop Norden 14. Sandvik 15. Scania 16. H&M 17. Preem 18. Ica 19. SAS 20. Securitas
Visa hela svaret

Vilken IKEA är störst i Stockholm?

Här byggs tredje Ikea i Stockholmsområdet Etableras i “Söderstaden”. Det har under en längre tid spekulerats om en tredje Ikea-etablering i huvudstadsområdet. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har det förts diskussioner om en etablering i Arninge, i Täby nordost om Stockholm, som ansetts intressant.

Totalt har drygt en handfull kommuner i Stockholmsområdet fört diskussioner med om att locka till sig Ikea. Nu blir det istället en anläggning i “Söderstaden”, vilket innebär mellan Globen och Enskede (se karta nedan). Alltså riktigt centralt för att handla om ett Ikea-varuhus i en storstad. – Vi har arbetat med det här i några år.

Det är ett stort kliv framåt för “Söderstaden”, säger finansborgarrådet Sten Nordin till Fastighetsvärlden. Läget kommer bli alldeles söder om Stockholmsarenan, ungefär där bensinstationerna ligger. Enligt Nordin blir det ett fullstort Ikeavaruhus. – Vår vision om att genom Söderstaden förlänga stenstaden söderut från Södermalm och Skanstull förverkligas ytterligare genom detta.

Men det ska bli mer än ett Ikeavaruhus i området, det ska bli ytterligare handel och bostäder i området. Totalt ska det bli 3.000 bostäder i Söderstaden, säger Sten Nordin. Ikano Bostad ska stå för 550 bostäder av dessa bostäder och de byggs nära Ikeavaruhuset. – I den bästa av världar kan vi ha en byggstart 2016.

Vi håller tummarna När det gällde Tele 2 Arena (Stockholmsarenan) hade vi inte ett enda överklagande, säger Sten Nordin. Håkan Svedman, VD vid Ikea Sverige (sedan tre veckor i den rollen, men med 18 år inom Ikea): – Det känns väldigt positivt att öppna ett tredje varuhus i Stockholmsområdet.

Jan Kristensson, VD Ikano Retail Centres som bygger och äger handelsplatser i närheten av Ikea-varuhusen:– Vi ser det som en stor möjlighet att komma nära där människor jobbar och bor.– Vi kan inte heller berätta hur stort vi hoppas att bygga, men vi är jätteglada över möjligheten.Robert Jaaniste, VD Ikano Bostad:

– Vi ska utveckla 550 prisvärda bostäder. När möjligheten uppstod tvekade vi inte en sekund. Det blir ett väldigt centralt läge och med utmärkta kommunikationer. I Stockholmsområdet finns idag två Ikeavaruhus: Kungens Kurva i Huddinge (byggt 1965) och Barkarby i Järfälla (1993).

Båda har byggts ut de senaste åren och rymmer 55.200 kvm (fortfarande världens största) respektive 38.000 kvm. Ikea grundades 1943 och har 17 varuhus i Sverige, som årligen besöks av 34 miljoner människor. Ikea-koncernen har 297 varuhus i 26 länder, som årligen besöks av 655 miljoner människor. Läs mer i onsdagens nyhetsbrev.

I nummer 9/2009 publicerade Fastighetsvärlden en lång och exklusiv intervju med Ingvar Kamprad där han endast talar om fastigheter. Läs intervjun, Fastighetsvärlden Idag 2013-01-22 Hur Många Ikea Finns I Stockholm Karta: Fastighetsvärlden. Den inbördes lokaliseringen hos Ikea och Ikano inom det markerade markområdet saknar FV kännedom om. Jan Kristensson, VD Ikano Retail Centres, Håkan Svedman, VD vid Ikea Sverige, finansborgarrådet Sten Nordin (M) och Robert Jaaniste, VD Ikano Bostad i närheten av det nya Ikea/Ikano-området som byggs söder om den nya Stockholmsarenan.
Visa hela svaret

Hur många IKEA finns det i Amerika?

Nordamerika

Land ( Antal varuhus) Stad Invigningsår
USA (51) San Antonio 2019
San Francisco 2003
San Francisco 2000
Seattle 1994

Visa hela svaret

Vad är timlönen på IKEA?

Enligt Emma Lindqvist, ombudsman på Handels avdelning i Stockholm, har företaget uppgett att lägstalönen ligger på 165 kronor i timmen. Det är högre än lägstalönen i detaljhandelsavtalet (som för närvarande är 152 kronor i timmen för den som har tre års branschvana).
Visa hela svaret

Får man rabatt om man jobbar på IKEA?

För att aktivera din personalrabatt vid köp på IKEA.se behöver du logga in i Förmånsportalen. Därefter klickar du dig vidare in på Förmåner > Anställningsförmåner > Rabatt på IKEA för att hitta din rabattkod.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vilka Dog I Spårvagnsolyckan I Göteborg 1992?

Vad tjänar en chef på IKEA?

Varuhuschef, VD har 87300 kronor i lön (medellön) enligt 2022 års lönestatistik. Kvinnor tjänar i snitt 85000 kronor i yrket medan männens medellön ligger på 87900 kronor. Här hittar du medellön, löneskillnader mellan män och kvinnor samt hur lönen skiljer sig mellan olika regioner i Sverige. Du kan även se hur lönen skiljer sig mellan privat och offentlig sektor.
Visa hela svaret

När öppnar nya IKEA Kållered 2022?

Den 30 september öppnar “nya” Ikea dörrarna i södra Göteborg. En öppen planlösning, större restaurang och ett nytt kafé samt ett automatiserat robotlager är några av de saker som gör nya Ikea Kållered unikt, uppger bolaget. Det finns bland annat flera butiker i butiken.

 • Ikea valde att bromas de stora planerna på nyproduktion i Kungens kurva i södra Stockholmsregionen, men i södra Göteborgsregionen, i Kållered i Mölndal, gick man vidare med planerna.
 • Ikeas nya varuhus i Kållerad är 42.000 kvm stort.
 • Det är 12.000 kvm större än det nuvarande varuhuset i området.
 • Det öppnade 1972.

– Nya Ikea Kållered ska vara en plats för shopping, inspiration, mat och möten där alla kan få hjälp att förvandla sina hem till en skönare, smartare och mer hållbar plats. Oavsett storlek på plånboken, säger Anna Bryngelsson, varuhuschef i Kållered. Det nya varuhuset skiljer sig från det nuvarande och övriga svenska Ikea varuhus. Förutom att det är större är planlösningen mer lik ett shoppingcenter med flera butiker i butiken – med en stor aveny som leder in till olika avdelningar i saluhallen och möbelutställningen. I varuhuset finns även ett öppet atrium med plats för socialt häng eller en stunds arbete. Det nya varuhuset skiljer sig från det nuvarande och övriga svenska IKEA varuhus. Förutom att det är större är planlösningen mer lik ett shoppingcenter med flera butiker i butiken – med en stor aveny som leder in till olika avdelningar i saluhallen och möbelutställningen. I varuhuset finns även ett öppet atrium. Anna Bryngelsson, varuhuschef i Kållered. Ikea Kållered börjar bli färdigt och den 30 september öppnar varuhuset dörrarna. Ett automatiskt lager plocka ihop varor efter att en kund lagt sin beställning. Något som underlättar för kunder och medarbetare som slipper lyfta lika många tunga paket. Detta blir Sveriges mest hållbara Ikea-varuhus. Tack vare solceller på taket och bergvärme producerar Ikea mer el än de själva använder för att driva själva varuhuset. Artboard 1 Skriv upp dig på våra mejllistor för att inte missa något: sammanställningar över senaste veckan, nya tjänster på FV Jobb och seminarieinformation – samtliga tjänster är Gratis,
Visa hela svaret

Var finns varan på IKEA?

På vilken hylla hittar jag produkten i mitt varuhus? Du kan se varans plats i varuhuset genom att söka på varan i sökfältet längst upp på vår hemsida. Under ” Tillgänglighet” till höger om produktbilden väljer du ditt varuhus. Klicka på knappen varuhus under varuhusets namn för att se varans plockplats i varuhuset.
Visa hela svaret

Var finns IKEA i Norge?

IKEA öppnade första varuhuset utanför Sverige IKEA öppnade ett varuhus i Norge och blev internationella. Men vad ledde fram till det beslutet? En kombination av planering, affärer och instinkt. Och lite norsk ilska. Under de första årtiondena var det Ingvar Kamprad själv som skötte det mesta på IKEA.

Han var inköpschef, personalchef och utvecklingsansvarig. Men för att få ordning på företagets utlandsexpansion tog han hjälp.1958 öppnade IKEA det första varuhuset i Älmhult, och i samband med invigningen fick Ingvar kontakt med en norsk konsult, Hans Bernhard Nielsen. Under de kommande åren filade Nielsen och Ingvar på hur en nordisk expansion för IKEA skulle kunna se ut.

De såg två alternativ. Det ena var att IKEA startade postorderförsäljning med eget lager i Norge samt blev återförsäljare åt den norska möbelhandeln. Det andra alternativet var att starta en utställning, precis som i Älmhult, och sälja möbler till privatkunder under eget varumärke – IKEA. Hur Många Ikea Finns I Stockholm IKEA blev internationella i och med etableringen utanför Oslo. Hur Många Ikea Finns I Stockholm Kassalinjen var långt ifrån dagens effektiva självbetjäningsområden. Samtidigt som dessa planer smeds hade Ingvar, via sitt inköpsbolag Ikano, etablerat ett samarbete med den polska exportorganisationen PAGED. IKEA fick 1961 ensamrätt på försäljning av polska möbler i Sverige.

Bara ett år senare hade de även fått ensamrätt till försäljningen i Norge. Hoppsan. IKEA hade ju varken postorder eller varuhus där. Nu fick Ingvar bråttom. Hans vän, konsulten Hans Bernhard Nielsen, hängde dock inte riktigt med i svängarna när Ingvar plötsligt anställde en ung driftig norrman, Jan Johannessen, som varuhuschef på IKEA i Norge.

Hans Bernhard Nielsen, som hade jobbat hårt med att upprätta bolag, kontaktat möjliga kunder och skött all administration kring den tänkta postorderverksamheten i Norge blev “temmelig forbannet”. Han skrev att Ingvar självklart fick planera hur han ville och ändra sig hur han ville – men det fanns gränser! Nielsen avslutade med att hälsa till Ingvars far och sa sig vara förundrad över hur Feodor hade fått en sådan son.

Illa. Eller? Ingvar hade reagerat på instinkt och var förmodligen en smula pressad av löftet till PAGED. När han träffade på unge herr Johannessen såg han en möjlig och duglig varuhuschef och slog till. Ingvar litade på sin egen kraft och tog ett snabbt beslut. Många år senare publicerades En Möbelhandlares Testamente där vi kan läsa om filosofin bakom IKEA, beskriven genom nio teser.

En av dessa handlar om enkelhet. “glöm inte att överdriven planering är företagens vanligaste dödsorsak.” Etableringen i Norge är ett praktiskt exempel på hur man faktiskt kan göra om det känns rätt. Hur Många Ikea Finns I Stockholm Ingvar Kamprad och Jan Johannessen firar tio framgångsrika år i Norge, 1973. År 1963 öppnade IKEA varuhuset i Nesbru utanför Oslo, med Johannessen som varuhuschef. Hans Bernhard Nielsen och Ingvar Kamprad fortsatte sitt samarbete och behöll vänskapen i många år framöver. : IKEA öppnade första varuhuset utanför Sverige
Visa hela svaret