Hur Lång Kötid Bostad Stockholm?

Hur Lång Kötid Bostad Stockholm
Så lång är kötiden för lägenhet i ditt län Ända sedan 1990 har bristen på hyresrätter ökat konstant i landet. I dagsläget har 246 av Sveriges 290 kommuner brist på lägenheter till uthyrning och kötiden hos bostadsbolagen har vuxit årligen. Under tisdagen släppte Hyresgästföreningen sin rapport “Ett land fullt av bostadsköer”, där samtliga allmännyttiga bostadsföretag samt landets nio kommunala bostadsförmedlingar fått svara på en enkel fråga: hur lång är egentligen kön? Svaret är nedslående.

Vill man hyra en etta är den genomsnittliga kötiden i landet 32 månader – det vill säga drygt två och ett halvt år. En verklighet som slår särskilt hårt mot landets unga som är på jakt efter sitt första egna boende. För närvarande uppger 158 kommuner att de har brist på bostäder för unga – den högsta siffran någonsin registrerad.

En första väntan på ett eget kontrakt som även präglas av ett lidande, resonerar Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman. – Under tiden måste man hitta andra lösningar, vilket ofta innebär att man flyttar runt i andra hand och riskerar att bli lurad eller betala överpriser.

 • Det värsta är att det är ett slags accepterat elände – samhället struntar i hur det går till när unga utnyttjas på bostadsmarknaden.
 • Läs också Den som vill flytta till större får räkna med att vänta ännu längre.
 • En lägenhet med fyra rum har en gemomsnittlig kötid på tre och ett halvt år.
 • Allra längst är köerna i Stockholm och Uppsala, följt av Halland och Norrbotten.

Regioner som kännetecknas av tillväxt har i gengäld långa köer, visar rapporten. – Det intressanta är att man nu får svart på vitt att bristen på hyresrätter gäller hela landet. Att bostadsbristen är ett nationellt problem. Det finns en missuppfattning om att den bara existerar i storstäder, säger Barbro Engman.

 1. Läs också Totalt har antalet kommuner som uppger en brist på hyresrätter ökat med 12 procent de senaste tre åren.
 2. Bara i ett av landets län, Dalarna, är kötiden för en hyreslägenhet under ett år.
 3. Bristen på hyresrätter innebär konsekvenser för både arbetsmarknad och tillväxt, berättar Jonas Hagetoft, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen och ansvarig för rapporten.

– Staten och kommunerna behöver ta stora kliv framåt. Det behövs statliga stimulanser och politisk beslutsamhet för att drastiskt minska köerna. Har man 3 000 personer i kö så är det ett tydligt tecken på att det behöver byggas mer. Många bostadsföretag skulle kunna bygga mer, men har inte ett tydligt uppdrag från politiskt håll.

You might be interested:  Hur Många Dog Under Terrordådet I Stockholm?
Län 1 rum och kök 4 rum och kök
Stockholm 56 56
Uppsala 49 52
Södermanland 14 19
Östergötland 12 18
Jönköping 8 13
Kronoberg 5 16
Kalmar 20 26
Blekinge 4 20
Skåne 21 35
Halland 55 54
Västra Götaland 26 35
Värmland 27 24
Örebro 43 49
Västmanland 41 45
Dalarna 10 8
Gävleborg 14 15
Västernorrland 14 15
Jämtland 31 32
Västerbotten 38 43
Norrbotten 35 47

Källa : Hyresgästföreningen Fakta: Kömånader hos kommunal bostadsförmedling

Förmedling 1 rum och kök 4 rum och kök
Bostadsförmedlingen i Stockholm 90 80
Boplats Syd Ingen uppgift Ingen uppgift
Boplats Göteborg 26 24
Bostadsförmedlingen Kungsbacka 36 60
Värmdö kommuns bostadsförm. 66 168
Huge fastigheter 18 Har inga
Gotlandshem 30 42
Haninge bostäder 84 72
Boplats Växjö Ingen uppgift Ingen uppgift

Källa : Hyresgästföreningen

• Den genomsnittliga kötiden för en hyreslägenhet med ett rum och kök är 32 månader.• För en tvårumslägenhet är kötiden strax under tre år.• För den som behöver en fyra är kötiden i Sverige 41 månader, alltså cirka 3,5 år.

• Längst är köerna i Stockholm, Uppsala, Halland och Norrbottens län. Kortast är de i Dalarna. • Nästan vart tredje bostadsbolag har fler än 3 000 personer i sina köer. MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. för att följa oss på Facebook. : Så lång är kötiden för lägenhet i ditt län
Visa hela svaret

Är det värt att stå i bostadskö i Stockholm?

Hur får man ett förstahandskontrakt? – Att stå i bostadskö är ett bra sätt att planera för framtiden, eftersom en del köer i populära områden kan vara långa – vissa uppemot flera år, I andra bostadsköer går det mycket snabbare att få erbjudande om förstahandskontrakt.

 • Generellt tar det längre tid i storstadsregionerna, medan mindre kommuner ofta har mycket kortare väntetider.
 • Ett tips för att öka chanserna till ett förstahandskontrakt är att ställa sig i flera köer, och att inte begränsa sig till bara en stad eller kommun.
 • Du bör heller inte vänta för länge med att ställa dig i bostadskö, eftersom du börjar samla ködagar direkt efter registrering.

När man väl fått ett erbjudande gäller det att vara aktiv att tacka ja eller nej innan svarstiden är slut, annars kan man förlora sin köplats och erbjudandet går vidare till nästa person i kön. Lycka till med bostadsköandet!
Visa hela svaret

Hur stor del av lönen ska gå till boende?

Fråga Hur stor del av inkomsten är okej att lägga på sitt boende? 2014-02-17 Hur ska man tänka när man köper hus och ska låna? Hur stor del av inkomsten är okej att lägga på sitt boende och hur stor marginal bör man ha ifall räntorna går upp? Tack, Catrin.

 • Hej Catrin! I första hand tycker jag att du ska utgå ifrån vad du själv är beredd att lägga på boendet.
 • En del vill bo litet och billigt för att kunna resa mycket, andra prioriterar boendet framför allt annat.
 • Utgå ifrån hur mycket du lägger på boendet i dag.
 • Vill du lägga mer eller mindre? Om du vill lägga mer: vilka utgifter kan och vill du prioritera bort så att du får råd med dyrare boende? Eller vill du hellre satsa på att jobba mer eller försöka tjäna mer? På kort sikt brukar det vara lättare att kapa utgifter än att öka inkomster.
You might be interested:  När Kommer Vaccin Till Göteborg?

Precis som du själv är inne på behöver du ta höjd för högre räntor, eventuella krav på ökad amortering samt oförutsedda utgifter (byte av tvättmaskin, att värmesystemet lägger av mitt i vintern, att huset behöver målas om tidigare än du tänkt) Räkna med att klara räntor som ligger minst 3 procentenheter högre än dagens räntor, helst mer.

 1. Se också till att ha en sparbuffert för oförutsedda utgifter, kolla hur mycket månadsinkomsten minskar om du skulle bli arbetslös och täck upp med en inkomstförsäkring om du har dåligt skydd.
 2. Rent generellt kan man säga att ju dyrare hus man köper, ju större och ju högre driftskostnader man har desto mindre utrymme finns över till annat.

I genomsnitt lägger ett svenskt hushåll runt 26 procent av inkomsten efter skatt på boendet. En gammal tumregel är att man med normal inkomst kan sträva efter att lägga ungefär 30 procent av inkomsten efter skatt på boendet. Då finns det luft i ekonomin och utrymme att göra mycket annat än att bo.
Visa hela svaret

Är det svårt att hitta lägenhet i Stockholm?

Svårt att få tag i en hyresrätt i Stockholm Att hitta boende i Stockholm har länge varit svårt, och det blir bara svårare. Den som ska försöka få tag i sitt första boende, antingen för att kunna flytta hemifrån eller för att man flyttar till Stockholm, har inte stora utsikter att få tag i en lägenhet.

Att köpa en bostadsrätt är en omöjlighet för de flesta, och köerna för att få en lägenhet via Stockholms Bostadsförmedling eller någon av de andra bostadsköerna växer för varje år.2018 stod det drygt 636 000 människor i bostadskön, och snittiden för att få en lägenhet i Storstockholm är drygt tio år.

You might be interested:  Vad Händer I Malmö På Nationaldagen?

Den som vill ha en lägenhet i Stockholms innerstad får räkna med en snittid på sjutton år, och i Gamla Stan är kötiden 31 år! Eftersom köerna hela tiden växer kommer även kötiderna att göra det, och enligt bostadsförmedlingen kan den som idag ställer sig i bostadskön i värsta fall få räkna med en kötid på hundra år för att få en lägenhet i innerstan.
Visa hela svaret

Hur hög hyra är rimligt?

Skälig hyra för hyresrätt | Hallå konsument – Konsumentverket Denna artikel är även tillgänglig med: Du ska inte behöva betala för hög hyra när du hyr en lägenhet. Hyran måste vara skälig, vilket betyder att den inte får vara betydligt högre än hyran för likvärdiga lägenheter i samma område som också hyrs ut i första hand.

Hyran måste vara skälig och inte avvika för mycket mot liknande lägenheter i samma område som också hyrs ut i första hand. Det är okej att hyran avviker med ca 4–5 % jämfört med en likvärdig lägenhet. Om du anser att du har för hög hyra är det bra att i första hand informera hyresvärden om det. Skulle ni inte vara överens om hyran kan du vända dig till Hyresnämnden för att få en prövning av frågan.

Likvärdig innebär att den ska ha ungefär samma storlek, antal rum, planlösning och vara ungefär lika renoverad. Lägenheterna ska också ha ungefär samma avstånd till ortens centrum. Även boendemiljön i området ska vara liknande för att lägenheten ska ses som likvärdig.

 1. Det är okej att hyran avviker med ca 4–5 % jämfört med en likvärdig lägenhet.
 2. Hyran är alltså i de flesta fall fortfarande skälig så länge hyran för en likvärdig lägenhet inte överstiger 5 %.
 3. Om du anser att du har för hög hyra är det bra att i första hand informera hyresvärden om det.
 4. Skulle ni inte vara överens om hyran kan du vända dig till Hyresnämnden för att få en prövning av frågan.

Hyresnämnden gör då en bedömning av vad som är en skälig hyra för just din lägenhet. Det är lägenhetens bruksvärde som styr hyran. Med bruksvärde menas bland annat:

StorlekPlanlösningLäge inom husetReparationsstandardLjudisolering

Källa: Granskad: 25 februari 2022 : Skälig hyra för hyresrätt | Hallå konsument – Konsumentverket
Visa hela svaret