Vilken Tid Börjar Stockholm Maraton?

Vilken Tid Börjar Stockholm Maraton
Lördag 4 juni. Första start klockan 12.00 (de första fem startgrupperna) och andra start 12.10. Målgång för de första manliga elitlöparna väntas kring 14.10 och avgörandet i damloppet väntas kring 14.30.27 km – Söder Mälarstrand senast kl 16.20.
Visa hela svaret

Vilken tid startar Stockholm Marathon?

Personligt diplom (tillgängligt online). – Starten sker i två omgångar, klockan 12.00 och 12.10, på Lidingövägen utanför klocktornet på Stockholms Stadion. Obs! Det kommer att vara trångt de första kilometerna, så ta det lugnt i början. Maxtiden för att genomföra adidas Stockholm Marathon är 6,5 timmar.

Du kan seeda dig till adidas Stockholm Marathon genom att springa våra seedningsgrundande lopp adidas Premiärmilen och adidas Premiärhalvan, I övrigt är det officiella tider på hel- och halvmaraton som gäller. Deltagarna seedas sedan in i kvalitetsordning baserat på det resultat som angivits vid anmälan.

Vilken startgrupp du blir tilldelad meddelas i samband med att startbeviset skickas ut under maj månad. Banan är 42 195 meter lång, och kontrollmätt enligt de regler som Svenska Friidrotts­förbundet och Internationella friidrottsförbundet fastställt. Kontrollmätningen är utförd under augusti/september 2021 av förbundets banmätare Mikael Hill från Stockholm. Vilken Tid Börjar Stockholm Maraton adidas Stockholm Marathon har följande åldersklasser för män respektive kvinnor. Det finns också en klass för dem som definierar sig med annan könstillhörighet: Seniorer (födda 1984-2005), 40 år (1979-1983), 45 år (1974-1978), 50 år (1969-1973), 55 år (1964-1968), 60 år (1959-1963), 65 år (födda 1954-1958), 70 år (1949-1953), 75 år 1944-1948), 80 år (1943 eller tidigare).

Endast löpare födda 2005 eller tidigare får starta i adidas Stockholm Marathon. Det är inte tillåtet att delta i adidas Stockholm Marathon med någon form av anordning på hjul (bortsett från de rullstolar som är anmälda i rullstolsklassen). Det gäller till exempel barnvagnar, babyjoggers, cyklar, joelettes, rullskridskor, rullskidor, inlines, handcyklar och skateboards, förutom några ekipage med specialtillstånd från tävlingsledningen.

Svenska Friidrottsförbundets och Internationella Friidrottsförbundet, IAAF:s tävlingsregler gäller. Löpare måste följa anvisningar från poliser och funktionärer. Av säkerhetsskäl är det absolut förbjudet att ha följecyklist eller att åka rullskridskor/inlines i loppet.
Visa hela svaret

Vilken tid slutar Stockholm Marathon?

Första start klockan 11.00 (de första sex startgrupperna) och andra start 11.10. Målgång för de första manliga elitlöparna väntas kring 13.10 och avgörandet i damloppet väntas kring 13.30. Motionärerna har en maxtid på sex och en halv timme så sista målgång är vid 17.40.
Visa hela svaret

Hur följer man Stockholm maraton?

Via ‘Mina favoriter’ får du bra koll på de löpare du vill följa, via leaderboard följer du tätstriden. Och via ‘My Race’ kan du som springer med din telefon och har GPS påslaget följas av familj och vänner – de ser då din exakta position på banan.
Visa hela svaret

Vad ska man äta under Marathon?

I följande artikel förklarar Mikael Mattsson och Jonas Enqvist energiåtgången för en maratonlöpare och beskriver några olika uppladdningsmetoder som har tagits fram främst för elitidrottare. Marathon är egentligen olika typer av tävlingar beroende på vem som springer.

  • Eftersom det är en bestämd distans som ska avverkas så är det enormt stor skillnad i tävlingstid mellan eliten och motionären.
  • Eliten Tävlingstiden för elitaktiva maratonlöpare ligger mellan 2-2.30 h.
  • De springer på en hög arbetsintensitet under hela loppet, motsvarande över 90 % av VO2max.
  • Substratmetabolism Elit Vid höga intensiteter (över 60-70% av VO2max) utvinns majoriteten av energin från kolhydrater.

Alltså kommer eliten i maraton i stort sett uteslutande att använda energi i form av kolhydrater. Kroppens kolhydratlager (glykogenet) räcker till ca 2 h arbete, men det kan förlängas vid kolhydratladdning, och därför gynnas elitaktiva maratonlöpare av att kolhydratladda före tävling.

  • Även kolhydratsdryck bör intas under tävlingen för att se till att energi finns lättillgängligt.
  • Motionären Tävlingstid för en motionär ligger mellan 3-6 h.
  • Den relativa intensiteten för motionärer med kortare tävlingstid kan vara 80-90 % av VO2max, men hos de motionärer som springer i 6 timmar är den betydligt lägre (50-80% av VO2max).

Substratmetabolism motionär Precis som för eliten kommer glykogenet att ta slut efter ca 30-40 km för motionärer med hög tävlingsintensitet. För att öka glykogendepåerna kan de kolhydratladda, men tyvärr kommer de ändå vara tomma innan målgång. För att förebygga detta bör kolhydratsdryck (vanlig sportdryck) intas under själva loppet.

  • För motionärer med lång arbetstid ser kostkraven lite annorlunda ut.
  • Det räcker det med kolhydrater, men här kan diskussionen/förklaringen bli lång eftersom olika typer av kolhydrater bryts ner och blir tillgängliga i blodet olika fort.
  • Dessutom har forskningsförsök med långtidsarbete visat att protein i sportdrycken hämmar proteinnedbrytning.

Det leder framför allt till förkortad/förbättrad återhämtningstid, och alltså inte primärt viktigt för tävlingsprestationen. Vi rekommenderar att motionärer dricker sportdryck, äter någon god bulle, tar en frukt, etc. Kort sagt äter, och ser till att inte vara hungrig under loppet.

  1. Ett vanligt fel (både hos elit och motionär) är att inte börja dricka och äta förrän man känner sig hungrig eller att krafterna tryter.
  2. Istället ska man vara noga med att få i sig tillräckligt från början av loppet, särskilt eftersom det tar en viss tid innan energin blir tillgänglig i kroppen.
  3. Magproblem är vanligt förekommande hos löpare, och för att undvika det bör man vänja magen vid att äta under arbete.

Vårt förslag är att man äter det man kommer att äta under tävlingen även på träning. Fett Fett är en viktig energikälla som innehåller betydligt mer energi per gram än kolhydrater (ca: 9 vs 4,5 kcal/g). Dock kräver fettförbränning mer syre än kolhydratförbränning.

Det är anledningen till att kolhydrater förbrukas mest vid höga intensiteter då tillgången på syre är begränsad. Fett är den dominerande energikällan vid arbete upp till ca 65 % av VO2max, och ju längre över denna tröskel desto mer energi kommer från kolhydrater. Ju mer vältränad du är desto större blir din procentuella fettförbränning på en bestämd belastning.

Vetenskapliga studier har visat att fettdieter kan öka andelen fett som används, men det är få som kunnat visa att prestationen ökar av fettdiet, snarare tvärtom. Fettdieter orsakar ofta att glykogenlagren minskar, vilket istället förkortar tiden till utmattning.

  1. Även om elitlöpare inte använder fett under själva tävlingen, är det dock viktigt för alla att äta fett.
  2. Fett är ett viktigt näringsämne och bör utan tvekan inkluderas i kosten.
  3. Fett innehåller bland annat många livsviktiga fettlösliga vitaminer (A, D, E & K), och kolesterol är byggstenar i cellmembran.

Det finns vissa problem med fettintag under arbete. Bland annat hämmar fett magsäckstömningen, vilket leder till en fördröjning av näringsupptag. Undantaget är mediumlånga fettsyror, men vid försök med mediumlånga fettsyror i kosten visade det sig att endast en liten mängd kan intas.

Mer än 20-30 gram leder till diare. Om energin inte behöver vara snabbt tillgänglig kan man äta fettrik mat som kommer ut i blodet efter någon timme. Detta rekommenderas vid ultrauthållighet, t.ex. multisport, då intensiteten är lägre och fett behövs till arbete i större utsträckning. Hos de flesta maratonmotionärer kan man nog anse att underhudsfettet borde räcka för att täcka energiförbrukningen.

Olika sätt att ladda kroppens energidepåer. Kolhydratladdning old school vs nutid En vecka före tävling dras intaget av kolhydrater ner och en kolhydratstömmningsperiod på 2-3 dagar inleds med hård träning. Efter tömningen ökas kolhydratsintaget och man går in på en laddningsperiod.

  1. Träningen är lågintensiv under denna period.
  2. Nu förtiden anses dock att det ej behövs en tömningsperiod utan att om man bara ökar andelen kolhydrater i kosten så kommer det ske en glykogenkompensation, utan att bli sliten som annars var fallet med tömningsperioden.
  3. Uthållighetsträning i sig ökar förmåga att lagra glykogen i musklerna upp till det tredubbla.
You might be interested:  Vad Kostar Tåg Från Malmö Till Köpenhamn?

För att överhuvudtaget får ju mer tränad man desto bättre effekt får man av en kolhydratuppldaddning. Fettladdning Vissa talar för fettladdning, vilket egentligen inte skiljer sig så mycket ifrån gamla kolhydratsladdningsmetoden där man under tömningsperioden intog stora mängder fett.

Fettladdningar har visat att öka andelen fett som används vid arbete på en viss belastning, men få studier har kunnat visa en prestationsförbättring. Som beskrivits ovan leder fettladdning istället ofta till minskning av glykogenlagren. Kombiladdning Detta ledde fram till dskussioner om en kombination av fett- och kolhydratladdning.

Tanken är att anden fett i kosten ökas initialt, och därefter ökas kolhydratintaget 1-2 dagar före tävling. På detta sätt menar förespråkarna att det skulle både ge en effektivare fettförbränning men samtidigt öka glykogenlagren. I teorin låter det smart, men dock så saknas tillräckligt med empirisk data för att kunna ge en vetenskaplig rekommendation.
Visa hela svaret

Vad äter man innan ett Marathon?

Ha en smart energiplan för ditt lopp Under Idre Fjällmaraton gör du av med cirka 800–1 000 kcal per timme. Främst i form av kolhydrater. Det går att lagra 400–500 gram kolhydrater i musklerna innan start, de ger dig 1 600–2 000 kcal som räcker i uppåt 2 timmar in i loppet.

Den här matematiken ger vid handen att de flesta av deltagarna kommer att behöva fylla på med energi under loppet för att upprätthålla sin prestationsnivå. – Det viktigaste när du ska genomföra ett längre lopp är att ha en smart energiplan, säger Mats Slorfelt på Enervit. Och det gäller att börja tänka på energiplanen i tid.

– Du ska ha din plan klar ett tag innan din utmaning. Det är klokt att ha testat den på några längre träningspass som påminner om loppet vad gäller tid, intensitet och fart. Det är viktigt att vänja mage och tarmar vid den energi som du kommer att ge dem under loppet.

Då kan de optimera upptaget av den energi du behöver under ansträngningen för att få en så bra resa som möjligt, säger Mats. Är det bara kolhydrater som kroppen använder under loppet? – Självklart kommer kroppen och musklerna också att använda fett, och till liten del även protein, som energi. Men det är kolhydraterna som musklerna helst vill använda för att få effektiv energi vid en lång och tuff prestation.

Så, hur laddar vi bäst upp för Idre Fjällmaraton? Här kommer Mats råd. Före loppet – Dra gärna ner på din träning 3–5 dagar innan loppet. Börja äta lite extra mat 1–2 dagar innan, för att fylla upp dina glykogendepåer i musklerna samt reserven i levern.

Drick gärna lite extra vatten utan att överdriva. – Ät lättsmält mat dagen innan. Ta gärna bort allt som är starkt, som innehåller mycket fibrer och som är svårsmält. Då behöver inte magen jobba för högtryck i onödan. – Ät 4–6 portioner i normal storlek dagen innan loppet. Ät långsamma och bra kolhydrater som pasta, ris, potatis, bröd.

Undvik bröd med mycket fibrer, frön och nötter och uteslut fiberberikade produkter. Fyll även på med bra fetter som fet fisk, oljor, avokado och lättsmält protein. – Undvik brakmiddagen kvällen innan. Har du ätit bra hela dagen, så har du också laddat upp tillräckligt och behöver inte tok-äta innan läggdags.

Risken är att magen börjar bråka med dig, det du har ätit ska ju också ut efter ett tag, vilket i värsta fall kan vara på förmiddagen när loppet har startat. – Ät en normal frukost, helst utan för mycket fibrer som binder vätska och bråkar med magen. Om du har svårt att äta frukost innan start, så kan du dricka en halvliter sportdryck, äta en energibar och ta en gel 1–2 timmar innan start för att få i dig den energimängd som behövs.

– Presport från Enervit är en perfekt produkt att ladda lite extra med dagen och timmarna innan start. Den innehåller väldigt långsamma kolhydrater, är skonsam mot magen och du slipper känna dig proppmätt på startlinjen. Under loppet – Vänta inte för länge med att börja fylla på med energi.

  1. Då är den goda uppladdningen du gjorde bortkastad, du börjar direkt ta av din lagrade energi istället för att använda det som du tillför tidigt i loppet.
  2. Efter 20–30 minuter är det dags att börja inta energi i form av kolhydrater.
  3. Sedan ska du tillföra något som ger energi med ett intervall på 20–40 minuter, för att hålla ett jämnare och lite högre blodsocker så de arbetande musklerna tar från den energin i första hand och från den lagrade energin i musklerna i andra hand.

– En regel är att få i sig mellan 30–50 gram kolhydrater i halvtimmen, beroende på intensitet, fart och längd på ansträngningen. – 2–3 dl sportdryck, 1 gel eller liquid, samt 1 halv bar, ger tillsammans ca 60-70 gram kolhydrater. – Det är bättre att inta energi oftare och i mindre mängd.

  • Om du tillför för mycket energi/kolhydrater på en gång så kan magen börja bråka, då koncentrationen av sockerarter kan bli för hög.
  • Undvik att äta fett och protein under loppet.
  • De sänker tömningshastigheten från magen till tarmarna, vilket kan leda till att energin från kolhydrater som behövs snabbt tas upp långsammare än planerat.

Därför är det viktigt att de energibarer, geler mm som du planerar att inta under loppet är så fett- och proteinfria som möjligt. – Drick gärna lite vatten med jämna mellanrum för att underlätta transport och upptag av de snabba sockerarterna som du tillför via gel, sportdryck, barer mm.

Glöm heller inte att tillföra salter och mineraler (electrolyter) under loppet. Det är extra viktigt om du svettas mycket och det är varmt. Electrolyter finns i sportdrycken, men det kan ibland vara läge att tillföra lite extra i form av salt-/mineraltabletter för att kompensera för det som svettas ut.

– Ett bra tips är också att ha med dig något som du verkligen tycker är gott. Ta det när det tar emot rejält och må lite bättre mentalt. Exempelvis godisbilar, hallonbåtar eller något annat med snabb energi och som höjer humöret. Efter loppet – Normalt räcker det med att äta en ordentlig måltid efter loppet, samt dricka en del vatten för att återhämta sig.

  • Det går att påskynda återhämtningen genom att få i dig snabb energi efter målgång när kroppen är relativt tom på energi och salter.
  • Salter, mineraler och aminosyror minskar nedbrytningen och höjer immunförsvaret.
  • Enervits Recovery Drink innehåller allt du behöver efter en hård prestation: snabb energi, grenade aminosyror (BCAA), salter, mineraler och vitaminer.

Sedan kan du duscha, byta om och äta en rejäl måltid inom 1,5–2 timmar efter loppet. Med räknar du ut hur mycket just du behöver för ditt lopp. Enervits produkter finns att köpa på plats på Idre Fjäll. : Ha en smart energiplan för ditt lopp
Visa hela svaret

Hur länge ska man vila efter ett Marathon?

Stressa inte igång träningen för snabbt efter ett längre lopp! Vilken Tid Börjar Stockholm Maraton Sprang du Göteborgsvarvet i helgen eller ska du springa Stockholm marathon nästa helg? Tänk på att det då få ta lite tid att åtehämta sig efter loppet! Det största felet som många löpare gör är att man efter ett lopp drar igång med hård träning alldeles för tidigt.

Har man kört ett längre lopp som ett halvmarathon eller marathon så kräver kroppen tid för att återhämta sig. Viktigt att då lyssna på kroppen och inte dra igång för tidigt. Risken är att du då blir skadad, sjuk eller att träningen helt enkelt inte ger den önskade effekten. Vila ska därför inte underskattas.

Efter ett halvmarathon så får man räkna med omkring 2 veckor innan kroppen är helt återställd och efter ett marathon så kan det ta hela 4 veckor. Stressa därför inte igång träningen för tidigt. Det kommer ändå inte ge någon effekt. Se till att alltid först vila minst 3 dagar helt från träning efter ett halvmarathon och efter ett marathon borde du vila helt i 7 dagar.

You might be interested:  När Kommer Posten Till Mig Malmö?

Du kan sedan börja med lätt återhämtande joggingpass, simpass eller liknande. Tvinga dig inte på hårdare pass först kroppen känns helt återhämtad. En vecka efter ett halvmarathon och två veckor efter ett marathon kan du börja med lättare intervaller. Du behöver dock inte köra på allt vad du har utan lyssna på kroppen och kör inte för hårt.

Du behöver inte dra på dig mjölksyra på dessa intervaller. Omkring två veckor efter ett halvmarathon och en månad efter ett marathon så brukar kroppen bli helt återställd och du kan köra igång som vanligt med träningen. Kroppen kommer snabbare komma i balans om du då inte har gått på för tidigt med hård träning.

  • Hur fort man sedan återhämtar sig efter ett lopp är även väldigt individuellt.
  • Det beror dels på hur hårt man har kört loppet samt hur van man är att springa längre sträckor.
  • Det viktigaste är att du lyssnar på kroppen och inte tvingar dig in i några tuffa intervaller om kroppen skriker nej.
  • Låt det få ta lite tid att återhämta dig och känn ingen stress att du måste snabbt tillbaka.

Du behöver med andra ord inte vara orolig om kroppen inte är sig lik fast det har gått en hel vecka efter loppet. Det tar tid att återhämta sig fullt ut efter ett längre lopp. Vill du får mer tips på hur du kan förbättra din återhämtning? Under nästa vecka kommer vi att fokusera på återhämtning på onlinesida och ge tips på vad du kan göra för att förbättra din återhämtning.
Visa hela svaret

Hur lång är Stockholm maraton?

Efter ett inställt evenemang 2020 är nu ASICS Stockholm Marathon tillbaka – och gör sin 42:a upplaga. Över 12 000 löpare är anmälda till det 42 195 meter långa loppet, som avgörs fyra månader senare än vanligt på grund av pandemin.
Visa hela svaret

Vad får den som vinner Stockholm Marathon?

Felix Kirwa vinnare av adidas Stockholm Marathon 2022 får banrekordbonus – utan att ha satt nytt rekord Pressmeddelande – 4 Juni 2022 16:15 Vinnaren av adidas Stockholm Marathon 2022 Felix Kirwa från Kenya får banrekordbonusen på 5000 US Dollar, trots att han inte slog det nuvarande banrekordet på 2:10:11 från 2019.

  1. Vi hade en helt fantastisk inledning på loppet med sikte på ny rekordtid, men där vi strax innan 30 kilometer gjorde en arrangörsmiss vid Stadsgårdsleden där tre av löparna visades fel.
  2. Vi försöker i dagsläget förstå hur mycket tid det kan ha kostat, det rör sig om cirka 1,5 minut.
  3. Oavsett så visar vinnaren Felix Kirwas totala lopprestation och den slutliga segertiden på 2:11:08 att han självklart ska få banrekordbonusen på 5000 US dollar, säger David Fridell, verksamhetschef på Marathongruppen.

Marathongruppen är en ideell organisation bildad av friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK. Klubbarna arrangerade Stockholm Marathon för första gången 1979 och sedan dess har verksamheten vuxit kraftigt. Tillsammans med adidas Stockholm Marathon är Tjejmilen, Vårruset, Stafesten för UNICEF, Ramboll Stockholm Halvmarathon och Tjurruset de evenemang som lockar flest deltagare.200 000 löpare deltar årligen i klubbarnas evenemang. : Felix Kirwa vinnare av adidas Stockholm Marathon 2022 får banrekordbonus – utan att ha satt nytt rekord
Visa hela svaret

När ska man ta gel?

Planera intaget – Hur många gels ska jag ta? – Hur många energi-gels du ska ta beror både på varaktigheten av din träning och din kropps förmåga att absorbera kolhydrater. Det senare är individuellt, men som tumregel kan du absorbera 60 till 70 gram kolhydrat per timme.

  • För att få bästa effekt, bör du träffa ett kolhydratintag som ligger så nära som möjligt vad du kan inta – men utan att konsumera för mycket! En gel innehåller vanligtvis ca 20 gram kolhydrat och är gels den enda energi du planerar att inta under en tävling är 3 gels per timme ett bra mått.
  • Ta gelen strax före en vätskekontroll så att du kan skölja ner den med vatten.

Detta både för att göra det enklare och lika mycket för att säkerställa att gelen absorberas optimalt. Om du tar mer kolhydrater än du kan absorbera, kommer du troligtvis att uppleva magproblem. Detta beror bland annat på att sockret som inte absorberas kommer att binda vätska och salter i magen, vilket som följd kan ge uppblåsthet och obehag.

Det är därför viktigt att du doserar ditt intag ordentligt och det är en fördel med gels att de är mycket lätta att dosera. I motsats, till till exempel som finns på kontrollerna i tävlingen, där du inte kan vara säker på blandningsförhållandet och innehållet kanske inte alltid slutar på rätt ställe när det ska tas i farten,

Gels kan ingå i din energiplan helt eller delvis. Under långa cykellopp kan det vara bra att få lite av energin via en eller någon annan mer “fast” föda. Å andra sidan kan gels användas som den primära energikällan till exempel under ett maratonlopp där den studsande rörelsen gör att magen blir mer utsatt än till exempel under cykling
Visa hela svaret

Hur många kalorier på ett maraton?

Ska du löpa ett marathon? Här tar vi en titt på hur den avancerade elitlöparen respektive motionslöparen kan genomföra ett marathon och känna att ork och motivation löper loppet ut! 42,2 km underbar löpning kräver att man följer sitt träningsprogram veckor och månader innan ett marathon. Hur många kalorier gör du av med när du springer marathon? De flesta som springer bränner 60-65 kcal/kilometers löpning.2520-2730 kcal per marathonlopp. Musklerna vill använda kolhydrater som bränsle och så länge vi har kolhydrater kvar brukar löpningen gå fint.

Ett marathonlopp är för de flesta motionärer tillräckligt långt och tidskrävande för att man vid ca 3 mils löpning brukar känna att orken tryter. Detta beror bland annat på att vi bara har ca 400g kolhydrater lagrat i kroppens muskler som glykogen och ca 75-100g i levern för att serva vårt blodsocker.

I energimängd motsvarar detta 2000 kcal, och energin tar alltså slut någonstans vid 30 km x 65 kcal=1950 kcal. Kolhydrater kallas därför ofta för den begränsande energikällan. Vi kan inte lagra stora mängder kolhydrater i kroppen utan de lagrade stora energidepåerna består ju av fett.

  • Fett kan vi lagra i mängder som skulle kunna ta oss igenom många marathonlopp på raken.
  • Tyvärr är fett inte en lika effektiv energikälla i kroppen som kolhydrater när det gäller ansträngande intensiva aktiviteter.
  • Den väl förberedde löparen har givetvis med sig några Vitargo energigel eller sportdryck som Vitargo Electrolyte under sina långpass för att kunna hålla tempot uppe och fylla på med kolhydrater efter hand.

Orkar vi träna effektivt så blir resultaten därefter! Förberedelser för ett marathon Ett sätt att undvika gå tom på kolhydrater för tidigt i loppet är att genomföra en kolhydratuppladdning, Med en genomtänkt kost kan man fiffigt nog nästan dubblera mängden glykogen i muskulaturen. När kolhydrater binds i musklerna binds också ca 3 gram vatten per gram glykogen, något man har nytta av under själva loppet.

Vätskeförluster är tyvärr en annan anledning till att det är jobbigt mot slutet av ett maratonlopp. Under vissa väderförhållanden kan vi kan förlora flera liter vätska varje timma, vätska som måste ersättas om vi inte ska riskera värmeslag eller att prestationen kraftigt försämras. Så, kolhydratuppladdning kan vara klokt att genomföra för att ha fyllda energidepåer på startlinjen och samtidigt extra vätska i kroppen! Och ja ja, vi vet, en liter vatten väger 1 kilogram, men vi vet ingen som börjat spurta i mål när det återstår 42 km av marathonloppet.

Längs loppet svettas du ut den överflödiga vätskan och lagom till sista halvan av loppet kommer du att ha en gynnsam vätskestatus och kunna prestera väsentligt bättre än om du haft vätskebrist. En traditionell kolhydratuppladdning med enbart livsmedel kan kännas lite mastigt att genomföra.

  1. Det blir mycket mat, upp emot 600g kolhydrater per dygn i tre dagar rekommenderas.
  2. Vitargo förespråkar en effektivare laddning, där man kostförstärker med Vitargo Carboloader tre dagar innan start.
  3. På så sätt belastar man inte mag-tarmkanalen med mycket mer mat än man är van vid, man äter som vanligt och dricker istället 2 portioner Vitargo carboloader per dag.
You might be interested:  Vad Gör Man På Valborg I Stockholm?

Vet man med sig att man brukar få kramp under långlopp så kan man byta ut några portioner Vitargo Carboloader mot Vitargo Electrolyte och på så sätt få i sig extra Magnesium och Kalium i uppladnningen. Så här kan det se ut: KOLHYDRATUPPLADDNING VITARGO: 3 dagar innan start: Drick 1 påse (75g) Vitargo Carboloader på förmiddagen och 1 påse på eftermiddagen som kostförstärkning, mellan måltiderna.2 dagar innan start: Drick 1 påse (75g) Vitargo Carboloader på förmiddagen och 1 påse på eftermiddagen som kostförstärkning, mellan måltiderna. TIPS 1 Koncentrerad 30 %-ig sportdryck / gel Inför tävling kan du här blanda till en mer koncentrerad dryck/gel för att fylla ditt vätskebälte eller löpflaska. Du tar en liten klunk av drycken tillsammans med 1-2 muggar vatten vid vätskestationerna. Du kan med Vitargo Endurance Fuel blanda till en starkt koncentrerad dryck / gel utan att smaken här blir för stark.3,5 dl Vitargo Vitargo Endurance Fuel =175 gram Vitargo Endurance Fuel (ger 160 gram kolhydrater) Koka upp 4,5 dl vatten.

  • Pulvret vispas ner i ett kärl med hett vatten.
  • Vispa noga, häll i lite pulver i taget för att undvika klibbiga pulverklumpar.
  • Häll lösningen genom en sil för att ta bort eventuella klumpar.
  • Fyll sedan behållaren/flaskan.
  • Totalt kolhydrater: 160 gram i 5 dl slutprodukt (30 %-ig lösning).
  • Det motsvarar att du tagit med dig hela 3 liter 5 %-ig sportdryck.

Vad betyder 5%-ig?? Jo, 5 gram kolhydrater per deciliter färdig dryck. OBS! Gelen bör tillredas kvällen före eller samma dag som den ska användas. Slutprodukten innehåller inga konserveringsmedel. Tips 2 SPORTS:SALT Elektrolytkaplsar är speciellt anpassat för att säkerställa din balans av elektrolyter under eller i samband med fysisk aktivitet. Produkten riktar sig till vuxna som svettas mycket under en längre tid, till exempel under långlopp som t ex ett marathon eller längre träningspass. Energiintag under marathon Den ambitöse löparen har testat ut sin Vitargo sportdryck och sin energigel ett par månader innan tävlingen börjar. Som riktmärke föreslås att man börjar dricka ca 2 dl sportdryck 15-20 min in i loppet. Försök därefter ha ett jämnt intag av sportdryck genom hela racet.

När du börjar närma dig slutdelen av maran rekommenderar vi någon eller några Vitargo Gel innehållandes koffein,1 st Vitargo Gel ger energi till ca 30-40 minuters löpning, och efter ca 30 km löpning kan man få en riktig kick av att få i sig kolhydrater och koffein från Vitargo Gel. Den som gått tom på kolhydrater vet vad vi pratar om.

Kom ihåg att späda ut sportdrycken med mer vatten, och sedan dricka med tätare intervaller under loppet om temperaturen är upp mot +25 grader! Så, en packlista kan se ut som följande: Ankomst dagen innan loppet (motionär): Vattenflaska 2 st Vitargo +electrolyte påse 70g KOLHYDRATUPPLADDNING 2-3 st Vitargo Gel 1-2 st Vitargo 323 Energy bar 1 st Vitargo Protein bar Vitargo 323 Energy bar småtuggar man på fram till start.

En stadig frukost (utan fibrer för en lugn mage) intas och efter det ska man bara sippa på t ex Vitargo +Electrolyte sportdryck och småtugga bars för att hålla hungern borta. Energidepåerna är redan fulla i kroppen efter 3 dagars laddning. Äter man för tätt inpå start, bär man bara med sig maten i magsäcken utan att den tillför något annat än obehagskänslor.

Ankomst dagen innan loppet (elit): Vattenflaska 3 st Vitargo +Electrolyte påse 70g KOLHYDRATUPPLADDNING upp till 8 st Vitargo Energigel 1-2 st Vitargo 323 Energy bar 1 st Vitargo Protein bar Eliten har sina egna väl beprövade rutiner innan loppet. Men rutinen kan se ut precis som för motionären ovan.

  • Däremot kan elitlöparen vara kräsen vad gäller sportdrycksintaget under loppet.
  • Vissa sportdrycker ger individuella obehagskänslor i magtrakten om drycken är baserad på socker.
  • Det är inte ovanligt att eliten som springer lopp över hela världen vänjer sig vid en speciell gel som bärs med under loppet och drycken som intas är bara vatten.

Då vet man att man tål kolhydraterna under loppet, man klämmer i sig en Vitargo energigel var 25:e-30:e minut med några muggar vatten. Efter racet tar man och dricker en Vitargo +Electrolyte för att påskynda återhämtningen. Återhämtning – När du gått i mål En Vitargo Protein bar smakar gott när man kommiti mål, den ger 20g protein och lite kolhydrater och är en bra start på återhämtningen. Se till att äta ett riktigt mål mat så fort du får möjlighet, dygnet efter loppet behövs massor med energi och näringsämnen.

  1. För elitlöparen får teamet möta upp med en portion Vitargo+electrolyte och en styck Vitargo Protein bar för omgående återhämtning.
  2. Nästa träningspass ligger förmodligen närmre inplanerat i kalendern för elitlöparen än för motionären som nog njuter någon vecka innan hen syns på ett löppass igen.
  3. Om inte, gäller samma instruktion som för ELIT! SPORTDRYCK MED KOFFEIN Vitargo har en effektiv sportdryck med koffein, Vitargo Professional,

Löper man med vätskebälte och inte vill använda gel, så är detta sportdrycken man tar med i bältet. Testa ut Vitargo Professional på dina långpass – drycken innehåller koffein och en del personer kan vara känsliga för att dricka denna sportdryck under aktivitet som pågår mer än 2 timmar.
Visa hela svaret

Hur många GELS under ett Marathon?

Spring maraton flera minuter bättre med rätt energiintag Under ett maraton används både kolhydrater och fett för att skapa energi till musklerna. Kolhydrater är en mer effektiv energikälla än fett eftersom den kräver mindre syre för att skapa energi, och därför går det att springa snabbare “på kolhydrater”.

Kroppens lager av kolhydrater, glykogenet i musklerna, räcker dock bara cirka 60-90 minuter vid intensiv löpning och om du inte tillför kolhydrater under loppet måste du sedan dra ned på farten. För att klara av Stockholm Marathon på bästa sätt rekommenderas 6-8 dl vätska och 30-90 gram kolhydrater per timme.

Om du är ovan vid att äta gel eller dricka sportdryck bör du sikta på 30 gram för att inte riskera magproblem. Har du tränat med energi kan du sikta högre för att prestera ännu bättre. Flera studier har visat att vid fysiskt arbete till total utmattning kan prestationsförmågan förbättras med upp till 15 procent vid intag av kolhydrater i stället för bara vatten.
Visa hela svaret