Vilka Parker Får Man Dricka Alkohol I Stockholm?

Vilka Parker Får Man Dricka Alkohol I Stockholm

 1. Trafik, gator och torg
 2. Gator och torg
 3. Alkoholförbud

På vissa platser i Stockholms stad är det förbjudet att dricka alkohol. Här råder generellt alkoholförbud mot att dricka spritdrycker, vin och starköl dygnet runt:

 • skolgårdar
 • parklekar
 • lekparker
 • stadens egna eller till staden upplåtna begravningsplatser.

Övriga platser där alkoholförbud råder vissa tider eller dygnet runt kan du se i kartan nedan. Alkoholförbuden i Stockholm anges i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna. Allmänna lokala ordningsföreskrifter i Stockholm
Visa hela svaret

Får man dricka alkohol i en park?

Varje kommun bestämmer själv i vilka områden, och eventuellt under vilka tider, det är förbud mot alkoholförtäring på offentlig plats. För att få reda på vad som gäller behöver du kontakta din kommun. Vid en offentlig tillställning på offentlig plats får alkohol bara förtäras om det sker vid en servering med tillstånd.
Visa hela svaret

Vart får man dricka i Stockholm?

Här är parker och områden där du får dricka – under vissa tider: – – Brunnsvikens strandbad: Alkoholförbud mellan kl.22.00-07.00. – Fåfängan: Alkoholförbud mellan kl.00:00-07:00. – Galärparken: Alkoholförbud mellan kl.22.00-07.00 perioden 30 april till och med 15 juni.

Hägerstens bassängbad: Alkoholförbud mellan kl.00:00-07:00. – Kristinebergsparken: Alkoholförbud mellan kl 00:00-07:00. – Kronobergsparken: Alkoholförbud mellan kl 00:00-07:00. – Lappkärrsbadet: Alkoholförbud mellan kl.22.00-07.00. – Lejonparken: Alkoholförbud mellan kl.22.00-07.00 perioden 30 april till och med 15 juni.

– Rålambshovsparken: Alkoholförbud mellan kl 00:00-07:00. – Skinnarviksparken: Alkoholförbud mellan kl.00:00-07:00 på hela Skinnarviksberget. – Smedsuddsbadet: Alkoholförbud mellan kl 00:00-07:00. – Vita bergen: Alkoholförbud mellan kl 00:00-07:00. – Åsöberget: Alkoholförbudet gäller hela grönområdet österut från Lotsgatan fram till Duvnäsgatan/Gruvbacken/ Kvastmakarbacken mellan kl.00:00-07:00.
Visa hela svaret

Får man dricka alkohol på tunnelbanan?

Någon som vet om det är lagligt? Någon som vet om det är lagligt? Hörde från en vän att han satt och drack en öl på tunnelbanan förra helgen och hade även 5 till oöppnade i en systemetpåse. Det kommer fram 2 civilare, visar brickorna och vill att han följer med av tåget. På plattformen häller de ut ALL öl, både den han drack och de oöppnade han hade i sin påse.

 • Min polare undrade om dom verkligen fick göra så och fick som svar att det fanns det lagstöd för.
 • Så jag bara undrar lite lätt vad som skulle kunna stödja deras handlingar, då jag själv anser att de oöppnade ölen aldrig borde ha rörts av polisen.
 • Det var för övrigt den första ölen för kvällen, och han gjorde inget “motstånd”.
 1. Det låter konstigt att man inte kan förflytta sig med oöppnade flaskor med alkohol – hur ska de som inte har bil kunna förflytta sig med den?
 2. Det kan i och för sig ha att göra med att han drack, och att det då fanns misstanke på att resten också skulle förtäras.
 3. Vad lagen säger vet jag inte, bara allmänt reflekterande.

Dom får hälla ut den öl han drack då det inte är lagligt att dricka på allmän plats, att hälla ut resten är dock inte lagligt (är väl gråzon det där egentligen). Här postar jag ett av mina få +1 inlägg där jag helt enkelt håller med om det Greger sa, bara för att kunna konstatera att jag gillade hans gamla avatar bättre.

 1. Jag tröttnade på min gamla signatur, men kom inte på något vitsigt att skriva som inte kändes fånigt, så det blev den här harangen i stället.
 2. Får mig att tänka på en historia en gammal kompis berättade för mig.
 3. Han var under 20 så en kompis köpte ut en flaska vodka till honom.
 4. Nästan direkt när han kommit ut från systemet och sagt hej då till sin kompis kommer två civilklädda poliser fram och vill se legitimation.

Eftersom han var under 20 fanns det inget att göra så han fick ge dem alkoholen. Då säger den ene polisen att vi beslagtar och häller ut alkoholen, du kan gå härifrån. Han vänder sig om och går en bit men tittar bakom sig och ser att poliserna sätter sig i sin bil med alkoholen och kör iväg! Man kanske borde utbilda sig till polis så man slipper betala för alkohol.

Är ju fullt möjligt att dom hällde ut den senare, dom kanske inte ville hälla ut den precis där av diverse anledningar. I can’t even tell you at the moment, what at the moment means.even momentarily. Skrivet av BULP: Här postar jag ett av mina få +1 inlägg där jag helt enkelt håller med om det Greger sa, bara för att kunna konstatera att jag gillade hans gamla avatar bättre.

Tror jag kommer ha kvar den här en stund, tyvärr Skrivet av Kungbla: Får mig att tänka på en historia en gammal kompis berättade för mig. Han var under 20 så en kompis köpte ut en flaska vodka till honom. Nästan direkt när han kommit ut från systemet och sagt hej då till sin kompis kommer två civilklädda poliser fram och vill se legitimation.

Eftersom han var under 20 fanns det inget att göra så han fick ge dem alkoholen. Då säger den ene polisen att vi beslagtar och häller ut alkoholen, du kan gå härifrån. Han vänder sig om och går en bit men tittar bakom sig och ser att poliserna sätter sig i sin bil med alkoholen och kör iväg! Man kanske borde utbilda sig till polis så man slipper betala för alkohol.

Dom sa aldrig var eller när dom skulle hälla ut den, eller hur? Skrivet av Greger: Skrivet av BULP: Här postar jag ett av mina få +1 inlägg där jag helt enkelt håller med om det Greger sa, bara för att kunna konstatera att jag gillade hans gamla avatar bättre.

 1. Tror jag kommer ha kvar den här en stund, tyvärr Jag signar upp på den listan också.
 2. Den här var tekniskt imponerade och ganska kreativ men jag tycker att motivet ser ut som en riktigt stekar mupp.
 3. Du har väl inte glömt rösta? Skrivet av Greger: Dom får hälla ut den öl han drack då det inte är lagligt att dricka på allmän plats.

Tunnelbanan är INTE allmän plats. Skrivet av cammo: Tunnelbanan är INTE allmän plats. Vad räknas tunnelbanan som? Skrivet av SidPao: Hörde från en vän att han satt och drack en öl på tunnelbanan förra helgen och hade även 5 till oöppnade i en systemetpåse.

 • Min polare undrade om dom verkligen fick göra så och fick som svar att det fanns det lagstöd för.
 • Så jag bara undrar lite lätt vad som skulle kunna stödja deras handlingar, då jag själv anser att de oöppnade ölen aldrig borde ha rörts av polisen.
 • Det var för övrigt den första ölen för kvällen, och han gjorde inget “motstånd”.

Ålder på de inblandande? jag kan tänka mig de valde den justa vägen, annars är det väl böter. På det här sättet ville de bara försäkra sig om att din kompis inte fortsätter drickandet efter att de lämnat honom. Kom ihåg kids, alltid stora och många innerfickor i era jackor Skrivet av cammo: Skrivet av Greger: Dom får hälla ut den öl han drack då det inte är lagligt att dricka på allmän plats.

Tunnelbanan är INTE allmän plats. Jo det är det. Precis som busstorg och parker är allmänplats är tunnelbanan också det. Varför jagar dom inte tjuvar istället? Va? Är du säker på din sak? Rimligtvis borde SL ansvara för vad som sker i tunnelbanan, och därför borde det inte vara en allmän plats. Läser på MTRs hemsida att det även kan införas tillståndsansökan för att fota i komersiellt syfte i tunnelbanan.

(vad i helskotta snackar jag om?) Skrivet av Nestor: 27 och 21 år. Skrivet av TobbeW: Va? Är du säker på din sak? Rimligtvis borde SL ansvara för vad som sker i tunnelbanan, och därför borde det inte vara en allmän plats. Läser på MTRs hemsida att det även kan införas tillståndsansökan för att fota i komersiellt syfte i tunnelbanan.

(vad i helskotta snackar jag om?) Ganska säker på min sak. Tunnelbanan innefattar inte något privat område. Om dom har regler för vad man får fota osv är en helt annan sak. Men i lagen räknas tunnelbanan som vilken allmän plats som helst. Åtminstone när det gäller att förtära alkohol. Allmän plats är ju princip allt förutom i ditt eller någons hem eller annat privat område där människor vistas.

Bara för att kommersiell användning av platsen är förbjuden utan tillstånd gör inte området mindre allmän för det. Du får ju fortfarande filma och fota för enskilt bruk. “Privatpersoner som vill fotografera eller filma i SLs miljöer för enskilt bruk behöver inte söka tillstånd förutsatt att de inte på något sätt påverkar eller stör den dagliga verksamheten.” Där har du det också.

 1. Okej, gällande tunnelbanan kan jag uttala mig exakt.
 2. Jag jobbar som spärrvakt och följande citat kommer från “Stationssäkerhetsinstruktion för tunnelbanan” utgåva 3.
 3. Citat: 4 § Alkoholdrycker får inte förtäras inom ett trafikföretags område eller på dess färdmedel.
 4. Detta gäller inte ifråga om förtäring av drycker vid tillåten servering och inte heller om trafikföretaget för särskilt fall har medgett förtäringen.
You might be interested:  Vilka Kom In På Gymnasiet 2021 Jönköping?

Med alkoholdrycker förstås spritdrycker, vin, starköl och öl i den betydelse dessa beteckningar har i lagen (1977:292) om tillverkningen av drycker, m.m. Kort sagt; så länge det inte står uniformerad personal och delar ut glögg kan du glömma att du får dricka i tunnelbanan.

Samma text kan den som så önskar också hitta i Ordningslagen 4 kap 4 §. Edit: Jag minns också att de på utbildningen sa att man inte heller får medta öppnade kärl med alkoholdrycker försåvida kärlet inte är återförslutningsbart, typ burkar eller flaskor med kapsyl. Hittar inget citat på det, men jag misstänker att poliserna hade all rätt till det ingripandet.

Edit2: Upptäckte att jag läst fel. Oöppnade burkar ska ni få medta, såvitt jag vet. Sen kanske polisen har andra klausuler om typ det föreligger risk att otillåten förtäring fortgår eller liknande. Kolla i ordningslagen om ni hittar nått. Var dina kamrater påtagligt berusade t.ex? Kanske finns såna regler också.

 • Allt i ovanstående post är självklart endast min åsikt, och bör läsas som rättstavat även om så inte är fallet.
 • Skrivet av Fargo: “Privatpersoner som vill fotografera eller filma i SLs miljöer för enskilt bruk behöver inte söka tillstånd förutsatt att de inte på något sätt påverkar eller stör den dagliga verksamheten.” Där har du det också.

vad säger du om detta? “SL har rättighet men inte skyldighet att upplåta utrymme för filmning och fotografering inom tunnelbanan. Utrymmena upplåts på kommersiella grunder och alla film- och fototillstånd hanteras av MTR Stockholm på uppdrag av SL. För att kunna tillgodose att säkerhetsrisker undviks, resenärer inte störs och att trafiken och arbetet som krävs för att sköta tunnelbanan inte påverkas, begär vi att du söker tillstånd för fotograferingar och filminspelningar.” Det handlar fortfarande om komersiell fotografering och filmning.

För övrigt går det ifrån själva sakfrågan. Tunnelbanan är inte ett privat område (som någons nattklubb eller hem). Utan ett område som nyttjas av allmänheten. Alltså allmän plats. Sen om dom har vissa regler för fotografering m.m är en annan sak. Och på din fina hemsida står det fortfarande: För privat bruk Privatpersoner som vill fotografera eller filma i SLs miljöer för enskilt bruk behöver inte söka tillstånd.

Detta förutsatt att de inte på något sätt påverkar eller stör den dagliga verksamheten. Kan för visso tyckas konstigt att ha ett förbud mot kommersiell fotografering m.m i en tunnelbana. Men en tunnelbana är ändå en allmän plats. fotografering och filmning för enskilt bruk är fortfarande tillåten.

 1. Testa och ha den här diskussionen med en polis.
 2. Jag tror nog dom vet vad dom sysslar med.
 3. För övrigt vill jag tillägga.
 4. En tågcentral (som är inomhus, en lokal så att säga) gäller samma regler.
 5. Det räknas också som allmän plats.
 6. Men kommersiell filmning och fotning kan på vissa tågcentraler vara begränsat eller krävas tillstånd.

“Filippa Carle, kommunikationsavdelningen SL säger: Tunnelbanan är en offentlig miljö där alla har rätt att vistas och också fotografera. Begränsningarna i detta utgörs bara av ordningsstadgan och SL-trafikens krav på trygghet och säkerhet. Det betyder att den som ska spela in en film i tunnelbanan och ha mycket folk och utrustning på plats, måste ha tillstånd för det och också Connexpersonal på plats.

 1. Alltså. Offentlig Miljö.
 2. Allmän Plats.
 3. Det är fortfarande intressant huruvida polisen kan öppna oöppnade ölburkar och hälla ner dom, eller alternativ.
 4. Någon som vet/vill spekulera? Skrivet av huxflux: det är fortfarande intressant huruvida polisen kan öppna oöppnade ölburkar och hälla ner dom, eller alternativ.

Någon som vet/vill spekulera? Det å andra sidan är jävligt konstigt.Jag menar i så fall skulle man inte ens kunna gå ut från systemet. Jag tror nog din “vän” undanhåller en hel del fakta om vad som egentligen hände. Jag tror det är så att om polisen anser att det är sannolikt att fortsatt konsumtion kommer att inträffa så kan dom mycket väl beslagta all medhavd dryck och hälla ut den.

Tjafsar man dessutom så ökar risken förmodligen. Skrivet av cammo: Jag tror nog din “vän” undanhåller en hel del fakta om vad som egentligen hände. Det tror jag faktiskt inte. Det var som sagt hans första öl för kvällen, klockan var ungefär 19:15 i Rådmansgatans tunnelbana. borde klivit av tåget med honom och satt en kula i pannan öldrickare på kommunaltrafik? snälla, skärp er.gå hem jävla apor samma med folk som lyssnar på hög musik med mobiler eller vad fan.

sverige år 2009.lol Eftersom det är förbjudet att förtära alkohol på allmän plats kan de hälla ut den alkohol som personen dricker för tillfället, de får dock inte beslagta eller hälla ut alkohol som bärs i väskor/kassar och som är oöppnade om personen är 20år eller äldre,

Är personen som dricker under 20 får polisen hälla ut den dryck som förtärs på allmän plats och beslagta eller hälla ut oöppnade alkoholhaltiga drycker som bärs i kassar/väskor om det är uppenbart att personen i fråga har det för personligt bruk. Orkar inte leta upp relevanta lagrum för tillfälet men är 98% säker på att det stämmer.

: Någon som vet om det är lagligt?
Visa hela svaret

Får man dricka alkohol på Djurgården?

Bra att veta – Hungrig? Bra, för på Djurgården finns gott om bra matställen. Många besöker Djurgården bara för att njuta av god mat och härlig stämning. Den tvåstjärniga restaurangen Oaxen Krog & Slip ligger här liksom den enstjärninga AIRA. Rosendals trädgårdskafé lagar det man odlat och är vida känt.

You might be interested:  När Är Det Mest Trafik I Göteborg?

Museirestaurangerna har ett spännande utbud – från Tekniska by Pontus till Spritmuseums restaurang med dagsfärsk inspiration och Thielska Galleriet där matkreatör Monika Ahlberg huserar. Du får heller inte missa klassiker som Ulla Winbladh, Villa Godthem och Hasselbacken eller livemusik på Pop Story, Favelan på Sjöcaféet och Lilla Hasselbackens Jazzkvällar.

Ja, det finns över 30 restauranger och kaféer att välja mellan – se hela utbudet här, strosa bara runt och hitta just ditt ställe eller boka över nätet. Här finns ingen större matbutik, däremot finns en mindre närbutik “Djurgårdens handelsbod” som har det allra nödvändigaste som ligger vid Skansen.

En annan härlig närbutik “Konsthallen” i korsningen Allmänna gränd och Djurgårdsvägen som har det allra nödvändigaste. Konsthallen butik erbjuder ett varierat, men begränsat utbud av ekologiska speceriprodukter. I bageriet bakar vi bröd, bullar och annat gott som såklart finns att köpa i butiken. I närheten finner du två mindre närbutiker, närmast ligger Ica Nära Banér, Banérgatan 3 och Ica Nära Karlaplan, Karlaplan 10.

Det finns också två större matbutiker i närheten. På ca 10 minuters gångavstånd från Djurgårdsbron ligger shoppingcentret Fältöversten på Karlaplan, här finns både Ica Supermarket och Sabis. Allmänna toaletter finns på

Sjöcaféet/Royal Djurgården Visiter Center, Galärvarvsvägen 2 (handikapanpassad) Utanför restaurang Josefina, Galärvarvsvägen 10 Nära Gröna Lunds huvudentré/Djurgårdsfärjans terminal, Falkenbergsgatan Utanför Skansens huvudentré, Djurgårdsslätten Vid restaurang Djurgårdsterassen, Sirishovsvägen Nära Djurgårdsbrunns Wärdshus, Djurgårdsbrunnsvägen Vid parkeringen på Blockhusudden, Blockhusringen

Djurgården är öppet för alla. Tillsammans arbetar vi för ett tillgängligt Djurgården där alla känner sig inkluderade och välkomna. Med det stora utbud av nöjen som finns här, från Thielska Galleriet i en privat villa från 1900-talets början, via tivolit Gröna Lund till det alldeles nybyggda Liljevalchs+, ser utmaningarna för att skapa tillgänglighet olika ut.

Vill du veta mer om hur det ser ut på något specifikt besöksmål Djurgården finner du direktlänkar under varje attraktion här på siten. Det finns två bankomater på Djurgården, en utanför Gröna Lunds huvudentré vid Allmänna gränd och en utanför Skansens huvudentré vid Djurgårdsslätten. Nej, på Djurgården kan du inte växla pengar.

Närmaste Forex Bank finns på Hamngatan 37 i shoppingcentret Gallerian eller på Stockholm centralstation. Ja, här finns många. På Tekniska museet finns en Matematikträdgård som är en lekpark där matematik blir till en fartfylld lek. Lekplatsen är gratis och öppen dygnet runt.

 1. Ett stenkast bort finner du också Polismuseets trafiklekplats där barnen kan klättra, leka och hyra trampbilar.
 2. Dessutom har Rosendals trädgård en lekplats och nedanför Kaknästornet finner du Kaknäs äventyrslekplats.
 3. Här finns bland annat linbana, lekfort, karusellgunga och en stenlabyrint. Nej.
 4. Enligt de lokala ordningsföreskrifterna är tältning förbjuden på allmän plats, och därmed även på Djurgården.

Självklart! Ta med din tillkommande, era gäster och en vigselförrättare på ett friluftsbröllop ute i Djurgårdsnaturen. Bänkar och tält får du dock lämna hemma. Du kan boka vigsel i Djurgårdskyrkan och i Seglora kyrka på Skansen, men också på några av våra museer.

På Alla hjärtans dag organiseras drop in vigslar på en del platser. Djurgården är en offentlig plats, men det finns områden där alkoholförtäring inte är tillåten. På södra Djurgården råder alkoholförbud i Galärparken och vid Lusthusporten/Lejonslätten under perioden 30 april-15 juni mellan kl.22.00-07.00.

Det finns inget förbud, men om du tänker grilla på Djurgården så visa respekt mot omgivningen och var noga med att uppmärksamma när det råder eldningsförbud och att följa Stockholm kommuns ordningsföreskrifter. Det innebär att du inte får skräpa ned, skada marken eller orsaka brandrisk! För grillning rekommenderar vi grusytor eller den iordninggjorda grillplatsen vid Fredrik Bloms väg.

På Djurgården finns många kilometer iordningställda ridvägar som slingrar sig genom landskapet. Det är tillåtet att rida på allmänna vägar och markerade ridvägar. Ridning bör dock undvikas när marken är mjuk och kan skadas. Den ridande är skyldig att lämna företräde för gående till exempel när gående och ridande delar stig eller vid korsning.

Använd sunt förnuft så blir ridturen en trevlig upplevelse både för dig och alla andra på Djurgården. På Greve von Essens väg 63 nära Kaknästornet finns Häståkeriet som har både ridturer och körningar med häst och vagn längst med Djurgårdskanalen. Upplev Djurgården och få känslan av kunglighet när du färdas fram i landå, dragen av parhästar.

 1. Det finns inget Apotek på Djurgården, men Djurgårdsboden som ligger nedanför Cirkus har mindre utbud av receptfria läkemedel.
 2. I närheten finns Apotek Storken på Storgatan 28 och inne på shoppingcentret Fältöversten vid Karlaplan finns två Apotek.
 3. Vad gör jag om jag tappat bort något eller hittat något som någon annan förlorat? Ja, om du befinner dig på någon av Djurgårdens många attraktioner, restauranger eller caféer då vänder du dig i första hand direkt till dem för att efterfråga vad du tappat eller lämna in det du funnit.

Har du hittat något av värde på Djurgårdens allmänna platser, kan du lämna in det till oss på Royal Djurgården Visitor Center. Vi har öppet alla dagar året runt. Detta innebär att om du söker något du tappat bort på Djurgårdens allmänna platser kan du vända dig till oss genom att maila på [email protected] med en beskrivning av vad som är borttappat och med dina kontaktuppgifter, så återkommer vi så snart vi kan.
Visa hela svaret

Får man dricka alkohol i bilen som passagerare?

Får passagerare förtära alkohol i bilen? Hej,Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Det är endast om den som kör bilen påverkad av alkohol eller narkotika som kan begå brottet rattfylleri (. Passagerarna i bilen kan således förtära alkohol utan att begå något brott. Det är inte heller olagligt att ha alkohol i bilen.

Rattfylleri tar alltså endast sikte på om föraren av bilen har druckit alkohol eller brukat narkotika. Hoppas du fick svar på din fråga!Vänligen,

: Får passagerare förtära alkohol i bilen?
Visa hela svaret

Får man dricka alkohol på bussen SL?

Äta och dricka – Det går bra att äta och dricka ombord på tåg så länge det inte stör andra resenärer. På bussar, spårvagnar och båtar är det tillåtet att äta något enklare, till exempel en frukt. Det är inte tillåtet att dricka alkohol.
Visa hela svaret

Får man dricka alkohol i skogen?

Det finns inget generellt förbud mot alkoholförtäring på allmän plats, men däremot har kommunerna lokala föreskrifter som begränsar möjligheterna till att dricka alkoholdrycker på allmän plats. Om du får dricka alkoholdrycker eller inte på en viss plats beror alltså på vad din kommun har bestämt.

Om vi tar Stockholms Stad som exempel så finns ordningsföreskrifterna här: http://www.stockholm.se/OmStockholm/Politik-och-demokrati/Stadsovergripande-styrdokument/Allmanna-lokala-ordningsforeskrifter-for-Stockholms-kommun-/ På den hemsidan kan hitta information om det är tillåtet eller förbjudet att förtära alkoholdrycker på en viss plats i staden.

(Se särskilt kartorna i bilaga 6). Vad menas då med alkoholdryck? Alkoholdryck definieras i 1 kap.5 § alkohollagen så som en dryck som överstiger 2,25 volymprocent varför det är tillåtet att förtära alla drycker som innehåller eller understiger 2,25 volymprocent på allmän plats.

 1. Det är även vanligt att det i lokala föreskrifter enbart finns förbud mot spritdryck, vin, starköl och annan jäst alkoholdryck.
 2. Eftersom starköl enligt 1 kap.8 § alkohollagen definieras som öl med en alkoholhalt som överstiger 3,5 volymprocent föreligger det vanligtvis inget förbud mot att förtära folköl på allmän plats.

Var dock noggrann med att kontrollera hur just din kommun har formulerat de lokala ordningsföreskrifterna. Vad gäller på offentliga tillställningar? Det finns även någonting som kallas offentlig tillställning och som definieras i 2 kap.3 § ordningslagen.

Vanligtvis är det tillställningar som anordnad för allmänheten eller som allmänheten har tillgång till (exempelvis tävlingar, danstillställningar, tivolin, festtåg, marknader och mässor m.m.). Här föreligger ett generellt förbud att förtära eller förvara medhavd spritdryck, vin, starköl (alltså öl överstigande 3,5 volymprocent) eller annan jäst alkoholdryck.

På en offentlig tillställning får man endast får förtära alkoholdrycker som sker vid särskilda tillåtna serveringar. Straff Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot en lokal föreskrift döms till penningböter. Vad gäller alkoholförtäring så är beloppet för närvarande 500 kr.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Sm Guld Har Skellefteå Aik?

Får man ta med alkohol på tåget?

ALKOHOL – Det är inte tillåtet att dricka medhavda alkoholhaltiga drycker ombord på tåget. Alkohol köpt ombord får inte tas med vid avstigning från tåget.
Visa hela svaret

Får man dricka alkohol i parker Uppsala?

På gator, torg och parker i centrala Uppsala. I Uppsala kommuns ordningsföreskrifter står att du inte får dricka starksprit, vin eller folk/starköl på offentlig plats inom alkoholförbudszonen. Du som dricker riskerar att bli av med alkoholen och få böta 500 kronor.
Visa hela svaret

Får man sitta i en bil berusad?

Hej och tack för att ni vänder er till oss på Lawline med er fråga! Är det olagligt att köra berusad på privat mark? Det är olagligt och därmed straffbart att köra ett fordon berusad även på privat mark. På privat mark gäller i princip samma regler som ute på allmän väg.

 • Det vill säga att en berusad person kan dömas för diverse trafikbrott även på privat mark.
 • Personer får inte lov att framföra ett fordon på varken privat mark eller allmän väg när man är så berusad att man har mer än 0,2 % promille i blodet.
 • Rattfylleri regleras i Lag om straff för vissa trafikbrott (TBL),

För att dömas för rattfylleri krävs dels att man har mer än 0,2 promille alkoholkoncentration i blodet eller 0,10 mg/l i utandningsluften och det krävs även att man har “fört” fordonet ( 4 § TBL ). Regeln gäller även när personen är påverkad av narkotika.

 1. För att det ska vara straffbart krävs alltså att personen har gjort något som ses som ett förande av fordonet, det vill säga att någon form av förflyttning av fordonet ska ha skett.
 2. Enligt tidigare fall har domstolen bedömt det som ett framförande av bil även fast personerna endast har parkerat om bilen eller då det bara rört sig om någon meters rörelse på sin egna tomt, se exempelvis RH 2008:27,

I NJA 1934 s.616 ansåg domstolen att personen hade fört bilen när han under bogsering styrde den med ratten utan att motorn var igång. Det krävs alltså inte speciellt mycket för att det ska anses att personen har fört bilen. Är det olagligt att sitta berusad bakom ratten på ett fordon som är avstängt men har nycklarna i/inte har nycklarna i? Eftersom det krävs någon form av förande av bilen så är det inte straffbart att endast sitta berusad i en avstängd bil oberoende om nyckeln sitter i eller inte.
Visa hela svaret

Kan du som passagerare åka dit om du åker med någon som är rattfull?

Det är inte brottsligt att åka i samma bil som en rattfull chaufför. Däremot blir det skillnad om personerna festat tillsammans. – Om man hjälps åt att dricka är det lika brottsligt att köra rattfull, som att åka med den rattfulle, säger stationsbefäl Stig Oskarsson.
Visa hela svaret

Får man dricka på allmänna platser i Lund?

Frågan: Varför får man dricka alkohol på allmän plats i Lund? Den siste april närmar sig med stormsteg vilket aktualiserar ett välkänt Lundafenomen som få verkar veta sanningen bakom. Nämligen det faktum att det är okej att dricka en flaska vin i Botaniska trädgården, avsluta färdölen på Stortorget innan entrén på klubben eller för den delen bara avnjuta valfri alkoholhaltig dryck under firandet i Stadsparken på måndag.

Eftersom Lunds kommun inte har fattat något beslut om förbud mot alkoholförtäring i offentligheten är det alltså okej att konsumera alkohol på offentliga platser runtom i staden – någonting som inte är helt unikt bland landets kommuner, men väldigt sällsynt. Hur kommer det sig att man f å r dricka alkohol på allmän plats i Lund? – Kommuners förbud mot alkoholförtäring på allmän plats återfinns i respektive kommuns lokala ordningsstadga och något sådant förbud finns inte i de Allm änna lokala ordningsföreskrifter för Lunds kommun som är fattade av Lunds kommunfullmäktige, säger Peter Fransson tillståndshandläggare på Tillståndsenheten vid Socialförvaltningen i Lund. Finns det n å gra platser man inte f å r dricka alkohol p å i Lund ?

– Vad gäller allmän plats kan andra, indirekta, förbud återfinnas exempelvis avseende hur alkoholen införskaffats. Man får inte ta ut starköl, vin, andra jästa alkoholdrycker eller spritdrycker från ett serveringsställe som har serveringstillstånd. Tidigare fanns det ett personligt straffansvar för detta men numera är det endast för tillståndshavaren som det blir konsekvenser.

Detta är anledningen till att vissa uteserveringar har bordsservering, alltså att endast anställda får bära ut drycken, säger Peter Fransson. Varför skiljer sig Lund fr å n m å nga andra kommuner på den punkten? – Det enkla svaret är att Lunds kommunfullmäktige inte har beslutat att införa ett förbud i de lokala ordningsföreskrifterna.

Hur detta kommer sig får närmast besvaras av de politiska partierna. Jag vet dock att frågan lyfts av bland annat polisen med jämna mellanrum, säger Peter Fransson. : Frågan: Varför får man dricka alkohol på allmän plats i Lund?
Visa hela svaret

Får man dricka alkohol i skogen?

Det finns inget generellt förbud mot alkoholförtäring på allmän plats, men däremot har kommunerna lokala föreskrifter som begränsar möjligheterna till att dricka alkoholdrycker på allmän plats. Om du får dricka alkoholdrycker eller inte på en viss plats beror alltså på vad din kommun har bestämt.

Om vi tar Stockholms Stad som exempel så finns ordningsföreskrifterna här: http://www.stockholm.se/OmStockholm/Politik-och-demokrati/Stadsovergripande-styrdokument/Allmanna-lokala-ordningsforeskrifter-for-Stockholms-kommun-/ På den hemsidan kan hitta information om det är tillåtet eller förbjudet att förtära alkoholdrycker på en viss plats i staden.

(Se särskilt kartorna i bilaga 6). Vad menas då med alkoholdryck? Alkoholdryck definieras i 1 kap.5 § alkohollagen så som en dryck som överstiger 2,25 volymprocent varför det är tillåtet att förtära alla drycker som innehåller eller understiger 2,25 volymprocent på allmän plats.

Det är även vanligt att det i lokala föreskrifter enbart finns förbud mot spritdryck, vin, starköl och annan jäst alkoholdryck. Eftersom starköl enligt 1 kap.8 § alkohollagen definieras som öl med en alkoholhalt som överstiger 3,5 volymprocent föreligger det vanligtvis inget förbud mot att förtära folköl på allmän plats.

Var dock noggrann med att kontrollera hur just din kommun har formulerat de lokala ordningsföreskrifterna. Vad gäller på offentliga tillställningar? Det finns även någonting som kallas offentlig tillställning och som definieras i 2 kap.3 § ordningslagen.

 1. Vanligtvis är det tillställningar som anordnad för allmänheten eller som allmänheten har tillgång till (exempelvis tävlingar, danstillställningar, tivolin, festtåg, marknader och mässor m.m.).
 2. Här föreligger ett generellt förbud att förtära eller förvara medhavd spritdryck, vin, starköl (alltså öl överstigande 3,5 volymprocent) eller annan jäst alkoholdryck.

På en offentlig tillställning får man endast får förtära alkoholdrycker som sker vid särskilda tillåtna serveringar. Straff Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot en lokal föreskrift döms till penningböter. Vad gäller alkoholförtäring så är beloppet för närvarande 500 kr.
Visa hela svaret

Kan man ta en drink och köra bil?

Körning är tillåten men rekommenderas inte. Redan en liten mängd alkohol kan sänka prestationsförmågan och uppmärksamheten samt höja olycksrisken. Gränsen för straffbarhet vid rattfylleri överskrids när blodets alkoholhalt är minst 0,5 promille. Om du är osäker på din körförmåga finns det anledning att låta bli.
Visa hela svaret