Vilka Lärare Dog På Malmö Latin?

Vilka Lärare Dog På Malmö Latin
Bestämt sig dagen innan – Enligt domen ska mannen, redan dagen, innan bestämt sig för att utföra dådet. Offren ska ha valts ut slumpmässigt och motivet ska inte helt kunnat ha klarlagts. Han ska dock ha gjort ett flertal sökningar på skolskjutningar och massakrer natten före attacken och uttryckt frustration över att “inte passa in i dagens samhälle”.
Visa hela svaret

Vilka dog i Malmö Latinskola?

Malmö tingsrätt har idag dömt en 18-årig man för mord på två lärare på Latinskolan i Malmö till livstids fängelse. Gärningsmannen ska också betala skadestånd till de efterlevande med totalt cirka en miljon kronor. Den 21 mars 2022 dödade en 18-årig man två kvinnliga lärare på Latinskolan i Malmö genom att hugga ihjäl dem med en yxa.

Mannen, som erkänt gärningarna, var då elev på skolan. Han döms nu till livstids fängelse eftersom det rör sig om två fall av mord och gärningarna varit särskilt hänsynslösa. Han ska också betala skadestånd och vara fortsatt häktad. Motivet till våldsdåden har inte helt kunnat klarläggas. – Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest.

Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst. Därför och eftersom gärningsmannen var 18 år och den s.k. ungdomsrabatten avskaffades för svåra brott vid årsskiftet, har påföljden bestämts till livstids fängelse, säger lagmannen Johan Kvart, som varit ordförande under rättegången.
Visa hela svaret

Vad heter mördaren i Malmö Latin?

Hovrätten fastställer domen om dubbelmorden på Malmö latin Dubbelmördaren Fabian Cederholm är den första 18-åringen i Sverige som dömdes till livstids fängelse.
Visa hela svaret

Vilka dog i skolattacken?

Händelseförlopp – Skolattacken utfördes av 21-årige Anton Lundin Pettersson, som beväpnad med svärd och kniv angrep personal och elever på skolan. Vid niotiden på morgonen den 22 oktober 2015 iklädde sig Lundin Pettersson en hemmagjord uniform bestående av en svartmålad tysk arméhjälm av modell andra världskriget, en lång svart slängkappa, ansiktsmask samt svarta kängor.

Han sminkade ansiktet vitt med svart kajal runt ögonen och strödde glitter i sitt nyklippta hår. Han lämnade ett handskrivet avskedsbrev på hallbyrån hemma i lägenheten i Trollhättan där han skyller dådet på invandringen och på samhället – “blodet är på era händer”. I boken Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan som publicerades 2017 berättas att han även skrev ytterligare ett avskedsbrev, nämligen ett privat meddelande på en spelsajt till en 25-årig man i Nederländerna som Lundin Pettersson kallade sin “enda vän i världen”.

I det brevet beskrev Lundin Pettersson hur mycket han hatade sig själv och att han hoppades att poliserna skulle sikta rätt så att han skulle dö. Lundin Pettersson hade bland annat skrivit: “Those fucking cops better aim straight, I really don’t want to survive the rampage.” Därefter körde Lundin Pettersson till sin äldre bror för att där lämna sin plånbok med sina sista pengar på köksbordet.

  • Brodern hade redan åkt till jobbet.
  • Sedan körde Lundin Pettersson till Kronans skola där han klockan 10.06 marscherade in i skolans kafé där två personer befann sig: den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar och hans stödelev David Issa som satt bredvid varandra vid ett bord.
  • Lundin Pettersson marscherade rakt fram till Lavin Eskandar som överrumplades och omedelbart attackerades.
You might be interested:  Vad Kostar Det Att Tura Mellan Helsingborg Och Helsingör?

David Issa fick ett slag av svärdets bredsida över ena armen men lyckades fly. Sedan sökte Lundin Pettersson under tio minuter igenom skolan i jakt på offer. Han skonade yngre barn och flickor. Nästa offer blev eleven Ahmed Hassan, 15, som stod i trappan mellan bottenvåningen och loftgången när han stacks i magen.

Uppe på övervåningen lät sig Lundin Pettersson fotograferas tillsammans med en kvinnlig och en manlig elev som trodde att allt var ett skämt eftersom det var halloween, När den 42-årige läraren Nazir Amso bad Lundin Pettersson att ta av sig masken, stacks han i magen. Nästa offer blev eleven Wahed Kosa, som satt i ett klassrum när gärningsmannen knackade på.

När Kosa öppnade, blev han attackerad. Kosa lyckades, trots att han var svårt skadad, ändå mota bort gärningsmannen och stänga och låsa dörren. Enligt uppgift lyssnade Lundin Pettersson på Rob Zombies låt “Dragula (Hot Rod Herman Remix)” under attacken.

  1. Det första larmsamtalet till polisen inkom klockan 10.08 om att en kniv- och svärdbeväpnad maskerad person tagit sig in på skolan och attackerat personal och elever.
  2. Lockan 10.16 anlände den första polispatrullen till skolan som genast fick syn på gärningsmannen.
  3. När de ropade “Polis! Släpp svärdet!” gick gärningsmannen emot dem med höjt svärd.

De båda poliserna sköt exakt samtidigt varsitt skott, varpå gärningsmannen träffades i buken av det ena. Två anställda och tre elever, samtliga män, attackerades. Elevassistenten Lavin Eskandar som var född 1995 dog på plats; eleven Ahmed Hassan som var född 2000 avled samma dag på sjukhus och den 42-årige läraren Nazir Amso avled på sjukhus sex veckor senare av sina skador.
Visa hela svaret

You might be interested:  Flytta Till Göteborg Vilket Område?

Vilka lärare dog i skolattacken?

Statsministern om sin sorg över mördade lärarna Statsministern reagerar med bestörtning på beskedet om att två lärare på Malmö Latinskola dött i skolattacken. “Mina tankar går omedelbart till deras familjer och vänner. Jag tänker också på alla elever och kollegor i skolan”, kommenterar Magdalena Andersson till TT.

  1. De två lärarna, båda kvinnor i 50-årsåldern, dog efter att ha attackerats med knivar och yxor av en 18-årig elev på skolan.
  2. Politikerna är skakade efter den fjärde skolattacken i Sverige på 14 månader.
  3. Statsminister Magdalena Andersson skriver så här till TT: “Det är med sorg och bestörtning jag har tagit emot beskedet att två personer har avlidit efter ett allvarligt våldsbrott på en skola i Malmö igår.

Mina tankar går omedelbart till deras familjer och vänner. Jag tänker också på alla elever och kollegor på skolan. Nu ska polis och åklagare reda ut vad som hänt, så att den som ligger bakom detta ställs till svars för sina handlingar. Jag vill också uttrycka regeringens stöd och min tacksamhet till medarbetare inom polis, sjukvård, skola, krisgrupp och andra viktiga verksamheter i Malmö för deras insatser igår och idag.”
Visa hela svaret

Vem är den bästa läraren?

Andria Zafirakou arbetar på Alperton Community School i Brent, i utkanten av London, som är en av världens mest etniskt blandade platser. Här har majoriteten av eleverna ett annat modersmål än engelska och lever ofta under tuffa förhållanden. Andria Zafirakous engagemang för eleverna är stort och hon arbetar hårt med att lyfta varje enskild elev och visa dem på deras möjligheter.

You might be interested:  Hur Många Hsb Poäng Behövs Stockholm?

Min livsgärning är att se till att varje barn når sin fulla potential. Vad de än behöver för att nå dit så ska jag göra det möjligt för dem. – Det är svårt att undervisa, säger Andria Zafirakou som ser utnämning till världens bästa lärare som ett erkännande av sin lärargärning. Ett erkännande som hon också har vunnit på sin egen skola där hon leder kollegorna i deras professionella utveckling.

Något som har gett tydliga resultat i klassrummen, hos både lärare och elever. Andria Zafirakous främsta råd till andra lärare är att bygga relationer med eleverna som bygger på ömsesidig respekt och att vara nyfiken på eleverna, på riktigt. Hon menar att det öppnar dörren för elevens engagemang och lägger grunden för en bra skolgång.
Visa hela svaret

Vem mördades på Latinskolan?

Premium: De två kvinnliga lärarna mördades brutalt inne i gymnasieskolans lokaler i mars i år. Eleven Fabian Cederholm, 18, har erkänt att han dödade dem – och berättat att han valde sina offer slumpmässigt. – Det är inte någon handling som genomförts i affekt, den har noggrant planerats, säger åklagare Johanna Liljeblad, som yrkar på att Cederholm döms till livstids fängelse. Expressen Premium
Visa hela svaret

Vem mördade på skolan?

Vem mördade skolan?
Programledare Jesper Rönndahl
Land Sverige
Sändning
Originalkanal Sveriges Television
IMDb Redigera Wikidata

Vem mördade skolan? är ett TV-program på SVT som sändes under våren 2022, Programledare var komikern Jesper Rönndahl, Därtill medverkade Anna-Karin Wyndhamn och Jenny Maria Nilsson som sakkunniga experter. Programmet är en satirisk true crime -serie som undersöker det påstådda ” mordet ” på den svenska skolan, Programserien bestod av 6 avsnitt som var 30 minuter långa.
Visa hela svaret