Vilka Gator Har Dubbdäcksförbud I Stockholm?

Vilka Gator Har Dubbdäcksförbud I Stockholm
Gator med dubbdäcksförbud – På Hornsgatan, Fleminggatan och del av Kungsgatan är det förbjudet att köra med dubbdäck. Syftet är att få lägre halter av partiklar i luften på och omkring dessa centrala gator. Du får korsa Hornsgatan, Fleminggatan och Kungsgatan med dubbdäck. Cyklister och moped klass 2 med dubbade däck får köra här. : Dags för vinterdäck – Stockholms stad
Visa hela svaret

Får man använda dubbdäck i Stockholm?

När du får använda vinterdäck –

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december – 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober – 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Visa hela svaret

Vad är det för böter om man kör med dubbdäck?

Lagar och regler för sommardäck – Efter den 31 mars får du enligt lagen byta till sommardäck och ha på dessa fram till 30 nov såvida vinterväglag inte råder. Om du byter däck tidigare är det risk att du kör med sommardäck på vinterväglag, vilket är farligt och olagligt.

  1. Polisen kan då ge dig böter på upp till 1000 kronor.
  2. Om du vill veta mer kan du läsa vår guide där vi besvarar frågan, får man ha vinterdäck på sommaren? Det är även olagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april om det inte råder vinterväglag.
  3. Du riskerar även här att få böter på upp till 1000 kronor, förutsatt att du kör med dubbdäck på sommarväglag efter den 15 april.

Det är polisen som har tolkningsföreträde vilket innebär att de avgör om det råder vinterväglag eller inte. OBS! Det är olagligt att köra med dubbdäck på sommaren, men det är däremot tillåtet att köra med odubbade vinterdäck, så kallade friktionsdäck, med ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter. Vilka Gator Har Dubbdäcksförbud I Stockholm
Visa hela svaret

Vilka vägar är dubbfria?

Del av Kungsgatan – Förbudet mot dubbdäck gäller sträckan mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan.
Visa hela svaret

Varför får man inte ha dubbdäck på vissa gator?

Vilka gator får man inte köra med dubbdäck på? Detta är en vanlig fråga att ställa sig om man funderar på att köpa dubbdäck till bilen. Och visst finns det anledning att fundera över detta – i alla fall om man bor i Stockholm, Göteborg, Uppsala eller Malmö,

I dessa städer finns nämligen gator där dubbdäcksförbud råder och anledningen till detta är att forskare funnit att dubbdäck släpper ut farliga partiklar och därför vill de styrande minska detta genom dubbdäcksförbud på vissa gator i innerstäderna i följande städer. För närvarande gäller förbud mot dubbdäck i Stockholm på Hornsgatan, Kungsgatan och Fleminggatan,

Så bor man invid dessa gator och är bilägare så bör man starkt överväga friktionsdäck istället för dubbdäck, Bötesbeloppet för att köra med dubbdäck i Stockholm där det är otillåtet är 1000 kr. Här kan du läsa mer om beslutet bakom dubbdäckförbudet på Hornsgatan och här kan du läsa om beslutet bakom dubbdäckförbudet på Kungsgatan och Fleminggatan.

Vill du veta mer om förbudet mot dubbdäck i Stockholm eller söka dispens så kan du kontakta Stockholm Stad kontaktcenter på 08-508 26 300 eller [email protected], För alla göteborgare så kan det vara bra att känna till att dubbdäckförbud råder på Frigatan samt Odinsgatan, Så för boende i närheten av dessa gator är det förmodligen bäst att satsa på friktionsdäck.

Kör man på otillåten gata med dubbdäck i Göteborg så är bötesbeloppet 1000 kr. Undantag från dubbdäcksförbudet är att det inte gäller korsande trafik. Vidare så är det ok att korsa Odinsgatan vid Barnhusgatan och det är även ok att köra i rondellen vid Odinsplatsen.

  1. Förbudet gäller ej heller ambulans, polis, räddningstjänst eller annan viktig samhällspersonal.
  2. Förbudet omfattar ej heller cyklar eller moped klass II.
  3. För dem som bor i Uppsala så kan det vara bra att känna till det råder dubbdäcksförbud på vissa gator.
  4. Detta gäller delar av Kungsgatan (mellan Strandbogatan och St Olofsgatan) och Vaksalagatan (mellan Storgatan och Kungsgatan),

Anledningen är att de styrande vill minska luftföroreningar, buller och slitage som dubbdäcken medför i högre grad än friktionsdäck. Dubbdäcksförbudet i Uppsala gäller ej om man kör skoltransport, taxi, har parkeringstillstånd för rörelsehindrad, bor på Vaksalagatan 18-20, Klostergatan 19-21 eller Kungsgatan 28-32, 37-39 alternativt 46.

Det går även att söka dispens mot förbudet vid specifika tillfällen, av säkerhetsskäl, om man ska vidare till vägar som kräver dubbdäck, inte har möjlighet att nå adressen via annan väg eller om transprten sker i enlighet med kapitlen 11 samt 12 i Trafikförordningen, För mer inoformation eller om du önskar söka dispens så kan du kontakta Uppsala stadbyggnadsförvaltning på 018-727 00 00 (växel hos kommunen) eller [email protected],

Än så länge råder inget förbud mot dubbdäck i Malmö. Men det är mer regel än undantag att diskussion om detta kommer upp på tapeten inför varje ny vinterdäckssäsong. Anledningen till att man infört förbud mot dubbdäck på vissa gator enligt ovan är att studier påvisar att de farliga luftpartiklar som orsakas av dubbdäck minskas med 15-20 procent. Detta innebär att positiva hälsoeffekter såsom minskade fall av lungsjukdomar och akut bronkit hos barn åstadkoms med dubbdäcksförbuden.
Visa hela svaret

Vad händer om man kör med dubbdäck i Stockholm?

Dubbdäcksförbud Stockholm – Sedan 2010 har Stockholms stad haft dubbdäcksförbud på ett par utvalda gator. Det började med delar av Hornsgatan och innefattar nu även Fleminggatan och en del av Kungssgatan. Förbudet gäller bara bilar, mopeder och cyklar får fortfarande köra med dubbade däck.
Visa hela svaret

Kan man få böter om man kör med sommardäck på vinterväglag?

Vad betyder vinterväglag? – Vad som menas med vinterväglag är ganska tydligt definerat, som väl är. Om delar av vägen du färdas längs är täckt av snö, is, snömodd eller frost anses det vara vinterväglag och du är då skyldig att ha vinterdäck oavsett vad det är för datum.

  • Blir du stoppad av polisen så är det inte du utan polisen som har tolkningsföreträde och du kan bli bötfäld för att du valt ett för tidigt datum för byte till sommardäck även om du personligen anser att det inte är vinterväglag.
  • Vad händer om man kör med sommardäck på vinterväglag eller dubbdäck när det är förbjudet? Om polisen ertappar dig med sommardäck fast det är snö eller is på vägen eller om du har dubbdäck när det inte är tillåtet riskerar du böter på upp till 1 000 kronor.
You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Färjan Mellan Göteborg Och Fredrikshamn?

Polisen kan också välja att utfärda en varning om det inte är uppenbart att du begått ett fel.
Visa hela svaret

Får man köra med dubbdäck på bilen och sommardäck på släpet?

Dubbat eller odubbat på släpet? – Släp som dras av personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt på högst 3,5 ton måste ha vinterdäck under perioden 1 december–31 mars, när det är vinterväglag. Om dragbilen har dubbdäck måste släpvagnen också ha dubbdäck när det är krav på vinterdäck.
Visa hela svaret

Är det lagligt att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren?

Vinterdäck på sommaren allt vanligare Cirka 250 000 personbilar kör med vinterdäck under sommaren. Enligt Nokian Tyres däckexpert är det farligt för både bilföraren själv och medtrafikanter. Ett nytt test visar att dubbfria vinterdäck har över 40 procent längre bromssträcka än sommardäck på sommarväglag.

  • Hösten 2018, då bland annat polisen och NTF kontrollerade däck på ett stort antal personbilar i Syd- och Västsverige, visade att nästan 12 procent körde med vinterdäck.
  • Andelen var större än vanligt på grund av att andelen dubbfria vinterdäck är större i västra och södra Sverige än i övriga Sverige.
  • I genomsnitt i hela landet beräknas cirka 5 procent, 250 000 personbilar, köra med vinterdäck på sommaren.

Däckrazziorna visar att användningen av dubbfria vinterdäck ökar år efter år. Det är lagligt att köra med dubbfria vinterdäck eller med dubbdäck där dubbarna är borttagna på sommaren. Många väljer att köra slut sina slitna vinterdäck under sommaren. Lägsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck är tre millimeter men används de på sommaren så är lägsta tillåtna mönsterdjupet 1,6 millimeter.

  • Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det direkt farligt att köra med vinterdäck på sommaren.
  • – Så länge vi har riktiga vintrar och somrar i Sverige så ska bilen ha däck som är gjorda för respektive årstid, betonar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.
  • Våt asfalt en svår utmaning för vinterdäck

Flera tester visar vinterdäckens svagheter på sommaren. Skillnaderna mellan vinterdäck och sommardäck blir särskilt tydliga på våta vägar. Tidningen Motor (nr 3/2019) testade nyligen dubbfria vinterdäck på sommarväglag. Enligt tidningen har vinterdäck chockerande lång bromssträcka. Testet visade också stora skillnader på köregenskaperna. Med sommardäck kändes testbilen Volvo XC70 som trygg, stabil och kontrollerad medan samma bil med vinterdäck hade en helt annan karaktär. Enligt tidningen uppförde sig bilen segare, det gick inte att köra lika fort genom konbanan och i undanmanöverstestet sladdade bilen.

Seg styrning och ostabil att köra med Vinterdäck har ett kraftigt klackmönster med många lameller och en gummiblandninge för vinterbruk vilket gör att det styr mer trögt än ett sommardäck. – Det här kan leda till att det inte går att förhindra ett krock eller avkörning. Vinterdäcken reagerar helt enkelt för sakta på styrningen, varnar Emil Sundholm.

Vinterdäck på sommaren ger även sämre stabilitet. De har en gummiblandning som är konstruerad för vinterkörning och ett klackmönster som inte ger stabila köregenskaper på sommaren.

  1. – På en varm sommardag måste man korrigera körriktningen även vid körning rakt fram då vinterdäck är mer elastiska åt sidan än de styvare sommardäck, säger Emil Sundholm.
  2. Vinterdäck slits snabbt på sommaren
  3. Gummiblandningen på ett vinterdäck är framtagen för vinterkörning vilket gör att i sommarvärmen rullar däcket segare med ökad värmeutveckling som följd.

– Värmen i slitbanan sprider vidare till däckkonstruktionen vilket försämrar däckets hållbarhet. I värsta fall kan däckets komponenter lossna från varandra och däcket går sönder, förklarar Emil Sundholm.

  • I sommarvärmen slits vinterdäck betydligt snabbare än sommardäck och det är vanligt att vinterdäck slits ojämnt.
  • – Ojämnt slitage gör att däckljudet ökar och däcket vibrerar vilket kan skada hjulupphängningen och hjullager, säger Emil Sundholm.
  • Kännetecknande för bra sommardäck:
  • Lågt rullmotstånd
  • Bra våtgrepp
  • Bra skydd mot vattenplaning
  • Stabila köregenskaper

: Vinterdäck på sommaren allt vanligare
Visa hela svaret

Hur säkra är dubbfria däck?

Dubbdäcken fungerar bäst på is, men river upp hälsofarliga partiklar på barmark. Dubbade och dubbfria däck har däremot likvärdigt grepp på barmark och snö. Vinterdäcken är också olika utformade beroende på tillverkare.
Visa hela svaret

Varför får man inte ha dubbdäck i Tyskland?

I Tyskland ska alla fordon ha ‘ändamålsenlig utrustning’ när det råder vinterväglag. Det betyder vinterdäck utan dubbar. Någon preciserad tidsperiod finns inte. På torra eller regnvåta vägar är sommardäck tillåtna.
Visa hela svaret

Får man köra med dubbdäck överallt?

Dubbdäck i andra europeiska länder: var är de tillåtna, var är de förbjudna? | däck24.com Även om vintermånaderna enligt kalendern är desamma överallt, så skiljer sig den faktiska vintern mycket i Europa. I Estland och Finland är vi vana vid att det är mycket snö och hård frost på vintern, medan vintern för sydeuropéer innebär att temperaturen bara är tio grader lägre än på sommaren.

På samma sätt skiljer sig även bestämmelserna och kraven på vinterdäck mellan olika länder. När det för nordiska bilister är helt normalt att använda vinterdäck, även dubbdäck, behövs de helt enkelt inte i till exempel Portugal och Spanien. För oss är det också självklart att man med vinterdäck menar både dubbdäck och friktionsdäck, men i själva verket är inte tillåtna i hela Europa.

Om du ska ge dig ut på en bilresa till Europa under vintermånaderna bör du därför kontrollera vad lagstiftningen i destinationsländerna säger om vinterdäck. I annat fall kan bilresan sluta med beklagliga böter. Även om man i många länder, som Sverige, Finland och Estland, måste använda vinterdäck så har vissa länder inga krav eller lagstiftning för användning av särskilda under vintermånaderna.

På vintern kan det i vissa länder vara tillåtet att använda, men inte dubbdäck. I likhet med dubbdäck är det vanligen tillåtet att använda snökedjor bara i de länder där det vintertid kommer tillräckligt mycket snö för dem. I vår region är dubbdäck tillåtna i Sverige (1.10 – 15.4), Norge (1.11 – 2 påskdagen; Nordland, Tromsö och Finnmark 16.10 – 30.4),(1.11 – 31.3 eller när väderförhållandena kräver det), (15.10 – 31.3, vid vinterväglag får dubbdäck användas till och med 30.4), (oktober-april) och i Ryssland (beroende på region).

När man kör bil i Ryssland på vintern kan man ofta se en “m”-dekal i bilens bakruta. Syftet med dekalen är att informera bakomvarande bilister om att bilen har dubbdäck, så att den bakomvarande bilisten kan ta hänsyn till det i säkerhetsavstånden (vintertid bromsar en bil med dubbdäck i regel snabbare).

Vid bilresa längre bort i Europa blir man ofta tvungen att köra via Polen, där det till skillnad från Estland och övriga nordiska länder inte finns krav på att använda vinterdäck och där dubbdäck i själva verket är förbjudna. Användning av vinterdäck är heller inte ett lagstadgat krav i Holland, Belgien och Ungern, men i till exempel Belgien är det tillåtet att köra med dubbdäck på vintern.

Av de största länderna bör nämnas Tyskland och Frankrike, där det kan vara lag på att använda vinterdäck beroende på väderförhållanden och region. Att använda dubbdäck är förbjudet i stora delar av Tyskland, utom i vissa specifika områden. I Frankrike å andra sidan är det tillåtet att köra med dubbdäck från mitten av november till slutet av mars.

  1. Innan man ger sig ut på en längre bilresa bör man alltid kontrollera den senaste och mest tillförlitliga informationen för alla de länder som man ska köra igenom.
  2. Det bästa sättet är att söka och bläddra i trafikmyndigheters webbplatser i de olika länderna.
  3. Oavsett vilka lagar som gäller i landet, måste du se till att däcken på bilen är anpassade för vinterväglag – antingen friktions- eller dubbdäck.
You might be interested:  När Blir Det Vår I Stockholm?

En av de viktigaste punkterna för alla däck är mönsterdjupet, som ska vara minst 5 mm på vinterdäck. På vinterdäck ska man även kontrollera den kvarvarande dubben, eftersom det är känt att dubben slits ner under körning.
Visa hela svaret

Hur många mil ska man köra in dubbdäck?

Dubbdäck – Vinterdäck / Nokian Tyres blev vanliga på 1960-talet och har fortfarande mycket stark ställning på vinterdäcksmarknaden. Dubbdäckets bästa egenskaper kommer fram på isiga vägar då dubbarna biter sig fast på den hala vägen och ger säkra köregenskaper utan överraskningar, trots svåra förhållanden.

Dubbdäck jämnar ut väglagets snabba växlingar och är ett bra val för bilister som känner sig lite osäkra på vintervägar. Nya dubbdäck bör köras in genom att undvika häftiga accelerationer och inbromsningar samt för hög fart i kurvor under de första 40-50 milen. Genom att köra lugnt sätter sig dubbarna i dubbhålen ordentligt och fungerar väl under däckets hela livstid.

Det går inte att sätta in nya dubbar för att ersätta lossnade dubbar eftersom de inte fastnar i dubbålen som är formade efter de ursprungliga dubbarna. Dubbhålen skapas i tillverkningen under vulkaniseringen av däcket med hjälp av dubbpluggar som finns på vulkformen. Vilka Gator Har Dubbdäcksförbud I Stockholm Ska jag välja dubbfria vinterdäck eller dubbdäck? Vår hjälper dig att välja däck som motsvarar bäst dina behov. Läs mer on Nokian Tyres vinterdäck sortimentet: Läs också: : Dubbdäck – Vinterdäck / Nokian Tyres
Visa hela svaret

Hur många mil kan man köra på dubbdäck?

Ett vinterdäck håller i snitt 3 500-5 000 mil. Dubbdäck slits snabbare än dubbfria vinterdäck. Ett året runt däck eller ‘allrounddäck’ håller i snitt 3 500-5 000 mil.
Visa hela svaret

Vad händer om man blir stoppad med dubbdäck?

Vad händer om man kör med dubbdäck när det är förbjudet? – Om polisen ertappar dig med dubbdäck på en väg där det inte är tillåtet eller om det är för tidigt eller för sent på året riskerar du böter på 1 000 kronor. Polisen har möjlighet att istället tilldela en varning om det anses finnas förmildrande omständigheter, som om det finns risk för ett väderomslag eller att det precis varit kallare, även om det inte kan anses vara vinterväglag just när du blir stoppad.
Visa hela svaret

Har man vinterdäck på bussar?

Vinterdäck på bussar. För bussar gäller samma regler för vinterdäck som andra fordon. Bussar ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning under perioden 1 december-31 mars om det är vinterväglag. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria, men det finns inga specifika krav på att tunga fordon ska ha dubbar.
Visa hela svaret

Får man åka med dubbdäck i Oslo?

Däck – Dubbdäck är tillåtna mellan 1 november och första söndagen efter påskdagen. I Nordland, Troms och Finnmark får dubbdäck användas mellan 15 oktober och 1 maj. Dubbdäck får också användas utanför dessa perioder om vädret så kräver. Om dubbdäck sätts på en bil som väger under 3,5 ton måste de användas på alla fyra hjulen.

  1. För fordon med tillåten vikt på 3,5 ton eller mer måste snökedjor som passar till hjulen finnas tillgängliga.
  2. Edjorna måste passa fordonet.
  3. Snökedjor kan köpas till ett överkomligt pris.
  4. Dubbdäck finns att hyra.
  5. Många städer tar ut en avgift för att köra med dubbdäck i centrum, för att begränsa utsläppen.

Läs mer om däck och snökedjor,
Visa hela svaret

Får man ha dubbdäck i Köpenhamn?

När får man ha dubbdäck i Danmark? Det är tillåtet med dubbdäck från 01 november till 15 april. Alla hjul måste i så fall vara dubbade. Dubbdäck är inte tillåtet mellan den första måndagen efter den andra påskdagen till och med 31 oktober.
Visa hela svaret

Kan man köra med dubbdäck i Tyskland?

Dela Så här års lockar Alperna många svenskar att ta bilen ut i Europa. På Motormännen får vi många frågor om vilka däck som tillåts, om snökedjor och om vad som i övrigt gäller för bilresan söderut. Här ger vi några svar. Dubbfria vinterdäck är! det säkraste valet, om resan går till trakter med vinterklimat.

  1. Dubbdäck är inte tillåtna i Tyskland och i Polen, inte ens för genomresa.
  2. An jag sätta på sommardäcken i stället? Ja, men bara om vägen till resmålet är garanterat snö- och isfri.
  3. Råder vinterväglag är sommardäck inte tillåtna.
  4. Så är det i Sverige fram till 31 mars.
  5. Tyskland och Österrike har liknande bestämmelser.

Snökedjor? Till och från skidorterna behövs normalt inga kedjor. Men om man glider av vägen och kör fast i en driva är de bra att ha till hands. Eller på branta mindre vägar där vägbanan är täckt med is eller packad snö. etalAutosocks är ett enklare alternativ till kedjor.

För skidsemestern duger de lika bra och är lättare att hantera. På vissa alpvägar krävs att snökedjor eller autosocks finns med i bilen. Det skyltas med ett särskilt vägmärke. Snökedjor heter Schneeketten på tyska, chaines à neige på franska, catene på italienska. Om du reser till Österrike eller Schweiz måste det sitta en motorvägsbiljett på vindrutan.

Biljetten ska vara inhandlad innan du reser in i landet. Den kallas Autobahn-Vignette och säljs på bensinstationer i gränsområdena eller vid själva gränsen. Och så är det viktigt att hålla fartgränserna. Dolda fartkameror blir allt vanligare, särskilt i samband med vägarbeten.
Visa hela svaret

Är det tillåtet att köra med dubbdäck i Danmark?

Andra danska trafikregler – færdselsregler – som är bra att känna till: –

  • Dubbdäck är bara tillåtet i perioden 1 november till 15 april. Däcken på person- och varubilar ska alltid ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter överallt.
  • Det är obligatoriskt att ha lyktorna på även dagtid. Det är också obligatoriskt att ha en varningstriangel i bilen.
  • Bilister ska lämna företräde till cyklister – var extra uppmärksam i korsningar.
  • I både Sverige och Danmark är det förbjudet att köra utan säkerhetsbälten. Det får inte finnas fler passagerare än det finns bälten i bilen. Barn som är kortare än 135 centimeter, ska sitta i godkänd utrustning (till exempel bilbarnstol eller bälteskudde) som passar till barnets höjd och vikt.
  • I Danmark är åldergränsen 15 år för en “lille knallert”, vilket är en moped som kan köra max 30 km/t. Ett sådant fordon ska i huvudsak följa samma trafikregler som cyklister. Åldergränsen är 18 år för en “stor knallert” som kan köra max 45 km/t. För att köra en stor knallert måste man ha körkort för moped, bil eller motorcykel och ska följa trafikreglerna för bil och motorcykel. Stor knallert får dock inte köras på motorväg.
  • Högerreglen gäller också i Danmark. Detta innebär att fordonet som kommer från höger från dig har rätt att köra först i korsningar där inga andra väjningsregler styr.
You might be interested:  Hur Många Tunnelbanestationer Finns Det I Stockholm?

Visa hela svaret

Får man köra med dubbdäck utan dubb på vintern?

Vinterdäck på sommaren allt vanligare Cirka 250 000 personbilar kör med vinterdäck under sommaren. Enligt Nokian Tyres däckexpert är det farligt för både bilföraren själv och medtrafikanter. Ett nytt test visar att dubbfria vinterdäck har över 40 procent längre bromssträcka än sommardäck på sommarväglag.

hösten 2018, då bland annat polisen och NTF kontrollerade däck på ett stort antal personbilar i Syd- och Västsverige, visade att nästan 12 procent körde med vinterdäck. Andelen var större än vanligt på grund av att andelen dubbfria vinterdäck är större i västra och södra Sverige än i övriga Sverige. I genomsnitt i hela landet beräknas cirka 5 procent, 250 000 personbilar, köra med vinterdäck på sommaren.

Däckrazziorna visar att användningen av dubbfria vinterdäck ökar år efter år. Det är lagligt att köra med dubbfria vinterdäck eller med dubbdäck där dubbarna är borttagna på sommaren. Många väljer att köra slut sina slitna vinterdäck under sommaren. Lägsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck är tre millimeter men används de på sommaren så är lägsta tillåtna mönsterdjupet 1,6 millimeter.

  • Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det direkt farligt att köra med vinterdäck på sommaren.
  • – Så länge vi har riktiga vintrar och somrar i Sverige så ska bilen ha däck som är gjorda för respektive årstid, betonar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.
  • Våt asfalt en svår utmaning för vinterdäck

Flera tester visar vinterdäckens svagheter på sommaren. Skillnaderna mellan vinterdäck och sommardäck blir särskilt tydliga på våta vägar. Tidningen Motor (nr 3/2019) testade nyligen dubbfria vinterdäck på sommarväglag. Enligt tidningen har vinterdäck chockerande lång bromssträcka. Testet visade också stora skillnader på köregenskaperna. Med sommardäck kändes testbilen Volvo XC70 som trygg, stabil och kontrollerad medan samma bil med vinterdäck hade en helt annan karaktär. Enligt tidningen uppförde sig bilen segare, det gick inte att köra lika fort genom konbanan och i undanmanöverstestet sladdade bilen.

Seg styrning och ostabil att köra med Vinterdäck har ett kraftigt klackmönster med många lameller och en gummiblandninge för vinterbruk vilket gör att det styr mer trögt än ett sommardäck. – Det här kan leda till att det inte går att förhindra ett krock eller avkörning. Vinterdäcken reagerar helt enkelt för sakta på styrningen, varnar Emil Sundholm.

Vinterdäck på sommaren ger även sämre stabilitet. De har en gummiblandning som är konstruerad för vinterkörning och ett klackmönster som inte ger stabila köregenskaper på sommaren.

  1. – På en varm sommardag måste man korrigera körriktningen även vid körning rakt fram då vinterdäck är mer elastiska åt sidan än de styvare sommardäck, säger Emil Sundholm.
  2. Vinterdäck slits snabbt på sommaren
  3. Gummiblandningen på ett vinterdäck är framtagen för vinterkörning vilket gör att i sommarvärmen rullar däcket segare med ökad värmeutveckling som följd.

– Värmen i slitbanan sprider vidare till däckkonstruktionen vilket försämrar däckets hållbarhet. I värsta fall kan däckets komponenter lossna från varandra och däcket går sönder, förklarar Emil Sundholm.

  • I sommarvärmen slits vinterdäck betydligt snabbare än sommardäck och det är vanligt att vinterdäck slits ojämnt.
  • – Ojämnt slitage gör att däckljudet ökar och däcket vibrerar vilket kan skada hjulupphängningen och hjullager, säger Emil Sundholm.
  • Kännetecknande för bra sommardäck:
  • Lågt rullmotstånd
  • Bra våtgrepp
  • Bra skydd mot vattenplaning
  • Stabila köregenskaper

: Vinterdäck på sommaren allt vanligare
Visa hela svaret

Får man köra med dubbdäck överallt?

Dubbdäck i andra europeiska länder: var är de tillåtna, var är de förbjudna? | däck24.com Även om vintermånaderna enligt kalendern är desamma överallt, så skiljer sig den faktiska vintern mycket i Europa. I Estland och Finland är vi vana vid att det är mycket snö och hård frost på vintern, medan vintern för sydeuropéer innebär att temperaturen bara är tio grader lägre än på sommaren.

På samma sätt skiljer sig även bestämmelserna och kraven på vinterdäck mellan olika länder. När det för nordiska bilister är helt normalt att använda vinterdäck, även dubbdäck, behövs de helt enkelt inte i till exempel Portugal och Spanien. För oss är det också självklart att man med vinterdäck menar både dubbdäck och friktionsdäck, men i själva verket är inte tillåtna i hela Europa.

Om du ska ge dig ut på en bilresa till Europa under vintermånaderna bör du därför kontrollera vad lagstiftningen i destinationsländerna säger om vinterdäck. I annat fall kan bilresan sluta med beklagliga böter. Även om man i många länder, som Sverige, Finland och Estland, måste använda vinterdäck så har vissa länder inga krav eller lagstiftning för användning av särskilda under vintermånaderna.

På vintern kan det i vissa länder vara tillåtet att använda, men inte dubbdäck. I likhet med dubbdäck är det vanligen tillåtet att använda snökedjor bara i de länder där det vintertid kommer tillräckligt mycket snö för dem. I vår region är dubbdäck tillåtna i Sverige (1.10 – 15.4), Norge (1.11 – 2 påskdagen; Nordland, Tromsö och Finnmark 16.10 – 30.4),(1.11 – 31.3 eller när väderförhållandena kräver det), (15.10 – 31.3, vid vinterväglag får dubbdäck användas till och med 30.4), (oktober-april) och i Ryssland (beroende på region).

När man kör bil i Ryssland på vintern kan man ofta se en “m”-dekal i bilens bakruta. Syftet med dekalen är att informera bakomvarande bilister om att bilen har dubbdäck, så att den bakomvarande bilisten kan ta hänsyn till det i säkerhetsavstånden (vintertid bromsar en bil med dubbdäck i regel snabbare).

  1. Vid bilresa längre bort i Europa blir man ofta tvungen att köra via Polen, där det till skillnad från Estland och övriga nordiska länder inte finns krav på att använda vinterdäck och där dubbdäck i själva verket är förbjudna.
  2. Användning av vinterdäck är heller inte ett lagstadgat krav i Holland, Belgien och Ungern, men i till exempel Belgien är det tillåtet att köra med dubbdäck på vintern.

Av de största länderna bör nämnas Tyskland och Frankrike, där det kan vara lag på att använda vinterdäck beroende på väderförhållanden och region. Att använda dubbdäck är förbjudet i stora delar av Tyskland, utom i vissa specifika områden. I Frankrike å andra sidan är det tillåtet att köra med dubbdäck från mitten av november till slutet av mars.

Innan man ger sig ut på en längre bilresa bör man alltid kontrollera den senaste och mest tillförlitliga informationen för alla de länder som man ska köra igenom. Det bästa sättet är att söka och bläddra i trafikmyndigheters webbplatser i de olika länderna. Oavsett vilka lagar som gäller i landet, måste du se till att däcken på bilen är anpassade för vinterväglag – antingen friktions- eller dubbdäck.

En av de viktigaste punkterna för alla däck är mönsterdjupet, som ska vara minst 5 mm på vinterdäck. På vinterdäck ska man även kontrollera den kvarvarande dubben, eftersom det är känt att dubben slits ner under körning.
Visa hela svaret

Vad är sant gäller dubbdäck?

Dubbdäck 1 oktober–15 april – Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. Om bilar med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag.
Visa hela svaret