Vem Sprängde Huset I Göteborg?

Vem Sprängde Huset I Göteborg
Mark Lorentzon, 55, häktas – misstänks för sprängningen i Göteborg Publicerad: 4 oktober 2021 Uppdaterad: 6 oktober 2021 Mark Lorentzon, 55, är den misstänkte bombmannen i Göteborg. Han häktas nu i sin frånvaro efter sprängningen – vilket innebär att han nu kan efterlysas internationellt. “Genom förfarandet har han även försökt döda boende på adressen.”, skriver åklagaren i domstolshandlingar.

 • Uppdatering 211006:
 • Sprängdådet i,, i tisdags lämnade 140 familjer hemlösa och traumatiserade.

Misstänkt för sprängningen är Mark Lorentzon, 55. Han bodde i byggnaden i en anhörigs lägenhet och ska ha setts lämna platsen en kort tid innan explosionen enligt vittnen.

 1. Mark Lorentzon har befunnit sig i ett flertal tvister med myndigheter under det senaste året och har av polisutredare beskrivits som en rättshaverist.
 2. En av tvisterna har gällt att hyresvärden ville avhysa honom från den aktuella lägenheten – och vräkningen skulle verkställas av Kronofogden bara fyra timmar efter att sprängningen ägde rum.

Mark Lorentzon, 55, misstänks för explosionen i Annedal. Foto: POLISEN Polisen har sedan mitten av förra veckan jagat Mark Lorentzon i Göteborgsområdet. Nu vill polis och åklagare utöka eftersökningarna världen över och åklagaren Maria Thorell begärde därför på måndagen att 55-åringen ska häktas i sin frånvaro, vilket tingsrätten också beslutade om.

 • Han är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelser, grovt brott, och är sedan i onsdags morse anhållen i sin frånvaro.
 • Som alternativa rubriceringar anger åklagaren grov mordbrand, försök till mord eller grov misshandel.
 • Genom förfarandet har han även försökt döda boende på adressen.”, skriver åklagaren Maria Thorell i häktningsframställan.

Om det misstänkta tillvägagångssättet skriver åklagaren att Mark Lorentzon “anlagtbrand och åstadkommit explosion.” samt att han begått gärningen “med uppsåt”.

 • Åklagaren menar också att det bara varit en slump att ingen omkom i explosionen som lett till svåra kroppsskador hos boende i byggnaden.
 • “Gärningsmannen har visat särskild hänsynslöshet och råhet”, skriver åklagaren,
 • Polisen uppmanar allmänheten till vaksamhet om mannen observeras.
 • – Om man ser personen ska man inte försöka gripa honom själv utan ringa polisen, har polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler Aftonbladet.

Polisens bild på Mark Lorentzon. Foto: POLISEN Bild på flerfamiljshuset dagen efter explosionen. Foto: Anders Deros

 • Klockan 04.48 larmades SOS om en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i stadsdelen Annedal.
 • En eller flera bränder uppstod i samband med explosionen och tre trappuppgångar rökfylldes.
 • En massiv räddningsinsats inleddes med polis, räddningstjänst, ambulans, ambulanshelikopter samt nationella bombskyddet.
 • Ett drygt hundratal boende fick evakueras ur fastigheten. Göteborgs kommun har erbjudit hjälp till drabbade på flera platser runt om i staden.
 • Sex personer fördes till sjukhus med ambulans, fyra av dem skadades allvarligt. Ytterligare ett 20-tal personer ska ha behövt vård, de flesta för lindriga skador.
 • Polisen tror att branden var avsiktlig i meningen att någonting explosivt placerats utanför huset. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.
 • Vid 13-tiden på tisdagen var branden under kontroll. “Nu handlar det mer om att titta på konstruktionerna och kontrollera byggnaden för att se hur stora skador det blivit av explosionen”, säger insatsledaren Jon Pile.
 • På torsdagen anhölls en person i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Det finns ingenting i nuläget som tyder på att personen har kopplingar till gängkriminalitet.
 • På torsdagseftermiddagen slog polisen till mot en adress i Annedal. Samtidigt evakuerades en vårdcentral inte långt därifrån sedan den misstänkte mannen hotat att spränga byggnaden, enligt uppgifter till Aftonbladet.
 • På fredagen var den misstänkte bombmannen ännu på fri fot. Polisen avrådet allmänheten från att försöka gripa honom på egen hand.
You might be interested:  Vad Är Det Som Låter I Uppsala?

: Mark Lorentzon, 55, häktas – misstänks för sprängningen i Göteborg
Visa hela svaret

Vem är mannen som sprängde huset i Göteborg?

Göteborg Explosionen som skakade Göteborg i förra veckan kan troligen härledas till ett vräkningsärende. Misstankarna riktas mot Mark Lorentzon – en tidigare ostraffad man som nyligen åtalats för flera brott och som skulle avhysas från sin bostad i den sprängda fastigheten samma dag som explosionen ägde rum.
Visa hela svaret

Vem sprängde på Övre Husargatan?

Göteborg Förundersökningen efter explosionen på Övre Husargatan i centrala Göteborg är avslutad meddelade åklagaren under fredagen. En person dog efter explosionen och flera människor skadades. Den misstänkte mannen, Mark Lorentzon, hittades senare död i Göta älv.
Visa hela svaret

Vem är mannen som sprängde?

Mark Lorentzon, 55, jagas av polisen – misstänkt för bombdådet i Göteborg.
Visa hela svaret

Vem är bombmannen Övre Husargatan?

Göteborg Publicerad 3 okt 2021 kl 07.12 Hundratals människor står utan boende efter tisdagens kraftiga explosion på Övre Husargatan i centrala Göteborg. Misstänkt för bombdådet är deras granne, 55-årige Mark Lorentzon. Direkt efter explosionen ringde ett vittne till polisen och berättade att hen precis sett Lorentzon lämna huset.

 1. Detta enligt uppgifter till GT/Expressen.
 2. Vittnet ska ha observerat den misstänkte bombmannen strax innan detonationen.
 3. Trots att smällen från bomben var öronbedövande reagerade inte Lorentzon.
 4. Poliser över hela Sverige har involverats i jakten på den misstänkte bombmannen, Mark Lorentzon, 55.
 5. Han är efterlyst för ett brott – grov allmänfarlig ödeläggelse – som kan ge livstids fängelse.

Lorentzon är på sannolika skäl misstänkt för brottet, den högre misstankegraden, och flera vittnen ska ha sett honom lämna huset i nära anslutning till explosionen. Uppgifter till GT/Expressen gör gällande att ett vittne tog kontakt med polisen direkt efter den detonation som lämnade 16 människor skadade, bland dem ett barn i tioårsåldern.
Visa hela svaret

Vilken adress sprängdes i Göteborg?

Kraftig explosion hos Ernst Rosén i Göteborg En kraftig explosion har inträffat i vid ett flerfamiljshus centrala Göteborg. Minst 25 personer har förts till sjukhus. Tre trapphus har utryms. Den aktuella fastigheten ägs av Ernst Rosén. – De boende är chockade och ledsna.

 1. Vi gör allt vi kan för att stötta, säger vd Linda Pettersson till Fastighetsvärlden.
 2. Under en pressträff på platsen vid 10-tiden berättade polisen att de misstänker att en sprängning kan ligga bakom.
 3. Vi tror att någonting exploderat som inte har naturliga följder, sa polisens presstalesperson Tomas Fuxborg.

Kvällstidningarna uppger att en polis som vittnat i uppmärksammade rättegångar bor på adressen. Den personen har hörts som målsägande. Det är en av de ledtrådar som polisen jobbar med. Strax innan klockan 05 på tisdagsmorgonen inkom larm om en brand på Övre Husargatan i området Annedal, nära Skansen Kronan.

 1. Räddningstjänsten har under morgonen skickat 18 enheter till platsen.
 2. Vi håller på med utrymning av lägenheterna och brandsläckning parallellt.
 3. Det brinner på flera ställen, sa Jon Pile, insatsledare på räddningstjänstenvid 07.30-tiden.
 4. Av de som förts till sjukhus bedömdes tre, vid klockan 08, vara svårt skadade.
You might be interested:  När Får Man Svar På Covid 19 Test Stockholm?

Vid lunchtid hade den siffran uppdaterats till sex. Det finns obekräftade uppgifter om boende som hoppat från balkonger och virat ner sig med hjälp av lakan. – Det är ett jättestort pådrag här. Det är regnigt, mörkt, rök överallt och glas på marken. Många människor är inblandade.

Många tog sig ut till innergården och några har hoppat från balkongerna, säger vittnet Linda till Aftonbladet. – Folk stod och skrek och alla ville ju ut, sa Kristoffer som tog sig ut från huset tillsammans med sin sambo, till Expressen. – När jag kom ut i trapphuset var allt kolsvart. I själva betongen finns en stor spricka, det såg ut som ett V.

Det måste ha varit en kraftig explosion, sa Anja, en boende i huset, till DN. – Folk låg avsvimmade på innergården, sa Theodor till Expressen. Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse. Den drabbade fastigheten heter Annedal 19:19 och ligger på Övre Husargatan 14–26.

 • Enligt obekräftade uppgifter har explosionen ägt rum i närheten av nummer 20.
 • Fastigheten ägs av Ernst Rosén Fastigheter.
 • Den innehåller 10.472 kvm uthyrbar yta, varav 8.937 kvm bostäder och 1.535 kvm lokaler.
 • Fastigheten innehåller 140 bostäder, varav 91 tvåor och 49 treor.
 • Ernst Rosén Fastigheters vd:n Linda Pettersson blev uppringt runt 05.15 av en kollega som berättade vad som hän och hon begav sig genast till platsen.

– De boende är chockade och ledsna. Vi gör allt vi kan för att stötta, sa Pettersson till Fastighetsvärlden vid 9-tiden. – Vi är flera i personalen som är på plats. Vi jobbar för fullt med att få en bild över läget. Det viktigaste nu är att räddningstjänsten får göra sitt jobb.

Hon hade då precis lämnat den aktuella fastigheten och befann sig med ett flertal boende på en evakueringsplats i närheten. Ernst Rosén är ett av de större privatägda fastighetsbolagen i Göteborg. Bolaget grundades på 50-talet av just byggmästaren Ernst Rosén. Idag är fjärde generationen verksam i bolaget.

: Kraftig explosion hos Ernst Rosén i Göteborg
Visa hela svaret

Vad sprängdes i Göteborg?

28 september inträffar en kraftig explosion i ett flerfamiljshus i Göteborg.16 personer fördes till sjukhus för vård, fyra med allvarliga skador. En av de som skadades i explosionen har avlidit av sina skador.
Visa hela svaret

Var ligger stadsdelen Annedal i Göteborg?

För andra betydelser, se Annedal,

Annedal, nr 17
Stadsdel
Vy från Norra Guldheden, oktober 2010. Nilssonsberg återfinns i mitten av bilden.
Land Sverige
Kommun Göteborg
Stad ( tätort ) Göteborg
Stadsområde Centrum
Koordinater 57°41′36.77″N 11°57′32.88″Ö / 57.6935472°N 11.9591333°Ö
Area 27 hektar
Statistikkod primärområde 108, stadsdelsnummer 17
Se kartdata överlagrat på. Google Kartdata

/td>

Annedal är markerat med rött på kartan över Göteborgsområdet. Carl Grimbergsgatan, mars 2010 Annedal är en stadsdel och ett primärområde i stadsområde Centrum i Göteborgs kommun, Stadsdelen ligger innesluten mellan Landala – och Guldhedsbergens branter i öster, Nilssonsberg i norr och Kommendantsängen i väster, Stadsdelen har en areal på 27 hektar,
Visa hela svaret

Var bo utanför Göteborg?

Mycket att besöka utanför Göteborg – Det är inte bara stadskärnan i Göteborg som har mycket att erbjuda. Platser såsom Hönö, Styrsö och Marstrand är väl värda att göra dagsutflykter till. Göteborg har en fantastisk skärgård där du kan njuta av en idyllisk miljö vid vattnet. Varmt välkommen att boka! Tillbaka till Hotell Göteborg
Visa hela svaret

Vilka områden ska man inte bo i Göteborg?

I Göteborg finns i nuläget sex särskilt utsatta områden, ett riskområde och två utsatta områden. Till de särskilt utsatta områdena räknas Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered. Gårdsten är ett riskområde och Hisings-Backa och Rannebergen räknas som utsatta områden.
Visa hela svaret

I vilken stad sprängdes en bomb?

Explosionerna i Beirut 2020
Beiruts hamn efter händelsen. Till vänster står siloanläggningen framför den vattenöversvämmade sprängkratern till höger.
Läge Beirut, Libanon
Plats Beiruts hamn
Koordinater 33°54′04″N 35°31′08″Ö / 33.9010°N 35.5190°Ö
Datum 4 augusti 2020 18:08:18 ( UTC +3)
Typ Explosion
Dödsoffer 218
Skadade 5 000 – 6000
Offer 21 saknade, 300 000 hemlösa
Orsak Ammoniumnitrat i hamnlager

Explosionerna i Beirut 2020 var två stora explosioner i hamnområdet i Beirut, Libanon den 4 augusti 2020, Explosionerna inträffade klockan 18:08 lokal tid och minst 220 människor dödades, mer än 5 000 människor skadades och den 10 augusti saknades ännu fler människor.

Upp till 300 000 människor beräknas ha förlorat sina hem efter olyckan. Explosionerna ska enligt generaldirektören för den libanesiska underrättelsetjänsten Säkerhetsdirektoratet ( arabiska : الامن العام al-Amn al-‘Aam ) ha berott på 2 750 ton ammoniumnitrat som lagrats i en hangarbyggnad i området, efter att ha beslagtagits av libanesisk tullpersonal.

Ammoniumnitrat används för att tillverka mineralgödsel men också bomber och explosiva anordningar. Ammoniumnitrat kan detonera om det utsätts för hög värme eller högt tryck. Explosionsrisken ökar ytterligare vid söderdelning, och ämnet blir då mycket känsligt och instabilt.

 1. Det har även talats om att röken som spred sig över staden efter bränderna som uppstod kan vara mycket giftig.
 2. President Michel Aoun har sagt att ammoniumnitratet lagrats i lokalen i sex år utan att några säkerhetsåtgärder vidtagits, vilket han fördömt och kallat oacceptabelt.
 3. Den 5 augusti 2020 förklarade Libanons regering två veckors undantagstillstånd,

Explosionernas kraft uppskattades strax efter händelsen motsvara ungefär 300 ton TNT, En senare uppskattning anger sprängkraften till mellan 500 och 1 120 ton TNT. Det är därmed en av historiens tio kraftigaste civila explosioner. Efter händelsen blev de sjukhus i staden som inte förstörts av explosionerna överfulla och sjukvården var extremt hårt belastad.
Visa hela svaret

Är Göteborg tryggt?

Bilden av Göteborg – allt mindre tryggt – Undersökningen visar att 49 procent av göteborgarna helt eller delvis håller med om att Göteborg är en trygg och säker stad,51 procent anser att påståendet är helt eller delvis felaktigt, Jämförelser med tidigare års undersökningar (se till exempel rapporten, sid.9) visar att andelen som ser staden som trygg och säker nu har minskat.

 • Hösten 2020 höll 57 procent med om att Göteborg var tryggt och säkert.
 • Av de 49 procent som idag instämmer är det endast 8 procent som svarar att påståendet är helt riktigt,
 • Däremot svarar de allra flesta göteborgare, 77 procent, att de känner sig trygga i sitt eget bostadsområde,
 • Denna siffra motsvarar mätningen från 2020.

Tolkningen är att bilden av staden i stort har blivit alltmer förknippad med otrygghet, medan den upplevda tryggheten i det egna området är relativt hög och stabil.
Visa hela svaret