Vem Körde Lastbilen I Stockholm?

Vem Körde Lastbilen I Stockholm
Akilov dömdes till livstids fängelse – Fem personer dog och flera skadades den 7 april 2017, då den 39-åriga uzbeken Rakhmat Akilov körde en kapad lastbil i hög hastighet längs Drottninggatan i Stockholm. Akilov körde slutligen in i varuhuset Åhlens. Han dömdes i fjol till livstids fängelse och utvisning av Stockholms tingsrätt.
Visa hela svaret

Vem körde lastbilen?

Minnesceremoni i Kungsträdgården på årsdagen av attentatet.

Terrordådet i Stockholm 2017
Lastbilen bogseras bort efter attacken.
Gärningsman Rakhmat Akilov

Visa hela svaret

Hur många dog i terrorattacken på Drottninggatan?

Tröjorna som hänger utanför klädbutiken vajar av vinddraget när Rakhmat Akilov passerar på sin vansinnesfärd nedför Drottninggatan. Den två och en halv meter breda lastbilen håller cirka 60 kilometer i timmen och senare kommer utredare konstatera att människorna här var “mycket nära” att bli påkörda.

 • Det har gått fem år sedan Sverige upplevde ett terrordåd av aldrig tidigare skådat slag.
 • Fem år sedan den då 39-åriga Akilov mejade ner människor på Stockholms mest berömda gågata.
 • I sammanhanget är det en kort tidsrymd och för en stor del av de drabbade är dådet ett öppet sår.
 • Detta är ett känsligt ämne för många fortfarande”, skriver en av de som tackar nej till en intervju med GP.

För dem som bara upplevde attacken via nyhetsrapporteringen har särskilt en filmsekvens, från en övervakningskamera, etsat sig fast hos många. Klippet spreds snabbt efter terrordådet och visar hur flera personer flyr in i klädbutiken Salt i sista sekund.
Visa hela svaret

Vilka dog i attacken på Drottninggatan?

Fem personer dödades i terrorattacken på Drottninggatan i april 2017.11-åriga Ebba, 41-åriga Chris, 31-åriga Maïlys, 69-åriga Lena, 66-åriga Marie föll offer för attacken. Ebba Stefansdotter Åkerlund, 11. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Visa hela svaret

Får man sova i lastbilen?

Lastbilschaufförer sov i sina fordon – döms till böter Vem Körde Lastbilen I Stockholm / / Lastbilschaufförer sov i sina fordon – döms till böter 16 oktober, 2017 Två ukrainska lastbilschaufförer sov i sina lastbilar under sin veckovila i Helsingborg. Det skulle de inte ha gjort. Helsingborgs tingsrätt har nu dömt männen till böter för brott mot förordningen om kör- och vilotider.

 • Enligt en EU-förordning om arbetsförhållandena för yrkeschaufförer ska en normal veckovila utgöras av en period om minst 45 timmar där föraren fritt kan förfoga över sin tid.
 • Det är dock tillåtet att ta ut en reducerad veckovila mellan 24 och 45 timmar, om man kompenserar för det senare med ytterligare ledighet.

Sverige följer EU-förordningen bland annat genom en nationell förordning om kör- och vilotider. Den svenska förordningen föreskriver att dygnsvila och reducerad veckovila får tillbringas i ett fordon om det är utrustat med ändamålsenliga sovmöjligheter för varje förare och fordonet står stilla.
Visa hela svaret

När kördes första lastbilen i Sverige?

I år firar bilen sitt 125-årsjubileum: år 1886 lade Carl Benz fram det första patentet på en motordriven vagn. Medan Benz till stor del byggde sin uppfinning på cykelteknik utgick samtida konkurrenten Gottleib Daimler från tyngre hästvagnar. Daimlers bilar krävde kraftigare motorer och följaktligen var det också han som tio år senare fick ut den första lastbilen på marknaden – något som med tiden fick stor betydelse för handeln.

 1. Den första lastbilen i Sverige importerades 1899 av Pripp & Lyckholm i Göteborg som använde den för ölleveranser.
 2. Liljeholmens stearinfabrik byggde samma år om Sveriges första motordrivna buss till lastvagn, och tre år senare började Scania bygga svenska bussar.
 3. Lastbilen var mycket dyrare än häst och vagn, men hade fördelar: 1, den kunde dra lite mer vikt.2, den gick något snabbare.3, den kunde gå längre sträckor utan att vila.
You might be interested:  Vilka Styr I Uppsala Kommun?

Och det viktigaste: 4, den kostade inte något när den stod still, jämfört med hästen som behövde äta och skötas även då. Viktigt för lastbilens popularitet var även att den inte gav ifrån sig gödsel på gatorna och inte minst att den var modern. Marknadsmässigt kunde det betyda mycket för ett företag som riktade sig mot konsument, att visa att man höll sig med den senaste tekniken, kanske en förklaring till att NK som synes av bilden använde lastbilar redan några år in på 1900-talet.

På 1920- och 1930-talen utvecklades lastbilarna i högt tempo, de blev snabbare, starkare och tack vare gummidäcken bekvämare. Särskilt populära blev TT-forderna som visserligen bara kunde bära ett tons last, men var så billiga att de på allvar började ersätta hästar för leverans till butik, men även t.ex.

som rullande fiskaffärer. I början var det bara lokala transporter som lastbilarna tog över, medan övrigt gick med tåg och båt. Efter en tillbakgång p.g.a. bensinbristen under 2:a världskriget slog lastbilen slutligen ut hästarna. På 1950-talet blev långtradare och kyl/frys-bilar vanlig.
Visa hela svaret

Hur många dog i utoya?

I dag, den 22 juli, är det tio år sedan massakern på ön Utøya i Norge.77 personer miste sitt liv, varav de flesta var tonåringar. Flera minnesceremonier ordnas. Här kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Ingrid Alexandra på Utøya.
Visa hela svaret

Hur många dog i terrorattacken i Nice?

Attentatet – Dagarna före attentatet rekognoscerade gärningsmannen strandpromenaden med sin lastbil under planeringen av dådet. Ungefär 22:30 lokaltid körde gärningsmannen lastbilen, en Renault Midlum, som vägde hela 19 ton in på Promenade des Anglais, där många människor samlats för att fira nationaldagen och titta på fyrverkerier.

 • Attacken började när fyrverkerierna var slut, ungefär 22:45, vid Promenade des Anglais västra sida, nära barnsjukhuset Hópital Lenval, och föraren körde lastbilen över människor österut i zick-zack.
 • Några av personerna på strandpromenaden försökte övermanna gärningsmannen, men misslyckades.
 • När lastbilen passerat Hôtel Negresco nådde polisen den, ungefär två kilometer från där färden börjat.

Polisen besköt lastbilen, och gärningsmannen dödades strax efter 23:00. Minst 84 personer dödades. Av de döda var åtminstone 10 barn. Över 200 personer fick vård för fysiska och psykiska skador, varav 52 var allvarligt fysiskt skadade, och 25 personer fick fortfarande efter två dygn livsuppehållande vård,

 • Efter sex månader var tre skadade fortfarande på sjukhus och antalet skadade hade uppräknats till 458.
 • Ungefär samtidigt utbröt en rökutveckling från Eiffeltornet i Paris, som Islamiska staten tog på sig ansvaret för.
 • Rökutvecklingen berodde emellertid på en brinnande lastbil vid tornet och uppstod av en olyckshändelse.

Lastbilen var fylld med fyrverkerier till nationaldagsfirandet.
Visa hela svaret

Hur många dog 2001?

Preliminär statistik över döda (Excel)

År 2000 2001
2000 93 461 93 752

Visa hela svaret

När stänger alla butiker på Drottninggatan?

Öppettider Drottninggatan – Öppettiderna för butikerna på Drottninggatan varierar stort. De mindre butikerna är normalt öppna 10-18 på vardagar. Tittar man tex på Åhlens är varuhuset öppet 11-19. Restauranger och kafeér har oftast längre öppettider och som exempel kan man ta Espresso House som är öppet 07-22 på vardagar.

Ska du till en specifik butik är det bättre att du kollar deras hemsida för aktuella öppettider. Vill du istället gå dit för att shoppa i olika butiker är det bäst att åka dit efter 11. Eftersom Drottninggatan går tvärs igenom stan och det ligger många företag, kontor, hotell och annat i området blir Drottninggatan också fullpackad med folk under lunchtid.

Lunch i Stockholm har man någon gång runt 1130-1330. Efter detta brukar det lugna ner sig på Drottninggatan och du kan shoppa i lugn och ro. Under sommaren fylls gatan av turister och det är ofta fullt av folk oavsett tid. Julhandeln är kanske den tiden på året Drottninggatan har som mest av besökare.
Visa hela svaret

Vilka dog på Malmö latinskola?

Bestämt sig dagen innan – Enligt domen ska mannen, redan dagen, innan bestämt sig för att utföra dådet. Offren ska ha valts ut slumpmässigt och motivet ska inte helt kunnat ha klarlagts. Han ska dock ha gjort ett flertal sökningar på skolskjutningar och massakrer natten före attacken och uttryckt frustration över att “inte passa in i dagens samhälle”.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vilket Datum Stänger Gröna Lund 2021?

Hur länge får man köra lastbil utan rast?

Regler om kör- och vilotider – Transportstyrelsen Här finner ni information om regler om kör- och vilotider samt färdskrivare. I kolumnen till höger finner ni bland annat regelverken och stöd för regeltolkningar. EU har gemensamma regler om kör- och vilotider för vägtransporter med fordon eller fordonskombinationer som har en totalvikt över 3,5 ton.

Reglerna gäller också vägtransporter med bussar oavsett totalvikt. De gäller i alla medlemsländer och tillämpas även i EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge. I övriga Europa och i delar av Asien tillämpas de så kallade AETR-reglerna. De överensstämmer till största delen med de regelverk som finns inom EU.

Förordning (EG) nr 561/2006 fastställer nivåerna för maximal daglig körtid, körtid per vecka, tvåveckorskörtid och minsta period för dygns- och veckovila, med förbehåll för vissa specifika undantag, läs mer om, Reglerna gäller för flera olika typer av transportverksamheter, det vill säga person- och godstransporter, internationella och nationella transporter, långa och korta transporter med inhyrda förare, anställda förare eller egenföretagare.

Den dagliga körtiden får vara högst 9 timmar. Du får förlänga den till 10 timmar två gånger per kalendervecka. Maximal körtid per vecka är 56 timmar. Under två på varandra följande veckor får körtiden vara maximalt 90 timmar. Efter en sammanlagd körperiod på 4 timmar och 30 minuter ska du ta en rast på minst 45 minuter, eller en delad rast på 15 och 30 minuter. När du börjar köra igen efter en godkänd rast eller vila startar en ny körperiod. En normal dygnsvila ska vara minst 11 sammanhängande timmar, den ska finnas inom ett dygn från det att arbetsdagen börjar. Du får också dela upp den i två perioder under förutsättning att den första perioden är minst 3 timmar och den kan placeras fritt under arbetsdagen. Den andra perioden ska vara minst 9 timmar och ska tas ut direkt efter avslutad arbetsdag. Summan av en delad dygnsvila ska vara minst 12 timmar. Du får också välja att reducera dygnsvilan från 11 till 9 timmar, som mest tre gånger mellan två veckovilor. En normal veckovila ska vara minst 45 sammanhängande timmar, medan en reducerad veckovila inte får understiga 24 sammanhängande timmar. Under två på varandra följande veckor ska du ta minst två normala eller en normal och en reducerad veckovila. En reducerad veckovila ska kompenseras genom att mellanskillnaden tas tillsammans med en annan vila på minst 9 timmar. Kompensationen ska vara genomförd före utgången av den tredje veckan efter veckan då den reducerade veckovilan togs. Vid en internationell transport av gods får du ta två reducerade veckovilor under två på varandra följande veckor förutsatt att de två vilorna inleds i ett annat land, men under en period av fyra veckor måste du ha minst två veckor med normal veckovila. Det innebär att om du vill använda dig av undantagsregeln förutsätter det att du har normal veckovila de två veckorna före dina reducerade veckovilor, och de två veckorna efter. Om undantagsregeln används ställs det även striktare krav på kompensering. Då ska du kompenseras båda de reducerade veckovilorna vid samma tillfälle, omedelbart före den normala veckovilan som tas efter de reducerade veckovilorna. Du får inte ta en normal veckovila, eller en annan veckovila på mer än 45 timmar som tas ut som kompensation för en tidigare reducerad veckovila, i fordonet. En sådan vila ska tas i lämplig och könsanpassad inkvartering med lämpliga sovmöjligheter och sanitära inrättningar. Eventuella kostnader som uppstår i samband med en sådan inkvartering ska betalas av arbetsgivaren. Ett transportföretag ska organisera arbetet så att föraren inom varje period om fyra veckor kan återvända till arbetsgivarens arbetsställe där föraren normalt är stationerad eller till förarens bostad i syfte att ta en normal veckovila eller en veckovila på mer än 45 timmar som tas ut som kompensation för en tidigare reducerad veckovila. Om föraren har använt sig av undantagsregeln om två reducerade veckovilor under två på varandra följande veckor ska föraren ges möjlighet att återvända för den följande normala veckovilan efter de två reducerade veckovilorna.

Med anledning av de nya reglerna som börjat gälla i augusti 2020 utifrån mobilitetspaketet har EU-kommissionen lagt upp frågor och svar kring de nya reglerna på sin hemsida. Du hittar frågorna och svaren på sidan, observera att sidan är på engelska. På sidan finns en länk till frågorna och svaren på svenska i pdf-format.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Kostar Det Att Åka Tunnelbana I Stockholm?

Vart duschar lastbilschaufför?

VIKTIG INFORMATION TILL ALLA YRKESCHAUFFÖRER MED APPEN – Nu uppdaterar vi våra kassasystem på Rasta. Det innebär nya bättre funktioner som kommer ge möjlighet till smidigare och bättre rabattsystem för er kunder! Under övergångsperioden kommer vi tyvärr inte kunna generera nya poäng och er innestående bonus kommer inte kunna utnyttjas i det nya kassasystemet.

 1. Som kompensation erbjuder vi alla yrkeschaufförer 20% rabatt när ni skannar er QR-kod i kassan.
 2. Har ni ytterligare frågor vänligen kontakta oss på [email protected] Tack för visad förståelse! Rastas lojalitetsapp – För dig som har ditt arbete på vägen Vi på Rasta satsar medvetet på dig som arbetar längs våra vägar.

Vi erbjuder bra uppställnings- och tankplatser, dusch (ej i Snapparp, Mantorp och Ullared) samt mat efter dina önskemål. Rastas lojalitetsapp ger dig som reser längs våra vägar, bra rabatter. Vi har rondering nattetid på våra parkeringar för långtradare i Ödeshög, Grums, Väse, Ulricehamn, Hallandsåsen, Nyköpingsbro, Hagsta, Markaryd, Klevshult, Tanum och Håby.
Visa hela svaret

Får man köra tung lastbil privat utan förarkort?

Trafikskola för C-kort och YKB – För att köra tung lastbil behöver du ett C-körkort. Vill du sedan köra lastbil i yrkestrafik behöver du även ett så kallat yrkeskompetensbevis för yrkesförare inom gods- och persontransporter, YKB. En yrkeskompetens är ett tillägg till C-körkortet som gäller i fem år och omfattar minst 140 timmars utbildning.

Du behöver sedan förnya yrkeskompetensen var femte år för att få fortsätta köra yrkestrafik. Här kan du söka på trafikskolor som tillhandahåller den speciella yrkeskompetensen, Läs mer om YKB och hur du tar det här, Nöjer du dig med möjligheten att kunna köra tung lastbil privat, räcker det om du går en vanlig körkortsutbildning för lastbil på en trafikskola.

Vad du än väljer att göra kan du räkna med att få bästa tänkbara förutsättningar om du väljer en STR-ansluten trafikskola. Det är en garanti för att du får en kvalitativ utbildning och att du är redo när det sedan är dags för körkortsprov. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer trafikskola,
Visa hela svaret

Hur fort får en lastbil köra i Sverige?

Lastbil är en bil som är inrättad huvudsakligen för godstransport. Lastbilar delas in i lätta och tunga lastbilar. Lätt lastbil har en totalvikt på högst 3,5 ton. En tung lastbil har en totalvikt som överstiger 3,5 ton. Tung lastbil får köra högst 90 km/timmen på motorväg eller motortrafikled, 80 km/timmen på annan väg eller om lastbilen har släp.
Visa hela svaret

Får lastbilar köra på helger i Sverige?

Lastbilar över 7,5 tons totalvikt ska inte få köra på söndagar och helgdagar och under sommaren inte heller på lördagar.
Visa hela svaret

Hur långt kan en lastbil gå?

Lätta lastbilar, som främst används som hantverks-/servicebil eller distributionsbil, kördes i genomsnitt 1 366 mil under 2020. Tunga lastbilar, som används för tunga ofta långväga godstransporter, kördes i genomsnitt 4 041 mil. Den genomsnittliga körsträckan ökar tydligt med lastbilens maxlastvikt (Figur 7).
Visa hela svaret

Hur tog Breivik sig ut till Utøya?

17.04 – “En polis vill till Utøya” – Det årliga sommarlägret på Utøya är inne på sin tredje dag.560 lägerdeltagare från det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet befinner sig på ön. Klockan 16.57 har kaptenen på den båt som tar människor från fastlandet till ön fått besked om att han ska hämta en polisman som vill komma över till Utøya.
Visa hela svaret

Hur kom Breivik över till Utøya?

18.34 – Anders Behring Breivik grips Den första polispatrullen var på plats vid färjeläget på fastlandet redan 17.52 men var tvungna att vänta på en båt för att komma över till ön. När insatsstyrkan väl kliver iland på ön – 18.25 – tar det endast nio minuter innan Anders Behring Breivik grips.
Visa hela svaret