Varför Kallas Stockholm För Eken?

Varför Kallas Stockholm För Eken
Smeknamn och slogan – Genom åren har flera olika namn och begrepp används om Stockholm för att locka utländska turister som exempelvis ” Nordens Venedig ” och ” Mälardrottningen “, och för sin närhet till vattnet där flera stadsdelar är öar. Stockholms senaste officiella slogan ” Stockholm, the Capital of Scandinavia ” instiftades 2005.

 1. Nordens Venedig” är den mest använda av utländska turistagenter, genom likheten med staden Venedig, uppbyggd på öar i havet.
 2. Stockholms stadshus, arkitekt Ragnar Östbergs byggnadsverk, är påverkat av italienska palats, som Dogepalatset ( Palazzo Ducale ) och Markuskyrkans kampanil i Venedig,
 3. Stockholm som “Nordens Venedig” får här en real innebörd.

I stadshustornets topp finns nio slagklockor som spelar den medeltida Sankt Örjanslåten kl 12:00 och kl 18:00 varje dag under sommarhalvåret. Örjanslåten blev något av Stockholms signaturmelodi och spelades dagligen i Sveriges Radio vid tolvslaget under perioden 1937–1970.

 1. Från slutet av 1800-talet och framåt användes Eken som smeknamn på Stockholm.
 2. Eken” besjungs i Ruben Nilsons Balladen om Eken från 1947 och i Olle Adolphsons Slagsmålet på Tegelbacken,
 3. Namnet härstammar från knallarnas språk månsing vars namn på Stockholm var Storhäcken eller Stockhäcken (där “ä” uttalas som “e”), något som senare förkortades via häcken till eken,

En manlig stockholmare kallas följaktligen för ekenskis eller stockekare som bland annat kan läsas i boken Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Namnet är numera mindre använt men finns kvar i t.ex. Eken Cup, en handbollsturnering som spelas på Gubbängen strax söder om stan.

 1. Staden har också fått flera skämtsama öknamn, som Fjollträsk, vilket fick spridning från bland annat filmerna Sällskapsresan 2 och Jägarna,
 2. Den anspelar på att de som bor i storstaden är klenare än landbygden, och i synnerhet Norrland, där många orter ofta har namn med efterledet -träsk.
 3. På samma sätt fick Tjockhult som ord för Stockholm spridning med Dag Vags låt med samma namn från 1979.

Smeknamnet brukar hänföras till södra Sverige och Göteborg. I synnerhet i Skåne och Småland är -hult också ett vanligt efterled på orter. De som bor i Stockholm använder ibland Människobyn om när ska åka hem från landsbygden. Det anspelar på att Mowgli i Djungelboken skickas hem till människobyn från djungeln, vilket nämnas i avsnittet från Disney’s Djungelboken i Kalle Ankas jul som årligen visas på SVT på julafton,
Visa hela svaret

Vilken ort är 124?

Postorter – Postorter i Söderort:

Bagarmossen (postnummer 128 04-05, 128 41-48) Bandhagen (postnummer 124 XX) Enskede (postnummer 122 XX) Enskededalen (postnummer 121 14-15, 121 30-34) Enskede gård (postnummer 120 47-48) Farsta (postnummer 123 XX) Hägersten (postnummer 126 XX och 129 XX) Johanneshov (postnummer 121 XX) Skarpnäck (postnummer 128 XX) Skärholmen (postnummer 127 XX) Sköndal (postnummer 128 62-69, 128 85) Stockholm (postnummer 117 XX, dessutom används Stockholm som postort av större företag i området) Stockholm-Globen (postnummer 121 XX, delade med Johanneshov, endast boxar) Årsta (postnummer 120 XX, delade med Enskede gård och Stockholm ) Älvsjö (postnummer 125 XX)

Visa hela svaret

Hur många öar finns det i Stockholm?

Stockholm är byggd på 14 öar sammanlänkade av 57 broar. Grönskan och närheten till vattnet är kännetecken för Stockholm och grunden för stadens skönhet. I Stockholm möts östersjöns bräckta vatten med Mälarens söta.
Visa hela svaret

Vem har grundade Stockholm?

Stockholm grundades vid mitten av 1200-talet av Birger jarl, men det var inte förrän på 1600-talet som staden började spela en viktig roll som Sveriges huvudstad. Stockholm ligger vid Mälarens utlopp i Östersjön på gränsen mellan Uppland och Sörmland. Platsen var tidigare befäst med en försvarsbyggnad på Stadsholmen. Namnet lär komma av de stockar som fanns vid sundet som ledde in i Mälaren. De var nödvändiga för att man skulle kunna ta sig uppför de strida strömmarna. Under medeltiden betraktades Stockholm som en stor stad, trots att det bara bodde cirka 6 000-7 000 personer i staden i slutet av 1400-talet. Medeltidens Stockholm var inte större än den del som idag utgörs av Gamla stan, men var ändå landets största och viktigaste stad. I slutet av medeltiden var Stockholm skådeplats för flera dramatiska uppgörelser i samband med maktkampen i Norden, exempelvis 1520 då Kristian II intog staden och genomförde ” Stockholms blodbad “. När Gustav Vasa intog staden 1523 och kröntes till Sveriges kung bestämde han att Stockholm skulle vara Sveriges huvudstad, men det var egentligen inte förrän under 1600-talet som den blev det. Först då bodde kungen i staden hela året. Tidigare hade kungen flyttat runt mellan sina slott i olika delar av landet. Läs om Stockholm under stormaktstiden > På 1700-talet anlades fabriker på Södermalm och mot slutet av 1800-talet satte industrialiseringen sin prägel på staden. Gamla stan ser idag nästan likadan som på medeltiden vad det gäller gator och torg. Här finns Storkyrkan som byggdes på 1200-talet. Här finns Stockholms slott,1697 förstördes det gamla slottet Tre kronor i en våldsam brand,1754 blev det nya slottet inflyttningsbart. Numera bor kungen och hans familj ute på Drottningholms slott sedan 1981, men kungliga slottet är en del av deras arbetsplats. Djurgården var ursprungligen kunglig jaktmark. På 1700-talet blev södra Djurgården ett populärt rekreationsställe. På Djurgården finns idag bland annat Skansen, Gröna Lund, Vasamuseet och Nordiska museet. Tack vare sitt fria och vackra läge vid vattnet har Stockholm ofta kallats Nordens Venedig, ibland också Mälardrottningen (det finns 24 000 öar, holmar och skär i Stockholms skärgård). LÄS MER: Den medeltida staden LÄS MER: Stockholm kring år 1700 – stormaktstidens huvudstad LÄS MER: Lätta fakta om Stockholms slott Här hittar du material som handlar om Stockholms historia från medeltiden och framåt. Uppdaterad: 25 november 2022
Visa hela svaret

Är Södermalm en ort?

Södermalm, i vardagligt tal Söder, är en stadsdel, belägen på en ö med samma namn, i Stockholms innerstad. Den utgör huvuddelen av Södermalms stadsdelsområde.
Visa hela svaret

Vem har mest öar i världen?

Sverige har nästan 270 000 öar. De flesta finns i Norrbottens län, följt av Stockholms och Västra Götalands län.38 procent av alla öar är havsöar, resten är öar i inlandssjöar. Störst andel havsöar har Stockholms län, med 93 procent. – Det gör Sverige till landet med flest öar i världen! Finland med 188 000 öar ligger på andra plats och Norge med 55 000 öar på tredje plats.

 • I Bottenvikens skärgård finns till exempel över 4 000 öar och 30 000 i Stockholms skärgård.
 • Fler än 90 000 bor på öar i Sverige utan fastlandsförbindelse via bro.
 • Men vad är en ö? Det första kravet är enkelt – det ska vara ett stycke land med vatten runt om.
 • Men vad är skillnaden på ö, holmar och skär? Svenskan har tiotals ord för landområden som omges av vatten.
You might be interested:  När Är Tunnelbanan Till Nacka Klar?

Orden står sällan ensamma, de är efterleder i namn som Brändöskär, Furuögrund och Kälkholmen. Varför Kallas Stockholm För Eken Harufjärden i Luleå skärgård Det var en gång några karga klippor som stack upp ur havet. Stället fick ett namn, som innehöll ordet grund. Under århundradenas gång blev grundet genom landhöjningen allt större. I dag är det forna grundet en större ö eller land med byar, vägar, ängar och skog.

Men namnet, det hänger kvar. Tydligt är detta i Norrbotten. I Luleå ser vi många exempel på detta i områden som Hertsön, Svartöstan, och Persön som i dag är stora bostadsområden men en gång varit en ö. När jag i 2009 tittade på antal havsöar i Bottenvikens skärgårdar stämde inte antalet öar kommunerna hade uppgett med vad Statistikmyndigheten SCB i en ny rapport hade kommit fram till.

Till exempel uppgav Piteå kommun 70 öar i sin skärgård och Luleå kommun 742 öar. Ingen av kommunerna kunde svara på exakt var de hade hämtat sina uppgifter från. Enligt mina fynd i SCB:s statistik kunde jag se att till exempel Piteå hade så många som 550 öar och Luleå 1.312 öar, en betydlig ökning! Det samma för Haparanda med 652 öar, Kalix med 792 öar och Skellefteå med 695 öar. Varför Kallas Stockholm För Eken Marahamn i Kalix skärgård SCB:s metod går ut på att via datorkörningar i *GIS leta rätt på allt land som är omgärdat av vatten. SCB:s räknade fram storleken på landytorna och antal öar i olika storleksklasser. Sedan beror det på användarens analys hur de vill använda dataresultatet – SCB fastslår alltså inte exakt vad som är en ö.

Men enligt Lantmäteriet/Metria och en rad andra institutioner, exempelvis sjöfartsverket som jag var i kontakt med, finns en definition som gäller. En ö är nämligen en landmassa, omfluten av vatten, och större än 20 kvadratmeter. Sjöfartsverket berättade för mig att storleken gjorde att man fick den placerade på sjökartan.

Alla öar minde än än 20 m² blev inte räknad som en ö. *Förkortningen GIS står för geografiska informationssystem. Systemen är datorbaserade och länkar digitala kartor till information om saker som finns, eller händelser som äger rum, vid ett visst geografiskt läge. Här finns några länkar med statistik: Fakta om öar fascinerar! Här är olika statistiker om öar som har väckt stort intresse och gett underlag för diskussioner.

Flest öar finns i Norrbotten-» Fler än 90 000 bor på öar -» Öar i Sverige-» Här är landet med flest öar i världen-»

Visa hela svaret

Vem äger öarna i Stockholms skärgård?

Skärgårdsstiftelsen äger stora områden i Stockholms skärgård. Vår uppgift är att bevara dem för framtiden så att också kommande generationer ska ha tillgång till en frisk och tillgänglig skärgård.
Visa hela svaret

Vilken stad i Sverige har flest öar?

Sverige har nästan 270 000 öar. De flesta finns i Norrbottens län, följt av Stockholms och Västra Götalands län. Av alla öar i Sverige är 38 procent havsöar. Störst andel havsöar har Stockholms län, med 93 procent. Öarnas landareal uppgår till 1,2 miljoner hektar.
Visa hela svaret

Vilken del av Stockholm är äldst?

Stockholms privilegiebrev från 1436. Stockholms stadsarkiv Den allra äldsta delen av staden Stockholm låg på den lilla ön Stadsholmen där Gamla stan ligger idag. Den allra äldsta delen av staden Stockholm låg på den lilla ön där Gamla stan ligger idag.

Där hittar arkeologerna spår av medeltidens Stockholm varje gång någon ska bygga om ett hus eller gräva ner ett rör. Gamla murar, skelett, spår av matlagning och hantverk hjälper oss att förstå hur stockholmarna levde för länge sedan. Vi kan också använda gamla brev och målningar för att undersöka hur livet i Stockholm var från början.

Det allra äldsta beviset för namnet Stockholm kommer från två stycken brev skrivna år 1252. Breven handlar egentligen inte om Stockholm utan nämner att Sveriges kung Valdemar och hans pappa Birger Jarl befann sig i staden under sommaren det året. Under medeltiden var Jarl en yrkestitel, kungens närmaste rådgivare. Stockholm blev en viktig handelsstad, en omlastningsplats för handelsvaror. Smör, hudar, pälsar, och inte minst järn fraktades till staden från olika delar av Sverige. Där köpte tyska köpmän varorna för att sedan sälja dem vidare till andra länder. De tyska köpmännen hade i sin tur med sig handelsvaror till Stockholm som svenskarna ville köpa såsom öl, vin, textilier, glas, kryddor och det viktiga saltet.

 1. Någon gång alldeles i början av 1250-talet kom Birger Jarl och den tyska Hansestaden Lübeck överens om att handeln mellan Hansan och Sverige skulle utgå från Stockholm.
 2. De tyska köpmännen fick olika förmåner i staden mot att de följde svensk lag.
 3. Staden växte snabbt och i slutet av 1200-talet var Stockholm Sveriges största stad.

I början av 1500-talet bodde det omkring 6000 personer i Stockholm. I London bodde det samtidigt ca 40 000 personer och Paris hade ett invånarantal på omkring 100 000. Birger Jarls andre son Magnus, som blev kung efter sin bror Valdemar, var den förste kungen att begravas i Stockholm. Kung Magnus ska enligt medeltida källor ha begravts i Franciskanernas (Gråmunkarnas) klosterkyrka när han dog år 1290. Detta är ett tecken på att Stockholm var på väg att bli Sveriges huvudstad.
Visa hela svaret

Vad hette Sveriges huvudstad innan Stockholm?

Mer om Sigtuna SIGTUNA STAD – ÄLDRE ÄN STOCKHOLM Som Sveriges första huvudstad låg Sigtuna strategiskt placerad, där farlederna möttes i Mälardalen. Än idag ligger Sigtuna nära det mesta. Från Arlanda reser du på 15 minuter, från Stockholm tar det 30 minuter, från Uppsala likaså.
Visa hela svaret

Är Sibirien Vasastan?

Smilla Luuk vann med uppsatsen Soppa i Sibirien Samfundet S:t Eriks uppsatstävling för gymnasieelever 2016. Kontakta Samfundet S:t Erik eller Stockholmskällans redaktion för mer information om tävlingen. Sibirien (ryska: Sibir) är ett vidsträckt geografiskt område som utgör större delen av norra Asien.

 • Namnet kommer ursprungligen från det mongoliska altay-språket och betyder “Det sovande landet”.
 • Sibirien är ungefär 13,1 miljoner km² stort, men det bor endast cirka 3 invånare per km² i området.
 • Regionen förknippas ibland med deportation, fångläger och kyla.
 • Https://sv.wikipedia.org/wiki/Sibirien Det är när jag ska lägga upp en bild från vår nya lägenhet på Instagram som jag för första gången kommer i kontakt med områdesnamnet Sibirien.

Innan jag ska publicera bilden lägger jag till så kallad geotag – en geografisk markering av den plats där bilden togs – och appen föreslår taggen “Sibirien”. Men vår nya lägenhet ligger inte i det kalla, ryska, glesbefolkade Sibirien. Nej, jag och min familj har just flyttat från Enebyberg i förorten till Frejgatan mitt i Vasastan.

 1. Cykelställ, brännbollsturneringar och trädalléer har bytts ut mot to go-muggar, trenchcoats och lattepappor.
 2. Och jag älskar det – istället för att behöva passa en buss som går en gång i timmen för att ta mig till ett köpcentrum så fort jag behöver något kan jag nu bara ta hissen ner och stiga ut genom porten.

Här finns precis allt man behöver inom en fem minuters promenad; gym, mataffär(er), pressbyrå, thai-kiosk, indisk restaurang, skomakare, kemtvätt, sushirestaurang, klädaffär, bageri, fikaställe(n), förskola, prylbod, detaljhandelsvaruhus, pappershandlare, solarium, låssmed, you name it.

Bara på den 800 meter långa vägen mellan mig och min skola finns det sju (7!) olika antikaffärer. Sedan är i och för sig Roslagsgatan lite känd för att vara antikaffärernas Mecka i Stockholm, men ändå. Och som om det inte vore nog med att Vasastan rymmer ungefär alla affärer man kan tänka sig, så kryllar det dessutom av människor på gatorna.

Det är det aldrig folktomt eller tyst ute, alltid finns det någon som pratar i en mobiltelefon, en bil som brummar, ett barn som skrattar, en hund som skäller. Mina nya hemma-kvarter är så långt ifrån Sibirien man kan komma, i Vasastan går det inte att känna sig ensam eller uttråkad.

 1. Men av någon outgrundlig anledning verkar området, trots dess liv och värme, fått namnet “Sibirien”.
 2. I alla fall om man ska tro Instagram.
 3. Jag lägger först inte så mycket vikt vid geotaggen, bortförklarar den med att det måste vara en bugg i systemet alternativt någon som själv skapat den för att skoja med användarna.
You might be interested:  Hur Hittar Man Lägenhet I Malmö?

Men så en dag ser jag att en italiensk restaurang ska öppna bara ett kvarter ifrån där jag bor. På dörren sitter en upptejpad lapp: “Italien kommer till Sibirien”. Återigen väcks frågan till liv inom mig, lappen på dörren bekräftar ju faktiskt att namnet “Sibirien” används.

 1. När jag kommer hem frågar jag mina föräldrar om de vet något om namnet.
 2. Det gör de inte, men de säger att det finns en restaurang bara någon minut från vår port vid namn “Sibiriens soppkök”.
 3. De pekar ut genom fönstret.
 4. Du kan ju gå dit och fråga!” Sagt och gjort, dagen efter beger jag mig till Roslagsgatan 25.

Restaurangens stora skyltfönster kantas av en ljusslinga med gröna, blå och rosa lyktor, och snett framför dörren står en vattenskål avsedd för hundar med skylten “Doggy bar”. När jag går in plingar det till ovanför mitt huvud. Jag beställer en lunchsoppa – kycklingsoppan Mofasa – och damen bakom kassan säger “Slå dig ner var du vill” samtidigt som hon lite trött gestikulerar ut i den nästan tomma restaurangen.

Strax efter att jag satt mig vid ett bord kommer en liten chihuahua och hoppar upp i soffan bredvid mig. Det förklarar doggybaren utanför. Jag frågar damen i kassan, som verkar vara ägaren av restaurangen, om det är okej att hunden sitter bredvid mig samtidigt som jag lite smidigt ber om WiFi-koden. Det är okej, och jag får koden.

Precis när jag ska fråga om restaurangens namn surrar det till i ägarinnans bakficka, och hon svarar med ett enkelt “Miriam”. Jag avvaktar med min fråga, och ser mig istället omkring. Om jag skulle välja ett ord att beskriva inredningen och stämningen på restaurangen skulle jag välja ordet “hemtrevligt”, för det är verkligen precis vad det är.

 1. Väggarna pryds av allt från handskrivna kom ihåg-lappar och tavlor till speglar, musikinstrument och affischer, och det är imma på fönsterna.
 2. Ur två högtalare spelas det blandad musik med påfallande hög volym, och så doftar det underbart gott – lite som i mitt barndomskök en söndagskväll.
 3. Hade mina föräldrar inte på förhand berättat för mig att sopporna från Sibiriens soppkök är fantastiska hade jag nog blivit förvånad över vilken gastronomisk toppklass kycklingsoppan Mofasa håller när jag får den framför mig.

Medan jag sitter och njuter av kombinationen kokosmjölk, pumpa, chili och ingefära reser sig ett par som var restaurangens enda ursprungliga gäster och plötsligt är jag, den lilla hunden och Miriam själva i lokalen. Miriam blir med ens märkbart mer avslappnad.

Hon plockar ner lunchmeny-tavlan och sätter sig vid ett bord bredvid mig. Samtidigt som hon omsorgsfullt suddar ut varje rätt på menyn med hjälp av en fuktad trasa ropar hon högljutt till vad jag antar är kocken i köket: “Vad blir det för soppor imorgon?”. Ut från köket uppenbarar sig en rund man i svart kockrock och vitt förkläde.

“Imorgon tänker jag mig att det blir köttsoppa! Med koriander! Och kanske sesamolja, om vi hinner handla.” Han är otroligt entusiastisk över alla smaker han ska kombinera i morgondagens gryta och gestikulerar viftande med händerna innan han försvinner in i köket igen.

Min soppa börjar ta slut, och jag har nästan glömt bort det egentliga syftet med mitt restaurangbesök. Frågan om restaurangens namn måste ställas, det var ju därför jag kom hit. Jag vänder mig om mot Miriam. “Det var en otroligt god soppa! Förlåt, jag måste bara fråga, varför heter det just ‘Sibiriens soppkök’?”.

Hon tittar upp och skrattar lite för sig själv. Stänger locket på pennan hon håller i handen med ett klick och blickar ut genom fönstret. “Det finns en skröna om att det här området förr i tiden kallades för Sibirien. Det var när det inte fanns några hus uppbyggda mellan Brunnsviken och här, så det blåste kallt rakt in.

Ingen ville bo här, det var så kallt och ensamt och öde att man började kalla området för Sibirien. Fast det var längesen. Det är först under de senaste fem åren som mäklarna har tagit upp det igen.” Hon nickar som för att bekräfta vad hon nyss sagt, och sedan återgår hon till sitt. Jag blir otroligt nyfiken och har en rad följdfrågor som jag vill ställa.

Men Miriam har tydligt signalerat att vår lilla konversation är över, så jag börjar googla på min telefon. Och det visar sig att det hon säger är delvis sant. På killingen.se, en boendeförenings privata hemsida, kan man läsa följande: “Kvarteret Killingen ligger i ett område som i folkmun kallas för Sibirien och är en del av Vasastan.

 1. Sibirien är ett öknamn som uppstod på 1880-talet när arbetare tvingades flytta till dessa kvarter i utkanten av Stockholm från andra håll i innerstaden.
 2. Arbetarna var inte precis glada för detta.
 3. En del av dem drog paralleller med det som samtidigt hände i Ryssland där oppositionella personer och folkgrupper av tsarregimen blev tvångsförflyttade till Sibirien i Ryssland.

Att detta avlägsna område i Vasastan länge haft ett dåligt rykte gjorde inte arbetarna gladare. Sibirien hade i flera decennier fram till 1880-talet legat för fäfot i väntan på nya stadsplaneringen. Under denna tidsperiod befolkades de alltmer förfallna trähusen och ladorna av Stockholms många fattighjon, kriminella och prostituerade.” En lokal boendeförenings hemsida kanske i och för sig inte är den mest trovärdiga källan, men efter en stunds ytterligare sökande hittar jag mer information i Stockholms Stadsmuseums arkiv.

Där står det om den enorma befolkningsexplosion som skedde under 1800-talets senare hälft i Stockholm. Den kraftiga befolkningsökningen i kombination med stadens redan välbebyggda kärna gjorde att man fick börja bygga hus längre norrut och flytta delar av invånarna dit. Särskilt arbetarklassen föll offer för denna förflyttning, eftersom de inte hade råd att bo kvar i stadens centrum.

Man började kalla området för Sibirien. Arkivet hänvisar vidare till romanen Pojke i Sibirien (1940), som skildrar en pojkes uppväxt i 1910-talets Vasastan. I romanen beskriver pojken hur hans hem ligger på en plats som kallas Sibirien “därför att det ligger bortom all ära och redighet”.

You might be interested:  Vilka Styr I Uppsala Kommun?

Så det är alltså sant. Gatorna jag går på, som idag är fulla av liv och rörelse, har en gång varit föraktade och kyligt öde. Det går knappt att föreställa sig. Jag är så inne i mitt googlande att det är först när min telefon signalerar att jag bara har 20 % batteri kvar som jag inser att resterna av min soppa har kallnat.

Jag reser mig upp för att betala, och passar på att fråga vad chihuahuan heter. Alfons. Miriam ser lite ursäktande ut när hon förklarar att Alfons ibland måste följa med till restaurangen när hon jobbar hela dagarna, han klarar inte av att vara ensam hemma så länge.

Jag berättar att jag också har en valp hemma som inte heller klarar av att vara ensam hemma. Hon skrattar och förklarar att Alfons inte är en valp – han är tolv år. “Och när han var liten, då var han yttepytte. Då fick man lyfta honom över tröskeln, han klarade inte av att gå över själv.” Hon skrattar, och får med ens något varmt och mjukt över sig.

Visit Stockholm, Sweden: Things to do in Stockholm – The Oak

När jag har betalat så vinkar jag hejdå. Hon säger “Vi ses”. I samma sekund som ringklockan plingar till ovanför mitt huvud slår ljuset emot mig och jag får kisa för att inte bländas totalt. Solen värmer mig i ansiktet, och jag passerar en mamma med barnvagn, en blomsteraffär, ett gäng tjuvrökande ungdomar, en inredningsbutik, en indisk restaurang, en tant med en liten vit mops, en skönhetssalong, en garageinfart och en förskoleklass när jag går de hundra metrarna hem igen.

 1. Precis innan jag ska gå in stannar jag upp och blickar ut över gatan jag nyss vandrat på.
 2. Jag svävar iväg i tanken, och plötsligt blir den livfulla gatan tom och tyst.
 3. Som genom ett trollslag täcks asfalten av is, och den lilla vita mopsen växer sig jättelik samtidigt som den antar formen av en isbjörn.

Runt omkring mig blåser det hårda vindar, och långt borta kan jag skymta en ihopkrupen gestalt som drar en sliten jacka tätt omkring sig. Jag blundar och känner doften av trä och iskyla. Sedan blinkar jag till, skakar av mig synvillan och återgår till det normala.
Visa hela svaret

Är det dyrt att bo i Vasastan?

Fina områden i Stockholm Annons Publicerad 10 jun 2020 Stockholm består av ett antal stadsdelar, som alla har unika för- och nackdelar. Kunskapen om de specifika stadsdelarna är alltsomoftast bristande, då stereotyper existerar, såsom: Alla Östermalmsbor beter sig si eller så. Men sanningen är att många Stockholmsbor, eller personer som vill bosätta sig i Stockholm, väljer att strunta i stereotyperna, för att bosätta sig i en stadsdel där de känner att de hör hemma. På Östermalm återfinns många äldre fastigheter, vari endast ekonomiskt bemedlade människor har råd att bosätta sig. Det finns inte heller några högljudda barer eller nattklubbar på Östermalm, vilket innebär att de boende får lugn och ro. Det bästa nattlivet återfinns på Stureplan, som befinner sig några minuter bort.

Närheten till övriga stadsdelar, såsom Djurgården, och de fina promenadstråk som leder till Gärdet, beskrivs som ytterligare fördelar som Östermalm har att erbjuda. I Östermalm återfinns även Oscarskyrkan, som är uppbyggd av gråvit kalksten, och har restaurerats vid ett flertal tillfällen. Utöver det bör även Strandvägen, som är en 1,3 kilometer lång boulevard med sekelskifteshus, ses som en av Östermalms vackraste delar.

Strandvägen var synnerligen nergången under mitten av 1800-talet, då framkomligheten begränsades av en stor mängd ruckel och skjul. Men numera är Strandvägen, och i förlängningen Östermalm, knappast att betrakta som ett slumområde. I Södermalm, eller bara söder, beskrivs atmosfären som lite mer avslappnad. Den officiella gränsen går mellan Slussen och Skanstull, och det är nästan bara ett fotbollslag som gäller: Hammarby FF. Götgatan beskrivs som en av Södermalms främsta sevärdheter. Väl där blandas shopping, barer och restauranger på ett utmärkt sätt, och utöver det kan ett besök på Nytorget vara en god idé. Volvo är kanske främst kända för sina personbilar men de tillverkar även lastbilar, bussar och mycket annat. Detta Vasastan bör räknas som en av Stockholms mest attraktiva stadsdelar, då bostadspriserna är mycket höga. Gränsdragningen gentemot övriga stadsdelar är dock något svårtydd, men många anser att ett postnummer som inleds med 113 räcker som bevis för att bostaden ifråga är belägen i Vasastan. Årsta ligger i nära anslutning till Södermalm, och det är mycket lätt att ta sig till innerstaden. Det finns dock ingen tunnelbanestation, men det tillkortakommandet kompenseras med hjälp av bra busslinjer. Stadsdelen beskrivs även som mysig, då närheten till vatten samt grönområden lett till att många barnfamiljer valt att bosätta sig i Årsta. Fredhäll är belagt på en ö i Kungsholmens södra del, och är känd för sina vackra badplatser och badklippor. Fredhällsbadet, där både vinter- och sommarbad erbjuds, ses som en av stadsdelens mest populära sevärdheter. Utöver det är promenadstråken många till antalet, så även kommunikationsmöjligheterna. Frösunda är en stadsdel i Solna kommun, som erbjuder bra shoppingmöjligheter, spännande restauranger och bra kommunikationsmöjligheter. Då många större företag valt att belägga sina verksamheter i Frösunda, samt då bostadspriserna är humana, bör Frösunda beskrivas som ett stadsdel på uppgång.

 1. Vasastan är Stockholms dyraste stadsdel, med sitt kvadratmeterpris motsvarande 92 809 kronor.
 2. Därefter återfinns Östermalm (91 599 kr/kvm), Kungsholmen (84 307 kr/kvm), Södermalm (82 042 kr/kvm) och Essingeöarna (74 415 kr/kvm).
 3. Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, menar att de stigande bostadspriserna beror på en dåligt fungerande bostadsmarknad, samt bostadsbrist.

För ett bostadsköp av denna klass krävs ofta ett rejält banklån, men om du vill jämna ut din ekonomiska belastning över tid kan ett kreditkort vara en bra idé. I många av kreditkorten inkluderas bonusprogram, reseförsäkringar samt shoppingförsäkringar, och somliga av kreditkorten är helt avgiftsbefriade.
Visa hela svaret

Vilket län är Stockholm?

För andra betydelser, se Stockholm (olika betydelser),

Stockholms län
Län
Vapen för Stockholms län tolkat efter dess blasonering,
Land Sverige
Landskap Uppland, Södermanland
Region Region Stockholm
Läge 59°20′N 18°10′Ö / 59.333°N 18.167°Ö
Residensstad Stockholm
Area Rankad 16:e
– Totalt 6 514 km²
Folkmängd Rankad 1:a
– Totalt 2 434 398 (2022-09-30)
Befolkningstäthet
– Totalt 374 invånare/ km²
Inrättat 1641/1714
Landshövding Sven-Erik Österberg
Länskod 01
Geonames 2673722
Geokod 0200000
Länsbokstav B (–1967) AB (1968–)
Karta SCB geodata
Stockholms läns läge i Sverige.

Kommuner i Stockholms län. Bilden är en så kallad “Imagemap”; Håll muspekaren över en kommun för att se dess namn. Klicka för att komma till dess artikel. Stockholms län är ett av Sveriges län, Det är beläget i östra Svealand och har Sveriges huvudstad Stockholm som residensstad,
Visa hela svaret