Var Kan Man Äta Surströmming I Stockholm?

Var Kan Man Äta Surströmming I Stockholm
Ät surströmming på Sturehofs Surströmmingsskiva Var Kan Man Äta Surströmming I Stockholm Surströmming – en riktig vattendelare. Vissa älskar denna starkt luktande fisk och andra vill springa åt andra hållet bara man ser en surströmmingsburk. På Sturehof fullkomligt älskar vi surströmming och har en flera år lång tradition av att anordna Stockholms i särklass roligaste surströmmingsskiva. Var Kan Man Äta Surströmming I Stockholm Vi har firat surströmmingsskiva ända sedan 2004 – då var det 9 glada surströmmingsfanatiker som kom och festade loss med strömming och nubbe. Året efter dubblades antalet gäster, och därefter har vi haft fullbokat i princip varje år. Enligt många av våra gäster är det här den absolut roligaste dagen på året på Sturehof.

 1. Varför då kanske du undrar? Jo, på vår surströmmingsskiva har alltifrån operasångare till judiska orkestrar spelat och uppträtt live under surströmmingsskivan.
 2. Och inte nog med det, en och annan dragspelare brukar alltid florera runt bland borden och sjunga snapsvisor med våra glada gäster.
 3. Den saliga blandningen av människor och den lyriska stämningen gör det här till en fest man sent glömmer.

På surströmmingsskivan kan absolut vad som helst hända och underhållningen är alltid på topp. Var Kan Man Äta Surströmming I Stockholm Den traditionsenliga serveringen på vår surströmmingsskiva innefattar naturligtvis surströmming, tunnbröd, knäckebröd, gräddfil, rödlök och potatis. Till detta passar det självfallet med en öl och nubbe. Vi rekommenderar gärna en sötare variant på snaps, det gifter sig så bra med den smakfulla fisken. Var Kan Man Äta Surströmming I Stockholm Är ni ett större sällskap som vill träffas och äta och dricka gott? Vill ni bjuda in familj och vänner, eller ordna en företagsmiddag? : Ät surströmming på Sturehofs Surströmmingsskiva
Visa hela svaret

Var köpa surströmming i Stockholm?

Surströmming från Borkbo hos Melanders fisk Surströmmingspremiären har redan ägt rum i år – den 17 augusti – men om du inte har hunnit äta din surströmming än för i år, eller är sugen på mer, så kan vi rekommendera varianten från mikrosalteriet Borkbo.

 1. Borkbo Salteri ligger i Hälsingland, i ett gammalt fiskeläge utanför Enånger.
 2. Surströmmingen från Enånger är något alldeles extra – varken för mager eller för fet och receptet kommer från gamla kustfiskare.
 3. Det hemliga receptet ger en strömming som inte luktar lika starkt och har en mildare och godare smak.

Borkbo ställer höga krav på fisket och får strömmingen levererad av två fiskare som använder sig av skötar och nät. Salteriet väljer att inte använda sig av trålfiskad strömming eftersom det ger onödiga bifångster och klämmer fisken. Och det bästa: deras så kallade suringar finns att köpa hos Melanders fisk i Hötorgshallen! Hos Melanders fisk finns surströmmingsexpertis om du vill få tips eller har frågor.
Visa hela svaret

Finns surströmming på ICA?

I butiken hittar du nu den ädla fisken från Oskars, Röda Ulven och Mannerströms. Hela fiskar och filéer. Du hittar godsakerna i en kyl strax bortom fisk- och skaldjursdisken. Där finns också ansjovis och Västerbottensostpaj.
Visa hela svaret

Får man äta surströmming i lägenhet?

27 augusti 2009 kl 14:40 Nyheter ​Förra veckan var det återigen dags att öppna surströmmingsburkarna. Men hänsynsfulla hyresgäster gör bäst i att slänga soporna direkt efter skrovmålet. – I Tyskland var det en hyresgäst som blev vräkt för några år sedan, säger Nicklas Häggkvist, jurist på Hyresgästföreningen i Norrland.

Den tredje torsdagen i augusti är helig för landets alla surströmmingsälskare. Då är det traditionsenlig surströmmingspremiär och i år inträffade den 20 augusti. Surströmming är jäst fisk som omges av en väldigt kraftig doft, stank skulle dess belackare säga. Och just därför bör hyresgäster som är förtjusta i delikatessen visa hänsyn till sina grannar, anser Nicklas Häggkvist, jurist på Hyresgästföreningen i Norrland.

– Ja, det kan ju vara en bra idé att slänga soporna direkt efter att man har ätit strömmingen. I alla fall ska man inte sätta ut påsen i trapphuset, säger han. Nicklas Häggkvist säger sig inte ha mottagit några klagomål angående surströmmingsätande hyresgäster.
Visa hela svaret

Har Willys surströmming?

Surströmming 1.125kg från Röda Ulven | Willys.
Visa hela svaret

Vilken surströmming luktar värst?

Genen som får surströmming att lukta karamell –Jag har inte själv denna gen och har aldrig klarat av lukten av fermenterad fisk. Min farmor var alltid så arg på mig för att jag inte ville äta det, säger Kári Stefánsson, grundare av Decode genetics som har gjort studien och är publicerad i,
Visa hela svaret

Finns surströmming på Coop?

Hos oss kan du köpa din Surströmming till premiären på torsdag. Hela 4 olika märken och både filéer och hela strömmingar. Du hittar dem nere mellan osten och mejeriet.
Visa hela svaret

Vad kostar en burk surströmming?

46.00 kr. Innehållsdeklaration: Strömming, vatten och salt.
Visa hela svaret

Hur får man tag i surströmming?

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video “Ser inte bra ut” – hör Joakim Flygare, butikschef och kunder om bristen. Foto: SVT, Julia Örtegren Visa alla (2) Visa alla (2) Uppdaterad 18 augusti 2022 Publicerad 17 augusti 2022 På torsdag är det surströmmingspremiär – något som många har sett fram emot.

Men i år kan det vara svårt att få tag i fisken. I flera butiker i norra Sverige är burkarna slut. – Tyvärr har vi fått in alldeles för lite. Folk bunkrar och vill ha sin strömming, så det gick undan, säger Joakim Flygare, stormarknadschef på Coop på Ersboda i Umeå. Det är begränsad tillgång på surströmming i år eftersom det inte finns tillräckligt med fisk längs kusten.

You might be interested:  Vilka Parker Får Man Dricka Alkohol I Stockholm?

Detta märks i butikerna som säljer slut på årets burkar på nolltid. På Ica Supermarket i Lycksele tog burkarna som kom in på onsdagsmorgonen slut på några minuter. På Stora Coop Ersboda i Umeå kom leveransen av strömmingen in på måndagen, och redan dagen därpå var det i stort sett slut.
Visa hela svaret

När kan man köpa årets surströmming 2022?

Surströmmingspremiär – När är det? – Fram till 1998 var premiären för surströmming lagstadgad till den tredje torsdagen i augusti enligt Livsmedelsverkets kungörelse om fiskvaror, Anledningen var att myndigheterna ville kontrollera att fisken inte var för dåligt jäst eller omogen innan den gick ut till handel.

Annons Artikeln fortsätter nedan Numera finns det ingen lag som bestämmer när surströmmingspremiären ska infalla men många tillverkare förhåller sig fortfarande till den gamla traditionen om den tredje torsdagen i augusti. Sammanfattningsvis; om du är en av de som tycker om surströmming är det dags att ladda inför surströmmingspremiär torsdagen den 18 augusti 2022.

Kommentera eller dela gärna om du uppskattade artikeln!
Visa hela svaret

Vad kostar surströmmingen 2022?

1 000 kronor – för en burk surströmming.
Visa hela svaret

Är surströmming giftig?

Vad är egentligen surströmming och hur kommer det sig att livsmedelsverket rekommenderar unga att endast äta surströmming max 2-3 gånger per år? – Skribent: Sierra de Goldsmith Vad är egentligen surströmming och varför luktar det så illa? Surströmming är helt enkelt fisken strömming som har konserverats genom en specifik jäsningsprocess.

Strömmingen äts traditionsenligt från och med den 18 augusti varje år. Det är en speciell rätt, älskad av många men troligen hatad av flera! Smaken är speciell med mycket sälta och en stark odör. Strömming är en fet fisk med högt näringsinnehåll av bland annat de essentiella fettsyrorna omega 3, omega 6 samt vitamin D som de flesta av oss har svårt att äta tillräcklig mängd av.

Bekymret är de relativt höga nivåerna av miljögifter. Därmed vill jag både slå ett slag för denna traditionella fiskrätt samtidigt som jag höjer ett varningens finger för dig som är ung och inte bör äta just den här fisken allt för ofta. Tillverkning Strömmingen rensas, saltas och placeras i ett öppet kar där fisken tillåts jäsa.

Typen av jäsning som används kallas autolys då det endast är fiskens egna enzymer, sockerarter och bakterier som delaktiga i processen. Under jäsningen bildas de starkt luktande syrorna ättiksyra, smörsyra och sompropnsyra. Strömmingen läggs sedan i konservburkar för förvaring och efterjäsning. Smak och doft Surströmming luktar mycket kraftigt och smaken är salt.

Öppna burkarna utomhus! Historia Jäsning är en gammal konserveringsmetod som blev vanlig redan på 1500-talet då saltbrist rådde i Sverige och man började lägga in fisk med mindre salt. Om man redan kände till jäsning eller om det var en av en slump det upptäcktes är omtvistat.

 1. Resultatet var hur som helst en fisk med mycket lång hållbarhet som i likhet med ärtsoppa senare blev en av paradrätt inom det militära.
 2. Tillbehören Ett sätt att äta surströmming är i en så kallad “klämma” som består av hårt tunnbröd, smör, mosad mandelpotatis med skal och finfördelad strömming mellan.

Detta “kläms ihop” till en typ av dubbelmacka som sedan äts med händerna. Andra tillbehör som blivit vanliga är gul lök, rödlök, gräddfil och även tomat och dill. Näring 100 g surströmming är faktiskt en riktig hälsobomb! Du får i dig nästintill l hela dagsbehovet av en mängd nutrienter som vitamin D, Niacin, B12, Zink och Selen.

Proteinhalten är hög, ca 12 g per 100 g. Fetthalten är låg, ca 4 g per 100 g och det saknas kolhydrater. Båda essentiella fettsyror (omega-3 och omega-6) finns i surströmming och fettet består av mestadels omättat- och fleromättat fett. Om man ska klaga på något så är det den höga salthalten. Enligt livsmedelsverket rekommenderas kvinnor begränsa intaget av salt till 6 gram per dag, män till 7 gram.

Salthalten i 100 g surströmming är hela 8,8 g. Huruvida salt är skadligt för hälsan eller ej är omtvistat och så länge du inte äter surströmming till frukost, lunch och middag dagligen överväger de hälsobringande effekterna denna aspekt. Näringsvärde 100 g surströmming

Energi: 82 kcal Protein: 12 g Kolhydrater: 0 g Fett: 4 g Omega 3: 0,4 g Omega 6: 0, 3 g

Vitaminer

D-vitamin: 5,9 ug (80 % av dagsbehovet*) Vitamin E: 4,2 mg (52 %) Niacin: 3,5 mg (93 %) Riboflavin: 0,16 mg (49 %) B12: 4, 5ug (224 %) B6: 0,1 (20 %) Tiamin: 0 C-vit: 0 Vitamin A: 0

Mineraler

Kalcium: 89 mg (11 %) Fosfor: 159 mg (27 %) Järn: 0,7 mg (18 %) Magnesium: 11 mg (16 %) Zink: 1, 8 mg (103 %) Kalium: 159 mg (21 %) Selen: 10,8 ug (108 %) Folat: 19 ug (19 %) Natrium: 3523 mg (597 % väääldigt salt)

*Baserat på behovet för en aktiv kvinna mellan 31-60 år Miljögifter Det största hälsobekymret gällande surströmming är att den kan innehålla höga halter dioxin och PCB, miljögifter som lagras i kroppen och förs över till framtida barn. Det är oftast större strömming från Bottenhavet som används till surströmming.

Den senaste datan som Livsmedelsverket har över halterna av dioxin och PCB i strömming från Bottenhavet är från 2014, då var halterna fortfarande höga. De planerar att ta nya prover. Så här skriver Livsmedelsverket om konsumtion av surströmming med tanke på miljögifterna: “Dioxin och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under hela livet och sedan förs över till barnet vid graviditet och amning.

Barn är känsligare för dessa ämnen än vuxna, därför bör barn (både flickor och pojkar), ungdomar och kvinnor som vill få barn i framtiden inte äta strömming och annan fisk med höga halter dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år.” Sammanfattning Sammanfattningsvis är surströmming ett bra livsmedel som du absolut bör testa nu i strömmingtider! Men är du ung, gravid eller ammande så bör du hålla dig till att äta fisken 2-3 gånger per år med tanke på halten miljögifter.
Visa hela svaret

Varför öppnar man surströmming i vatten?

Undvik luktkatastrof: Så öppnar du surströmmingsburken på rätt sätt! När surströmmingspremiären stundar delas svenskarna i två läger – för vissa är den efterlängtad, för andra fruktad. Men hur ska man egentligen hantera den kulinariska läckerheten? Surströmmingsexperten Boo Dahlin ger dig 6 tips för att undvika stinkkatastrof! Lukten från surströmming går inte att ta miste på. FOTO: Istock 1. Lägg surströmmingen i frysen en halvtimme innan öppning så sänker du lukten lite. Det sämsta är att öppna burken under vatten, det blir bara slabbigt.2. När du öppnar den skall du vinkla burken lite så att den luftficka som blir bara ger ett pys som du kan kontrollera med en servett över öppnaren.

You might be interested:  Vad Är Kommunalskatten I Göteborg?

På så sätt slipper du få stänk på dig.3. Sedan kan du ställa den i diskhon, om det rinner över är det då lätt att spola bort.4. Lägg gärna över fiskarna på ett uppläggningsfat som du först har lagt exempelvis granris på som bädd. Det kommer att se trevligt ut, och då glömmer alla lukten och tandvattnet börjar rinna.5.

Diska burkarna med diskmedel och lägg i metallåtervinningen.6. Lämna en skål med lök framme över natten för att få bort surströmmingslukten i huset. Recept: Surströmmingspremiären infaller den tredje torsdagen i augusti. Fram till år 1998 fick surströmming enligt lag inte säljas tidigare för att den saluförda fisken skulle vara tillräckligt mogen.

 1. Än i dag är många surströmmingstillverkare hårda med när de börjar försäljningen.
 2. Surströmmingspremiären 2018 infaller den 16 augusti.
 3. Så tillverkas surströmmingen Den lekmogna strömmingen fiskas på våren.
 4. Efter rensning ska den ligga i saltlake i ungefär två dygn eller till dess att allt blod är urvattnat.

Därefter läggs den i tunnor med en svagare saltlake, för jäsning i sex till åtta veckor. I början av juli brukar den vara klar att förpackas i plåtburkar. Källa: Nordiska museet Läs också: : Undvik luktkatastrof: Så öppnar du surströmmingsburken på rätt sätt!
Visa hela svaret

Får man äta surströmming på balkongen?

Fritt fram att grilla under grannens balkong Publicerad: 7 juni 2002 Uppdaterad: 8 mars 2011

 • Surströmming och os inget skäl till lägre hyra
 • Man får grilla under grannens balkong.
 • Äta surströmming går också bra.
 • Lukten får grannarna stå ut med, säger Svea hovrätt, som avgjort ett osande mål.
 • Domen gällde en hyresgäst i Gävle, som i flera år störts av att grannarna grillar på gården nedanför hennes balkong.
 • Kvinnan har plågats inte bara av grillröken utan också av musik på hög volym.

Visa hela svaret

Är surströmming olagligt?

den 24 augusti Fråga 2009/10:999 Den svenska surströmmingen av Peter Hultqvist (s) till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) Som det ser ut i dagsläget är tillverkning av surströmming i Sverige olagligt från och med 2012. Det beror på att regeringen inte ansökt om och fått dispens från EU:s regelverk för att tillverkning av surströmming ska kunna fortgå i Sverige.
Visa hela svaret

Hur länge står sig surströmming?

Förvaring

Temperatur (°C): Min: 4 °C Max: 6 °C
Total hållbarhet (dagar): 480

Visa hela svaret

Finns surströmming i Norge?

Om höga kusten och Ulvön är epicentrum för den svens- ka surströmmingen så är den norska motsvarigheten områ- det Valdres i Oppland fylke. I Valdres finns en rik tradition av rakfiskförädling med flera av norges rakfiskproducenter och varje år anordnas även en rakfiskfestival i byn Fagernes.
Visa hela svaret

Finns det surströmming i är?

Kort svar: Traditionellt har surströmmingspremiären i Sverige varit den tredje torsdagen i augusti. Numera finns det dock inget i lag fastställt datum för surströmmingspremiären, men många tillverkare försöker hålla fast vi den tredje torsdagen i augusti som premiärdatum. Var Kan Man Äta Surströmming I Stockholm Fram till 1998 fanns dock regler för surströmmingspremiären. Så här står det i Livsmedelsverkets kungörelse om fiskvaror (SLV FS 1979:6) : surströmming får i detaljhandeln saluhållas tidigast den tredje torsdagen i augusti månad det år då strömmingen blivit beredd Anledningen till att Livsmedelsverket bestämde ett datum var: en gammal praktisk regel som kommit till för att förhindra att dåligt jäst och omogen fisk går till försäljning.

År 1998 valde dock Livsmedelsverket att upphäva den gamla kungörelsen. Statsinspektör Hans Brådenmark förklarar : Det finns inget livsmedelshygieniskt motiv för en sådan bestämmelse. Strömmingen blir lekmogen vid olika tider längs Norrlandskusten, och inläggningen blir därför klar vid olika tider Dock försöker de allra flesta producenter hålla på datumet – tredje torsdagen i augusti – även om tidigare års inläggningar kan säljas före detta datum.

Skriven av Mattias Axelsson (2008-08-12, uppdaterad 2021-01-06) Källor: Snell-Lumio, Christina (2005) Surströmmingens historia och tradition i Norrbotten ” Strid om premiärdatum för surströmming ” Aftonbladet 1998-08-20
Visa hela svaret

Vilken surströmming är godast?

Vi testar fem burkar med hela fiskar och två burkar med filéer. Mannerströms och Lisa Elmqvists hela får högst betyg med sin fylliga smak och fasta konsistens. Den stora tillverkaren Röda Ulvens filéer är också populära. De är lätta att äta eftersom man slipper rensa och har lagom sälta och fint djup.
Visa hela svaret

Måste surströmming vara i kylen?

Jag äter helst årgångssurströmming på premiären – rätt förvarad kan den vara himmelskt god! En burk Hannells surströmming från 2011. Kanske den godaste jag ätit. Foto: Olof Wigren. Annons Jag vet inte hur ofta jag fått frågan från en vän eller kollega, eller i ett sms från någon som vet att jag älskar surströmming: “Jag har en burk hemma som är tre, fyra år.

 1. Ska jag slänga den eller går fiskarna att äta?” Svaret är: har burken förvarats i rätt temperatur smakar surströmmingen med all säkerhet mycket bra! Det handlar om kyla.
 2. Och att inte burken har flyttats mellan olika förvaringsplatser med olika temperaturer.
 3. Om en burk till exempel förvaras i kylskåp i två till sex grader, hela tiden, kan den lagras i många, många år utan att surströmmingen far illa.

Den blir snarare bättre. Däremot; om den under en period ställs i rumstemperatur eller i en jordkällare vid sommarhuset några månader, tar jäsningsprocessen ordentlig fart i burken och det är högst sannolikt att du ser en ganska trist syn i burken om du öppnar den om ett eller två år. Annons I juni åt jag den godaste surströmming jag någonsin ätit, En burk Gösta Hannells surströmming från 2011. Den hade stått i ett kylutrymme i alla år i två graders temperatur. Visst, burken var lite rostig och locket var en aning runt, men att öppna den och se innehållet var en ren fröjd.

Synen var som vore det en burk surströmming från 2019. Och smaken sedan jisses! Köttet rött, fast och fint, perfekt sälta, varje tugga en njutning. Detta var långt ifrån första gången jag ätit årgångssurströmming med stor behållning. Bara sedan årsskiftet har jag haft glädjen att äta Borkbosuringens romströmming från 2017, Rovögern från 2018 – väldigt god! – och Oskars från 2016.

Det är vid sådana tillfällen som jag brukar säga: Det är så här man ska ha det när man har det som sämst. 2020 är ett märkligt år och de stora festernas och sammankomsternas tid är uteslutna i sommar och långt in på hösten, får vi utgå ifrån. Men, att samlas till en surströmmingsmiddag inom familjen och med vänner kan vi göra. Att äta surströmming till vardags och på två är heller aldrig fel.

You might be interested:  När Öppnar Väla I Helsingborg?

Vi har hållit distansen men förenats i surströmmingseufori.Det kommer att bli fler sådana tillfällen framöver.D e t kan du vara säker på.

FOTNOT: Denna text har även varit publicerad i tidningen Suringen som ges ut av Surströmmingsakademien. Bli medlem och gynna spridningen av surströmmingskulturen: www.surstrommingsakademin.se : Jag äter helst årgångssurströmming på premiären – rätt förvarad kan den vara himmelskt god!
Visa hela svaret

Kan man äta surströmming inomhus?

Surströmmingspremiär – augusti 4, 2022 / i Aktuellt, Matbloggen / Var Kan Man Äta Surströmming I Stockholm Enligt traditionen ska denna läckerhet/illaluktande sörja börja avnjutas 3:e torsdagen i Augusti. Entusiasterna jublar men för dem som inte är lika lyckliga över den saltade och jästa fisken kan man fylla tunnbrödrullarna med lax, tonfisk eller rökt kött.

 • De klassiska tillbehören till surströmmingen är kokt Mandelpotatis, hackad smörfräst gul eller rå röd lök och hårt eller mjukt tunnbröd med smör.
 • Även gräddfil, tomat, dill eller gräslök hör till.
 • Tomat under eller efter måltiden minskar dessutom gasbildning i magen och ger bättre andedräkt.
 • En del tycker också att äpplemos eller lingon är goda tillbehör till denna doftbomb.

Nybörjare rekommenderas ofta att äta surströmmingen i en så kallad klämma, vilket är ett tunnbröd med smör, lök, surströmming och gräddfil, då gräddfilen mildrar smaken något. Ett varningens ord till sist – öppna ALDRIG burken med surströmming inomhus! Detta misstag gjorde jag när jag fotade bilderna och den doften sitter fortfarande kvar i vårt hus.
Visa hela svaret

Finns surströmming i Norge?

Om höga kusten och Ulvön är epicentrum för den svens- ka surströmmingen så är den norska motsvarigheten områ- det Valdres i Oppland fylke. I Valdres finns en rik tradition av rakfiskförädling med flera av norges rakfiskproducenter och varje år anordnas även en rakfiskfestival i byn Fagernes.
Visa hela svaret

Kan man äta surströmming inomhus?

Surströmmingspremiär – augusti 4, 2022 / i Aktuellt, Matbloggen / Var Kan Man Äta Surströmming I Stockholm Enligt traditionen ska denna läckerhet/illaluktande sörja börja avnjutas 3:e torsdagen i Augusti. Entusiasterna jublar men för dem som inte är lika lyckliga över den saltade och jästa fisken kan man fylla tunnbrödrullarna med lax, tonfisk eller rökt kött.

 • De klassiska tillbehören till surströmmingen är kokt Mandelpotatis, hackad smörfräst gul eller rå röd lök och hårt eller mjukt tunnbröd med smör.
 • Även gräddfil, tomat, dill eller gräslök hör till.
 • Tomat under eller efter måltiden minskar dessutom gasbildning i magen och ger bättre andedräkt.
 • En del tycker också att äpplemos eller lingon är goda tillbehör till denna doftbomb.

Nybörjare rekommenderas ofta att äta surströmmingen i en så kallad klämma, vilket är ett tunnbröd med smör, lök, surströmming och gräddfil, då gräddfilen mildrar smaken något. Ett varningens ord till sist – öppna ALDRIG burken med surströmming inomhus! Detta misstag gjorde jag när jag fotade bilderna och den doften sitter fortfarande kvar i vårt hus.
Visa hela svaret

Vad kostar surströmming i är?

Dela Bristen på surströmming till dagens premiär har medfört att många livsmedelsbutiker fått betydligt färre surströmmingsburkar än de beställt och önskat. Den minskade tillgången har lett till huggsexa om burkarna bland kunder – men också till stora skillnader på priset på samma burk. Michael Kärrberg, VD på matprisjämförelse appen Foodrunners berättar att i deras blixtundersökning över lite drygt 100 butiker i Sverige så skiljer sig priset på samma burk surströmming med upp till 32,4%. – Vi tittade snabbt på den populära surströmmingsfilén från Röda Ulven på 300g och konstaterar att samma burk säljs för allt mellan 74kr och 98kr.

Det är en för oss inte oväntad, men väldigt anmärkningsvärd, prisskillnad på precis samma vara. Det genomsnittliga priset landar på drygt 84kr. Det visar också att det inte är alla butiker som valt att justera sina priser uppåt samtidigt. – Det var intresant att se var att den billigaste burken fann vi på ICA Kvantum, den dyraste på COOP Extra.

Däremellan var det ett spann av olika priser men utifrån vår data så har COOP lagt sig åt det dyrare hållet och ICA är i regel billigare i den här undersökningen. Prisskillnaderna ute i landet är stora. I regel skiljer sig priserna på produkter betydligt mer än vad konsumenten är medveten om.
Visa hela svaret

Hur får man tag i surströmming?

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video “Ser inte bra ut” – hör Joakim Flygare, butikschef och kunder om bristen. Foto: SVT, Julia Örtegren Visa alla (2) Visa alla (2) Uppdaterad 18 augusti 2022 Publicerad 17 augusti 2022 På torsdag är det surströmmingspremiär – något som många har sett fram emot.

Men i år kan det vara svårt att få tag i fisken. I flera butiker i norra Sverige är burkarna slut. – Tyvärr har vi fått in alldeles för lite. Folk bunkrar och vill ha sin strömming, så det gick undan, säger Joakim Flygare, stormarknadschef på Coop på Ersboda i Umeå. Det är begränsad tillgång på surströmming i år eftersom det inte finns tillräckligt med fisk längs kusten.

Detta märks i butikerna som säljer slut på årets burkar på nolltid. På Ica Supermarket i Lycksele tog burkarna som kom in på onsdagsmorgonen slut på några minuter. På Stora Coop Ersboda i Umeå kom leveransen av strömmingen in på måndagen, och redan dagen därpå var det i stort sett slut.
Visa hela svaret