Var Brinner Det I Luleå?

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video Hör Kristofer Stigson, insatschef, berätta om branden i klippet. Foto: Anna Wallbrandt/SVT Visa alla (2) Visa alla (2) Uppdaterad 8 november 2022 Publicerad 8 november 2022 En villa i Södra Sunderbyn i Luleå har brunnit ned och en 38-årig man fördes med ambulans till Sunderby sjukhus.

  1. Villan är helt övertänd och går inte att rädda, berättade Anton Westman, operatör vid SOS, en stund efter att räddningstjänsten anlänt till platsen.
  2. Larmet kom in vid 07.50 på tisdagsmorgonen och räddningstjänsten från både Luleå och Boden, totalt sju enheter, ryckte ut till det brinnande huset.
  3. Familjen var hemma när branden bröt ut och de försökte själva släcka elden men lyckades inte, utan tog sig ut ur huset, berättar Kristofer Stigson, insatschef vid räddningstjänsten.

Hur branden har uppstått är oklart i nuläget men det finns inga brottsmisstankar. Vid lunchtid har de flesta av räddningstjänstens enheter åkt från platsen och det finns inte någon risk för att eldan ska sprida sig. Region Norrbotten skrive ri ett pressmeddelande att den 38-årige mannen är lindrigt skadad och flyttad från akuten till en vårdavdelning.
Visa hela svaret

Vad har hänt i Norrbotten idag?

08:56 Bergnäsvägen/Älvbrovägen, Bergnäset, Luleå: Samtliga kontrollerade var utan anmärkning.10:14 Finlandsvägen, Övertorneå: 55 förare fick blåsa i polisens sållningsinstrument och alla var nyktra.10:39 Riksväg 97 Harads, Boden: Samtliga var utan anmärkning. Kör försiktigt i jultrafiken!
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Gör Man I Landskrona?

Vad händelser i Luleå polisen?

Larm om trafikolycka på Bodenvägen/Svartövägen, Luleå. Polisen har kontaktats gällande en trafikolycka i Luleå. Enligt initiala uppgifter ska två bilar ha kolliderat. Det är oklart om några personskador har uppstått.
Visa hela svaret

Var börjar Norrbotten?

För andra betydelser, se Norrbotten (olika betydelser),

Norrbotten Landskap

Vapen för landskapet Norrbotten tolkat efter dess blasonering,
Norrbottens läge i Sverige.
Land Sverige
Landsdel Norrland
Län Norrbottens län
Stift Luleå stift
Största sjö Miekojärvi
Högsta punkt Vitberget (594 m ö.h.)
Yta 26 671 km²
Folkmängd 196 059 (2021-12-31)
Befolkningstäthet 7,35 invånare/ km²
Landskapsblomma Åkerbär
Landskapsdjur Fler symboler. Lavskrika

Norrbotten är ett landskap i nordostligaste Sverige, Det gränsar i väster till Lappland, i öster till Finland och Bottenviken och i söder till Västerbotten, Landskapet Norrbotten utgör den östra delen av Norrbottens län, Norrbotten tillkom som ett resultat av att Norrbottens län bröts ut ur Västerbottens län 1810.

Länsklyvningen kungjordes den 21 maj 1810. Landskapen Lappland och Västerbotten kom därmed att delas mellan de båda länen. Med tiden började Norrbotten betraktas som ett eget landskap, men uppfattningen att det var en del av Västerbotten levde kvar parallellt åtminstone under första halvan av 1900-talet.

Statusen som självständigt landskap stärktes 1995 då Norrbotten som sista svenska landskap av statsheraldikern fick ett eget landskapsvapen efter beslut av länsstyrelsen i Norrbottens län, Som landskap är Norrbotten förhållandevis svagt etablerat. I vardagligt tal används ofta Norrbotten som beteckning på hela länet.
Visa hela svaret

Vem gav stadsprivilegier till Luleå?

Stadsprivilegium – 1621 får Luleå stadsprivilegium av Gustav II Adolf. Staden växer de första fem åren med 50 invånare. Så småningom flyttar staden från Gammelstad till sin nuvarande plats. 1653 brinner staden för första gången. Fyra år efter flytten från Gammelstad är halva bebyggelsen ödelagd. Redan 1657 brinner staden igen.1667 invigs kyrkan. Under 1690-talet råder stor hungersnöd efter missväxtåren. 1716 ryska kosackar härjar i Luleå, plundrar och dödar ett 20-tal invånare.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Kostar En Glass Med Vin I Stockholm?

Hur gammal är staden Luleå?

Landyta: 2 110 kvadratkilometer. Grundlades 1621 kring medeltidskyrkan i Gammelstad men flyttades redan 1649 en mil ut mot havet till sin nuvarande plats. Länscentrum i Norrbotten – en fjärdedel av Sverige. Luleå har en av landets största hamnar.
Visa hela svaret

Hur det är att bo i Luleå?

Luleåborna ger höga betyg i hur trygga och säkra de känner sig i kommunen. På en skala mellan ett och tio får kommunen betyg sex när det gäller hur trygga invånarna känner sig kring hot, rån misshandel, inbrott i hemmet och att vistas utomhus på kvällar och nätter.
Visa hela svaret

Vad är Luleå mest känt för?

Luleå Airport är landets femte största flygplats, endast 10 minuter med bil från stadskärnan. Här passerar över en miljon resenärer årligen. Luleå hamn är Sveriges nordligaste och en av landets största hamnar. Statens isbrytare och kommunens bogserbåtar håller lederna öppna på vintern.

Luleå tekniska universitet, med 19 000 studenter och 1 800 anställda bedriver forskning och utbildning i världsklass. Luleå har ​ett mångsidigt näringsliv med allt från stål- och teknikindustri, en bred tjänstesektor, växande handels- och besöksnäring till nya kreativa näringar som filmproduktion och digital design.

Facebook valde Luleå för sina datacenterhallar på grund av gynnsamt klimat och vår rena energi. Luleå är en idrottsstad med aktiva föreningar inom de flesta idrotter. Vi har ett elitlag för både damer och herrar i basket och ishockey; Luleå Basket, BC Luleå, Luleå Hockey/MSSK och Luleå Hockey,

Lagen är framgångsrika och har ett flertal SM-guld. Luleå har ett brett utbud av musik, dans, teater, film, konst och historia via bland annat Norrbottensteatern, Kulturens hus, Kulturcentrum Ebeneser, Norrbottens museum och Friluftsmuseet Hägnan, Gammelstads kyrkstad är ett av Sveriges 15 världsarv på UNESCOs lista över platser värda att bevara.

Här finns över 400 kyrkstugor och en stenkyrka från år 1492 som fortfarande är i bruk. Luleå skärgård går att besöka under alla årstider. Sommartid kan du tack vare midnattsljuset paddla och segla dygnet runt. Under sommaren och hösten tar du dig via turbåtar ut till de största öarna.

  • På vintern plogas flera mil isvägar som möjliggör skoter- och bilkörning.
  • Luleå kommun har stugor för uthyrning året om.
  • Ett av Luleås populäraste fritidsområden under vintern utgörs av en isbana som plogas upp runt centrumhalvön.
  • Här kan du åka skridskor, skidor och spark, promenera eller cykla.
  • Isbanan är det största i sitt slag och har fått internationell uppmärksamhet för sin goda kvalitet.
You might be interested:  Vad Kan Man Göra I Göteborg På Kvällen?

Den holländska långloppscupen KPN Grand Prix, en av världens största skridskotävlingar, genomför flera deltävlingar på isbanan.
Visa hela svaret

Vad ligger Luleå?

Luleå
Luleju Julevu Luulaja
Land Sverige
Landskap Norrbotten
Län Norrbottens län

Visa hela svaret

Varför Luleå?

Luleå har en av landets största hamnar. Metallurgiskt centrum med stor stålindustri och avancerad forskning. Skandinaviens nordligaste tekniska universitet – Luleå tekniska universitet – med cirka 17 000 studenter. Luleå Science Park vid universitetet är Norrlands största teknikby med cirka 100 kunskapsföretag.
Visa hela svaret