Vad Kostar En Glass Med Vin I Stockholm?

Vad Kostar En Glass Med Vin I Stockholm
Hur mycket kostar en flaska vin på krogen? – Något som man med säkerhet kan säga är att ekonomin spelar stor roll, hur stor vinst vill restaurangen göra på en flaska vin ? I exempelvis Stockholm kan priset på ett glas husets vin variera mellan 70–140 kronor. En flaska vin kan variera från allt mellan 250 kronor upp till tusentals kronor.
Visa hela svaret

Vad kostar ett glas vin i Stockholm?

Vad kostar en flaska vin på restaurang? Detta beror väldigt mycket på vilken typ av restaurang du besöker, och det är svårt att säga på rak arm vad en flaska vin kostar på restaurang eftersom priset kan variera väldigt mycket. Dels beror det på vilket typ av vin du vill ha, är det husets vin eller är det av den finare sorten? Något som man med säkerhet kan säga är att ekonomin spelar stor roll, hur stor vinst vill restaurangen göra på en flaska vin? I exempelvis Stockholm kan priset på ett glas husets vin variera mellan 70–140 kronor.
Visa hela svaret

Hur mycket är ett glas vin på restaurang?

Det är skillnad på ett glas och ett glas | SvD VINSPEJARE Hur mycket vin är det i glaset? Om du orkar vara vindetektiv går det att avslöja hur krogar försöker tjäna så mycket som möjligt eller det motsatta – vara generösa mot sina kunder. Mikael Mölstad tipsar om hur du gör. Räknar restaurangerna med fyra eller fem glas per vinflaska? Foto: COLOURBOX Räknar restaurangerna med fyra eller fem glas per vinflaska? Foto: COLOURBOX Hur mycket vin får man egentligen i glaset på restaurang? Det verkar inte finnas några klara regler. Men det finns en lösning på problemet, vill jag påstå. Mängden vin hänger naturligtvis ihop med priset på ditt glas med vin.

För att utreda detta är det bra att veta vad ett standardglas ska innehålla. Begreppet standardglas används nämligen av myndigheter för att ha ett gemensamt mått när de mäter alkoholkonsumtion. I Sverige ska ett standardglas innehålla 12 gram ren alkohol – vilket lär motsvara 1,5 centiliter. Med denna mängd ren alkohol kommer ett vinglas att innehålla runt 12–15 cl vin.

Några alkoholforskare har bestämt att det ska vara exakt 15 cl. I England beskrivs en alkoholenhet som 10 milliliter eller bara 1 cl. Ett standardglas är 17,5 cl. Lite märkligt kan tyckas, men jag är ingen alkoholforskare eller kemist. När man pratar med restaurangansvariga om detta så utgår de alltid från hur många glas de kan få ur en öppnad flaska.

 • De som är generösa räknar aldrig med mer än fyra glas per flaska – vilket betyder runt 18 cl per glas.
 • Med lite svinn och spill blir det i verkligheten runt 17 cl – vilket motsvarar engelsmännens mått.
 • De flesta krogar vill helst klämma in fem glas per flaska.
 • Då blir det 15 centiliter per glas.
 • För att ligga på säkra sidan häller de upp 13–14 cl.

Blir det lite över är det bara trevligt – för personalen. Det kan bli den lilla slatten till natten, när jobbet är klart. Fem glas per flaska motsvarar det svenska standardglaset. Problemet är att detta borde synas på priset.14 centiliter jämfört med 18 centiliter är faktiskt en skillnad på mer än 20 procent.

Ostar ett vin 120 kr hos de som tar ut fyra glas på varje flaska så borde det alltså kosta 96 kronor hos de som tar ut fem glas per flaska. Om man vill att rätt ska vara rätt så borde man faktiskt kolla detta. Svårigheten är att man inte har något att jämföra med. Men frågan till restaurangen är helt legitim: tar ni ut fyra eller fem glas per flaska? För champagne är det samma sak fast i lite mindre mängder.

De generösa häller 12 cl i varje glas – vilket ger sex glas per flaska. De mindre generösa bara 10 centiliter – som ger sju glas per flaska. Ja, faktum är att vissa går ner på 9 centiliter och får då ut åtta glas. Tricket för att du inte ska märka något är att servera i små champagneglas.

 • Får du 9 centiliter i ett 12-centilitersglas ser det fullt ut.
 • Samma trick används även när det gäller vanliga viner.
 • De generösa använder gärna större finare glas – medan de snålare serverar i mindre glaskupor.
 • För den som ofta tar ett glas vin på krogen är detta något att fundera över.
 • Är det systematiskt bluff och båg? Nej, det vill jag inte tro även om det finns utrymme att tjäna pengar.

Ett glas extra per flaska blir snart till ett stort vinfat. För alla parters bästa har jag en lösning på dilemmat. Restaurangerna skaffar små karaffer och små trevliga ISO-glas, det vill säga standardvinprovarglas som rymmer 21 cl. Karafferna rymmer 10, 20 eller 30 cl vin.

 1. Då kan du som gäst välja tre olika volymer av vinet när du beställer.
 2. Två personer, två glas och 20 centiliter kan faktiskt räcka om man bara vill smaka lite gott till maten.
 3. De gör det också möjligt att dricka olika mycket.
 4. Är man törstig dricker man vatten, har jag fått lära mig.
 5. Mycket fiffigt och bra.

I många andra länder har de redan kommit på detta. Sju prisvärda viner just nu Parallèle 45 2010 99 kr, Rhône, Frankrike, 22800, rött kryddigt & mustigtBetyg: 6 Grenache och syrahvin från topproducenten Domaine Jaboulet. Rikt kryddig doft med mörk skogsfrukt och stram eftersmak.

 • Trivento Malbec 2012 59 kr, Mendoza, Argentina, 6607, rött fruktigt & smakriktBetyg: 5 Rik doft av choklad, kaffe och lakritstoner god kryddig stram frukt i smaken.
 • Bäst till smakrika lammrätter eller som buffévin.
 • Bolgarello 2011 75 kr, Toscana, Italien, 2325, rött kryddigt & mustigtBetyg: 5 Likt ett modernt Chiantivin med körsbärskryddig, fruktsöt doft och chokladtoner.

Passar till en klassisk nötstek med gräddsås.

Juliusspital 2012 119 kr, Franken, Tyskland, 6708, vitt torrt friskt & fruktigtBetyg: 6Den underskattade silvanerdruvan ger härliga viner i tyska Franken: toner av äpple, päron och citrusskal med god bitter syra. Palazzo Mio Bianco 2012 49 kr, Sicilien, Italien, 6384, vitt torrt friskt & fruktigtBetyg: 5

Sällan rekommenderar jag ett vin för 49 kronor. Kul druvblandning med citrus- och marsipandoft tillsammans med fetfruktig syra. Simonsig 2012 89 kr, Stellenbosch, Sydafrika, 2032, vitt torrt fylligt & smakriktBetyg: 5 Äppelkryddig fruktdoft med brödighet och smöriga toner mjuka ekfat och bra syra.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vilken Buss Går Till Arlanda Från Uppsala?

Vad kostar ett glas rött vin?

OHEMULT – I sommar kommer det att serveras flera miljoner glas med vin på våra restauranger. Inte minst på alla uteserveringar som tar över varje ledig markplätt i städerna. Ett glas vin har på många håll blivit en modern stor stark. Men vad är det för priser de tar egentligen? Orimliga påstår jag.

Vid de tillfällen jag bemödat mig om att räkna ut vad de tjänar per flaska har jag blivit chockad. Mikael Mölstad När jag och Bengt Frithiofsson började med krogguider för tolv år sedan fanns det bara husets vin på glas. Ett undermåligt rött vin och ett närmast odrickbart vitt vin. Glasen fylldes ända upp till brädden – jodå, varje droppe var viktig.

År efter år missionerade vi om att krogarna skulle spola husets och istället erbjuda flera goda viner på glas. Vi skulle snart bli bönhörda. Det kom fler viner på glas och mängden vin per glas minskade. Men sanningen var också att krögarna upptäckte att det fanns pengar att tjäna.

För en kroggäst är det nästan omöjligt att räkna ut om glasvinet är prisvärt, eftersom det inte går att reda ut inköpspriset. Många krögare ser nämligen till att deras viner på glas är obekanta och absolut inte finns på Systembolaget. Vid de tillfällen jag bemödat mig om att räkna ut vad de tjänar per flaska har jag blivit chockad.

Ofta är inköpspriset för flaskan en bra bit under 70 kronor när priset för ett glas ligger kring 90 kr. Det är inte acceptabelt. Med fem glas per flaska ger det ett påslag på mer än sex gånger inköpspriset. Ett annat lurigt sätt att tjäna pengar för krögarna heter vinmenyer.

 1. Det handlar om att restaurangen satt ihop ett antal små glas vin som ska passa till de olika rätterna i en avsmakningsmeny.
 2. Ofta är det ett bra sätt att kunna bjuda på spännande viner för att skapa en stor vin- och matupplevelse.
 3. Men det kan lika gärna vara ett lönsamt sätt att bli av med buteljer som inte säljs annars.

En gång fick jag möjlighet att reda ut vad våra fem glas (där ett var öl) i vinmenyn exakt kostade i inköp per person. Det blev 70 kr. Priset för vinmenyn var knappt 600 kr. Det ger en marginal på mer än 85 procent. Vad ska det då kosta? Det är klart att krögaren ska tjäna pengar.

Jag anser att ett rimligt påslag är tre gånger inköpspriset och att varje flaska ska ge fyra glas – eller omkring 20 centiliter per gäst. Det får gärna vara en mindre mängd för dyrare viner – men då får glaspriset anpassas därefter. Med detta som exempel kan du själv räkna vidare. Ett vin som kostar 90 kr i inköp säljs för 270 kr flaskan.

Ett glas på 20 centiliter ska då kosta 75 kr (med lite extramarginal för glasserveringen). Om det är tio centiliter i glaset ska priset per glas vara runt 45 kr. På nya Pontus! är detta en prisfilosofi som ska gälla i deras Seafood Bar berättar chefsommelieren Mario E Moroni.

Något att ta efter för andra krögare. Det finns även de som är ännu mer generösa. I Sälen och på Öland finns grillkrogen Lammet & Grisen där man kör med fasta påslag. För billigare viner är det hundra kronor per flaska och för dyrare 300 kr per flaska. Rakt av – inga procent. Jag kan lova att Lammet & Grisen har snurr på sin vinkällare.

Mitt sommartips är alltså att du kollar om priset per glas vin, cirka 20 centiliter, är lägre än vad hela flaskan kostar i inköp. Då är det acceptabelt. Du kan också titta i vinlistan och själv räkna ut vad ett glas kostar om du köpte en hel flaska. Är man några stycken kan man tjäna en slant på att dela en flaska.
Visa hela svaret

Vad kostar ett glas vin på restaurang i Norge?

Priser i snabbköp i Norge.

(Regelbunden), mjölk (1 liter) 20 SEK (16-27) 19 NOK (15-25)
Vatten (1,5 liters flaska) 22 SEK (6.40-34) 20 NOK (6.00-32)
Flaska vin (mellanklass) 160 SEK (107-266) 150 NOK (100-250)
Inhemsk öl (0,5 liters flaska) 35 SEK (27-48) 32 NOK (25-45)
Importerat öl (0,33 liters flaska) 43 SEK (30-64) 40 NOK (28-60)

Visa hela svaret

Vad kostar en stor stark på krogen 2022?

Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska! – Vad Kostar En Glass Med Vin I Stockholm Publicerad 12 aug 2019 En av de vanligaste beställningarna i baren är definitivt en stor stark. Oftast är det dessutom billigare med en öl, än ett glas vin eller en drink. Men vad kostar egentligen en stor stark i Stockholm, jämfört med andra städer i världen? Företaget Finder jobbar med att jämföra priser på en rad olika saker, för att på så sätt hjälpa sina läsare att göra smarta ekonomiska val.

 1. Nu har företaget plockat fram statistik för priser på öl runt om i världen, genom att jämföra priset på en halvliter lager i de största städerna i 165 länder.
 2. Listan visar att Stockholm landar på plats 21, då genomsnittspriset på en stor stark i huvudstaden är 60 kronor.
 3. Av 165 länder har Qatar den dyraste ölen – här får man vara redo att släppa ifrån sig 121 kronor för en stärkande halvliter.

Är man ute efter riktigt billig öl så är Mosambique rätt semestermål. Där kostar ölen ynka 4,50 kronor per halvliter. Även Venezuela och Sydsudan är generösa med priserna, då de tar 4,90 kronor respektive 5,50 kronor. Jämför man priserna i alla 165 länder ligger genomsnittspriset för en öl i världen på 29,30 kronor.
Visa hela svaret

Vad kostar en öl på krogen i Stockholm?

Här får du mest öl för pengarna i Stockholm Vad Kostar En Glass Med Vin I Stockholm Nu finns ett register över vilka krogar i Stockholm som erbjuder mest – och minst – öl för pengarna. Redaktionen | Publicerad 2018-04-13 08:01 | Lästid: < 1 minut Det är hemsidan Allt om Stockholm som har sammanställt listan genom att ringa runt till 100 olika krogar i staden och ta reda på vilken öl som serveras när en standard-bärs beställs, hur stor den är, hur mycket alkohol den innehåller och vad den kostar. Mest öl för pengarna får man på D-pub Klosterkeller, tidigare Dovas, på Hornsgatan på Södermalm. De tar 60 kronor litern för en standardöl på fat, vilket kan jämföras med de 260 kronorna man får betala hos restaurang Prinsen vid Stureplan. Allt om Stockholm avslöjar också att lyxkrogen Strandvägen 1 har precis samma Grängesbergs-bira i kranen som listans billigaste krog, D-pub Klosterkeller – även om literpriset på Strandvägen 1 är 398 procent högre. Den genomsnittliga stockholmsölen är enligt Allt om Stockholms kartläggning en 41,64 centiliter stor ljus lager med en styrka på 5 procent, och som kostar 62 kronor. Visa hela svaret

Vad kostar vin?

Vad kostar ett bra vin? Ett vin som kostar 50 kronor, ger cirka 5 kronor till vinproducenten, resten är omkostnader. Här är det en industriprodukt där kvantitet går före kvalitet. Skörd med maskin – inget hantverk. Ett vin som kostar 80 kronor ger cirka 20 kronor till vinproducenten.

You might be interested:  Vad Är Det Som Låter I Uppsala?

För ett så lågt pris måste vinet vara effektivt producerat för att hålla kvalitet. Pengarna räcker inte till något hantverksarbete. Det här vinet kan kosta cirka 300-400 kronor på krogen beroende på vilket påslag de gör. Påslagen på restaurangen kan vara allt från 200% till 500%. Ett vin som kostar 100 kronor, ger cirka 30 kronor till vinproducenten.

Ungefär här får producenten tillräckligt mycket för att kunna bry sig om kvaliteten också. Här börjar också hantverket komma med. Lägg på några tior och uppåt så får du mestadels hantverksviner som skördas manuellt. Kostar vinet över 300 kronor blir det mer prestige inbyggt i priset.
Visa hela svaret

Hur mycket är 2 glas vin?

Vad är ett standardglas alkohol? Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Detta motsvarar olika antal centiliter beroende på dryck. Till exempel motsvarar ett glas vin, ca 10-15 cl beroende på hur starkt vinet är, ett standardglas. Kroppen kan förbränna ungefär 6 gram alkohol per timme, dvs ½ standardglas. Vad Kostar En Glass Med Vin I Stockholm Ett glas motsvarar en liten starköl (33 cl), ett glas vin (10-15 cl) eller en drink/shot på 4 cl sprit En starköl på en halvliter (50 cl) motsvarar 1,5 glas. En flaska vin (75 cl) innehåller 6 glas. En flaska sprit (70 cl) innehåller 18 glas. En burk folköl (50 cl) är ett glas. : Vad är ett standardglas alkohol?
Visa hela svaret

Hur mycket är ett standardglas?

Vad menas med standardglas? – Ett standardglas innehåller 12 gram alkohol. Detta finns i till exempel 50 centiliter folköl, 33 centiliter starköl, 10-15 centiliter vin, 4 centiliter sprit.
Visa hela svaret

Vad kostar ett glas vin i Danmark?

Priser i snabbköp i Danmark.

(Regelbunden), mjölk (1 liter) 15 SEK (12-18)
Vatten (1,5 liters flaska) 14 SEK (7.30-29)
Flaska vin (mellanklass) 88 SEK (66-146)
Inhemsk öl (0,5 liters flaska) 18 SEK (8.80-29)
Importerat öl (0,33 liters flaska) 23 SEK (10-37)

Visa hela svaret

Kan man köra på två glas vin?

Sifforna nedan är ungefärliga och beräknade på en person som väger 70 kg. Hur fort går alkohol ur kroppen?

Dryck och mängd Förbränningstid
Glas vin, 12,5 cl (12 %) 2 – 2,5 timmar
Glas vin, 12,5 cl (13 %) 2 -2,5 timmar
Flaska vin, 75 cl (13 %) 11 – 12 timmar
Sprit, 4 cl (40 %) 2 – 2,5 timmar

Visa hela svaret

Hur många glas vin per person?

1. Beräkna mängden dryck – En flaska champagne eller annat mousserande vin på 750 ml räcker till cirka sju glas om den är tänkt att serveras som välkomstskål. Det är oftast det svar du får. Vi skulle snarare säga att en flaska räcker till cirka fem glas (då är du på den säkra sidan även med ett mer rymligt bubbelglas).

Extra pampigt blir det om du slår till på magnumflaskor. Dessa rymmer från 1 500 ml upp till flera liter, men tänk på att de då också tar längre till att kyla. Beräkna två glas per person, men anpassa mängden efter hur länge det är tänkt att minglet ska pågå, om det är varmt eller kallt ute (det tenderar att gå åt mer dryck en solig sommardag) och vad du vet om hur pass “törstiga” dina brukar vara.

Tänk hellre för många flaskor, än för få. Oöppnade flaskor går utmärkt att lämna tillbaka till Systembolaget, så spara kvittot. LÄS OCKSÅ: Lär dig kombinera mat och champagne som ett proffs Erbjud alltid ett alkoholfritt alternativ och något mer än bara saft och läsk (ett tips är att spana in de alkoholbefriade mousserande vinerna från Oddbird ).
Visa hela svaret

Vad kostar ett glas vin i Paris?

Mat och dryck – Det franska gourmetköket är inte direkt billigt men du kan så klart komma undan till även i Paris. Vad det kommer att kosta beror på var du befinner dig. En middag på en relativt billig restaurang kan landa på mellan €9.00 och €15.00. Går du till en “medel-dyr” restaurang kan du få betala mellan €18.00 och €35.00 för en trerätters.

 • Dock brukar priserna vara något bättre om du går till en bistro framför en restaurang.
 • Öl och sprit är dyrt i Paris medan du kan avnjuta ett glas vin till ett mer överkomligt pris på de flesta ställen.
 • För en flaska vin kan du betala runt €6.00 i affären medan ett glas på ett café eller en restaurang kostar uppemot €4.00.

En öl på 50 centiliter kostar runt €6.00 och priset på drinkar i barer och ute på klubbar varierar ofta väldigt mycket. Det kan röra sig om ett par euro upp till €16.00. När det gäller inträde till varierar även priset på den här punkten. På vissa ställen är det nämligen helt gratis att komma in medan andra nattklubbar tar ett inträde på runt €16.00.
Visa hela svaret

Vad är billigare i Norge än i Sverige?

Hur stora är prisskillnaderna mellan Sverige och Norge?

Stora prisskillnader lockar norska konsumenter till svensk gränshandelDe största prisskillnaderna mellan Sverige och Norge finns inom dagligvaruhandeln

Gränshandeln spelar en mycket viktig roll inom den svenska detaljhandeln och kännetecknas främst av prisbaserad shoppingturism, där låga priser utgör en särpräglad dragningskraft för besökaren. Gränshandeln lockar shoppingturister från såväl Danmark som Finland, men det är våra grannar i väst som bidrar till merparten av försäljningen i gränshandeln.

De stora prisskillnaderna mellan Sverige och Norge är den främsta orsaken till att norska konsumenter lockas över gränsen. De största prisskillnaderna återfinns inom dagligvaruhandeln, särskilt vad gäller tobak, drycker och vissa typer av livsmedel. Störst prisdifferens bland livsmedelskategorierna, utöver tobak och alkohol, har mejeriprodukter.

Dessa är ungefär 35 procent billigare i Sverige än i Norge. I sällanköpsvaruhandeln finns generellt inte lika stora prisskillnader som i dagligvaruhandeln. : Hur stora är prisskillnaderna mellan Sverige och Norge?
Visa hela svaret

Vad kostar ett glas vin i Milano?

Priserna på restauranger i Milano.

Måltid, billig restaurang 189 SEK (112-279) 17 EUR (10.00-25)
Vatten (0,33 liters flaska) 15 SEK (11-22) 1.30 EUR (1.00-2.00)
Cappuccino (regelbunden) 18 SEK (11-28) 1.60 EUR (1.00-2.50)
Espresso Kaffe 13 SEK (7.80-20) 1.10 EUR (0.70-1.80)
Cheeseburger (snabbmat) 27 SEK (27-33) 2.40 EUR (2.40-3.00)

Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att äta ute i Stockholm?

Vad kostar en billig lunch i Stockholm? – Vad som är en billig lunch är väldigt mycket upp till var och en. Det man ska ha i åtanke är att en lunch i centrala Stockholm kostar lite mer än strax utanför tullarna. Det handlar inte om några stora skillnader men en normal lunch i Stockholm city kostar ungefär 100-120:- Sen beror det väldigt mycket på till vilken restaurang du går och vad du äter.

Ring Stureplan och Östermalm kan lunchen kosta betydligt mer och ligger runt 150-200:-. Förutom restauranger finns ett stort antal kiosker, foodtrucks och gatukök i city där du kan köpa lunch. Det gör att det går att hitta bra mat till lågt pris. Vill du äta riktigt billigt kan du gå till matbutiker som tex Hemköp under Åhlens som har både salladsbarer och varm mat som du tar med dig.

You might be interested:  Vilka Flygbolag Flyger Till Skellefteå?

Där betalar du per hg och du kan välja själv vad du vill äta. Ska vi hitta billig lunch runt Stockholm City får vi först bestämma vad billigt är. Normalpris för lunch i centrala Stockholm är runt 100-120:- bör vi räkna att en billig lunch kostar under 85:-.

Naturligtvis blir man lite begränsad i valmöjligheter om man vill betala max 85:- för en lunch i centrala Stockholm. Listan på restauranger nedan säger inget om kvalité, service, utbud eller liknande. Den baseras helt på priset för lunchen och då luncher under 85 kronor. Naturligtvis har restaurangerna i listan mycket mer att välja på än det som beskrivs nedan.

Vi har försökt leta fram exempel på lunchmat som är billigare än det vanliga priset.
Visa hela svaret

Är maten dyrare i Stockholm?

PRO:s prisundersökning startades 1991. Sedan starten har konsumenter gått från att endast anteckna matpriser i fysiska butiker till att även inkludera kostnaden för att handla online. – Vår undersökning visar att det är dyrare att få maten ända fram till dörren.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar en helg i Stockholm?

Beginning of dialog window. De andra dagliga kostnaderna måste du betala när du reser till Stockholm är:

Typ
Mat, färsk frukt och måltider på restauranger i Stockholm
Mellanklass 585 SEK /1,400 SEK /3,500 SEK dag / Helgen /vecka
Luxury Travel 1,200 SEK /3,100 SEK /7,600 SEK dag / Helgen /vecka
Flaskvatten

Visa hela svaret

Varför är allt så dyrt i Sverige?

Hur uppstår inflation? – Inflation kan uppstå om efterfrågan i ekonomin är stark, som den är i en högkonjunktur. Hushållen efterfrågar då många varor och tjänster, och det är lättare för företagen att höja priserna. Då stiger priset på den korg som SCB mäter.

 • Inflation kan också uppstå om företagens kostnader ökar, till exempel för löner och energi eller andra faktorer som används i produktionen.
 • Företagen kan då komma att höja sina priser i takt med kostnadsökningen.
 • Det som startar med en stegring av exempelvis energipriserna – vilket alltså egentligen är en relativprisförändring – kan sprida sig vidare till andra priser.

Resultatet blir att hela den allmänna prisnivån stiger, det vill säga att det blir inflation. En viktig faktor är vilken inflation hushållen och företagen förväntar sig framöver. Om de exempelvis förväntar sig att inflationen kommer att vara hög så anpassar de sina priser och löneanspråk efter detta.

Detta gör i sin tur att pris- och löneökningarna blir höga, vilket gör att hushåll och företag fortsätter att förvänta sig hög inflation, och så vidare. Riksbanken kan då behöva höja styrräntan mycket för att minska aktiviteten i ekonomin och bryta inflationsspiralen. Om hushåll och företag i stället förväntar sig att inflationen framöver kommer att vara 2 procent, som är Riksbankens inflationsmål, så underlättar detta för Riksbanken att upprätthålla målet.

Riksbankens huvudsakliga verktyg för att hålla inflationen på 2 procent är styrräntan. Genom att använda styrräntan kan Riksbanken påverka efterfrågan i ekonomin och förväntningarna om inflationen. Läs även: Så påverkar penningpolitiken inflationen
Visa hela svaret

Var är ölen billigast?

Billigaste ölen på Systembolaget just nu Här är listan för dem som prioriterar prislappen högst av allt: Billigaste ölen på Systembolaget. Det billigaste ölet i Systembolagets fasta sortiment kostar 21,80 kronor per liter. Det är Three Hearts Premium Lager från Krönleins, 50-centilitersburken alltså kostar 10,90 kronor.

 1. Så långt ner i pris orkar inte Carlsberg med sin Millenium, den kostar 23,00 per liter.
 2. Och sen följer en lång rad med öl på 23,80 per liter.
 3. Men ett stort bryggeri saknas på tio-i-topp-listan, Spendrups.
 4. Sveriges största bryggeri kommer först på 19 plats med Guldkällan och ett literpris på 26,97 kronor per liter.

Billigaste ölet sett till styckpris är inte Ey’Bro, som en gång kom in på just den premissen. En burk på 33 centiliter kostar numera 8,40 medan österrikiska Gösser är billigast med 7,90, efter en prissänkning i mars från 12,90. Det betyder att om vi räknat rätt så får bryggeriet/importören mindre än två kronor per Gösserburk för att betala råvaror, tillverkning, emballage, transport, marknadsföring och annat.

Här är de billigaste ölen som säljs just nu, alla priser där liksom i övriga artikeln är exklusive pant. Three Hearts Premium Lager Mängd: 50 cl Pris: 10,90 kr Literpris: 21,80 Alkoholhalt: 5,2% Bryggeri: Krönleins Millennium Mängd: 50 cl Pris: 11,50 kr Literpris: 23,00 kr Alkoholhalt: 5,0% Bryggeri: Carlsberg Kung Mängd: 50 cl Pris: 11,90 kr Literpris: 23,80 kr Alkoholhalt: 5,2% Åbro Bryggeri Sofiero Original Mängd: 50 cl Pris: 11,90kr Literpris: 23,80 kr Alkoholhalt: 5,2% Kopparbergs Bryggeri Pripps Blå Export Mängd: 50 cl Pris: 11,90 kr Literpris: 23,80 kr Alkoholhalt: 5,0% Carlsberg Stockholm Festival Mängd: 50 cl Pris: 11,90 kr Literpris: 23,80 kr Alkoholhalt: 5,3% Krönleins Crocodile Lager Mängd: 50 cl Pris: 11,90 kr Literpris: 23,80 kr Alkoholhalt: 5,2% Krönleins Nordliga Sarek Mängd: 50 cl Pris: 11,90 kr Literpris: 23,80 kr Alkoholhalt: 5,2% Carlsberg Blågul Mängd: 50 cl Pris: 11,90 kr Literpris: 23,80 kr Alkoholhalt: 5,0% Carlsberg Gösser Mängd: 33 cl Pris: 7,90 kr Literpris: 23,94 kr Alkoholhalt: 5,2% Brau Union ÖsterreichAlla öl i listan är internationell lager, förutom Gösser, som är tysk pilsner.

: Billigaste ölen på Systembolaget just nu
Visa hela svaret

Hur mycket kostar vin i Sverige?

Land Sprit per liter 40 % Vin per liter 15 %
Sverige 206,64 26,18
Tjeckien 41,25 0,00
Tyskland 48,50 0,00
Ungern 41,3028,50 0,00

Visa hela svaret

Hur mycket kostar vin?

Steg för steg: Så här räknas priset ut – Vi förklarar de olika stegen och illustrerar dem med ett exempel: Hur priset sätts på en flaska vin (75 cl, 13 %) med ett konsumentpris på 99 kr. Leverantören sätter ett pris till Systembolaget. Det blir Systembolagets inköpspris.

 • Det ska täcka leverantörens kostnader och ge vinst.
 • Det rymmer också ersättningen för dryckens producent, liksom deras eventuella underleverantörer av exempelvis vindruvor och flaskor.

Exempel Leverantörens pris till Systembolaget: 47,01 kr. Vi räknar ut vårt påslag på inköpspriset. Detta ska täcka våra kostnader, till exempel löner, lokaler och IT-system, och det avkastningskrav som staten har på Systembolaget. Systembolaget ska bära sina egna kostnader och det sker genom påslagen.

 1. Ett generellt påslag Det är alltid 17 procent på inköpspriset.
 2. I kronor räknat blir det alltså olika beroende på inköpspriset.

Ett påslag per varugrupp Vin: 4,92 kr (box, helflaska, pappförpackning, PET). Småflaskor får ett lägre påslag: 2,46 kr. Detta för att säkra att det ska finnas ett bra utbud av småflaskor. Sprit: 5,52 kronor Cider och blanddrycker: 1,44 kr Öl: 84 öre Alkoholfri öl, cider och blanddrycker: 2,17 kr Alkoholfritt vin, must och andra alkoholfria drycker: 5,21 kr
Visa hela svaret

Vad kostar vin i Sverige?

Priser i snabbköp i Sverige.

(Regelbunden), mjölk (1 liter) 12 SEK (9.00-15)
Vatten (1,5 liters flaska) 15 SEK (10.00-25)
Flaska vin (mellanklass) 90 SEK (70-150)
Inhemsk öl (0,5 liters flaska) 17 SEK (12-25)
Importerat öl (0,33 liters flaska) 19 SEK (12-30)

Visa hela svaret