Vad Hände I Skolan I Malmö?

Vad Hände I Skolan I Malmö
Allvarlig händelse på skola i Malmö Strax efter klockan 17.00 på måndagseftermiddagen inkom larm om flera skadade personer på Latinskolan i Malmö Strax efter klockan 17.00 på måndagseftermiddagen inkom larm om flera skadade personer på Latinskolan i Malmö.

 • När polis och ambulans kom till platsen anträffades två skadade personer.
 • De skadade, två kvinnor i 50-årsåldern som var anställda på skolan, fördes till sjukhus med ambulans, men deras liv gick inte att rädda.
 • En person, en 18-årig man, greps i anslutning till händelsen, misstänkt för mord.
 • Vad som ligger bakom händelsen är ännu oklart.

– Det är med stor sorg som vi kan konstatera att två personer mist sina liv i denna fruktansvärda händelse och våra tankar går till deras anhöriga och vänner, säger Petra Stenkula, chef för polisområde Malmö Ett 50-tal personer befann sig på skolan när händelsen inträffade.

Under kvällen har skolbyggnaden evakuerats och sökts igenom och det finns i nuläget inget som tyder på att det skulle finnas fler gärningspersoner. Utredningsåtgärder har också genomförts på såväl skolan som andra platser. – Vi var tidigt på plats och kunde gripa gärningspersonen. Nu väntar ett stort arbete för att kunna förstå vad som hänt och det bakomliggande motivet till denna fruktansvärda händelse, säger Åsa Nilsson chef för lokalpolisområde Malmö norr.

Polisen kommer under tisdagen att hålla en presskonferens om händelsen. Presskonferensen hålls på Rättscentrum i Malmö klockan 09.30. Publicerad 21 mars 2022 23:18 : Allvarlig händelse på skola i Malmö
Visa hela svaret

Vad hände på skolan i Malmö?

Bestämt sig dagen innan – Enligt domen ska mannen, redan dagen, innan bestämt sig för att utföra dådet. Offren ska ha valts ut slumpmässigt och motivet ska inte helt kunnat ha klarlagts. Han ska dock ha gjort ett flertal sökningar på skolskjutningar och massakrer natten före attacken och uttryckt frustration över att “inte passa in i dagens samhälle”.
Visa hela svaret

You might be interested:  När Blommar Vitsippor I Stockholm?

Vad hette läraren som dog i Malmö?

Den misstänkta eleven ringde själv 112 – Petra Stenkula, från polisen i Malmö, redogjorde för händelseförloppet på skolan:Polisen fick larm från skolan 17.12 på måndagskvällen. Petra Stenkulla bekräftar att den misstänkta 18-åriga eleven är en av de som larmat 112.

 • Enligt Aftonbladet ska han ha sagt: “Jag sitter på tredje våningen och har lagt ifrån mig vapnen och jag har mördat två personer.” – Vi hanterade detta omedelbart som en pågående dödligt våldsituation.
 • Vi avancerar framåt till platsen snabbt för att avbryta eventuellt pågående dödligt våld.
 • Det skickas flera patruller till platsen, säger hon.

När polisen först kom till platsen såg allt först lugnt ut. Trots att det egentligen var efter skoltid så hade det pågått aktiviteter på skolan till 17-tiden. Det hade bland annat skett repetitioner inför ett spex och även en föreläsning. Flera polispatruller anlände redan 10 minuter efter larmet och då fanns det fortfarande ett 50-tal elever och lärare kvar i och utanför skolbyggnaden.

 • Eftersom polisen har uppgifter om att händelserna ska ha skett på tredje våningen så tar sig polispatrullerna snabbt upp dit.
 • Där anträffar man ganska snabbt först en skadad person, gärningspersonen och ytterligare en svårt skadad person.
 • Gärningspersonen grips 17.22.
 • Så tio minuter efter att larmet har kommit har vi gärningsmannen under kontroll, säger hon.

De vet i det skedet inte om det finns flera gärningsmän eller flera skadade. De säkrar att så inte är fallet och går sedan i gång med ett trygghetsskapande arbete, identifierar och säkrar de som kan ha sett något och varit på plats. De som fanns på plats var inrymda, dvs instängda i skydd, inne på skolan, enligt Petra Stenkula. Vad Hände I Skolan I Malmö Den anrika Malmö Latinskola är en stor skola med över 1000 elever som ligger i centrala Malmö. Foto Frasse Franzen Malmö stad 2021
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Få Lägenhet I Stockholm?

Vad hände i Malmö gymnasiet?

Två kvinnor i 50-årsåldern som jobbade som lärare på gymnasieskolan Malmö Latin har dött efter ett grovt våldsbrott på skolan under måndagen. En 18-årig man som är elev på skolan har under natten anhållits misstänkt för mord.
Visa hela svaret

Får man ha med sig hund till skolan?

Nu går skolverket ut med riktlinjer för hundar januari 2019. De svenska skolmyndigheterna har kommit fram till att hundar och andra djur inte hör hemma i skolan. Men varken skolor eller kommuner har ännu informerats om Skolverkets ställningstagande. Det är framför allt så kallade läshundar som används i skolor för att i pedagogiskt syfte hjälpa elever med lässvårigheter.

Astma- och Allergiförbundet har under flera år försökt få myndigheterna att ta fram en vägledning om och hur läshundar får användas i skolor. Men eftersom det saknas vetenskaplig grund för att det bidrar till att barn och elever utvecklas enligt utbildningens mål, har Specialpedagogiska myndigheten sedan tidigare avstått från att ta fram riktlinjer.

När frågan sedan lämnades över till Skolverket slog de 2017 fast följande:

Hundar och andra djur inte har en naturlig plats i skolan. Även om det finns positiva effekter för vissa elever så kan det inte ställas mot elever som till exempel är allergiska eller rädda för hundar. Rimligen finns det inte bara en lösning för att avhjälpa eller lindra ett stödbehov för elever i behov av särskilt stöd. En elevs stödinsatser ska inte innebära att en annan elevs rätt till utbildning och en god arbetsmiljö försämras.

Visa hela svaret

Vad hette Malmö förr?

Ortnamnet Malmö är känt sedan 1100-talet under olika former och stavningar. Namnet har sitt ursprung i en by, Övre Malmö, som gav namn åt en annan, nyare by som kallades för Nedre Malmö, Nedre Malmö låg där gamla staden ligger idag. Orten omtalas som stad 1275.
Visa hela svaret

You might be interested:  När Börjar Skolan 2021 Kalmar?

Vem mördade på Malmö Latin?

Två lärare mördades vid Malmö Latin – nu kommer domen Livstids fängelse – det blir straffet för 18-åringen som mördade två lärare på Latinskolan i Malmö. Han blir den första 18-åringen i landet som döms till livstid efter en lagändring. Gärningsmannen ska också betala skadestånd till de efterlevande med totalt cirka en miljon kronor.

 • Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest.
 • Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst, kommenterar lagmannen Johan Kvart som varit ordförande under rättegången.
 • När skoldagen tar slut den 21 mars låser 18-åringen in sig på skolans toalett med två knivar, en yxa och en hammare.

Han tar på sig halsduk, mask och hörselkåpor, och ställer sig sedan utanför en annan toalettdörr. Den kvinnliga lärare som kommer ut därifrån attackeras först. En annan lärare som bevittnar attacken blir jagad genom korridoren innan också hon attackeras.
Visa hela svaret