Vad Gör Man I Skellefteå?

Vad Gör Man I Skellefteå
12 Saker att Göra i Skellefteå

 • Se en föreställning på Västerbottensteatern Västerbottensteatern är länsteatern i Västerbotten och är belägen i centrala Skellefteå. Teatern producerar 7-10 nya uppsättningar varje år och har runt 400-500 föreställningar årligen.
 • Besök Bonnstan
 • Åk skidor på Storklinta Skidcenter
 • Besök Skellefteå Museum
 • Vandra Nasaleden
 • Se Sveriges äldsta bro – Lejonströmsbron
 • Åk till Rismyrliden
 • Besök Sankt Olovs Kyrka

Meer items
Visa hela svaret

Vad göra med barn i Skellefteå?

Fantasifulla Lilleputtlandet. SKELLEFTEÅ En ‘sagolik’ sommarpark med massor av kul för barnen. Inom området finns ett 30-tal olika aktiviteter till exempel barnens trafikstad, vilda västernstad, skattjakt, indianstig och djur finns på områden.
Visa hela svaret

Varför vill man bo i Skellefteå?

Flytten blev en fullträff för bågskytten Andreas – För Andreas Häggström har karriärresan gått norrut, från hemstaden Örnsköldsvik, till studier i Umeå innan han landade i Skellefteå på ett ingenjörsjobb. Här har han hittat den perfekta mixen av ett stimulerande arbete och ett familjeliv med närheten till fritidsaktiviteter – utan att behöva skruva upp tempot.
Visa hela svaret

När är Matfesten i Skellefteå?

Efter uppehållet – stora matfesten ska återigen anordnas i Skellefteå Pressbild: Geraud Markets Publicerad 05 maj 2022, kl 15:40 (uppdaterad 05 maj 2022, kl 15:49) MAT Efter två års uppehåll kommer den internationella matfestivalen tillbaka till Skellefteå i höst.

 1. I över ett decennium har “International food festival” årligen turnerat Sverige, med undantag för under pandemin.
 2. Med marknaden följer autentisk mat och kulinarisk kultur från alla världens hörn, och i Skellefteå är evenemanget ofta välbesökt.
 3. Tidigare hette det “International street market”, men arrangören Geraud Markets tycker att det nya namnet bättre speglar hur verksamheten utvecklats.

När matfesten nu kommer tillbaka listas 22 städer i turnéplanen. – Efter två långa år är vi tillbaka! Skriv ner datumen vi är hos dig så ses vi i sommar, skriver arrangören på sin hemsida. Den internationella matfestivalen kommer till centrala Skellefteå den 7-10 september.

2022-12-21 2022-12-22 2022-12-23 2022-12-23

: Efter uppehållet – stora matfesten ska återigen anordnas i Skellefteå
Visa hela svaret

Vad är öppet i Skellefteå?

Hur länge har butikerna i centrum öppet? Har alla butiker öppet lika länge? Var finns parkeringsplatser och hur mycket kostar det att parkera? Det är sådana frågor som vi ofta får via sociala medier eller över disk på vår turistcenter. Här har vi samlat den information vi tror att du främst behöver. Rekommenderade öppettider är de tider som de flesta butiker i centrum håller öppet. Avvikelser kan så klart förekomma, så för exakta öppettider för respektive butik hänvisar vi till deras egna kanaler. Rekommenderade öppettider för centrum Måndag-Fredag kl 10.00-18.00 Lördag kl 10.00-16.00 Söndagsöppet i centrum 12.00-16.00, gäller för Citykompaniet (galleria), Akademibokhandeln, Indiska, Dressman, Åhléns, Kapp Ahl, H&M, Aveny Sko och Kjell & Company. Mer om söndagsöppet hittar du här >> Öppettider för Citykompaniet Citykompaniet är ett köpcentrum med ett 30-tal butiker mitt i Skellefteå Centrum. Måndag-Fredag kl 10.00-19.00 Lördag kl 10.00-16.00 Söndag kl 12.00-16.00 Mer om CK hittar du här >> Vintergatan galleria I gallerian Vintergatan hittar du ett 15-tal butiker, lättillgängligt i markplan. Måndag-Fredag kl 10.00-18.00 Lördag kl 10.00-16.00 Söndag kl 12.00-16.00 Mer om Vintergatan hittar du här >>
Visa hela svaret

Vad brukar barn göra?

Tips på vad du kan göra med 2-3 åringar –

Testa olika fantasilekar. Ni kan till exempel klä ut er eller leka “mamma, pappa, barn”. Använd gossedjur till att improvisera teater och kommunicera med barnet. Låt barnet vara med och testa vuxensysslor som torka av bordet eller att sopa golvet. Testa att sortera saker efter färg och form, till exempel pennor eller Duplo-Lego. Det är både kul och lärorikt. Låt barnet måla med tuschpennor, kritor eller fingerfärg. Leklera är också också kul. Lek på lekplatser. Där kan ni åka rutschkana, gunga eller kanske leka i sandlådan. Det är roligt och bra för motoriken.

You might be interested:  Var I Borås Går Skid Sm?

Visa hela svaret

När kommer Hooja till Skellefteå?

Någonstans norr om polcirkeln bor det maskerade spelmanslaget Hooja som debuterade 2021 med “Donkey Kong”. Under samma år kom ytterligare singelsläpp och “Levererar” uppmärksammades bland annat av P4 Norrbotten: “‘Levererar’ är som en handbok till att bli en stabil norrlänning, om kunskapen att backa med släp eller att hugga ved med en hand, om egna upplevelser och sånt som man fått berättat för sig”, säger Hooja till P4.

 1. Efter en intervju i TV4’s “Efter Fem” tog det fart i sociala medier och ordet om Hooja spred sig på byn och bara några dagar efter intervjun låg hela fyra låtar i topp på Spotifys lista över de mest virala låtarna i Sverige.
 2. I samma veva meddelar Hooja att mer melodier är på väg.
 3. Soundet har beskrivits som “skogsdisco”, och med ett unikt uttryck och en nypa salt driver de med sig själva över trallvänliga melodier och med texter om livet i norr.

Så säg hej till Hooja:s första spelning i SKELLEFTEÅ! Instagram https://www.instagram.com/hoojahooja/
Visa hela svaret

Hur rik är Skellefteå kommun?

Rikaste kommunen med ständig svångrem I Norran läser man frekvent om besparingar och indragningar inom Skellefteå kommun, barngrupperna inom förskolan blir större och större, resurserna i grund- och gymnasieskola är knappa, resursbristen inom hemtjänst och äldreomsorg är stor, gatlysen släcks i ytterområden och så vidare.

Samtidigt är Skellefteå kommun Sveriges näst rikaste kommun med ett eget kapital som uppgår till över 7,7 miljarder kronor. Dessutom redovisar Skellefteå kommun koncern stora överskott varje år. Bara de senaste fem åren uppgår överskottet sammantaget till en miljard femhundrasextiofyra miljoner kronor, 1 564 000 000 kronor, som har lagts till det redan mycket stora egna kapitalet.

Även om kommunen skulle redovisa ett underskott på hundra miljoner kronor varje år framöver skulle vi fortfarande efter 25 år vara på topp-tiolistan över Sveriges rikaste kommuner. Min fråga till Lorens Burman är därför: Vad sparar vi till? Är det verkligen så att detta nitiska sparande är det som mest gynnar oss medborgare? Birger Svar direkt Skellefteå kommun har i grunden en stabil och välskött ekonomi, vilket vi ska vara stolta över.

Jämfört med andra beskrivs ofta Skellefteå som en rik kommun. I huvudsak beror det på att kommunen äger Skellefteå Kraft som ur ett nationellt perspektiv är ett stort kommunägt bolag. Ägandet innebär att kommunen har bundit upp stora delar av sitt egna kapital i aktier som kommunen har i Skellefteå Kraft.

Detta kapital kan inte användas för löpande verksamhet eller investeringar i exempelvis skola, vård och omsorg. Det innebär att Skellefteå kommun inte har mer i rörelsekapital än någon annan kommun för att klara investeringar. Den ekonomiska utmaningen är därmed lika stor i Skellefteå som i många andra kommuner i Sverige.

 • Om en kommun är rik eller inte borde istället mätas i hur stor andel av befolkningen som är med i samhällsgemenskapen, hur stor andel som har arbete, utbildning, egen bostad, god hälsa och känner trygghet i sin vardag.
 • Jag håller inte med om att Skellefteå kommun sparar.
 • Däremot måste vi anpassa verksamhetens kostnader till de intäkter som kommer in till kommunen.
You might be interested:  Vilken Stadsdel Tillhör Gatan Malmö?

Skellefteå kommun satsar totalt sett mer på kommunala verksamheter jämfört med snittet för alla kommuner i Sverige.2013 uppgick den skillnaden, enligt SCB, till över 7 400 kronor mer per invånare och år, vilket motsvarar över 500 miljoner kronor extra till kommunens innevånare varje år.

Av dessa merintäkter satsar Skellefteå kommun mer på verksamheter för äldre och personer med funktionsnedsättning, fritid, infrastruktur och kultur. Stora satsningar på nyinvesteringar planeras till för- och grundskolor och gymnasium, men också för nya boenden för äldre och funktionshindrade, fler bostäder, ny vattentäkt, nytt resecentrum, kulturhus, gator med mera.

Allt för att Skellefteå ska klara målet om 80 000 invånare 2030.

Lorents Burman (S) Kommunstyrelsens ordförande Skellefteå kommun

: Rikaste kommunen med ständig svångrem
Visa hela svaret

Var ska man bo i Norge?

Bo i Norge – Några av de populäraste norska städerna för oss svenskar att bo och jobba i är Oslo, Stavanger och Bergen. Det är relativt lätt att hitta boende i Norge, både eget boende men även kollektiv. Bor du kollektivt sparar du in en slant samtidigt som du träffar nya människor i samma situation som du själv.

Då är det vanligt att man hyr in sig i ett rum i ett större hus. Det är tämligen dyrt med boende i Norge men då lönerna är höge än i Sverige brukar det inte ses som ett större problem. För att hitta boende i Norge kan du gå online på olika sidor som annonserar ut lediga lägenheter. En sådan sida är bland annat Aftenposten.no Använd dig av lokaltidningarna för att hitta annonser om lediga boenden.

Du kan även kontakta en fastighetsmäklare direkt. De flesta bostäder är privatägda vilket resulterar i att det brukat vara betydligt lättare att få tag på en lägenhet i Norge jämfört med i Sverige. Är du bara en person som söker boende kan du enkelt fråga dig runt på stan eller bland bekanta.
Visa hela svaret

Vem vill bo i lägenhet?

Allt fler barnfamiljer bor i lägenhet – De familjer som har tre barn ­eller fler bor däremot något oftare i lägenhet, och detsamma gäller ­ensamstående föräldrar. Bland dem är det 71 procent som bor i hyres- ­eller bostadsrätt. Allt fler barnfamiljer bor i lägenhet.

När nya bostadsområden planeras är det viktigt att tänka på utemiljön. Är den barnvänlig? Illustration: Shutterstock. – Utvecklingen med fler barn­familjer som bor i lägenhet kan bero på flera saker. Vi har sett att den ­ekonomiska verkligheten ­blivit ­tuffare för barnfamiljerna de ­senaste åren. Alla som skulle önska kanske inte har råd att bo i hus.

– Men vi ser också, i mindre tätorter där huspriserna inte är så hiskligt höga, att familjer med barn i större utsträckning väljer att bo kvar i lägenhet inne i eller nära ­staden. Det är två skilda förklaringar, som i och för sig inte motsäger varandra, säger Jan Amcoff.

För många föräldrar är bilden av det glada barnet som springer på en gräsmatta oerhört stark Ingegerd Gavelin är pensionerad familjeterapeut som inte sällan stött på par där frågan om hur man ska bo har blivit en infekterad diskussion. – För många föräldrar är bilden av det glada barnet som springer på en gräsmatta oerhört stark.

Och jag tror att den bilden hänger starkt samman med idén om det maxade föräldraskapet, som så många strävar efter idag. Kanske till och med så mycket att man i den virveln ibland glömmer bort sig själv och vad man egentligen vill, säger hon. – Det finns några val som är ­viktigare för oss än andra när det gäller hur vi vill leva våra liv, och hur vi bor är ett av dem.

Jag skulle önska att föräldrar först och främst lyssnade till sin egen röst – vad vill jag, vad vill jag inte, hur vill jag leva mitt liv och hur vill jag absolut inte göra det? – och mindre till vad ­normen eller något slags idealbild säger att vi borde göra, fortsätter hon. När båda parterna i en relation vet vad man vill och är grundade i det, har man som par, om man är oense om hur man ska bo, bättre förutsättningar för en bra dialog, menar Ingegerd Gavelin.

You might be interested:  Var Lämnar Man Deklarationen I Örebro?

Man kan förmodligen inte räkna med några snabba lösningar, men chanserna för att hitta en kompromiss eller nya förslag på hur man skulle kunna lösa konflikten ökar. – Man kan ge sina barn ett jätte­gott liv utan att de bor i hus, lycka har ju inte med boendeformen att göra.

Men vi vuxna är viktiga förebilder för våra barn när det gäller hur vi väljer att leva våra liv. Vill vi verkligen förmedla att det är bättre att göra som andra än att leva efter idéer som är grundade i oss själva? Var och en måste helt enkelt välja det man trivs bäst med och inte låta sig styras av den norm som för tillfället råder.

Barn som växer upp med föräldrar som mår bra och lever ett liv de själva valt har också själva de bästa förutsättningarna för ett bra liv, säger Ingegerd Gavelin.
Visa hela svaret

Vad är öppet i Skellefteå?

Hur länge har butikerna i centrum öppet? Har alla butiker öppet lika länge? Var finns parkeringsplatser och hur mycket kostar det att parkera? Det är sådana frågor som vi ofta får via sociala medier eller över disk på vår turistcenter. Här har vi samlat den information vi tror att du främst behöver. Rekommenderade öppettider är de tider som de flesta butiker i centrum håller öppet. Avvikelser kan så klart förekomma, så för exakta öppettider för respektive butik hänvisar vi till deras egna kanaler. Rekommenderade öppettider för centrum Måndag-Fredag kl 10.00-18.00 Lördag kl 10.00-16.00 Söndagsöppet i centrum 12.00-16.00, gäller för Citykompaniet (galleria), Akademibokhandeln, Indiska, Dressman, Åhléns, Kapp Ahl, H&M, Aveny Sko och Kjell & Company. Mer om söndagsöppet hittar du här >> Öppettider för Citykompaniet Citykompaniet är ett köpcentrum med ett 30-tal butiker mitt i Skellefteå Centrum. Måndag-Fredag kl 10.00-19.00 Lördag kl 10.00-16.00 Söndag kl 12.00-16.00 Mer om CK hittar du här >> Vintergatan galleria I gallerian Vintergatan hittar du ett 15-tal butiker, lättillgängligt i markplan. Måndag-Fredag kl 10.00-18.00 Lördag kl 10.00-16.00 Söndag kl 12.00-16.00 Mer om Vintergatan hittar du här >>
Visa hela svaret

När kommer Hooja till Skellefteå?

Någonstans norr om polcirkeln bor det maskerade spelmanslaget Hooja som debuterade 2021 med “Donkey Kong”. Under samma år kom ytterligare singelsläpp och “Levererar” uppmärksammades bland annat av P4 Norrbotten: “‘Levererar’ är som en handbok till att bli en stabil norrlänning, om kunskapen att backa med släp eller att hugga ved med en hand, om egna upplevelser och sånt som man fått berättat för sig”, säger Hooja till P4.

 1. Efter en intervju i TV4’s “Efter Fem” tog det fart i sociala medier och ordet om Hooja spred sig på byn och bara några dagar efter intervjun låg hela fyra låtar i topp på Spotifys lista över de mest virala låtarna i Sverige.
 2. I samma veva meddelar Hooja att mer melodier är på väg.
 3. Soundet har beskrivits som “skogsdisco”, och med ett unikt uttryck och en nypa salt driver de med sig själva över trallvänliga melodier och med texter om livet i norr.

Så säg hej till Hooja:s första spelning i SKELLEFTEÅ! Instagram https://www.instagram.com/hoojahooja/
Visa hela svaret