Vad Gör Man I Landskrona?

Vad kan man göra i Landskrona?

 • Besök Landskrona Museum.
 • Titta på konst i Landskrona Konsthall.
 • Spela golf.
 • Utforska Landskrona slott.
 • Vandra längs Skåneleden.
 • Sola och bada.
 • Åk på dagsutflykt till Ven.
 • Besök Sofia Albertina Kyrka.

Visa hela svaret

Var ska man inte bo i Landskrona?

Fokus: Botten att bo i Landskrona Vad Gör Man I Landskrona Enligt tidningen Fokus är Landskrona ingen särskilt bra stad att bo i. Tidningen Fokus presenterade i dagarna sin årliga undersökning gällande vilken kommun det är bäst att leva i. Siffrorna är föga smickrande för Landskrona som tillsammans med 19 andra kommuner hamnar på plats 271-290.

 1. Alltså i botten.
 2. Faktum är att Landskrona var så bra placerade som plats 74 2019.
 3. Undersökningen som siffrorna bygger på att alla 290 kommuner jämförs utifrån sammanlagt 210 faktorer inom tio ämnen.
 4. Arbetsmarknad, bostäder, demografi och jämställdhet, kommunal ekonomi, trygghet, kultur och fritid, miljö, socialt och hälsa samt utbildning.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) tar siffrorna på allvar men ställer sig samtidigt frågande till hur undersökningen konstruerats. – Jag känner väl till Fokus rankinglista och Stadsledningskontoret har ett uppdrag att studera den närmare.

 • Jag tar alla utvärderingar och granskningar på allvar och försöker dra slutsatser av dessa.
 • I fjolårets ranking från samma tidning, “Fokus”, landade vi i den bättre fjärdedelen bland landets kommuner.
 • Detta har vi gjort under flera år dessförinnan.
 • I år är resultat annorlunda, konstaterar Torkild Strandberg och fortsätter.

– Jag tycker det finns skäl att titta närmare på detta och kanske ifrågasätta hur undersökningen konstruerats. Förutsättningarna att leva ett bra liv i vår stad har knappast förändrats så radikalt till det sämre på ett par månader. Det finns skäl att granska både resultaten i rankingen och metoden som använts.

Oppositionsråd Fatmir Azemi (S) menar att klasskillnader är anledningen till det dåliga resultatet. ­ – Min generella kommentar är att klyftorna i staden dessvärre blir allt större. Vanligtvis borde det vara bra att bo och leva i en stad som har en bra ekonomi som Landskrona stad faktiskt har, men i detta fallet är det inte så, säger han.

Faktum är att Landskrona hamnar på plats 18 gällande den kommunala ekonomin. Samtidigt ligger Landskrona på plats 286 (av 290 kommuner) inom området sociala förhållande och hälsa. Fatmir Azemi anser att det är bland annat bostadspolitiken som ligger bakom klyftan.

You might be interested:  Hur Mycket Kostar Hotell I Stockholm?

En av de största faktorerna som påverkar sociala förhållanden är bostadspolitiken. I Landskrona har vi idag områden som Norra Borstahusen, som har blivit en plats för den målgrupp som har förmögenhet, I kontrast till detta har vi områden som Karlslund och Öster som har hög arbetslöshet och sämre boendemiljö.

Torkild Strandberg ser dock inte denna koppling som någon anledning till den stora skillnaden. – Det finns en tydlig plan för att göra Landskrona till en bättra plats att bo på. Det gäller till exempel faktorer som möjligheten att arbeta i stället för att leva av bidrag och att höja utbildningsnivån.

 1. För att detta ska vara möjlig är en stark ekonomi helt avgörande.
 2. Utan detta är våra förutsättningar att förbättra staden väsentligt mindre.
 3. Det finns alltså ingen motsättning mellan att ha en stark ekonomi och att utveckla möjligheterna att leva ett bra liv. Tvärtom.
 4. En stark ekonomi är en grundförutsättning.

Gällande tryggheten så ligger Helsingborg, Landskrona och Malmö på platserna 288-290, alltså längst ner i botten. – Detta är en av de faktorer som förvånar mig allra mest och som vi ska titta närmare på. Att stärka tryggheten och minska brottsligheten är prioriterat och här går det bra i Landskrona.

 • Brottsligheten faller i Landskrona och tryggheten stärks.
 • Det som gör mig särskilt tveksam till undersökningen är att städer som till exempel Helsingborg och Stockholm presterar sämre på merparten av variablerna inom Trygghet men ändå ligger högre än Landskrona i Fokus dellista relaterad till Trygghet, säger Torkild Strandberg.

Fatmir Azemi ser en koppling men anser inte att man ska skylla på sina grannar. – Ja det klart att det kan vara en viss påverkan på grund av närheten till både Malmö och Helsingborg. Men vi ska inte skylla på grannstäderna då vi har ett eget ansvar för våra invånare, att få dem att känna sig trygga att leva och bo i Landskrona.

You might be interested:  Vad Händer På Lovet Umeå?

Trots det dåliga resultatet i undersökningen så ser Torkild Strandberg ljust på framtiden. – Landskrona arbetar efter en långsiktig plan för att göra detta till en riktigt bra plats att leva och bo på. En sådan resa blir aldrig färdig – det kommer alltid att finnas mer att göra. Vi ska fortsätta arbeta hårt för att sätta tydliga mål och framförallt för att förverkliga dessa.

I detta arbete ska vi titta på både Fokus och andras rankingar och bedömningar och ta till oss relevant fakta. : Fokus: Botten att bo i Landskrona
Visa hela svaret

Vad intresserar barn?

Intressen och kompisar blir väldigt viktiga – Barn i 12-årsåldern drar sig gärna undan och ägnar sig åt mobil, dator eller läsning. Många får ett intresse som de blir väldigt intresserade av. Det kan till exempel vara att bygga något, ägna sig åt en sport eller att lära sig allt inom ett specialområde.

 • Många barn vill ofta umgås med kompisarna och det är vanligt att vilja ha en kompis som står en extra nära.
 • Det brukar vara extra vanligt bland flickor.
 • Vad kompisarna tycker kan vara viktigast av allt.
 • Många vill vara populära och omtyckta.
 • Ofta kan barn i den här åldern gå ganska långt för att imponera på kompisarna eller bli accepterade i gänget.

Försök att ha en relation med barnet som gör att hen tycker det är okej att prata med dig om saker som har hänt, och om hur barnet och själv och kompisarna kan bete sig.
Visa hela svaret

Vad händer på Lagunen i Landskrona?

Tidigare år har tyngdpunkten i programmet legat på stranden vid Halvmånen, Lagunen. Även i år blir där restaurangtält, och Cityidrott har Lagunen som bas för många av sina aktiviteter för barn och unga.
Visa hela svaret

Har Landskrona varit huvudstad?

Peder Skram bygger Citadellet – Den danske kungen Christian III gav 1549 länsmannen Peder Skram i uppdrag att befästa Landskrona med ett slott. Uppförandet tog drygt tio år och fästningen Citadellet är än idag ett av Landskronas mest kända landmärken.
Visa hela svaret

Hur många bor i Landskrona 2022?

Landskrona stad ligger i Skåne län och har 46 488 invånare.
Visa hela svaret

När blev Landskrona svenskt?

Landskrona – historia År 1549 byggde den danska kungen Christian III ett slott som senare fick namnet Landskrona Citadell. Detta slott är någonting som är ett av Sveriges högst välbevarade och mest historiska byggnader som fortfarande kan besökas. Efter att Landskrona år 2013 med 33000 invånare firade sin 600-årsdag, fick även detta slott vara med i firandet.

 • Det skulle dock dröja ända till år 1720 innan Landskrona blev en svensk stad eftersom stora delar av de av danskarna ockuperade områdena då återgick i svensk ägo.
 • Från att gå ifrån Hansatiden och allting som hände under denna tid, till att ta steget framåt i tiden för att se hur människor idag lever i Landskrona, behöver det inte sägas så mycket.
You might be interested:  När Kan Jag Boka Dos 2 Uppsala?

Här går idag livet helt enkelt sin gilla gång och all den moderna utveckling som har skett sedan medeltiden i Sverige, har även hänt i Landskrona. Nu är det dock så att Landskrona verkligen är en stad som har många välbevarade hus och byggnader, vilket gör detta till ett mecka för den som är intresserad av kultur och historia. Vad Gör Man I Landskrona Är du en av dessa personer ska du verkligen göra ett besök i Landskrona och upptäcka allting som du tidigare bara har sett på bilder. : Landskrona – historia
Visa hela svaret

Vad betyder Landskrona?

Landskrona kan syfta på:

 • Landskrona kommun – en kommun i Skåne län
 • Landskrona – centralort i Landskrona kommun
 • Landskrona stad – en tidigare kommun i Malmöhus län 1413–1970
 • Landskrona församling – en församling i Lunds stift
 • Landskrona station – en järnvägsstation i Sverige
 • Landskrona län – ett tidigare län under den danska tiden
 • Landskrona valkrets – en valkrets i Sverige
 • Landskrona BoIS – idrottssällskap i Sverige
 • Landskrona atletklubb – tyngdlyfarklubb i Sverige
 • Landskrona – en svensk fästning i Ingermanland 1299–1301, se Nyenskans

Visa hela svaret

Vad hände med Malin i Landskrona?

Malines mystiska död: Smycke hittat på parkering Publicerad: 8 januari Uppdaterad: 8 januari 31-åriga Malines död är fortfarande en gåta. Ett smycke, som en privatperson har hittat, kan vara en möjlig ledtråd om vad som hänt. Just en sådan vristlänk hade Maline. – Det har kommit in till oss. Det är ett armband eller en vristlänk i guld, säger förundersökningsledaren Kent Persson.31-åriga Maline försvann tidigt på morgonen den 23 december.
Visa hela svaret