När Blommar Vitsippor I Stockholm?

Växter i april

 • Backsippa.
 • Blåbär.
 • Blåsippa.
 • Gullviva.
 • Pestskråp.
 • Svalört.
 • Vitsippa.
 • Vårlök.

Visa hela svaret

När brukar vitsippor blomma?

Blomningstid. (April–)Maj–juni.
Visa hela svaret

När brukar vitsippor komma?

Vitsippan slår ut i blom strax efter blåsippan. De första knopparna kan ses i slutet av april. Ännu i juni kan man finna blommande vitsippor.
Visa hela svaret

När blommar blåsippor och vitsippor?

Våra tidiga vår växter, först ut brukar Tussilagon vara som kan börja blomma redan i februari, där efter följer blåsippan och sedan vitsippan. Större delen av blomningen hos alla tre brukar dock infalla i April-Maj.
Visa hela svaret

När kommer första vårblomman?

Så fort snön börjar smälta och vårsolen värma, så visar sig de första vårblommorna. Vilka arter det är varierar beroende på var i landet vi befinner oss. Vintergäck och snödroppar brukar komma först. Lite senare, i slutet av mars eller början av april, kan vi hitta diken fulla med hästhov (tussilago).
Visa hela svaret

Är vitsippor fridlysta i Stockholm?

Nej vitsippor är inte fridlysta men däremot blåsippor Är nästan 100 säker på att vitsippor inte är fridlysta, bara blåsippor.
Visa hela svaret

Hur länge blommar vitsippor?

Antal:

Portionsmängd: 60 frö
Såtid: jan-maj/sep-nov
Grotid: 1-6 mån
Blomtid/Skördetid: april-maj
Årighet: Flerårig

Visa hela svaret

Vilken kommer först vitsippa eller blåsippa?

Vitsippan, Anemone nemorosa, är lite senare än blåsippan, den dyker upp i början på april.
Visa hela svaret

Får man plocka blåsippor i Stockholm?

Fridlysta arter En del av de fridlysta växtarterna är så attraktiva att det kan kännas frestande att plocka dem, till exempel backsippa och nattviol, men det är alltså förbjudet. Andra arter är mer oansenliga eller så ovanliga att man sällan kommer i kontakt med dem.

 1. De flesta fridlysta växtarterna är fridlysta mot all slags plockning i hela landet.
 2. Några arter, till exempel blåsippa, gullviva och lummerarter, får man plocka i större delen av Sverige, så länge man inte plockar för försäljning eller gräver upp dem.
 3. I vissa län är dessa arter dock även fridlysta mot all slags plockning! Det är till exempel inte tillåtet att plocka blåsippor i Stockholms län, medan det är tillåtet att plocka, men inte sälja eller gräva upp dem, i angränsande län.

: Fridlysta arter
Visa hela svaret

När slår vitsippor ut?

Sällsynta örter på slocknade vulkaner – När Blommar Vitsippor I Stockholm Det finns platser som mest hör våren och försommaren till. Ställen där ett många örter under en kort tid klär marken, mest innan träden slår ut. I slutet av mars och under april slår blåsippor, vitsippor, lungört och violer ut. Det finns inte mycket i svensk natur som är vackrare än denna tidiga blomning i lövskogen. När Blommar Vitsippor I Stockholm På sommaren befinner sig ofta dessa platser i djup skugga under bok och ek. I Rönneåbygden finns några ställen där floran är särskilt rik och till dessa hör vulkanbergen sydost om Söderåsen, från Ljungbyhed ner till Ringsjön. Berg av hård basalt från vulkanutbrott för 100 – 200 miljoner år sedan. I slutet av mars slår de första blåsipporna ut på branterna vid Allarps bjär, Djupadal och Natthall. Snön ligger vissa år kvar i skogarna uppåt Färingtofta vid denna tid och marken kring blåsipporna är fortfarande frusen. Där jorden är mullrik och träden glesa har sipporna ofta sällskap av vårlök, svalört och violer. De mer sällsynta av vårens örter finns inte på alla de nämnda platserna. På basaltkuppen Juskushall är floran ganska artfattig men där står nu liljekonvalj och gulplister i knopp och väntar på värmen. Ännu är mattorna av vitsippa täta och skogsviolen är spridd på berget. När Blommar Vitsippor I Stockholm På Allarps bjär nära Hallaröd har blåsippan sällskap av hela noblessen i den skånska vårfloran som vårärt, gulsippa, underviol, lundviol, skånsk nunneört, smånunneört ramslök och tandrot. Detta är nog den av dom gamla vulkanerna som har den rikaste floran tillsammans med Knösen, Hästhallarna och Sätesklev. Och över hela härligheten sjunger grönsångare, flugsnappare och rödstjärt. Precis när Eyjafjallajökull hade utbrott för några år sedan letade vi efter en annan av de gamla skånska basaltkupperna vid Vägasked. Vi frågade en man som arbetade i en trädgård om vägen. När ordet vulkan nämndes började han flacka med blicken och såg orolig ut.

En annan gång frågade jag en äldre man på promenad om vägen till Allarps bjär. Han utbrast, vulkan här, och såg förskräckt ut. Fast man vet ju aldrig om de gamla vulkanerna vaknar igen. Det är märkligt hur okända de skånska slocknade vulkanerna har varit men detta håller på att ändras, inte minst med hjälp av Facebooksidan Skånska vulkaner med Eric Kjellin i spetsen.

Kring alla dessa fagra och lite magiska ställen finns skrönor och historier, människor har i århundraden fascinerats och dragits dit. Även i nordvästra Skåne är blåsippan påfallande ofta knuten till vackra och lockande platser. Många människor besöker årligen “sitt” blåsippställe för att kolla så allt står rätt till.

 • Tänk om vi i dessa tider när trädgårdsintresset bara växer även kunde skapa en tradition av att besöka dessa platser och hälsa våren välkommen.
 • Att kanske få intresset för vår vilda flora att åter växa.
 • Blåsipporna har växt där länge, ofta längre än träden.
 • Liksom många lundväxter är de stationära, deras biotoper nyskapas inte längre.

Vitsipporna är ständigt på väg men blåsipporna går ingenstans. Men det finns annat än vulkanberg i den fantastiska Rönneåbygden. En av de vackraste platserna längs ån kallas Dalen och ligger nära Billinge. Det ett av dom områden i Skåne som härbärgerar nästan alla vårens vilda blommor.Här har vi nunneörterna, den sällsynta stora skånska som nästan liknar en orkidé och släktingen smånunneört. När Blommar Vitsippor I Stockholm Svår för pollinerare att ta sig in i så ibland stjäl humlor nektarn bakvägen. Nunneörtens vetenskapliga namn går tillbaka till antikens Grekland. Blåsipporna har blommat några veckor och börjar blekna bort i havet av vitsippor. Det vackra ordet lundäng beskriver träffande platsen och här i lunden dominerar ek, bok, avenbok och hagtorn.

Många av träden är gamla. I gläntorna är det alldeles gult av vårlöksbuketter och källorna och små kärr lyses upp av den lilla gullpudran. Jag tror aldrig jag har sett så mycket av den någon annanstans. Här ropar mindre hackspett och skogssnäppan spelar över maderna längs ån. I skydd av den grövsta eken växer ett litet bestånd av en av våra märkligaste örter, den lilla desmeknoppen vars existens som de flesta är helt omedvetna om.

Det vetenskapliga namnet betyder den obetydliga som doftar mysk. I närheten finns också vätteros, lundviol och gulsippa. När Blommar Vitsippor I Stockholm Den lilla desmeknoppen, sedd av få. Foto: Bengt Hertzman Många håller Natthall för den finaste platsen längs ån och här blommar längre fram i vår gulsippor och nunneört och om några veckor slår en av Skånes sällsyntaste växter ut, glansnävan. Men då är det försommar. © Skånes Nordvästpassage. Sidan redigerad 2021-03-16 av Bengt Hertzman
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Ställer Man Sig I Bostadskö Stockholm?

Är blåsippor fridlysta i Södermanland?

Blåsippa Blåsippan är fridlyst i hela landet, men på olika sätt. Det är i hela landet förbjudet att:

Gräva eller dra upp exemplar av växten med rötterna. Plocka eller på annat sätt samla in exemplar av växten för försäljning eller andra kommersiella ändamål.

Det är i Hallands, Skåne, Stockholms och Västerbottens län, i Göteborgs, Härryda, Kungälvs, Lysekils, Munkedals, Mölndals, Orusts, Partille, Sotenäs, Stenungsunds, Strömstads, Tanums och Uddevalla kommuner i Västra Götalands län, samt på fastigheterna Håcksnäs 3:1 och Torpa 3:1 i Tranemo kommun i Västra Götalands län förbjudet att:

Plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada exemplar av växten. Ta bort eller skada frön eller andra delar.

Bestämmelserna om fridlysning av blåsippa finns i 8 och 9 §§ artskyddsförordningen. : Blåsippa
Visa hela svaret

Vilka blommor blommar i mars?

Några växter som blommar i mars Blåstjärna/scilla, jordviva, julros, krokus, pärlhyacint, snödroppar, sälg (tidiga vårar), vintergäck. Snödroppar blommar för fullt i mars. Jordviva kan börja blomma då men de flesta av mina börjar i april och blommar sedan länge.
Visa hela svaret

Vilken blomma är ett typiskt vårtecken?

1. Tussilago – När Blommar Vitsippor I Stockholm Tussilago är ett klassiskt vårtecken. Foto: Pexels Tussilagon är en gul blomma med fransiga blomblad och växer ofta i diken eller andra fuktiga platser. De är små och stammen är nästan lite seg. Tussilago är kanske Sveriges mest klassiska vårtecken! Finns det något gulligare än en barnhand som kramar hårt i slarvigt plockade tussilago? Tyvärr är de inte särskilt roliga att plocka, de överlever inte ens om du ställer dem i ett litet glas med vatten.
Visa hela svaret

Vad blommar i januari?

Hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense – Allra först ut att blomma, vissa år redan i december-januari, mer normalt februari-mars, är hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense. Dess rosa blommor doftar underbart och den blir en rejäl, ganska bred buske på mellan en och två meter.
Visa hela svaret

Hur giftiga är vitsippor?

Träffyta för direktlänk till innehåll Anemone nemorosa Växten innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Symtom: Kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré).
Visa hela svaret

Får man plocka Gullvivor i Stockholm?

Gullvivan är fridlyst i hela landet, men på olika sätt. Det är i hela landet förbjudet att: Gräva eller dra upp exemplar av växten med rötterna. Plocka eller på annat sätt samla in exemplar av växten för försäljning eller andra kommersiella ändamål.
Visa hela svaret

Får man plocka liljekonvaljer för eget bruk?

Blåsippan är fridlyst i hela landet, men på vissa håll får du plocka för husbehov, på andra håll inte alls. Har du koll på vilka blommor som är fridlysta? Bestämmelserna varierar lite över landet. Här får du en kortversion av de fridlysningsregler som skrivits in i artskyddsförordningen.

Blåsippa är fridlyst i hela landet. Du får plocka enstaka blommor, men inte gräva upp dem med rötterna eller plocka till försäljning. I Skåne, Halland, Stockholms och Västerbottens län samt i ett antal kommuner på västkusten får du dock inte plocka blåsippor alls. Gullvivor är också fridlysta i hela landet.

vitsippor

Inte heller dem får du gräva upp eller plocka till försäljning. I Halland, Skåne och Örebro får du inte plocka dem alls. Liljekonvalj är bara fridlyst i vissa delar av landet. I Kronobergs, Stockholms och Södermanlands län samt på Öland får du inte gräva upp dem eller plocka till försäljning.

I resten av landet finns inget förbud. Mistel är fridlyst i hela landet, men markägare har rätt att skörda mistel till försäljning om de inte skadar beståndet. Andra mer sällsynta vårblommor, som backsippa, mosippa och våradonis, är fridlysta i hela landet. Alla orkidéarter är också fridlysta, liksom alla lummerarter,

Är en växtart sällsynt kan du räkna med den som fridlyst. LÄS MER: Fullständig förteckning över fridlysta blommor LÄS MER om vårblommor Totalt är 275 kärlväxtarter fridlysta, därtill 12 mossor, 8 lavar, 5 svampar och 1 algart. Bland djuren är alla vilda svenska fågelarter fridlysta, liksom alla kräldjur och grodor, samt 27 däggdjursarter, däribland alla fladdermöss och de fyra stora rovdjuren (med undantag för reglerad jakt).

 • För djur innebär fridlysningen att man inte får döda, fånga eller skada djuren, ta deras ägg eller ungar samt skada deras bon.
 • Fridlysning gäller bara för allmänheten när vi är ute i skog och mark.
 • Markägare har rätt att exploatera mark med fridlysta arter.
 • Pågående markanvändning får inte avsevärt försvåras.

I så fall måste myndigheterna träda in och bilda naturreservat eller liknande. LÄS MER om fridlysning
Visa hela svaret

Vilka blommor är i säsong?

Säsongsguide för svenska grönsaker, frukter och bär – Du har väl inte missat vår säsongsguide som visar vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong just nu. Glöm inte att i frysen finns svenska bär och grönsaker året om. Och såklart hittar du dem inlagda och i sylthyllan också.
Visa hela svaret

När är det säsong för Ranunkel?

Ranunkel – nov-april.
Visa hela svaret

När slår vitsippor ut?

Sällsynta örter på slocknade vulkaner – När Blommar Vitsippor I Stockholm Det finns platser som mest hör våren och försommaren till. Ställen där ett många örter under en kort tid klär marken, mest innan träden slår ut. I slutet av mars och under april slår blåsippor, vitsippor, lungört och violer ut. Det finns inte mycket i svensk natur som är vackrare än denna tidiga blomning i lövskogen. När Blommar Vitsippor I Stockholm På sommaren befinner sig ofta dessa platser i djup skugga under bok och ek. I Rönneåbygden finns några ställen där floran är särskilt rik och till dessa hör vulkanbergen sydost om Söderåsen, från Ljungbyhed ner till Ringsjön. Berg av hård basalt från vulkanutbrott för 100 – 200 miljoner år sedan. I slutet av mars slår de första blåsipporna ut på branterna vid Allarps bjär, Djupadal och Natthall. Snön ligger vissa år kvar i skogarna uppåt Färingtofta vid denna tid och marken kring blåsipporna är fortfarande frusen. Där jorden är mullrik och träden glesa har sipporna ofta sällskap av vårlök, svalört och violer. De mer sällsynta av vårens örter finns inte på alla de nämnda platserna. På basaltkuppen Juskushall är floran ganska artfattig men där står nu liljekonvalj och gulplister i knopp och väntar på värmen. Ännu är mattorna av vitsippa täta och skogsviolen är spridd på berget. När Blommar Vitsippor I Stockholm På Allarps bjär nära Hallaröd har blåsippan sällskap av hela noblessen i den skånska vårfloran som vårärt, gulsippa, underviol, lundviol, skånsk nunneört, smånunneört ramslök och tandrot. Detta är nog den av dom gamla vulkanerna som har den rikaste floran tillsammans med Knösen, Hästhallarna och Sätesklev. Och över hela härligheten sjunger grönsångare, flugsnappare och rödstjärt. Precis när Eyjafjallajökull hade utbrott för några år sedan letade vi efter en annan av de gamla skånska basaltkupperna vid Vägasked. Vi frågade en man som arbetade i en trädgård om vägen. När ordet vulkan nämndes började han flacka med blicken och såg orolig ut.

 • En annan gång frågade jag en äldre man på promenad om vägen till Allarps bjär.
 • Han utbrast, vulkan här, och såg förskräckt ut.
 • Fast man vet ju aldrig om de gamla vulkanerna vaknar igen.
 • Det är märkligt hur okända de skånska slocknade vulkanerna har varit men detta håller på att ändras, inte minst med hjälp av Facebooksidan Skånska vulkaner med Eric Kjellin i spetsen.
You might be interested:  När Har Jag Sophämtning Västerås?

Kring alla dessa fagra och lite magiska ställen finns skrönor och historier, människor har i århundraden fascinerats och dragits dit. Även i nordvästra Skåne är blåsippan påfallande ofta knuten till vackra och lockande platser. Många människor besöker årligen “sitt” blåsippställe för att kolla så allt står rätt till.

Tänk om vi i dessa tider när trädgårdsintresset bara växer även kunde skapa en tradition av att besöka dessa platser och hälsa våren välkommen. Att kanske få intresset för vår vilda flora att åter växa. Blåsipporna har växt där länge, ofta längre än träden. Liksom många lundväxter är de stationära, deras biotoper nyskapas inte längre.

Vitsipporna är ständigt på väg men blåsipporna går ingenstans. Men det finns annat än vulkanberg i den fantastiska Rönneåbygden. En av de vackraste platserna längs ån kallas Dalen och ligger nära Billinge. Det ett av dom områden i Skåne som härbärgerar nästan alla vårens vilda blommor.Här har vi nunneörterna, den sällsynta stora skånska som nästan liknar en orkidé och släktingen smånunneört. När Blommar Vitsippor I Stockholm Svår för pollinerare att ta sig in i så ibland stjäl humlor nektarn bakvägen. Nunneörtens vetenskapliga namn går tillbaka till antikens Grekland. Blåsipporna har blommat några veckor och börjar blekna bort i havet av vitsippor. Det vackra ordet lundäng beskriver träffande platsen och här i lunden dominerar ek, bok, avenbok och hagtorn.

Många av träden är gamla. I gläntorna är det alldeles gult av vårlöksbuketter och källorna och små kärr lyses upp av den lilla gullpudran. Jag tror aldrig jag har sett så mycket av den någon annanstans. Här ropar mindre hackspett och skogssnäppan spelar över maderna längs ån. I skydd av den grövsta eken växer ett litet bestånd av en av våra märkligaste örter, den lilla desmeknoppen vars existens som de flesta är helt omedvetna om.

Det vetenskapliga namnet betyder den obetydliga som doftar mysk. I närheten finns också vätteros, lundviol och gulsippa. När Blommar Vitsippor I Stockholm Den lilla desmeknoppen, sedd av få. Foto: Bengt Hertzman Många håller Natthall för den finaste platsen längs ån och här blommar längre fram i vår gulsippor och nunneört och om några veckor slår en av Skånes sällsyntaste växter ut, glansnävan. Men då är det försommar. © Skånes Nordvästpassage. Sidan redigerad 2021-03-16 av Bengt Hertzman
Visa hela svaret

När börjar blommorna blomma?

Vilka blommor blommar först och sist? – En del blommor blommar tidigt på året. De arter som spricker ut i blom först i Mellansverige är krokus, hassel och vintergäck. Växter som får blomster i april kan komma igång redan i mars. Om vädret däremot är kyligt kanske de däremot inte spricker ut i blom innan maj.
Visa hela svaret

Hur länge blommar vitsippor?

Vitsippor – När? I sammanhanget har vitsippor förhållandevis lång blomtid. I varma skogsgläntor kan det blomma redan i början av april och på lite mindre soliga ställen kan det fortfarande blomma mot slutet av april, Var? Traska ut i, i stort sett, vilken skog som helst så hittar du de vackra små vita blommorna. När Blommar Vitsippor I Stockholm Dessa fina tvillingtjejer är fotade i en liten skogsdunge strax utanför Kristianstad den 17 april.
Visa hela svaret

När börjar de blomma?

Det finns få saker som är så underbara som att under den varmare årstiden stiga rakt ut i sin trädgård eller balkong och plocka med sig in ett vackert fång med blommor. Och vet du vad, det är faktiskt inte speciellt svårt att odla sommarblommor, mycket enklare än grönsaker i alla fall! Här berättar jag hur jag gör när jag sår fröerna som ska växa sig till plantor under våren och sedan leverera blommor fram tills frosten kommer. När Blommar Vitsippor I Stockholm Cosmea Collarette White När Blommar Vitsippor I Stockholm Rosenskära, vallmokapslar och jätteverbena Alla blommor börjar med det lilla fröet som hamnar i jorden, vattnas på och som sedan känner värmen och ljuset och börjar gro och sträcka på sig. Jag förodlar de flesta av mina sommarblommor, dvs de plantor som jag sår frön av på våren och som sedan blommar under en sommar för att sedan vissna ner till hösten. När Blommar Vitsippor I Stockholm I mitten dahlian Café Au Lait tillsammans med vädd, luktärter, aster och dubbel rosenskära. Anledningarna till att jag förodlar mina växter är två. Dels kan jag tjuvstarta säsongen en aning tidigare genom att ha stora plantor att plantera ut när frosten är över och dels är plantorna så pass stora att inte mördarsniglarna kalasar i sig allt på en gång.

Större och strakare plantor står emot allehanda sorts skadedjur. Olika blommor sås vid olika tillfällen. När man sår dem beror dels på hur lång utvecklingstid de har men även på hur pass frostkänsliga de är. Jag bor i odlingszon 1, här är vintrarna milda och sommaren varm. Dessutom har jag ett växthus, ett ouppvärmt sådant i och för sig, men det hjälper mig ändå att komma igång tidigare med sådderna på våren.

Jag har haft växthuset i några säsonger nu, men innan jag hade det gjorde jag precis likadant som jag beskriver nedan, med den skillnaden att vår matsal var en djungel under april och maj, innan alla plantorna kunde planteras utomhus i sina rabatter. När Blommar Vitsippor I Stockholm I januari sår jag tex pensée r, som tål ett par frostgrader när plantan har kommit upp och därför kan få komma igång tidigt på säsongen. Men jag sår även jätteverbena i januari av den anledningen att den blomman har så lång utvecklingstid. Om jätteverbena-fröerna kommer i jorden för sent så hinner den inte blomma under den korta säsong som vi har i Sverige. När Blommar Vitsippor I Stockholm När Blommar Vitsippor I Stockholm Jag har många favoriter som jag bara måste odla varje år. Blåklint, rosenskära, aster, vädd, lejongap, slöjsilja, vallmo och ringblomma är sådan för att nämna några. Listan på favoriter är oändligt lång och det kan man nog förstå när man tar sig en titt i min frölåda där jag förvarar alla mina fröer. Om du vill ha tips på fem blommor som är perfekta för nybörjaren så tipsar jag HÄR, När Blommar Vitsippor I Stockholm En av de absolut viktigaste sakerna när man drar upp blommor från frön är att jorden är av bästa kvalité. När det gäller jorden så är det så krasst att man får det man betalar för. Och oftast har fröna kostat en slant och det tar tid att driva på dem så därför kompromissar jag aldrig med kvalitén på jorden. När Blommar Vitsippor I Stockholm Flera olika sorters rosenskära, cosmea collarette phsyke white, double click rose bonbon och double click raspberry bonbon. SÅ HÄR GÖR JAG NÄR JAG SÅR: Jag använder mig av gamla vindruvsaskar för flera av mina sådder. De är helt perfekt i sin storlek och med locket på så fungerar de som alldeles ypperliga minidrivhus. Dessutom går de att återanvända år efter år! När Blommar Vitsippor I Stockholm När Blommar Vitsippor I Stockholm

You might be interested:  I Vilket Län Ligger Jönköping?

Jag börjar med att ta ut en lämplig mängd av P-jorden ur den stora säcken för de minidrivhus av vindruvskaskar som jag ska så. Jorden finfördelar jag med händerna för att den inte ska ha några klumpar någonstans och skakar ner i asken så att den är fylld till ungefär 3/4 med P-jord. Jag placerar askarna i varandra så att jorden trycks till en aning och ytan blir slät. Därefter vattnar jag igenom asken ordentligt för att sedan låta dem stå och rinna av en aning.

När Blommar Vitsippor I Stockholm När Blommar Vitsippor I Stockholm 2. Ovanpå P-jorden lägger jag ett tunt lager med S-jord, kanske en luftig centimeter hög och plattar därefter till ytan. I och med att den underliggande jorden är helt genomvattnad så dras lagom mängd med vatten upp i skiktet som jag senare strör ut fröerna på. När Blommar Vitsippor I Stockholm När Blommar Vitsippor I Stockholm När Blommar Vitsippor I Stockholm 3. Att märka upp sådderna är en av de viktigaste sakerna i hela jobbet. På den lilla etiketten skriver jag namnet på vad jag sått, och om jag har flera olika sorter av samma blomma är det viktigt att jag även skriver ut sortnamnet. Dessutom skriver jag datum på både etikett och fröpåse för att veta när jag har sått och dessutom ha en uppfattning till nästa år om jag sådde i rätt tid. När Blommar Vitsippor I Stockholm När Blommar Vitsippor I Stockholm När Blommar Vitsippor I Stockholm 4. För att fröerna ska gro behöver de värme. Vanligtvis sätter jag vindruvsaskarna på en bricka (skoskydd från Ikea, perfekt för ändamålet!) på golvvärmen i matsalen, men dessvärre har jag upptäckt att jag har fått någon mer i hushållet som är väldigt intresserad av mina jordfyllda plastlådor. När Blommar Vitsippor I Stockholm När Blommar Vitsippor I Stockholm 5. Efter ett par dagar eller veckor börjar fröerna att gro. Vissa frön behöver bara ett par dagar för att kika upp, medan andra frön kan ta flera veckor på sig innan de kikar upp! Oftast hittar du även den informationen på fröpåsen. När små plantor börjar visa sig och de första lilla bladparet, kallade hjärtblad, har utvecklats är det dags att sätta sådden svalare, men samtidigt öka på med solljus.

 1. Dessutom kan det vara bra att lossa taket i det lilla växthuset och stötta upp så att det inte blir för fuktigt och de små späda skotten börjar mögla eller gå under av fukten.
 2. Om man är väldigt tidig med sin frösådd räcker inte riktigt dagsljuset till för att utveckla präktiga plantor utan oftast drar de i väg och blir lite väl gängliga.

För flera sorter, så som rosenskära och solros gör inte det så mycket, utan de kan man plantera ner, dvs plantera djupare i nästa kruka när det är dags. Förra året började jag testa mig fram lite med extra belysning och det gjorde de tidiga plantorna riktigt fina. När Blommar Vitsippor I Stockholm När Blommar Vitsippor I Stockholm 6. Nu får det stå och växa till i vindruvskaskarna. I och med att översta lagret är den magra luckra S-jorden där fröerna får utvecklas den första tiden och sedan kommer rötterna ner till den mer matiga och energirika P-jorden. Hasselfors Gardens P-jord är medium gödslad med mineralgödsel som är lättillgängligt för att plantorna skall rota och växa till sig på bästa vis.

Därför så behöver man faktiskt inte ha så himla bråttom sedan med omskolning, dvs att förflytta plantorna till egna krukor, så på så sätt sparar man in både lite tid och utrymme genom detta.7. Jag försöker alltid vattna på brickan som askarna står på och inte direkt på jorden ovanifrån för att rötterna ska söka sig ner efter vattnet och på så sätt utveckla djupare rötter.

När det sedan börjar bli trångt i asken är det dags att omskola plantorna till en egen liten kruka fylld med P-jord, men det är först om ett par veckor. Till exempel om jag sår i mitten på mars så gör jag första omskolningen i slutet på april på ett ungefär. När Blommar Vitsippor I Stockholm När är det dags att så? Ja, det beror ju såklart var i landet man bor. Det avgörande för hela sådden är att man har något sånär koll på när frostrisken är över. Förra våren kom en frostknäpp i början på maj och ödelade stora delar av det jag hade chansat med att plantera ut i rabatterna, det misstaget ska jag inte göra om igen. När Blommar Vitsippor I Stockholm De flesta sommarblommorna börjar jag att så i mitten på mars, då har ljuset kommit tillbaka så pass mycket att det inte behövs extra belysning och plantorna hinner inte växa sig för långa och rangliga innan det är dags att plantera ut dem i rabatterna. Tiden fram till dess använder jag till att drömma om olika sommarblomsbuketter och klicka hem härliga fröer! När Blommar Vitsippor I Stockholm Rosenskära, solrosor, sommardahlia och zinnia. Alla lättodlade och perfekta för nybörjaren! Jag hoppas innerligt detta inlägg ska inpirera dit till att så fröer till dina egna snittblommor. Känslan att ha trägården full med blommor är obetalbar, jag känner mig så rik.
Visa hela svaret