När är frostrisken över? Hej Tyvärr finns det nog ingen som kan absolut säkert säga när frostrisken är förbi. Det kan bli nattfrost till och med mitt på sommaren! Det bästa rådet är nog att lyssna till de lokala nyheternas väderleksrapport, de brukar ju säga om natten blir kall.
Man brukar säga att frostrisken bör vara förbi efter de så kallade järnnätterna. I södra delen säger man under första veckan på juni. I Mellansverige är det också en vanlig uppfattning att järnnätterna inträffar första och andra veckan i juni, speciellt natten till den 2 juni och nätterna mellan 13 och 18 juni.
I Norrland säger man att även på sensommaren, 28-31 juli och 11-19 augusti är särskilt utsatta nätter. I Norrbottens kustland tror man att järnnätterna slutar den 8 juni och man då kan sätta mandelpotatisen. Allt detta är dock mest folktro, det finns inget statistiskt stöd för att vissa datum skulle vara mera utsatta för frost.
Visa hela svaret
Contents
- 1 När kommer frosten hösten 2022?
- 2 När slutar det vara minusgrader på natten?
- 3 När blir det rimfrost?
- 4 Är det risk för frost?
- 5 Hur blir vädret hösten 2022?
- 6 Vad är nattfrost?
- 7 Vad säger Bondepraktikan idag?
- 8 Hur kall kommer vintern bli 2022?
- 9 Hur kall är vintern i Stockholm?
- 10 Vilken är den kallaste månaden i Stockholm?
När är Frostnätterna över?
Enligt gammal folktradition skulle vissa datum vara mer frostkänsliga än andra. En vanlig uppfattning i Mellansverige är att de inträffar första veckan i juni, speciellt natten till den 2 juni och nätterna mellan 13 och 18 juni. I Norrland talar man också om 28-31 juli och 11-19 augusti som särskilt utsatta nätter.
Visa hela svaret
När kommer frosten hösten 2022?
Normalperioden 1961-1990 och tiden därefter – Den första frosten efter 1 juli, här kallad höstfrosten, startar i fjällen och Norrlands inland och kommer sist till landets sydliga och kustnära trakter. Haven och de stora sjöarna har stor inverkan. Sommarens värme finns magasinerad i vattnet och förhindrar frost under en betydande tid. Höstens första frost, genomsnitt för perioden 1961-1990, baserat på observationer från SMHIs stationer. Förstora Bild Höstens första frost. Genomsnitt för perioden 1991-2016 baserat på observationer från SMHIs stationer. Förstora Bild
Visa hela svaret
När slutar det vara minusgrader på natten?
Kartan visar genomsnittliga datum för sista dygnet under våren med minimitemperatur under 0 grader, baserat på referensåren 1961–1990. Foto: SVT Uppdaterad 8 maj 2018 Publicerad 21 mars 2017 Många undrar säkert när de ska våga sätta ut sina nyplanterade växter.
Vi kan här visa att det är mycket olika i landet när sista frostnatten i genomsnitt inträffar. Nu när varmare luft strömmar in över landet och dagarna bjuder på mycket sol är det lätt att tro att det snart är slut på minusgraderna. Men verkligheten är en annan enligt statistiken. Kartan visar genomsnittliga datum för sista dygnet under våren med minimitemperatur under 0 grader, baserat på referensåren 1961–1990.
Här kan man se att hela både Götaland, Svealand och södra Norrland kan räkna med frostnätter under hela maj. Det är bara kusterna som klarar sig undan. Längre norrut håller frostrisken i sig en bra bit in i juni. Järnnätter kallas de enstaka frostnätter som kan förekomma ända in på försommaren.
Visa hela svaret
När kommer första frosten 2022?
När frösta frosten kommer varierar mellan augusti och december beroende på var i landet man befinner sig.
Visa hela svaret
Hur många grader vid frost?
Uppdaterad 28 december 2021 Publicerad 7 oktober 2011 Frost inträffar då temperaturen går under noll grader. Lufttemperaturen brukar mätas på två meters höjd. Ofta är markytan mycket kallare än luften på två meters höjd och därför används ordet markfrost om det är minusgrader endast vid markytan. Foto Stefan Gollvik Frost brukar bildas vid högtryckslägen med klart eller nästan klart väder. Då strålar värme från markytan och luftskikten närmast marken ut mot rymden. Helst bör det även vara vindstilla eller svag vind. Om det blåser så har vinden nämligen möjlighet att röra om i de lägsta luftskikten och därmed blir det inte lika kyligt.
I öppningar i landskapet som gläntor, åkrar etc brukar det vara mer frostkänsligt än inne i skogsbestånd, där dagens värme bättre bibehålls under natten. I de områden som är mest utsatta uppräder ibland frost eller markfrost under den period då växterna är som mest aktiva, vegetationsperioden, Detta kan orsaka skador på växtligheten.
Frost har därför alltid haft stor betydelse inom jord- och skogsbruk. Förutom att ange risk för frost i de allmänna prognoserna utfärdade SMHI tidigare även speciella varningar för frost. Sedan säsongen 2009 utfärdas dock inga officiella frostvarningar av SMHI.
Visa hela svaret
När börjar det bli minusgrader?
Vinterns genomsnittliga ankomst –
- Definitionen av vinterns genomsnittliga ankomst under en normalperiod skiljer sig något åt från definitionen av ankomsten under ett enskilt år. För den genomsnittliga ankomsten används den ursprungliga definitionen:
- Den meteorologiska definitionen av den period då dygnets medeltemperatur varaktigt är 0,0 grader eller lägre.
- Med varaktigt menas i det här klimatologiska sammanhanget att det ska finnas minst ett kalenderdygn som får ett normalvärde över 30 år på 0,0°C eller lägre.
- Villkoret om fem dygn i sträck 0,0°C eller lägre, som har kommit till senare, finns inte med utan detta villkor gäller enbart vid bestämmande av vinterns ankomst under enskilda år.
Luleå-Bergnäset. Genomsnittlig dygnsmedeltemperatur 1991 – 2020. Den genomsnittliga dygnsmedeltemperaturen under perioden 1991 – 2020, från 1-jan till och med 31-dec, finns för varje dygn uppritat för Luleå-Bergnäset i diagrammet till höger. Kurvan är utjämnad genom så kallat löpande medelvärde, plus/minus 14 dygn, annars hade kurvan varit hackig.
- En kurva med 30-årsmedelvärden blir betydligt jämnare och passagen av temperaturgränsen väldefinierad.
- Den 30 oktober är första dygnet efter hösten som dygnsmedeltemperaturen är 0,0°C eller lägre och då ankommer vintern i genomsnitt på stationen.
- Flera stationer i södra Sverige har i genomsnitt inte någon vinter alls.
Dessa stationer går alltså direkt från höst till vår.
Visa hela svaret
När blir det rimfrost?
Rimfrost – Rimfrost bildas ur dimfri luft och iskristallerna uppkommer mest på horisontella ytor, som avkylts under 0° genom utstrålning under klara och lugna nätter. Rimfrost kan också bildas efter omslag från kallt till milt väder då relativt varm och fuktig men dimfri luft av vinden förs mot kallare föremål. Foto Judit Martin Förstora Bild Rimfrosten består i allmänhet av ett tunt och rätt fast lager av mycket små iskristaller. Iskristallerna bildar ofta vackra bladlika mönster som på bilden. De kan också likna fiskfjäll, nålar eller fjädrar. En mycket vanlig form av rimfrost under vårvintern är iskristaller bildade ovanpå ett snötäcke som värms upp under dagen och sedan avkyls under natten.
- Ytan på snötäcket avkyls då mer än insidan så att vattenånga inifrån snötäcket åter kan kristalliseras på ytan.
- Glittret vi ser från en snöyta är reflexer från dessa iskristaller som kan bli ganska stora.
- De smälter ofta när solen åter värmer snötäcket och syns därför bäst på morgonen.
- Ibland kan rimfrost ovanpå ett snötäcke växa till flera centimeter i tjocklek.
Om ett sådant bäddas in i snötäcket kan det vara en riskfaktor för utlösandet av laviner.
Visa hela svaret
Är det risk för frost?
Hur kan jag läsa av om det frost i väderprognosen? – Det kan bli frost om det är en till fyra plusgrader i prognosen, samtidigt som det väntas klart väder och svaga vindar, men det krävs även att luften är fuktig. Är luftfuktigheten i prognosen över cirka 75 % kan det förekomma lokalfrost – ju högre luftfuktighet och lägre temperatur desto mer utbredd frost.
De lokala variationerna är ofta stora när det handlar om hur mycket frost det blir och hur länge den ligger kvar. På grund av att kall luft sjunker in under varm luft kan kall luft samlas i svackor och viadukter vilket gör att det oftare blir frost där. Blåsiga förhållande kan hämmar frostutveckling tack vare att luft blandas om mellan högre och lägre höjder, vilket leder till en högre temperatur och torrare luft nära marken.
Publicerad 27 dec 2022 Väder-Micke Hälsa Klimat Väder Fritid : Så vet du om det kommer bli frost – Klart.se
Visa hela svaret
Hur blir vädret hösten 2022?
Hösten 2022 inleddes i relativt normal takt under inledningen av augusti när delar av Lapplandsfjällen och nordligaste Jämtlandsfjällen fick höst, där Tarfala i nordligaste Lapplandsfjällen var officiellt först ut den 2 augusti. I slutet av augusti och början av september tog hösten stor kliv ner över Norrland och nordvästra Svealand och var då delvis före sin ordinarie tidtabell.
I mitten av september tog hösten nya kliv söderut och anlände till en allt större del av Svealand och även till delar av Götaland, främst till Sydsvenska höglandet. Officiellt först i Götaland att få höst var Tomtabacken sydost om Jönköping i Småland den 15 september. Ostadigt väder med mycket moln och därmed dämpad nattkyla i slutet av september gjorde att höstens avancemang vidare söderut pausades.
I oktober gick höstens utbredning vidare söderut mycket långsamt. Samtidigt gjorde vintern entré i norr i oktober. Hösten smög vidare söderut nu i november, och blev det en rekordsen höststart för många platser i söder, däribland Borås, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Malmö, Lund, Karlshamn, Ronneby, Kalmar, Oskarshamn och Visby,
Se faktarutan här nedanför för en sammanställning av samtliga officiella platser med minst 50-åriga mätningar som noterade en rekordsen höstankomst. För Landsort är det dessutom nytt Svealandsrekord mot tidigare den 2 november 2000 på samma plats. I novembers mitt tog dock kallare luft över, och hösten gjorde slutlig entré den 15 november.
Det blev därmed även klart att det nya svenska rekordet för längst meteorologisk sommar numera lyder på 209 dygn i Göteborg och Halmstad (19 april till och med 13 november), Tidigare rekord löd på 205 dygn i Falsterbo, Skåne 2014 (25/4–14/11). Utöver Göteborg och Halmstad var det flera andra platser som noterade lokalt rekord för lång sommar, bland annat Uppsala, Kalmar och Helsingborg.
Visa hela svaret
Vad är nattfrost?
Nattfrosten är den försämring av relationen mellan Finland och Sovjetunionen som inträffade hösten 1958. Det officiella umgänget staterna emellan avstannade för flera månader; bland annat saknade Sovjetunionen ambassadör i Helsingfors under tiden 10 oktober 1958 till 20 februari 1959.
- Sovjetledningen såg med misstro på den 29 augusti 1958 utnämnda ministären Fagerholm, som ställt det sovjetvänliga vänsterpartiet Folkdemokraterna, segrarna i riksdagsvalet föregående sommar, i opposition.
- Misstron tilltog, då Finland föreföll att vara på väg att omstrukturera sin utrikeshandel genom en ökad satsning på den västeuropeiska, särskilt västtyska, marknaden.
Efter utrikeshandelns liberalisering 1957 minskade östhandeln fram till sommaren 1958 med 17 procentenheter. Finland hade 1957 blivit observatör i OEEC och anslöt sig ett drygt decennium senare trots sovjetiska protester till dess efterträdare OECD, Andra omständigheter som verkade i samma riktning var det nyligen timade valet av Väinö Tanner till socialdemokratisk ordförande och diskrimineringen inom partiet av oppositionsfalangen kring Emil Skog,
Irritation på sovjetiskt håll väckte vidare att Otto Ville Kuusinen som hade haft för avsikt att bevista Finlands kommunistiska partis 40-årsjubileum hade vägrats visum (detta var dock den föregående regeringen ansvarig för). Situationen blev snart ohållbar för regeringen, vilket ledde till dess demission den 4 december, sedan de agrara ministrarna med Johannes Virolainen i spetsen samma dag avgått (den fortsatte som expeditionsministär, tills ny regering utnämnts den 13 januari 1959).
President Urho Kekkonen träffade 21–23 januari 1959 i Leningrad sovjetledaren Nikita Chrusjtjov (denne var själv den förste som talade om en “nattfrost” i relationerna mellan länderna) och utrikesminister Andrej Gromyko, varefter sovjetregeringens förtroende för Finlands utrikespolitiska linje sades vara återställt.
Frånsett frågan om den finländska regeringens sammansättning kan krisen ses mot bakgrund av den inrikespolitiska situationen i Sovjetunionen, där de konservativa krafterna efter upproren i Polen och Ungern hade gått till angrepp på Chrusjtjov; denne var tvungen visa att Finland hölls i ett fast grepp.
Även mellan nattfrosten och det som försiggick i världspolitiken, främst krisen i Mellanöstern med amerikansk intervention i Libanon sommaren 1958 och Berlinkrisen på hösten detta år, förelåg ett uppenbart samband. Utgången innebar att den utrikespolitiska regeringsdugligheten, varmed avsågs främst sovjetisk acceptans eller åtminstone tolerans, i fortsättningen tillmättes central betydelse då finländska regeringar bildades, en uppfattning som endast förstärktes av erfarenheterna under den så kallade notkrisen några år senare.
Visa hela svaret
Kan det bli minusgrader inomhus?
Sjunker inomhustemperaturen under fryspunkten måste du förhindra att husets vattensystem fryser sönder. Mer infor mation om vilka möjligheter det finns att säkerställa värmen och vilka åtgärder som är nödvändiga för att skydda huset mot sönderfrysning finns samlade i andra informationsskrifter från Energimyndigheten.
Visa hela svaret
Vad säger Bondepraktikan idag?
Mars enligt bondepraktikan –
På en torr mars följer vanligen en vacker vår. Efter kalla nätter kommer våta dagar eller dagar med snö och köld, som dock inte blir långvariga. Hörs åskan i mars kan man vänta snö i maj. Dagarna omkring vårdagjämningen (den 21 mars) är vanligen stormiga. Så mycket dimma i mars, så mycket regn vid midsommartiden. Regn i mars ger även regn i juli. Så mycket dagg, som faller i mars, så mycket rimfrost blir det efter påsk och i september. Om göken gal, storken bygger och vildgåsen kommer i mars, kan man hoppas på en vacker vår. Vad mars inte vill, vill säkert april. Är mars trogen vid plogen, håller april honom åter still. Mars snö gör frukter ve. Marsblom är inte bra, aprilblom är halvbra, majblom är helbra. I början och slutet serverar mars sitt gift.
Hur kall kommer vintern bli 2022?
Finland och övriga Europa verkar stå inför en mildare vintersäsong, enligt den första långtidsprognosen. Det gäller speciellt perioden januari–mars. Nu om någonsin intresserar väderprognoserna inför vintern. Ju kallare det blir, desto svårare är det att hantera energikrisen.
Det mantrat har vi hört från elbolagen och Fingrid i flera veckors tid, Vädertjänsten Foreca och europeiska ECMWF kommer med goda nyheter ur det perspektivet i den första långtidsprognosen för vintern. Så som det ser ut nu kommer perioden oktober–december vara mildare än vanligt, likaså perioden januari–mars.
Foreca och ECMWF konstaterar ändå att perioder med sträng kyla är möjliga och att prognosen hinner förändras. “Fast prognosen tyder på mildare väder än genomsnittet så ryms det all sorts väder under den här perioden – såväl regn som sol och dagar då det är kyligare än normalt, men också mildare”, säger Forecas meteorolog Joanna Rinne i ett pressmeddelande.
Visa hela svaret
Hur kommer vintern se ut 2022?
Nederbörd – Blött i Jämtland, Skåne och på Gotland – Nederbörden i procent av det normala under vintern 2022 (normalperiod 1991-2020). Förstora Bild Vintern 2022 blev nederbördsrik i Jämtland, Härjedalen, Lapplands- och Dalafjällen, Skåne och på Gotland. De största nederbördsavvikelserna relativt normalperioden 1991-2020 fanns i Jämtland och lokalt i Skåne där det var fråga om en ovanligt nederbördsrik vinter.
- I Lund där nederbördsmätningar finns från 1753 och framåt var detta den fjärde blötaste vintern som observerats efter 1995, 2002 och 2007.
- Upp till andraplatsen fattades det bara 10 mm.
- I Falsterbo (startår 1880) i sydvästra Skåne var detta den sjätte nederbördsrikaste vintern som observerats.
- Där får man gå tillbaka till 1995 för att finna en blötare upplaga.
I Vomb (startår 1941) i Skåne var det den femte nederbördsrikaste. Där räcker det istället med att gå tillbaka till 2007 för att finna en blötare upplaga. Symboliskt nog var det i Jämtland som vinterns största dygnsnederbördsmängd uppmättes i samband med en atmosfärisk flod,
Visa hela svaret
När är det frostfritt i växthus?
Övervintra växter i växthuset – Det är fantastiskt att kunna övervintra medelhavsväxter, pelargoner och fuchsior i en sval fristad hela vintern. Men städa först så att ytan är fri från skadegörare. Här kan du läsa mer om hur man övervintrar växter på detta vis.5-12 grader är en optimal temperatur för de flesta Medelhavsväxterna. Ett enkelt sätt att förvandla en avdelning av växthuset till isolerat övervintringsrum är att ställa in färdiga tält. Här vår Igloo till vänster och Tropical Island till höger.
- Ett snabbt och enkelt sätt att få till en isolerad avdelning är att ställ in ett välisolerat övervintringsväxthus om du inte har så mycket att skydda.
- Eller dela av med bubbelplast så behöver inte hela ytan användas för övervintrande växter. Vår bubbelplast för vinterskydd är UV-beständig med stora bubblor som är avsedd för detta ändamål. Häng upp bubbelplasten som en ny vägg. Spänn upp mot profilerna och fäst med clips. Sänk gärna takhöjden, värmen stiger uppåt och det är onödigt att värma upp mer volym än nödvändigt.
- Halvpallar är perfekta som nytt golv för växterna och placera därpå frigolitplattor (finns i bygghandeln). Luftspalten mot marken ger en bra isolering.
- Ställ inte växterna allt för tätt ihop. Luften behöver kunna cirkulera för en jämn värme och för att det inte ska bli för fuktigt.
- Montera en termostatstyrd värmefläkt eller frostvakt avsedd att klara ytan.
Värmefläkt Palma har en termostat som är mycket enkel att ställa in och du kan sova lugnt hela vintern.
Visa hela svaret
Hur kall är vintern i Stockholm?
Stockholm Väderstatistik och klimat En sommardag i juli blir det ungefär 21 grader på dagen i Stockholm och 18 grader på natten. En vinterdag i januari är det normalt cirka 0 grader på dagen och -2 grader på natten.
Visa hela svaret
Vilken är den kallaste månaden i Stockholm?
Sammanfattningsvis – Snö som reflekterar solljus och hav som fungerar som kylklampar är de huvudsakliga anledningarna till att Februari är årets kallaste månad. : Varför Är Februari Den Kallaste Månaden I Sverige?
Visa hela svaret
Hur kallt får det vara i en fabrik?
Hur kallt får det vara inomhus? – Vid stillasittande arbete behöver det normalt vara 20 – 24 °C. I exempelvis livsmedelsindustrin gäller normalt lägst + 16 °C. Det är besvärligt att mäta och bedöma klimatet av två skäl. För det första är människan känslig och upplever obehag även vid små avvikelser från det idealiska termiska klimatet.
Visa hela svaret
Har våren kommit 2022?
Våren 2022 Den 15 februari anlände den meteorologiska våren till södra Götaland. Därmed var det många platser i främst västra och södra Skåne, men även i Blekinges skärgård, på norra Öland samt södra Gotland där man gick direkt från höst till vår, utan att passera vinter.
- Ytterligare ett litet vårsteg togs den 23-24 februari, men ett kallt dygn den 4 mars satte sedan stopp för vårens framfart.
- Nya små vårkliv togs den 6, 9 och 10 mars.
- Helgen den 19–20 mars bjöd på vårvarma dygn i nästan hela landet och den 17 och 18 mars anlände våren till delar av av nordöstra Norrland.
Under en kall inledning av april stod våren stilla, men med vårvärme över och efter påskhelgen togs stora kliv norrut, och lokalt gjorde även sommaren entré i söder. Sedan dess har våren inte tagit nya kliv, så fortsatt råder meteorologisk vinter i delar av fjällvärlden.
Visa hela svaret
När är det frostfritt i växthus?
Övervintra växter i växthuset – Det är fantastiskt att kunna övervintra medelhavsväxter, pelargoner och fuchsior i en sval fristad hela vintern. Men städa först så att ytan är fri från skadegörare. Här kan du läsa mer om hur man övervintrar växter på detta vis.5-12 grader är en optimal temperatur för de flesta Medelhavsväxterna. Ett enkelt sätt att förvandla en avdelning av växthuset till isolerat övervintringsrum är att ställa in färdiga tält. Här vår Igloo till vänster och Tropical Island till höger.
- Ett snabbt och enkelt sätt att få till en isolerad avdelning är att ställ in ett välisolerat övervintringsväxthus om du inte har så mycket att skydda.
- Eller dela av med bubbelplast så behöver inte hela ytan användas för övervintrande växter. Vår bubbelplast för vinterskydd är UV-beständig med stora bubblor som är avsedd för detta ändamål. Häng upp bubbelplasten som en ny vägg. Spänn upp mot profilerna och fäst med clips. Sänk gärna takhöjden, värmen stiger uppåt och det är onödigt att värma upp mer volym än nödvändigt.
- Halvpallar är perfekta som nytt golv för växterna och placera därpå frigolitplattor (finns i bygghandeln). Luftspalten mot marken ger en bra isolering.
- Ställ inte växterna allt för tätt ihop. Luften behöver kunna cirkulera för en jämn värme och för att det inte ska bli för fuktigt.
- Montera en termostatstyrd värmefläkt eller frostvakt avsedd att klara ytan.
Värmefläkt Palma har en termostat som är mycket enkel att ställa in och du kan sova lugnt hela vintern.
Visa hela svaret
När är Frostrisken över Skåne?
Sista vårfrost och första höstfrost i Skåne – Här kan du se när det är dags att börja så och plantera ut dina växter. Beräkningarna utgår från när vårens första och höstens sista frost inträffar i Skåne.
Sista vårfrosten | 10 maj | 50% sannolikhet |
---|---|---|
Första höstfrosten | 30 september | 50% sannolikhet |
Odlingssäsong | Ca 143 dagar |
Frostdatumen är beräknade med 50% sannolikhet. Om du vill börja odla tidigare (ökad frostrisk) eller senare (minskad frostrisk) se detaljerad froststatistik, Kalendern visar när det är dags att så och plantera dina grönsaker och blommor. Odlingskalendern utgår från datumet för vårens sista frost i Skåne (i genomsnitt). Prova gärna att välja ett annat datum för att justera risken för frost. Tänk på! Den genomsnittligt sista vårfrosten har nu varit, enligt statistiken. Men kolla alltid väderprogosen innan du sätter ut frostkänsliga plantor, utifall det just i år kommer frost senare än ett genomsnittligt år. Till 10-dygnsprognos
Här visas sannolikheten för att sista vårfrosten inträffat. Ofta planeras odlingen efter 50%, men vill du ha lägre frostrisk väljer du 70% eller 90%. Jämför frostdatum för flera stationer för att bättre uppskatta ditt datum för sista vårfrost. Tänk på att ditt lokala mikroklimat också påverkar. Så läser du tabellen: Det är 50% chans att sista vårfrosten varit på eller före den 10 May vid väderstationen Karlstad Flygplats. Det betyder att 5 av 10 vårar har sista frosten varit på eller innan det datumet. Vill du ha lite extra marginal mot frosten tittar du under 70% eller 90%. Datum för första och sista frost kan skilja sig beroende på väderstationens placering och hur många års data vi har att räkna på. Här visas sannolikheten för att första höstfrosten inträffat. Så läser du tabellen: Det är 50% chans att första höstfrosten varit på eller före den 30 September vid väderstationen Karlstad Flygplats. Det betyder att 5 av 10 höstar har sista frosten varit på eller innan det datumet. Om du vill veta hur tidigt frosten kan komma enstaka år tittar du under 10% (1 av 10 säsonger). Datum för första och sista frost kan skilja sig lite beroende på väderstationens placering och hur många års data vi har att räkna på.
Visa hela svaret
När är Frostrisken över Göteborg?
Sista vårfrost och första höstfrost i Göteborg – Här kan du se när det är dags att börja så och plantera ut dina växter. Beräkningarna utgår från när vårens första och höstens sista frost inträffar i Göteborg.
Sista vårfrosten | 21 april | 50% sannolikhet |
---|---|---|
Första höstfrosten | 16 oktober | 50% sannolikhet |
Odlingssäsong | Ca 178 dagar |
Frostdatumen är beräknade med 50% sannolikhet. Om du vill börja odla tidigare (ökad frostrisk) eller senare (minskad frostrisk) se detaljerad froststatistik, Kalendern visar när det är dags att så och plantera dina grönsaker och blommor. Odlingskalendern utgår från datumet för vårens sista frost i Göteborg (i genomsnitt). Prova gärna att välja ett annat datum för att justera risken för frost. Tänk på! Den genomsnittligt sista vårfrosten har nu varit, enligt statistiken. Men kolla alltid väderprogosen innan du sätter ut frostkänsliga plantor, utifall det just i år kommer frost senare än ett genomsnittligt år. Till 10-dygnsprognos
Här visas sannolikheten för att sista vårfrosten inträffat. Ofta planeras odlingen efter 50%, men vill du ha lägre frostrisk väljer du 70% eller 90%. Jämför frostdatum för flera stationer för att bättre uppskatta ditt datum för sista vårfrost. Tänk på att ditt lokala mikroklimat också påverkar. Så läser du tabellen: Det är 50% chans att sista vårfrosten varit på eller före den 21 April vid väderstationen Göteborg A. Det betyder att 5 av 10 vårar har sista frosten varit på eller innan det datumet. Vill du ha lite extra marginal mot frosten tittar du under 70% eller 90%. Datum för första och sista frost kan skilja sig beroende på väderstationens placering och hur många års data vi har att räkna på. Här visas sannolikheten för att första höstfrosten inträffat. Så läser du tabellen: Det är 50% chans att första höstfrosten varit på eller före den 16 October vid väderstationen Göteborg A. Det betyder att 5 av 10 höstar har sista frosten varit på eller innan det datumet. Om du vill veta hur tidigt frosten kan komma enstaka år tittar du under 10% (1 av 10 säsonger). Datum för första och sista frost kan skilja sig lite beroende på väderstationens placering och hur många års data vi har att räkna på.
Visa hela svaret
Vad är nattfrost?
Nattfrosten är den försämring av relationen mellan Finland och Sovjetunionen som inträffade hösten 1958. Det officiella umgänget staterna emellan avstannade för flera månader; bland annat saknade Sovjetunionen ambassadör i Helsingfors under tiden 10 oktober 1958 till 20 februari 1959.
- Sovjetledningen såg med misstro på den 29 augusti 1958 utnämnda ministären Fagerholm, som ställt det sovjetvänliga vänsterpartiet Folkdemokraterna, segrarna i riksdagsvalet föregående sommar, i opposition.
- Misstron tilltog, då Finland föreföll att vara på väg att omstrukturera sin utrikeshandel genom en ökad satsning på den västeuropeiska, särskilt västtyska, marknaden.
Efter utrikeshandelns liberalisering 1957 minskade östhandeln fram till sommaren 1958 med 17 procentenheter. Finland hade 1957 blivit observatör i OEEC och anslöt sig ett drygt decennium senare trots sovjetiska protester till dess efterträdare OECD, Andra omständigheter som verkade i samma riktning var det nyligen timade valet av Väinö Tanner till socialdemokratisk ordförande och diskrimineringen inom partiet av oppositionsfalangen kring Emil Skog,
Irritation på sovjetiskt håll väckte vidare att Otto Ville Kuusinen som hade haft för avsikt att bevista Finlands kommunistiska partis 40-årsjubileum hade vägrats visum (detta var dock den föregående regeringen ansvarig för). Situationen blev snart ohållbar för regeringen, vilket ledde till dess demission den 4 december, sedan de agrara ministrarna med Johannes Virolainen i spetsen samma dag avgått (den fortsatte som expeditionsministär, tills ny regering utnämnts den 13 januari 1959).
President Urho Kekkonen träffade 21–23 januari 1959 i Leningrad sovjetledaren Nikita Chrusjtjov (denne var själv den förste som talade om en “nattfrost” i relationerna mellan länderna) och utrikesminister Andrej Gromyko, varefter sovjetregeringens förtroende för Finlands utrikespolitiska linje sades vara återställt.
Frånsett frågan om den finländska regeringens sammansättning kan krisen ses mot bakgrund av den inrikespolitiska situationen i Sovjetunionen, där de konservativa krafterna efter upproren i Polen och Ungern hade gått till angrepp på Chrusjtjov; denne var tvungen visa att Finland hölls i ett fast grepp.
Även mellan nattfrosten och det som försiggick i världspolitiken, främst krisen i Mellanöstern med amerikansk intervention i Libanon sommaren 1958 och Berlinkrisen på hösten detta år, förelåg ett uppenbart samband. Utgången innebar att den utrikespolitiska regeringsdugligheten, varmed avsågs främst sovjetisk acceptans eller åtminstone tolerans, i fortsättningen tillmättes central betydelse då finländska regeringar bildades, en uppfattning som endast förstärktes av erfarenheterna under den så kallade notkrisen några år senare.
Visa hela svaret