I Vilket Län Ligger Luleå?

Landskap och län – Luleå kommun tillhör landskapet Norrbotten som ligger i Norrbottens län. Sverige har 25 landskap. Förr i tiden var Sverige inte ett land utan ett rike som bestod av flera land eller landskap. På 1600-talet skapades länen som av svenska staten fick rätt att styra och bestämma lokalt.

Egentligen behövs landskapen inte idag men många människor tycker om att känna att de tillhör ett landskap. Därför lever dialekter, folkdräkter och andra symboler kvar än idag. Luleå är residensstad i Norrbottens län som utgör nästan en fjärdedel av Sverige. Det betyder att det är här som landshövdingen bor och länsstyrelsen finns.

Luleå stift omfattar både Norrbotten och Västerbotten.
Visa hela svaret

Är Luleå i Norrland?

För andra betydelser, se Luleå (olika betydelser),

Luleå
Luleju Julevu Luulaja
Tätort · Centralort · Residensstad · Stiftsstad
Vy över Luleå från stadens brandtorn, under Luleå Hamnfestival, juli 2013.
Land Sverige
Landskap Norrbotten
Län Norrbottens län
Kommun Luleå kommun
Distrikt Luleå domkyrkodistrikt, Nederluleå distrikt, Örnäsets distrikt
Höjdläge 6 m ö.h.
Koordinater 65°35′2″N 22°11′29″Ö / 65.58389°N 22.19139°Ö
Area
– tätort 2 845 hektar (2020)
– kommun 4 911,97 km² (2019)
Folkmängd
– tätort 49 123 (2020)
– kommun 79 183
Befolkningstäthet
– tätort 17,3 inv./ hektar
– kommun 16 inv./ km²
Grundad 1621
Tidszon CET ( UTC+1 )
– sommartid CEST ( UTC+2 )
Postort Luleå
Postnummer 97X XX
Riktnummer 0920
Tätortskod T8724
Beb.områdeskod 2580TC115 (1960–)
Geonames 604490
Ortens läge i Norrbottens län
Wikimedia Commons : Luleå
SCB:s bebyggelseområdesavgränsning Redigera Wikidata

Luleå (på lulemål Leeol eller Leoschtän ; på nordsamiska Luleju : lulesamiska : Julevu ; finska och meänkieli : Luulaja, umesamiska Lüvllege ) är en tätort ( stad ) i Norrbotten samt centralort i Luleå kommun, residensstad för Norrbottens län och stiftsstad för Luleå stift,

Luleå är Sveriges 25:e samt Norrlands femte och Nordkalottens sjunde största tätort, med 48 749 invånare av kommunens totalt 79 183 invånare (SCB 2022), Luleå har Sveriges sjunde största hamn för gods, Luleå är ett metallurgiskt centrum med stor stålindustri och omfattande forskning och kallas ibland i folkmun för Stålstaden.

Sveriges nordligaste tekniska universitet, Luleå tekniska universitet, finns också i staden. Luleåregionen är Norrlands största lokala arbetsmarknadsregion med 166 820 invånare 2019,
Visa hela svaret

Vad är Luleå mest känd för?

Stål- och hamnstaden – Under 1900-talet ersattes jordbruket alltmer med industriell verksamhet. Åtskilliga försök att förädla lapplandsmalmen hade gjorts under 1700- och 1800-talen, de första i Melderstein och Strömsund. Malmbanan öppnade nya möjligheter och 1906 kunde Luleå järnverk i Karlsvik invigas.
Visa hela svaret

Vad ligger Norrbotten?

För andra betydelser, se Norrbotten (olika betydelser),

Norrbotten Landskap

Vapen för landskapet Norrbotten tolkat efter dess blasonering,
Norrbottens läge i Sverige.
Land Sverige
Landsdel Norrland
Län Norrbottens län
Stift Luleå stift
Största sjö Miekojärvi
Högsta punkt Vitberget (594 m ö.h.)
Yta 26 671 km²
Folkmängd 196 059 (2021-12-31)
Befolkningstäthet 7,35 invånare/ km²
Landskapsblomma Åkerbär
Landskapsdjur Fler symboler. Lavskrika

Norrbotten är ett landskap i nordostligaste Sverige, Det gränsar i väster till Lappland, i öster till Finland och Bottenviken och i söder till Västerbotten, Landskapet Norrbotten utgör den östra delen av Norrbottens län, Norrbotten tillkom som ett resultat av att Norrbottens län bröts ut ur Västerbottens län 1810.

Länsklyvningen kungjordes den 21 maj 1810. Landskapen Lappland och Västerbotten kom därmed att delas mellan de båda länen. Med tiden började Norrbotten betraktas som ett eget landskap, men uppfattningen att det var en del av Västerbotten levde kvar parallellt åtminstone under första halvan av 1900-talet.

Statusen som självständigt landskap stärktes 1995 då Norrbotten som sista svenska landskap av statsheraldikern fick ett eget landskapsvapen efter beslut av länsstyrelsen i Norrbottens län, Som landskap är Norrbotten förhållandevis svagt etablerat. I vardagligt tal används ofta Norrbotten som beteckning på hela länet.
Visa hela svaret

Är Luleå Norrbotten?

Landskap och län – Luleå kommun tillhör landskapet Norrbotten som ligger i Norrbottens län. Sverige har 25 landskap. Förr i tiden var Sverige inte ett land utan ett rike som bestod av flera land eller landskap. På 1600-talet skapades länen som av svenska staten fick rätt att styra och bestämma lokalt.

Egentligen behövs landskapen inte idag men många människor tycker om att känna att de tillhör ett landskap. Därför lever dialekter, folkdräkter och andra symboler kvar än idag. Luleå är residensstad i Norrbottens län som utgör nästan en fjärdedel av Sverige. Det betyder att det är här som landshövdingen bor och länsstyrelsen finns.

Luleå stift omfattar både Norrbotten och Västerbotten.
Visa hela svaret

Är det bra att bo i Luleå?

Luleåborna ger höga betyg i hur trygga och säkra de känner sig i kommunen. På en skala mellan ett och tio får kommunen betyg sex när det gäller hur trygga invånarna känner sig kring hot, rån misshandel, inbrott i hemmet och att vistas utomhus på kvällar och nätter.
Visa hela svaret

Vilken dialekt har man i Luleå?

Lulemål ( båndmaLe ) är en av Norrbottens fem svenska genuina dialekter. Lulemålet kan uppdelas i rånemål, som främst talas längs Råne älv, och de egentliga lulemålen efter Lule älv. De egentliga lulemålen kan i sin tur uppdelas i överlulemål och nederlulemål längre upp resp. ner efter älven.
Visa hela svaret

Är Umeå större än Luleå?

Så är Umeå bättre än Luleå Jämförelsen mellan Umeå och Luleå utifrån ett antal parametrar, ger oss inte fog för att tveklöst utropa Umeå till Norrlandskustens bästa stad. Umeåborna är nästan 50 000 fler än Luleåborna och befolkningstillväxten i Umeå har högre hastighet.

 1. En rak jämförelse av samhällsservicen i den båda kommunerna är inte rättvis.
 2. Faktum är att Luleå på flera viktiga punkter ligger bättre till än Umeå.
 3. Det har sitt pris att vara en kommun som växer snabbt, inte minst syns det på boendekostnaderna.
 4. Hyran i en hyreslägenhet är 5 000 kronor billigare i Luleå per år.

Umeå lägger mycket pengar på kulturen, Umeå satsar nära 700 kronor mer per invånare och år jämfört med Luleå. Evenemangskalendern över arrangemang är rik, och det finns många aktörer vid sidan av kommunen och regionen som bidrar till att det ofta finns något roligt eller lärande att göra i stan.

DIY-kulturen är något som Umeås gärna lyfter i sin egen marknadsföring. Samtidigt har fria aktörer haft svårt att få ekonomin att gå ihop, och efter kulturhuvudstadsåret 2014 talades till och med om “kulturdöd”. Ett i högsta grad levande arrangemang är Mästerbotten, hiphopfestivalen som i år arrangeras för tredje året.

Hiphopkollektiven Random Bastards och Hoopdiggas är motorer bakom festivalen som blev en publiksuccé från start. Anna Axelsson på Tiljan AB är arrangör. – De här kollektiven som arbetar tillsammans är ett av exemplen på DIY-traditionen. Det är speciellt att arbeta med dem, de jobbar utifrån filosofin att alla ska vara delaktiga.

 1. Även om flera av dem har flyttat från Umeå så delar de kärleken till hemstaden.
 2. Anna Axelsson är själv musiker i grunden, och säger att Umeåtraditionen av att göra-själv verkligen inte bara är vackra ord.
 3. Faran när man skryter om det är att det vattnas ur.
 4. Men viljan till att samarbeta finns på så många områden i Umeå: i kommunen, i universitetsvärlden och i näringslivet.

Upp emot 34 000 studenter sätter sin prägel på stan, även om studenternas och övriga Umeåbors tillvaro ofta pågår parallellt. Fysikgrändsfesten, kvartersfesten på Ålidhem, startade redan 1970 när två studenter ordnade en “grisfest”.1974 startade brännbollscupen.

You might be interested:  Vad Kostar Tåg Från Malmö Till Köpenhamn?

Det som började som en blygsam brännbollsturnering med en fest har utvecklats till Brännbollsyran som i fjol hade 16 000 besökare per dag. Detaljhandeln omsätter fyra miljarder mer än i Luleå, Ikea och Avion står för en ansenlig del. Kunderna är inresta i större utsträckning än de som handlar i Luleå.

Ikea drar Luleåborna till Haparanda. I Umeå behöver vi bara ta oss till Teg. : Så är Umeå bättre än Luleå
Visa hela svaret

Är Luleå Arktis?

Luleå är en del av den arktiska geografin.
Visa hela svaret

När brann Luleå ner?

En katastrofal spisbrasa som ledde till den stora stadsbranden i Luleå 1887 – Vid den stora stadsbranden i Luleå 10-11 juni 1887 gick en tredjedel av staden upp i rök. Inte mindre än 18 kvarter med totalt 75 gårdar blev lågornas rov. Lyckligtvis omkom inga människor i branden.

Branden orsakades sannolikt av att skeppsredare Tegströms pigor hade värmt badvatten på kvällen i bagarstugan och troligen rakat ut askan från härden och glöd hade följt med. Det hade legat och pyrt några timmar innan elden tog fart vid midnatt. På gårdsplanen låg bråte och ris efter vårstädningen liksom en hög med torra gamla takspån.

Branden fick ett snabbt förlopp. Efter femton minuter var hela kvarteret övertänt. De gamla träbyggnadernas spåntak var ett lätt byte för elden. Soldaterna från Norrbottens fältjägarkår i Notviken hade tillsammans med stadsborna försökt hålla stånd mot det galopperande eldhavet med hjälp av vattensprutor.
Visa hela svaret

Var går gränsen för Norrland?

Ny Norrlandsgräns | Forskning & Framsteg Norrland består av de fem nordligaste länen i Sverige. Administrativt sett. Men det finns även ett naturgeografiskt, ett kulturhistoriskt, ett klimatologiskt och nu också ett demografiskt Norrland. Den naturgeografiska gränsen för Norrlandsterrängen går mellan kuperad och jämn terräng och sträcker sig från norra Bohuslän över Mellansverige och når kusten strax söder om Sundsvall.

 • Den kulturhistoriska gränsen sammanfaller med klimatgränsen, och den går från Dalsland genom Västmanland, längs Dalälven och når kusten söder om Gävle (Limes Norrlandicus).
 • Gränsen är tydlig om man åker E4 norrut från Uppsala – norr om Tierpsslätten tar skogen vid, varvid ekar, åkrar och slott blir alltmer sällsynta.

Nu har även en demografisk Norrlandsgräns identifierats. Lars-Erik Borgegård, kulturgeograf vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet, menar att denna går jäms med den kulturhistoriska och klimatologiska gränsen. Den demografiska Norrlandsgränsen definieras av att andelen sambor av alla gifta och sammanboende par är avsevärt större norr om gränsen.

 • Detta är delvis ett glesbygdsfenomen, och det har historiska rötter ner i åtminstone 1800-talet.
 • Orsaken kan vara ekonomisk, men kan även tydligt kopplas till religiösa traditioner.
 • I Västerbottens inland och kring Skellefteå är sambotalen sålunda lägre, på samma sätt som kring bibelbältet i Sydsverige.

I Norrland tycks främst Evangeliska Fosterlandsstiftelsen ha inverkan i de områden där de är etablerade, säger han. Var börjar då egentligen Norrland? Lars-Erik Borgegård funderar på frågan, men är bara säker på en sak: Den administrativa Norrlandsgränsen är inte särskilt bra, den är en skrivbordsprodukt från stormaktstidens Stockholm.
Visa hela svaret

Vart börjar riktiga Norrland?

Page 2 – 2020-12-13 14:55 Skrivet av Casgar: I Västerbottens inland har det övergått till “hänna”. Kommer ihåg jag hörde på radio någon gång om en gubbe som stod i kassakön och räckte fram sin hand med ett kort och frågade den unga tjejen i kassan ” Gäll’ en hänna dänna? ” till tjejens totala förrvirrning, varpå en kvinna längre bak i kön var tvungen att agera tolk.

Jajamen, samma sak i norra delarna av Västernorrland. Skrivet av Pelegrino: Vad menar du? Riktnummer har varit kopplade till telefon under lång tid där de ofta visar från vilken geografisk plats folk ringer, lite som landskoder (även om riktnummer i Sverige börjat lukras upp). Är uppväxt i Helsingborg där allas telefonnummer började med 042, likaså vet man som skåning att 040 är malmö och 046 är Lund.

När jag jobbade inom transport bävade man för 09-nummer för då ringde stäppens krigare. Han menar att inlägget är ett kul skämt som åker över huvudet på vissa. 👍 Citera flera (1) 2020-12-13 15:06 Du menar typ: Citat:

 • Hä va ättämidda uti Köppäbä, å ja va hännä å dännä, ja va uppa å nera,
 • å inna å uta i Köppäbä

I sådana fall har vi hamnat i mellersta Dalarna (Falun-Borlänge). Visa signatur

 1. | OS: Windows 10 64bit Pro | CPU: Amd Ryzen 5800X | GPU: Gigabyte Geforce RTX 3070 8GB GAMING OC | MB: Asus ROG Strix B550-F Gaming | RAM: Corsair Vengeance LPX Black 2x16GB |
 2. PSU: Corsair RM750X | Chassi: Fractal Design 7 | Boot SSD: Kingston A2000 M2 1 TB | CPU-Kylare: Noctua D15 |

Citera flera 2020-12-13 15:16 Skrivet av Pelegrino: Vad menar du? Riktnummer har varit kopplade till telefon under lång tid där de ofta visar från vilken geografisk plats folk ringer, lite som landskoder (även om riktnummer i Sverige börjat lukras upp).

Är uppväxt i Helsingborg där allas telefonnummer började med 042, likaså vet man som skåning att 040 är malmö och 046 är Lund. När jag jobbade inom transport bävade man för 09-nummer för då ringde stäppens krigare. Jasså? Väldigt sällan jag ringer genom att använda “telefon”-appen. Brukar mer ringa genom messenger och dylikt typ.

Men om jag ringer genom telefonappwn så brukar numret börja på 07 och jag tror inte det är ortsbundet? Verkar opraktiskt att byta nummer beroende på var man befinner sig. Vad är fördelen? Så du menar att om min vän har numret 0732225261 och befinner sig i malmö så bör jag slå 0400732225261 och om han åker till lund så måste jag slå 0460732225261 istället? Verkar sjukt osmidigt Citera flera 2020-12-13 15:18 Skrivet av PlogarN97: Jasså? Väldigt sällan jag ringer genom att använda “telefon”-appen.

 • Brukar mer ringa genom messenger och dylikt typ.
 • Men om jag ringer genom telefonappwn så brukar numret börja på 07 och jag tror inte det är ortsbundet? Verkar opraktiskt att byta nummer beroende på var man befinner sig.
 • Vad är fördelen? Så du menar att om min vän har numret 0732225261 och befinner sig i malmö så bör jag slå 0400732225261 och om han åker till lund så måste jag slå 0460732225261 istället? Verkar sjukt osmidigt Har du aldrig använt det kopparbaserade telefonnätet? Citera flera (13) 2020-12-13 15:28 Skrivet av PlogarN97: Jasså? Väldigt sällan jag ringer genom att använda “telefon”-appen.

Brukar mer ringa genom messenger och dylikt typ. Men om jag ringer genom telefonappwn så brukar numret börja på 07 och jag tror inte det är ortsbundet? Verkar opraktiskt att byta nummer beroende på var man befinner sig. Vad är fördelen? Så du menar att om min vän har numret 0732225261 och befinner sig i malmö så bör jag slå 0400732225261 och om han åker till lund så måste jag slå 0460732225261 istället? Verkar sjukt osmidigt Ringer du valfritt större företag så kommer inte numret börja på 07 osv.

Aldrig funderat på varför folk från sthlm kallas för 08:or ? Visa signatur CPU: 9700K 4,9Ghz Kylning:Custom Vatten MB: Gigabyte Z390 Elite GFX: RX6900 XT Citera flera (5) 2020-12-13 15:28 Skrivet av Sidde: Har du aldrig använt det kopparbaserade telefonnätet? Antingen trollar hen, eller så är kanske “97” i användarnamnet en ledtråd till åldern, och är man född 1997 kan man mycket väl ha lyckats missa att det fasta nätet har riktnummer.

Om man sen aldrig ringt företag som ännu inte skaffat 0771-liknande nummer. Visa signatur Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4×16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC + Zotac RTX 3080 Trinity OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840×2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560×1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S Citera flera (3) 2020-12-13 16:03 Skrivet av during: Allt utanför Uppsala och norr om fyrisån är Norrland.

 • Allt utanför Uppsala och söder om fyrisån är skåne.
 • Skåne är Danmark, och Danmark är mer eller mindre Nordtyskland.
 • Skrivet av Eott: Det är väl ändå öster och väster om Fyrisån? Du kanske inte borde dricka så mycket.🤓 Skrivet av during: Poängen är ju att man inte ska behöva veta något om geografi förutom om platsen är norr om Uppsala (följ fyrisån motströms) eller söder (följ medströms),,
You might be interested:  Hur Många Elever Går Det På Malmö Borgarskola?

Skrivet av Meathim: Kusten är dessutom mer söderut än inlandet. Ni illustrerar alla det norrländska sättet att tänka kring geografi: vi har inte väderstreck, vi har älvdalar! Följer man vattenvägarna så blir resten begripligt. Norrlandsgränsen följer samma princip, precis som länsgränserna inom Norrland.

 • Här hade jag en historik sen 1990-talet, men den blev tillslut för lång. Aktiva maskiner 2022-framåt: Work/Play/Everythingstation: AMD Epyc 7443p, Pop OS host, Win10 + Linux guests (KVM/Qemu) Work/Play nr 2: AMD Phenom II 1090t, Debian + Win 10 (dual boot) Server x3: Epyc 7252 (TrueNAS Core), Atom 2550 (FreeBSD, backup), Opteron 6140 (Ubuntu, off prem backup)
 • Retrohörna under uppbyggnad: Dual Pentium Pro 200MHz, Pentium P54C 90MHz, Gravis Ultrasound MAX

Citera flera (2) 2020-12-13 16:43 Skrivet av Darkreaver: Ringer du valfritt större företag så kommer inte numret börja på 07 osv. Aldrig funderat på varför folk från sthlm kallas för 08:or ? Brukar väl var 020 eller 0771 till företag? Och det är väl inte ortsbundet.

Men mja. Oftast kontaktar man väl företag genom chatt eller möjligen mejl så ringa är ju knappast förstahandsalternativet Citera flera 2020-12-13 17:08 2020-12-14 13:40 2020-12-14 13:57 Allt utanför Stockholm är Landet, allt norr om Mörby Centrum är Norrland, Allt söder om Farsta Strand är obygden och Någon stans söder om det finns några tokar som pratar med het potatis i munnen.

Allt väster om Hässelbystrand är obyggd eller Norrland beordrande på om det granskog eller lövskog, Det kan således vara båda samtidigt. Citera flera 2020-12-14 14:09 Tja, Ö-vik är ju i alla fall Norrland men Sundsvall vette tusan.de har ju grönt gräs och plusgrader alldeles för länge Sen är det ju så att allt söder om Stockholm är Skåne, men det är en annan fråga Citera flera (2) 2020-12-14 14:14 Jag bodde i Gävle lite över 3 år, och det var inte förrän år 2 som jag upptäckte att Gävle räknades till Norrland.

 • Upptäckte detta när jag såg en bok i biblioteket som hette något i stilen med “Gävle – Norrlands äldsta stad”.
 • Och som “äkta” Norrlänning (Övik in the house) så mådde jag lite illa Visa signatur ASUS ROG Crosshair X670E Gene| AMD Ryzen 9 7900X| Custom Watercooling| WD Black SN850X 1TB + WD Black SN850X 2TB| 2 x Patriot Viper Venom 32GB (2 x 16GB) 6200MHz CL 30-38-38-36-38| AMD Radeon RX 7900 XTX| LG OLED48CX + LG UltraGear 27GP83B| MSI MPG A1000G PCIE5 1000W| Lian Li O-11 EVO| Windows 11 Pro Citera flera (1) 2020-12-14 14:24 Skrivet av nikwad: “Problemet” är väl den att Stockholmare, med omnejd, ser sig själva som Sveriges mittpunkt.

När i själva verket sveriges mittpunkt ligger ca 35mil norrut fågelvägen. Så mitt/mellan-sverige borde vara i Sundsvalls breddgrader. Vilket gör det hela väldigt märkligt att Norrland ska börja i Gävle. Så när folk säger norrlänning till gävlebor är det lite som att man skulle kalla skåningar för Stockholmare Skillnaden där är att Gävle faktiskt ligger i Norrland, både biologiskt (sydliga gränsen för nordligt levande arter, nordliga gränsen för sydligt levande arter) och klimatologiskt.

 • Det har ingenting att göra med var Sveriges geografiska mittpunkt ligger, utan är snarare relaterat till positionen på jorden.
 • Citera flera 2020-12-14 14:27 Skrivet av PlogarN97: Jasså? Väldigt sällan jag ringer genom att använda “telefon”-appen.
 • Brukar mer ringa genom messenger och dylikt typ.
 • Men om jag ringer genom telefonappwn så brukar numret börja på 07 och jag tror inte det är ortsbundet? Verkar opraktiskt att byta nummer beroende på var man befinner sig.

Vad är fördelen? Så du menar att om min vän har numret 0732225261 och befinner sig i malmö så bör jag slå 0400732225261 och om han åker till lund så måste jag slå 0460732225261 istället? Verkar sjukt osmidigt Måste bara fråga, är du allvarlig? Citera flera (8) 2020-12-14 17:01 Skrivet av PlogarN97: Brukar väl var 020 eller 0771 till företag? Och det är väl inte ortsbundet.

Men mja. Oftast kontaktar man väl företag genom chatt eller möjligen mejl så ringa är ju knappast förstahandsalternativet Vet inte om du trollar eller om vi hittat ett nytt sätt för mig att känna mig gammal på. Hur som så är första delen i ett telefonnummer något som kallas riktnummer. De var förr i tiden kopplade till geografisk ort (vilket t.ex gör att stockholmare kallas nollåttor).07X är istället direktnummer, i Sverige förbehållet för mobiltelefoner.

Där är det alltså 07X-delen som är riktnumret och man kan inte lägga till 040 bara för att den man ringer bor i Malmö. Även 07x-nummer har nu luckrats upp men för talade de om vilken operatör någon hade, 070 = Telia, 073 = Tele2, etc. Citera flera (1) 2020-12-14 17:21 Skrivet av Grumbledock: Tja, Ö-vik är ju i alla fall Norrland men Sundsvall vette tusan.de har ju grönt gräs och plusgrader alldeles för länge Sen är det ju så att allt söder om Stockholm är Skåne, men det är en annan fråga Du vet att snön kommer före i inlandet före kusten.5 mil väster om Sundsvall brukar få snö som ligger kvar långt före tex resterande norrlandskusten.

 1. Snön handlar mer om inland vs kust än nord vs syd.
 2. Citera flera (1) 2020-12-14 17:29 2020-12-14 17:38 Skrivet av qquality: Norrland börjar där folk börjar identifiera sig som norrlänningar.
 3. Så, Sundsvall kanske Du menar väl, Norrland börjar där folk slutar identifiera sig som norrlänningar och istället går efter landskap.

Lappland, Norrbotten, Västerbotten, osv. Visa signatur Citera så att jag hittar tillbaka! AMD Ryzen 7 3700X | MSI B450 Tomahawk Max | 32GB Ballistix @ 3733/16 | EVGA 2070 | Crucial MX500 2TB | EVGA G2 750W | Windows 10 Citera flera (1) 2020-12-14 18:40 Skrivet av PlogarN97: Jasså? Väldigt sällan jag ringer genom att använda “telefon”-appen.

 1. Brukar mer ringa genom messenger och dylikt typ.
 2. Men om jag ringer genom telefonappwn så brukar numret börja på 07 och jag tror inte det är ortsbundet? Verkar opraktiskt att byta nummer beroende på var man befinner sig.
 3. Vad är fördelen? Så du menar att om min vän har numret 0732225261 och befinner sig i malmö så bör jag slå 0400732225261 och om han åker till lund så måste jag slå 0460732225261 istället? Verkar sjukt osmidigt Föreslår att du kollar här: Är genuint orolig för vad du skulle göra om internet låg nere – hur ska du ringa då om du inte använder telefonnummer? Men ja, iom att alla nuförtiden har mobiler så börjar de fasta telefonnätet dö.
You might be interested:  Hur Har Folk Råd Att Bo I Stockholm?

Citera flera (1) 2020-12-14 18:55 Skrivet av Pelegrino: Föreslår att du kollar här: Är genuint orolig för vad du skulle göra om internet låg nere – hur ska du ringa då om du inte använder telefonnummer? Men ja, iom att alla nuförtiden har mobiler så börjar de fasta telefonnätet dö.

 1. Vettetusan alltså.
 2. Jag uppfattar internetanslutning som betydligt mer driftsäkert än koppartråden i marken.
 3. Ex om nu fiberbaserade bredbandet är nere finns ju 3G och 4G som backup och även om en mast skulle fallera så finns det väl en annan mast? Jag tror inte att koppartråd och antika basstationer är en pålitligare lösning.

Om de inte redan klippt av koppartråden så är det väl inte osannolikt att det sker haveri. Citera flera 2020-12-14 19:09 Skrivet av PlogarN97: Ex om nu fiberbaserade bredbandet är nere finns ju 3G och 4G som backup och även om en mast skulle fallera så finns det väl en annan mast? Och dessa master får internet hur? Jo, genom precis samma fiberkablar som ditt bredband.

Ett större avbrott skulle innebära att du varken kan komma åt internet via ditt bredband hemma eller 3G/4G. Lite som om kabeln mellan väggen och din router går av så kan du inte komma åt internet genom Wi-Fi heller. Visa signatur Citera så att jag hittar tillbaka! AMD Ryzen 7 3700X | MSI B450 Tomahawk Max | 32GB Ballistix @ 3733/16 | EVGA 2070 | Crucial MX500 2TB | EVGA G2 750W | Windows 10 Citera flera (3) 2020-12-14 19:16 Skrivet av Shrudder: Och dessa master får internet hur? Jo, genom precis samma fiberkablar som ditt bredband.

Ett större avbrott skulle innebära att du varken kan komma åt internet via ditt bredband hemma eller 3G/4G. Lite som om kabeln mellan väggen och din router går av så kan du inte komma åt internet genom Wi-Fi heller. Jag tror nog det är mer redundans i fiber och mobiltelefoni-systemet än att fibern ligger seriekopplat från gävle i norr till smygehuk i söder.

 • Jag har varit med om många strömavbrott och att 3G och 4G funkat utan problem Citera flera 2020-12-14 20:10 Kan vara lite olika.
 • En är det som visas på kartorna som flera svarat med, den officiella definitionen.
 • Samtidigt som få norr om Gävle skulle räkna det som Norrland.
 • Beror på vem man frågar och vilka referensramar de har.

Norra Norrland är absolut det, medan det är något mer omtvistat om södra ska räknas med. Det är lätt att vilja bunta ihop och generalisera (oavsett riktning), inte sällan sammankopplat med en del fördomar. Har flera släktingar som flyttat söderut till Kiruna.

 • Men det är intressant med klimat och temperaturer m m, kan skilja betydligt bara på något tiotal mil i någon riktning.
 • Som någon nämnde där om Sundsvall och snön.
 • Citera flera 2020-12-14 20:14 Skrivet av PlogarN97: Jag tror nog det är mer redundans i fiber och mobiltelefoni-systemet än att fibern ligger seriekopplat från gävle i norr till smygehuk i söder.

Jag har varit med om många strömavbrott och att 3G och 4G funkat utan problem Gävle i norr?!?! Vad gör de övriga dryga 100 mil norr om Gävle. Nä det var bättre förr när man faktiskt fick lära sig något i skolan. Ang mobilnät och strömavbrott så har mobilmasterna reservkraft i form av batteri.

 • Blir det ett längre strömavbrott så tar batteriet slut.
 • Visa signatur Lurkar – läser mycket skriver lite.
 • Vill du få min uppmärksamhet är det citat eller pm som gäller.
 • Jag anser att AIO-kylare har en plats i världen men det är INTE i fullstora ATX-system.
 • Citera flera 2020-12-14 20:19 Gävle är ju ganska historisk och kulturellt så involverat i svearnas ursprungsområde att det inte känns rätt att det klassas som Norrland.

Ett län högre upp är mer rätt. Sedan är ju även Norrland en gradient. Delar av Värmland och Dalarna känns mer Norrland än kustområdena gör ända upp till Luleå. I både natur och folk. Citera flera 2020-12-14 20:46 Jag skyller hela den här tråden på Covid! Det här är ju diskussioner man har på puben/krogen/festen när man träffar folk från andra delar av Sverige.

Visa signatur Du behöver inte vaccinera dina barn, bara dom du vill behålla. Citera flera (7) 2020-12-14 20:51 Skrivet av qquality: Norrland börjar där folk börjar identifiera sig som norrlänningar. Så, Sundsvall kanske Det lustiga är att “vi” i “mellersta Norrland” (bröt jag mot lagen nu? ) själva tycker att de längre upp i norr låter som norrlänningar medan de i söder om oss tycker att vi låter som norrlänningar i deras öron.

Svenska Einstein hade rätt: norrländskan är relativ! Visa signatur “Företagsboendeförmedlare” | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis | Citera flera 2020-12-14 20:55 Skrivet av mikgus: Jag skyller hela den här tråden på Covid! Det här är ju diskussioner man har på puben/krogen/festen när man träffar folk från andra delar av Sverige.

Lustigt nog har tråden sin historia långt tillbaka i tiden vid en härlig liten norrländsk(?) stad vid namn “Sundsvall” där en inhemsk användare vid namn AplAy (som många historiskt talat uttalar som “Apply” vilket är felaktigt – det uttalas “Ey-Play”) den 12:e december 2020 vid klockslaget 09:36 fick för sig att fråga om PostNord på ett nätforum som behandlar IT-teknik.

Efter några växlingar i tråden som berörde PostNord så bröt helvetet samman: prick klockan 09:56 samma datum i historien kritiserades trådskaparen allvarligt för att ha självutnämnt Sundsvall som en del av “mellersta Norrland”. Självutnämnda språk- och geografiexperter hamnade i en djup språklig kris vilket gav upphov till denna tråd! Häftigt att få vara med att skapa Sweclockers-historia! Visa signatur “Företagsboendeförmedlare” | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis | Citera flera (4) 2020-12-14 21:04 Skrivet av AplAy: Lustigt nog har tråden sin historia långt tillbaka i tiden vid en härlig liten norrländsk(?) stad vid namn “Sundsvall” där en inhemsk användare vid namn AplAy (som många historiskt talat uttalar som “Apply” vilket är felaktigt – det uttalas “Ey-Play”) den 12:e december 2020 vid klockslaget 09:36 fick för sig att fråga om PostNord på ett nätforum som behandlar IT-teknik.

Efter några växlingar i tråden som berörde PostNord så bröt helvetet samman: prick klockan 09:56 samma datum i historien kritiserades trådskaparen allvarligt för att ha självutnämnt Sundsvall som en del av “mellersta Norrland”. Självutnämnda språk- och geografiexperter hamnade i en djup språklig kris vilket gav upphov till denna tråd! Häftigt att få vara med att skapa Sweclockers-historia! Målar’u ansikte’ blått å vråla om frihet eller!? Vörnt surre om ovesäntlie sakern.

Sätt igång’ma gasta om Norrland nu! Citera flera (1)
Visa hela svaret

Var slutar Norrland?

Vart går gränsen för norrland? – Så här ser norrland “officiellt” ut men jag undrar, vart tycker ni gränsen för norrland går? Jag personligen tycker att gränsen går via härjedalen till medelpad. Gästrikland har alltid kännts för mycket “söder” för mig. – Höfner – Ampeg – Flatwounds – macahan Medlem+++ Inlägg: 13199 Blev medlem: tis 14 nov 2006, 09:09
Visa hela svaret