Hur Ställer Man Sig I Bostadskö Stockholm?

Hur Ställer Man Sig I Bostadskö Stockholm
Vem kan registrera sig? – Alla som har fyllt 18 år och har ett svenskt personnummer eller samordningsnummer kan registrera sig. Det spelar ingen roll var du bor eller om du redan har en bostad. Din kötid börjar räknas direkt efter att du registrerat dig. Därefter kan du börja söka och anmäla intresse för bostäder. Registrera dig här
Visa hela svaret

Vad händer om alla lägenheter inte blir sålda?

Krasch i nyproduktion – så påverkas du som köpare | SvD Vågar man ens köpa nyproduktion? Fällorna är otaliga och de tycks bara bli fler och fler ju mer bostadskrisen eskalerar. Finns garantier för min insats? Vad händer om byggaren går i konkurs? Och hur ska jag ens kolla upp min byggare? Med hjälp av experterna Ulrika Blomqvist och Göran Olsson, båda med mångårig bakgrund på branschorganisationen Bostadsrätterna, guidar SvD i djungeln.

 • Vad händer om en ny förening inte får alla lägenheter sålda? – I de flesta fall kommer byggarna att köpa de tomma lägenheterna.
 • Byggarna köper då föreningens osålda lägenheter successivt och försöker sälja dem vidare genom olika mäklare på stan.
 • Det blir lägre pris än planerat, men föreningen får in sina pengar enligt den ekonomiska planen, eftersom byggaren täcker mellanskillnaderna.

Det finns ingen lag på det, men normalt garanterar byggaren både att insatserna och årsavgifterna för osålda lägenheter betalas. : Krasch i nyproduktion – så påverkas du som köpare | SvD
Visa hela svaret

Hur kan man få förtur i bostadskön?

Ansökan prövas – För att få din ansökan prövad är det viktigt att:

 • du har styrkta skäl till att din nuvarande bostad inte är lämplig, till exempel allvarlig sjukdom, psykiska-, fysiska- eller sociala skäl eller en allvarlig hotbild.
 • du har inga egna möjligheter att lösa bostadsfrågan, till exempel genom din kötid i bostadskön eller ekonomiska möjligheter att köpa en bostad.
 • du inte har några boenderelaterade skulder.
 • du är folkbokförd och bosatt i Stockholms stad sedan minst två år tillbaka.
 • du är registrerad som bostadssökande hos Bostadsförmedlingen i Stockholm. Om du inte är det idag kan du göra det samtidigt som du ansöker om förtur.

För fullständiga riktlinjer: Riktlinjer för förtur (pdf)
Visa hela svaret

Hur liten får en lägenhet vara?

Studentbostäder för en person – För studentbostäder för en person gäller samma utformningsregler som för andra bostäder om högst 35 kvm. Men kravet på minsta möjliga utrymme och inredning för matlagning är något mindre. Det finns inte heller något krav på att kunna ha plats för medhjälpare på sängens bortre sida.
Visa hela svaret

Är det svårt att få bostad i Stockholm?

Kötiden varierar mellan olika områden – Det behövs längre kötid för att få en bostad i innerstaden eller i närförort, jämfört med bostäder längre ut från centrala Stockholm. För att få en bostad i innerstaden fick du i genomsnitt vänta i knappt 18 år 2021.

 • Bland de kommuner där det går snabbare att få bostad finns exempelvis Upplands Väsby, Nynäshamn, Sigtuna, Södertälje, Österåker och Salem.
 • I dessa kommuner var den genomsnittliga kötiden kortare än 6 år under 2021.
 • Tänk på att genomsnittlig kötid betyder att det både kan gå fortare och ta längre tid.
 • Det kan också vara stora skillnader i kötid mellan bostäder i samma område.
You might be interested:  Hur Har Folk Råd Att Bo I Stockholm?

Det beror bland annat på skillnader i hyra, standard och antal rum.
Visa hela svaret

Får inte sålt lägenheten 2022?

Om du måste få ut en viss summa för din gamla bostad för att täcka kontantinsatsen på den nya – Om banken kräver att du säljer din gamla bostad innan du får köpa en ny och att du måste få ut en viss summa minst för den gamla bostaden för att ha råd med att betala kontantinsatsen på den nya så hamnar du i klistret om du inte lyckas få sålt din gamla.

 1. Då rekommenderar vi verkligen att du säljer din gamla innan du skriver ett bindande avtal på att köpa en ny bostad.
 2. Chansa INTE! Det finns tre bra alternativ: 1.
 3. Du har en plan B.
 4. Om du har någonstans du kan flytta i värsta fall så är det bara att sälja din bostad och hoppas på att du hinner hitta en ny bostad att köpa och flytta in i.

Då har du ju en plan B så att du slipper bli bostadslös om du inte hittar en ny bostad i tid. Kanske kan du flytta hem till föräldrarna i värsta fall? 2. Sälj din bostad med tillträde långt fram i tiden, Om du säljer din bostad och sätter tillträdesdatumet 8 månader fram i tiden exempelvis så har du gott om tid på dig att hitta en ny bostad.

 1. Då vet du att du har sålt din bostad och att du inte kommer hamna i i knipa.
 2. Du kan sätta tillträdet hur långt fram i tiden du vill så länge köparen accepterar det.
 3. Sedan kan du tidigarelägga tillträdet (så länge köparen går med på det) om du hittar en ny bostad snabbare än väntat.3.
 4. Öp den nya bostaden med ett så kallat försäljningsvillkor,

Skriver ni in ett försäljningsvillkor i kontraktet när du köper den nya bostaden så kan du enkelt häva köpet helt utan kostnader om du inte lyckas få sålt din gamla bostad för rätt pris. Detta är ett tryggt och bra alternativ som gör att du inte riskerar att hamna i knipa.

Läs vår artikel om: Försäljningsvillkor i kontraktet

Visa hela svaret

Får man flippa lägenheter?

4. Skatteverkets syn på att flippa bostadsrätter – Om du har kommit så här långt och lyckats göra en vinst som du är nöjd med så är det bara att gratulera till en väl genomförd affär. Om det är din första affär så har du säkerligen lärt dig massor på vägen.

Kunskap är extremt värdefullt och det är inte tungt att bära på. Glöm inte att du skall sätta undan pengar för att kunna betala vinstskatten som är på 22% av vinsten. Det är den alltid när en privatperson säljer en bostad med vinst. Egentligen får man inte köpa och sälja bostadsrätter med syfte att göra vinst.

Skatteverket räknar det då som näringsverksamhet. Du måste därför egentligen göra affären i ett företag (exempelvis ett aktiebolag eller en enskild verksamhet) och betala skatt som ett företag. Skatten är betydligt högre än 22% om du gör affären i ett företag.

 1. Du skall då betala vinstskatt plus skatt för att få ut pengarna ur bolaget.
 2. Det blir betydligt mindre kvar efter skatt helt enkelt.
 3. Om man som privatperson köper, renoverar och säljer en bostadsrätt någon enstaka gång är det dock ingen fara.
 4. Då kommer inte Skatteverket att bedöma att du bedriver näringsverksamhet.
You might be interested:  Vilken Tid Börjar Karlstad Stadslopp?

Du kan ju bara skylla på att du hade tänkt flytta in i huset men du ändrade dig. Men om du gör det flera gånger riskerar du att Skatteverket klämmer åt dig och kräver att du skall betala straffskatt. Du har ju faktiskt begått skattebrott om du gör det privat när du egentligen skulle ha gjort det som näringsverksamhet.

Läs även vår djupgående artikel om: Vinstskatt bostadsrätt – hur man räknar

Visa hela svaret

Kan man se bilder på sålda lägenheter?

Hi Bostäder – Bilder på sålda bostäder. Se bilder på sålda bostäder som du har sparat på Hemnet. Bilder sparas automatiskt när du sparar en bostad på Hemnet.
Visa hela svaret

Kan man ge bort sin bostadskö?

1.2 Kötider – Kötiden räknas från dagen kunden registrerat sig. Registrering kan göras på Bostadsförmedlingens webbsida eller via skriftlig blankett. Kötiden är personlig och kan inte överföras på någon annan, förutom vid vissa särskilda omständigheter vid dödsfall, se avsnitt 1.6.
Visa hela svaret

Vilken köplats för att få lägenhet?

Kommentarer –

Hej Kenneth, tack för din fråga! På varje lägenhet som annonseras ut på boplats.se bildas en egen kö av de som är intresserade av just den lägenheten. När du har loggat in på ditt konto på boplats.se kan du se i varje annons vilken plats du har i kön på just den lägenheten. Det kan till exempel se ut såhär: Hur Ställer Man Sig I Bostadskö Stockholm På Mina Sidor / Sökta Bostäder kan du se under fliken Historik hur många ködagar de hade som fått kontrakt lägenheter som du har sökt. Det kan till exempel se ut såhär: Hur Ställer Man Sig I Bostadskö Stockholm Det är svårt att svara på vilken plats du har totalt av alla de ca 250 000 personer som står i bostadskön, eftersom en del står i bostadskö för ett eventuellt framtida behov och inte aktivt söker lägenheter. De som inte söker lägenhet alls just nu, eller som söker andra typer av lägenheter än du, konkurrerar inte med dig. Elin, Boplats Göteborg Hej, jag har sökt en lägenhet på Kalendervägen 29 men fick ej denna lägenhet p g a att den som fick lägenheten hades fler ködagar än jag, om jag minns rätt så var det 5 stycken före mig i kön till denna lägenhet. Min fråga är om man kan få reda på hur många ködagar som de övriga före mig i kön hade så man vet ungefär var man står när det gället en sådan här lägenhet. Hej Ann-Christine, tack för din fråga! När uthyrningen är klar så kommer du att kunna se på Mina Sidor / Sökta Bostäder, under fliken Historik, hur många ködagar hen hade som fick kontraktet. Du kan tyvärr inte se antal ködagar för de övriga som var före dig på lägenheten, utan bara hur många ködagar hen som fick kontraktet hade. Elin, Boplats Göteborg Hej Jag undrar om jag kan radera de senaste sökta bostäderna som jag sökt? Baran Hej Baran, tack för din fråga! Så länge lägenhetsannonsen är öppen för ansökningar så kan du ta bort din ansökan. Du kan se i själva annonsen vilket som är sistadatum att ansöka. Du kan också se på Mina Sidor / Sökta bostäder vilken status varje lägenhet är i. När ansökningstiden har gått ut går det inte längre att ta bort din ansökan. Elin, Boplats Göteborg Man kan även ringa eller skriva in till boplats och fråga uppdaterat status (efter att status står på “behandlas”) och hur många poäng person som ligger etta har. Eftersom visning är stängd så måste folk ha bestämt sig för ja eller nej, en del tackar även nej eller så klarar de ej kreditkollen så då kan man komma högre upp i kön. Anna Hej Anna, tack för din fråga! När du har varit på en visning så är det först efter att sista svarsdatum har passerat som vi kan svara på hur många före dig som har tackat Ja. Beroende på var i uthyrningsprocessen lägenheten befinner sig, är det alltså inte säkert att kundtjänst kan ge dig mer information än den du själv kan se på Mina Sidor / Sökta bostäder. Elin, Boplats Göteborg kundtjänst kan visst se vilken köplats man har EFTER en avslutad visning, då kan ju ett antal kottar ha sagt nejjag har fått svar från kundtjänst på flera sökta lgh och min plats i kön efter en avslutad visning har aldrig hittills varit densamma Anna Hej Anna! Innan sista svarsdatum har passerat kan man ändra sitt svar, så det är först efter att sista svarsdatum har passerat som kundtjänst kan svara på hur många före dig som har tackat Ja eller Nej. Sista svarsdatum brukar vara dagen efter visningen. Elin, Boplats Göteborg

You might be interested:  Hur Mycket Regn Kom I Gävle?

Visa hela svaret

Vad händer när du får en bostad via Stockholms stads bostadskö?

Stockholms stad förmedlar lediga hyresrätter via det kommunala bolaget Bostadsförmedlingen. För dig som är student, äldre eller har särskilda behov finns särskilda bostäder. Som bostadssökande söker du själv aktivt bland de annonserade bostäderna på Bostadsförmedlingens webbplats.

Vem som blir erbjuden bostaden baseras på kötid. Bostadsförmedlingen samarbetar med både privata och kommunala fastighetsägare. Bostadsförmedlingens webbplats På uppdrag av Stockholms stad handlägger Bostadsförmedlingen ansökningar gällande förtur till bostad inom staden och förmedlar lägenheter till beviljade förturer.

Förtur till bostad inom Stockholms stad, Bostadsförmedlingens webbplats
Visa hela svaret