Hur Hitta Lägenhet I Uppsala?

Hur Hitta Lägenhet I Uppsala
BostadsPortal har mängder av lediga lägenheter i centrala Uppsala. Du hittar de enkelt genom att använda vår kartsökning för att navigera dig runt i centrum för att hitta lediga lägenheter. Du kan även göra en områdesspecifik sökning om du vet vilket område du är intresserad av.
Visa hela svaret

Hur hittar man lägenhet i Uppsala?

På BostadsPortal hittar du runt 380 lediga hyresbostäder i Uppsala. Detta inkluderar olika typer av bostadstyper såsom lägenheter, rum, hus och stugor. I en studentstad som Uppsala så kan antalet lediga bostäder variera framförallt i samband terminsstart- och slut.
Visa hela svaret

Är det svårt att hitta lägenhet i Uppsala?

Det saknas 30 000 studentbostäder: “Situationen är väldigt tuff” Under veckan sammanställer Uppsala stads studentkårer hur bostadssituationen ser ut för alla studenter i Uppsala i år. Denna sammanställning redovisas på onsdag för Sveriges förenade studentkårer, som granskar bostadssituationen i landets studentstäder.

 1. Det är svårt att hitta en bostad i Uppsala.
 2. Det menar Johannes Bäck som arbetar tillsammans med de fem andra kårerna.
 3. Den är fortfarande väldigt tuff, bostadssituationen.
 4. Den genomsnittliga kötiden för en studentbostad är på tre och ett halvt år, vilket är längre än väldigt många utbildningar som studenterna går.

Så ska det inte vara, säger han. Situationen har sett ut på liknande vis de senaste åren. – De största bostadsbolagen har minskat från fyra års kötid till tre och ett halvt år de senaste åren, men det är fortfarande allvarligt. Hanna Canholm studerar vid Uppsala universitet.
Visa hela svaret

Hur ställer man sig i bostadskö i Uppsala?

Hur registrerar jag mig i bostadskön? – Du registrerar dig som bostadssökande på vår webb. För att registrera dig behöver du ha en egen e-postadress. Efter att du registrerat dig och betalat den årliga köavgiften kan du börja anmäla intresse på bostäder. Du kan ställa dig i bostadskön från dagen du fyllt 16 år.
Visa hela svaret

Kan man ta över någons bostadskö?

Kan jag använda någon annans kötid för att få en hyresrätt? Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar din fråga som att du undrar om det finns någon möjlighet för dig att få en lägenhet genom att använda din morbrors köpoäng i bostadskön.

 • Du skriver att du funderar på om du kan skaffa en lägenhet i din morbrors namn.
 • Svaret på detta är något komplicerat, men jag ska försöka förklara det så tydligt som möjligt.
 • Det första som bör nämnas är att kötiden i de flesta bostadsförmedlingar, inklusive Stockholms bostadskö, är personlig () Din morbror kan därför inte överlåta sina köpoäng till dig på något sätt utan det är han som måste söka bostaden.

Jag kommer därför i mitt svar utgå från att din morbror skulle vara villig att använda sin kötid för att söka en lägenhet. Vad som gäller enligt lagen Det är som utgångspunkt inte olagligt för en person att ha två lägenheter. Din morbror kan alltså rent teoretiskt både ha kvar sin lägenhet som han bor i nu och skaffa en till.

Detta är dock en sanning med modifikation. Enligt 12 kapitlet 23 § Jordabalken får en hyreslägenhet nämligen endast användas för det syfte den är avsedd för () Ofta framgår det av hyreskontraktet vad som är syfte med uthyrningen. En bostadslägenhet får alltså bara användas för att bo i av personen som står på kontraktet.

Om lägenheten används för något annat syfte utgör detta grund för hyresvärden att säga upp kontraktet enligt 12 kap 42 § punkt 4 () I stor utsträckning handlar det här om hur hyresvärden ser på situationen och om hyresvärden väljer att säga upp lägenheten på den här grunden.

Detta betyder att om din morbror skulle använda lägenheten för att bo i, till exempel om han skulle bo i sin nuvarande lägenhet ibland och den nya lägenheten vid andra tillfällen, så hade det varit okej. I sådana fall hade du kunnat bo i den nya lägenheten tillsammans med din morbror. Vissa bostadsförmedlingar, exempelvis Stockholms, ger möjlighet till personer skriva sig som medboende.

Detta betyder att man söker bostad tillsammans med den huvudsökande (i detta fall din morbror) () I vissa fall kan den medboende även få skriva sig på kontraktet. Detta bestäms av hyresvärden. Överlåtelse av hyresrätt Om du inte skulle få skriva dig på kontrakten men ändå bor i den nya lägenheten tillsammans med din morbror, skulle han i framtiden kunna överlåta lägenheten till dig enligt 12 kap 34 § Jordabalken () Detta kräver att ni har varaktigt bott tillsammans och att det inte finns någon anledning för hyresvärden att inte vilja ha dig som hyresgäst.

 1. I ditt fall kan det vara så att ni inte skulle vara att anse som varaktigt bosatta tillsammans, men jag ville ändå nämna att en sådan möjlighet finns.
 2. Möjlighet att hyra ut i andra hand En annan möjlighet är att din morbror skulle hyra ut den nya lägenheten till dig i andra hand.
 3. Detta är tillåtet enligt 12 kap 40 § Jordabalken om hyresgästen (alltså din morbror) “på grund av ålder, sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse, särskilda familjeförhållanden eller därmed jämförbara förhållanden har beaktansvärda skäl för upplåtelsen och hyresvärden inte har befogad anledning att vägra samtycke” (.) En andrahandsuthyrning får dock oftast endast ske under en begränsad tid.
You might be interested:  Vem Är Sprängaren I Göteborg?

Utgångspunkten är att hyresgästen ska ha avsikt att efter viss tid antingen återvända till lägenheten eller ge upp den. Sammanfattning Sammanfattningsvis skulle jag säga att det inte är möjligt för dig att på något direkt sätt använda din morbrors köpoäng för en egen lägenhet.
Visa hela svaret

Kan inte få lägenhet?

Hyra lägenhet med skuld hos kronofogden – Du kan fortfarande få hyra lägenhet hos vissa hyresvärdar trots en eller flera betalningsanmärkningar. Det allra viktigaste är att du inte har hyresskulder. Om den som ska hyra ut lägenheten ser att du har en historia av att inte betala hyran, så kan du räkna med ett nej.
Visa hela svaret

Hur får man lägenhet i innerstan?

Stockholms stad förmedlar lediga hyresrätter via det kommunala bolaget Bostadsförmedlingen. För dig som är student, äldre eller har särskilda behov finns särskilda bostäder. Som bostadssökande söker du själv aktivt bland de annonserade bostäderna på Bostadsförmedlingens webbplats.

 1. Vem som blir erbjuden bostaden baseras på kötid.
 2. Bostadsförmedlingen samarbetar med både privata och kommunala fastighetsägare.
 3. Bostadsförmedlingens webbplats På uppdrag av Stockholms stad handlägger Bostadsförmedlingen ansökningar gällande förtur till bostad inom staden och förmedlar lägenheter till beviljade förturer.

Förtur till bostad inom Stockholms stad, Bostadsförmedlingens webbplats
Visa hela svaret

Måste man betala för att stå i bostadskö?

Hur gör man för att ställa sig i bostadskö? – Oavsett var eller hur man bor så kan man ställa sig i bostadskö. En del tror att det inte går att stå i bostadskö om man till exempel redan äger en bostadsrätt eller har ett hyreskontrakt, men det stämmer inte.

 1. Till exempel kan en ägare av en bostadsrätt i Lund ställa sig i bostadskö för ett förstahandskontrakt i Stockholm.
 2. Det finns bostadsköer till fler typer av bostadsalternativ så som lägenheter, studentboenden och seniorboenden.
 3. Bostadsköer finns över hela Sverige, men vissa kan vara svåra att hitta och alla köer har olika system.

När man väl har hittat de köer som man vill gå med i så krävs registreringar via olika hemsidor. Till exempel finns det i Stockholms län ungefär 30 stycken olika bostadsköer och i Västra Götaland hittar man runt 25 stycken. Verkar det krångligt? Om man väljer att sköta registreringen på egen hand så kan det vara både jobbigt och tidskrävande.

Det ska det inte behöva vara. Dibz är en tjänst som utvecklades för att det ska vara enkelt och smidigt att stå med och samla poäng i de svenska bostadsköerna. På dibz.se finns över 100 svenska bostadsköer samlade på samma ställe. För att använda tjänsten behöver man vara minst 16 år gammal. Allt man behöver göra är att registrera sig och sedan välja vilka områden som är intressanta, sedan sköter dibz registreringen för alla köer man vill att gå med i.

De flesta bostadsköer är gratis att stå med i medan andra kostar pengar, till exempel kostar det 200 kr per år att gå med i Bostadsförmedlingen, En del bostadsköer kräver att man loggar in till exempel var tredje eller var sjätte månad för att behålla sin plats i kön.
Visa hela svaret

Är det värt att ställa sig i bostadskö?

Vi är inte en bostadskö men kan ge dig information och stöttning när du söker bostad. Det är bostadsbrist i sju av tio svenska kommuner och att få sin första bostad kan ta många år. Därför kan det vara en god idé att ställa sig tidigt i bostadskön. Det gör många redan. Här har vi samlat länkar till Sveriges mest googlade bostadsköer. Ställ dig i bostadskön!
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Djup Är Södertälje Kanal?

Är Rikshem gratis?

Registrera dig som bostadssökande – För att söka bostad hos Rikshem behöver du registrera dig som sökande hos oss. Registreringen är gratis och öppen för alla som fyllt 16 år. Din intresseanmälan måste uppdateras var sjätte månad, detta görs automatiskt när du loggar in på Mina sidor. Anmäl dig som bostadssökande på Mina Sidor
Visa hela svaret

Kan man hyra lägenhet utan fast jobb?

B. Inkomst – Sökande, och eventuell partner, ska ha sådan inkomst av eget arbete, CSN-lån/bidrag för studier, pension, aktivitetsersättning, underhållsstöd/underhållsbidrag, sjukersättning, föräldrapenning, A-kassa eller försörjningsstöd från Kungälvs kommun, som är tillräcklig för att kunna betala hyra.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att bo i Uppsala?

Studentbostäder för familjer hos BostadsPortal – Det finns också studentlägenheter för familjer, vilket är ett bra alternativ om du har barn. Ett studentrum i Uppsala kostar vanligen mellan 2-3000 kronor per månad, och är ofta hyresfritt under sommaren, medan en studentlägenhet oftast kostar upp till 5 000 kronor per månad.
Visa hela svaret

Hur får man Kårleg i Uppsala?

Uppsala universitet har flera studentkårer och studentnationer. Du kan välja att bli medlem i en eller flera kårer och nationer. Kårerna och nationerna erbjuder allt från studiehjälp till studiepaus. Ett medlemskap kan ge dig inträde till nationerna eller möjlighet att söka stipendier.

 • Du skriver in dig på kår och nation via webbportalen uppsalastudent.com,
 • När du skriver in dig får du ett medlemskap för en termin.
 • Vid Uppsala universitet används Studentkortet (STUK) som medlemskort för studentnationer och kårer.
 • Det kan även kallas “nationskort” eller “kårleg”.
 • Du som är registrerad student eller doktorand innevarande termin vid Uppsala universitet får automatiskt Studentkortet när du är medlem i en kår eller nation.

Studentkortet ger dig även tillgång till studentrabatter och fungerar som studentlegitimation när du exempelvis köper bussbiljetter med studentrabatt.
Visa hela svaret

Är det svårt att få studentbostad i Uppsala?

Kötiderna – Den genomsnittliga kötiden för att få en studentbostad sjönk från 3,1 år till 2,8 år mellan 2019 och 2020. Även för 2021 ligger den genomsnittliga kötiden hittills på 2,8 år. När det kommer till studentbostäder kan den genomsnittliga kötiden alltjämt bli missvisande.

Detta eftersom du som student behåller din kötid när du får en bostad via oss. – Vi vill att studenterna ska kunna få en vanlig bostad efter sina studier. Vi ser även positivt på att studenterna får möjlighet att göra en bostadskarriär under studietiden. Eftersom kötiden inte nollställs när de får en bostad är det svårt att säga om den genomsnittliga kötiden faktiskt visar på hur lång tid det tar att få sitt första boende, eller kanske rentutav sitt andra eller tredje, säger Mona Lindén.

I dagsläget samarbetar vi på bostadsförmedlingen med 41 hyresvärdar varav tre förvaltar studentbostäder: Uppsalahem studentstaden, Rikshem och Svenska Studenthus. Utöver bostäderna som är öronmärkta för studenter förmedlar vi även ungdomsbostäder för personer mellan 18-28 år.
Visa hela svaret

Kan mitt barn bo i min hyresrätt?

Får jag hyra en lägenhet till mitt barn? – Nej, det är inte tillåtet. Om ditt barns köpoäng inte räcker till en egen lägenhet får du inte använda dina köpoäng för att hjälpa ditt barn. Föräldrar vill gärna hjälpa sina barn men det är aldrig tillåtet att ingå ett hyresavtal för någon annans räkning.
Visa hela svaret

Kan man ge bort sin plats i bostadskön?

Snabbfakta om Bostadsförmedlingen och bostadskön Bostadsförmedlingen är ett bolag inom Stockholms stad Vi jobbar på uppdrag av Stockholms stads kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige utser också Bostadsförmedlingens styrelse, som består av politiskt nominerade personer.

Vi förmedlar cirka 19 000 bostäder varje år Varje dag får alltså ett 50-tal bostadssökande ett nytt boende genom oss. Under 2021 förmedlade vi 18 954 bostäder. Vi förmedlar bostäder i hela stockholmsregionen Vi förmedlar bostäder inte bara i Stockholms kommun, utan i de flesta kommuner i Stockholmsområdet.

Vi förmedlar bostäder från både kommunala och privata fastighetsägare Stockholms kommunala bostadsbolag lämnar alla sina lediga lägenheter till Bostadsförmedlingen, men vi strävar efter att så många som möjligt av de privata fastighetsägarna också vill göra det.

Under 2021 var cirka hälften av de förmedlade bostäderna från privata fastighetsägare. Vi bygger inga hus och äger inga bostäder Vi påverkar heller inte hur många bostäder som byggs eller var de byggs. Vi förmedlar särskilda bostäder för ungdomar, studenter och seniorer För senior- och ungdomsbostäder finns ålderskrav, och för studentbostäder finns särskilda krav på studieförhållanden.

You might be interested:  När Hämtas Sopor I Norrköping?

Alla bostäder förmedlas utifrån kötid. Att få en bostad genom oss tar i genomsnitt drygt 9 år För vissa attraktiva lägenheter krävs en kötid på 20 år eller mer, men varje år förmedlar vi också hundratals bostäder med kötider mellan 0 och 2 år. Den genomsnittliga kötiden 2021 var 9,2 år.13 procent av dem som står i bostadskön söker bostad aktivt Drygt 700 000 personer står i bostadskön, men alla söker inte bostad aktivt.

De flesta av dem som står i kön har redan någon form av ordnat boende, såsom eget förstahandskontrakt, egen bostadsrätt eller egen villa. För att få en bostad genom oss måste man aktivt söka och anmäla intresse för bostäder Bostadsförmedlingen skickar alltså inte ut några lägenhetserbjudanden, och man köar heller inte för en viss bostadstyp eller för ett visst område.

För att bli godkänd som hyresgäst behöver man uppfylla hyresvärdens villkor Vi hjälper fastighetsägare och bostadssökande att hitta varandra, men det är inte vi, utan hyresvärden som formulerar villkoren för att bli godkänd som hyresgäst. Man behöver inte bo i Stockholm för att stå i bostadskön Den så kallade rikskön infördes 1997.

Sedan dess kan alla oavsett bostadsort ställa sig i bostadskön, förutsatt att man fyllt 18 år och har ett svenskt personnummer eller samordningsnummer. Kötiden i bostadskön är personlig och kan inte överlåtas Det går inte att överlåta sin kötid eller söka bostad åt någon annan. Det går heller inte att ställa sitt nyfödda barn i bostadskön.

Den som har starka medicinska eller sociala skäl kan ansöka om att gå före i kön Varje år får Bostadsförmedlingen in drygt 1 000 ansökningar om förtur till bostad, men det är bara en mindre andel som uppfyller kraven för att beviljas förtur. : Snabbfakta om Bostadsförmedlingen och bostadskön
Visa hela svaret

Kan min dotter ta över min hyresrätt?

Hyreslagen §33 beskriver vilka regler som gäller för överlåtelse av lägenhet. I korthet säger lagen att du som hyresgäst kan överlåta din lägenhet till make, maka, sambo eller myndiga barn när du själv inte har för avsikt att bo kvar i lägenheten, på grund av exempelvis en skilsmässa.

Om du vill överlåta din lägenhet måste personen varit boende i lägenheten minst tre år och ha en ordnad ekonomi som uppfyller Förvaltarens kriterier för godkännande. Du måste kunna visa att ni haft ett gemensamt och permanent hushåll tillsammans under ett antal år enligt §34 i hyreslagen. Det räcker inte att han eller hon varit inneboende.

En kompis, inneboende eller andrahandshyresgäst kan inte överta ett hyreskontrakt. En hyresrätt kan inte ingå i ett testamente. Ansöker dödsbo om överlåtelse skall ansökan undertecknas av person som har rätt att teckna i dödsboets namn. Denna rätt skall styrkas med fullmakt.
Visa hela svaret

Hur får man lägenhet i innerstan?

Stockholms stad förmedlar lediga hyresrätter via det kommunala bolaget Bostadsförmedlingen. För dig som är student, äldre eller har särskilda behov finns särskilda bostäder. Som bostadssökande söker du själv aktivt bland de annonserade bostäderna på Bostadsförmedlingens webbplats.

 1. Vem som blir erbjuden bostaden baseras på kötid.
 2. Bostadsförmedlingen samarbetar med både privata och kommunala fastighetsägare.
 3. Bostadsförmedlingens webbplats På uppdrag av Stockholms stad handlägger Bostadsförmedlingen ansökningar gällande förtur till bostad inom staden och förmedlar lägenheter till beviljade förturer.

Förtur till bostad inom Stockholms stad, Bostadsförmedlingens webbplats
Visa hela svaret

Hur hittar jag privata hyresvärdar?

Hitta privata hyresvärdar – När du är på jakt efter en ny lägenhet kan det vara en god idé att kolla upp privata hyresvärdar i din kommun. Detta kan du göra antingen genom att googla eller kontakta kommunen där du bor för att höra om det finns någon bostadsförmedling som kan hjälpa dig. Hör sedan av dig till hyresvärdarna där du presenterar dig och berättar om din bostadssituation.
Visa hela svaret

Hur får man lägenhet via Boplats?

Krav på att bo stadigvarande – För att få en lägenhet genom Boplats ska du och din eventuella medsökande flytta in tillsammans, folkbokföra er och bo stadigvarande i den sökta lägenheten. Hyreskontraktet är personligt och kan inte överlåtas. Efter kontraktsskrivningen ansvarar hyresvärden tillsammans med hyresgästen för det ingångna avtalet.
Visa hela svaret

Vilken nation i Uppsala har flest bostäder?

Hur Hitta Lägenhet I Uppsala Hur Hitta Lägenhet I Uppsala Östgöta nation har flest bostäder per aktiv medlem av alla nationer. Våra bostäder ligger i centrala Uppsala och finns i form av korridorsrum med egen dusch och toalett, dubletter och lägenheter med 1-4 rum. För att kunna söka bostäderna behöver du vara medlem i nationen.
Visa hela svaret