Så har andra råd med dyra bostäder Av: Publicerad: 13 december 2017 Uppdaterad: 2 oktober 2018 Många undrar hur andra har råd att köpa bostad. Foto: Johnér Trots att priserna börjat falla är det fortfarande rekorddyrt att köpa en bostad. Nästan fyra av tio undrar hur andra har råd med sitt boende, visar en ny undersökning från SBAB. – Främst är det yngre och unga vuxna som undrar, vilket är sorgligt, säger boendeekonomen Claudia Wörmann.
Visa hela svaret
Contents
Hur dyrt boende har du råd med?
Din kontantinsats är de pengar du själv har tänkt stoppa in i bostaden. Lagen kräver att du har minst 15 % i egen kontantinsats. Det vill säga, du måste ha 150 000 kr i kontantinsats för att få låna 850 000 kr och kunna köpa en bostad för 1 000 000 kr.
Visa hela svaret
Hur har folk råd med handpenning?
Handpenningen kan vara en del av kontantinsatsen – Även om handpenning och kontantinsats är två olika saker, kan du betala in handpenningen som en del av kontantinsatsen. Nedan ser du hur du beräknar hur mycket du betalar i handpenning och vad som blir över att betala av kontantinsatsen: Om priset för bostaden du ska köpa är 1 000 000 kr, blir en handpenning på 10 procent alltså 100 000 kr.
- Har du då sparat ihop till kontantinsatsen för bostaden, som vi här räknar med är 15 procent och därmed 150 000 kr, kan du använda en del av den hopsparade kontantinsatsen för att betala handpenningen.
- De resterande 50 000 kr lägger banken ihop med ditt bolån för att betala till säljaren på tillträdesdagen.
Din nya bostad blir då betald till 100 procent den dagen du får tillträde och kan börja flytta in,
Visa hela svaret
Vilken boendeform är billigast?
I en villa med fyra rum och kök bor man cirka 2 500 kronor billigare än i motsvarande hyreslägenhet. Det är dyrare att bo i hyresrätt än i en bostad som man äger. Det visar Statistiska centralbyråns kartläggning av hushållens boendekostnader. Jämför man boendekostnaden i alla bostäder kan det se ut som att äganderätten är dyrast – men det är ingen rättvis jämförelse.
Visa hela svaret
Hur stora lån har folk?
Hushållens lån per capita i Sverige, Danmark och Irland – Lån i monetära finansinstitut (MFI), i euro, vid utgången av respektive år. Källa: Europeiska centralbanken och Macrobond
Visa hela svaret
Hur mycket är 15% av 3 miljoner?
Bolånetaket – Därför måste du ha en kontantinsats – Anledningen till att du behöver ha en kontantinsats idag när du ska köpa ett hus eller lägenhet beror på det så kallade bolånetaket. Bolånetaket infördes i Sverige år 2010 på grund av att omvärlden uttryckte oro kring att svenska hushåll hade så stora skulder.
Bostadspriserna rusade uppåt, räntorna sjönk som en sten och via omvärldens tryck på svenska politiker satte Finansinspektionen fart vilket utmynnade i ett bolånetak. Bolånetaket Reglerna idag säger att max 85 procent av värdet på det objekt du vill köpa får finansieras med bolån, Resten av köpet, 15 procent, måste du lägga själv.
Det är detta som kallas kontantinsats. Kontantinsatsen kan komma från egna sparade pengar, föräldrar, en rik släkting, en lottovinst eller genom ett lån. Ja du hörde rätt. Det går faktiskt att låna till kontantinsatsen men det är den absolut sista utvägen så det tar vi sist i denna guide.
Räkneexempel: Låt säga att du vill köpa en bostad för en miljon kronor (1 000 000 kronor). Bolånetakets regler säger att du får ta ett bolån på max 85 procent av värdet. Det vill säga 850 000 kronor (1 000 000 x 0,85 = 850 000). Kravet om en kontantinsats på 15 procent innebär att du måste slanta upp 150 000 kronor själv (1 000 000 x 0,15 = 150 000).
Du kan lägga mer i kontantinsats om du vill Bolånetakets regler ställer krav på en minsta kontantinsats, alltså 15 procent, men det finns inget som säger att du inte kan lägga mer än så om du vill och kan. Du kan lägga 20, 25, 30 procentja precis hur mycket du vill.
Visa hela svaret
Hur mycket har stockholmare i lån?
Fler amorterar efter hårdare krav – Rapporten visar också att det skärpta amorteringskravet som infördes 1 mars 2018 har fått hushåll med nya bolån att ändra sitt beteende. Det gäller framför allt äldre och ensamstående som väljer att köpa billigare bostäder.
- Främst är det låntagare i Stockholm och Göteborg som känner av effekten av det skärpa amorteringskravet.
- Rapporten visar också att stockholmarna amorterar mest av sin disponibla inkomst jämfört med övriga landet.
- Idag beräknas genomsnittsskulden per hushåll i Stockholm vara 3 088 485 kr.
- Men då är även andra konsumtionslån inräknade.
Publicerad 27 mars 2019 kl 15:37 SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. : Stockholmarna har högst bolån i landet – men amorterar mest
Visa hela svaret
Måste man ha 15 i kontantinsats?
Bolånetaket kräver en kontantinsats på 15 procent – Tidigare kunde du dela upp ditt bolån i topplån och bottenlån. Men sedan bolånetaket infördes i Sverige 2010, kan du endast få ett bolån på upp till 85 procent av värdet på din nya bostad. Du måste alltså betala 15 procent i kontantinsats, som består av egna pengar, eller en kombination av egna pengar och ett lån utan säkerhet.
Visa hela svaret