Ticket to Ride 0-2 år – gratis. Ticket to Ride 3-9 år – från 265 kr. Ticket to Ride 10 och år uppåt – från 325 kr. Detta ingår:
- Entré – inträde till Stockholms härligaste nöjespark!
- Fria åk – obegränsade åk i alla våra roliga attraktioner.
- 2 Jetpass – ta expresskön till några av våra populäraste attraktioner.
Contents
- 1 Är Gröna Lund dyrt?
- 2 Vad kostar 5 kamp på Gröna Lund?
- 3 Vad kostar åkband?
- 4 Hur lång är en konsert på Grönan?
- 5 Är det fullt på Gröna Lund?
- 6 Hur mycket drar Gröna Lund in?
Är Gröna Lund dyrt?
Gröna Lund Publicerad 24 maj 2022 kl 20.37, uppdaterad 25 maj kl 10.44 Priset har höjts – men vistelsetiden halverats. Småbarnsfamiljernas ilska i sociala medier mot Gröna Lund är inte nådig. “Vi skippar er”, skriver en person. “Vi tar Liseberg i stället”, skriver en annan.
- Vår ambition är att deras besök ska bli den bästa dagen på hela sommaren och skapa minnen för livet, säger Annika Troselius, Gröna Lunds informationschef.
- Expressen har jämfört nöjesparkernas sommarpriser.2019 – innan pandemin – låg priset för en entrébiljett och fria åkturer för barn och vuxna på Gröna Lund under högsäsong på 465 kronor.
Då fick man stanna en hel dag. Nu ligger priset på 525 kronor för en vuxen – för en halv dag. Man får välja på att tillbringa förmiddagen eller eftermiddagen på nöjesfältet. För en familj bestående av två vuxna och två barn landar totalsumman på 1 870 kronor.
Men enligt Gröna Lund ska det ses som en förbättring. – Innan pandemin kunde vi ha upp till 15 000 gäster samtidigt under en bra dag vid högsäsong. Det blev inte en bra upplevelse för gästerna. När vi under pandemin tvingades till att begränsa antalet gäster såg vi att gästerna blev betydligt mycket nöjdare.
Det ville vi fortsätta med. För att våra gäster fortsatt ska ha en bra upplevelse i parken har vi valt att begränsa antalet samtidigt. Det gör vi genom att dela upp gästerna på två pass, säger Annika Troselius, Gröna Lunds informationschef. Enligt Annika Troselius släpper man nu in max 5 000 gäster samtidigt, vilket innebär kortare kötider för gästen.
Visa hela svaret
Hur mycket kostar ett åkband på Gröna Lund?
Gröna Lund priser – Guldkortet: fri entré och fria åk hela sommarsäsongen.1699 kronor. Åkpaket: Fri entré och fria åk en hel dag.399 kronor. Åkband: Fria åk hela dagen.345 kronor. Åkhäfte: 20 kuponger.1–4 kuponger per attraktion.380 kronor.
Visa hela svaret
Är det gratis att gå in på Gröna Lund?
Ändrad den: Fre, 14 Okt, 2022 at 1:10 E.M. Om du ska besöka oss en ordinarie dag så behöver du boka en Ticket To Ride som inkluderar såväl entré som fria åk i våra attraktioner. Det går tyvärr inte att lösa enbart en entrébiljett. Vi har sedan förra året slopat åkbandet och istället har alla gäster i parken tillgång till våra attraktioner.
Vi har därutöver begränsat antal gäster som kan vara i parken samtidigt, därmed kan vi erbjuda en bättre gästupplevelse för såväl er som vill åka attraktioner som er som bara vill strosa runt i våra härliga miljöer. Om du istället vill se en konsert eller besöka en danskväll så rekommenderar vi Grönan Live-passet som ger fri entré till över 50 konserter och danskvällar för endast 395 kr.
Förboka din Ticket to Ride här Köp ditt Grönan Live-pass här
Visa hela svaret
Vad är bättre Liseberg eller Gröna Lund?
Gröna Lund ligger i och för sig fint vid vattnet, men trångboddheten blir påtaglig när några av attraktionerna inte ens får plats på området, utan har lagts på pontoner vid kajkanten. Det är lättare att andas på Liseberg. Till det bidrar kanske också den lite lojare Göteborgsandan.
Visa hela svaret
Vad kostar 5 kamp på Gröna Lund?
2250 kr/värd Våra 5-kampsvärdar är experter inom femkamp och ser till att ni får vara med om en tävling ni sent kommer att glömma. Värden möter upp ert sällskap för att, på egen hand eller tillsammans med er, presentera upplägget. Under femkampen guidar värden runt er bland de olika spelen och ser till att varje deltagare presterar sitt bästa.
- Med värdarnas långa erfarenhet blir varje spel en unik upplevelse.
- När kampen är över kan värden dessutom hålla en prisutdelning för att hylla vinnarna.
- Har ni egna önskemål är det bara att rådfråga 5-kampsvärden som ser över upplägget utifrån era behov.
- Pris Priset är 2499 kr/värd och varje värd kan ta emot upp till 15 gäster.
Är ni fler än 15 personer bokas fler värdar. Priset gäller för 1,5 timme. Boka direkt på 010-708 70 00 !
Visa hela svaret
Vad kostar åkband?
Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter. Pris åkband : 245 DKK (Ord pris 299 DKK). För att få rabatt på åkband måste det köpas via länken nedan och visas upp på plats tillsammans med din färjebiljett.
Visa hela svaret
Vad kostar det att hyra Grönan?
Slipp köa i timmar – få Gröna Lund för dig själv Årets julklapp blev elcykeln – en betydligt dyrare variant än den vanliga, hederliga cykeln. Och lyx verkar vara ett genomgående tema när det kommer till nyheterna bland julklapparna i år. Nu lanserar nämligen Gröna Lund och Live It ett samarbete som ger besökare chansen att hyra hela Gröna Lund för en timme innan tivolit öppnar.
- Vill man inte vara helt ensam på tivolit så kan man ta med sig upp till 500 vänner.
- När timmen nått sin ända öppnar Gröna Lund för alla gäster, men åkbanden fortsätter att gälla under hela dagen.
- Läs också: – Vi har tidigare erbjudit möjligheten för företag, men har haft både artister, stjärnor och privatpersoner som velat komma med sin familj eller med sina vänner.
Efter att vi fört en diskussion med Live It kan vi nu erbjuda det för privatpersoner via dem, säger Kristoffer Svensson, Gröna Lunds försäljningschef. Sugen på att skämma bort dig själv och ett gäng vänner? Då kommer det kosta dig dyrt – riktigt dyrt.
Visa hela svaret
Får mån gå före i kön på Gröna Lund om mån har diabetes?
“William fick verkligen leva ut” – Under dagen på Gröna Lund var mat inte det roligaste enligt William. Det gör det svårt att balansera hans blodsocker och det var väldigt svårt på Gröna Lund. Men tack vare att vi med ledsagarbandet hade möjlighet att slippa köer kunde vi korrigera med något att äta vid låga värden eller insulin vid höga värden.
Det gick då att tajma karusellerna mycket lättare och vi kunde åka när det passade. Gröna Lund ska ha en eloge som tillåter ledsagare, att de här barnen kan gå före i kön. William kämpade in i det sista och åkte massor, spelade spel, fiskade och vann en elefant. Han är så nöjd. Han somnade i vagnen direkt när vi gick utanför portarna.
Så stort tack för denna dag, den var så välbehövlig för oss alla, fast mest för William som verkligen fick leva ut! /Sara med familj
Visa hela svaret
Hur gammal för att gå på Gröna Lund?
För de allra minsta 0-5 år – Alla barn under 4 år har fri entré och fria åk på Gröna Lund. Med lite god planering kan det bli en stor upplevelse även för den som just lärt sig gå. Välj stora entrén och börja med att utforska den lugnare delen av Grönan (innan man passerar gången över till Stora scenen, Spökhuset m.m.).
På den mindre delen finns många trevliga attraktioner för de yngsta. Bland annat Cirkuskarusellen och lilla berg och dalbanan Nyckelpigan. På dansbanan kan man träffa Byggare Bob och på lilla scenen visas en föreställning med Mumintrollet. Under juli underhåller Tobbe Trollkarl. Man kan också hälsa på i Pettson och Findus värld, där finns många saker att sysselsätta sig med.
Bredvid Café Bellman finns en babyvrå där man kan värma välling, byta blöjor med mera. Efter denna mjukstart kan man ta sig över till den andra delen av Gröna Lund för där finns flera attraktioner även för de allra yngsta. Men det är nog klokt att som förälder veta vart man ska, för denna del av tivolit är lite rörigare.
Visa hela svaret
Är det fullt på Gröna Lund?
Nu är det fullt i parken, så vi har stängt entréerna. Under en konsert får vi ta in 17 000 gäster och det har vi nu släppt in, de flesta för att se Wu-Tang Clan. Bara om gäster lämnar Gröna Lund har vi möjlighet att öppna entréerna igen.
Visa hela svaret
Hur mycket tjänar man på att jobba på Gröna Lund?
Med semesterersättningen inräknad, landar lönen på runt 18 000 kronor brutto i månaden. Då tillkommer eventuellt OB-tillägg. Gröna Lund räknar enligt Nöjesavtalet och Gröna Riksen (för anställda inom restaurang).
Visa hela svaret
Kan man betala med kontanter på Gröna Lund?
Lösning – hem Service & Hjälpmedel Kan jag betala med kontanter? Nej, Gröna Lund är från och med år 2020 helt kontantfri. Istället betalar du enkelt med kort eller våra presentkort. På utvalda matenheter går det också bra. Tors, 13 Okt, 2022 at 4:16 E.M.
Visa hela svaret
Kan man köpa Grönan live på plats?
Med Grönan Live-passet har du fri entré till alla danskvällar under hela sommarsäsongen 2023. Välkommen till en oförglömlig konsertsommar på Gröna Lund! Grönan Live-passet ger dig:
Entré från 16.30 varje konsert under hela sommaren Tillgång till alla konserter på Stora och Lilla Scen Tillgång till alla danskvällar
Obs! Grönan Live passet är personligt – genom att fylla i dina uppgifter här nedanför registreras kortet i samband med köpet och är redo att användas. Det går bara att beställa ett Grönan Live-pass åt gången. Om du vill beställa Grönan Live-pass för ytterligare personer behöver du göra flera köp.
Grönan Live-passet gäller för en inpassering per konsert- eller danskväll i mån av plats. Observera att passet inte är giltigt de dagar då det inte är konsert- eller danskväll. Grönan Live-passet gäller för inpassering från kl.16.30 de dagar vi har för- och eftermiddagspass och från öppningsstart de dagar vi har öppet hela dagen. Entré gäller i mån av plats under konsert- eller danskvällar sommarsäsongen 2022. Grönan Live-passet garanterar inte plats till en specifik konsert – först till kvarn gäller. Tidigare köpta Gröna Kortet för 2020 omvandlas till Grönan Live-pass och är giltiga för konserterna 2022. Med Grönan Live-pass ingår inga åk i parken.
Telefonnummer (Obligatorisk) Födelsedatum (Obligatorisk) Ansiktsbild för identifiering (Obligatorisk) OBS! Krävs en tydlig ansiktsbild så att vi kan identifiera dig vid entrén
Visa hela svaret
Hur lång är en konsert på Grönan?
Konserter Eftersom Gröna Lund inte bara är en konsertarena utan också ett tivoli kan du inte köpa enskilda konsertbiljetter. Vi rekommenderar därför att du köp. Tors, 13 Okt, 2022 at 4:06 E.M. Om du är under 16 år rekommenderar vi att du tar med dig en vuxen under kvällskonserterna på Stora och Lilla Scen.
Tors, 13 Okt, 2022 at 4:07 E.M. Det varierar från konsert till konsert, men det är alltid en bra idé att komma i god tid. Ju tidigare ni kommer desto större är chansen att ni får bra plats. Tors, 13 Okt, 2022 at 4:07 E.M. Vid konserter på Gröna Lund är det förbjudet att filma eller fotografera för något annat än privat bruk.
Det är ett önskemål från artisterna som står på sce. Tors, 13 Okt, 2022 at 4:08 E.M. Av säkerhetsskäl får du inte ta med dig selfiesticks på Gröna Lunds konserter. Du får helt enkelt använda dina lååånga armar istället. Tors, 13 Okt, 2022 at 4:08 E.M. En konsert på Gröna Lund är vanligtvis mellan 60 och 90 minuter lång, och tar senast slut 22:00 om inte annat anges.
Våra konserter börjar alltid 20:00. Tors, 13 Okt, 2022 at 4:09 E.M. Att gå på konsert där det inte finns några sittplatser, som på Gröna Lund, innebär generellt att det kan bli trångt på populära konserter. Vissa vill hoppa, Tors, 13 Okt, 2022 at 4:09 E.M. Ja, visst får du ta med dig en väska in på konserten, men tänk på att det då alltid tar lite längre tid för dig att passera genom våra säkerhetskontroller v.
Tors, 13 Okt, 2022 at 4:10 E.M. Det går ju inte att beställa fint väder till våra konserter (även om vi skulle önska detta). Om det skulle regna ber vi dig dock att inte fälla upp ett para. Tors, 13 Okt, 2022 at 4:10 E.M. Vid konserter på Stora Scen stänger vi av Barnradiobilarna, Vilda Musen och Eclipse ca.19.30 och i vissa fall även Kvasten.
Visa hela svaret
Vad är det läskigaste på Gröna Lund?
140 cm Ingår i Ticket to Ride Under 2021 invigde Gröna Lund en av Europas häftigaste berg- och dalbanor, en adrenalinhöjande inverted roller coaster, där åkarna hänger under rälsen. Vågar du hänga med på en monsterlik åktur? I juni 2021 var det äntligen premiär för Monster – King of Roller Coasters.
Under åkturens gång flyger du fram i en hastighet på 90 km/h, befinner dig 34 meter upp i luften och utsätts för hela 4,5 G-krafter – allt medan du hänger under banan med benen fritt i luften! För att åka måste du kliva ned i underjorden för att nå berg- och dalbanans plattform. Därifrån kommer du slungas upp ovan jord och bland annat befinna dig upp och ned fyra gånger under åkturens gång och hamna i viktlöst tillstånd flera gånger.
Den här åkturen vill du helt enkelt inte missa! Vi är väldigt stolta över att kunna ge Gröna Lunds besökare en berg- och dalbana som utan att överdriva är en av de bästa i världen.
Visa hela svaret
Hur lång måste man vara för att åka fritt fall på Gröna Lund?
Fritt Fall & Fritt Fall Tilt. En hisnande färd från 80 meters höjd där du störtar mot marken i 100 km/h!
Visa hela svaret
Hur många besökare tar Gröna Lund in per dag?
Från parkering till tivoli Vi kommer att omvandla vår parkering till ett helt nytt tivoliområde i framtiden! Kolla in filmen där vår koncernchef Christer berättar om våra visioner för ett nytt område med restauranger, spel, attraktioner och grönska. Den 30 juni 2022 meddelade Mark- och miljööverdomstolen att man godkänner detaljplanen för kvarteret Skeppsholmsviken och att vi därmed får bygga ut på vår parkering.
Det här är ett historiskt ögonblick både för Gröna Lund och för Stockholm och nu inleds planeringen för att skapa det nya området. Vi kommer omsorgsfullt förvalta det förtroende som domstolen visat oss och det nya tivoliområdet med omgivande djurgårdskvarter beräknas kunna stå helt klart om 4-5 år. Här kan du läsa mer om vår vision för det nya tivoliområde som kommer växa fram på vår parkering, samt de vanligaste frågorna vi fått på vägen.
Bakgrund Gröna Lund grundades 1883 och är en av världens äldsta nöjesparker. Men det var drygt 40 år senare, 1924 som Djurgården blev den självklara samlingsplatsen för alla som var tivolisugna i Stockholm. Det var nämligen det året som konkurrenten Nöjesfältet, som tidigare varit kringresande, flyttade in på tomten Skeppsholmsviken mittemot Gröna Lund.
- Under åren som följde var Nöjesfältet och Gröna Lund argsinta konkurrenter, men när barnen till Gröna Lunds och Nöjesfältets ägare blev kära och gifte sig kunde stridsyxan grävas ner och ett sammanhållet tivoliområde uppstå.
- Nöjesfältet stängde sin verksamhet 1957 och området har sedan dess legat i glömska som en tråkig parkeringsplats.2024, hundra år efter att Nöjesfältet slog upp sina portar på Skeppsholmsviken, planerar vi att sätta spaden i marken för att återigen kunna skapa ett sammanhållet tivoliområde på båda sidor Allmänna gränd för både tivolibesökare och djurgårdsflanörer.
Vi vill skapa ett nytt och inbjudande allmänt promenadstråk på en pålad brygga i vattnet utanför Gröna Lund, ett småskaligt och levande Djurgårdskvarter som knyter an till befintlig arkitektur, ett allmänt torgområde för att skapa större ytor vid Djurgårdsfärjan och ett helt nytt tivoliområde med både spel, restauranger och attraktioner för alla åldrar.
- Omgiven av nya djurgårdskvarter och med utsikt över den glittrande Saltsjön, skapar vi ett nytt tivoliområde för gäster i alla åldrar.
- Spel, restauranger, glasskiosker, träd och grönska ska samsas med attraktioner som både är nervkittlande och barnvänliga – ett varierat tivoliområde i samklang med omgivningen.
Grönska är viktigt av många skäl och minst 25 procent av mark- och takytor ska utformas med träd och växtlighet. Området närmast vattnet ska ha en mer parkliknande karaktär, där nya träd planteras och låga bodliknande hus placeras glest bakom träden, så att området bildar en grön parkliknande front mot Saltsjön och strandpromenaden.
När det gäller maxhöjder på byggnader och attraktioner inne på det nya tivoliområdet är den generella tillåtna maxhöjden 12 meter, med undantag för vissa toppar. I den södra delen (närmast färjeläget) får maxhöjderna vara 12 meter. I den mellersta delen får det finnas en topp på 18 meter och en topp på 35 meter.
I den norra delen (närmast Spårvagnshallarna), får det finnas fyra toppar varav tre på 30 meter och en topp på 45 meter. I jämförelse är dessa maxhöjder mer än en halvering av det som finns på Gröna Lunds befintliga område idag, där vår högsta attraktion Eclipse är 121 meter, följt av Ikaros på 90 meter och Fritt Fall på 80 meter.
Men det är inte alltid höjden som avgör pirret i magen. Vi ser gärna möjligheter för klassiska såväl som nya attraktioner på marknivå. Miljön på området ska andas klassisk tivoliromantik där popcorndoft och skratt blandas med stämningsfulla lampor, färgglad arkitektur och prunkande blomsterarrangemang.
För att kunna föreställa sig hur området kan se ut i framtiden, har vi tagit fram olika illustrationer. Dessa bilder är inte några skarpa planer, utan idéer på hur det kan komma att se ut. Den 20 april 2020 röstade en majoritet i Kommunfullmäktige i Stockholms Stad ja till detaljplanen.
- Den överklagades till Mark- och miljödomstolen, som upphävde detaljplanen.
- Gröna Lund och Stockholms Stad överklagade domen till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen.
- Den 30 juni 2022 fastställde domstolen detaljplanen och gav Gröna Lund grönt ljus att bygga ut.
- Läs mer om Tivoliområdet i våra frågor och svar längst ner på sidan.
Stockholms vackra inlopp är något unikt som vi ska värna om och vara stolta över. Att kunna promenera längst med vattenlinjen i innerstaden är en fantastisk upplevelse som både stockholmare och tillresta gäster njuter av. En av våra högsta prioriteringar är att alla djurgårdsbesökare ska kunna promenera längs med strandlinjen även utanför det nya tivoliområdet.
- Vi vill bygga en bred och inbjudande allmän bryggpromenad som placeras i vattnet strax utanför tivoliområdet.
- Här kommer allmänheten att kunna gå hela vägen från Djurgårdsbron till färjeläget Allmänna Gränd (något man inte kan göra idag), med bänkar och områden på bryggan som inbjuder till att stanna upp och njuta av utsikten.
Läs mer om Strandpromenaden i våra frågor och svar längst ner på sidan. Med småskalig arkitektur liknande den i Djurgårdsstaden och den närliggande Wasahamnen, skapar vi ett inbjudande Djurgårdskvarter som innesluter det nya tivoliområdet. Byggnaderna kommer att låna arkitekturinslag från historiska byggnader i och omkring området.
Huset i hörnet Falkenbergsgatan/Allmänna gränd blir till exempel tydligt inspirerat av den byggnad som stod på platsen under andra halvan av 1800-talet. Ut mot Falkenbergsgatan finns möjligheter att levandegöra gatan med caféer och butiker som har öppet året runt för såväl djurgårdsflanörer som de boende i området.
En luftig bro över Allmänna gränd knyter samman Gröna Lunds befintliga område med det nya tivoliområdet och en ny entré anläggs mot Allmänna gränd. Läs mer om Djurgårdskvarteret i våra frågor och svar längst ner på sidan. Gröna Lund har roat generationer av stockholmare ända sedan man först slog upp portarna på Djurgården den 3 augusti 1883.
- Vi är en av de äldsta nöjesparkerna i världen och har varit en självklar plats för nöje i Stockholm i över 137 år.
- Det är få platser som roat människor av alla dess slag över generationsgränserna så som Gröna Lund har gjort.
- Och det beror kanske på att människor alltid har uppskattat det hisnande.
- Pirr i magen skapar samma glädje idag som det gjorde 1883, även om attraktionerna ser annorlunda ut.
Rakt över gatan från det befintliga tivolit ligger idag en parkeringsplats som tillhör Gröna Lund. Här har det en gång i tiden redan legat ett nöjesfält som konkurrerade med dåvarande Gröna Lund, nämligen Nöjesfältet som hade verksamhet på just den platsen mellan 1924-1957.
När barnen till de konkurrerande tivolidirektörerna blev kära och gifte sig, slogs båda verksamheterna ihop. Nu vill vi återuppföra ett nöjesfält på platsen där vi kan roa barn och vuxna i många generationer framöver. Vår förhoppning är att kunna sätta spaden i marken 2024, hundra år efter att Nöjesfältet först slog upp sina portar på samma plats.
Har du fler frågor än dessa? Vi svarar mer än gärna på alla dina funderingar! Skicka dina frågor till [email protected] så svarar vi så snart vi kan. Djurgården är en Nationalstadspark med grönområden och promenadstråk. Hur kommer ert nya tivoliområde att samverka med sin omgivning? Svar: Det är viktigt att Djurgården fortsätter att vara den gröna oas som den är idag, med unika naturområden och flera hundraåriga ekar.
Djurgården är en rekreationsplats för stockholmare och tillresta med många olika verksamheter, det är det som gör Djurgården så unikt. Här hittar man både grönområden, trädgårdar, museum, hotell, teatrar, restauranger, tivoli, djurpark, skolor och mycket, mycket mer. Den delen av Djurgården där Gröna Lund ligger är ett område som kallas för Evenemangsparken, som har pekats ut i den fördjupade översiktsplanen för Nationalstadsparken från 2009 som särskilt lämpligt för utveckling.
Det tilltänkta tivoliområdet är idag en parkeringsplats i anslutning till Gröna Lund. Djurgårdens grönområden kommer därför inte att beröras av bygget. Tvärtom kommer det nya tivoliområdet att bli grönare än vad området är idag. Minst 25 procent av mark- och takytan måste bestå av vegetation och närmast vattnet kommer nya träd att planteras.
- Dagvattnet, som idag rinner orenat ut i Saltsjön, kommer att renas genom en ny anlagd växtbädd.
- Förutsättningarna för fisk- och växtliv i vattnet förbättras genom utformningen av strandpromenaden, som planeras att byggas på en pålad brydda där det skapas nya förutsättningar för liv och växligheter i vattnet genom en rad åtgärder.
Hur vill ni ta vara på de kulturhistoriska värdena som finns på Djurgården när ni bygger nytt? Svar: Vi är mycket måna om att inte vara historielösa när vi bygger. De nya djurgårdskvarteren och de allmänna ytorna runt det nya tivoliområdet kommer att låna arkitektur från historiska byggnader kring närområdet.
- Bland annat kommer huset som planeras uppföras i hörnet Falkenbergsgatan/Allmänna gränd att vara tydligt inspirerat av den byggnad som stod på platsen under andra halvan av 1800-talet.
- Vi kommer att låta arkitekturen knyta an till promenadstråket från Wasahamnen där både småskalighet och att följa färger som återfinns i Djurgårdsstaden i övrigt är av stor betydelse.
Vi vill att alla ska vara stolta över det nya djurgårdskvarteret. Svar: Vi är mycket måna. Kommer ett nytt tivoliområde innebära fler besökare till Gröna Lund? Svar: Vår främsta förhoppning med ett utökat område är att vi ska kunna erbjuda en bättre gästupplevelse för våra gäster genom att kunna erbjuda fler matställen, fler sittytor, fler spel och fler attraktioner.
Vi är redan idag trångbodda under välbesökta dagar och ett nytt tivoliområde ökar utbudet och variationen för våra gäster och medför även kortare kötider. Självklart vore det också roligt om vi kan locka fler gäster, antingen helt nya eller att våra gäster gör fler besök under samma säsong. Vårt största fokus redan idag är att försöka sprida ut våra gäster på säsongen, så att inte alla besökare kommer samtidigt på några få högsäsongsdagar.
Svar: Vår främsta förhoppning. Hur tror ni att Gröna Lunds gäster påverkar Djurgården i övrigt? Svar: Gröna Lunds verksamhet ger positiva effekter för många andra verksamheter i närområdet. Våra gäster äter på restauranger utanför nöjesfältet, bor på hotellen både på Djurgården och i stan, handlar i butiker och bidrar till besök på Djurgårdens och Stockholms andra attraktioner och muséer.
- Allt detta innebär ökad sysselsättning och intäkter till Stockholm.
- Svar: Gröna Lunds verksamhet.
- Hur kommer avsaknaden av parkeringsplatsen att påverka trafiken i området? Svar: Idag finns ca 150 parkeringsplatser på parkeringen på kvarteret Skeppsholmsviken.
- En dag under Gröna Lunds högsäsong har vi över 15 000 besökare i parken och en majoritet av dem kommer med båt, spårvagn, buss, cykel eller till fots.
Självklart ska gäster med funktionsvariation även fortsättningsvis kunna parkera, samtidigt som vi, tillsammans med övriga Djurgårdsaktörer, välkomnar alternativa och mer miljövänliga sätt att ta sig ut på Djurgården för de som kan. En ny gångbro har uppförts mellan Norra Djurgårdens Museipark och Rosendahl och planer finns även på ytterligare en gångbro mellan Strandvägen och området intill Junibacken.
- Vad gäller trafiksituationen på Djurgården är detta redan idag en mycket viktig fråga och berör alla aktörer på Djurgården, såväl företag som boende och besökare.
- Den frågan kan inte utredas i ett enskilt detaljplaneärende som Gröna Lunds nya tivoliområde, utan drivs idag i samverkan mellan Region Stockholm, Trafikkontoret, Stockholms Stad, trafikbolagen och alla Djurgårdens aktörer.
Vi är alla överens om att både tillgänglighet och infrastruktur behöver förbättras på Djurgården och vi bidrar gärna där vi kan. Svar: Idag finns cirka. Varför vill Gröna Lund utöka sitt tivoliområde och hur påverkar det ljudbilden för grannarna? Svar: Varje säsong tar vi emot fler än 1,6 miljoner besökare varav de allra flesta är boende i Stockholm.
Vår vision för Gröna Lund 2024 handlar inte bara om att omvandla en tråkig plats till något fint och mer uppskattat, utan också om att kunna erbjuda stockholmarna och andra besökare en bättre tivoliupplevelse. Gröna Lund har en bra relation till våra grannar och vi bjuder regelbundet in de närboende för att informera om kommande händelser eller förändringar.
När det kommer till ljudvolymer från attraktioner eller konserter så mäts dessa regelbundet i dialog med Miljöförvaltningen som är tillsynsmyndighet. De fastställda gränsvärdena gäller självfallet också på det nya tivoliområdet. Svar: Varje säsong tar vi.
Hur kommer ett nytt tivoliområde att påverka de som bor precis intill? Svar: Det går inte att komma ifrån att det låter från ett tivoli när barn och vuxna har roligt tillsammans och de boende i vårt närområde är väldigt viktiga för oss. Ända sedan 1883 har Gröna Lund haft en god relation med de grannar som bor i Djurgårdsstaden.
Vi informerar dem regelbundet om vad som händer på tivolit och många av våra grannar besöker oss ofta, både för att åka karusell och lyssna på konserter. Som en del av detaljplanearbetet för det nya området har det genomförts omfattande ljudmätningar hos bland annat de grannar som bor närmast på Falkenbergsgatan.
Simuleringar baserat på dessa värden visar på en marginell ökning av ljud för de närmaste grannarna under den tid som Gröna Lund är öppet. Tillsammans med Stadsholmen som äger hyreshuset har vi genomfört en besiktning och enats om fönsteråtgärder som kommer att säkerställa att ljudvolymen inne hos grannarna håller sig inom gällande riktvärden.
På avstånd kommer det nya tivoliområdets ljudbild inte att göra någon märkbar skillnad. De som bor absolut närmast kommer också att få ett genuint djurgårdskvarter utanför dörren istället för en parkeringsplats. Den nya gatumiljön och strandpromenaden gör att omgivningen kommer bli ljusare, tryggare och mer inbjudande under alla delar av året.
Svar: Det går inte att. Kan ni berätta vilka attraktioner som kommer att ligga på platsen? Svar: Vi vill skapa ett tivoliområde för gäster i alla åldrar och det är ännu inte bestämt exakt vilka attraktioner som kommer att finnas på det nya området. Men vi vill att spel, restauranger, glasskiosker, träd och grönska ska samsas med attraktioner som både är nervkittlande och barnvänliga.
Allt i en härlig blandning för att skapa en tivoliromantisk helhet. Vi har tagit fram olika illustrationer för att visa ungefär hur det skulle kunna se ut med olika typer av attraktioner i de maximala höjderna på området. Dessa är dock inte skarpa planer, utan just illustrationer över hur det kan komma att se ut.
Svar: Vi vill skapa ett. Vissa kritiker har uttryckt en oro för att området kommer att se ut som en “maskinpark” belamrat med stål och en mängd nya torn – stämmer det? Svar: Nej, det är helt fel. Vi varken vill eller får bygga så på området. Detaljplanen reglerar att området närmast vattnet ska utgöras av ett parkliknande område med träd, bakom vilket åkattraktioner kan sticka upp på några få ställen.
Vidare framgår av planen att minst 25 procent av nöjesfältsområdets mark- och takytor ska utformas med vegetation. Tivoliområdet ska vara en plats för gäster i alla åldrar, där spel, restauranger, glasskiosker, träd och grönska samsas med attraktioner som både är nervkittlande och barnvänliga.
- Vi ser gärna både traditionella såväl som nya attraktioner på området, som ska andas klassisk tivoliromantik med stämningsfulla lampor, färgglad arkitektur och prunkande blomsterarrangemang.
- Vår ambition med det nya tivoliområdet är att det ska finnas i flera generationer framöver och kunna förändras över tid.
Detaljplanen ger oss både viss handlingsfrihet över tid, samtidigt som de olika maxhöjderna gör förändringarna förutsägbara för omgivningen. Alla maxhöjder kommer med största sannolikhet inte heller att användas samtidigt och varje ny attraktion som ska uppföras på området kräver också individuella bygglovsansökningar, så att dessa följer riktlinjerna i detaljplanen.
- Vissa är kritiska till detaljplanen – hur ställer ni er till det? Svar: Det är bra att vi är många som är engagerade i hur Stockholm och Djurgården utvecklas.
- Vi har stor förståelse för att det väcker frågor och funderingar när vi berättar att vi vill göra ett helt nytt tivoliområde på vår parkering.
I Sverige finns demokratiska processer som ser till att alla som berörs får komma till tals när det gäller bland annat nya byggnationer. Vi har full respekt för de processer som ett nybygge innebär. Vi har uppfattat att mycket av kritiken grundar sig i oro för att bullret ska tillta, att byggnaderna ska bli högre än aviserat eller att grönområden ska ta skada.
Utifrån den oron är vi nu tydligare med våra planer för området. Vi har lyssnat och tagit till oss av kritik och feedback som har kommit in via remissrundor gällande detaljplanen, vilket har medfört förändringar i det nuvarande förslaget till detaljplan. Till exempel är maxhöjderna för attraktioner sänkta, bullerstudien har utökats, strandpromenadens konstruktion har fastställts samt att delar av randbebyggelsen har sänkts.
Markförhållandena har också utretts i mycket större omfattning än tidigare för att fastställa hur en eventuell risk för ras och erosion ska hanteras och förebyggas. Processen med remissinstanser och feedback är både gynnsam och viktig för ett detaljplaneärende som vårt, vilket vi är tacksamma för.
- Varför ska just Gröna Lund och inte någon annan aktör få bygga tivoli här? Svar: Majoriteten av marken på Kvarteret Skeppsholmsviken ägs sedan 1998 av Gröna Lund och vi är en bärande del av platsens historia.
- Mellan åren 1924–1957 fanns Nöjesfältet på den aktuella platsen.
- Nöjesfältet var en bitter konkurrent till Gröna Lund, men allt förändrades när barnen till de konkurrerande tivolidirektörerna blev kära och gifte sig.
Då slogs verksamheterna ihop och så småningom lades verksamheten på Skeppsholmsviken ned för att bli den parkeringsplats som idag finns på området. Eftersom vi redan har tivoliverksamhet på andra sidan Allmänna gränd behöver vi inte exploatera marken maximalt utan satsar lika mycket på att utforma de allmänna ytorna på ett sätt så att alla djurgårdsbesökare kan uppskatta dem.
- Här är inte minst djurgårdskvarteren, det allmänna torget vid färjeläget och den tänkta strandpromenaden, oerhört viktiga delar för framtiden.
- Svar: Majoriteten av marken.
- Skulle platsen kunna utnyttjas för att bygga bostäder istället? Svar: Skeppsholmsviken, som platsen heter och som idag är vår parkeringsplats, ligger i den så kallade Evenemangsparken, den del av den Kungliga Nationalstadsparken som är särskilt utpekad som ett av Stockholms viktigaste besöksmål.
Inom Evenemangsparken är det reglerat att nöjen och evenemang ska prioriteras framför nya bostäder. Marken ägs idag av Gröna Lund och den är särskilt utpekad som en plats som med fördel kan förändras. Vi vill skapa ett nytt tivoliområde som kan nyttjas av och skänka glädje till alla stockholmare – både inne på området och i omgivningarna runtomkring Svar: Skeppsholmsviken som.
- Svar: Djurgården är Stockholms absolut grönaste stadsdel med flera hundraåriga ekar, skogsområden och ängar.
- Den tänkta utbyggnaden av Gröna Lund kommer att förvandla en parkeringsplats till ett område som bidrar till både nöje men, också ett mer hållbart ekosystem.
- Bland annat genom att minst 25 procent av mark- och takytor ska utformas med vegetation och nya träd som kommer att planteras.
Svar: Djurgården är Stockholms. Kommer man kunna gå längst med strandlinjen, utan att behöva betala entré till det nya tivoliområdet? Svar: Att tillgängliggöra strandlinjen för alla djurgårdsbesökare är en av våra högsta prioriteringar. Idag är det inte möjligt att gå längs med vattenbrynet på platsen och det vill vi passa på att göra något åt.
- Vi vill skapa ett promenad- och kajstråk som är tillgängligt och öppet för alla.
- Vi vill bygga en bred och inbjudande allmän bryggpromenad (utan entré till Gröna Lund) som placeras i vattnet strax utanför tivoliområdet.
- Här ska allmänheten kunna promenera hela vägen från Djurgårdsbron till färjeläget Allmänna Gränd, något som man inte kan göra idag.
Bryggan kommer att få bänkar och områden som inbjuder till att stanna upp och njuta av vattenläget. Målet är att göra strandpromenaden bättre och mer tillgänglig än idag. Svar: Att tillgängliggöra strandlinjen. Hur kommer ni bygga strandpromenaden med hänsyn till djur- och växtlivet i vattnet utanför Skeppsholmsviken? Svar: Att bygga på ett sätt som inte är skadligt för varken djur, växter eller miljö är viktigt för oss.
- I detaljplanen finns en utförlig miljökonsekvensbeskrivning där man tittat på alltifrån vattenkvalité, djurlivet idag, dagvattenavrinning och växter vid den befintliga strandlinjen.
- Utredningen visar att området inte har någon större betydelse för den biologiska mångfalden idag, men det nya tivoliområdet kan utformas för att ge betydande förbättringar i framtiden.
Till exempel ska tivoliområdet bestå av 25 procent grönytor vilket kommer att ge bättre förutsättningar för exempelvis bin och fåglar i närområdet. Dagvattnet, som idag rinner orenat ut i Saltsjön, kommer att renas genom en ny anlagd växtbädd. Den nya bryggan för strandpromenaden kommer att byggas på pålar i vattnet, så att det bildas skuggområden under bryggan.
Skuggan innebär ett skydd för många fiskarter som kan locka till sig både bytesfisk och rovfisk, där just rovfisken har en viktig roll i ekosystemet för att begränsa övergödning. Konstgjorda fack med rotad vattenvegetation kommer att tillverkas på bryggans pålar. Det här kan förbättra möjligheterna för vattenväxter och därmed gömslen och habitat för bottenfauna jämfört med den sprängstensstrand som idag dominerar området.
Förhoppningen är att alla åtgärder som planeras för det framtida området kommer att skapa förutsättningar för en förbättring av den ekologiska statusen i vatten jämfört med hur det är idag. Svar: Att bygga på ett sätt. Fler frågor om Gröna Lund 2024? Mejla dina frågor till, så svarar vi så snart vi kan.
Visa hela svaret
Är det fullt på Gröna Lund?
Nu är det fullt i parken, så vi har stängt entréerna. Under en konsert får vi ta in 17 000 gäster och det har vi nu släppt in, de flesta för att se Wu-Tang Clan. Bara om gäster lämnar Gröna Lund har vi möjlighet att öppna entréerna igen.
Visa hela svaret
Hur säkert är Gröna Lund?
För oss handlar säkerhet om mycket mer än att du ska känna dig säker när du åker – det handlar också om trygghet och trivsel under hela ditt besök. Det här gör vi för att du som gäst ska känna dig trygg på Gröna Lund! Vi arbetar med säkerhet på många olika sätt.
Visa hela svaret
Hur mycket drar Gröna Lund in?
Besökare köper mer – För första gången kommer Lisebergskoncernen att omsätta över en miljard kronor. På senare år har Liseberg fått fart på sin jultradition som brukar ge en halv miljon besökare och dessutom stiger den så kallade per capita-konsumtionen, besökarna gör av med mer och mer pengar vid sitt parkbesök.
Även på östkusten har solen lyst över nöjesparkerna. På Gröna Lund i Stockholm har visserligen antalet besökare krympt något, från förra årets rekordnotering på 1,5 miljoner till i storleksordningen 1,3 miljoner. Men även i Stockholm har besökarna ätit mera sockervadd och på andra sätt gjort av med mera pengar, så Christer Fogelmarck, vd för Parks & Resorts som äger Gröna Lund, är riktigt nöjd ändå.
– Vi har haft en stark sommar. Totalt sett är det en stark säsong men jag tror inte att vi kommer att få fler gäster än förra året som var ett kanonår, säger Fogelmarck.
Visa hela svaret