Flytta Till Göteborg Vilket Område?

Flytta Till Göteborg Vilket Område
Flytta till områden i direkt anslutning till Centrum – Den som skall flytta till Göteborg och vill bo lite mer i utkanten av centrum, antingen för att slippa de absolut högsta priserna och väntetiderna eller för att undvika att bo mitt i nöjeskvarteren har flera områden att välja på.

T söder finns Johanneberg, Almedal och så småningom Krokslätt. Trevliga områden, närhet till centrum och enkla kollektiva kommunikationer till hela staden. Johanneberg består till stor del av äldre fashionabla villor som i många fall gjorts om till flerbostadshus medans Almedal och Krokslätt erbjuder i många fall erbjuder landshövdingehus.

Områden erbjuder inte mycket av restauranger och butiker i sig själva men det är mycket nära in till centrum. I öster finns Gårda som i mångt och mycket liknar ovan nämnda områden. Här finns också Örgryte som är Göteborgs mest centrala villaområde med närhet både till centrum och Delsjöområdet.

 • Norr ut finns området kring centralen/Stampen och Redbergsplatsen/Lunden.
 • Västerut finns det flest områden och det är också i dessa som erbjuder ett visst eget utbud av restauranger och barer.
 • Framförallt är Linne och Majorna mycket populära tillhåll.
 • Majorna ligger också i direkt anslutning till vattnet.

Mellan dessa två områden finns Masthugget och Kungsladugård. Alla dessa områden är mycket populära och är väl det som närmast kan jämföras med Stockholms Södermalm. De ligger också granne med Göteborgs stora parkområde Slottskogen.
Visa hela svaret

Är det värt att flytta till Göteborg?

Göteborg är som en enda stor byggarbetsplats. Vissa kan inte sluta irriteras över alla dessa gropar och igenstängda vägar. Men om man kommer över omaket över att behöva byta väg och jämt och ständigt stöta på dammiga byggarbetsplatser så göms därunder Göteborgs framtid.

I Norra Masthugget, precis bredvid Amerikahuset, kan man nu se det nybyggda kontorshuset Emigranten som, hör och häpna, är en av de vackraste kontorshus som byggts i Göteborg på senare år. Det går – om man så vill – att skapa något nytt som på ett smidigt vis estetiskt harmoniserar med omgivningen. Det är svårt att inte känna optimism, “Göteborg é staden på G”, som humorgruppen Grotesco skrålade i en sång för ett par år sedan.

Men under ytan händer faktiskt något helt annat. Och det är värt att stanna upp vid en stund. Förra året hade Göteborg ett negativt flyttnetto på 2416 personer. Detta är alltså antalet personer som flyttade ut i Göteborg om man räknar bort alla inflyttade från andra kommuner.

 • Sedan 2014 (minus 277 personer) har Göteborg haft ett negativt flyttnetto.
 • Och det ökade varje år fram tills 2018 då vi hade en topp på 2763 personer netto utflyttade.
 • Det bör nyanseras vad detta handlar om: Göteborgs befolkning ökar ändå.
 • Mellan 2018 och 2019 tillkom 7413 personer.
 • Vad siffrorna ovan handlar om är flyttningsmönster mellan kommuner.
You might be interested:  Hur Långt Mellan Helsingborg Och Helsingör?

Medan befolkningsökningen i själva Göteborg främst handlar om migration från utlandet eller inflyttade studenter i 20-årsåldern så är det fler som flyttar ut från Göteborgs kommun till andra kommuner än det omvända. Det har inte alltid varit så här. Mellan 1997 och 2002 så flyttade det netto årligen in fler personer än som flyttade bort.1997 var det faktiskt lika många som flyttade in netto i Göteborg som 2019 flyttade ut.

Utvecklingen vi ser nu har tagit fart det senaste decenniet. Vart drar göteborgarna? Kungsbacka har en stabil inflyttningskurva.2017 var flyttnettot 1172 personer. Samma år förlorade Göteborg 2732 personer. Proportionerna är slående om man tänker på att Göteborg är omkring sju gånger större än Kungsbacka befolkningsmässigt.

Liknande mönster finner vi om vi tittar på andra näraliggande kommuner. Mölndal har positivt flyttnetto varje år sedan 2009. Vissa år så högt som över tusen fler inflyttade än utflyttade. Likadant är det mer Lerum, Ale, Partille och Kungälv. Det är platser göteborgare sneglar på när de vill söka sig iväg men ändå behålla kontakten med storstaden.

Vad vi ser är en längre västsvensk demografisk trend som känns igen från både Malmö och Stockholm. Städerna växer visserligen, men tidigare boende flyttar till kranskommuner och snabbväxande orter utanför storstäderna. Yngre och utrikesfödda står för städernas befolkningsökning medan medelklassen med barn flyttar till grannkommunerna.

Bryter man ned göteborgssiffrorna efter åldersgrupp så blir det uppenbart att detta är fallet i Västsverige. I ålderskategorin 25 till 44 flyttas det som aldrig förr. Visserligen har Göteborg även ett negativt flyttnetto av de över 45. Men under småbarnsåren så har Göteborg, så långt som statstiken förts, aldrig haft ett positivt flyttnetto.

 1. Och de senaste åren drar utflyttningen i denna grupp iväg ordentligt.
 2. Det som lockar är sannolikt inte bara möjligheten att köpa något större som passar barnfamiljen – till ett rimligt pris – utan även sådant som trygghet, tillräckligt stora bostäder, närhet till skola.
 3. De senaste årens gängkrig, skjutningar och uppmärksammade rån riktade mot unga har garanterat gjort sitt.

Det som talar för att tryggheten motiverar alltfler till en flytt är att priserna inte längre är så låga i grannkommunerna som de en gång i tiden var. Men trots detta väljer göteborgarna att flytta dit. Lägg därtill trafiksituationen i centrum, bygget av Västlänken och utarmningen av centrumhandeln (var ska Linnéborna köpa sina spikar när Kindstrands – som sista ordentliga järnhandel – lade ned?).

 • Skolvalsfiaskot i Göteborg är väl i sammanhanget bara ytterligare något som gör att grannkommunerna lockar.
 • Sammantaget är det mycket som talar för en flytt, trots att nya stadsdelar dyker upp för jämnan.
 • Göteborgs framåtanda symboliseras av byggkranarna och staden har om fem till tio år en radikalt förändrad stadsbild.

Men trots detta röstar göteborgarna med fötterna och de fötterna vandrar ut. Inte bara stadsbilden förändras, även demografin gör det. Det vackra kontorshuset “Emigranten” minner med sitt namn inte bara om en tid då hamnen var porten till Nordamerika, dess namn är även passande i vår tid även om flyttlasset går till Kungsbacka och inte New York. Adam Cwejman är politisk redaktör på GP. Han skriver om både det lokala och globala – allt mellan göteborgsk stadsbyggnad till de stora politiska förändringarna i vår samtid.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Tjänar En Rektor I Stockholm?

Är Angered ett bra område?

Ett av Göteborgs mest utsatta områden trygghetsrenoveras – 830 bostäder först ut Pressmeddelande – 2 Mars 2021 07:30 Hammarkullen i Angered är ett av Göteborgs sex särskilt utsatta områden. Nu storsatsar staden på att lyfta bort alla dessa områden från polisens lista på bara fem år genom fysiska åtgärder och superförvaltning.

LINK Arkitektur har tilldelats uppdraget att arbeta med upprustningen av Kv. Bredfjäll på Hammarkullen. Tio byggnader och intilliggande områden ska genomgå en omfattande upprustning. Fysisk utformning en del av lösningen LINK Arkitektur arbetar i enlighet med den senaste forskningen och bestpraxis inom situationell brottsprevention.

En väl genomarbetad utformning kan arbeta bort många tillfällighetsbrott och skapa levande miljöer som känns trygga. De fysiska åtgärderna kan öka områdets attraktivitet och därmed attrahera en bredare grupp av människor, vilket ökar den sociala integrationen.
Visa hela svaret

Hur är det att bo på Hisingen?

– Att Göteborg är en trevlig stad håller de flesta med om och det är även en populär stad att bosätta sig i. Även om innerstaden kan vara ett attraktivt alternativ är det även en bra idé att kolla in områden lite utanför när man vill hyra bostad i Göteborg.

 • Här är guiden till Göteborgsområdet Hisingen – en ö mitt i Göteborg.
 • En av Sveriges största öar: Hisingen är en stadsdel i Göteborgs kommun som ligger nordväst om Göteborgs innerstad, endast ett stenkast iväg med kommunikationer.
 • I denna stadsdel finns en bra blandning mellan natur, kustmiljö och stadsliv.

Visste du att Hisingen till ytan är Sveriges femte största ö? Ön i sig är omringad av Göta Älv och är uppdelad i tre olika stadsdelar; Lundby, Norra Hisingen samt Västra Hisingen och sammankopplas med Göteborg genom Hisingsbron och Älvsborgsbron. Hisingen har blivit ett omtyckt område att bosätta sig i och några av de populära områdena på ön är Amhult, Torslanda, Eriksberg och Lindholmen, där bland annat ett av Chalmers campus ligger.

 • Spårvagnen tar dig hit: Att ta sig ut till Hisingen är väldigt smidigt och kommunikationerna till och från stan är många.
 • Både spårvagnar och expressbussar tar dig ut till denna ö på ett ögonblick och du är ute på Hisingen på 10 minuter.
 • Änner du för att ta dig ut till Hisingen och samtidigt se Göteborg från vattnet är ett hett tips att ta Älvsnabben och Älvsnabbare, detta är två båtlinjer som tillhör Göteborgs lokaltrafik Västtrafik och tar dig smidigt över Göta Älv ut till Hisingen.
You might be interested:  När Öppnar Kfc I Västerås?

Natur: Eftersom att Hisingen är en ö finns det självklart en otroligt fin natur att upptäcka. Ganska tidigt ut på Hisingen upptäcker du lugnet som lägger sig till skillnad från innerstaden. Vill du bo i ett område med lite mer lugn och fina naturstråk är Hisingen området för dig.

Förutom de fina naturområdet ligger havet nära till hands vilket lockar många invånare ut till Hisingen. Vid västra Hisingen börjar havet med fina kustområden där du på sommaren finner fina badplatser och kan göra utflykter till andra öar som Öckerö och Hönö. Bostäderna på Hisingen: Med de höga hyrorna och en svår bostadsmarknad inne i Göteborgs innerstad är Hisingen ett bra alternativ.

Här ute är hyrorna inte alls lika höga och efterfrågan inte heller lika hög vilket gör att du med enkla medel kan hitta en bostad. Vill du däremot fortfarande bo någorlunda centralt men ändå ute på Hisingen söker du dig till områden som Biskopsgården, Tuve, Backa och Lindholmen.

Dessa områden är populära att bo i eftersom det pågår mycket nybyggnation av bostäder och har goda pendlingsmöjligheter. Det är däremot bra att ha i åtanke att hyrorna och efterfrågan av bostäder ökar desto närmre innerstaden man kommer. Hisingen har blivit ett område som passar både studenter, barnfamiljer och naturälskaren, här finns något för alla! Om du söker efter en bostad att hyra kan du enkelt göra ett kostnadsfritt konto hos oss på Samtrygg för att smidigt och tryggt kunna hyra bostad.

Du kan hyra depositionsfritt och får personlig service genom hela hyresperioden. Skapa ett kostnadsfritt konto och börja leta efter bostäder. : Upptäck Göteborg utanför innerstaden – din guide till Hisingen
Visa hela svaret

Är göteborgare trevligare än Stockholmare?

Göteborg Göteborg är landets mest välkomnande och vänliga storstad – långt mer populär än både Stockholm och Malmö. I alla fall när besökarna får säga sitt. Det visar en rikstäckande undersökning från Göteborg & Co.
Visa hela svaret

Hur är det att jobba i Göteborg?

Arbete i Göteborg – goda villkor och många möjligheter – Att arbeta i Göteborgsregionen är positivt ur flera olika perspektiv. Bland annat goda arbetsvillkor som inkluderar rimliga arbetstider, lagstadgad semester och generösa möjligheter för nyblivna föräldrar.

Sverige som nation har också en stark lagstiftning när det kommer till diskriminering baserat på ålder, kön, etnicitet, sexuell läggning, funktionshinder och/eller religion. På arbetsplatsen gäller denna lagstiftning, utan undantag, alla. I rankingar kommer Sverige alltid i topp när det handlar om arbetstrygghet och balans mellan jobb och fritid.

Kulturen på arbetsplatsen är erkänt öppen och tillåtande med fokus på människan.
Visa hela svaret

Vad är särskilt utsatta områden?

Vad är Utsatt område? Ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället.
Visa hela svaret