Vem Är Misstänkt För Sprängningen I Göteborg?

Vem Är Misstänkt För Sprängningen I Göteborg
Misstänkt anhållen efter sprängningen i Göteborg Den anhållne är på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Personen är anhållen i sin frånvaro och har ännu inte lokaliserats av polisen. Polis och åklagare fortsätter att jobba brett med förundersökningen men i nuläget finns inget som tyder på att sprängningen har kopplingar till gängkriminalitet.
Visa hela svaret

Vem sprängde i Göteborg?

Mark Lorentzon, 55, häktas – misstänks för sprängningen i Göteborg Publicerad: 4 oktober 2021 Uppdaterad: 6 oktober 2021 Mark Lorentzon, 55, är den misstänkte bombmannen i Göteborg. Han häktas nu i sin frånvaro efter sprängningen – vilket innebär att han nu kan efterlysas internationellt. “Genom förfarandet har han även försökt döda boende på adressen.”, skriver åklagaren i domstolshandlingar.

 • Uppdatering 211006:
 • Sprängdådet i,, i tisdags lämnade 140 familjer hemlösa och traumatiserade.

Misstänkt för sprängningen är Mark Lorentzon, 55. Han bodde i byggnaden i en anhörigs lägenhet och ska ha setts lämna platsen en kort tid innan explosionen enligt vittnen.

 1. Mark Lorentzon har befunnit sig i ett flertal tvister med myndigheter under det senaste året och har av polisutredare beskrivits som en rättshaverist.
 2. En av tvisterna har gällt att hyresvärden ville avhysa honom från den aktuella lägenheten – och vräkningen skulle verkställas av Kronofogden bara fyra timmar efter att sprängningen ägde rum.

Mark Lorentzon, 55, misstänks för explosionen i Annedal. Foto: POLISEN Polisen har sedan mitten av förra veckan jagat Mark Lorentzon i Göteborgsområdet. Nu vill polis och åklagare utöka eftersökningarna världen över och åklagaren Maria Thorell begärde därför på måndagen att 55-åringen ska häktas i sin frånvaro, vilket tingsrätten också beslutade om.

Han är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelser, grovt brott, och är sedan i onsdags morse anhållen i sin frånvaro. Som alternativa rubriceringar anger åklagaren grov mordbrand, försök till mord eller grov misshandel. “Genom förfarandet har han även försökt döda boende på adressen.”, skriver åklagaren Maria Thorell i häktningsframställan.

Om det misstänkta tillvägagångssättet skriver åklagaren att Mark Lorentzon “anlagtbrand och åstadkommit explosion.” samt att han begått gärningen “med uppsåt”.

 • Åklagaren menar också att det bara varit en slump att ingen omkom i explosionen som lett till svåra kroppsskador hos boende i byggnaden.
 • “Gärningsmannen har visat särskild hänsynslöshet och råhet”, skriver åklagaren,
 • Polisen uppmanar allmänheten till vaksamhet om mannen observeras.
 • – Om man ser personen ska man inte försöka gripa honom själv utan ringa polisen, har polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler Aftonbladet.

Polisens bild på Mark Lorentzon. Foto: POLISEN Bild på flerfamiljshuset dagen efter explosionen. Foto: Anders Deros

 • Klockan 04.48 larmades SOS om en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i stadsdelen Annedal.
 • En eller flera bränder uppstod i samband med explosionen och tre trappuppgångar rökfylldes.
 • En massiv räddningsinsats inleddes med polis, räddningstjänst, ambulans, ambulanshelikopter samt nationella bombskyddet.
 • Ett drygt hundratal boende fick evakueras ur fastigheten. Göteborgs kommun har erbjudit hjälp till drabbade på flera platser runt om i staden.
 • Sex personer fördes till sjukhus med ambulans, fyra av dem skadades allvarligt. Ytterligare ett 20-tal personer ska ha behövt vård, de flesta för lindriga skador.
 • Polisen tror att branden var avsiktlig i meningen att någonting explosivt placerats utanför huset. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.
 • Vid 13-tiden på tisdagen var branden under kontroll. “Nu handlar det mer om att titta på konstruktionerna och kontrollera byggnaden för att se hur stora skador det blivit av explosionen”, säger insatsledaren Jon Pile.
 • På torsdagen anhölls en person i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Det finns ingenting i nuläget som tyder på att personen har kopplingar till gängkriminalitet.
 • På torsdagseftermiddagen slog polisen till mot en adress i Annedal. Samtidigt evakuerades en vårdcentral inte långt därifrån sedan den misstänkte mannen hotat att spränga byggnaden, enligt uppgifter till Aftonbladet.
 • På fredagen var den misstänkte bombmannen ännu på fri fot. Polisen avrådet allmänheten från att försöka gripa honom på egen hand.
You might be interested:  Vad Får Man Inte Missa I Jönköping?

: Mark Lorentzon, 55, häktas – misstänks för sprängningen i Göteborg
Visa hela svaret

Vem är efterlyst för sprängningen i Göteborg?

“Vet inte om han är i livet” – Polisen har den senaste veckan slagit till mot ett flertal adresser i sökandet efter Lorentzon. Enligt GT har svensk polis även samarbetat med norsk polis i samband med en kontroll av en fastighet i Norge där han är skriven.

 • Enligt källor till tidningen ska polisen under helgen även ha trott sig fått ett livstecken från Lorentzon om att han befann sig i Oslo.
 • Samtidigt säger Maria Thorell att polisen inte har något säkert livstecken från Mark Lorentzon sedan dagen efter explosionen.
 • – Vi vet inte om han är i livet.

Mark Lorentzon, 55, misstänks för explosionen i Annedal. Foto: POLISEN Polisens bild på Mark Lorentzon. Foto: POLISEN Bild på flerfamiljshuset dagen efter explosionen. Foto: Anders Deros

 • Klockan 04.48 tisdagen den 28 september larmades SOS om en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i stadsdelen Annedal i Göteborg.
 • En eller flera bränder uppstod i samband med explosionen och tre trappuppgångar rökfylldes.
 • En massiv räddningsinsats inleddes med polis, räddningstjänst, ambulans, ambulanshelikopter samt nationella bombskyddet.
 • Ett drygt hundratal boende fick evakueras ur fastigheten. Göteborgs kommun har erbjudit hjälp till drabbade på flera platser runt om i staden.
 • Sex personer fördes till sjukhus med ambulans, fyra av dem skadades allvarligt. Ytterligare ett 20-tal personer ska ha behövt vård, de flesta för lindriga skador.
 • Polisen tror att branden var avsiktlig i meningen att någonting explosivt placerats utanför huset. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.
 • Vid 13-tiden på tisdagen var branden under kontroll. “Nu handlar det mer om att titta på konstruktionerna och kontrollera byggnaden för att se hur stora skador det blivit av explosionen”, sa insatsledaren Jon Pile.
 • På torsdagen, den 30 september, anhölls en person i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Det finns ingenting i nuläget som tyder på att personen har kopplingar till gängkriminalitet.
 • På torsdagseftermiddagen slog polisen även till mot en adress i Annedal. Samtidigt evakuerades en vårdcentral inte långt därifrån sedan den misstänkte mannen hotat att spränga byggnaden, enligt uppgifter till Aftonbladet.
 • Den misstänkte bombmannen, Mark Lorentzon, är ännu på fri fot och är häktad i sin frånvaro. Polisen avråder allmänheten från att försöka gripa honom på egen hand.

: Mark Lorentzon efterlyses över hela världen
Visa hela svaret

Vad har hänt i Göteborg?

I korsningen Ullevigatan – Skånegatan har två bilister kolliderat. En av förarna, en man i 40-årsåldern, fick åka med ambulansen till Sahlgrenska sjukhuset med oklara skador. Anmälningar om vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada har upprättats.
Visa hela svaret

När byggdes huset som sprängdes i Göteborg?

Det gamla Göteborg | Huset som sprängdes. på Linneplatsen 1983. Här ser m
Visa hela svaret

Kan man se vem som är efterlyst?

– Riksarkivet – Sök i arkiven. Här kan du samsöka i Nationell Arkivdatabas och Digitala forskarsalen. Om rutan är markerad visas endast Riksarkivets digitaliserade volymer. Namn på exempelvis person, organisation eller myndighet.
Visa hela svaret

Hur ser man om man är efterlyst?

hur vet man om man är efterlyst?

You might be interested:  När Börjar Skolan 2021 Uddevalla?

Hej!Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar din fråga som att din vän undanhållit sig rättegång, och nu misstänker att han är efterlyst på grund av detta, och undrar hur han kan ta reda på detta.

Om han undvikit att komma till domstol på rättegång, eller undanhållit sig delgivning, kan domstolen begära honom efterlyst. Det är då domstolen som efterlyser personen, men efterlysningen anmäls till polismyndigheten för att registreras hos dem. Då kan polisen antingen leta efter honom aktivt, beroende på bakgrunden till efterlysningen, eller endast ha en notering i sitt system som uppmärksammas om någon polis i landet skulle göra en slagning på hans personnummer.

 1. Beroende på vad domstolen har begärt, så är det alltså inte säkert att polisen aktivt letar efter honom, och således är det inte säkert att de ens skulle dyka upp på en begravning, men det är såklart inget jag kan garantera.
 2. Jag kan som du säkert förstår inte svara på huruvida han är efterlyst eller inte, men om man undanhåller sig delgivning eller underlåter att inställa sig vid förhandling i domstol, så kan domstolen begära honom efterlyst.

Man skulle då kunna vända sig till domstolen och fråga om det finns en efterlysning på personen, där lär man ha störst chans till att få svar då handlingar generellt är offentliga i domstol. Annars är det som sagt Polismyndigheten som administrerar och verkställer efterlysningar, men jag har svårt att tro att de skulle svara på frågor om en person är efterlyst eller inte.

Jag rekommenderar att ni börjar med att kontakta domstolen som ni tror har efterlyst honom, och fråga där. Vill ni inte fråga rakt ut, kan ni börja med att begära ett så kallad dagboksblad, det är en förteckning över domstolens samtliga handlingar och anteckningar i målet, där det kan framgå. Annars får ni fråga rakt ut.

Jag hoppas att ni fått någon vägledning i era frågor! Bästa hälsningar, : hur vet man om man är efterlyst?
Visa hela svaret

Hur länge kan man vara efterlyst i Sverige?

1 § Efterlysning enligt denna kungörelse kan ske, om upplysning saknas var någon som eftersökes av myndighet uppehåller sig och efterlysningen kan antagas underlätta eftersökningen. Om efterlysning för brott och om efterlysning i vissa andra fall finns bestämmelser utöver vad som föreskrives i denna kungörelse.2 § Efterlysningar verkställs genom att uppgifter förs in i ett register över efterlysta personer som Polismyndigheten för med hjälp av automatiserad behandling (efterlysningsregistret).

 1. I lagen (2000:344) om Schengens informationssystem finns också bestämmelser om efterlysning.
 2. Förordning (2014:1116).3 § Har upphävts genom förordning (2014:1116).4 § Har upphävts genom förordning (1979:420).5 § /Upphör att gälla U:2023-01-01/ Innan efterlysning sker skall de åtgärder ha vidtagits för att anträffa den eftersökte, som omständigheterna föranleder.5 § /Träder i kraft I:2023-01-01/ Innan en efterlysning sker ska de åtgärder ha vidtagits för att anträffa den eftersökte, som omständigheterna kräver.

Om efterlysningen avser tillgänglighetsdelgivning enligt 52-54 §§ delgivningslagen (2010:1932) genom att handlingen som ska delges hålls tillgänglig omedelbart, ska ett försök till vanlig delgivning eller förenklad delgivning ha misslyckats i samma delgivningsärende eller sådana försök bedömas som utsiktslösa.

Förordning (2022:1503).6 § Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, åklagare eller Kriminalvården beslutar om efterlysning. Andra myndigheter kan göra framställning om efterlysning till Polismyndigheten. Polismyndigheten beslutar om efterlysning på begäran av en utländsk myndighet. Av ett beslut om efterlysning ska det framgå om den efterlyste ska omhändertas vid anträffandet.

Förordning (2014:1116).6 a § /Träder i kraft I:2023-01-01/ En efterlysning får beslutas av allmän domstol för delgivning med tillgänglighetsdelgivning enligt 52-54 §§ delgivningslagen (2010:1932) genom att handlingen som ska delges hålls tillgänglig omedelbart.

Förordning (2022:1503).7 § /Upphör att gälla U:2023-01-01/ En framställning om efterlysning eller om att ett beslut om efterlysning ska verkställas görs till Polismyndigheten. Framställningen ska innehålla uppgifter om den som efterlysningen avser, om anledningen till efterlysningen och om den åtgärd som ska vidtas när han eller hon anträffas.

You might be interested:  När Börjar Skolan 2021 Skellefteå?

De handlingar som behövs för Polismyndighetens handläggning av ärendet ska bifogas framställningen. Förordning (2014:1116).7 § /Träder i kraft I:2023-01-01/ En framställning om efterlysning eller om att ett beslut om efterlysning ska verkställas görs till Polismyndigheten.

 1. Framställningen ska innehålla uppgifter om den som efterlysningen avser, om anledningen till efterlysningen och om den åtgärd som ska vidtas när han eller hon anträffas.
 2. De handlingar som behövs för Polismyndighetens handläggning av ärendet ska bifogas framställningen.
 3. Ett beslut av allmän domstol om efterlysning enligt 6 a § ska innehålla uppgift om att tillgänglighetsdelgivning enligt 52-54 §§ delgivningslagen (2010:1932) kan ske genom att handlingen som ska delges hålls tillgänglig omedelbart och de uppgifter som behövs för att genomföra en sådan delgivning.

Förordning (2022:1503).8 § Har upphävts genom förordning (1982:227).8 § /Träder i kraft I:2023-01-01/ Den som har utfört en delgivningsåtgärd efter ett beslut av allmän domstol om efterlysning enligt 6 a § ska anmäla till domstolen att detta har skett och, om det är möjligt, vidarebefordra den eftersöktes aktuella adress och andra kontaktuppgifter.

Förordning (2022:1503).9 § När den efterlyste har anträffats eller efterlysningen av något annat skäl inte längre behövs ska den genast återkallas. Återkallelse sker genom att Polismyndigheten tar bort uppgifterna ur efterlysningsregistret. En myndighet eller åklagare som har beslutat om, eller begärt, en efterlysning enligt denna förordning ska genast underrätta Polismyndigheten när den efterlyste har anträffats eller efterlysningen av något annat skäl inte längre behövs.

Förordning (2014:1116).10 § Har upphävts genom förordning (1982:227).11 § Har upphävts genom förordning (1982:227).12 § En efterlysning som inte avser en försvunnen person eller en person som ska omhändertas vid anträffandet gäller högst ett år, om inte ett nytt beslut om efterlysning har meddelats dessförinnan.

 1. Polismyndigheten ska ta bort efterlysningar som av det skälet har upphört att gälla ur efterlysningsregistret.
 2. Förordning (2014:1116).13 § Polismyndigheten beslutar efter framställning om efterlysning i utlandet.
 3. Förordning (2014:1116).13 a § För passhinderundersökning får efterlysningsregistret även innehålla uppgifter om personer som 1.

är underkastade övervakning enligt 24 kap.4 § rättegångsbalken, reseförbud eller anmälningsskyldighet enligt 25 kap.1 § samma balk, 2. är underkastade ett beslut om övervakningsåtgärder enligt 2 kap.1 § lagen (2015:485) om erkännande och uppföljning av beslut om övervakningsåtgärder inom Europeiska unionen, 3.

är föremål för en uppföljningsförklaring som avser en övervakningsåtgärd enligt 3 kap.3 § 3-5 lagen om erkännande och uppföljning av beslut om övervakningsåtgärder inom Europeiska unionen, 4. är ålagda att lämna ifrån sig sitt pass enligt 2 kap.12 § eller 6 kap.6 § konkurslagen (1987:672), eller 5. det har meddelats förbud att utfärda pass för enligt bestämmelserna i 4.

Förordning (2015:491).14 § Polismyndigheten får meddela närmare föreskrifter för tillämpningen av denna kungörelse. Förordning (2014:1116).
Visa hela svaret

Vad händer i Göteborg i juli 2022?

Juli: internationella idrottscuper, segling och sommarspelningar – Är 90-talsmusik det bästa du vet? Ta dig till Bananpiren den 2 juli och upplev en storslagen line-up med artister från -90 och -00-talen! Juli är också stadens internationella idrottsmånad, då kommer nämligen ungdomar från hela världen hit för att kämpa om titlarna i Partille Cup och Gothia Cup.
Visa hela svaret

Hur många skyskrapor finns det i Göteborg?

Topplista: Byggstartade skyskrapor i Göteborg Karlatornet – 247 meter, 73 våningar, inflyttning 2022. Citygate – 144 meter, 36 våningar, inflyttning 2022. Kineum – 110 meter, 27 våningar, 2021. Hotell Draken – 100 meter, 33 våningar, 2022.
Visa hela svaret