Vem Är Gärningsmannen I Malmö Latin?

Vem Är Gärningsmannen I Malmö Latin
Första 18-åringen att dömas till livstid – Tingsrätten har även gjort bedömningen att Fabian Cederholm inte begick morden under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Det här är första gången som en 18-årig person döms till livstids fängelse i Sverige. Enligt en lagändring som trädde i kraft tidigare i år ska han inte särbehandlas på grund av sin ringa ålder, förklarar Johan Kvart.

 • – Det innebär att den så kallade ungdomsrabatten är slopad sedan 2 januari i år för allvarliga brott, säger Johan Kvart.
 • Fabian Cederholm har autism, men det påverkar inte livstidsdomen, fortsätter Johan Kvart.
 • – Det är inte förmildrande omständigheter som påverkar straffet.

Visa hela svaret

Vem är gärningsmannen på Latinskolan?

Bestämt sig dagen innan – Enligt domen ska mannen, redan dagen, innan bestämt sig för att utföra dådet. Offren ska ha valts ut slumpmässigt och motivet ska inte helt kunnat ha klarlagts. Han ska dock ha gjort ett flertal sökningar på skolskjutningar och massakrer natten före attacken och uttryckt frustration över att “inte passa in i dagens samhälle”.
Visa hela svaret

Vem är gärningsmannen i Malmö?

Malmö tingsrätt har idag dömt en 18-årig man för mord på två lärare på Latinskolan i Malmö till livstids fängelse. Gärningsmannen ska också betala skadestånd till de efterlevande med totalt cirka en miljon kronor. Den 21 mars 2022 dödade en 18-årig man två kvinnliga lärare på Latinskolan i Malmö genom att hugga ihjäl dem med en yxa.

You might be interested:  Borås Ligger I Vilket Län?

Mannen, som erkänt gärningarna, var då elev på skolan. Han döms nu till livstids fängelse eftersom det rör sig om två fall av mord och gärningarna varit särskilt hänsynslösa. Han ska också betala skadestånd och vara fortsatt häktad. Motivet till våldsdåden har inte helt kunnat klarläggas. – Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest.

Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst. Därför och eftersom gärningsmannen var 18 år och den s.k. ungdomsrabatten avskaffades för svåra brott vid årsskiftet, har påföljden bestämts till livstids fängelse, säger lagmannen Johan Kvart, som varit ordförande under rättegången.
Visa hela svaret

Vem dog på Latinskolan?

Den 18-årige eleven misstänks ha gått till attack på sin gymnasieskola i centrala Malmö. Två kvinnor i 50-årsåldern, båda anställda på skolan, avled av sina skador. Saga Becker. Polis på plats inne i Malmö latinskola.
Visa hela svaret

Vad hände i Malmö skola?

Allvarlig händelse på skola i Malmö Strax efter klockan 17.00 på måndagseftermiddagen inkom larm om flera skadade personer på Latinskolan i Malmö Strax efter klockan 17.00 på måndagseftermiddagen inkom larm om flera skadade personer på Latinskolan i Malmö.

 • När polis och ambulans kom till platsen anträffades två skadade personer.
 • De skadade, två kvinnor i 50-årsåldern som var anställda på skolan, fördes till sjukhus med ambulans, men deras liv gick inte att rädda.
 • En person, en 18-årig man, greps i anslutning till händelsen, misstänkt för mord.
 • Vad som ligger bakom händelsen är ännu oklart.

– Det är med stor sorg som vi kan konstatera att två personer mist sina liv i denna fruktansvärda händelse och våra tankar går till deras anhöriga och vänner, säger Petra Stenkula, chef för polisområde Malmö Ett 50-tal personer befann sig på skolan när händelsen inträffade.

 • Under kvällen har skolbyggnaden evakuerats och sökts igenom och det finns i nuläget inget som tyder på att det skulle finnas fler gärningspersoner.
 • Utredningsåtgärder har också genomförts på såväl skolan som andra platser.
 • Vi var tidigt på plats och kunde gripa gärningspersonen.
 • Nu väntar ett stort arbete för att kunna förstå vad som hänt och det bakomliggande motivet till denna fruktansvärda händelse, säger Åsa Nilsson chef för lokalpolisområde Malmö norr.
You might be interested:  Hur Mycket Skatt Betalar Man I Västerås?

Polisen kommer under tisdagen att hålla en presskonferens om händelsen. Presskonferensen hålls på Rättscentrum i Malmö klockan 09.30. Publicerad 21 mars 2022 23:18 : Allvarlig händelse på skola i Malmö
Visa hela svaret

Hur gammal är Latinskolan i Malmö?

Historia – Malmö latinskola grundades 1406 sedan påven Innocentius VII utfärdat ett privilegiebrev till borgarna i Malmö, Från början dominerade ämnena latin och kristendom, Mellan 1529 och 1536 var latinskolan även utbildningscentrum för prästutbildningen i Danmark och kan således sägas vara Skånes första högskola,

 1. Skolan har haft oavbruten verksamhet alltsedan tillkomsten 1406 och är i detta avseende unik.
 2. Under krigen på 1670-talet låg samtliga skånska skolor öde utom Malmö latinskola, eftersom Malmö aldrig blev militärt erövrat och förstört.
 3. Om detta går att läsa i lundabiskopen Canutus Hahns brevväxling med Karl XI från 1680-talets början.

Skolan benämndes före 1820 Malmö skola, för att därefter ha namnet Malmö lärdoms och apologistskola,1858 ombildades skolan till Malmö högre elementarläroverk som 1879 namnändrades till Malmö högre allmänna läroverk och 1929 fick namnet Malmö högre allmänna läroverk för gossar,
Visa hela svaret