Vem Är Eleven I Malmö Flashback?

Vem Är Eleven I Malmö Flashback
Estetik & Media. Filmen var gjord av eleven Caroline Sjöbeck.
Visa hela svaret

Vem var eleven i Malmö?

Lärarmorden 8 september, 2022 Eleven som mördade två lärare på Malmö Latinskola blir den första 18-åringen i Sverige som döms till livstids fängelse. – Skälet till det är att det rör sig om två mord, och tingsrätten har bedömt att gärningarna varit särskilt hänsynslösa, säger lagman Johan Kvart till TT.

Det var vid årsskiftet som lagändringen trädde i kraft. Innan dess kunde bara personer som fyllt 21 år dömas till livstid. Tingsrätten skriver så här i domen: “Söndagen den 20 mars 2022 bestämde sig XX för att dagen därpå utföra en attack på sin skola och ta livet av en eller flera personer. Han utsåg inte några särskilt utpekade personer till offer.

Hans plan var i stället att omständigheterna slumpmässigt fick bli avgörande för vilka som han skulle döda”, skriver tingsrätten i domen.
Visa hela svaret

Vem var eleven som mördade lärare i Malmö?

Första 18-åringen att dömas till livstid – Tingsrätten har även gjort bedömningen att Fabian Cederholm inte begick morden under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Det här är första gången som en 18-årig person döms till livstids fängelse i Sverige. Enligt en lagändring som trädde i kraft tidigare i år ska han inte särbehandlas på grund av sin ringa ålder, förklarar Johan Kvart.

 • – Det innebär att den så kallade ungdomsrabatten är slopad sedan 2 januari i år för allvarliga brott, säger Johan Kvart.
 • Fabian Cederholm har autism, men det påverkar inte livstidsdomen, fortsätter Johan Kvart.
 • – Det är inte förmildrande omständigheter som påverkar straffet.

Visa hela svaret

Vem är 18-åringen som mördade två lärare?

Bestämt sig dagen innan – Enligt domen ska mannen, redan dagen, innan bestämt sig för att utföra dådet. Offren ska ha valts ut slumpmässigt och motivet ska inte helt kunnat ha klarlagts. Han ska dock ha gjort ett flertal sökningar på skolskjutningar och massakrer natten före attacken och uttryckt frustration över att “inte passa in i dagens samhälle”.
Visa hela svaret

Får lärare slå barn?

Lärare tar elev hårt i armen Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att dela in mitt svar i två delar: först kommer jag att diskutera huruvida det du beskriver är brottsligt, med utgångspunkt i, sedan huruvida barnet kan få skadestånd, med utgångspunkt i,

 • Misshandel Till att börja med så ska det sägas att barnaga, d.v.s.
 • Misshandel av barn, är förbjudet i Sverige.
 • Däremot så har barn en något svagare skydd än vuxna när det gäller våld som är nödvändigt för att få barnet att göra något.
 • En förälder, eller i detta fallet en lärare, har rätt att bruka visst våld för att exempelvis få barnet att lämna en viss plats.
You might be interested:  Var Kan Man Slipa Skridskor Stockholm?

Lärare får inte slå barn, men däremot kan de få ta tag hårt i ett barns arm, även om det våldet egentligen utgör misshandel. Du skriver först att läraren tog tag hårt i barnets arm, sedan att läraren slog barnet. Det första kan alltså vara okej, beroende på situation, det andra är brottsligt.

 1. Oavsett om det var ett slag eller ett grepp i armen, så ska ni polisanmäla händelsen.
 2. Det är inte upp till er, eller mig, att avgöra vad som är brottsligt eller inte.
 3. Det avgör polis och domare.
 4. När man gör en polisanmälan berättar man vilka som har bevittnat händelsen, så att polisen vet vilka de ska kontakta.

Men vittnena behöver inte själva följa med till polisstationen utan polisen kontaktar dem efteråt. Ni behöver inte ta hjälp av en advokat för att göra en polisanmälan, det hjälper polisen er med så att det blir rätt. En polisanmälan kan man göra via telefon (11414) eller på närmsta polisstation.

Skadestånd Ifall läraren döms till misshandel av en domstol, så kommer barnet att få skadestånd. Men barnet kan få skadestånd även om det inte blir en fällande dom i misshandelsfrågan, antingen för att domstolen inte dömer läraren till misshandel eller för att det inte ens görs en polisanmälan. Innan man väcker en talan, som det så vackert heter, kan det vara bra att först,

En jurist kan se över ens situation och dels avgöra om det är någon idé att ta ärendet till domstol, dels hjälpa till att formulera talan, så att den får så goda chanser som möjligt att vinna i domstol. För att få skadestånd krävs det som sagt inte att det har begåtts något brott.

Skollagen säger att,personalen får inte utsätta ett barn eller en elev för kränkande behandling. Om personalen åsidosätter sina skyldigheter ska huvudmannen dels betala skadestånd till barnet eller eleven för den kränkning som detta innebär. Som jag skrev tidigare så är det oklart vad som hände i ert fall, men det krävs mindre för att våld ska anses vara kränkande än vad som krävs för att det ska vara brottsligt.

Skollagen säger dock att en ringa kränkning inte ger upphov till skadeståndsskyldighet. Högsta domstolen konstaterade i att en örfil, ett slag med öppen hand, inte var ringa utan en kränkning av normalgraden, trots att barnet hade betett sig illa och läraren direkt efter slaget bett om ursäkt.

Det krävs alltså inte särskilt mycket för att våld mot barn ska anses kränkande. Barnet fick i det fallet 5 000 kr. Rekommendation Sammanfattningsvis rekommenderar jag er att polisanmäla händelsen. Om polisen lägger ned utredningen eller ni förlorar i domstol kan ni fundera på om ni vill väcka en skadeståndstalan istället.

Ni gör polisanmälan själva, sedan sköter polisen själva utredningen. Ni måste berätta vilka som var på plats, men vittnena behöver inte följa med till polisstationen, utan polisen kontaktar dem på egen hand. Ni behöver heller inte kontakta en jurist innan ni gör polisanmälan.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vilka Flyg Går Från Umeå?

Vad händer om man slår sin lärare?

Omedelbart –

Följ de rutiner ni har vid olycksfall Det är arbetsgivaren som har ansvar för att säkra situationen och se till att rutiner som finns upprättade följs. Ta kontakt med vården. Till exempel via 1177 eller om det är akut 112. Följ instruktionerna! Lämna arbetsplatsen! Det är viktigt att bli undersökt och att få eventuella skador dokumenterade. Vänta inte med detta! Anmäl till arbetsgivaren att det hänt. Kontakta chefen eller någon annan representant för arbetsgivaren. Ta kontakt med skyddsombudet. Skyddsombudet kan stötta, följa upp och se till att allt löper rätt. Dokumentera händelseförloppet. Skriv själv, fota. Notera vilka som är närvarande. Det är också bra om andra gör noteringar.

Visa hela svaret

Vad händer om en 14 åring mördade någon?

Barn under 15 år – Barn under 15 år är minderåriga och kan inte ställas till ansvar för brott. De redovisas inte heller i statistiken över misstänkta personer. Barn som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till straff. Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare.

När utredningen är klar kan sociala myndigheter fatta beslut om åtgärder, till exempel olika stöd- och vårdinsatser. En domstol kan dock pröva skuldfrågan genom en så kallad bevistalan när det rör sig om mycket allvarliga brott som exempelvis mord eller grov våldtäkt. En bevistalan får bara ske om det begärs av socialnämnden, Socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare.

Om bevistalan begärs får åklagaren väcka sådan om det krävs ur allmän synpunkt. I den bedömningen ska åklagaren bland annat värdera om bevisningen hade varit tillräcklig för ett motsvarande åtal mot en straffmyndig person. Vid bevistalan tar domstolen ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte.
Visa hela svaret

Vem äger Malmö Latin?

Yrkesgymnasiet Malmö Drivs i privat regi & alla är förstahandssökande.
Visa hela svaret

Vem blev skjuten Emporia?

Skjutningen på Emporia: “Vill berömma de anställda” En man, känd från Malmös konfliktmiljöer, dog efter en skottlossning på Emporia igår. Samtidigt skadades en förbipasserande kvinna allvarligt. Nu ska tryggheten i Malmö återskapas.

 • En 31-årig man avled efter skottlossning på köpcentrumet Emporia i Malmö på fredagen strax efter klockan 17.
 • – Allt tyder på att han var målet för avrättningen, sa Petra Stenkula, polismästare i Malmö vid en pressträff på lördagen och tillägger att han är känd från Malmös våldsmiljöer.
 • Dessutom skadades en kvinna, som tycks vara förbipasserande, allvarligt.
You might be interested:  Vad Har Hänt I Vallentuna?

– Det är ett hänsynslöst våld. Det är en offentlig plats vilket innebar en risk för ytterligare personer i närheten att skadas.
Visa hela svaret

Vad hände i Malmö inatt?

Cyklist påkörd av bil En 20-årig man har förts med ambulans till sjukhus efter en olycka på Limhamn i Malmö.
Visa hela svaret

Vilka dog i Skolattacken Malmö?

Skolattacken 22 mars, 2022 Sorgen är stor efter attacken på Malmö Latinskola där två kvinnliga lärare i 50-årsåldern dödades. En 18-årig elev är häktad misstänkt för mord – och polisen arbetar just nu med att kartlägga händelseförloppet. Redan på tisdagens pressträff – dagen efter dådet – berättade polisen att den misstänkte är en 18-årig elev på Malmö Latinskola.

 • Områdeschef Petra Stenkula sa att polisen fick larmet 17.12 på måndagen och sedan grep eleven tio minuter senare.
 • När man kom till platsen såg det inledningsvis lugnt ut, men det fanns uppgifter om våld på tredje våningen.
 • Ganska omedelbart när man kom upp på tredje våningen såg man vad som skett, säger Petra Stenkula.

– Där anträffar man snabbt en skadad, gärningspersonen och ytterligare en skadad.17.22 grips gärningspersonen.
Visa hela svaret

Vem sköt i Malmö Emporia?

Misstänkt anhållen – Knappt tjugo minuter efter skottlossningen greps en 15-årig pojke, som inte är hemmahörande i Malmö, i anslutning till brottsplatsen. Han anhölls på kvällen av åklagare, som leder förundersökningen, och hanteras enligt särskilt regelverk på grund av sin låga ålder.
Visa hela svaret

Vad heter eleven i Stranger things?

Karriär – Brown gjorde sin skådespelardebut 2013 i ABC – fantasy – dramaserie Once Upon a Time in Wonderland spelade rollen som ung Alice,2014 spelade hon huvudrollen i BBC-serien Intruders som Madison O’Donnell. År 2016 fick hon sitt genombrott för rollen som Eleven i Netflix -serien Stranger Things,

 1. Inför Screen Actors Guild Awards 2017 nominerades Brown i kategorin “Bästa skådespelare i en dramaserie”.
 2. För hennes roll som Eleven i den andra säsongen av Stranger Things, blev hon tilldelad sin andra Emmy -nominering 2018.
 3. Brown gjorde sin filmdebut 2019 i uppföljaren till monsterfilmen Godzilla (2014), med titeln Godzilla: King of the Monsters,

Hon spelade samma roll i Godzilla vs. Kong, som hade premiär 2021, Brown kommer att spela och producera filmen Damsel för Netflix,
Visa hela svaret