Var Slänger Man Glödlampor Halmstad?

Var Slänger Man Glödlampor Halmstad
Sopor kan innehålla både värdefulla och farliga ämnen och genom att sortera kan vi ta tillvara på dessa och samtidigt skydda både människor och miljö. Du kan sortera mycket av ditt hushållsavfall på HFAB:s miljöstationer. I de flesta fall kan du sortera tidningar och förpackningar av glas, metall, papper och plast, ibland också batterier och glödlampor/lysrör.

 • Övriga sopor slänger du i den vanliga soppåsen i tunnan/nedkastet märkt med “restavfall”.
 • Exempel på detta kan vara blöjor, bindor, tops, dammsugarpåsar, fönsterkuvert, pennor och cigarettfimpar.
 • Finns det ingen särskilt tunna för matavfall slängs även detta i den vanliga soppåsen.
 • Om du saknar möjlighet att sortera tidningar och förpackningar eller om de är för stora för soptunnan, så kan dessa lämnas på närmaste återvinningsstation.

Här hittar du din återvinningsstation. Grovsopor och farligt avfall lämnas på HEM:s bemannade återvinningscentraler eller på HFAB:s miljödag som återkommer med jämna mellanrum under året. Tid och plats meddelas genom anslag eller utskick. Här hittar du HEM:s bemannade återvinningscentraler.
Visa hela svaret

Vart ska man slänga glödlampor?

Glödlampor och lysrör Var Slänger Man Glödlampor Halmstad Här ingår alla typer av smålampor. I lysrör och lågenergilampor finns lyspulver som innehåller kvicksilver, ett av de farligaste gifterna som finns. Därför måste de lämnas till särskild insamling och inte hamna i hushållssoporna. Det gäller även vanliga glödlampor och LED-lampor.
Visa hela svaret

Var slänger man värmeljushållare?

Nu i höstmörkret tänds en del ljus men hur sorterar man egentligen värmeljusen? När dina värmeljus har slocknat kan du samla dina ljushållare hemma för att sedan ta med dem till din närmsta återvinningscentral där de sorteras som metallskrot. Värmeljushållarna klassas inte som en förpackning och ska därför inte sorteras som metallförpackningar.

Tänk på att separera vekeshållaren i stål, från ljuskoppen som är i aluminium. Om du inte sorterar bort veken kommer både behållare och veke sorteras som stål. Eftersom veken sorteras med magnet på sorteringsanläggningen följer behållaren med och brinner sedan upp i processen. Då mister vi metallmaterial som hade kunnat återanvändas.

Tillsammans tar vi hand om våra resurser!
Visa hela svaret

Vad kan man lämna på återvinningsstation?

FAKTA | Återvinningscentralerna Du lämna nästan alla typer av grovavfall – byggavfall, möbler, köksredskap, trädgårdsavfall, trä med mera – men också förpackningar, farligt avfall och elektronik. På hösten kan du även lämna in fallfrukt.
Visa hela svaret

Hur ska man sortera stearinljus?

Stearinljus, paraffinljus sorteras som Restavfall (brännbart) hushållsavfall –
Visa hela svaret

Var kan man slänga elektronik?

Elavfall Det är viktigt att du lämnar in ditt elavfall för återvinning, de innehåller material som kan bli till nya produkter. Exempelvis kan metallerna återvinnas hur många gånger som helst utan att de tappar kvalitet. Elavfall kan också innehålla miljöfarliga ämnen.

Kvicksilver, bly, kadmium och freoner är exempel på ämnen som är farligt för natur och människa. Genom att lämna in elavfall till återvinning spar vi på naturresurser och bidrar till en renare miljö. Alla produkter med sladd eller batteri ska lämnas som elavfall när de är förbrukade. Det kan finnas inbyggda batterier i många produkter.

Hela produkten ska då lämnas in. Du behöver alltså inte ta ut batteriet. Även lysrör och glödlampor räknas som elavfall. Kommunernas återvinningscentraler tar emot alla typer av elavfall. Kommunen kan även hämta större elavfall, till exempel kyl eller frys, mot en avgift.

Alla butiker som säljer ny elektronik måste ta emot och återvinna gamla elprylar. I mindre butiker gäller en mot en-principen, alltså de återvinner din gamla eltandborste när du köper en ny. Större butiker (till exempel elektronikkedjor) måste ta emot elprylar oavsett som om du handlar nytt eller inte.

Är du osäker? Fråga i din butik vad som gäller där. Batterier kan lämnas i holkar på många platser i tätorter. : Elavfall
Visa hela svaret

Var slänger man diskborstar?

Lämnas till: Kärl eller fack för restavfall/soppåsen.
Visa hela svaret

Var slänger man ljusstakar?

I dagarna är det många ljusstakar och juldekorationer som plockas fram ur skrubben. Ibland ska någon lampa bytas ut eller så är ljussingor trasiga och behöver kastas. Lampor finns det massor av och därför kan det vara bra att kolla vart din lampa hör när den ska slängas.

Till återvinningsstationen vid Stormossen i Korsholm kommer varje vecka massor med lampor. Det är lampor som brunnit ut eller blivit utbytta till mera energisnåla alternativ. I jultider kommer det också in en del julbelysning som inte längre fungerar. – Vi märker nog av årstiderna hos oss, på våren kommer det till exempel gräsklippare som inte längre startar.

Elektronik kommer året runt, mera julrelaterat när det är säsong, berättar Bengt Burman som jobbar som stationsskötare på Stormossens återvinningsstation i Kvevlax, Korsholm. Glödlampor som finns till exempel i ljusstakar kan sorteras som brännbart avfall i hemmen, och det samma gäller för halogenlampor. Var Slänger Man Glödlampor Halmstad Bildtext Enstaka glödlampor kan sorteras som brännbart avfall, större mängder förs till en återvinningsstation. Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle återvinning,avfall,återvinningscentraler,glödlampor,Värmeljus Om själva ljusstaken är trasig ska den sorteras som elektronikavfall, det samma gäller ljusslingor.

Ibland handlar sorteringen också om att välja den avfallskategori som är mest rätt eller minst fel. Det gäller då ett föremål innehåller flera olika material – vi tar den blinkande plastgranen som exempel. – Vi sätter dem som metall, eftersom andelen metall är så stor. Elkabeln är metall och också stommen.

De små lamporna är så försvinnande små att vi sorterar granen som metall, säger Burman.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Invånare Har Skövde?

Var ska man slänga Ljusstumpar?

Ljuskällor – Alla typer av lysrör och smålampor (glödlampor, lågenergilampor och LED) räknas som, Lampor innehåller farligt avfall (bly, kvicksilver) och får inte slängas i hushållssoporna. Uttjänta lampor måste tas om hand så att gifterna inte sprids och metallerna kan återvinnas.

Du kan lämna uttjänta lampor på din återvinningscentral eller miljöstation, i eller i det kärl för småelektronik som finns i många flerfamiljshus. Du kan även lämna elavfall hos butiker som säljer elektronik. Allt avfall som har sladd eller batteri räknas om elektronikavfall, Därför ska din uttjänta ljusslinga eller adventsljusstake slängas som elavfall.

Elektroniska produkter innehåller både ovanliga metaller och ämnen som kan vara farliga för människor och miljö. Därför ska du enligt lag alltid lämna trasig elektronik, som inte går att laga, till ett godkänt insamlingsställe. Du kan lämna elavfall på din återvinningscentral eller, i eller i det kärl för småelektronik som finns i många flerfamiljshus.

 1. Du kan även lämna elavfall hos butiker som säljer elektronik.
 2. Stumpen som blir kvar när levande ljus brunnit ner ska du slänga i restavfallet,
 3. I vintermörka Sverige använder vi hela 45 000 ton ljus om året.
 4. De flesta är paraffinljus som tillverkas av fossilt material och släpper ut stora mängder koldioxid som bidrar till växthuseffekten.

Även stearinljus släpper ut koldioxid när de brinner, men betydligt mindre. Till skillnad från paraffinljus är stearinljus tillverkade av förnybar råvara. Dock är en av de vanligaste förnybara råvarorna palmolja som inte är bra ur miljösynpunkt. Välj gärna Svanen-märkta stearinljus för så liten miljöpåverkan som möjligt. Var Slänger Man Glödlampor Halmstad
Visa hela svaret

Får man slänga elektronik i grovsopor?

Under 2022 kommer container för grovsopor och mindre behållare för elektronikavfall, lysrör, glödlampor och batterier att finnas uppställd bakom Ymsenvägen 3 under följande helger.

15-16 januari
5-8 maj
15-18 september

Elektronikavfall får endast slängas i den mindre behållaren som är avsedd för elektronikavfall. Till elektronikavfall räknas allt som har sladd eller batteri, som exempelvis följande föremål.

Hushållsapparater och elverktyg med sladd eller batteri Datorer, skrivare och telefoner TV, radio- och videoapparater, cd-spelare Klockor, kameror, batteridrivna spel och leksaker Lampor, glödlampor och lysrör

Det är förbjudet att slänga vitvaror och miljöfarligt avfall som grovsopor i containern eller i den mindre behållaren. Exempel på det är.

Vitvaror som spis, kylskåp och frys Miljöfarligt avfall, t ex färg, lim och lösningsmedel

Om vitvaror eller miljöfarligt avfall slängs i containern eller i behållaren för elektronikavfall får föreningen betala höga straffavgifter och det blir mycket kostsamt för föreningen. Om du har saker som du inte får slänga i containern, t ex kyl, frys eller färg, får du själv transporta det till Östberga återvinningscentral som ligger vid Huddingevägen/Sockenvägen.
Visa hela svaret

Hur sorteras svarta sopsäckar?

Sortera ej – Plastleksaker, plastfickor, VHS-band och svarta sopsäckar är exempel på sådant som inte räknas som förpackningar och ska istället sorteras på återvinningscentralen. Fråga din kommunala återvinningscentral eller ring oss om du är osäker. Läs mer om hur du kan sortera dina plastförpackningar på Förpacknings insamlingen (FTI)
Visa hela svaret

Hur ska man återvinna värmeljus?

Viktigt om värmeljushållare! – Efter beslut i EU-kommissionen ska värmeljuskopparna från och med 1 april 2015 inte längre samlas in som metallförpackning. Det betyder att de inte ska läggas i systemet som finns för förpackningsinsamling utan istället läggas i behållarna för metallåtervinning på återvinningscentralen, där Miva ser till att de kan materialåtervinnas.
Visa hela svaret

Var slänger man gamla ljus?

Värmeljus, så här sorterar du dem Vi får ofta frågor om sorteringen av värmeljus med metallkopp. Här kommer ett förtydligande.

Hur ska ljusen sorteras? Du ska pilla loss den lilla vekeshållaren innan du lämnar båda delarna till återvinning. Var ska värmeljusen lämnas? Du lämnar dina metallkoppar och vekehållare i metallskrot på vår återvinningscentral Hjälmsborg, eller i metallfacket i din tunna. Varför ska jag inte lämna värmeljusen på återvinningsstationen?

You might be interested:  När Får Man Sommarlov I Stockholm?

Sedan 2015 räknas inte värmeljus som en förpackning. Det innebär att de som tillverkar värmeljus inte betalar någon avgift till Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB (FTI AB) för att de ska samla in och återvinna koppen. FTI ansvarar för våra återvinningsstationer.

Varför ska jag dela på vekeshållaren och metallkoppen? Vekeshållaren är i järn och koppen i aluminium. Sitter delarna ihop följer koppen med när järnet sorteras ut med hjälp av magneter. Aluminium smälter vid en lägre temperatur än järn, det gör att koppen brinner upp i järnets återvinningsprocess och vi går miste om möjligheten att återvinna aluminiumet.

: Värmeljus, så här sorterar du dem
Visa hela svaret

Var slänger man blockljus?

Lämnas till: Kärl eller fack för restavfall/soppåsen.
Visa hela svaret

Kan man lämna tillbaka glödlampor?

Skåp för miljöfarligt avfall i butik Samlaren är ett skåp där du kan lämna sprayburkar, glödlampor och andra ljuskällor, batterier, kosmetika och mindre elektronikprylar. Står i närheten av livsmedelsbutikerna i listan. Återvinn ditt miljöfarliga avfall så det inte hamnar i hushållsavfallet eller avloppet.
Visa hela svaret

Vem köper gamla lampor?

Sälj dina prylar till oss Vi köper dödsbon, sterbhus, hela hem, utför röjning mm.Vi kommer och värderar, kostnadsfritt för Er naturligtvis. Ni får ett bud från oss på det Ni vill sälja. Sedan är det upp till Er att bestämma!Vi kan åta oss “hela paketet” köpa rubbet, transportera bort osäljbart och sopor, så att det är klart för städning.

Vi köper gärna gamla lampor och kristallkronor (även renoveringsobjekt), lampdelar och prismor. Vill ni sälja något eller söker något speciellt går det bra att ringa oss på 0176/262313 eller 0708/130 705 nästan när som helst!Eller ta kontakt med oss via E-post.

: Sälj dina prylar till oss
Visa hela svaret

Får man sälja glödlampor?

Glödlampor drar extremt mycket energi och bara 10 % av energin till en glödlampa blir ljus, resten – det vill säga hela 90 % – blir till värme. Belysningstekniken har kommit långt och på marknaden finns idag flera alternativ som ger bra ljus utan att dra så mycket el.

 1. Därför beslutade EU att fasa ut glödlampan.
 2. Från den 1 september 2012 får inte glödlampor tillverkas i eller importeras till EU – men butikerna har rätt att sälja slut på sina lager och det är självklart tillåtet att använda de lampor man redan har köpt.
 3. Man beräknar att elanvändningen i EU ska minska med 39 miljarder kWh per år när alla glödlampor är borta.

Det motsvarar den mängd energi som går åt till cirka 2 000 000 eluppvärmda villor under ett år.
Visa hela svaret

Kan man slänga elektronik i brännbart?

Vi har tre soprum: Restavfallsrummet, Återanvändnings- rummet och Återvinningsrummet. Kemikalier eller andra hälsovådliga ämnen får inte ställas i något av avfallsrummen. Varje hushåll lämnar det själv till miljöstation (t ex Östberga återvinningscentral ).

Skilja ut det komposterbara Pressa ihop så att de inte tar så stor plats Knyta om extra påse om du slänger något som kan ge dålig lukt

I grovsoporna kan du slänga både brännbart och icke brännbart, men inte elektronik. Se mer under Elektronik Det är inte längre tillåtet att blanda brännbara och icke brännbara sopor. Sortera så här: Brännbara grovsopor: Lägg i den behållaren rakt fram i Restavfallsrummet.

Icke brännbara grovsopor: Lägg i den mindre behållaren till vänster om den andra. Här hör t ex metall som inte är förpackningar hemma. Också porslin, keramik och spegelglas (ej flaskor eller burkar). Om du slänger något som består av både brännbarn och icke brännbart så sorterar du efter det material som dominerar.

— Återanvändningsrummet Här ställer du det du inte behöver men någon annan kan ha nytta av. Tänk på att det du lägger i återanvändningsrummet ska vara helt och rent. Skrymmande och tunga föremål som kyl, frys, spis eller tvättmaskin bör inte ställas ner i rummet.

Sätt upp lappar på våra anslagstavlor istället. Här finns kärl för återvinning av: Kläder – hela, rena När klädförrådet blir fullt, lämnar vi kläderna till Emmaus. Elektronik – T ex. stereo, bandspelare och brödrost. – De måste fungera annars ska de placeras i elektronikkärlet i återvinningsrummet. Övriga prylar -ska vara så pass hela att de är användbara.

I samband med arbetshelgerna sorteras det ut som stått länge eller är trasigt. Det kasseras i containern. — Återvinningsrummet Glas -färgade eller ofärgade glasburkar/flaskor (ej spegelglas, glasrutor o s v, dessa emballeras väl och kasseras i grovsopskärlet ) Plast – materialet ska vara rent och torrt – ta bort korkar och lock – ta bort handtag och detaljer av annat material – materialet ska levereras löst Detta får läggas i: Plastdunkar, fat, burkar, småhinkar för t ex marmelad eller sylt.

Bobiner, trummor, flaskor, lådor Lägg inte: leksaker, möbler, tvättkorgar, matlagningsredskap. Ej heller förpackningar som kräver särskilt omhändertagande, t ex dunkar som innehåller frätande syror eller annat farligt avfall. Om materialet är felsorterat kan mottagningsstationen vägra ta emot det Metall Här kan du lägga de flesta burkar och tuber t.ex tomma sprayburkar, kapsyler, lock tomma penseltorra färgburkar, aluminiumfolie och formar och värmeljushållare.

You might be interested:  Hur Många Råttor Finns I Stockholm?

Lägg inte i: burkar innehållande färgrester, lim eller lösningsmedel. Elekronik, elartiklar och annat metallskrot som inte är förpackningar hör inte heller hemma här inte heller VVS-detaljer. Ej heller metallskrot, Se också upp med metalliknande påsar som innehåller mer mjukplast än metall,,

Pantbara dryckesburkar bör lämnas in i “pantmaskiner”. Rengör, separera, vik ihop och sortera. Lämna även små förpackningar till återvinning, exempelvis kapsyler, lock, folie, värmeljushållare. Låt gärna korken på kaviartuben sitta kvar, så luktar det inte illa. Papper Vi ska nu, förutom well, även skilja ut papp, papper och kartong.

Lägg det så komprimerat som möjligt i det stora kärlet som står direkt till höger i Återvinningsrummet. Även papperskassar läggs här. Här kan du lägga i princip allt papper t ex: datalistor, anteckningspapper, självkopierande papper, blanketter, formulär, broschyrer, reklam, telekataloger, tidningar.

Ej större än att det får plats i kärlet. Slå ej sönder eller plocka isär elektroniken. Inga vassa delar/skärvor får sticka ut.

Tänk på att det är vi i avfallsgruppen som tömmer och sorterar innehållet i kärlet – stor skaderisk! Man känner lättast igen elavfall på att det är apparater som varit sladd- eller batteridrivna. Batterier -i speciellt avsett rör Wellpapp – skär och vik så att alla wellpappsförpackningar blir platta.
Visa hela svaret

Vad räknas som elektronikavfall?

Allt avfall som har sladd eller drivs med batteri räknas som elektronikavfall. Det är viktigt att du lämnar in det på ett godkänt insamlingsställe. Trasiga lampor, mobiltelefoner, vattenkokare och TV-apparater är vanliga exempel på elektronikavfall som ska sorteras ut och lämnas till återvinning.
Visa hela svaret

Kan man slänga sladdar i soptunnan?

Det är inte okej att kasta mindre elsladdar i soporna – allså falskt, Allt med sladd eller batteri ska enligt lag återvinnas. Då tas skadliga ämnen om hand och allt återvinningsbart som järn, koppar, ädelmetaller med mera blir till nya produkter.
Visa hela svaret

Vart slänger man LED lampor?

Du kanske känner igen dig. Du står vid glasinsamlingen för att göra dig av med flaskor och burkar. Längst ner i påsen ligger det några uttjänta lampor som åker med av bara farten. Nu kanske det inte gäller dig, men vi vet i alla fall att det varje år hamnar 200 000 lampor i glasreturen,

 1. Det här är ett problem och risken finns att de miljövinster vi gör med att ha lampor med lägre energiförbrukning förlorar vi igenom att gamla lampor inte hamnar på rätt plats.
 2. Lågenergilampor innehåller kvicksilver Idag finns inte kvicksilver i några (nya) produkter vi har i hemmet.
 3. Det blev förbjudet 2009 utom i just lågenergilampor,

Mängden är liten i och slängs lågenergilamporna på rätt ställe är miljövinsterna så pass stora att vi på det stora hela vinner på det. Men läcker det ut i naturen är kvicksilvret ett gift, och för människor som hanterar glasreturen är det såklart ett arbetsmiljöproblem när de får hantera stora mängder lamprester.

När du ska göra dig av med gamla lampor ska du därför åka till någon av din kommuns återvinningscentraler. Där ska finnas en behållare för lampor och lysrör. Gå till din kommuns hemsida för mer information. Affärer som säljer lamporna har också krav på sig att ta emot dem när de slutat fungera. Vad gör jag om lågenergilampan går sönder? Skulle du tappa lampan i golvet och den går sönder finns det risk att kvicksilvret läcker ut.

Börja med att stänga dörrarna och vädra ut rummet i ca 20 minuter. Det är ingen katastrof – mängden är fortfarande liten – men för säkerhets skull ska du torka upp resterna med en fuktig trasa. Försök att hålla resterna borta från huden och använd inte dammsugaren.
Visa hela svaret

Är det kvicksilver i glödlampor?

Lampor med kvicksilver – I en kall, ny lampa, finns kvicksilver i form av antingen små kvicksilverdroppar, fast amalgam eller kvicksilver-/järnkulor. En lågenergilampa får innehålla upp till 5 mg kvicksilver medan ett rakt lysrör får innehålla upp till 10 mg.

När en lampa tänds stiger temperaturen och kvicksilvret förångas, för att till slut fylla lampan med ånga. När lampan efter användning kallnar övergår ångan åter till små droppar och möjligen också i viss mån till amalgam. Om en kall lampa går sönder sprids kvicksilver i form av små droppar i rummet. Kvicksilverdropparna kommer rimligen att snabbt falla till golvet tillsammans med de trasiga lampdelarna och eventuellt glaskross.

Om däremot en varm lampa går sönder sprids gasformigt, metalliskt kvicksilver (Hg0) i rummets luft.
Visa hela svaret

Var slänger man glödlampor Stockholm?

Miljöstationer i innerstan På miljöstationen kan du lämna miljöfarligt avfall, batterier och ljuskällor.
Visa hela svaret

Var slänger man halogenlampor?

Ljuskällor ska inte slängas i restavfallet. I en del flerbostadshus har fastighetsägaren satt upp boxar avsedda för olika lampor och ljuskällor, annars ska de lämnas på miljöstation, återvinningscentral, till Farligt avfall-bilen eller i samlaren,
Visa hela svaret